Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
10. évközi hét péntek 06.12
  2020-06-11 23:26:47, csütörtök
 
  OLVASMÁNY a Királyok első könyvéből
Illés prófétának csendes szellő suttogásában jelenik meg az Úr.
A Kármel-hegyi istenítélet miatt Jezábel királyné bosszút lihegett Illés ellen. Menekülése közben a próféta elérkezett Isten hegyéhez, Hórebhez. Bement egy barlangba és ott töltötte az éjszakát. Ekkor az Úr azt mondta neki: ,,Menj, és a hegyen járulj az Úr színe elé!"
S íme, az Úr elvonult arra. Hegyeket tépő, sziklákat sodró hatalmas szélvész haladt az Úr előtt, de az Úr nem volt a szélviharban. A szélvésznek földrengés lépett a nyomába, de az Úr nem volt a földrengésben. A földrengés után tűz következett, de az Úr nem volt a tűzben. A tüzet enyhe szellő kísérte. Amikor ezt Illés észrevette, befödte arcát köntösével, kiment, és a barlang elé állt.
Ekkor íme, egy hang szólt hozzá és azt mondta: ,,Mit művelsz itt, Illés?" Ő azt felelte rá: ,,Emészt a buzgalom az Úrért, a Seregek Istenéért, mert Izrael fiai elhagyták szövetségedet, lerontották oltáraidat, karddal megölték prófétáidat, egyedül én maradtam meg, és most nekem is életemre törnek, hogy elvegyék."
Erre azt mondta neki az Úr: ,,Eredj és térj vissza utadon a pusztán át Damaszkuszba, és ha odaérsz, kend fel Házáélt Szíria királyává; Jéhut, Námsi fiát pedig kend fel Izrael királyává; végül Elizeust, az ábelmehulai Sáfát fiát kend fel prófétává magad helyett."
Ez az Isten igéje. 1Kir 19,9a.11-16

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus tanítása a házastársi hűségről.
Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz:
Hallottátok a parancsot: ,,Ne törj házasságot!" Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed, minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe, vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson.
És ezt is mondták: ,,Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet." Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elküldi feleségét - kivéve hűtlenség esetét -, okot ad neki a házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést követ el.
Ezek az evangélium igéi. Mt 5,27-32

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te mindig meghallgatsz minket, bár kéréseink nélkül is tudod, hogy mire van szükségünk lelki fejlődésünkhöz. Hittel és bizalommal fordulunk hozzád: adj meg mindent, ami üdvösségünkre szolgál! Köszönettel és hálával tartozunk neked azért, mert gondunkat viseled és segítesz minket, hogy eljussunk az üdvösségre. Add, hogy mindig nyitott szívvel hallgassunk téged és tanításodat életre váltsuk! Köszönjük, hogy nekünk adod magadat az Élő Kenyérben, az Oltáriszentségben. Örömmel fogadjuk el a te csodálatos és örök életet biztosító ajándékodat

Elmélkedés
Miután Jézus a hegyi beszédben kijelentette, hogy a régi törvényt szeretné megújítani, tökéletessé tenni, néhány példát mond ezzel kapcsolatban. Módszere a következő: először idézi az ószövetségi törvényt, majd ezután közli az ő új parancsát. A mai evangéliumban a házasság a téma. Hallgatóságának emlékezetébe idézi a régi parancsot: ,,Ne törj házasságot!" (Kiv 20,14) Ez a parancs a Kivonulás könyvében található, amikor a Sínai-hegyen történt szövetségkötéskor Isten közli a parancsait. A házasságtörés tilalma a tízparancsolat része, ez a hatodik parancs. A mózesi törvény értelmezése szerint akkor követ el valaki házasságtörést, ha nem a házastársával, hanem valaki mással létesít kapcsolatot. Mindkét fél, akit bűnösnek találnak házasságtörés miatt, halált érdemel a törvény rendelkezése szerint.
A régi parancs után Jézus kijelenti: ,,aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele." Szándéka világos és egyértelmű, a bűnös út legelején kell megállni. Senki ne forgasson bűnös gondolatokat a fejében, mert a bűnös gondolatokat a bűnös tettek fogják követni. A szem kivájása és a kéz levágása kifejezéseket nem kell úgy értenünk, mintha Jézus öncsonkításra szólítana fel, hanem a házasságtörés bűnének súlyosságát emelik ki ezek a bibliai nyelvezetre jellemző, úgynevezett túlzó-mondások.
Aki megőrzi szívének és gondolatainak tisztaságát, az meg tudja tartani a házastársi hűséget.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Báta Szent vér kegytemplom
  2020-06-11 23:00:46, csütörtök
 
  Úrnapja - Eucharisztikus est
Krisztus legdrágább Testének és Vérének ünnepét 2020. június 11-én tartjuk a bátai Szent Vér kegyhelyen
19 órakor ünnepi szentmisét mutat be a szabadtéri oltárnál Bacsmai László esperes, mohácsi plébános
- Bátai Eucharisztikus est 2020.06.11 Videó Link
(Ezt a szentmisét a Bonum TV csatornáján láttam, mert megismételték este 20 órától)
Templomról 1 perces videó Link
Zarándoklatról videó Link

A szentmise után eucharisztikus keresztutat végzünk
A szentségimádás és a szentmise alatt gyóntatás lesz
*
- Több mint 600 éves a bátai Szent Vér kegyhely 1415-2015
...... ........... ............


Báta, Tolna megye déli részén található település, az 56-os számú főútról bekötő úton közelíthető meg. A Szent Vér egyetlen magyarországi kegyhelye. Monumentális kegytemploma a falu fölötti dombon, az egykori bencés apátság helyén áll.
Bencés apátságát Szent László király alapította 1093-ban, amely a 14. század végén, 15. század elején vált országos hírű zarándokhellyé, az itt történt eucharisztikus csodának köszönhetően. 1434-ben IV. Jenő pápa, pápai búcsúkiváltsággal látta el, melyben elmondja, hogy Bátán Krisztusnak az Oltáriszentségből kiömlő Vérét tisztelik, ezt Úrnapján a népnek nyilvánosan felmutatják, s látására csodálatos népsokaság özönlik oda. A korabeli forrásokban Krisztus vérző Testének is nevezik a csodálatos bátai ereklyét.
A Szent Vérhez kapcsolható első csoda bekerült a híres Thuróczi krónikába is. Eszerint Garai János a bosnyákok és törökök ellen harcolva fogságba esett. Itt fogadalmat tett, ha kiszabadul, Bátára zarándokol a mi Urunk Jézus Krisztus drága Vérének dicsőségére, fogadalmának emlékére. A súlyos vasgolyók, amelyekkel a fogságban tartották, még Mátyás idején is a templom kapujára akasztva hirdették Garai szabadulását.
1441. januárjában az apátság közelében győzte le Hunyadi János a pártütő Garai László hadait, így Báta az egyetlen hely a mai Magyarország területén, ahol Hunyadi János győztes csatát vívott. Hunyadi János és a Hunyadi család háláját drága ajándékokkal és bátai zarándoklatokkal fejezte ki.
1526-ban II. Lajos király az ország vezetőivel a bátai kegytemplomban járult a szentségekhez, itt tartották a mohácsi csata előtt az országtanács utolsó ülését, s a Szent Vér áldását fogadva innen indult a sereg a végzetes csatába. 1539-ben a kegyhelyet a török elpusztította.
A tragikus esemény 400. évfordulójára, 1939-ben épült fel a neoromán stílusú Szent Vér kegytemplom, amely őrzi az egykori országos hírű kegyhely emlékét, s amely ma is szeretettel várja az ide látogató zarándokokat.
Dr. Cserháti József pécsi megyéspüspök imája Krisztus drágalátos Véréhez
Urunk, Istenünk! Kemény időket élünk, egy olyan világban, ahol a vér, az emberek vére Krisztus véréhez vegyülve patakokban ömlik, a modern ember minden eszközének igénybevételével: a fogyasztói társadalom vért fogyaszt. Mi egyszerre szeretettel és félelemmel, de ugyanakkor gyöngédséggel közeledünk értünk kiontott véredhez, s kérjük annak erejét, hogy általa megtaláljuk testvéreinkkel a szeretetkapcsolatot. Szent Véred ereje hassa át egész életünket, alakítson át bennünket hozzád hasonlóvá, s éltessen bennünket mindörökké. Ámen.
*
- Szent vér kilenced Link

-Jézus vére litánia Link

- Az 1996. március 15.-én a pécsi Kálvárián végzett keresztút Bátára átdolgozott változata
Írta: Báthory László plébános Link
*
- Magyar kurír oldalon 06.11.
Eucharisztikus estet tartanak Bátán
A bátai Szent Vér-kegyhelyen eucharisztikus estet szerveznek június 11-én. Az online is követhető esemény meghívóját az alábbiakban közöljük.
Krisztus legdrágább testének és vérének ünnepéhez kapcsolódva, június 11-én, csütörtökön szeretettel hívnak mindenkit, hogy csatlakozzon a Bátai Eucharisztikus Est rendezvényéhez, amelynek keretei között szentségimádáson, szentmisén és keresztúti ájtatosságon vehetünk részt.
Az esemény szentségimádással kezdődik 18 órakor a bátai Szent Vér-kegyhelyen, majd ünnepi szentmisével folytatódik a szabadtéri oltárnál 19 órakor, Bacsmai László esperes főcelebrálásával, végül 20 órakor eucharisztikus keresztúttal zárul. A szentségimádás és a szentmise alatt gyóntatási lehetőséget biztosítanak a helyszínen.
Készüljünk együtt úrnapjára!

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye
...... ........... ........... ......


Szent vér ereklyéje
.......



- Kossuth rádió
A június 11-i adás tartalmából.
A bátai Szent Vér Kegyhely egyszerre ősi, egyszerre új. Szent László alapította, a Hunyadiak magasra emelték, a törökök porrá zúzták, és 1938-ban éledt újjá. Ez az egyedüli hazai Szent vér Kegyhely a sok híres Máriának szentelt mellett. Augusztus végére befejeződik a teljes felújítás, amibe a templom éppúgy beletartozik, mint a díszudvar vagy a történeti játszótér. A járvány után ma, Úrnapján, 18 órától már eucharisztikus estre hívják a híveket.
...... ........... .......


Hanganyag Link a weblap alján található a hanganyag

Képek a TV adásról
...... ..........



...... ........... .....



...... .......



*
- Magyar kurír 06.12
,,Ne legyünk kanapékeresztények!" - Eucharisztikus est a bátai Szent Vér-kegyhelyen a szabad ég alatt. Eucharisztikus estet rendeztek június 11-én, csütörtökön a Tolna megyei Bátán. A hívő közösség a Pécsi Egyházmegye egyik kiemelten fontos helyszínén, a Bátai Szent Vér-kegyhelyen, a szabad ég alatt ünnepelte a legméltóságosabb Oltáriszentséget.
Krisztus legdrágább Testének és Vérének ünnepéhez, úrnapjához kapcsolódóan egész estés liturgikus program várta az érdeklődőket Bátán.
Az eucharisztikus est szentségimádással kezdődött Bacsmai László mohácsi plébános vezetésével, majd szentmisével folytatódott, ezen Herendi János koncelebrált és Sümegi József diakónus szolgált. A szentmise kezdetén Bacsmai László elmondta, Magyarország egyetlen Szent Vér-kegyhelye Báta, amelyre most, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve még több figyelem összpontosul, és a hely méltó ehhez a nagysághoz.
Keresztény voltunk legnagyobb kincse az Oltáriszentség, Jézus Krisztus Teste és Vére a kenyér és a bor színe alatt, amelyet emberi ésszel nem lehet felfogni, csak hittel. Előfordult, hogy az emberek kételkedtek az Oltáriszentségben, ezért Isten csodákat vitt végbe. De minden csodánál nagyobb volt az, amikor Krisztus ezt mondta az utolsó vacsoránál: ,,ez az én testem és vérem" (vö. Mt 26,26) - emlékeztetett a plébános.
Az embereknek szüksége van a kenyérre és ezen nemcsak a kalóriamennyiséget értjük, hanem a békét és az örömöt, és Jézus ebben az értelemben kenyér számunkra, mindenkinek mindig mindene.
Vállalta, hogy kiszolgáltatja magát értünk, életét adja értünk. Ő itt akart maradni velünk az idők végezetéig - hangsúlyozta Bacsmai László, majd arra biztatott, hogy találjunk vissza abba a helyzetbe, amelyben a korlátozások előtt, három hónappal ezelőtt voltunk.
Ne legyünk ,,kanapékeresztények"! Vágyódjunk a legméltóságosabb Oltáriszentség megünneplésére! Ne hagyjuk, hogy a kényelem elnyomjon! - buzdított a szónok. -Imádkozzunk, hogy ez a krízis megtisztítson minket, keresve a kapcsolatot az élő Istennel! Jézussal akarjuk járni életünk útját, és kérdezzük meg tőle: Uram, mit tennél az én helyemben? Majd tegyük meg, amit mond, akkor is, ha nehéz!
A szentmisét követően keresztúti ájtatossággal ért véget az eucharisztikus est.
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Erdő Péter bíboros imádsága járvány idejére
  2020-06-11 22:47:18, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Farrell bíboros az amerikai tüntetésekről:
  2020-06-11 13:20:59, csütörtök
 
  Térjünk vissza a pártoskodástól Krisztushoz!
...... ........


Kevin Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Kongregációjának prefektusa mondott elmélkedést június 5-én, pénteken a római Santa Maria in Trastevere-bazilikában a békés együttélésért tartott imavirrasztáson, amelyet a Sant'Egidio közösség szervezett a meggyilkolt George Floydra emlékezve. A bíboros elítélt minden erőszakot, és a keresztényeket a közjó előmozdítására hívta.
George Floyd meggyilkolása és az országot eluraló feszültségek okán a Sant'Egidio közösség imavirrasztásra hívott minden jóakaratú embert, hogy kérjék az Urat a békés együttélésért az Amerikai Egyesült Államokban.
Elmélkedésében az ír gyökerekkel rendelkező amerikai bíboros emlékeztetett, hogy George Floyd igazságtalan halála után az egész világ figyelme az Egyesült Államok sok városában kitört tiltakozásokra irányul. Amerikai állampolgárként osztozik sok honfitársa szomorúságában, amiért hazájukban ma is él a faji alapú kirekesztés, előítélet, gyűlölködés. Hangsúlyozta, hogy a testvéri együttélés nem olyan dolog, amit egyszer elérünk, és aztán már nem kell tennünk érte semmit.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Végtelen a Jóságba, a Szépségbe, a Életbe! - Déva
  2020-06-11 13:10:35, csütörtök
 
  Minden szentmise egy újrakezdés, egy elrugaszkodás a hideg, közömbös földről az Ég felé! A szentmise a sodródó porszem álma, egy kétségbeesett kapaszkodás a végtelen Jóságba, Szépségbe, Életbe!
Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Katolikusok vas megyében
  2020-06-11 12:58:13, csütörtök
 
  Kezdetektől a SZOMBATHELYI EGYHÁZMEGYE MEGALAPÍTÁSÁIG
Vasi szemle Link

Képen: Az Egyházmegyei Zsinat megnyitása, 1998. június 16.
Az első sorban, balról: Dr. Szabó Gyula teológia tanár, Tibola Imre kanonok, plébános, dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, Brenner József püspöki helynök, dr. Lelkes József apát-kanonok, dr. Gyürki László tb. kanonok, plébános, Pavlics István plébános.
......


 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Szentmise Pécs 06.11
  2020-06-11 12:51:34, csütörtök
 
  Mise első része videó Link

Mise folytatása Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Ferenc pápa katekézise: 06.10
  2020-06-11 06:17:42, csütörtök
 
  Életünk legsötétebb perceiben is találkozhatunk Istennel!
Június 10-én délelőtt a Szentatya folytatta az imádság témájának szentelt katekézissorozatát. Eme hatodik alkalommal Jákob imájáról elmélkedett: a magabiztos, Istennel harcoló Jákobban mi is magunkra ismerhetünk. Életünk sötét szakaszaiban, amikor nem látjuk Isten arcát, de mégis vállaljuk a küzdelmet, életmegújító isteni áldást kaphatunk.
Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2020. június 11.
  2020-06-11 05:52:52, csütörtök
 
  ,,Menjetek, és hirdessétek: Közel van a mennyek országa..." Jézus küldi a tanítványait az örömhírrel. Megad nekik minden segítséget ahhoz, hogy gyógyítsanak, leprásokat tisztítsanak, ördögöket űzzenek és halottakat támasszanak föl. Ezért is mondja nekik, hogy ne vigyenek magukkal semmit, azaz ne biztosítsák be magukat pénzzel, tarisznyával, két ruhával, bottal, mert amire szükségük lesz, azt mindig megkapják. Így megtanítja őket, hogy bízzanak benne, hagyatkozzanak rá teljesen. Ehhez bizony bátorság kellett. Te is megkapsz minden segítséget Jézustól ahhoz, hogy küldetésedet teljesíthesd. Hiszed? Rá mersz hagyatkozni az Úrra, vagy be akarod biztosítani magad a saját eszközeiddel?

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Szent Barnabás apostol és vértanú 06.11
  2020-06-11 05:47:41, csütörtök
 
  ...... ........... .........



...... .........


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Barnabás derék ember volt, telve Szentlélekkel és hittel.
Azok a hívek, akik az István diakónus miatt kitört üldözés elől szétszéledtek, eljutottak egész Föníciáig, Ciprusig és Antiochiáig.
Velük volt az Úr segítsége, úgyhogy sokan megtértek, és az Úr hívei lettek.
Ennek a híre eljutott a jeruzsálemi egyházba is. Ezért elküldték Barnabást Antiochiába. Amikor megérkezett, örvendezve látta az Úr kegyelmét, mindenkit buzdított, hogy őszinte szívvel ragaszkodjék az Úrhoz, mivel derék ember volt, telve Szentlélekkel és hittel. Így aztán nagyon sokan csatlakoztak az Úrhoz.
Barnabás erre elutazott Tarzusba, hogy fölkeresse Sault. Amikor megtalálta, magával vitte őt Antiochiába. Egy álló esztendőn keresztül részt vettek az összejöveteleken, és nagyon sok embert tanítottak. A tanítványokat először Antiochiában nevezték el krisztusiaknak, azaz keresztényeknek.
Az antiochiai egyházban több próféta és tanító volt, például Barnabás, a Nigernek nevezett Simon, a cirenei Lúciusz, továbbá Manaén, aki együtt nevelkedett Heródes fejedelemmel, és Saul. Egy alkalommal, amikor istentiszteletet tartottak és böjtöltek, így szólt hozzájuk a Szentlélek: ,,Válasszátok ki Barnabást és Sault arra a munkára, amelyre meghívtam őket!" Erre böjtöltek és imádkoztak, majd rájuk tették kezüket, és útnak indították őket.
Ez az Isten igéje. ApCsel 11,21b-26;13,1-3

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Menjetek és hirdessétek: közel van a mennyek országa!
Jézus e szavakkal küldte a nép közé apostolait:
Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére.
Ha egy városba vagy faluba érkeztek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó arra, hogy nála maradjatok, amíg csak el nem távoztok! Amikor pedig beléptek a házba, köszöntsétek a ház népét. Ha érdemes rá a ház, akkor a békétek rászáll; ha pedig érdemtelen, akkor békétek visszaszáll rátok.
Ezek az evangélium igéi. Mt 10,7-13

*
- Wikipédia oldalon Link
A hagyomány szerint Szalamiszban szenvedett vértanúságot 61-ben, amikor a helyi zsidók megkövezték a ciprusi Salamisban.

- Katolikus oldalon Link

- Jeles napok oldalon Link

- Magyar kurír Link
A kádárok védőszentje, jégeső ellen kérik oltalmát.
Istenünk, te Szent Barnabás apostolt eltöltötted hittel és Szentlélekkel, és kiválasztottad a pogány népek megtérítésére. Add, hogy szóval és tettel hűségesen tanúságot tegyünk Krisztus evangéliumáról, amelyet ő oly buzgón hirdetett. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 485 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6977
  • e Hét: 18607
  • e Hónap: 51761
  • e Év: 285508
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.