Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Esszenciális vitaminokban gazdag táplálékok
  2020-05-13 23:54:40, szerda
 
  Nem kérdéses, hogy a legkézenfekvőbb módszer az egészségünk fenntartásához a táplálkozás. Azonban a mai világban ez nem is olyan könnyen megvalósítható, hiszen a földeken túlzásba viszik a műtrágya és a növényvédő szerek használatát, így a különféle vegyi anyagok a szervezetünkbe kerülve sokkal több kárt, mint hasznot hoznak. A legjobb tehát a biominősítésű élelmiszerek mellé tenni a voksunkat, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy csakis jót teszünk az egészségünkkel.

A szupertáplálékok nagyon hasznosak, hiszen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, de antioxidánsokban is rendkívül gazdagok. Ezek olyan esszenciális anyagok, amelyek megvédenek bennünket a sejtkárosodástól és a különféle betegségektől.

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek védelmet jelentenek a sejtek számára a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Ha a szervezetben túl sok a szabad gyök, akkor ez oxidatív stresszhez vezethet, ami aktiválja a gyulladásos folyamatokat. A krónikus gyulladás a sejtkárosodáshoz kapcsolódik, aminek végkimenetele rák, szívbetegség vagy éppen cukorbetegség lehet.

Léteznek olyan táplálékok, amelyeket szupertápláléknak kiáltottak ki, hiszen tele vannak antioxidánsokkal. Az egyik ilyen a moringa, amely tápanyagtartalma rendkívül magas. Több mint 90 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Rendkívül magas a kalcium-, a vas-, a kálium-, az A-, B- és C-vitamin-, illetve a fehérjetartalma. Olyan antioxidánsokban gazdag, mint a kvercetin, amelynek számos jótékony hatása van. Csökkenti a gyulladást, de védelmet nyújt a sejtek számára a degenerációval szemben is.

A moringa segít a hormonok kiegyensúlyozásában, az öregedési folyamatok lassításában, a cukorbetegség elleni küzdelemben, védelmezi a bőrt és az agyat, és még a hangulatra is pozitívan hat.

A másik népszerű szupertáplálék a búzafű, amely a klorofill mellett tartalmaz még A-, C- és E-vitamint, foszfort, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, valamint esszenciális enzimeket és 19 aminosavat. A benne lévő klorofill jelentősen képes lassítani az öregedést, elnyomja az éhséget, tisztítja a vért, de a rák megelőzésében is szerepet játszik.

A spirulina egy magas fehérjetartalmú alga, amely az antioxidánsok egyik legjobb forrása. Az egyik leghatékonyabb immunerősítő táplálék, és több vas van benne, mint a spenótban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Javítja az inzulinérzékenységet és küzd a cukorbetegség
  2020-05-13 23:48:39, szerda
 
  Javítja az inzulinérzékenységet és küzd a cukorbetegség ellen: alfa-liponsav

Mi teszi olyan egészségessé a brokkolit és a spenótot? Természetesen a bennük lévő rost, a vitaminok, az ásványi anyagok, de vannak benne más anyagok is, amelyeket antioxidánsoknak hívunk, ilyen például az alfa-liponsav (ALA). Az antioxidánsokban gazdag tápanyagoknak nagyon sok előnyük van, hiszen megvédenek bennünket a rákos megbetegedésektől, a szívbetegségtől, a gyulladásoktól, a depressziótól és a kognitív hanyatlástól.


Az alfa-liponsav is egyfajta antioxidáns, amely küzd a gyulladás ellen és lelassítja az öregedési folyamatokat, de az inzulinérzékenységet is javítja és hatásos a cukorbetegség kialakulása ellen. A liponsav megtalálható az emberi szervezetben, de növények és állatok által szintetizálódik is. A szervezet minden sejtjében jelen van. Az ALA legértékesebb szerepe a szervezetben a szabad gyökök káros hatásainak leküzdése, melyek a veszélyes oxidációs folyamatok során keletkeznek. A sejtjeinken belül az ALA dihidro-liponsavvá alakul, amely védő hatást fejt ki a normális sejtreakciókhoz képest.

Mint más antioxidáns, az alfa-liponsav is segíthet a sejtek károsodásának lelassításában, ami az olyan betegség előidézője lehet, mint a rák, a cukorbetegség vagy a szívbetegség. Ezen kívül visszaállítja a szervezetben az esszenciális vitaminszinteket, például az E- és a C-vitamint, valamint segítséget nyújt a szervezetnek a szénhidrátmolekulák emésztésében és hasznosításában, miközben felhasználható energiává alakítja azokat.

Az alfa-liponsav növelheti a szervezet glutationhasználatát és növelheti az energia-anyagcserét is. Ezért lehetséges, hogy egyes sportolók ALA-kiegészítést szednek, mivel ez segít megnövelni a fizikai teljesítményt.

Az alfa-liponsav eredményesen küzd az erek, az agy, az idegsejtek, a szív és a máj károsodása ellen. Az antioxidánsok alacsony szintje felgyorsíthatja az öregedési folyamatot, ami olyan tüneteket produkálhat, mint legyengült immunrendszer, izomtömeg-csökkenés, szív- és érrendszeri problémák és memóriagondok.

Mivel az alfa-liponsav meg tudja védeni a hormontermelésben részt vevő sejteket és neuronokat, ezért védelmet nyújt a cukorbetegség ellen. Az ALA hatékony gyógyszer a diabéteszes - disztális-szenzomotoros - neuropátia kezelésében, amely a cukorbetegek körülbelül 50 százalékát érinti. Az ALA segít az inzulinérzékenység javításában és védelmet nyújt az anyagcsere-szindrómával szemben is.

Az ALA-t az idegkárosodás okozta szövődmények és tünetek enyhítésére használják, beleértve a lábakban és a karokban fellépő zsibbadást, a szív- és érrendszeri problémákat, a szemhez kapcsolódó rendellenességeket, a fájdalmat és a duzzanatot.

Az oxidatív stressz károsíthatja a szem idegeit és látásproblémákat okozhat. Az alfa-liponsavat eredményesen alkalmazták a szemet érintő rendellenességek, például a látásvesztés, a makuladegeneráció, a szürkehályog, a glaukóma és a Wilson-kór tüneteinek enyhítésére.

Az ALA könnyedén be tud jutni az agyba a vér-agy gáton történő áthaladással, ahol meg tudja védeni a finom agy- és idegszöveteket. AZ ALA-t arra is használják, hogy megakadályozzák a stroke és más agyi problémák, beleértve a demencia kialakulását idősebb személyek esetében.

A glutationt sokan mester antioxidánsnak tartják, mivel kulcsfontosságú az immunitás, a celluláris egészség és a betegségek megelőzése szempontjából. Az alfa-liponsav fokozza a glutation hatását a szervezet immunválaszának szabályozásában, a cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia elleni küzdelemben. Felnőtteknél az alfa-liponsavval történő kiegészítés pozitív hatást gyakorol az immunhiányos szindrómákra, mivel a teljes glutationszintet helyreállítja és javítja a limfociták T-sejt mitogénekkel szembeni funkcionális reaktivitását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cordyceps, az öregedésgátló
  2020-05-13 23:43:58, szerda
 
 



A Cordyceps sinensis egyfajta gomba, amelyet manapság egyre többen használnak táplálékkiegészítőként. A kínai hernyógombát a világ magas hegyvidékein, különösen a Himaláján gyűjtik össze, ahol ráadásul egzotikus gyógyítóként tartják számon. A legendák szerint ez a gomba jelentősen képes meghosszabbítani az élettartamot.

Farmakológiai és biológiai vizsgákatok is azt mutatják, hogy a cordyceps pozitív hatással van az immunrendszer működésére, és előnyös a szív- és érrendszeri, a légzőszervi, az endokrin és a reproduktív rendszerek működésében. A cordyceps - egyes feltételezések szerint - segíthet a rák és az immunológiai rendellenességek elleni küzdelemben, mivel gyulladáscsökkentő poliszacharidokat tartalmaz.

Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy ez a gomba csökkentheti a kemoterápia mint kezelés kellemetlen tüneteit és növelheti a szervezet védekező mechanizmusát. Arra is vannak bizonyítékok, hogy segít a zsírmobilizáció helyreállításában és az oxidatív károsodások csökkentésében, ami a szívbetegség mellett szinte minden krónikus betegség létrejöttében okként nevezhető meg.

A cordyceps gomba öregedésgátló hatással bír és javítani tudja az az antioxidáns-aktivitást, beleértve a szuperoxid-disztumáz és a glutation-peroxidáz aktivitását. A cordyceps szintén csökkenteni tudja a lipid peroxidációt és a monoamin-oxidáz aktivitását, ami gyorsabb öregedést idézhet elő. Minden eredmény arra a tényre utal, hogy a cordyceps hatékony az agy működésének a javítására, az immunrendszerre és a szexuális funkciókra.

A cordyceps gombát energizáló adaptogénként tartják számon, így segíthet a fáradtság leküzdésében, az izomfájdalom kezelésében és a gyengeség megelőzésében.

Számos tanulmány szerint a cordyceps javítja a fizikai állóképességet, részben azért, mert növeli a szervezet ATP-ellátását, ami az egyik legfontosabb energiaforrás a testmozgás során. A cordyceps egy olyan nukleinsavat tartalmaz, amely az ATP előállításához szükséges komponens, vagyis egy olyan energiahordozó, amely a kimerült izmokban keletkezik a testmozgás során.

A cordyceps segítheti az inzulin és a vércukorszint szabályozását is. Állatkísérletekben a cordycepskiegészítők segítettek leküzdeni a hipoglikémiás hatásokat egészséges és cukorbeteg egerekben. Ez azt mutatja, hogy a cordyceps hasznos lehet a cukorbetegség kezelésében.

A cordyceps elősegíti a májműködés javulását. Mivel a máj segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, így a fokozott májfunkció az egyik módja annak, hogy a cordyceps pozitívan befolyásolja az immunrendszert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gombákban lakozó erő az emberre is hatással van
  2020-05-13 23:37:08, szerda
 
  A különféle gombák nagyon sok olyan hasznos tápanyagot tartalmaznak, amelyek csodálatos erővel bírnak. A kutatások azt igazolták, hogy a gombák sok betegséget képesek gyógyítani, vagy ezeknek a betegségeknek a tüneteit csökkenteni. Sok esetben hoztak eredményeket ízületi gyulladás, vércukorproblémák és még autoimmun betegségek kiegészítő kezeléseként is.

Manapság az egyik leghasznosabb természetes gyógyszer táborát erősítik a gombák, amelyek olyan szupertáplálékoknak is tekinthetők, amelyek sok esetben segítenek, hogy újra bízni tudjunk a természet erejében.

Az oroszlánsörény (Hericium erinaceus) nevű gomba onnan kapta a nevét, hogy nagyon hasonlít az oroszlán sörényére, de szokás süngomba néven is emlegetni. A kutatások során az igazolódott, hogy ez a gomba a sérülések utáni agyi és idegsejti regenerálódást támogatja meg. Egereken végzett kutatások során bebizonyosodott, hogy a süngomba csökkenti az amiloid plakk termelődését, ami az Alzheimer-kór kialakulásának egyik vezető oka. Manapság már vannak olyan gyógyszerek, amelyek lassítják az Alzheimer-kór lefolyását, de magát a betegséget így sem lehet elkerülni. Ha humán kísérletek során is igazolódik, hogy ez a gomba képes visszaszorítani azon plakkok kialakulását, amelyek a betegséget okozzák, akkor talán egyszer visszafordíthatóvá is válik ez az agyat érintő, idegsejteket roncsoló folyamat.

A reishi (Ganoderma lucidum) gombát a hagyományos kínai orvoslás már évszázadok óta alkalmazza különféle betegségek gyógyítására. A reishi gomba rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a stroke kialakulását, mivel mintegy energiát szolgáltat a központi idegsejtek számára. Sok kutatás igazolta, hogy ez a gomba megakadályozza a tumor növekedését, így jó kiegészítő kezelés lehet rákos megbetegedések esetén. A gomba fogyasztását nem javasolják véralvadásgátlók, immunszupresszánsok szedésekor és a kemoterápia időszaka alatt sem.

A Cordyceps sinensis, vagy más néven hernyógomba, elősegíti az állóképesség javulását és a fáradtság csökkenését. A hernyógombára leginkább rákellenes hatása miatt figyeltek fel. A gomba fogyasztását nem javasolják azoknak, akiknek véralvadási gondjuk van, vagy cukorbetegségre szednek gyógyszert. A gombának nemcsak tumorcsökkentő hatása kiemelkedő, hanem az is, hogy úgy védekezik a rák elleni küzdelemben, hogy elpusztítja az oxidatív stresszért felelős káros szabad gyököket, mielőtt azok kárt tennének a sejtekben és a szövetekben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A perimenopauza és a menopauza tüneteinek enyhítése
  2020-05-13 23:30:27, szerda
 
  A perimenopauza és a menopauza tüneteinek enyhítése gyógynövényekkel

A nőknél körülbelül negyvenéves kor után kezdődik a perimenopauza időszaka. Ezen időszak alatt a hormonok szintje ingadozik. A női szervezet évekig és fokozatosan megy keresztül a változásokon. Ez az átmeneti időszak akár 5-10 évig is eltarthat. A menopauza jellemzően 45-55 éves kor között következik be. Hivatalosan akkor lehet kimondani, hogy valaki a menopauza időszakába lépett, ha egy éven keresztül megszakítások nélkül nincs menstruációja.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek használata nagyon áldásos lehet mind a perimenopauzában, mind a menopauzában. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor milyen gyógynövényt használunk. Mielőtt bármilyen gyógynövényhez is fordulna segítségért, mindenképpen kérdezze meg nőgyógyásza véleményét, tanácsát.

A zsálya segíthet a jobb memória elérésében, megszünteti az agyi ködöt, csökkenti a túlzott izzadást. Másik két tipikus menopauzális tünetre, szorongásra és fáradtságra is bátran alkalmazható.

A golgotavirág nagyon hasznos lehet a menopauza során fellépő hangulatingadozásnál. Segít a pánikrohamok csökkentésében, nagyon jó ingerlékenység esetén, és használatával ismét stresszmentesek lehetünk.

Az édeskömény alkalmazható emésztési problémákra, de hormonális támogatást is lehetővé tesz. Hasznos lehet puffadás, menstruációs fájdalom esetén és a hőhullámok számát és gyakoriságát is csökkenteni tudja.

A kudzu gyökere előnyös lehet a menopauzális és a PMS tüneteinek enyhítésére. Jó szolgálatot tehet hőhullámok, éjszakai izzadás és hangulatingadozás esetén.

A citromfű enyhíti a menstruációs görcsöket és jelentősen képes lecsökkenteni a depresszió kellemetlen tüneteit is.

A komlót is lehet használni menstruációs görcsökre. Amennyiben depresszióban szenved, ne használja.

A poloskavész legfőképpen a hőhullámok nagy mestere, de depresszióban is bátran használható. Ha esetleg gyógyszert szed a mentális betegségére, akkor nem célszerű a kettőt keverni, mert negatívan hathat egymásra a gyógyszer és a gyógynövény. Ez érvényes más gyógynövényekre is.

A barátcserje segítséget nyújt a hormonrendszer kiegyensúlyozásában. Azonban nem árt óvatosan bánni vele, mivel jelentősen megemelheti a progeszteronszintet, ami aztán csak tovább fokozza a tüneteit.

A perimenopauzában gyakran lép fel ösztrogéndominancia, a progeszteronszint ezzel szemben csökken. Mielőtt elkezdené saját magát diagnosztizálni és kezelni, előtte mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, hogy mi okozza a tüneteit. A nőknél negyvenéves kor után a hormonok játéka sok negatív tünetet és problémát generálhat, amelynek nem árt utánanézni, mielőtt bármilyen gyógynövényt is elkezdenénk használni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Tápanyagok az egészséges csontért
  2020-05-13 23:27:47, szerda
 
  A csont egy élő szövet és strukturális szerepet tölt be a szervezetben. A csont ásványi anyagokkal, különösen kalciummal és foszforral erősített fehérjemátrixból áll. A csonttömeg mindössze a húszas évek elejéig növekszik, ekkor érjük el a csonttömeg csúcsát. Ezután egy stagnáló időszak következik, majd negyvenéves kortól a csontvesztés meghaladja a csontképzést, és a csonttömeg fokozatosan ugyan, de csökkenni kezd. A csontszövet túlzott mennyiségű vesztése csontritkuláshoz vezet, amellyel fokozódik a csont törékenysége és a nő a csonttörés kockázata.

Az egészséges csontozat fenntartásában egyes vitaminok és ásványi anyagok játszanak kiemelkedő szerepet. Különösen a kalcium nagyon fontos, hiszen ez az ásványi anyag szerepet játszik a D- és K-vitamin fenntartásában és hasznosulásában. Az aktív életmód szintén nagyon fontos az egészséges csontozat megőrzésében.

Nőknél az ösztrogén is biztosítani tudja a csontok védelmét, így a szabálytalan ciklus vagy a menstruáció elmúlása károsan hathat a csontozatra. Menopauza után már nem termelődik ösztrogén, így a csont sűrűsége is fokozatosan csökkenni kezd. Éppen ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban odafigyeljünk azokra a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, amelyek elősegítik a csont erősségének fenntartását.

A fizikai aktivitás is nagyon hasznos a csontok megőrzésének szempontjából. A kalcium 99 százaléka van jelen a csontokban. A kalciumbevitel aktív életmóddal párosítva segíthet abban, hogy a csontok erősek maradjanak. A zöld leveles zöldség, mint például a brokkoli különösen sok kalciumot tartalmaz. Fontos forrás még halak közül a szardínia. Egyes táplálékok tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek a kalciumhoz kötődnek és csökkentik a kalcium felszívódását. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben lévő fitátok és a spenótban vagy a rebarbarában lévő oxalát.

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A legtöbb D-vitamint a napfényből szintetizáljuk. A D-vitamin gazdag forrása a makréla, a szardínia, a pisztráng, a tojás, a máj és a tejtermékek. D-vitamin hatására javul az izomerősség, ami jó hír, hiszen ez pozitívan befolyásolja a mobilitást és az egyensúlyt.

Kutatások igazolják, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek szervezete csak kevés K-vitamint tartalmaz. Ennek a vitaminnak a fő forrásai a zöld leveles zöldségek, a hús és a tejtermékek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A nélkülözhetetlen magnézium
  2020-05-13 23:25:24, szerda
 
  Magnéziumra mindenkinek szüksége van, legyen akárhány éves. A magnézium egy alapvető ásványi anyag, amelynek pozitív hatása van az egészségre. A magnézium több mint 300 testi funkcióban vesz részt. Többek között szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a vércukorszint megfelelő szinten tartásában, de a szívveréshez elengedhetetlen elektromos impulzusok kialakításában is szerepe van.

A magnéziumnak kiemelkedő szerepe van a fehérjék szintetizálásában, a csontsűrűség fenntartásában, de még az izomösszehúzódások sem tudnának létrejönni magnézium hiányában. Ahhoz, hogy az idegrendszerünk megfelelően működjön, szintén magnéziumra van szüksége.

Az emberek nagy része magnéziumhiányban szenved. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a magnéziumban gazdag étrend kialakítására.

Magnéziumban gazdag táplálékok: zöld leveles zöldségek, banán, mák, bab, spenót, kelkáposzta, hüvelyesek, olajos magvak, avokádó.

A magnézium kiemelt szerepet játszik a sejtek és szervek megfelelő működésében. A magnézium az energiatermelésben is aktívan részt vesz. A sejtmembránt is stabilizálja és elősegíti a kalcium és a kálium megfelelő felszívódását és hasznosulását is. Ha alaposan megizzadunk, akkor a szervezetünkben felborulhat az egyensúly, így nem tud elegendő kalcium felszívódni a véráramba, ami izomgörcsöket eredményez.

Amennyiben nem viszünk be elegendő magnéziumot a szervezetünkbe, úgy ingerlékenyek lehetünk, szorongás is úrrá lehet rajtunk, de még migrénes fejfájás miatt is szenvedhetünk.

A magnézium jelentős része a csontokban raktározódik, de egy része az izmokban és egyéb szövetekben tárolódik. Magnézium nélkül a D-vitamin és a kalcium sem tud megfelelően hasznosulni, ez pedig a csont sűrűségének csökkenéséhez, később pedig csontritkuláshoz vezethet. A csontritkulás megelőzésének a szempontjából tehát a magnéziumnak is kitüntetett szerepe van. Menopauza után a nőknél kisebb lesz az esély a csontritkulás kialakulására, amennyiben odafigyelnek a megfelelő magnéziumbevitelre.

A magnéziumnak fontos szerepe van a szív- és érrendszer egészségének fenntartása szempontjából is. A magnézium jelentősen képes csökkenti a magas vérnyomás kockázatát, ez pedig a szív- és érrendszer számára jelent védelmet.

A magnézium az egészséges idegrendszer miatt is nagyon fontos. Kutatások igazolják, hogy az alacsonyabb magnéziumszint is elősegíti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A száraz és sérült haj természetes kezelése
  2020-05-13 22:57:51, szerda
 
  Ha szeretne egészséges és selymes hajkoronával rendelkezni, akkor csak arra van szüksége, hogy a természetes anyagokhoz forduljon, hiszen ezek a természetes módszerek sokat segíthetnek a haj állapotának a javításában.

Az egyik legjobb természetes elegy az avokádó és a tojássárgája keveréke. Egy kis tányérban passzírozzon le egy avokádót, majd keverjen hozzá egy tojássárgáját. Készítsen belőle hajmaszkot a nedves hajára, és hagyja rajta legalább 20 percig. A jobb hatás elérése érdekében egy meleg törülközőt is tehet a fejére. Ha letelt a hatóidő, mosson a szokásos módon hajat.

Ha nagyon száraz a haja, akkor az extraszűz olívaolaj nagyon sokat segíthet. Melegítsen meg néhány evőkanálnyi olívaolajat és masszírozza azt a nedves hajába. Készítsen magának egy turbánt törülközőből, és hagyja a haján az olajat legalább 30 percen keresztül, majd alaposan mosson hajat.

Ha szeretné visszakapni haja természetes fényét, ebben a meleg tea sokat segíthet. Ha emellett még a haj színét is ki szeretné emelni, akkor a haj színének megfelelő teát válassza. A kamillatea a szőke hajúaknak jó választás, a diótea a barna haj, a fekete tea a fekete haj, a hibiszkusztea pedig a vörös haj természetes színét emeli ki, emellett pedig ragyogó fényt is biztosít a teával történő hajöblítés.

Az almaecet a sérült haj szerkezetét állítja vissza. Mosson a szokásos módon hajat, majd keverjen el egy-másfél liternyi langyos vízben 1-2 evőkanál almaecetet. Öblítse le ezzel az eleggyel a haját. A haja nemcsak puha, hanem csillogó és fényes is lesz.

Ha nagyon száraz és törékeny a haja, akkor egy adag samponnal keverjen el egy tojássárgáját és mosson ezzel a tojásos-samponos keverékkel hajat. Majd öblítse azt le, végezetül jöhet az almaecetes hajöblítés.

Az olajok is jó szolgálatot tehetnek hajunk érdekében. A legjobb a kókuszolaj, de a mandula- és a jojobaolaj is segíthet a hajat puhán tartani, illetve a sprőd, töredezett haj orvossága is lehet.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Hangyák ellen
  2020-05-13 07:25:03, szerda
 
 



Fertőtlenít, illatosít, és a hangyákat is távol tartja: így használd az egyszerű házi szert!
Biztos, hogy neked is van belőle otthon.

Az olyan népszerű házi szerek mellett, mint az ecet vagy a sokoldalú szódabikarbóna, a különféle fűszereket is bevetheted a házimunka során, legyen szó például a számos területen alkalmazható sóról vagy éppen a pirospaprikáról, amely a ruhák színét élénkíti.

Praktikák szegfűszeggelA szegfűszeg sem csak ízesítésre alkalmas, jó szolgálatot tehet például a lakás illatosítása terén, aromái emellett a különféle rovarokat is távol tartják.Kellemes illat lesz a lakásban, emellett a hangyákat, a legyeket és a szúnyogokat is messzire űzheted, ha vízbe teszel egy kevés szegfűszeget, megtűzdelsz vele valamilyen citrusfélét, vagy éppen illóolaját párologtatod.Összemorzsolva is alkalmazhatod, például a molyok ellen is hatásos eszközt készíthetsz, ha kis zsákocskába töltöd, és a szekrénybe akasztod.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Molylepkék ellen
  2020-05-13 07:19:12, szerda
 
  Apró molyok a lisztben és a darában? Örökre kiirthatod őket, ha így csinálod
Alapos munkával, hasznos praktikákkal hatékonyan kiirthatók a molyok.

Babérlevél és illóolajok:
A molylepkék által kedvelt élelmiszerekhez érdemes pár babérlevelet helyezni, mert ki nem állhatják az abból párolgó illóolajat. Emellett a citromhéjat, fahéjat, borsmentát és koriandert sem szeretik. Az illóolajos párologtatás is hasznos lehet. Az eukaliptusz, levendula vagy rozmaring aromája vattára csepegtetve, bedörzsölve vele a molyok életterét hatékonyan távol tartja a lepkéket. A konyha és a kamra polcait érdemes tömény ecetes vízzel is átmosni, mert annak szaga elriasztja a molyokat, emellett fertőtlenítő hatása is van.


A molylepke nemcsak a régóta tárolt ruhát támadja meg, más fajtái a konyhában ugyanolyan károkat képesek okozni, mint a ruhásszekrényben, és a gabonafélék, liszt és fűszerek is áldozatául eshetnek.
A molylepke gyorsan szaporodik, és nehezen kiirtható, ha már beette magát a lakás zugaiba. A jó hír azonban az, hogy nem szereti a tiszta és szellős, hűvös és világos helyeket.

Ez a fajta dézsmálja a készleteketA konyhában és a kamrában legsűrűbben az aszalványmolyok fordulnak elő. Nem válogatnak, így nemcsak a lisztben vagy búzadarában, de a müzliben és kekszekben, hüvelyesekben és rizsben, teafilterben és ételízesítőben is megjelennek. Ezek a molyok nem egyfélék, kinézetben is eltérnek, igaz, ezt laikus szemmel nehéz megállapítani, csak abból lehet tudni, melyikkel állsz szemben, hogy mibe vette be magát. Apró, sárga kukacaik az igazi károkozók, így az irtást is a lárváknál érdemes elkezdeni. A tárolódobozokban szétterülő vékony szálak és pókhálószerűség a molylepke műve, így készíti elő a terepet a peték lerakására.

A meleg és nyugodt helyeket szeretikNincs mese, minden szennyezett, molyfertőzött élelmiszert ki kell dobni, azt is, amiben csak sejted, hogy benne lehet. Ezután minden szekrényt, polcot le kell mosni, mert peték mindenhol lehetnek. A lárvák kiiktatása után a kifejlett molylepkéket kell befogni, erre a célra különböző csapdák kaphatóak a drogériákban. Ezután meg kell várni, hogy tényleg sikerült-e megszabadulni tőlük, lehet, hogy újbóli takarításra van szükség. A molyok mellett számtalan rovar létezik, mely elrejtőzhet a lakásban, és megkeserítheti a lakók életét. Ezeket érdemes felismerni, hogy tudd, milyen módon tarthatod távol őket az otthonodtól.

Takarítás és szellőztetés a kulcsszóA hideget és a huzatot nem szeretik a molylepkék, így a napi háromszori aktív és helyiségeket átfújó szellőztetés hasznos. A molyosodás - mint minden kártékony rovar - ellen a leghatásosabb módszer a megelőzés. Minden hűtést nem igénylő élelmiszer tárolása légmentesen zárható, rozsdamentes edényben történjen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1512
  • e Hét: 15880
  • e Hónap: 29629
  • e Év: 234330
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.