Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Virtuális utazás Szent II. János Pál pápa nyomain:
  2020-05-11 20:20:46, hétfő
 
  Virtuális utazás Szent II. János Pál pápa nyomain: szülővárosában, Krakkóban és számos más kis-lengyelországi helyszínen, amely nagyon fontos szerepet játszott életében.
Pontosan egy hét múlva fogjuk ünnepelni Karol Wojtyła születésének centenáriumát. Ebből az alkalomból szeretettel meghívjuk Önöket, hogy látogassanak el az alábbi honlapra, ahol rengeteg fényképet, filmet és panorámikus felvételt találnak Szent II. János Pál pápára vonatkozóan.

Virtuális utazás Szent II. János Pál pápa nyomain: Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Ferenc pápa imája - akik elvesztették a munkájukat
  2020-05-11 20:16:02, hétfő
 
  Ferenc pápa a hétfőn reggeli szentmisében azokért imádkozott, akik elvesztették a munkájukat.
Húsvét ötödik hetének hétfőjén, május 11-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén a pápa a munkanélküliekért imádkozott, és megemlékezett Szent Timóteus földi maradványainak megtalálása 75. évfordulójáról. Homíliájában a Jézus által megígért vigasztaló Szentlélek kettős szerepét elemezte: megtanít bennünket az igazságra, és emlékeztet mindarra, amit Jézus tett és tanított.
Csatlakozzunk ma Termoli városának híveihez, akik Szent Timóteus földi maradványai megtalálásának 75. évfordulóját ünneplik. Ebben az időszakban sok ember elvesztette a munkáját. Nem vették fel őket új munkahelyre, feketén dolgoznak. Imádkozzunk testvéreinkért, akik a munkanélküliség miatt szenvednek - kérte Ferenc pápa.
,,A tanítás, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki engem küldött. Ezeket akartam nektek mondani, amíg veletek vagyok. S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek" (Jn 14,24-26) - hallottuk az evangéliumban. Ez a Szentlélek ígérete, aki bennünk lakik, akit az Atya és a Fiú elküld nekünk, hogy elkísérjen az életünk útjain - magyarázta Ferenc pápa. - Paraklétosznak hívják, mert ő az, aki fenntart, aki elkísér, hogy el ne essünk; szilárdan megtart, közel áll, hogy támogasson.
Mit is csinál a Szentlélek? - tette fel a kérdést a pápa. Az Úr szavával válaszolt: ,,Megtanít benneteket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek." A Szentlélek tevékenysége tehát ez: tanít és emlékeztet.
A Szentlélek hivatala a tanítás. Tanítja a hit titkát, hogy belépjünk ebbe a titokba, hogy megértsünk valamit belőle. Jézus tanítását tanítja, és arra vezet bennünket, hogy a hitünket tévedés nélkül fejlesszük. Hiszen a tanítás mindig növekszik, mindig ugyanabban az irányban: kompromisszum nélkül növekszik. A Szentlélek segít bennünket a hit megértésében, és megakadályozza, hogy a tanítás hibázzon, megálljon, hogy ne növekedjen. Megtanít mindenre, amit Jézus tanított, és növeli bennünk annak megértését egészen az Úr tanításának érett megértéséig.
A Szentlélek másik feladata az emlékeztetés: ,,Eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek." A Szentlélek felébreszt és ébren tart minket az Úr dolgaiban, emlékeztet bennünket arra, amikor az Úrral találkoztunk vagy amikor elhagytuk őt. Az üdvösség emlékezetére vezet, amit Jézus tanított, de tanít saját életünk eseményeinek emlékezetére is. Ebben az emlékezetben az Úr vezet minket - a megkülönböztetésben, hogy mit kell csinálnom most, hogy lássam, melyik a helyes és melyik a téves út. Ha kérjük a Szentlélek világosságát, segít bennünket a helyes döntések meghozatalában, a hétköznapi apró dolgokban és a nagy döntésekben is. Kísér bennünket, eszünkbe juttatja a hitet, és segít a megkülönböztetésben.
Ferenc pápa felhívta a figyelmet arra, hogy az evangélium a Paraklétosz mellett egy másik nevet is ad a Szentléleknek: ,,Isten ajándéka, adománya". A Szentlélek Isten adománya. Kérjük az Urat, hogy segítsen bennünket ennek az adománynak a megőrzésében, amelyet megkaptunk a keresztségben, és magunkban hordozunk - zárta reggeli homíliáját Ferenc pápa.



Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír 2020.05.11
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ne érjük be kevesebbel a teljességnél
  2020-05-11 20:12:04, hétfő
 
  A Veritatis splendor enciklika
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Ferenc pápa mai üzenete 05.11
  2020-05-11 20:10:02, hétfő
 
  Sokan veszítették el a munkájukat a közelmúltban. Imádkozzunk együtt testvéreinkért, akik a munkanélküliség miatt szenvednek.
*
Hogyan működik bennünk a Szentlélek? Eszünkbe juttat mindent, amit Jézus mondott. Tanít, hogy egyre jobban megértsük, hogy növekedjünk a hit megértésében. Elkísér minket, és segít megkülönböztetni. Megvilágosít az életünk kisebb vagy nagyobb döntéseiben.
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Készüljünk együtt a jubileumra!
  2020-05-11 20:06:48, hétfő
 
  Készüljünk együtt a jubileumra! - Könyveink közelebb hozzák Önhöz Szent II. János Pál pápa személyét.
...... ..........


Száz éve született Szent II. János Pál pápa. Ebből az alkalomból ajánljuk olvasóink figyelmébe a Magyar Kurír Új Ember kiadványok sorozatában megjelent Pap bácsi, kösd be a cipőmet! és az Önéletrajz című köteteket.
Karol Wojtyłát 1978. október 16-án pápává választották. A ,,messziről jött" egyházfő személye azonnal felkeltette az emberek és a média figyelmét. Újságírók százai keresték fel szülőföldjét, készítettek interjúkat közeli munkatársaival, barátaival, volt diáktársaival, tanítványaival. A történelmi, életrajzi adatok mellett barátai, tanítványai szívesen idézték fel a pappal, az egyetemi professzorral, az érsekkel kapcsolatos személyes élményeiket, az apró történeteket, amelyek sokszor többet árulnak el egy emberről, mint a száraz életrajzi adatok. A Pap bácsi, kösd be a cipőmet! című kötetbe a legkedvesebb és legjellegzetesebb anekdotákból válogattunk.

Szent II. János Pál pápa soha nem írt önéletrajzot, de beszédeiben, írásaiban, interjúiban gyakran idézte fel életének fontosabb eseményeit. Ezekből a visszaemlékezésekből állított össze egységes kötetet Justyna Kiliańczy-Zięba, a krakkói Jagelló Egyetem adjunktusa. Az Önéletrajz című könyvhöz Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke írt ajánlást, melyben többek között ezt írja: ,,A sokak által szeretett és ismert személyekről szívesen olvasunk olyan írásokat, amelyek még inkább betekintést adnak az életükbe, személyiségük sajátos vonásaiba. Azért hasznosak ezek az írások, mert saját személyiségünk formálásában is meghatározó szerepet játszanak. Sokan - legalább részben - követik ezeknek az embereknek az életpéldáját... Számos könyv jelent már meg II. János Pál pápáról, de biztosak vagyunk afelől, hogy ez az Önéletrajz is, amelyet most a kezében tart a Kedves Olvasó, gyorsan el fog fogyni a könyvesboltok polcairól. Különösen a szerkesztési módszere miatt érdekes ez a kötet, amely egy újfajta betekintést nyújt a szeretett pápa életébe. Az is sokatmondó, amikor valaki úgy mutat be valakit, ahogyan ő látja. Ennél azonban sokkal érdekesebb és megbízhatóbb az az írás, amelyet maga a főszereplő ír önmagáról. Valahol a kettő közötti úton van ez a kötet, amely olyan idézeteket gyűjt össze az adott személytől, amelyek az ő gondolataiba és ezáltal személyiségének vonásaiba is betekintést engednek."

A Pap bácsi, kösd be a cipőmet! és a Szent II. János Pál pápa: Önéletrajz című kötetek megvásárolhatók az Új Ember webboltjában: bolt.ujember.hu.

Baranyai Béla/Magyar Kurír 2020.05.11
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Di Girolamo Szent Ferenc misszionárius
  2020-05-11 19:57:02, hétfő
 
  Ha úgy érzed, álmaid nem válnak valóra, itt egy neked való szent: Di Girolamo Ferenc
Di Girolamo Szent Ferenc a rendi generálist ostromolta levelekkel, melyekben könyörgött, hogy küldjék Ázsiába, mégis Nápoly misszionáriusa lett belőle. Május 11-én ünnepeljük emléknapját.
Di Girolamo Szent Ferenc állítólag évente négyszáz bűnöst térített meg. Egy nő megölte saját apját, majd férfiruhába öltözött, hogy a spanyol hadseregben harcolhasson; amikor Ferenccel találkozott, megbánta minden bűnét, és később életszentségével kivívta az emberek tiszteletét. Oly sok nőt vezetett vissza Krisztushoz, hogy végül otthont alapított a jó útra tért egykori prostituáltak, illetve gyermekeik számára.
...... ..............


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Elhunyt Horváth Ciprián bencés szerzetes 82 éves korában
  2020-05-11 19:49:54, hétfő
 
  A pannonhalmi főapát - a főmonostori konvent és a hozzátartozók nevében - fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy szeretett rendtársa, Horváth Ferenc Ciprián OSB életének 82., szerzetességének 62., pappá szentelésének 57. évében a betegek szentségével megerősítve 2020. május 8-án hazatért mennyei Atyjához
Temetése 2020. május 14-én, csütörtökön lesz Pannonhalmán.
A Boldogasszony-kápolnában 14.30-kor kezdődő gyászmisét követően, a kriptában helyezik örök nyugalomra.
Tekintettel a járványügyi helyzetre, a temetésen a bencés atyák és testvérek lesznek jelen.
Egy későbbi időpontban nyilvános gyászmisét mondanak Ciprián atya lelki üdvéért, amelyre szeretettel hívják és várják a rokonokat, a híveket, volt tanítványait.

*
Horváth Ferenc Budapesten született 1938. szeptember 26-án. 1958. augusztus 6-án öltötte magára a bencés ruhát.
1960. szeptember 3-án tett egyszerű, majd 1963. szeptember 3-án ünnepélyes fogadalmat, 1964. május 23-án szentelték pappá.
A Pannonhalmi Szent Gellért Hittudományi Főiskolán szerzett teológiai diplomát, majd a budapesti Hittudományi Akadémián folytatta tanulmányait, ahol 1966. június 25-én doktorált. 1965-66-ban gimnáziumi tanár és diákotthoni nevelő volt Pannonhalmán, 1966-90-ig a győri bencés gimnáziumban hittanár, Pannonhalmán főiskolai tanár. 1989-95-ig plébánosként szolgált Győrszentivánban. 1995-től plébános volt Tápon, Tápszentmiklóson, 2000-től Nyalkán is.
2008-tól kisegítő lelkészként működött a Pannonhalmi Területi Főapátság plébániáin, ekkortól volt lakója a Pannonhalmi Szent Adalbert Otthonnak.
Ciprián atya sok derűvel és kedvességgel megáldott testvérünk volt. Tudott lelkesedni és másokat lelkesíteni. Barátságos, nyílt szívű ember volt, sokakat ismert, őt még többen ismerték. Közvetlensége az Egyháztól távolabb állókat is megérintette. Előbb hitoktató, később főiskolai tanár és lelkipásztor volt. Fontos volt számára az igehirdetés, mindig szívesen prédikált. Győrött hosszú éveken át vasárnaponként 10 órakor ő prédikált a bencés templomban népes hívő közösség előtt. Szerdánként Szentírás-kört vezetett az érdeklődők számára. Hittanárként szeretettel foglalkozott diákjaival, különösen is a magukban papi hivatást érző fiatalokkal. Boldogan sorolta, hány püspököt és papot tanított annak idején hittanra. 1974-től évtizedeken át egy baráti körnek, egy ,,családegyháznak" volt a lelkivezetője Győrött. Némi humorral a csoport tagjai önmagukat, a kívülállók pedig őket ,,ciprióták"-nak nevezték. 1999-ben súlyos autóbalesetet szenvedett az őt szállító osztálytársával együtt. Felépülése után visszavonultan élt.
Papi és bencés hivatásáért, rendtársai jóságáért és a legkisebb figyelmességért is hálás volt. Életével megbékélve, imádságban csendesen készült a halálra, a találkozásra az Úristennel.
,,Jöjj el, Uram Jézus" (Jel 22,20)


Forrás: Pannonhalmi Főapátság
Fotó: Pannonhalmi Főapátság, Pexels.com
Magyar Kurír 2020.05.11

- A Pannonhalmi Területi Apátság fájdalommal tudatja, hogy dr. Horváth Ciprián atya 2020. május 8-án elhunyt.
Ciprián atya a ,,zsinati nemzedékhez" tartozott, fiatal bencésként tanította, ünnepelte, imádkozta a II. vatikáni zsinat tanítását. Pannonhalmán csak rövidebb ideig tanított (1964-65 között volt hittantanár és a 69A osztály prefektusa). Győrött azonban rengeteg osztálynak tanított hittant. Mindig büszke volt arra, hogy hány püspök és érsek kapott hivatást vagy erősödött meg hivatásában az ő hittanóráin, szakkörein, imacsoportjában, vagy teológiai előadásai révén. Ciprián atya szeretett élni, jókat nevetni, és nagyon szeretett misézni, prédikálni, tanítani.
A mai evangéliumban Jézus pont Ciprián atyához szól: ,,»Ne nyugtalankodjék a szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek! Atyám házában sok hely van. Ha nem így lenne, mondtam volna-e: Elmegyek, és helyet készítek nektek? Ha majd elmegyek, és helyet készítek nektek, ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok. Hiszen ismeritek az utat oda, ahová én megyek!« Ekkor Tamás így szólt: »Uram, mi nem tudjuk, hová mégy; hogyan ismerhetnénk hát az utat?« Jézus ezt felelte: »Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat el az Atyához, csak általam.«"
Legyen Ciprián atya része az élet.


Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság
Magyar Kurír 2020.05.08

Horváth Ciprián bencés szerzetes
...... ............


Nyugodjon örök békében
...... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Szentmise Húsvét 5. vasárnapján 05.10 Veszprém
  2020-05-11 16:54:37, hétfő
 
  Húsvét 5. vasárnapján szentmisét mutat be dr. Udvardy György érsek Boldog Gizella tiszteletére.

1. Videó Link

2. Videó Link

- Udvardy György érsek elmondta: ez a szentmise megerősítette abban, hogy Eucharisztia nélkül elgyengül az ember. A vele való találkozás örömet és reményt ad.
Boldog Gizellát, a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjét ünnepelték Veszprémben, a Szentháromság téren, ereklyéjének jelenlétében május 10-én, vasárnap délelőtt. Közel két hónap után először mutatott be hívek jelenlétében szentmisét Udvardy György veszprémi érsek. Koncelebrált Takáts István érseki helynök, Nagy Károly címzetes apát, kanonok, fő székesegyházi plébános és Felker Zsolt káplán.
...... .........



...... ........


A szentmisén Porga Gyula, Veszprém polgármestere is részt vett családjával. A hívek nagyon fegyelmezetten betartották a járvány miatti előírásokat: mindenki maszkban ünnepelt; a szükséges távolság megtartásával vettek részt a szentmisén. A főpásztor rendelkezése szerint a 65 év felettiek a televízió és az internet segítségével tudtak bekapcsolódni a szentmise ünneplésébe.
A bevezetőben Udvardy György érsek megemlékezett a távollevőkről, köszöntötte a főegyházmegye híveit, papságát, időseket, fiatalokat, családokat és egyedülállókat, majd külön is megemlítette, kik azok, akik nem tudtak személyesen jelen lenni e rendkívüli ünnepen. Elsőként Michael August Blume apostoli nunciust említette, aki a Gizella-napi szentmise szónoka lett volna, majd Márfi Gyula nyugalmazott érseket köszöntötte, aki veszélyeztetett kora miatt a televízión keresztül tudta követni a szentmisét; végül Gizella királyné kapcsán Veszprém testvérvárosát, Passaut említette, melynek küldöttsége minden évben jelen van az ünnepen.
Az érsek kiemelte: ,,ünnepelni akarunk, hiszen az ünnep éltet minket, és az ünnep sokszor megkívánja, hogy megküzdjünk magáért az ünnepért. Identitásunknak elválaszthatatlan részét, Boldog Gizellát, keresztény életünk, létünk kezdetének alakítóját ünnepeljük, és adunk hálát az ő személyéért. Örüljünk, hogy van lehetőségünk arra, hogy ilyen módon megvallhatjuk egymás felé is hitünket és elköteleződésünket a krisztusi életben."
Szentbeszédében a főpásztor örömét fejezte ki, hogy újra lehetőség nyílott a közös ünneplésre ilyen hosszú idő után, amikor is az eltelt idő alatt mindenki igyekezett a lehető legjobban megélni a maga keresztény életét. Hangsúlyozta, hogy az ünneplésben benne van a múltunk, a gyökereink, benne vannak a közösen átélt élmények, a múlt eseményei; a küzdelmek, a kudarcok, a remények, az egész együvé tartozásunk, néphez, nemzethez, kultúrához. Az ünnep az, ami méltósággal ajándékoz meg bennünket. Ünnep az, ami a jövőre irányítja tekintetünket. Habár sok mindent elveszítettünk a járvány kapcsán, de még többet veszítünk, ha nem akarunk gyökereinkben megerősödni. Ez az ünneplés, Boldog Gizella példája azonban bátoríthat bennünket, erőt adhat ilyen körülmények között is.
Udvardy György érsek kiemelte, mennyire fontos volt Boldog Gizella hitvesi támogatása Szent István király mellett uralkodása során, az új rend, az új kultúra kialakításában, a jóért való küzdelemben. Példa számunkra Boldog Gizella, hogy készek legyünk küzdeni a jóért, másokért.
...... .........


A főpásztor beszédében megemlítette a járványidőszak ,,hőseit", az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat, akik Gizellához hasonlóan készen állnak a küzdelemre, a közösség szolgálatára. Ha a jóért megküzdünk, akkor kialakulhat az egymásért való szolgálat öröme. A járványhelyzettel kapcsolatban is sok bizonytalanságról lehet hallani. De egy biztos! Nem engedhetünk annak, hogy a következő időszak kultúráját, társadalmi érintkezését a félelem, az izolálódás vagy éppen a bizonytalanság és a bizalmatlanság határozza meg - emelte ki a veszprémi érsek. - Ebben nekünk, keresztényeknek óriási felelősségünk van. Most így, egymástól távolságot véve is, arcunkat eltakarva is, arra készülünk, és arra gondolunk, hogy az a jövő, amiben benne van Isten, az emberhez méltó jövő legyen. S ehhez legyen bátorságunk küzdeni a jóért, küzdeni a krisztusi emberért, küzdeni egymás szolgálatáért. Adja Isten, hogy Boldog Gizellát ünnepelve erősödjünk szolgálatunkban, erősödjék a főegyházmegye a maga apostoli küldetésében s abban a készségben, hogy mindent megteszünk a krisztusi emberért. Ahogyan a lehetőségek ezt számunkra biztosítják, sőt talán még azt is lehet mondani, hogy ahogyan tudjuk ezeket a korlátokat feszegetni annak érdekében, hogy a krisztusi ember boldogan, szabadon, békében tudjon élni.
A szentmise áldása előtt a főpásztor imára hívta a híveket a nemzetközi eucharisztikus kongresszusért, melynek áthelyezése miatt különösen is fontos az imádság a felkészülés során.
...... ........


Udvardy György érsek örömmel osztotta meg a hívekkel tapasztalatát az Eucharisztia kiosztásáról, hiszen megrendítő volt számára, hogy ilyen megrendült és örömteli szemeket látott, amikor szentáldozáshoz járultak a hívek. Reményét fejezte ki, hogy a járványügyi előírások lehetőséget adnak a továbbiakban is az eucharisztia ünneplésére és a szentáldozásra. A főpásztor kiemelte: ez a szentmise megerősítette abban, hogy Eucharisztia nélkül elgyengül az ember. A vele való találkozás örömet és reményt ad.
...... .........



Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye
Magyar Kurír 2020.05.10
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szentmise Veszprémből a Szentháromság térről 05.10
  2020-05-11 16:06:40, hétfő
 
  Húsvét 5. vasárnapján szentmisét mutat be /dr. Udvardy György érsek - tévesen van írva a videó alatt/ Fiatal plébános mutatta be a szentmisét Boldog Gizella tiszteletére

Videó Link

...... ...........



...... ........


Képen:" neve sincs asszony mondja a szentbeszédet"
...... ......


Lorettói Szűzanya litánia éneklése
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Mottó - 10 - Medgyesi Zsuzsa
  2020-05-11 16:00:03, hétfő
 
  Videó Link

/Kép minősége kifogásolható/
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4714
  • e Hét: 10515
  • e Hónap: 43669
  • e Év: 277416
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.