Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Nantes-i tűzvész: a franciák siratják a katolikus hit egyik
  2020-07-20 19:43:29, hétfő
 
  Nantes-i tűzvész: a franciák siratják a katolikus hit egyik szimbólumát
A párizsi Notre-Dame tavaly áprilisi tűzvésze után, illetve a nantes-i székesegyházban 1972-ben kiütött tűz után nem pusztán a vallási örökség egy része lett az enyészeté, hanem a katolikus hit egyik szimbóluma is megrongálódott. Ezzel megsebezte mindazok szívét, akik számára ezek az épületek az imádság, a lelki megnyugvás, hitük fontos vonatkozási helyei."
Szabadon engedték azt a férfit, akit a francia rendőrség állított elő a nantes-i székesegyházban július 19-én keletkezett tűz miatt. A 39 éves férfi a nantes-i egyházmegye önkéntese, de nem indítottak ellene eljárást. A francia püspökök szerint nemcsak a vallási örökség egy része pusztult el, de a katolikus hit szimbóluma is sérült.
A nantes-i Szent Péter és Szent Pál-katedrálisban július 19-én, szombat reggel tűz ütött ki. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltóknak délre sikerült megfékezniük a lángokat. Mivel felmerült a szándékos gyújtogatás gyanúja, a francia rendőrség előállított egy 39 éves férfit, aki a nantes-i egyházmegye önkéntese, és akinek ,,a feladata volt, hogy péntek este bezárja a székesegyházat; a nyomozók tisztázni akarták a férfi munkaidő-beosztásának egyes kérdéseit" - nyilatkozta az ügyész. Kihallgatását követően szabadon engedték, és nem indítottak ellene eljárást.
A 16. századi gótikus katedrális több műalkotását, így a nagy orgonát és a homlokzat festett üvegablakait is elpusztította a tűzvész. A templomban dolgozó ruandai férfit arról akarták kikérdezni a rendőrök, hogy péntek este ki és hogyan zárta be az épületet. A tűzoltókat másnap reggel 7.45-kor riasztották a Szent Péter és Szent Pál-székesegyházhoz. A kihallgatott önkéntes ügyvédje azt közölte a sajtóval, hogy védencének semmi köze a tűzesethez. Michel Bourcier, a székesegyház orgonistája úgy nyilatkozott: a férfi nagy becsben tartott tagja a közösségnek, udvarias, kedves és figyelmes.
A nantes-i ügyészség szándékos gyújtogatás miatt indított vizsgálatot. A nyomozók szerint a tűz három helyről indult az épületben, megsemmisítve Hippolyte Flandrin 19. századi francia festőművész egyik alkotását, valamint a templom orgonáját, amelynek építése a 15. században kezdődött. A katedrális orgonája gyulladt ki, illetve az oltár jobb és bal oldalánál keletkezett tűz. A 17. századi hatalmas hangszer minden bizonnyal teljesen megsemmisült; a templom több 16. századi üvegablaka is a tűz martalékává vált.
Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren azt írta, hogy a Notre-Dame után egy újabb katedrális áll lángokban. Támogatásáról biztosította a tűzoltókat, ,,akik minden kockázatot vállalnak, hogy megmentsék ezt a gótikus drágakövet a hercegek városában".
A francia püspöki konferencia közleményben adott hangot fájdalmának az ország minden katolikusát képviselve. ,,A párizsi Notre-Dame tavaly áprilisi tűzvésze után, illetve a nantes-i székesegyházban 1972-ben kiütött tűz után nem pusztán a vallási örökség egy része lett az enyészeté, hanem a katolikus hit egyik szimbóluma is megrongálódott. Ezzel megsebezte mindazok szívét, akik számára ezek az épületek az imádság, a lelki megnyugvás, hitük fontos vonatkozási helyei." A francia püspökök imára szólítják a katolikusokat a nantes-i hívek támogatására. Tudatják továbbá, hogy Brüsszelből Macron elnök együttérzéséről biztosította a francia püspöki konferencia elnökét, Eric de Moulins-Beaufort érseket. ,,Ezzel kívánta kifejezni azt a köteléket, mely egyesíti a francia nemzetet a katolikus közösséggel ebben az újabb drámai helyzetben."
A székesegyházban 1972-ben jelentős tűz volt. Tizenhárom évi restaurálás után 1985-ben adták át a felújított épületet. A Péter és Pál apostolról elnevezett székesegyház építése 1434-ben kezdődött, de végül csak 1891-ben szentelték fel. 2015-ben a város másik jelentős temploma, a Szent Donát-bazilika gyulladt ki. A tüzet feltehetően a tetőn dolgozó munkások okozták. Órákba telt, amíg sikerült megfékezni a lángokat.
A mostani eset óhatatlanul felidézi, hogy tavaly a párizsi Notre-Dame székesegyháznak - a francia főváros egyik jelképének - tetőzetét rombolta le tűz, és leomlott az épület huszártornya is. Annak a veszélye is fennállt, hogy az egész épület romba dől.

Forrás: Vatikáni Rádió, MTI
Fotó: Vatican News
...... ............


Magyar Kurír 2020.07.20

*
- Lángba borult a nantes-i székesegyház egy része Link

- 2015 évben Leégett a Szent Donát-bazilika teteje a franciaországi Nantes-ban Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Koronavírus-fertőzéssel kórházba került Zserdin Gellért
  2020-07-20 19:33:44, hétfő
 
  A magyar nemzetiségű Zserdin Gellért Lendván született, és a zágrábi ferences provinciába lépett be, ahol 1975-ben pappá szentelték, és Peruba került misszióba.
Peruban július 17-én koronavírussal kórházba került Zserdin Gellért (Antón Zerdin), a San Ramón-i apostoli vikariátus püspöke - adta hírül az ACI Prensa perui katolikus hírügynökség. A missziót ellátó ferences püspök a Junín y Ucayali amazóniai vidéken szolgál.
A magyar nemzetiségű Zserdin Gellért Lendván született, és a zágrábi ferences provinciába lépett be, ahol 1975-ben pappá szentelték, és Peruba került misszióba. 2002-ben lett a vikariátus koadjutor püspöke, a rákövetkező évben pedig átvette a vikariátus vezetését.
A perui püspöki konferencia elnöke, Héctor Miguel Cabrejos Vidarte közleményében jelezte, hogy a püspököt ,,Atalayából Limába szállították, ahol a Covid-19 kezelésére kijelölt Ate kórházban kezelik". ,,Imádkozunk az egészségéért, hogy püspöktestvérünk mielőbb visszatérjen közénk" - mondta Cabrejos Vidarte.
Atalaya 13 ezres város az Amazonast tápláló Ucayali folyó vidékén.
Az ACI Prensa kérdésére Samuel Banés diakónus, Zserdin püspök titkára azt közölte, hogy július 18-án a főpap ,,állapota aránylag stabil volt. Eléggé súlyos, de tegnapról mára némileg javult. Ezekben a napokban látjuk majd, hogyan gyógyul, reményeink szerint mielőbb". Banés szerint a püspöknél egy hete jelentkeztek a tünetek, de először azt gondolta, hogy ,,csak influenza". Az elvégzett teszt kimutatta a vírust. Atalayában a kórház nincs felszerelve a vírus elleni harcra: ,,nincs intenzív osztály, és kevés az oxigén". A limai kórházban Zserdin püspök öntudatánál van, oxigént kap, de nincs lélegeztetőgépen.


Fordította: Várnai Jakab OFM
Forrás: ACI Prensa

Fotó: Hrvatska katolička mreža; Vicariato Apostólico de San Ramón
...... ........... ...........


Magyar Kurír 2020.07,20
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Fatimai Szűz csodálatos módon meggyógyította Pio atyát
  2020-07-20 19:29:13, hétfő
 
  ...... .....


A nap, amikor a Fatimai Szűz csodálatos módon meggyógyította Pio atyát
Tudtad, hogy Fatima Szűzanya meggyógyította Padre Pio-t? Igen, ez egy gyönyörű és hihetetlen történet.
1959-ben a Fatima Szűz zarándokszobor meglátogatta az olasz San Giovanni Rotondo várost, ahol Pio atya élt
A szent a szobájában maradt, mert nagyon beteg volt. Pleuritisben szenvedett és nem tudott kiszállni az ágyból.
A Szűz képének nem ebben a városba kell eljutnia, hanem Foggiában , 42 km-re San Giovanni Rotondótól.
Hirtelen azonban a terveket meg kellett változtatni, és a szobor hordozói a város felé fordultak, ahol a szent volt.
Augusztus 6-án, sok erőfeszítéssel, Padre Pio a templomban ment, ahol a Szűz szobor volt, és a jelenlévők segítségével sikerült megcsókolnia.
Ugyanezen délután a szobrot egy helikopterre tették, hogy a következő rendeltetési helyére induljanak. A helikopter repült a terület felett.
Hirtelen Padre Pio ablaka kinyílt, és a pap zsebkendővel jött ki, hogy búcsút mondjon anyjának.
Könnyen azt mondta: ,, Kis Madonna... Elmegy, és én beteg maradok? Nem fogsz meggyógyítani? " Abban a pillanatban valami megmagyarázhatatlan történt.
A Szűz képének súlya annyira növekedett, hogy a gép veszélyben volt hogy lezuhan. A pilóta gondos manővert kellett végrehajtania a baleset elkerülése érdekében. Abban a pillanatban valami történt Pio-atyával.
A pap az egész testében elektromos áramot érzet, mintha hatalmas erő lépte volna be őt. És hirtelen meggyógyult. A Fatima Szűzanya gyógyította meg Padre Pio-t!





Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Isten békéje - Bemutatkozik a Tihanyi Bencés Apátság
  2020-07-20 19:23:11, hétfő
 
  Videó Link

1055-ben I. András király templomot és monostort alapított Tihany szigetén a Balaton felett. 1060-ban az uralkodó itt lelt örök nyugalmat. A "Tihany" szó jelentése: csendesség, békesség, nyugalom. Ez a béke - Isten békéje - ma is megtapasztalható a félszigeten és az ősi bencés monostor falai között, ahol egy tízfős szerzetesközösség imádkozik és dolgozik.
 
 
0 komment , kategória:  Tihanyi Bencés apátság  
Szentmise Tihanyból 19.30-tól - 2020. június 11. csütörtök
  2020-07-20 19:20:42, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Tihanyi Bencés apátság  
Esti szentmise Déva 07.20
  2020-07-20 18:50:59, hétfő
 
  Szép nagylányainkért, a fiainkért imádkozunk ma, hogy tisztán, jellemesen, szépen éljék életüket!.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Radnóti Miklós: Nem tudhatom
  2020-07-20 18:41:36, hétfő
 
  Videó Link


Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messze ringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az úton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály;
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát;
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót, ki dolgáért remeg,
erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntről pusztítandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.

Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és miképp,
de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Koncz Zsuzsa: Mi lett belőled - vallásos
  2020-07-20 18:22:04, hétfő
 
  Videó Link

Szöveg író: Bródy János
Én emlékszem még milyen vidáman fociztál hajdanán
A gyermekkori pajtásaiddal az iskola udvarán
És büszkén mondtad mindenkinek:
- Ha egyszer felnövök Én bajnok leszek a bajnokok között

És hallottam, hogy katonaként is megálltad a helyed
És kitüntetéssel szolgáltad a nemzeti őrsereget
És azt mondták, hogy te olyan vagy, hogy nem adod fel soha
És te vagy a század legjobb harcosa

Hát mi lett belőled, mi lett belőled, mi történt veled
Hogy szégyenkezni kell miattad mindenkinek
Az interneten azt írják a babonás emberek,
hogy eladtad az ördögnek a lelkedet

És emlékszem, hogy panaszkodott rád a szomszéd lány,
hogy nagyon durván udvarolsz, de te nem hallgattál rám
És azt mondtad, hogy tisztességgel nem mész semmire
Az életben csak az erősnek van helye

Mi lett belőled, mi lett belőled?
Mi történt veled, hogy szégyenkezni kell miattad mindenkinek
Az interneten azt írják a babonás emberek
hogy eladtad az ördögnek a lelkedet

A szomszéd asszony is állítja, hogy nem ismer már rád
És depressziós miattad az a drága jó anyád
Az újságok a címlapokra nyomják a fényképedet
Ugye nem igaz mind, amit rólad terjesztenek

Hát mi lett belőled, mi lett belőled, mi történt veled?
hogy szégyenkezni kell miattad mindenkinek
Az interneten azt írják a babonás emberek
hogy eladtad az ördögnek a lelkedet!

Mi lett belőled, nézz a tükörbe hátha még sikerül
Mert nem lesz annak jó vége ki a korpa közé kerül
Térj eszedre, józanodj ki amíg még lehet
És mentsed meg az örök tűztől a lelkedet!
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Szent Apollinaris püspök és vértanú 07.20
  2020-07-20 10:25:47, hétfő
 
  - Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
Szent Apollinarisra emlékezik Egyházunk július 20-án. Aranyszavú Szent Pétertől tudjuk, hogy Ravenna első püspöke volt, aki a hitéért elviselt kínzások következtében halt meg.
...... ..........



- Katolikus oldal Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Ferenc pápa vasárnap délben: 07.19
  2020-07-20 10:19:17, hétfő
 
  Ne mások hibáit keressük, hanem az Úr türelmét utánozzuk!
úlius 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya először a konkolyról szóló példabeszédről elmélkedett, azután megemlékezett a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, és azonnali, globális tűzszünetet sürgetett. Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk. Link

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 407 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 464
  • e Hét: 11526
  • e Hónap: 24202
  • e Év: 257949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.