Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Öngyógyítás
  2020-06-06 22:23:43, szombat
 
  Az öngyógyításnak két lépcsőfoka van. Az első, az izmok ellazítása.

A második, hogy elindítsunk egy programot a tudatalattiban, amely beindítja az öngyógyítást.

Az öngyógyítás folyamán a szervezet a saját képességeit használja fel, a gyógyításhoz. Ehhez meg kell ismernünk önmagunkat és meg kell értenünk, hogy mi vagyunk a felelősek az egészségünkért. Így minden szervet kezelni tudunk, csak úgy mint az érzékszerveket, mint a látás, a hallás stb.



Relaxáció

A földre tégy le egy puha takarót és feküdj a hátadra. A karjaidat tedd a tested mellé, a tenyereid nézzenek kifelé, az ujjaidat enyhén behajlíthatod. A lábak és a lábfej kifelé mutasson, a fejed fordítsd valamelyik irányba. A szádat nyisd résnyire és a nyelvedet nyomd a felső fogsorodhoz. A szemeidet csukd be. Ne gondolj semmire, lélegezz lassan és egyenletesen. 2 - 5 perc alatt elkezdesz relaxálni.



Öngyógyítás

A sejteknek olyan mentális képességeik vannak, mint a gyerekeknek. Ahogyan egy gyereket is lehet nevelni, úgy a beteg sejteket is. Próbáld meg vizualizálni a beteg szervet és kezdj el beszélni hozzá, mondj neki valamit. Adj neki kedves, gyengéd, de határozott utasításokat, mintha egy gyerek lenne. Minden szervnek meg van a saját személyisége. A gyomor és a máj makacsabbak, ezért határozottan utasítsd őket.

A szív megértőbb, meghallgatja a kéréseket, a kedves parancsokat.

Amikor relaxálsz képzeld el, hogy látod a szíved belülről és látsz benne egy kicsi lángot - a szeretet forrását és az energiáét. Képzeld el, hogy ez a láng megnő és betölti a szívedet és szétszóródik az egész testedben. Próbáld meg elképzelni, ahogyan megtisztítja a teljes tested, eltávolítja a betegségeket és egészséget hoz helyettük.

Mondd magadban: Minden lélegzet közelebb visz a teljes megtisztuláshoz. A testemben lévő fény gyógyító energia.

Tedd a jobb kezed a tested azon részére, ahol tudod, hogy gyulladás, vagy más egészségügyi probléma van. Vizualizáld, hogy a kezedből az energia áramlik az adott részre és elolvasztja a gyulladást, a betegséget, ahogyan a napsugár a havat.

Csak egy könnyed példa, de mindenki rendelkezik képzelőerővel és kialakíthatja a saját gyógyító vizualizációját. Relaxálj és indítsd be a tudatalattid öngyógyító képességét.

Amikor úgy érzed, hogy van egy kis időd, alkalmazhatod ezt a módszert, de a legjobb, ha egyedül vagy a helyiségben. Aki szereti a zenét, bekapcsolhat egy kellemes dalt is közben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A gluténérzékenység néhány tünete
  2020-06-06 22:12:38, szombat
 
  Manapság sok esetben hallhatjuk, hogy mennyi ember szenved gluténintoleranciában. Természetesen ezt minden esetben ki kell vizsgáltatni, mivel igen komoly panaszokkal is járhat. Viszont manapság olyan emberek is gluténmentes táplálékokat vesznek magukhoz, akik valójában nem is érzékenyek a gluténre. Szakemberek szerint azonban ezzel sokkal többet ártunk, mint amennyit használunk.

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amely során a glutén végérvényesen károsíthatja a vékonybelet. A gluténérzékeny személyek nem tudják megemészteni a gabonatermékekben található gluténfehérjét. Ahhoz, hogy valakinél bebizonyosodjon a betegség, mindenképpen tesztek elvégzésére van szükség. Önmagát senki se diagnosztizálja ezzel a betegséggel, ez mindenképpen szakorvos feladata.

A gluténérzékenység egyik legszembetűnő tünete a puffadás a gluténtartalmú ételek elfogyasztását követően. Az olyan krónikus bélbetegség, mint az IBS is okozhat haspuffadást, de a puffadás az egyik legkifejezettebb jele annak, ha valaki gluténérzékenységben szenved.

A glutént tartalmazó ételek elfogyasztását követően jelenik meg a kifejezett hasi fájdalom. Mielőtt kivizsgálásra kerülne a sor, mindig jegyezze fel, hogy milyen ételek és italok elfogyasztását követően jelentkezik a has fájdalma, ugyanis ez is támpontot ad az orvosnak a kezelés meghatározásában.

A gluténre érzékeny személyek nemcsak a hasukban érezhetnek diszkomfortérzést, hanem úgynevezett agyi köd is jelentkezhet náluk, ami hatással lehet a memóriájukra. A gluténintolerancia ugyanis gyakran okoz feledékenységet.

A gluténérzékeny emberek gyakran érzik magukat fáradtnak, enerváltnak és kimerültnek. A glutén megemésztése ugyanis nagyon sok energiát elvesz tőlük. Ez a betegség azt is magával hozhatja, hogy a beteg sokféle élelmiszert von meg magától, félve a tünetek kialakulásától, így azonban tápanyaghiányban fog szenvedni, és még komoly vérszegénység is kialakulhat nála.

A gluténérzékenységben szenvedő emberek gyakran tapasztalnak hasmenést. A laza széklet is jelezheti a bélrendellenességet, amelyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hogy az orvos feltárja az okokat, így a terápia is minél hamarabb elkezdődhet.

Azok az emberek, akik nem tudják megemészteni a glutént, gyakran szenvednek migrénes fejfájásban, de a depresszió is fokozottabban jelentkezhet náluk, hiszen a betegség életminőségük romlását idézheti elő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Csipkebogyó gyógyhatásairól
  2020-06-06 19:38:19, szombat
 
 



A csipkebogyó másik elnevezése a gyepűrózsa, de illetik még a vadrózsa, illetve a csipkerózsa névvel is. A gyepűrózsa (Rosa canina) a rózsafélék családjának egyik kiemelkedő tagja, hiszen a tojásdad, pirosas termések teli vannak C-vitaminnal. A növény lehajló vagy kúszó ágai tüskékkel borítottak, az 5 centiméteresre is megnövő virágai fehér vagy rózsaszínben pompáznak, a levelei pedig páratlanul szárnyaltak. Népiesen nevezik még bicskefának, ebcsipkének, gyepűrózsának, parlagi rózsának, vadrózsának és tüskefának. Egyes helyeken hecsedlinek nevezik, ezért a belőle készült bort, lekvárt és teát hecsedlibornak, hecsedlilekvárnak és hecsedliteának is nevezik.

Hol találkozhatunk ezzel a rendkívül egészséges növénnyel? Erdő- és útszéleken, bozótosokban és parlagokon. Nem csupán hazánkban fordul elő, hanem egész Európában is. A csipkebogyótermést akkor szabad csak leszedni, ha megcsípte az első dér, és a termés puhulni és ráncosodni kezd. Nagyon jó vitaminforrás. 100 grammnyi termés mintegy 400 mg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin mellett található még benne A-, B-, K- és P-vitamin, de a vasnak és a magnéziumnak is gazdag forrása.

A gyepűrózsát sokféleképpen felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle teát, szörpöt és lekvárt is, de sok helyen gyógybort is készítenek belőle. Mivel a csipkebogyó magja E-vitaminban gazdag, így a gyógybor készítésekor nem ajánlatos a termést kimagozni. A bor nagyon egészséges, hiszen pótolja a vitaminokat, csökkenti a gyulladást, de vizelethajtó, vesekőoldó és gyulladásgátló hatású is. Ízesíthetünk vele bólét, salátákat és gyümölcssalátákat is.

Virágából rózsavizet készítenek, amely remek frissítő és antiszeptikus hatással rendelkezik. A levelének forrázata pedig összehúzó hatással bír. A virágszirmokat belesüthetjük pitékbe, vagy salátákat szórhatunk meg azokkal.

Meghűléses megbetegedéseknél a gyógynövényből készült tea csodákra képes, de a teát élvezeti céllal is fogyaszthatjuk. Lényeges azonban tudni róla, hogy fogyasztás előtt érdemes a szárított csipkebogyót néhány órára hideg vízben áztatni, majd fogyasztás előtt megmelegíteni. Meghűlés esetén ízesíthetjük mézzel és pár csepp frissen facsart citromlével.

A magokból kipréselt olaj is jó célt szolgál, hiszen ezt felhasználhatjuk sebek kezelésére, de ránctalanításra is egy kiváló, természetes kozmetikumot kaphatunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gombák és baktériumok ellen
  2020-06-06 19:31:04, szombat
 
 



Természetes módszerek gomba és baktériumfertőzések ellen

A bőr- és körömgomba nem csupán esztétikailag nem nyújt szép látványt, de még az egészséget is károsítja. Természetesen léteznek patikában kapható gombaellenes készítmények, de egyes természetes anyagokkal is sikereket érhetünk el.

A gombás fertőzések a bélflóra egyensúlyának felborulása miatt alakulnak ki. Ezért érdemes rendszeresen probiotikus ételeket fogyasztani, ilyen például a savanyú káposzta, a kombucha, a kimchi, a joghurt vagy a kefir.

Számos tanulmány igazolja, hogy a fokhagyma gombaellenes hatással rendelkezik.

Az oregánó egy erőteljes növényi antibiotikum. Belsőleg fogyasztva is nagyon hatásos, de az oregánó-illóolajat a körömre is csepegtethetjük, illetve valamilyen hordozóolajjal összekeverve bedörzsölőként is használhatja az, aki bőrgombától szenved. Az oregánóolaj antiszeptikus vegyületeket tartalmaz, amelyek hatékonyan lépnek fel nemcsak a gombás fertőzésekkel szemben, de a baktériumoknak is nagy ellenségei.

A másik remek illóolaj a teafaolaj, amely szintén nagyon hatásos a gombás fertőzésekkel szemben. Szintén lehet körömre csepegtetni, de hordozóolajjal összekeverve a fertőzött területet is bekenhetjük vele. Baktérium ellen is nagyon hatásos. Például ínygyulladás esetén egy pohár langyos vízben kell elkeverni pár csepp teafaolajat és ezzel kell öblögetni.

A kókuszolaj egészséget támogató és immunerősítő tulajdonságairól ismeretes. A szervezetben kialakuló gombás fertőzésekkel szemben is rendkívül hatékony. A kókuszolaj természetes antibiotikumként viselkedik, ezért nagyon hasznos lehet, ha otthonunkban mindig van ebből az olajból. A túlzott cukorfogyasztás, az immunrendszer gyengülése és a stressz is előidézheti a gombás fertőzést, így jobb, ha korlátozzuk a cukor bevitelét, illetve odafigyelünk az egészségünkre. A kókuszolaj közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek gombaölő hatással rendelkeznek.

A kaporolajat már ősidők óta használják az ájurvédikus gyógyászatban, hiszen antibakteriális hatással rendelkezik.

A cukor és a finomított szénhidrátok csökkentése nagymértékben mérsékli a gombás fertőzést. Ennek az az oka, hogy a cukor elősegíti a gombák elszaporodását. A gombás fertőzés okozhatja a szivárgóbél-szindróma kialakulását, ami autoimmun betegséget generálhat. A legjobb elkerülni a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot, a sajtot, a feldolgozott húskészítményeket és az alkoholtartalmú italokat, mert ezek mind-mind elősegítik a gombák túlzott mértékű elszaporodását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Egy gyümölcs, amely megvédi a szívet és a májat: szeder
  2020-06-06 19:24:20, szombat
 
 



A szeder segítséget nyújt a testsúlycsökkenésben, a máj egészségének megőrzésében, ugyanakkor a vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárházának is számít. Mint más bogyós gyümölcs, a szeder is kiváló rákellenes gyümölcs. Ezt antioxidáns tartalmának köszönheti, amely biztosítja a káros szabad gyökök elleni védelmet és védi a sejteket a károsodásoktól. Egy 2017-ben, egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a gyümölcsben lévő vegyületek lassították a tumorsejtek növekedését és elterjedését.

A szedernek alacsony a kalóriatartalma, mégis nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz, beleértve a rostot, a C-vitamint, a K-vitamint és a vasat is. A gyümölcsben lévő rostok jó hatással vannak az emésztőrendszer működésére, megakadályozzák a székrekedés kialakulását, de a fogyást is megtámogatják. Elősegíti a jóllakottság érzetét, így csökkenti az étvágyat.

A szeder oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Az oldható rost egy olyan rosttípus, amely segít a koleszterinszint és a szívbetegség kialakulásának a csökkentésében. A szederben lévő vegyületek megakadályozzák az LDL-koleszterin oxidációját, amely a szívbetegségek egyik kockázati tényezője.

A máj központi szerepet játszik egészségünk állapotában. Szerepet játszik a véralvadásban, lebontja a zsírokat és kiszűri a toxinokat. Ezek a vegyületek megakadályozzák a zsírmájbetegség kialakulását. Ez egy olyan állapot, amikor a zsír beépül a májba és megakadályozza annak megfelelő működését. A szederben lévő vegyületek meggátolják a zsír felhalmozódását a májban, illetve elősegítik a zsír kiürülését onnan. Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a máj egészségének megőrzése szempontjából elengedhetetlen az alkoholfogyasztás korlátozása, hiszen ez a máj egyik legfőbb ellensége.

A magas vércukorszint a tünetek széles körét eredményezheti, beleértve a fokozott szomjúságot, a gyakori vizelést és a homályos látást. A szeder egy rostban gazdag gyümölcs, ami elősegíti a vércukorszint szabályozását, illetve javítja a vércukorszintet. Egy vizsgálatba egereket vontak be, akik cukorbetegséggel küzdöttek. Az egerek néhány héten keresztül szederkivonatot kaptak. A kivonat jelentősen csökkentette az egerek vércukorszintjét. Nyilván önmagában nem támaszkodhatunk csak a szederre, viszont kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Étrend és életmód a hormonegyensúly kialakításában
  2020-06-06 19:20:04, szombat
 
 



Az endometriózis egyre több nőt érint világszerte. Ebben szerepe lehet a nem megfelelő étrendnek, de a helytelen életmód is oka lehet ennek a betegségnek.

Az endometriózis számtalan tünetet okozhat. Ez a fájdalmas betegség a ciklustól teljesen független. Ha valaki endometriózisban szenved, megtapasztalhatja a bőséges vérzést, a szabálytalan ciklust, a hátfájást, a bélproblémákat, például az IBS-t, de lehetnek húgyúti és meddőségi gondjai is az illető hölgynek.

Az endometriózisnak nincs ismert oka, de sok hozzáértő szerint a környezeti mérgek is okozhatnak hormonális problémákat.

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, ahol a méh nyálkahártyája nemcsak a méh belső üregében, hanem a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártya érintett. Az endometriózis szó a latin endometrium szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet elnevezése. A méhnyálkahártya nagyon érzékeny a hormonális változásokra. A hormonális hatástól függően a méhnyálkahártya a menstruációs ciklus során vagy felépül, vagy leválik. Az endometriózis kezelésében vagy gyógyszereket, általában hormonkészítményeket alkalmaznak az orvosok, de gyakran előfordul sebészi beavatkozás is.

Sok orvos hisz abban, hogy a környezeti toxinok lehetnek az okai az endometriózis kialakulásának. A női szervezetben hosszabb ideig fennálló ösztrogénhatás nemcsak ezt a betegséget okozhatja, hanem szerepet játszhat a méh, a mell, a petefészekrák, az elhízás, a migrén, a premenstruációs szindróma és a meddőség kialakulásában, illetve progressziójában.

Nagyon fontos, hogy aki ebben a betegségben szenved, változtasson az étrendjén. Részesítse előnyben a zöldségeket és a gyümölcsöket, a dióféléket, magvakat és a hüvelyeseket. Minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszon. Ne vásároljon olyan terméket, amelynek műanyag csomagolása van. Ne igyon műanyag palackból és ne melegítsen a mikrohullámú sütőben műanyag edényben.

Az ebben a betegségben szenvedő személy ne használjon olyan terméket, amelyben valószínűsíthető, hogy ftalát van. Kerülje az olyan termékek fogyasztását, amelyek vélhetően valamilyen nehézfémet tartalmaznak, például a halakat.

Korlátozza a finomított szénhidrátokat, a koffeint, a cukrot, a tartósítószereket, az adalékanyagokat és a vörös húsokat. Maradjon fizikailag aktív. Hormongyógyszerek helyett támaszkodjon a gyógynövényekre és bízzon azok erejében. Számos gyógynövény képes csillapítani az endometriózis tüneteit. Például az orbáncfű, az áfonya, a kankalin, a borsmenta, a poloskavész, a fehér fűzfa, a vörös málna, a wild yam.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Endometriózis és a kínai gyógynövények
  2020-06-06 19:14:27, szombat
 
 



Az endometriózis tüneteit enyhíthetik a kínai gyógynövények. Néhány tudós úgy véli, hogy azok a nők, akik gyógyszeres kezelést kapnak az endometriózusra, sokkal nagyobb veszélynek teszik ki magukat, mintha csak kínai gyógynövényeket kapnának a problémájuk megoldására.

Az endometriózis egy nőgyógyászati rendellenesség, amely igen sok nőt érint. A tünetek is széles skálán mozognak. A betegség okozhat kismedencei fájdalmat, szabálytalan és fájdalmas menstruációt és akár még meddőséget is okozhat. A sebészeti beavatkozások sem mindig vezetnek a tünetek javulásához, illetve a gyógyszeres kezelés kellemetlen mellékhatásokat eredményezhet. Egyik ilyen mellékhatás lehet a súlygyarapodás.

Számos kínai orvos gondolja úgy, hogy a nem toxikus komplex gyógynövénykészítmények alkalmasak lehet az endometriózis kezelésére. A hagyományos kínai orvostudomány az endometriózist általában olyan gyógynövényekkel kezeli, amelyek az elsődleges terápiában vitalizálják a vérkeringést. A kutatók úgy vélik, hogy a mögöttes és párhuzamos szindrómák vagy specifikus tüneti megnyilvánulások, például a túlzott vérzés kezelésére további gyógynövényeket lehet adni.

A klinikai jelentésekben, amelyeket endometriózis kezelésére alkalmaznak, többek között a következő gyógynövények szerepelnek. Az egyik ilyen gyógynövény a piros bazsarózsa, amely hatékonyan javítja a vérkeringést. A fahéj javítja a vérkeringést, melegíti a testet és még a fájdalmat is enyhíteni tudja. A rebarbara szintén egy hatékony vérkeringés serkentő és enyhíti a duzzanatokat. A póréhagyma szétoszlatja a pangó vért és elősegíti a könnyű menstruációt. A mirhának fájdalomenyhítő hatása van.

Számos tanulmány szerint az endometriózis egy autoimmun rendellenesség a szervezetben. Az akkupunktúra javíthatja az immunitást és javítja a májműködést, ami stimulálni tudja az idegrendszert és a hormonok felszabadítását.

A kínai medicina sok olyan gyógymódot kínál, amelyeket együttesen kell használni ahhoz, hogy az endometriózis a múlté legyen. Az egyik ilyen a stressz csökkentése. Fontos, hogy az endometriózisban szenvedő nő ne rohanjon mindig, hanem szakítson időt a pihenésre.

Viseljen kényelmes, nem túl szoros ruházatot. Gyakoroljon uralmat az elméje fölött jógával vagy meditációval. Kerülje a hasi gyakorlatokat, a túl hideg és a túl meleg ételeket és italokat.

Vegyen meleg aromaterápiás fürdőt. Használjon illóolajokat, például tömjént, mirhát, zsályát, borsmentát, levendulát, borókát vagy kakukkfüvet.

Fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket és magvakat. Egyen minél több sötétzöld leveles zöldséget, sütőtököt, édesburgonyát, fehérrépát, sárgarépát és sáfrányt.

A rendszeres testmozgás is enyhíti az endometriózis kellemetlen tüneteit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természetes fájdalomcsillapítók
  2020-06-06 19:07:27, szombat
 
 



Ha fájdalom gyötör bennünket, nem kell rögtön gyógyszert bevenni, hiszen ezek ezernyi mellékhatással rendelkeznek, amelyekről sajnos csak utóbb értesülünk. Egyes fájdalomcsillapítók mértéktelen szedése még különféle betegségeket is okozhat, így most is - mint oly sok esetben - érdemes a természetes dolgok felé fordulni.

A Cayenne-bors természetes fájdalomcsillapítóként működhet. A bors valóban segít enyhíteni a műtétek után jelentkező fájdalmat. A Cayenne-bors hatékony a candida gombával szemben is. A borsban található kapszaicin nemcsak természetes fájdalomcsillapítóként működik, de csökkenti a feszültséget, az izomfájdalmat és a bőrfertőzések megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A menstruációs során jelentkező premenstruációs fájdalmat a kankalinolaj csillapítja hatékonyan. Az árnikaolaj segít enyhíteni a rovarcsípések okozta fájdalmat, enyhíti a zúzódásokkal és az ízületi gyulladással összefüggő fájdalmat. A levendula- és a borsmentaolaj a fejfájást és az izomfájdalmat csökkenti hatékonyan. A borsmentaolaj például izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik. A fejfájást e kettő olaj együttese oldja hatékonyan, mert az egyik vérkeringést serkenti, a másik az izomfeszültséget csökkenti hatékonyan.

A magnéziumban gazdag epsom só csökkenti a csont-, az ízületi és az izomfájdalmat. Meleg vízbe kell szórni és így szükséges pihentetni a fájdalmas végtagot.

A hús- és csontleves szintén csillapítja a fájdalmat, hiszen ebben benne van a csontból kifőtt csontvelő és a porc, amely sok-sok ásványi anyagot tartalmaz, mint például kalcium, magnézium, foszfor, szilícium és kén. Található ezekben a levesekben még kondroitin-szulfát és glükozamin is, amelyek eredményesen veszik fel a harcot az ízületi gyulladással és az ízületi fájdalommal szemben.

A fűzfakéreg szintén enyhíti a gyulladást és a fájdalmat. A fűzfakéreg szalicint tartalmaz, amely hasonló az aszpirin fő összetevőjéhez. Régebben az emberek a fűzfakérget rágcsálták, ha fájdalom gyötörte őket. A fűzfakéregből készült készítmények csökkentik a fejfájást és a hátfájást is. Mivel a szalicin fokozhatja a vérzés kockázatát, így bármilyen gyógyszert is szed, minden esetben kérje ki orvosa tanácsát.

A kurkuma egy antioxidáns vegyületet, kurkumint tartalmaz, amely segít megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, amely károsítják a sejteket és a szöveteket. A kurkuma használhat emésztési zavar, fekélyek, gyomorrontás és pikkelysömör esetén.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Paradicsomszósz az egészségünkért
  2020-06-06 18:54:34, szombat
 
 



A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomszósz javítja a probiotikumok aktivitását a bélben. Minden étel, amely táplál, funkcionálisnak számít. Ezek az ételek csökkentik a krónikus betegségek kockázatát, vagy más módon optimalizálhatják az egészséget. És azok az élelmiszerek, amelyek valamilyen előnnyel járnak szervezetünk számára, illetve javítani tudják az egészségi állapotunkat, mindenképpen funkcionálisnak tekinthetők.

A probiotikus ételek - például bizonyos típusú joghurtok, kefirek - ebbe a kategóriába tartoznak, mivel a bélben lévő jó baktériumok számát növelik, ami számos szempontból hozzájárul egészségi állapotunk javulásához.

A paradicsom egészséges tápláléknak számít, mivel többek között likopint - egy antioxidáns pigmentet - tartalmaz, amely segít megóvni a sejteket a káros tényezőktől. A kutatások azt sugallják, hogy a paradicsom probiotikus tulajdonsággal rendelkezik, vagyis növelheti a bélben lévő jó baktériumok aktivitását.

Ebben a vizsgálatban a kutatók in vitro kísérleteket végeztek annak megértése érdekében, hogy a Lactobacillus reuteri - az egészséges bélflóráért felelős bakteriális faj - kölcsönhatásba lép-e a paradicsomszószban lévő likopinnel, és a főzési folyamat befolyásolja-e ezt a kölcsönhatást.

A probiotikus törzs életképességét a kutatók egyedül az emésztési folyamaton keresztül értékelték, amikor a növényi eredetű antioxidánsok jelen voltak, illetve megfigyelték a probiotikus törzs hatását az antioxidánsokra kifejtett változásokra.

A kutatók megállapították, hogy a paradicsomszószban jelenlévő antioxidánsok fokozzák a Lactobacillus reuteri pozitív hatását. Ezen kívül kijelentették, hogy a főtt paradicsomszósz ez esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a nyers.

A főtt paradicsomszószban jelenlévő likopin megőrizte antioxidáns-tartalmát az emésztési folyamat során, így az könnyedén felszívódhatott. Ez a vizsgálat lehetővé teszi az élelmiszeripar számára, hogy olyan funkcionális élelmiszereket hozzanak létre, amelyek holisztikusan hozzájárulhatnak az egészségünk megőrzéséhez.

A likopin emellett védelmet jelent a szem számára az oxidatív stresszel szemben, így ez az egyik legerősebb szemvitamin, amelyet csak fogyaszthatunk. Kutatások igazolják, hogy a likopin rendszeres fogyasztása késleltetni tudja, vagy meg tudja akadályozni a szürkehályog kialakulását. De rendszeres fogyasztásával a makuladegeneráció kialakulását is megelőzhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Javítja a szív egészségét, a súlyt és az izomtömeget: adzuki
  2020-06-06 18:41:51, szombat
 
 



Az adzuki bab az esszenciális tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok egyik legkiválóbb forrása. Kutatások igazolják, hogy az adzuki bab rendszeres fogyasztása csökkenti az öregedési folyamatokat, javítja a szív egészségét, elősegíti a rákos megbetegedés megelőzését, alacsonyabb koleszterinszintet biztosít, energiát szolgáltat és javítja a testsúlyt, illetve az izomtömeget.

Mivel az adzuki bab bőségesen tartalmaz rostot és fehérjét is, így segíteni tud a normális vércukorszint elérésében. Az adzuki bab olyan alfa-glükozidáz inhibitor, amelyet a cukorbetegség kezelésére alkalmaznak. Az adzuki bab vitaminok és ásványi anyagok tárháza, ugyanis van benne folsav, mangán, foszfor, kálium, réz, magnézium, cink, vas, tiamin, B6-vitamin, riboflavin, niacin és kalcium.

Az adzuki bab tele van betegség elleni és egészség-elősegítő antioxidánsokkal. A kutatók legalább 29-féle vegyületet azonosítottak az adzuki babban, így sorolható a legmagasabb antioxidáns-szinttel rendelkező táplálékok közé. Ezen vegyületek közé tartoznak a bioflavonoidok, amelyek nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.

Mivel az adzuki bab fehérjékben rendkívül gazdag, így segíthet az izomtömeg építésében. Az izmok fehérjékből állnak, ezért fehérje szükséges az izmok építéséhez és fenntartásához. Megfelelő fehérjebevitel nélkül izomvesztés következik be. A rendszeres edzésprogram és a megnövekedett fehérjebevitel kombinációja remek mód arra, hogy izmot építsünk és megerősítsük azokat.

Az adzuki bab magas koncentrációban tartalmaz rostot, folsavat, káliumot, magnéziumot és B-vitaminokat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a szív egészségéhez. Rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a szívkoszorúér-betegség kialakulásának az esélyeit. Étkezési rostjai segítik a koleszterin szintjének a szabályozását, míg káliumtartalma ellazítja a véredényeket, növeli a véráramlást, ami csökkenti a vérnyomást és a szívelégtelenség kialakulásának a kockázatát.

Ha valaki rendszeresen fogyasztja ezt a táplálékot, azt veheti észre, hogy hamarabb jóllakik és sokáig érezhet teltségérzetet, azaz sokáig nem lesz éhes. Ez magas rosttartalmának köszönhető. Mindemellett még a kalóriatartalma is alacsony. Tehát ha valaki megpróbál fogyni vagy szeretné megőrizni a jelenlegi testsúlyát, akkor feltétlenül illessze be az étrendjébe az adzuki babot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1658
  • e Hét: 10440
  • e Hónap: 41926
  • e Év: 246627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.