Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Oregánóolajról
  2020-03-25 13:48:34, szerda
 
 



Fura az illata, de az egészséget szolgálja: oregánóolaj

Az oregánót lehet, hogy eddig csak különféle ételek elkészítésére használta. Viszont az oregánóról és a belőle készült olajról többek között az is bebizonyosodott, hogy mennyire pozitívan hat az egészségre. Többek között elősegíti a rákos sejtek elpusztítását és a tumor méretének csökkenését.

Sok kutatás azt is bebizonyította, hogy az oregánóolaj elősegíti az epe áramlását, így jótékonyan hat az emésztési folyamatokra. Ez az olaj nemcsak a máj, hanem a vastagbél egészségét is sikeresen fenntartja.

Az oregánóolaj mintegy 50 aktív összetevőt tartalmaz, amelyek részt vesznek az immunrendszer megerősítésében, elősegítik a fehérvérsejt-termelést, amely a szervezetben védelmi feladatot lát el. Az olaj egyik értékes összetevője a timol, amely természetes gombaölő és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Az oregánóolaj emellett hatékonyan küzd meg a szervezetbe jutó egyéb kórokozókkal is. Mivel gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így megfázáskor is bátran lehet alkalmazni. Gyógyító hatással van a gyulladt nyálkahártyára és még a köhögést is csillapítani tudja.

Az oregánóolaj hatékonyan képes megküzdeni a bakteriális fertőzéssel is. Van egy értékes összetevője, a karvakrol, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ez az olaj nemcsak a szalmonella, hanem az E.coli nevű baktériummal is eredményesen veszi fel a harcot. Egyes feltételezések szerint még ételmérgezés esetén is a segítségünkre lehet.

Az oregánóolaj segíthet a betegségek elleni küzdelemben, hiszen erőteljes hatású antioxidánsokat, úgynevezett fenolokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben. Hatására csökkenhet a rákos megbetegedések, az izmot érintő betegségek és a látásvesztés kockázata.

Az oregánóolajnak fájdalomcsökkentő hatása is van. Az olajban van egy értékes összetevő - béta-caryophyllin -, amelynek szintén gyulladáscsökkentő hatása van. Ez a hatás pedig segíthet az izomfájdalom minimalizálásában, de egyes feltételezések szerint más betegségek okozta fájdalmat is csökkenteni tud. Például a csontritkulás okozta fájdalom enyhítésében is segíthet.

Az oregánóolaj hatékony megoldás lehet a viszketést okozó kiütések megszüntetésében is. Ebben is a gyulladáscsökkentő hatása játszik kitüntetett szerepet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyilkos vérrög
  2020-03-25 13:41:38, szerda
 
 


Amikor nincsenek vérrögök az érrendszerben, akkor zavartalan annak áramlása. De bizony vérrög is keletkezhet, ami súlyos betegség okozója lehet, sőt akár még halállal is végződhet. Amennyiben valakinek véralvadási problémái vannak vagy hajlamos a vérrögképződésre, úgy az orvos gyógyszeres terápiát ír ki, mert nagyon veszélyes, ha valakinek vérrög jelenik meg a szervezetében.

Milyenek tünetekkel járhat a vérrögképződés vagy a nem jó véráramlás? Az egyik ilyen jel a gyakori lábgörcs. Akár mélyvénás trombózis miatt is érezhet valaki görcsös fájdalmat a lábában, a lábszárában. Sajnos ha valaki figyelmen kívül hagyja a fájdalmat, úgy tüdőembóliát is kaphat, amely nagyon veszélyes, sokszor végződik halállal.

A vérrög kialakulásának másik tünete a bizsergés megjelenése. Az egyik kockázati tényező a magas vérnyomás, így 40 éves kor fölött érdemes vérnyomásmérőt beszerezni és rendszeresen mérni a vérnyomásunkat. Ha sok alkalommal magas az érték, késlekedés nélkül fel kell keresni a háziorvost.

Mivel vérrög kialakulásának esetén a véráramlás zavart szenved, ez gyakran a láb elszíneződésével vagy annak sápadtságával jár együtt.

Ha valaki folyton fázik, akkor is baj lehet a vér áramlásával. Azonban a vérrög kialakulásának helyén a bőr általában meleg és duzzadt, illetve az adott végtag is megduzzad vérrögképződés esetén.

Ha a vérrög a tüdőt vagy a szívet érinti, nagyfokú izzadás kísérheti, amit szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni, főleg ha úgy verejtékezik extrém módon, hogy nem is végzett megerőltető tevékenységet.

A légszomj is lehet a tüdőembólia egyik jele. Tüdőembólia esetén azonnali kórházi kezelés szükséges, ami akár életet is menthet.

Milyen rizikófaktorok miatt alakulnak ki vérrögök a szervezetben? Az egyik ilyen a dohányzás, de a túlsúly és a mozgásszegény életmód is kedvez a vérrög kialakulásának. De terhes nőknél és fogamzásgátló tablettát szedő hölgyeknél is gyakran kialakulhat.

A vérrögök miatt romlik a vérkeringés, ezért az érintett személy gyakran érezheti magát fáradtnak és kimerültnek. Különösen a lábak gyengülnek el ilyenkor. Már egy rövidebb séta is kifárasztja, illetve sok esetben érezheti azt az illető, hogy képtelen a saját súlyát megtartani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Rossz szájhigiénia és betegségek
  2020-03-25 13:38:45, szerda
 
  A máj az egyik legfontosabb szervünk. Szerepe többek között az, hogy kiszűrje az emberi szervezetből a méreganyagokat. A májrák egyre több emberre jelent veszélyt a mai világban, ennek oka többek között a nem megfelelő, vagyis az egészségtelen táplálkozásban keresendő.

A másik probléma az lehet, ha valaki nem megfelelően ápolja a szájüregét, ugyanis a rossz szájhigiénia szintén felelőssé tehető a májrák kialakulásáért.

A rossz szájhigiénia más betegségek, például a szívbetegségek, a rák, a stroke és a cukorbetegség kialakulásáért is okolható. A rossz szájhigiénia azt jelenti, hogy valaki nem megfelelően vagy nem elégszer mos fogat, nem használ fogselymet, folyton lepedékes a nyelve, étkezés után nem fordít kellő figyelmet arra, hogy a fogközeit kitisztítsa. Ennek következménye az lesz, hogy a fogak lepedékesek lesznek, kilyukadnak, meglazulnak, az íny begyullad és elsorvad, azaz fogínysorvadás jön létre. A rossz szájhigiénia után pedig jönnek a krónikus betegségek, mint például a májrák. A rossz szájhigiénia mintegy 75 százalékkal növeli meg a rákos betegségek kialakulását.

A vérző íny lehet az egyik jele az ínysorvadásnak. Amellett, hogy gondot fordít a megfelelő szájápolásra, fontos, hogy mindennap C-vitamint is fogyasszon, hiszen ennek a vitaminnak a hiánya oka lehet a vérzékenység kialakulásának. Mivel a szervezet nem tud előállítani C-vitamint, azt táplálékok útján kell magunkhoz venni. A legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmazza ezt a vitamint. C-vitaminban gazdag táplálékok többek között a paprika, a paradicsom, a citrusfélék, a szamóca, a sárgarépa, a brokkoli, a kivi és az ananász.

A méregtelenítés is nagyon fontos, hiszen a máj szűri ki a szervezetből a méreganyagokat. Nem kell semmi különösre gondolni, amikor méregtelenítésről beszélünk, egész egyszerűen hetente egy nap tehermentesíteni kell magunkat. Ilyenkor a legjobb a léböjtkúra, hiszen a máj egy idő után képtelen ellátni a feladatát, mivel rengeteg "méreganyag" halmozódik fel az emberi szervezetben. Előnyben kell részesíteni az egészséges táplálkozást, hiszen az adalékanyagokkal és tartósítószerekkel teli élelmiszerek is nagy terhet rónak a szervezetre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Éhezés nélküli fogyás rostokkal
  2020-03-25 13:36:41, szerda
 
  Vannak olyan természetes táplálékok, amelyek oldható rostot tartalmaznak. Ezeket a táplálékokat bátran be lehet illeszteni a fogyókúrás étrendbe is, hiszen könnyen eltelítenek, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek, ezért kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, ami a fogyást is megtámogatja.

Fogyókúrázók számára az egyik remek táplálék lehet a chiamag, amely nagyon sok vizet képes magába szívni, így valóban könnyedén eltelít.

Az okra nem annyira ismert hazánkban, pedig ez is egy egészséges táplálék, hiszen sok rostot tartalmaz és rengeteg vitamint, ásványi anyagot. Mint például A-, B6- és C-vitamint, illetve kalciumot, vasat és magnéziumot.

A zab hazánkban is egy ismert gabonanövény, amely nagyon jó választás reggelire, hiszen nemcsak eltelít, de vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátja a szervezetet, nem beszélve arról, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet. Ez a táplálék elsősorban foszforban, káliumban, mangánban és szelénben gazdag.

Az alma mellett a körte is nagyon egészséges, és hazánkban is könnyedén hozzáférhető gyümölcsökről van szó. A körte gazdag tárháza a pektinnek. A körte héját is meg lehet enni és érdemes is, hiszen antioxidáns kvercetinben gazdag, amely nemcsak az artériák egészségét képes biztosítani, de rendszeres fogyasztásával jelentős védelmet élvezhetünk a rákos megbetegedésekkel szemben is.

Az árpa is egy kitűnő gabonanövény. Köretnek is kiváló, de hozzá lehet adni levesekhez és salátákhoz is.

A zöldségek is gazdagok rostban, különösen a kelbimbó tartalmaz belőle sokat. A zöld leveles zöldségekben sok glükozinolát található, amely rákellenes hatással rendelkezik.

Gyümölcsök közül a narancsot kell kiemelni, hiszen egy rostos gyümölcsről van szó, emellett rengeteg C-vitamin is megtalálható benne, ami fellendíti az immunrendszert, amelyre szükség is van, hiszen az fogyókúra idején le is gyengülhet. Azonban a fogyókúrának nem önmagunk sanyargatásáról kell hogy szóljon, hiszen az a legfontosabb, hogy a rendszeres testmozgás mellett egészségesen táplálkozzunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Ha baj van a torokkal
  2020-03-25 13:34:52, szerda
 
  Télen gyakran panaszkodunk torokfájdalomra. A betegség egy egyszerű torokkaparással kezdődik, majd más tünetek is társulhatnak a megfázáshoz vagy az influenzához. Azonban vannak olyan esetek, amikor nem a téli hideg okozza a tipikus tüneteket, hanem más egyéb betegség húzódik meg a háttérben. Ha a következő jeleket vagy tüneteket Ön is észreveszi magán, ne késlekedjen, hanem haladéktalanul keresse fel a háziorvosát, aki további vizsgálatokat rendelhet el.

A mandulagyulladásra és ezzel együtt a torok fájdalmára a fiatalabbak hajlamosabbak. Sokan már gyermekkorukban átesnek mandulaműtéten. Szakértők szerint idősebb korban már csak ritkán gyulladnak be a mandulák.

Ha rendben van a nyirokkeringésünk, akkor a nyirokcsomók sem duzzadnak meg. Ha azonban ez mégis megtörténik, akkor vagy valamilyen betegség áll a háttérben, vagy egy egyszerű fertőzés, amit szintén kezelni kell, mielőtt valami nagyobb baj nem történik.

A torokgyulladás, amelyet bakteriális fertőzés okoz, általában egy héten belül elmúlik. Ha azonban 7 napnál is tovább tart a betegség, akkor komoly betegség is meghúzódhat a háttérben. Én azt javaslom, ha 2-3 nap múlva sem szűnik meg a torok fájdalma, mindenképpen látogassa meg a háziorvosát, mivel súlyos szövődmények is felléphetnek, főleg ha mellette valamilyen krónikus betegsége is van.

A torokfájást tehát okozhatják bakteriális és vírusfertőzések, de akár gombás fertőzés is állhat a háttérben. Az orvos mintavétel alapján el tudja dönteni, hogy milyen kórokozó a ludas a torkot érintő betegség kialakulásában és a kezelést is ezek alapján rendeli el.

Sok embernek azért kapar vagy fáj sokat a torka, mert valamire allergiás. Ez lehet por, penészgomba vagy pollen.

A savas reflux tünetei éjszaka, fekvő helyzetben a legkifejezettebbek. Nagyon fontos, hogy a problémát kezeljük, mert a reflux akár fulladást is okozhat.

A torok gégegyulladás miatt is fájhat. Ez a betegség azokat a személyeket érinti leginkább, akik sokat használják a hangszalagjukat, például az énekesek. A terápia részeként gyakran napokig meg sem szabad szólalni az illetőnek, hogy a gyulladás csökkenjen.

Sajnos a torokban daganatok is nőhetnek, ami szintén járhat együtt köhögéssel. De a tüdőt érintő daganatos betegségek is válthatnak ki köhögést és torokfájást.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2087
  • e Hét: 16455
  • e Hónap: 30204
  • e Év: 234905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.