Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
A csontritkulásról szakszerűen
  2020-05-19 20:28:31, kedd
 
  A csontritkulásnak nevezett állapotban a bontó és építő szakaszok közötti összhang felbomlik és ennek következtében a csontokat alkotó szerves és szervetlen alkotórészek azonos arányban csökkennek.

Ezzel csökken a csontok ásványianyag-tartalma és rugalmassága is. Mikroszkópos vizsgálatokkal kimutatták, hogy a csontokat felépítő csontgerendák vastagsága lecsökken és a gerendák közötti távolság megnő. Súlyos következményként csonttörések jönnek létre.
Csontritkulás esetén a csontszövet szerkezete kórosan megváltozik. Egészséges felnött szervezetben a csontépítö és -lebontó folyamatok állandó egyensúlyban vannak, melyek következtében a csontok tömege és szerkezete változatlan marad. A csontszövet saját sejtjeit csontépítö és csontlebontásban részt vevö óriássejtek alkotják, míg a sejtek közötti állomány szerves és szervetlen részre tagolódik.

Csontritkulás esetén az egységnyi térfogatú csonttömeg csökken, miközben a szerves és szervetlen állomány aránya megmarad. Noha előre jelezhető, hogy kik fognak csontritkulásban megbetegedni, hiszen a hajlamosító tényezők ismertek (pl. sovány testalkat, kevés tejtermék fogyasztása, dohányzás, kevés testmozgás stb.), mégis többnyire csak akkor figyelünk fel a már kialakult bajra, amikor komoly, vissza nem fordítható elváltozások, csonttörések is kialakultak. Leggyakrabban a csigolyák magassága csökken, súlyos esetben a csigolyák összeroppanása a testmagasság csökkenéséhez, jellegzetes tartás kialakulásához vezet.

Ebben a betegségben is a korai felismerés és a megfelelő kezelés ad lehetőséget a súlyosabb esetek megelőzésére. Ismeretes, hogy a csontritkulás következtében kialakult csonttörések (csigolyatörés, combnyaktörés stb.), valamint a törések nyomán kialakult egyéb elváltozások súlyos mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek.

Etiológia: Az emberi szervezet 206 különálló csontból áll. A csontok 70%-ban szervetlen ásványi anyagokat és kisebb részben szerves anyagokat tartalmaznak.
Ezen anyagok speciális szerkezete adja a csontok szilárdságát és rugalmasságát.
A csontszövetben csontépítő és csontfaló sejtek helyezkednek el, ezek biztosítják a csontszövet állandó átépülését. Az egészséges csontszövetben a két sejtcsoport munkája egyensúlyban van, tehát ugyanannyi épül fel, mint amennyi lebomlik.
Ezek az egymással ellentétes, ugyanakkor összehangoltan történő folyamatok közül mindig a csontfaló sejtek bontanak először, majd ezt követi a csont újraépítés.

A csontritkulás lehet önálló állapot, de kialakulhat más betegség következtében is.
Egyaránt érinti mindkét nemet és bármelyik életkorban jelentkezhet.
A más betegséggel kapcsolatosan kialakuló csontritkulást másodlagosnak, míg az önállóan jelentkezőt elsődlegesnek hívjuk.

Elsődleges csontritkulás:
Az elsődleges csontritkulást tovább oszthatjuk: egyrészt a nőknél, a változó korba jutáskor néhány év alatt létrejövő csontvesztésre - a postmenopauzális csontritkulásra - és az idős korban jelentkezö időskori csontritkulásra.

Nemcsak az életkor, hanem a csontban mikroszkóppal látható elváltozások alapján is különbséget lehet tenni az elsődleges csontritkulást alkotó két csoport között. Férfiakon a (praesenilis = időskor előtti) csontritkulás lényegesen ritkábban fordul elő, mint nőkön. Ennek oka az eleve nagyobb csonttömeg, a rövidebb várható élettartam, valamint az, hogy a férfiakban nincs hirtelen csökkenő nemi hormontermelés.

Csontritkulás a női változó korban
45-60 éves korban, tehát a "változókor"-ban jelentősen emelkedik. A szivacsos csontállomány csökken és emiatt a csigolyatörések a jellemzőek, főként a háti és az ágyéki csigolyák területén: a csigolyák magassága csökken, felső, határoló csontlemezük beroppan. A törés kialakulásának helye a meggyengült csont minőségével függ össze.

Időskori csontritkulás:
Ebben a típusban a csontépítő sejtek mennyisége és tevékenysége csökken. Szintén jellemző a törések megjelenése, mivel itt a szivacsos és a kérgi (hosszú csöves csontokban található) csontállomány is azonos mértékben csökken: csigolya- és combnyaktörések keletkeznek, gyakoribbá válnak a csuklótörések is.

Kinél gondolhatunk a csontritkulás kialakulására ?
A postmenopauzális (azaz "változó kor" utáni) csontritkulás oka az egyik jellegzetes női hormonnak (az ösztrogénnek) a változó korban kialakuló hiánya. Mégis, szerencsére nem minden menopauzába került nőben alakul ki ez az állapot. Vannak olyan hajlamosító, úgynevezett rizikótényezők, amelyek elősegítik a csontritkulás kialakulását.

Ilyen például a:
családon belüli halmozott előfordulás - tehát nagymamának, édesanyának is volt már csontritkulása
dohányzás
mértéktelen kávéfogyasztás
jelentős mennyiségü, tartós alkoholfogyasztás
elégtelen kálcium és D-vitamin tartalmú táplálkozás
mozgásszegény életmód
sovány, "könnyű" csontozatú testfelépítés
korán bekövetkezett természetes, vagy művi (méh- és petefészekmütét) változó kor
más idült betegség (például krónikus sokízületi gyulladás)
egyes gyógyszerek (például szteroidkészítmények) tartós szedése



Másodlagos csontritkulás:
Egyes mozgásszervi, "reumás" betegségek, főleg a sokízületi gyulladások, belgyógyászati betegségek, például máj- és vesebetegségek, a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese) betegségei, asztma, gyulladásos bélbetegségek, egyéb olyan zavarok, amikor a kálcium felszívódása nem megfelelő, okozhatnak szintén csontritkulást. Tartósan mozdulatlanságra kárhoztatott, ágyhoz kötött betegeken is kialakul, ezt a folyamatot látjuk akkor is, ha egy-egy végtag törés után tartósan gipszben van.



Anamnézis: Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak?

A kezdeti tünet - terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom - annyira hétköznapi panasznak tűnik, hogy gyakran oda sem figyelnek rá. Sok esetben nem is kezdődő elváltozásnak, hanem a fáradtságnak tulajdonítják. Mivel állandó panaszokat csak a későbbi időszakban okoz, így szinte észrevétlen alakul ki a már maradandó elváltozás.

A későbbi időszakban a vezető tünet szintén a fájdalom. Jellegzetes egyrészt a hirtelen kis erő behatására létrejövő éles fájdalom, amely lehet az éppen létrejövő csigolyatörés vagy beroppanás, vagy csak egészen kicsi, szemmel nem is látható csontgerendatörés következménye. Az állandó, terheléskor erősödő hát- és derékfájdalom az izmok, szalagok feszüléséböl jön létre. Gyakori panasz, hogy a betegek nem tudják a hátukat tartani.

Az orvos a vizsgálatkor a háti domborulat fokozódását, a testmagasság jelentős csökkenését észleli - pl. meghosszabbodik a betegek ruhája, kabátja. A háti görbület fokozódása következtében az ágyéki görbület elsimul, a hátizomzat és a szalagok megfeszülnek, a hasizmok pedig megnyúlnak, elengednek. A has elődomborodik, a bordák alsó részei közelednek a csípőlapátokhoz, súlyos esetben el is érhetik azokat, ezzel is növelve a panaszokat. Jellegzetes lesz tehát a beteg testtartása, mivel a test egyensúlyát csak úgy tudják megtartani, hogy könyökeiket hátrahúzzák, vagy hátratett kézzel állnak. Sokan a nap végére egyre jobban előregörnyednek, mivel ilyenkor az izmok már annyira elfáradnak, hogy nem képesek a gerincet egyenesen tartani. Ennek köszönhetően megváltozik a gerinc terhelése. Előrehaladott esetben a járás is bizonytalanná válik. Következményként kis erőbehatásra csonttörések jönnek létre, leggyakoribbak a csigolyák, a combnyak és a csukló törése.

Diagnosztikus eljárások: Hogyan lehet megállapítani a csontritkulást?

A betegséget a kezdeti panaszok, a beteg vizsgálata, a hajlamosító tényezők kikérdezése és különböző vizsgálatok alapján kezdeti időszakban általában a reumatológus állapítja meg.
Rosszabb esetben egy elszenvedett csonttörés kapcsán derül ki a betegség.

Laboratóriumi vizsgálatok
Egyrészt a szervezet kálcium-foszfor anyagcseréjére adnak felvilágosítást, másrészt az egyéb betegségekhez társuló csontritkulás felderítésében van szerepük.

Röntgenvizsgálatok
A röntgenfelvételeken láthatóak a csontok és bizonyos mértékig megítélhető mésztartalmuk normális, vagy csökkent mennyisége. Azonban a csontveszteségnek el kell érnie a 30 - 40%-ot ahhoz, hogy a röntgenen látható legyen a különbség, ezért érthetően ez a módszer a kezdeti, még jóval kisebb mértékű csontritkulás felderítésére nem alkalmas.

Hogyan vizsgáljuk a csont ásványianyag-tartalmát, a csontsűrűséget ?
A hagyományos röntgenfelvételek alapján tehát nem állapítható meg pontosan a csontsűrűség.

Pontos mérésre szolgálnak a csontsűrűségmérőkészülékek, amelyek segítségével nagy pontossággal meghatározhatjuk a test különböző részein a csontok ásványianyag-tartalmát.
Leggyakoribb mérési helyek a csukló, a gerinc és a combnyak. A mért érték összehasonlításra kerül
az azonos nemű, egészséges, teljes csonttömeggel rendelkező 30 éves népcsoport csontsűrűségével.
A készülékek röntgensugárzással működnek, elsősorban a rizikótényezőkkel (lásd előbb) rendelkező emberek csontsűrűségének mérésére használják.

A csontritkulás megállapításához azonban nem elég ez a műszeres vizsgálat, ezen túlmenően gondos klinikai és laboratóriumi vizsgálatokra is szükség van.


Milyen sűrűn kell ezeket a vizsgálatokat megismételni ?
A röntgensugárzással működő, modern készülékek sugárterhelése kicsi, körülbelül az ágyéki gerincről készített hagyományos röntgenfelvételkor kapott sugárterhelés 3% - a. Ebből következik, hogy a vizsgálat az egészségre ártalmasság tekintetében korlátozás nélkül megismételhető - kivételt a terhesek képeznek, akiken a vizsgálat elvégzésére nem kerülhet sor. A mérések pontatlansága és a csontleépülés évi várható változása miatt egy éven belüli megismétlésének nincs értelme. A vizsgálatok szükségességét orvosának kell eldöntenie, a rizikótényezők alapos feltérképezése alapján.

Terápia: A kialakult csontritkulás kezelése:

A kezelés egyszerre több támadásponton történik és függ a csontritkulásban szenvedő betegek korától, aktuális állapotától.
Csonttöréssel szövődött esetekben műtét, gipszelés, fektetés, fájdalomcsillapítás lehet az elsődleges, panaszt alig okozó esetekben az aktív mozgásterápián van a hangsúly.
Mindannyiunkra vonatkoznak a megelőzés étrendi és mozgásterápiás ajánlásai.

Étrend:
A www.reumatologia.hu oldalon a Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány weboldalán, a betegtájékoztató menüponton belül a Csontritkulás témakörnél étrendi táblázatot talál.

Fizioterápia:
A fájdalomcsillapító, az izmok vérkeringését javító elektromos kezelések fontos kiegészítői a gyógyszereknek. Ahogyan a fentiekből is kitűnik, legfontosabb azonban a naponta, rendszeresen végzett speciális gyógytorna, mely kiegészíthető víz alatti tornával és úszással is. Ez az izomzat karbantartására, a csontok ásványianyag-tartalmának növelésére és a csonttörések utáni rehabilitációra is kiválóan alkalmas.

Gyógyszeres kezelés:
A gyógyszeres kezelés megtervezése alapos szakértelmet kívánó feladat. Ezt bízza mindenkor kezelőorvosára, ne hallgasson az ismerősökre. A csontritkulás elleni gyógyszeres kezelést két alapvető csoportra oszthatjuk. Az egyik a felborult csontújraképződés egyensúlyát állítja helyre, míg a másik fő feladata a fájdalom csillapítása. A hosszú ideig ható szerek egyik csoportja a csontfaló sejtek működését csökkenti, másik a csontfelépítést serkenti. Igen fontos, hogy az aktív D-vitamin készítmények kivételével a normál táplálkozás mellett is a többi szerhez kiegészítőként kálcium szedése ajánlott.

Mostanában megelőzésként és kezélésként is alkalmaznak hormonokat, főleg a nők változó kori csontritkulásában, ezt a reumatológus és a nőgyógyász közösen állítja be és ellenőrzi.
Fájdalomcsillapítóként számos gyógyszer alkalmazható. Igen jó hatásúak a különböző külső bedörzsölők, melyeknek nemcsak gyógyszer-, hanem hőhatásukat (meleg, hideg érzet) is jól ki lehet használni a feszülő lágyrészek (izmok) bedörzsölésekor.

Mozgásterápia:
Csontsűrűségméréssel igazolták, hogy a rendszeresen végzett izomerősítő torna fokozza a csontok ásványianyag-tartalmát. További hatása: a gerinc alaki változásainak megakadályozása, illetve a már kialakult elváltozások esetén azok javítása. A rendszeresen erősített hát- és hasizomzat mintegy természetes fűzőként veszi körül a gerincet, javítja tartását, csökkenti a feszülésből származó fájdalmat és védi a csigolyákat a különböző külső erőkkel szemben, csökkentve a törések kialakulásának veszélyét. Az egészséges izomzat kifejlesztésére és fenntartására rendszeres torna végzése szükséges. A tornát végezhetjük csoportosan - esetleg gyógytornász vezetésével, vagy különböző gyógytornakazetták irányításával (ma már audio- és videokazetták egyaránt kaphatók).
Az úszás, ezen belül a hátúszás előnyös.

Segédeszközök:
Főleg az idősebb emberek mozgásának biztonságosabbá tétele céljából ajánlatos a bot, esetleg a járókeret használata. Szintén az idősebb emberek számára ajánljuk a különböző hosszúságú gerincfűzők alkalmazását. A fűzők nagyobb megterhelés esetén stabilizálják, megtartják a gerincet, javítják a testtartást, átmenetileg pótolják a hiányzó, vagy legyengült izomzatot. Rendelkezésre áll fürdőkádba tehető ülőke, fürdéshez kapaszkodók, kádba és kád elé tehető gumiszőnyegek, jó szolgálatot tesznek a szőnyeg csúszásgátlók a szobában is.

Fontos tanácsok:
A csontritkulásban szenvedő beteg

1. ne emeljen, cipeljen, kerülje a hajolást
2. sajátítsa el a gerinckímélő életmódot
3. óvakodjon az eleséstől; járását - ha szükséges - segédeszközzel tegye biztonságossá, rendezze át lakását úgy, hogy minden könnyen elérhető legyen
4. tornásszon rendszeresen
5. ússzon rendszeresen
6. sokat tartózkodjon a szabad levegőn, sétáljon gyakran, táncoljon, biciklizzen
7. figyeljen oda táplálkozására
8. nagyobb megterhelés esetén hordjon füzőt
9. kerülje a megerőltető, tartós terhelést, találja meg a munka és a pihenés közötti helyes arányt
10. tartson állandó kapcsolatot kezelőorvosával és gyógytornászával.

Segíthet az előrehajolás megakadályozásában a megfelelő magasságú vasalódeszka, konyhai munkaasztal kialakítása. A székre tett jó háttámasz is pihentet, fájdalmat csökkent.

Prevenció: Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

A megelőzés alapja a lehető nagyobb csonttömeg elérése.
Ezt viszont már gyermekkorban kell elkezdeni.
Ha már saját magunk nem is tudunk mindig sokat tenni, de gyermekeink és unokáink egészséges nevelésével elérhető, hogy a később esetleg csontritkulásban szenvedők köre számottevően csökkenjen. Ebben főleg a rizikótényezők elkerülésének és az egészséges életmódnak van jelentős szerepe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A bór gyógyhatásairól
  2020-05-19 20:23:21, kedd
 
  Mindenki szeretné megelőzni a daganatos megbetegedéseket. Természetesen más betegséget is, mint például a cukorbetegséget, a demenciát vagy éppen az ízületi gyulladást. A legújabb kutatások szerint egy kevéssé ismert nyomelem, a bór nagyon hatékony lehet a rák megelőzésében és a csontok egészségének védelmében.

Kutatók szerint a bór legnagyobb koncentrációban a csontokban található meg. A bór segítséget nyújt az emberi szervezetnek a D-vitamin előállításában és felhasználásában, amely rendkívül fontos a csontok egészségének megőrzésében. Ezen kívül a bór segít szabályozni a kalcium-, a magnézium- és a foszforszintet is, amelyek fontos szereplői a csontépítésnek. Emellett a bór fokozza az ösztradiol, a csontok egészségével összefüggő hormonszintet is. A bór csökkenti a csontokból a létfontosságú kalcium elvesztését, miközben elősegíti annak az ízületi porcokba történő integrálását, ezáltal mérsékli az ízületek egészségének romlását, az ízületi gyulladás és fájdalom kialakulását.

Egyre több orvos javasolja a bór alkalmazását rheumatoid arthritis és osteoarthritis esetén. Sportolók is előszeretettel alkalmazzák, főleg megerőltető edzés után, illetve az edzés utáni fájdalom és merevség leküzdésére. Úgy vélik, hogy a bór javítja az izomtömeget és az erőt.

Egy tanulmány azt mutatta, hogy napi 3 mg bór segít a kalciumvesztés megelőzésében és a csont demineralizációjának csökkentésében a posztmenopauzás hölgyeknél. A kutatók megjegyezték, hogy ez különösen alacsony magnéziumfelvétel esetén mutatható ki. Ami azt mutatja, hogy a bór a lehető legkisebbre segít csökkenteni más ásványi anyagok elégtelen fogyasztásának mellékhatását.

Egy másik tanulmány arról számolt be, hogy a bór növelheti a csontképződést és segíthet megakadályozni a csontritkulást. A bór elégtelen bevitele csökkentheti a csontok mennyiségét és erősségét, miközben növeli a csontok törésérzékenységét.

A bór erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő képességekkel rendelkezik, emellett antibakteriális és gombaellenes hatása is ismeretes. Kutatók úgy vélik, hogy a bór gátolja a rákos sejtek növekedését és terjedését, illetve csökkenti a már kialakult tumort is. Más kutatások szerint a tüdőrák és a méhnyakrák kialakulásának kockázatait is csökkentheti.

Az alacsony bórszint rossz kognitív funkciókat és károsodott koncentrációt okozhat. A bórhiány egyéb jelzője lehet a csökkent kéz- és szemkoordináció, a gyenge kézügyesség és a hormonok egyensúlyhiánya is. Az alacsony bórszint az ízületi gyulladás nagyobb gyakoriságához kapcsolódik. Az alacsony bórbevitel összefügg a megnövekedett prosztatarák kockázatával is.

A bór különösen gazdag táplálékforrásai közé tartoznak a diófélék, a bab, az avokádó, a teljes kiőrlésű gabonák, a burgonya, az alma és a bogyós gyümölcsök.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A kollagén mint csontsűrűség-növelő
  2020-05-19 20:20:36, kedd
 
  A kollagén a kötőszövetek és a szervek egyik fő építőköve. Olyan, mint egy ragasztó, amely a szöveteket együtt tartja. De nemcsak ebben van kiemelkedő szerepe, hanem számos, speciális egészségügyi előnyt is élvezhetünk általa.

Az emberi szervezet képes a kollagéntermelésre, de a kor előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk, így ügyelnünk kell a pótlására.

A kollagén egészségesebb megjelenésű bőrrel ajándékoz meg bennünket, hiszen csökkenti a foltok és a ráncok megjelenését, csökkenti a bőr szárazságát, javítja a bőr rugalmasságát és jelentősen lelassítja a sejtek öregedését.

Kollagén rendszeres szedésével csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Manapság sokan szenvednek valamilyen szív- vagy érrendszeri megbetegedésben, pedig a kollagén megakadályozza az artériák merevségét. A merev artériák magas vérnyomással és plakk-képződéssel járnak együtt. A kollagén növelheti az egészséges HDL-koleszterin mennyiségét a vérben. A HDL magasabb szintje a szív- és érrendszeri problémák csökkent kockázatával függ össze.

Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a kollagénkiegészítés növelte az izomtömeget azoknál az embereknél, akik szarkopéniában, vagyis izomsorvadásos betegségben szenvedtek. De azoknak is megfelelő a kollagén, akik csak izomnövekedésre vagy feszesebb bőrre vágynak. A kollagén stimulálja a kreatinin nevű fehérjét, ami az izomnövekedéséhez szükséges.

A csontsűrűségünk a kor előrehaladtával jelentősen lecsökken. Különösen igaz ez azokra a nőkre, akik a menopauzán átesnek. Amennyiben csökkenteni szeretné a csontritkulás és a csonttörések kialakulásának a kockázatát, akkor fontos, hogy az étrendjébe beillessze a kollagént. A vizsgálatok egyértelműen kimutatják, hogy a rendszeres kollagénfogyasztás jelentősen megnöveli a csontok ásványianyag-sűrűségét, így a csontok ezáltal jóval erősebbek és ellenállóbbak lesznek.

Megállapításra került, hogy a korral jelentősen lecsökken a kollagénszintézis. Ez a bőr gyors öregedését idézi elő. Az olyan tényezők, mint az UV-sugárzás, a környezeti toxinok és a sejtek öregedése felgyorsítja ezt a folyamatot.

A kollagént kipróbálhatja peptid vagy hidrolizált formában. Belekeverheti vízbe, de levesekhez és egyéb ételekhez is hozzákeverheti. Kollagént találhat olyan ételekben is, mint a tojás, a hús, a hal vagy a csontlé.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A kollagén javíthatja az egészségi állapotot
  2020-05-19 20:18:45, kedd
 
  A kollagén a kötőszövet egyik fő építőköve. Nagyon fontos a csontok, az erek, az izmok, az ínszalagok, az inak, a porc, a haj, a köröm és a bőr számára. Olyan mint egy ragasztó, amely a szöveteket egyben tartja. Az emberi test képes a saját kollagéntermelésre, de táplálékkal is bevihetünk kollagént a szervezetünkbe.

Mégis milyen szerepet tölt be a kollagén? A kollagén csökkenti a bőrön megjelenő foltok és ráncok megjelenését, csökkenti a bőr szárazságát, javítja a bőr rugalmasságát és lassítja a sejtek öregedését. A kollagén javítja a haj és a körmök minőségét is.

Az ízületi betegség egy komoly, fájdalmakkal járó betegség. A kollagén nagyon hatásos lehet a fájdalom enyhítésében és az ízületek funkcióinak javításában. A kollagén nem csupán elfedi a fájdalmat, de bizonyíték van rá, hogy csökkenti az ízületi gyulladást és elősegíti az ízületi porcok egészségének fenntartását.

Kollagén szedésével csökkenthető a szívbetegség kialakulásának a kockázata. A kollagén megakadályozza, hogy az artériák túlságosan merevvé váljanak.

A kollagén elősegíti az izmok növekedését. Ez nagyon jó hír azok számára, akik izomsorvadásos betegségben szenvednek.

A kollagén mindemellett növelheti a jó, azaz a HDL-koleszterin mennyiségét a vérben. A HDL-koleszterin magasabb szintje a szív- és érrendszeri problémák kockázatának csökkenésével jár együtt.

Mindannyian veszítünk a csontsűrűségünkből. Különösen érvényes ez a nőkre, akikél a csont sűrűsége a menopauza időszakában kezd el csökkenést mutatni. Ha szeretné elkerülni a csontritkulás és a csonttörések kockázatát a jövőben, akkor mindenképpen illessze be a kollagént az étrendjébe.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a kollagénkiegészítők alkalmazása növeli a csont ásványianyag-sűrűségét és minimalizálni képes a csonttörések kockázatát.

Szervezetünk az életkor előrehaladtával egyre kevesebb kollagént képes termelni. Az olyan tényezők, mint az UV-sugárzás, a környezeti toxinok és a sejtek öregedése nagymértékben elősegítik a kollagéncsökkenést. Ezért mindenképpen érdemes kollagénpótlásról gondoskodnunk. A kollagént kipróbálhatja por alakban, amelyet hozzákeverhet italokhoz, levesekhez, de akár még a joghurtjához is
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Kollagénerősítő táplálékok
  2020-05-19 20:16:08, kedd
 
 



A kollagén nem más, mint egy fehérje a szervezetben. A kollagén a felelős a bőr, a haj és a körmök egészségéért. A fehérjéből aminosavak keletkeznek az emésztés során, amelyek ismét kollagénné alakulnak át. Léteznek olyan táplálékok, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a kollagénépítésében.

Az egyik ilyen táplálék a zöldborsó. A zöldborsóból készíthetünk levest, főzeléket, de salátába is tehetünk belőle, a salátát pedig fűszernövényekkel tehetjük ízletesebbé.

A quinoa nemcsak kollagént, hanem cinket is tartalmaz. A cink egy nagyon fontos ásványi anyag, amely szintén segíti az aminosav kollagénné történő átalakítását.

A paprika gazdag forrása az antioxidáns C-vitaminnak, amelynek lényeges szerepe van a kollagén termelődésében. A kollagénnek nagyon sok szerepe van. Egyrészt elősegíti a bőr hidratációját, biztosítja annak rugalmasságát, ami azért lényeges, mert kollagén hiányában a bőr sokkal gyorsabban öregszik, és hamarabb jelennek meg rajta a ráncok és a finom vonalak.

A kollagéntermelésben az antioxidáns A-vitamin is kiemelkedő szerepet játszik. A sárgarépa jó forrása ennek a vitaminnak. Ez a zöldség sok saláta részét képezheti, és csak úgy önmagában, nyersen is bátran fogyaszthatjuk.

Az osztriga gazdag forrása a réznek, ez az ásványi anyag szintén fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben.

A sötét leveles zöldségek amellett, hogy nagyon egészségesek és nagyon sok betegségtől óvhatnak meg bennünket, kollagéntermelődést elősegítő C-vitaminban és cinkben is gazdagok. A sötétzöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával csak jót teszünk az egészségünkkel és a bőr egészségével is, így akár még a daganatos betegségek is elkerülhetnek bennünket.

A sárgabarack is gazdag A-vitaminban, amely a kollagén egyik építőeleme. Ezt a gyümölcsöt nyersen és aszalt formában is fogyaszthatjuk.

A csicseriborsó egy hüvelyes növény, amely több olyan anyagot is tartalmaz, amely megtámogatja a kollagéntermelést, hiszen van benne A-vitamin, tiamin és C-vitamin is. A tiaminnak bőrrevitalizáló szerepe van, de a sebgyógyulást is elősegíti. Más hüvelyes is elősegíti a kollagénépítést, például a bab, a lencse és a borsó is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A női szépség vitaminjai
  2020-05-19 20:11:20, kedd
 
  A nők sok mindent képesek elviselni szépségük megőrzése érdekében. Aztán ahogy öregszenek, úgy egyik kétségbeesést követi a másik, hiszen a haj kezd elvékonyodni és hullani, a bőr sem tartja már olyan feszesen magát, mint korábban, illetve a körmök is kezdenek töredezni vagy megvastagodni. Sokan ilyenkor első ijedtükben egy kosárnyi szépségvitamint vásárolnak, abban bízva, hogy mindez csak egy múló rémálom és hamarosan újra minden a régi lesz. És milyen igazuk van azoknak, akik a vitaminok erejében bíznak, hiszen ezek a tápanyagok valóban sokat segíthetnek a hajvesztés megelőzésében, a bőr feszessé tételében és abban, hogy a körmök újra olyanok legyen, mint húszéves korukban.

Az egyik ilyen szépségvitamin a biotin. A biotin, mint a B-vitamin-csoport egyik kiemelkedő tagja, egy kiváló energiaforrás az emberi szervezet számára. Nagyon jó hatással van a hajra is, hiszen megállítja a hajhullást, a hajat ismét selymessé és egészségessé varázsolja. A biotin kitűnő forrása a paradicsom, az élesztő és a máj.

Fontos, hogy elegendő aminosav legyen a szervezetünkben, hiszen ezekből is áll a keratin és a kollagén, ezek pedig nemcsak ellenállóan széppé varázsolják a hajat és a körmöket, de elősegítik azok növekedését is.

A vitaminok mellett ásványi anyagra is szüksége van a nőknek, hogy sokáig szépek maradjanak. Az egyik ilyen ásványi anyag a cink, amely a körmök és a haj anyagcseréjét segíti elő.

A haj növekedésének serkentésében nemcsak a biotin vesz részt, hanem a B-vitamin-csoport minden egyes tagjának kiemelkedő szerepe van ebben. Ezek a vitaminok az idegrendszerre is jó hatással vannak, ami szintén nagyon lényeges a nő egészségének és szépségének megőrzése szempontjából.

A kovaföld bevitele is fontos, hiszen a kovaföld szilícium-dioxinban gazdag. Ez az ásványi anyag elősegíti, hogy a törékeny haj ismét erős és egészséges legyen, a köröm repedezettsége megszűnjön, illetve a petyhüdt és ráncosodó bőrrel is csodákat művel, hiszen az ismét feszessé és fiatalossá válhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A selymes bőr és a dús, fényes haj titka: biotin
  2020-05-19 20:09:00, kedd
 
  A biotin, vagy más néven B5-vitamin részt vesz a zsíranyagcserében, a szénhidrát-anyagcserében, a vércukorszint szabályozásában, de az agy és izomsejtek számára is szükség van biotinra.

Ahhoz, hogy bőrünk sokáig selymes és szép maradjon, a körmünk ne legyen töredezett, illetve a hajunk dús és fényes maradjon, biotinra van szükségünk. Ehhez azonban alapfeltétel, hogy a belekben elegendő biotin termelődjön. Ebből következik, hogy az emberi szervezet is képes ezt a vitamint előállítani, de ehhez megfelelő táplálékokat kell magunkhoz venni, mint például sörélesztőt, tojássárgáját, májat, paradicsomot. A bélflóránk egészségére nagyon vigyáznunk kell, mert, ha olyan ételt vagy italt veszünk magunkhoz, amelyet a szervezetünk nem nagyon tolerál, már akkor gondok lehetnek, és így a biotintermelés sem lesz zavartalan. Ha valakinek nem egészséges a bélflórája, vagyis nem működik megfelelően, akkor emésztési zavarokkal, puffadással kell számolnia, de életét megkeserítheti a hajhullás, a bőrszárazság, sőt a kellemetlen lehelet is erre utalhat.

Amennyiben nincs elegendő biotin a szervezetünkben, akkor a fent említett panaszokon és tüneteken kívül ingerültséggel, idegességgel és fáradtsággal is számolnunk kell. Emellett izomfájdalmak is jelentkezhetnek, de egyesek depressziós tünetekről is beszámoltak. A biotinhiány legszembetűnőbb jelei, hogy a haj kórosan és látványosan hullani kezd, a körmök töredeznek, beszakadoznak, a fejbőr elkezd korpásodni és a faggyúmirigyek is kórosan kezdenek el működni.

A biotinnak kitüntetett szerepe van a glikogén felépítésében is. Fontos, hogy a szervezetünkben ne ingadozzon a vércukorszint, mert különben ingerlékenységgel, idegességgel kell számolnunk. A nők kevesebb glükózt képesek tárolni, ezért sokkal hamarabb lesznek feszültek és ingerültek, mint a férfiak. De ennek az is lehet az oka, ha depressziótól vagy alvászavaroktól szenvednek.

Milyen táplálékokkal vehetünk magunkhoz biotint? Májjal, szardíniával, tojássárgájával, dióval, földimogyoróval, mandulával, gombával, sárgarépával, paradicsommal, parajjal.

Nagyon lényeges tehát, hogy a bélrendszerünk egészségesen működjön, vagyis gondot fordítsunk az egészséges táplálkozásra, ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást és abbahagyjuk a dohányzást, hiszen ebben az esetben szervezetünk nem képes elegendő biotint termelni. Viszont ha nem hagyunk fel káros szokásainkkal, mindenképpen pótolnunk szükséges a biotint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Vitaminok az egészséges bőrért
  2020-05-19 20:06:38, kedd
 
  Az egészséges bőr érdekében sokan használnak különféle bőrápoló termékeket. Valójában azonban a bőr egészségét egészséges táplálkozás útján tudjuk csak teljesen biztosítani. A vitaminok nemcsak nagyon hasznosak a bőr számára, legyen szó száraz vagy öregedő bőrről, hanem a különféle bőrproblémák gyors orvoslását is várhatjuk tőlük. A bőr számára a legfontosabb vitaminok a következők: kollagén, D-vitamin, halolaj, biotin, A-vitamin, C-vitamin, kurkumin és E-vitamin.

A kollagén nagyon fontos szerepet tölt be a bőr egészségének fenntartásában. Ahogy öregszünk, úgy a szervezet kollagéntermelése is lecsökken. A csökkenő kollagéntermelés miatt a bőr petyhüdtté és ráncossá válik. A bőr öregedési folyamatainak lassítására alkalmas a kollagén. Hatására a bőr kevésbé lesz ráncos és a bőr rugalmasságát is nagyban elősegíti.

A D-vitaminnak nagyon sok funkciója van. Többek között az egészséges bőr fenntartását is biztosítani tudja. A D-vitamin szerepet játszik a pikkelysömör gyógyításában, hiszen elősegíti az új bőrsejtek növekedését.

A halolaj gazdag forrása az omega-3 zsírsavnak, amely erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Nemcsak gyulladást csökkent, hanem a bőrt is védelmezi a különféle károsodásoktól. A halolaj a pattanások kialakulásának az esélyét is minimálisra csökkenti.

A B-vitaminok csoportjába tartozik a biotin, amelyet nemcsak a bőr, hanem a köröm és a haj vitaminjának is szoktak nevezni. Ennek a vitaminnak a hiánya vörös kiütéseket okozhat a bőrön, illetve ha nem viszünk be elegendő biotint a szervezetünkbe, úgy hajhullással is számolnunk kell.

Az A-vitamin segíthet a pattanások megelőzésében, illetve a bőr öregedési folyamatait is lassítani tudja. Az A-vitamin fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, ugyanis a túl sok A-vitamin megnöveli a születési rendellenességek és a csontvesztés kialakulásának a kockázatát.

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely nemcsak az oxidatív stressztől, hanem a sejtkárosodástól is megvédhet bennünket. Ez a vitamin segíthet a napkárosodás elleni védelemben, serkenti a kollagénszintézist, és elősegíti, hogy a bőr sima és rugalmas maradjon.

A kurkumában található kurkumin nemcsak gyulladást csökkent, hanem elősegíti a sebgyógyulást, illetve a pikkelysömör tüneteit is csökkenteni tudja.

Az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, amely a szabad gyökök semlegesítésében vesz aktívan részt, és mivel fényvédő hatással is rendelkezik, így védelmet élvezhetünk általa a káros hatású UV-sugarakkal szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A lassú étkezés segíthet a kalóriacsökkentésben
  2020-05-19 20:03:20, kedd
 
  Sok ember egy-egy étkezés alkalmával jóval többet eszik, mint amennyire valójában szüksége volna. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a lassú étkezés elősegíti, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk. Ennek nem más az oka, mint az, hogy ilyenkor jobban odafigyelünk az elfogyasztott ételekre, minden egyes falatot alaposan megrágunk, így lehet, hogy kicsit el is fáradunk, ezáltal jelentősen lecsökkenthetjük az elfogyasztott ételmennyiséget.

Ezzel kapcsolatban vizsgálat is született. A kutatásba normál testsúlyú, elhízott és túlsúlyos személyeket is bevontak, akiknek egyik alkalommal lassan és komótosan, a másik alkalommal gyorsan kellett étkezniük. A vizsgálat befejeztével az alanyok arról számoltak be, hogy sokkal kellemesebb volt lassabban étkezni, kevesebb ételt is vettek magukhoz, és az étkezés befejeztével sem érezték magukat egyáltalán éhesnek. Ez dicséretes volt a kutatás vezetői számára, viszont annak már kevésbé örültek, hogy kalóriacsökkenést csak a normál testsúllyal rendelkező személyeknél tapasztaltak. Tehát ez a módszer csak arra alkalmas, hogy az emberek kevesebbet egyenek egy-egy étkezés alkalmával és még ekkor se érezzék éhesnek magukat.

Egy másik vizsgálatban ugyan tapasztaltak kalóriacsökkenést a túlsúlyos vizsgálati alanyoknál, de ennél a kísérletnél is a normál testsúllyal rendelkezőknek kedvezett a szerencse. A kutatásban 30 normál és 30 túlsúlyos férfit és nőt vontak be. Az alanyoknak egyszer lassan kellett étkezniük, vagyis összesen harminc perc alatt kellett az eléjük rakott ételt elfogyasztaniuk. Egy másik vizsgálatban ugyanolyan mennyiségű ételt összesen kilenc perc alatt kellett megenniük. A lassú étkezés után mindkét csoport tagjainál kalóriacsökkenést tapasztaltak, de míg a normál testsúllyal rendelkezőknél ez a szám 88 volt, addig a túlsúlyosoknál mindössze 55. Ezt az eredményt úgy magyarázták meg a kutatók, hogy a normál testsúllyal rendelkezők szervezete hatékonyabban képes a kalóriaégetésre, mint az elhízott vagy túlsúlyos személyek szervezete. Ezért van az, hogy ezeknek a személyeknek sokkal nagyobb kitartásra és időre van szükségük, ha fogyni szeretnének.

Végül azt a következtetést vonták le a vizsgálatot vezetők, hogy a lassú étkezés mindenképpen hoz eredményeket. Ha emellett egészséges táplálékokat fogyasztunk és rendszeresen mozgunk, akkor előbb-utóbb normál testsúllyal rendelkezünk, és akkor majd fogyni is sokkal könnyebben fogunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Egészséges érvek a dió mellett
  2020-05-19 20:01:13, kedd
 
 



A dió az egyik legegészségesebb táplálékunk. Többek között védi a szív, a csontok és az agy egészségét. Ma már kutatások is igazolják, hogy naponta félmaréknyi dió elfogyasztása nagyon jó hatással van az egészségre.

A dió csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egy kutatásban a kísérleti személyeknek harminc napon keresztül minden nap 30 gramm diót kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a személyeknek csökkent a vérzsírszintje és az endothel funkcióik is javultak. Hosszabb időintervallumban vizsgálódva az is bebizonyosodott, hogy a dió a normál testsúly fenntartásában is szerepet játszik, sőt csökkenti az össz- és az LDL-koleszterin szintjét is.

Egy vizsgálatba nőket vontak be. A hölgyeket két csoportra osztották. Egy hónapon keresztül mindkét csoport ugyanazokat a táplálékokat fogyasztotta, azonban az egyik csoport alanyainak minden reggel olyan turmixitalt kellett fogyasztania, amelyben dió is volt. A másik csoport tagjai nem voltak ilyen kivételes helyzetben. A diós turmixot fogyasztók arról számoltak be, hogy sokkal kevésbé voltak éhesek, mint korábban, és a kísérlet ideje alatt nem is tudták mindig a kiporciózott adagokat elfogyasztani, így a testsúlyunk is valamelyest csökkenő tendenciát mutatott.

Egy másik kutatásba 50 túlsúlyos, cukorbeteg személyt vontak be. Az egyéves vizsgálat során az alanyoknak naponta 30 gramm diót kellett elfogyasztaniuk. Ezeknek a személyeknek már az első három hónapban szignifikánsan csökkent a koleszterinszintjük és jelentősen javult a cukorbeteg személyek ereinek állapota, amely pozitív hatásokat az elfogyasztott dió hatásaként írtak le.

A dió a férfiaknak is örömet okozhat, hiszen megállapításra került, hogy a dió növeli a termékenységet azáltal, hogy javítja a spermiumok életképességét, mozgékonyságát és minőségét.

A dió a gondolkodási képességet is javítja. Egyetemistákkal végeztek kísérletet, akiknek diót kellett fogyasztaniuk. A vizsgálatot vezetők úgy vélték, hogy a dió növelte a diákok verbális érvelési képességét, de a kognitív és a motoros funkciók esetében is javulást írtak le. A dióban lévő omega-3 zsírsavak pozitívan hatnak az idegrendszer működésére, és az emlékezőképességet is javítják.

A dió egy antioxidánsban gazdag táplálék. A diókivonatról megállapították, hogy egy csontépítő folyamatot képes beindítani. Ezt a benne lévő omega-3 zsírsavnak köszönheti, amelynek számtalan előnye létezik a csontok egészségére nézve. Segít a csonttörések megelőzésében és hozzájárul a folyamatos és szabályos csontképződéshez, mindemellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Mivel sok zsírt és kalóriát tartalmaz, ezért napi 30-40 grammnál ne fogyasszon többet belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1845
  • e Hét: 8201
  • e Hónap: 21950
  • e Év: 226651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.