Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Imádkozzunk a járvány megszűnéséért 04.22
  2020-04-22 12:11:43, szerda
 
  Kapcsolódjunk be, imádkozzuk együtt a Regina Caeli imádságot a járvány megszűnéséért.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Csatkai roma húsvét Székely János megyéspüspök áldásával
  2020-04-22 12:05:52, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Találkozni jön a Feltámadott
  2020-04-22 12:01:39, szerda
 
  Versegi Beáta-Mária írása
...... ........


Törvényemet bensejükbe adom és a szívükbe írom.
Istenük leszek, ők pedig az én népem lesznek." (Jer 31,33)
Templomaink homlokzatán és közösségi épületeinken szerte az országban ki vannak függesztve plakátok és molinók, melyeken nagy betűkkel szerepel a felirat: ,,Találkozz Jézussal Budapesten!" Az elmúlt években, hónapokban egyre inkább átitatta Katolikus Egyházunk életét a kongresszusi készület. Közös szentségimádások, a missziós kereszt körüli ima összejövetelek, találkozók, konferenciák, lelkigyakorlatok által erősödhetett a hitünk, elmélyülhetett lelki életünk. Ezek az alkalmak lehetővé tették, hogy találkozzuk egymással és az eucharisztikus Jézussal. A kisebb-nagyobb létszámú összejövetelek arra is felkészítettek bennünket, hogy egy még népesebb találkozón, a kongresszuson is részt vegyünk.
A készület ideje alatt az egyházi év ünnepei is új fényben jelentek meg számunkra. Lépésről lépésre fedezhettük fel az Eucharisztia titkát. Az eucharisztikus Jézus által újraértelmezhettük istenkapcsolatunkat, családi és házassági kapcsolatainkat, a hitoktatási módszereket és a legkülönfélébb feladatainkat: egyszóval életünk és imádságaink értékét, titkát újraértelmezhettük az Eucharisztia fényében.
Mondhatjuk, hogy vitt bennünket a lelkesedés, a lendület. Hiszen bárhogyan viszonyultunk is a kongresszussal kapcsolatos szervezéshez, valamennyiünk közös élménye lehetett, hogy reflektorfénybe került az eucharisztikus Jézus. Ő, aki keresztény katolikus identitásunk sarokpontja, forrás és csúcs számunkra. Lehetünk olyan emberek, akik az Eucharisztiához való ragaszkodásunkat és szeretetünket szívesen fejezik ki nagy létszámú ünneplő közösségben. Vagy olyanok, akik számára inkább az az otthonos, ha kis közösségben, csendes, visszafogott áhítattal veszik körül az Eucharisztiát. Ám lelki alkatunktól függetlenül mindannyian elmondhatjuk magunkról, hogy a szentmise, az eucharisztikus jelenlét valamiképpen hatással van ránk, vonz, éltet, táplál bennünket. Ezért találtunk otthonra a Katolikus Egyházban.
Most, a kongresszusi készület célegyenesébe érve, mintha kihúzták volna a talajt a lábunk alól. Olyan helyzetben találtuk magunkat, amit korábban még nem tapasztaltunk. Mivel korábban soha nem éltünk át ilyet, szükségszerűen járatlan utakon kell elindulnunk. Ma azok is megélik az eszköztelenséget, a tehetetlenséget, akik eddig a szellemi, lelki, fizikai biztonságot adták nekünk.
Az online világban új erővel kapcsolódunk egymáshoz. Elmélkedések, imádságok közvetítései révén sok támogatást kapunk lelkipásztoroktól. Jó olvasni higgadt szakemberek értékeket felmutató írásait. Jó érzékelni sokak jóságát és nagylelkűségét. Ám az értékek keresése közepette is átéljük az elszakítottságokot, az izolációt, a bizonytalanságot, az aggodalmat. Nincsenek nyilvános szentmisék, nem vehetjük magunkhoz az Eucharisztiát, és nem ünnepelhetjük hitünk legnagyobb titkát közösségben, felszabadult örömmel, a húsvéti liturgiák által. Azt is kérdezhetnénk: Mégis milyen húsvét az idei? Hogyan találkozzunk Jézussal, ha nem lehetünk vele abban, ami számunkra a legfontosabb? Hogyan ihatunk a forrásból, ha nem mehetünk a közelébe?
Az idei nagyböjti út is bevezetett bennünket a húsvét titkába, és élővé tette az Eucharisztia titkát. Igaz, egészen másként, mint ahogyan tanultuk, megszoktuk, begyakoroltuk.
Az idei húsvéton mintha meghívást kaptunk volna arra, hogy a szent sírt ne a templomainkban díszítsük fel, és ne ott hódoljunk előtte, hanem önmagunkban fedezzük fel. A szent sír az a hely és az a lélektani tér, ahol az élet legyőzi a halált. Engedjük, hogy a lelkünk legbenső kamrája váljék a szent sír helyévé. Itt vannak sötétségeink, aggodalmaink, az élettel és a halállal kapcsolatos szorongásaink. De itt van az a mély tudásunk is, hogy létezik az Örökkévaló. Itt, a mélyben tudjuk, hogy a szeretet erősebb, mint a halál. Tudjuk, hogy láthatatlan szálakkal vagyunk összekapcsolva Istennel és egymással. Bizonyságunk van arról is, hogy semmi sem választhat el bennünket Isten szeretetétől, még a szorongásaink, a félelmeink, a tehetetlenségünk sem lehet akadály neki. Húsvéti gyertyánk az idei évben éppen itt, a lelkünk benső kamrájában gyullad meg. Felidézhetjük a pap szavait, aki a húsvéti gyertyát a következő imádság kíséretében jelöli meg: ,,Jézus Krisztus tegnap és ma. Ő a kezdet és a vég, ő az alfa és az ómega, övé az idő, és övé az örökkévalóság. Övé a hatalom és a dicsőség mindörökkön-örökké." Becsukhatjuk egy pillanatra a szemünket. Figyelhetünk bensőnkbe, és szemlélhetjük ott a húsvét szelíd fényét. A gyertya lángja a lelkünk mélyén Isten jelenlétéről beszél. Ő jelen van bennünk. Találkozni akar velünk, ott, ahol vagyunk. Mintha Jézus azt mondaná nekünk: ,,Tudom, hogy találkozni akartál velem. Most azonban én jövök el, hogy találkozzak veled. Lélekben és igazságban, a te lelked szentélyében, benső szobádban. Hisz feltámadtam és élek. Át tudok lépni zárt ajtókon és falakon. Hiszen semmi nem választhat el a szeretetemtől. Mindent átfogó jelenlétemtől."
Amikor a szentmisét a televízión vagy interneten keresztül követjük, nem szükségszerű, hogy csupán egy közvetítés nézői legyünk. Részt is vehetünk a szentségi történésben, még ha távolról is. Úgy tekinthetünk magunkra, mint egy-egy falatka kenyérre, darabka ostyára, kortynyi borra. Kérhetjük a kegyelemet, hogy bennünk is történjen a szentmise, amit éppen nézünk. Mondhatjuk: ,,Jézusom, Szentlelked kegyelmével add, hogy lélekben és igazságban kapcsolódjak a szentmiséhez. Fogadj el, szentelj meg és formálj. Nem vagyok több, mint egy falat kenyér és mint egy korty bor, de ami vagyok, legyen egészen a tiéd! Szentlelked által tedd meg, hogy bennünk és közöttünk az Eucharisztia titka életre váljék."
Az idei nagyböjti út is bevezethetett bennünket a húsvét titkába, és élővé tehette számunkra az Eucharisztia misztériumát. Egészen közel hozzánk, és egészen másként, mint eddig. Felkínálja nekünk, hogy éltető kenyér, az ünnep örömének és vigasztalásának bora legyünk egymás számára. Az idei húsvéton talán arra voltunk meghívva, hogy az élet értéke és az örök élet reménye éppen az emberi törékenységünkön keresztül váljék érzékelhetővé környezetünk, sőt, önmagunk számára is. A feltámadt Jézus a mi szeretetünk és reményünk által kívánja megmutatni magát, így akar vigasz lenni mindannyiunk számára.


Fotó: Ambrus Marcsi
Magyar Kurír 2020.04.20
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
A Szentírás üzenete - 2020.04.22.
  2020-04-22 11:53:26, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szép tavaszi napot videón
  2020-04-22 11:14:48, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Tavaszi versek és képek  
Komoly veszélyt jelenthet az emberekre a Mátrában észlelt
  2020-04-22 11:03:16, szerda
 
  Komoly veszélyt jelenthet az emberekre a Mátrában észlelt bocsos anyamedve
Kép linkje Link

...... ...........


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén minden évben Szlovákia felől több ízben átjönnek barna medvék, azonban tartósan nem telepedtek meg és eddig nem szaporodtak hazánk területén, közölte a Sokszínű Vidék megkeresésére Bakó Botond, az igazgatóság zoológiai szakreferense.
Mint fogalmazott, a jelenlegi, pásztói esetben a Gortva Birtok kameracsapda felvételén látható állatok közül az egyik valóban medvét, azon belül is egy fiatal, feltehetően egyéves bocsot mutat. A másik állat a felvétel minősége miatt nem azonosítható.
Hozzátette, ettől még természetesen igaz lehet, hogy két boccsal mászkál az anyamedve. Az anyamedvék a bocsaikat két-három, vagy akár négy éven keresztül is maguk mellett tartják és intenzíven védik. Ennek az az oka, hogy a hím medvék, hogy mielőbb pározhassanak a nőstényekkel, ha tehetik, megölik a bocsokat.
A birtokon talált szarvastetem esetében szakembereink a vadászati hatósági kollégákkal együtt elvégzett helyszíni ellenőrzése során nem bizonyosodott be, hogy azt medve ejtette el. A barna medve, bár nagyragadozó, alapvetően növény- és dögfogyasztó, aktívan, főleg házi állatra nagyon ritkán vadászik (magányos, sérült vagy öreg példány, jelentős táplálékhiány esetén)
Bakó Botond azt is elárulta, Magyarországra és azon belül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területére Szlovákia felől jönnek át időnként kóborló medvék. Ezeknek az állatoknak igen nagy kiterjedésű territóriumuk van, akár 51-80 kilométernyi utat is képesek megtenni egy éjszaka alatt táplálék után kutatva, vagy a párzási időben. A hazai megjelenésüket kiválthatja a szlovákiai törzsterületükön bekövetkezett zavarás (erőművelési tevékenység, hajtóvadászat vagy élelemhiány).
Igazgatóságunk a kiterjedt kameracsapda rendszerével valamint a természetvédelmi őrszolgálat aktív nyomkeresése révén folyamatosan próbálja nyomon követni ezeknek az állatoknak a mozgását. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a medvék, mint a nagyragadozók általában, rendkívül rejtetten mozognak, elsősorban éjszakai aktivitásúak, így nyomon követésük nem egyszerű feladat még a szakemberek számára sem - magyarázta a zoológiai szakreferens.
Arra a kérdésre, hogy a bocsokkal közlekedő anyamedve veszélyt jelenthet-e a kirándulókra nézve, Bakó Botond azt válaszolta, igen, ugyanis a bocsos anyamedvék fokozottan védik minden valós vagy vélt veszélytől bocsaikat, ennek érdekében támadással vagy annak imitálásával ijesztik el akár az embert is. Ez komoly veszélyt jelenthet az emberekre. Ennek a helyzetnek a megelőzésére és kezelésére részletes leírást találnak az érdeklődők az igazgatóság honlapján.
Természetesen lakossági fórumokon, egyéb tájékoztatókon, rendezvényeken és médiafelületeken rendszeresen tájékoztatjuk a lakosságot, kirándulókat a medve felbukkanásáról és a konfliktus megelőző viselkedés mikéntjéről. Alapvetés, hogy a medve nem tekinti zsákmánynak az embert, nem fél tőle (hisz a legnagyobb testű nagyragadozó a Kárpát-medencében), ha teheti messze elkerüli, még mielőtt az ember észlelné őt. Ezért is fontos, hogy erdős területen járva adjunk valamilyen hangot (lehet ez beszélgetés, kulcszörgés, éneklés stb.) amivel már előre jelezzük, hogy jövünk- fogalmazott Bakó Botond.
Közölte azt is, jelenleg ennek az egy medvének - és bocsának vagy bocsainak - a jelenlétéről van tudomásuk, azonban a pásztói felbukkanása óta új megfigyelése nem történt.
Az is elképzelhető, hogy már rég Szlovákiában van. Mindenesetre szakembereink folyamatosan gyűjtik a nyomokat és jelzés esetén a helyszínen ellenőrzik azokat
Az igazgatóság munkatársai a nagyragadozókkal kapcsolatos megfigyeléseket ellenőrzik, indokolt esetben tájékoztatják a lakosságot. Bejelentéseiket a +36 30 861-3808 természetvédelmi ügyeleti telefonszámunkon lehet megtenni.
...... ...........



*
- A falu, ahol minden utcára jut egy medve.
Juhászt is alig találnak, mert senki nem meri vállalni a feladatot.
Disznókat, juhokat, szarvasmarhákat és tyúkokat ölnek, valamint gyümölcsfákat, kerítéseket törnek össze a medvék a székelyföldi Etéd községben, ahol mindennaposak a károk. A nagyvadak már nappal is flangálnak a településen, a helyiek pedig attól tartanak, hogy hamarosan emberáldozatokkal is számolni kell, írta a Székelyhon.
Minden második háztartásnál elmondhatják, hogy legalább egyszer már kárt okozott náluk a medve. Vakmerő az, aki egyedül kimegy a mezőre kaszálni, mert szinte biztos, hogy találkozik egy nagyvaddal - mondta a portálnak Tiboldi Elek polgármester.
A szakemberek azt mondják, hogy szinte minden utcába más medve jár, többnyire bocsokkal.
Naponta akár tíz különböző medvét is látnak az Etédtől nagyjából egy kilométerre fekvő esztena és a legelők környékén. Ezek az állatok rendszerint a nyájat is tizedelik, már juhászt is alig találnak, senki nem meri vállalni a feladatot - nyilatkozta Kelemen Sándor Géza pásztor.
A helyi lakosok többsége saját portáján is villanypásztort szerelt fel a medvék ellen, de tudnak már olyan esetről is, amikor ez hatástalannak bizonyult. A falubeliek végső elkeseredésükben petíciót fogalmaztak meg az illetékes szervezetekhez, hogy azok mielőbb találjanak megoldást a helyzetre. Az etédiek ugyanis nem akarják megvárni, hogy a hatóságok tehetetlensége emberi tragédiába torkolljon.

Forrás: 24 hírek oldal
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Mesebeli napfelkelte Badacsonyban.
  2020-04-22 10:56:32, szerda
 
  A fiatalember egyik kedvenc helyén, a Szent György-hegynél együtt ébredt a Nappal, és újra gyönyörű felvételt készített, ezúttal a napfelkeltéről.
Kép linkje Link

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Rekordszámú fészket raktak a ritka teknősök
  2020-04-22 10:52:16, szerda
 
  ...... .......


Elnéptelenedtek a thaiföldi tengerpartok, rekordszámú fészket raktak a ritka teknősök.
Húsz éve nem látott mennyiségű fészket raktak a ritka kérges teknősök (Dermochelys coriacea) azokon az egyébként turisták által sűrűn látogatott thaiföldi tengerpartokon, melyek a koronavírus-járvány hatására elnéptelenedtek, írja az MTI.
November óta 11 teknősfészket találtak a hatóságok, ez a szám húsz éve nem volt ilyen magas - mondta Kongkiat Kittiwatanawong, a Phuketi Tengerbiológiai Központ igazgatója.
Ez nagyon jó jel, hiszen az ívásra alkalmas területek közül nagyon sokat tönkretettek az emberek
- mondta a szakértő. Hozzátette: az elmúlt öt évben nem találtak ilyen fészkeket.
A kérges teknősök a világ legnagyobb tengeri teknősei. Thaiföldön veszélyeztetettnek számítanak, globális szinten pedig a sebezhető kategóriába tartoznak a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint.
Tojásaikat sötét és csendes partszakaszokon rakják le, ezért számuk megritkul, ha turisták lepik el a strandokat. Az is gyakori, hogy az emberek kiássák a fészkeket és ellopják a tojásokat. Az állatok gyakran halászhálókba akadva pusztulnak el.

- Bámulatos videót tettek közzé a Costa Rica-i jelenségről. Teknősök százezrei egy helyen.
Soha nem készítettek még akkora rajról felvételt, mint amilyen a National Geographic honlapja által nemrég közzétett varázslatos kisfilmen látható. A rekorder képsorok a Costa Rica-i Ostionalban készültek.
Olajzöld fattyúteknősök százezrei érkeznek ide minden évben, hogy tojást rakjanak a tengerparton.
Vanessa Bézy tengerbiológust dicsérik a bravúros képsorok, természetesen drónnal tudta felvenni a felfoghatatlan tömeget. Az egyperces videóban semmi manipuláció nincs, utolsó másodperceiben pedig valóban eláll a lélegzetünk - valahogy úgy, ahogy a trójaiaknak a görög hajóhadat meglátva a Trója című film trükkjében.
Azonnal tudtam, hogy ez valami nagyon különleges -mondta a szakember utalva arra, mit érzett, amikor meglátta a rajt Közép-Amerikában.
Csak összehasonlításként, a teknősök több mint ezer focipályányi területet foglaltak el a víz felszínén.
A védettséget élvező Ostional nevű területet az oda érkező teknősök létszáma alapján csak a mexikói Oaxaca múlja felül.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Medvecsalád kóborol a Mátrában
  2020-04-22 10:45:45, szerda
 
  ...... ..........


Két posztot is kitett április 15-én és 16-án Facebook oldalára a Pásztó közeli Nyikom-bércen működő Gortva Birtok Szabadidőközpont. A Mátrát jól ismerő vadászok első bejegyzésükben egy harapásoktól erősen sebzett szarvastehén fotóját posztolták és ezt írták:
A medveanya lefialt. Két bocsa lett, akiknek így gyűjti a táplálékot. Nehogy ti is étellé váljatok, amikor jöttök fel a kilátóhoz!
Második bejegyzésükben a közzétett fotón jól látszik az éji homályban két medvebocs, figyelmeztetésük pedig a következő:
Ezeket a képeket csak figyelemfelhívásnak tettük ki. Úgy vegyétek, mintha a saját kerítésünkre kiírtuk volna, hogy vigyázz, a kutya harap! Innentől mindenki saját maga dönti el, hogy mit csinál és mit gondol.
Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is, hangsúlyozva, hogy az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentést kaptak a Bükk és a Mátra területéről. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják a munkatársaik, s ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről.
Ugyan a legtöbb esteben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, igazgatóságunk óvatosságra int. A legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével 2020. 04. 15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van. Ezért felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására
írják weboldalukon.
A biztonság megőrzéséért a nemzeti park közzétette, mit tegyünk, ha medvével találkozunk?
A medve nem játék, a medvét el kell kerülni!
A medvével nem kell barátkozni - bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni - akár az őt követő állat kíséretében.
Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Ma van a föld napja 04.22
  2020-04-22 10:39:49, szerda
 
  ...... .........



- 50 éves a Föld Napja: rajtunk múlik, milyen lesz az élet 50 év múlva? Link

- Wikipedia oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 707 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2001
  • e Hét: 7802
  • e Hónap: 40956
  • e Év: 274703
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.