Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Szimbólumok a számítógép billentyűzetén
  2020-05-08 23:36:31, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Sellős szülinapi torta
  2020-05-08 23:19:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Epres-desszertes torta
  2020-05-08 23:17:49, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Elegáns bordó-fehér torta
  2020-05-08 23:16:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Szép kék torta
  2020-05-08 23:14:00, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Agytorna a jó memóriáért
  2020-05-08 23:00:28, péntek
 
  Nagyon fontos, hogy az agyunkat folyamatosan megtornáztassuk, hiszen csakúgy, mint a testünknek, úgy az agyunknak is szüksége van arra, hogy folyamatosan karbantartsuk. Az öregedési folyamatok lassítása érdekében egyre többen kezdenek el mozogni, tornázni, ami nagyon dicséretes, hiszen így kevesebb esélyt adunk a betegségek és egészségügyi problémák kialakulásának. Viszont az agyunknak is szüksége van némi trenírozásra, hiszen ha nem törődünk ezzel, akkor csökkenhetnek a kognitív funkcióink, vagyis hanyatlani kezd a memóriánk és teret engedünk az agyat érintő betegségeknek. A rendszeresen végzett és célzott agygyakorlatok jelentősen megnövelik az agy kognitív funkcióit.

Kutatások igazolják, hogy az egészséges életmód jelentősen csökkenti a demencia és más, agyat érintő betegségek kialakulásának kockázatát. Az egészséges életmódnak eme kutatás szerit 5 olyan összetevője van, amelyek nagyban befolyásolja, hogy milyenek lesznek idős korunkra a kognitív funkcióink. Ezek a következők: optimális BMI-index, nemdohányzó életmód, rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás, rendszeres fizikai aktivitás, illetve alacsony, illetve mérsékelt alkoholfogyasztás.

Az agy egészségéért a kiegyensúlyozott étrenddel is nagyon sokat tehetünk. Az egészséges étrend legyen zsírszegény, koleszterinszegény és legyen gazdag antioxidánsokban. A helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás fitten tartja az ereket, beleértve az agyi ereket is. Az agyunk folyamatosan új dolgokat szeretne tanulni, hiszen csak így képes a fejlődésre. Ha az agyunk sokáig passzív marad, akkor az agy sorvadásnak indul. Ezért nem szabad idősebb korban csak és kizárólag televíziót nézni, hanem az agyat megmozgató, aktív időtöltéseket kell előnyben részesíteni.

Nagyon sokféle agytrenírozó tevékenység létezik, és nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Agyunkat akkor is megdolgoztatjuk, ha néhányszor nem a megszokott útvonalon megyünk haza, hanem más utat választunk. Néha érdemes a passzív kezünkkel fogat mosni vagy dalszövegeket memorizálni. Most néhány olyan gyakorlatról olvashat, amelyek segíthetnek tökéletesíteni a mentális képességeket.

Készítsen egy bevásárlólistát, memorizálja, majd próbálja azt fejből visszamondani. Majd egy óra múlva ismét mondja fel a listát és ellenőrizze, hogy nem hagyott-e ki semmit.

Tanuljon meg hangszeren játszani vagy csatlakozzon egy kórushoz. Tanulmányok igazolják, hogy valami újnak, valami komplex dolognak a megtanulása a legideálisabb az idősödő elme számára.

Végezzen minél több matematikai feladatot, de nem használhat közben sem papírlapot, sem írószerszámot, sem számológépet.

Iratkozzon be egy főzőtanfolyamra! A főzés számos érzékszervre, érzékre - szaglás, tapintás, látás, ízérzékelés - pozitív hatást gyakorol, és ez agyunk működését is fejleszti.

Tanuljon meg egy idegen nyelvet, hiszen ez is stimulálja az agyat. Sőt, minél inkább gazdagodik valakinek a szókincse, úgy csökken az esélye a kognitív funkciók csökkenésének.

Játsszon a szavakkal! Gondoljon egy szóra, de csak a fejében írja azt le. Majd találjon egy új szót, amely az előző szó utolsó két betűjével kezdődik. Ezt a játékot többen is játszhatják, mert így sokkal élvezetesebb.

Amikor étkezik, próbálja azonosítani az egyes összetevőket, beleértve az egyes fűszereket is. Ez a játék kihívás az ízlelőbimbóknak és az agyunknak is.

Fejlessze a szeme és a keze képességeit. Ennek érdekében találjon egy új hobbit, ahol a szemek és a kezek összehangolt munkájára van szükség, vagyis amely fejleszti a finommotoros képességeket. Ez a hobbi lehet a kötés, a horgolás, a rajzolás, a festés vagy éppen a szerelés.

Kezdjen bele egy új sportba, valami olyanba, amely pozitívan hat a testre és az elmére is. Ilyen lehet például a golf, a jóga vagy éppen a tenisz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Óvja az agy egészségét négy tápanyaggal!
  2020-05-08 22:56:44, péntek
 
  Talán Önre is jellemző a feledékenység, vagyis néha nem jut eszébe egy-egy szó, emlékezetkiesései vannak, vagy nem emlékszik, hogy hová tette a kocsikulcsot. Amennyiben ezek nem fordulnak elő olyan gyakran, hogy zavarják a mindennapi életet, akkor ezek valószínűleg csak a korral összefüggő memóriaveszteség jelei. Azonban ez ellen is lehet tenni lépéseket, hiszen az időskornak nem feltétlenük kell a feledékenységről szólnia.

Az agy zsugorodása, pontosabban a térfogatának csökkenése az öregedés normális része. Viszont az abnormálisan csökkenő agytérfogat veszélyezteti a kognitív és a mozgási képességeket és okai lehetnek a sztróknak vagy a korai halálnak is. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a kisebb agyi térfogat mintegy kilencven százalékkal növeli meg a sztrók kialakulásának kockázatát, amely arány igencsak magas.

A szív- és érrendszeri megbetegedések is jelentősen hozzájárulhatnak az agy zsugorodásához. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a koszorúér-betegségben szenvedő betegek sokkal rosszabbul teljesítenek a kognitív teszteken, ellentétben azokkal, akik nem szenvednek ilyen betegségben.

A cukorbetegség, az alvászavarok, a stressz és az elhízás is felgyorsíthatja az agy zsugorodását, de az életmódbeli tényezők is, mint például a toxikus étrend, a testmozgás hiánya, a mértéktelen ivás és a dohányzás. Idegkutatók szerint az agy zsugorodása jelentősen lelassulhat az életmódbeli változásokkal.

Az egészséges táplálkozás és az aktív életmód mellett az agyat a következő négy tápanyaggal is megvédheti. A B-komplex-vitaminok szabályozzák a homociszteint, a szívbetegséghez társuló aminosavat. A homocisztein magas szintje agyi zsugorodást és demenciát okoz, különösen akkor, ha a szervezet hiányos B-vitaminokban.

A B12-, a B6- és a B9-vitamin különösen hasznosnak bizonyult az agyi térfogat megtartásában. A B12-vitamin megtalálható a halakban, a húsban és a tejtermékekben. A szervezetnek szüksége van a zsírsavak metabolizálására, amely az agysejtek fontos összetevője. A B9-vitamin előfordul a zöld leveles zöldségekben, a hüvelyesekben, a gyümölcsökben. Egy vizsgálatban a magasabb folsavszinttel rendelkező embereknél lassúbb agyi atrófiát észleltek. A B6-vitamin fontos szerepet játszik a neurotranszmitterek előállításában és a B12-vitamin felszívódásában. Természetes forrásai a tej, a hús, a hal, a barna rizs és a lencse.

Az egészséges zsírok - például az omega-3 zsírsavak - az agysejtek membránjainak jelentős részét képezik és az optimális szintek kulcsszerepet játszhatnak az agy védelmében. A DHA és az EPA magasabb szintje nagyobb agytérfogattal jár együtt. Amikor a DHA és az EPA szintje csökken, az életkorral összefüggő kognitív képességek romlanak. Az omega-3 zsírsav védelmet jelent az életkorral összefüggő agysejtkárosodással szemben, miközben csökkenti a gyulladást és a véd a stressz okozta károsodásoktól.

A gránátalma gazdag gyulladáscsökkentő, antioxidáns és neuroprotektív vegyületekben, amelyeket polifenoloknak neveznek. Ez a gyümölcs segíthet a vércukorszint szabályozásában, a gyulladás és az agy zsugorodása ellenei küzdelemben. Mindeközben javítja a megismerést és a memóriát.

A resveratrol megtalálható a vörös szőlőben és a sötét színű bogyós gyümölcsökben. Kísérletek igazolják, hogy a resveratrol növeli a hippokampusz térfogatát, vagyis az agynak a memóriáért felelős részét. Segít megvédeni az oxidatív károsodástól is, amely az agysejtek pusztulásához vezethet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Miért kapcsolja ki a tévét elalvás előtt?
  2020-05-08 22:53:21, péntek
 
  Sokan sokféleképpen pihenik ki a nap fáradalmait. Van, aki zenét hallgat, vannak olyan személyek, akik addig olvasnak, amíg rájuk nem tör az álmosság, azonban sokan a televíziót szeretik nézni elalvás előtt.

A legutóbbi kutatások azonban azt bizonyítják, hogy bizony nem egészséges úgy elaludni, hogy közben szól a tévé. Többek között azért sem, mert a készülékből áramló hangok és fények megzavarják a szervezet cirkadiámritmusát, illetve hatására csökken a melatonin nevű hormon termelése, ami szintén megakadályozza a mély és pihentető alvást.

Az, hogy a tévé segít elaludni, csak illúzió. Lehet, hogy tévénézés közben hamar lecsukódik a szeme, de ez az alvás egyáltalán nem pihentető, és ezért érezheti magát másnap levertnek és fáradtnak.

Sok tanulmány számol be arról, hogy az éjszakai televíziózás kockázati tényezője lehet a súlygyarapodásnak, illetve annak is, ha valaki nem tud megszabadulni a súlyfeleslegétől. Ezt a megállapítást egy nagyobb kutatás is igazolta, melybe 43000 nőt vontak be.

Az esti televíziózás az alvásidőt is megrövidíti, ami nemcsak testi, hanem lelki tünetek kialakulásához is vezet, hiszen a felnőtteknek is legalább nyolc óra alvásra van ahhoz szükségük, hogy kipihenjék magukat és ne alakuljon ki semmilyen egészségügyi probléma.

A vizsgálatok során azt is megállapították, hogy azok a személyek, akik úgy alszanak el, hogy közben szól a tévé, sokkal hajlamosabbak az olyan betegségekre, mint például a mellrák. Ennek okaként a tévéből származó úgynevezett kék fényt okolják többek között.

Sok ember küzd fejfájással. És egyre többen már fiatalabb korban is panaszkodnak fejfájásra. Nem csoda, hiszen televíziót nézünk, számítógépet, tabletet, okostelefont használunk. Szinte egész nap használjuk ezeket az eszközöket, amelyek önmagukban is okozhatnak fejfájást. Ha valaki még este is televíziót néz, és úgy alszik el, hogy nem kapcsolja azt ki, szinte biztos lehet benne, hogy gyakran kell fejfájással megküzdenie. Éjszaka csöndre és nyugalomra van szükségünk és arra, hogy sötét legyen a hálószobában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A túl sok alvás sem egészséges
  2020-05-08 22:50:39, péntek
 
  Eddig mindenhonnan azt lehetett hallani, hogy aludjunk eleget. Egy felnőtt embernek napi 7-8 óra alvásra van ahhoz szüksége, hogy alaposan kipihenje magát. Éjszaka, elalvás előtt legalább 2-3 órával kell a vacsorát is elfogyasztani, hogy a szervezetünk éjjel regenerálódni tudjon. A legutóbbi kutatások arról írnak, hogy a túl sok alvás is végtelenül káros az emberi egészségre.

A túl sok alvás azt mutatja, hogy hiába alszik valaki ennyit, annak nincs eredménye, vagyis a sok alvás ellenére is képtelen kipihenni magát. Ez pedig valami betegséget feltételezhet. Tanulmányok arról számolnak be, hogy a 8 óránál is több alvás megemeli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának a kockázatát. Aki 10 vagy ennél több órát alszik, gyakran számol be mellkasi fájdalmakról, ez mintegy tíz százalékkal növeli meg a szívkoszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát.

Nagyon sok betegség akadályozhatja a pihentető alvást. Az egyik ilyen az alvási apnoe, amely légzéskimaradást okoz. Ettől is tölthet valaki több időt az ágyban a kelleténél, hiszen ha kimarad a légzés, az megzavarhatja a pihentető alvást.

A menopauzába lépő hölgyek is gyakran számolnak be nyugtalan alvásról. Többnyire a menopauza egyik tünete, a hőhullámok éjszaka történő jelentkezése zavarja meg a pihentető alvásban őket. De a reflux betegség és a gyomorpanaszok is okozhatnak gondokat. Ezeket a tüneteket, betegségeket lehet kezelni, és érdemes is, mivel például az alvási apnoe is megemeli a szívbetegségek és a stroke kialakulásának a kockázatát.

Sajnos az elhízás sok embert érint világszerte. Az elhízás és a túl sok alvás között is szoros összefüggés áll fenn, viszont ha valaki elhízottként sokat alszik, akkor még jobban elhízhat, ami szintén megnöveli a kockázatát a krónikus betegségeknek. Az elhízott emberek gyakran fáradékonyabbak, mint a normál testsúllyal rendelkező társaik. A sok alvás után azonban még nyúzottabbak lesznek, illetve ez még több súlytöbbletet tehet rájuk, hiszen az ágyban töltött idő alatt nem égetnek kalóriát és még súlyosabbak lesznek. Az egészséges étrendre való áttérés azonban nemcsak a súlycsökkenésben segít, de még energiát is ad.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Utcai viseletnek nem jó a papucs
  2020-05-08 22:47:16, péntek
 
 
Nyáron természetes, hogy nem szeretünk cipőt hordani. A strandon és otthon lehet papucsot viselni, de az utcán nem javasolják a szakértők. Lássuk is, hogy miért nem.

A papucs nem tartja jól a lábat. A bokának szüksége van némi védelemre. A papucsban könnyen kifordulhat a boka. Idősebbeknek még otthon is ajánlatos inkább valami kényelmes mamuszt vagy másfajta benti cipőt hordani a balesetek elkerülése érdekében, hiszen még otthon egy felkunkorodó szőnyegben is könnyedén el lehet csúszni.

A papucs gyulladást is okozhat a lábban, hiszen az inak, a szövetek és a csontok nem élveznek akkora védelmet, mint egy biztonságot nyújtó cipőben. A gyulladás pedig kellemetlen fájdalmak okozója lehet, ami sok esetben csak fizioterápiával vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek fogyasztásával szűnik meg.

A papucsban való rohangálásában a talp is megfájdulhat, sőt kellemetlen csontkinövések is keletkezhetnek. Ezek fájdalmát pedig leginkább akkor érzi az adott személy, amikor ősszel cipőt húz a lábára.

A papucs más szempontból sem nyújt kellő védelmet a láb számára. Mivel a lábujjak és szinte az egész láb fedetlenül van, így könnyen érhetnek bennünket kisebb-nagyobb balesetek. A lábat megvághatja egy földön heverő üvegszilánk, más éles tárgy is áthatolhat a könnyű anyagból készült papucson, és még napestig lehetne sorolni a veszélyeket.

Még a papucs is okozhat tyúkszemet - állítják ezt a hozzáértők. A papucs is szoríthatja a lábat, és minden kisebb-nagyon dörzsölés miatt keletkezhet tyúkszem a lábujjakon. Ami esztétikailag sem nyújt szép látványt, de rettenetesen fájhat is, ráadásul nagyon nehéz tőle megszabadulni.

Kutatások igazolják, hogy a papucs viselése megnöveli az autóbalesetek számát is. A papucsban könnyen megizzadhat a láb, és így nem olyan biztonságos fékezni vagy éppen gázt adni. Ráadásul a papucs pántja be is akadhat a pedálokba, ami szintén megnöveli a balesetek kialakulásának az esélyét.

A papucs a fertőzésveszély kialakulását is jelentősen megnöveli. Hiszen a láb szabadon van és már egy kisebb sérülés is elegendő a lábnak, hogy a kórokozók fertőzést okozzanak ezen a végtagon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1243
  • e Hét: 11357
  • e Hónap: 25106
  • e Év: 229807
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.