Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Hit
  2020-07-28 07:43:02, kedd
 
  ,,Akkor hittek beszédeinek, és énekelték dicséretét. De hamar elfelejtették cselekedeteit, és nem igényelték tanácsát. Vágyaik epesztették őket a pusztában, és próbára tették Istent a sivatagban. Megadta nekik, amit kívántak, de csömört támasztott lelkükben" (Zsolt 106,12-15).

A Zsidókhoz írt levél 11,27-ben azt olvassuk, hogy Mózes ,,kitartott, mintha látta volna a láthatatlant." Mégis, a fönti igeszakaszban pontosan az ellenkezője volt igaz Izráel gyermekeire nézve. Csak akkor tartottak ki, amikor körülményeik kedvezőek voltak, mert elsődlegesen az befolyásolta őket, ami vonzotta érzékszerveiket, ahelyett hogy bíztak volna a láthatatlan és örökkévaló Istenben.
Még ma is vannak olyan emberek, akik következetlen keresztyén életet élnek, mert főként azok a dolgok érdeklik őket, amelyek külsőlegesek. Ezért körülményeikre irányítják figyelmüket ahelyett, hogy Istenre néznének. Isten azt kívánja, hogy növekedjünk abban a képességünkben, hogy meglássuk Őt mindenben, és rájöjjünk a látszólag jelentéktelen események fontosságára, hogy vajon nem közölnek-e velünk valamilyen üzenetet Istentől.
Ezt olvassuk Izráel fiairól: ,,Aztán hittek ígéreteiben." Nem hittek addig, amíg nem láttak - mert látni akarták Isten munkáját. ,,Aztán hittek" ismét. Szégyentelenül kételkedtek Istenben, amikor átmentek a Vörös-tengeren, de amikor megnyitotta az utat és átvezette őket, majd látták a fáraót és hadseregét elmerülni - ,,akkor hittek". Az izraeliták továbbra is ezt a föl-le magatartást követték, mert hitük az ő körülményeiktől függött. Ez bizonyára nem az a fajta hit, amit Isten látni akar bennünk.
A világ azt mondja, hogy ,,látni és hinni", de Isten azt akarja, hogy higgyünk azért, hogy lássunk. A zsoltáros mondja: ,,De én hiszem, hogy meglátom az Úr jóságát az élők földjén" (Zsolt 27,13).
Vajon csak akkor hiszel Istenben, amikor körülményeid kedvezőek, vagy hiszel attól függetlenül is, hogy mik lehetnek a körülményeid? (C. H. P.)
A hit alapján hisszük azt is, amit nem látunk, és a jutalom ezért a fajta hitért az, hogy meglátjuk, amit hiszünk. (Augustinus)

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Isten és az államhatalom
  2020-07-28 07:19:11, kedd
 
  Isten és az államhatalom

,,Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől." (Róm 13,1)

A Rómaiakhoz írt levél tanulmányozóit mindig meglepi, hogy bibliai szakaszunk, mely az evilági kormányokról szól, benne van egy,, az új életről és az új világról írt könyvben.
Ezáltal Isten azt mondja el nekünk, hogy a jelenvaló világ az ő irányítása alatt marad, mialatt kidolgozza üdvtervét. És éppen a te politikai kormányzatod az egyik útja-módja annak, ahogy Isten gyakorolja világ feletti uralmát. ,,Mert nincsen hatalom mástól, mint Istentől."
Ma alig van valaki, aki el tudja olvasni azt az alapelvet, hogy minden hatalom Istentől van, anélkül, hogy egy sereg ,,de" vagy ,,azonban" elnevezésű ellenvetést ne szegezne szembe. Túlontúl általánosnak és egyszerűnek látszik. És valóban egyszerű. Ebben a hét versben nem olyan fejtegetés áll előttünk, amely az összes, a kormányzatot illetően felvethető kérdést feszegeti, mint pl. a felelősségre vonhatóság, az engedelmesség és engedetlenség kérdése, stb.
Az alapvető elv azonban egyszerű és egyenes: Isten uralkodik a kormányok által. A kormányzók Isten szolgái az állampolgárok javára. Az állampolgárok kötelesek engedelmeskedni a kormányzóknak, mert Istennek úgy tetszik, hogy általuk uralkodjék. Ami a keresztyéneket illeti, számukra a kormánynak való engedelmesség az Isten iránti tisztelet ügye. És ha ezt az alapvető elvet nem tisztelik, a közösségi élet lehetetlenné válik.
A keresztyén közösség nem jut előbbre a keresztyén életben, ha nem hajlandó Istent tisztelni azáltal, hogy engedelmeskedik a kormánynak. Ennek az engedelmességnek meg kell mutatkoznia abban, ahogy kormányzóinkról beszélünk, ahogy engedelmeskedünk a közlekedési szabályoknak, és ahogy kitöltjük az adóbevallást. Ha nem tudjuk Istent ezekben a dolgokban tisztelni, Isten nem tud bennünket használni a nagy dolgokban.
Itt tehát egy nagyon általános szabály van: ,,Nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, az az Istentől rendeltetett." Engedelmességünk egy olyan elméleten alapul, amelyik nem tűr kivételt.
A bűnös ellenállás (nem a törvényes ellenállás!) lázadás Isten ellen. Amikor Isten gyermekei engedelmeskednek kormányaiknak, megmutatják, hogy tisztelik Istent.

Napi gondolat
Milyen sajátos formában próbálod meg kifejezni tiszteletedet ,,a felettes hatalmak" iránt?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 366 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3160
  • e Hét: 16734
  • e Hónap: 28609
  • e Év: 216411
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.