Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Hatalmas vagyon felett rendelkeznek a vörösbárók
  2020-07-04 22:00:11, szombat
 
 










HATALMAS VAGYON FELETT RENDELKEZNEK A VÖRÖSBÁRÓK
Origó 2020. július 4. szombat. 13:59


Baloldali bankár, a dolgozóit kisemmiző sajtómágnás, bukott miniszterelnök és egykori munkásőr is szerepel aközött a tizenhárom baloldali gazdasági-politikai szereplő között, akik hatalmas vagyon felett rendelkeznek az Origo listája szerint.

A balliberális álhírgyártó propaganda csak Mészárosról beszél, a vörös bárókról nem. Hiánypótló cikk következik.



Az Önök emberei, a vörösbárók is kapnak támogatást. Nem az alapján hozok döntést, hogy kinek milyen színe van, mert a gazdaságot nem lehet pártalapon építeni. Aki értelmes fejlesztési programmal érkezik, az kap támogatást - reagált Szakács Lászlónak a Kisfaludy-programmal kapcsolatos kérdésére Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában hétfőn.


Bajnai Gordon az üzleti szférából érkezett a politika világába





Bár a miniszterelnök nem nevezte meg pontosan, kik a vörösbárók, az Origo összegyűjtötte, többek között kikre gondolhatott. A listán vannak olyanok is, akiknek nincsenek vállalkozásaik, így támogatásokra sem pályáznak, de óriási vagyonuk van, amelyet sok esetben vitatott körülmények között szereztek.


A 13 VÖRÖS BÁRÓ







Varga Zoltán

A Central Médiacsoport vezérigazgatója-tulajdonosa éppen a hetekben okozott hatalmas botrányt, amikor kiderült, hogy tulajdonostársaival másfél milliárd forint osztalékot vett ki a többek között a 24.hu-t is tulajdonló Central Médiából, miközben alkalmazottainak a koronavírus-járványra hivatkozva csökkentette a fizetését.


Másfél milliárdot vettek ki a Central Médiacsoportból Fotó: Facebook/Centrál Médiacsoport





Felcsuti Péter

Felcsuti a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke. A Raiffeisen Bank vezérigazgatója volt 2007-től 2010-ig, a rengeteg magyart adósságba taszító magyarországi devizahitelezés egyik kitalálója. Rendszeresen bírált minden olyan intézkedést, amely a bankok teherviselésére irányult. A rendszerváltás előtt részt vett az ország eladósításában, a 2000-es években a devizahitelezés egyik kitalálója és felfuttatója volt (ezzel akarta a Raiffeisen Bank pozícióját javítani a piacvezető OTP-vel szemben). Felcsuti pénzügyi körökben szerzett befolyását és bankárként szerzett vagyonát a politikában is megpróbálta kamatoztatni: egyik alapítója volt a Bajnai Gordon-féle Együttnek, amit komoly összeggel támogatott. A rendszerváltás előtt az MNB-ben részt vett a hitelfelvételek lebonyolításában (így az ország eladósításában). Elkötelezett kommunista volt, még a munkásőrségbe is belépett.


Futó Péter

A Futureal-csoport alapító társtulajdonosának, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnökének becsült vagyona jelenleg 97,1 milliárd forint, amivel a 11. helyre került a Forbes 2019-ben kiadott ,,50 leggazdagabb magyar" című kiadványában. Korábban társa volt (Nyíri Viktorral együtt) Kákosy Csaba SZDSZ-közeli, volt gazdasági miniszternek egykori társaságában, az Omega 99 Ingatlanforgalmazó Kft.-ben.







Leisztinger Tamás

A szocialistaközeli vállalkozót 86 milliárdra becsült vagyonával a 14. helyre rangsorolták az idei ,,100 leggazdagabb magyar" című kiadványban. A baloldali kormányok idején alaposan beavatkozott a politikába: sokan őt sejtették Hagyó Miklós felbukkanása, valamint egyes gyanús BKV-s ügyletek mögött. Tüttő Kata, Karácsony Gergely egyik helyettese sokáig az élettársa volt. Jelenleg egyik cégével, a Proton Trade Zrt.-vel tulajdonolja a radikális baloldali napilapot, a Népszavát. A Gyurcsány-korszak egyik legismertebb korrupciógyanús ügye is a nevéhez kapcsolódik: ő vette meg közbeszerzési eljárás nélkül, nagyon olcsón a baloldali vezetésű XI. kerületi önkormányzattól a Kopaszi-gátat. Az ügyben Molnár Gyula akkori baloldali polgármestert másodfokon 8 hónap börtönre ítélték (végül a Kúria bizonyítékok hiányára hivatkozva felmentette).







Oszkó Péter

Bajnai Gordon pénzügyminisztere szintén jelentős vagyont halmozott fel cégeivel. A 2010-es kormányváltást követően nem szakadt el a politikától: neve megtalálható a Bajnai-féle és George Soros által támogatott Haza és Haladás Egyesület alapítói között. Később volt felettesével ismertette az Együtt gazdaságpolitikai programját. Bár hosszú távon nem lett sikeres a projekt, a párt 2018-ban megszűnt, Oszkó azóta is rendszeresen véleményt nyilvánít belpolitikai ügyekben. Vagyonára jellemző, hogy egyik luxusingatlanát - amelyet az építési szabályzat megsértésével építtetett - 700 millió forintért árulta.







Veres János

Gyurcsány Ferenc pénzügyminisztere a mai napig befolyásos baloldali közszereplő. Politikai karrierje a rendszerváltás előtt indult, amikor a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) nyírbátori városi bizottságának gazdaságpolitikai titkára lett. A szocialista politikus Medgyessy Péter bukása után kormányzati pozícióhoz jutott: az új miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökének nevezte, ahonnan Draskovics Tibor miniszteri székét örökölte meg. Csúfos bukása ellenére a mai napig elmondja a véleményét a közéleti kérdésekről. Áprilisban például arról beszélt egy televíziós interjúban, hogy a koronavírus-járvány miatt teljes gazdasági összeomlás jöhet Magyarországon. Vagyonát többek között
egy svájci adóparadicsomba bejegyzett offshore-cégen keresztül szerezte, melyet egy stróman képviselt a hatóságok előtt. Amikor emiatt a sajtóban offshore-lovagnak nevezték, Veres perelt, de vesztett.





Puch László

Az MSZP volt pénztárnokának, elsőszámú gazdasági háttéremberének és parlamenti képviselőjénekkarrierje bőven a rendszerváltás előtt kezdődött, amikor 1980-ban belépett az MSZMP-be. 1994 és 2014 között az Országgyűlés tagja volt, a szocialista párt frakciójának szürke eminenciásaként tevékenykedett. A pártpolitika mellett a baloldali kormány munkájában is részt vett: előbb a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, közvetlenül ezután a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkárának nevezték ki. A politikai elit köreiben eltöltött évei alatt nemcsak politikai, hanem médiabeli és gazdasági befolyása is megnőtt: évekig tulajdonolta a Népszavát, amit aztán Leisztinger Tamásnak adott tovább, cégeivel pedig rengeteg közpénzt szerzett az MSZP-SZDSZ kormányok idején. Elképesztő vagyont halmozott fel, amit mi sem mutat jobban, minthogy feleségével és gyerekeivel 80 millió forint értékű luxusjachtot üzemeltet.


Kupper András

Kupper András üzletemberé volt korábban a Centrum parkolási szolgáltató, amelynek 23 vezetője ellen büntetőeljárás indult. A Centrum-birodalom több kerületben is érintett volt parkolós csalásokban. Bár sokáig úgy tűnt, hogy Kupperék parkolópályára kerülnek, nem így lett. Legutóbb Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere akart tőlük parkolóórákat venni, a botrány hatására azonban úgy tűnt, kénytelen volt meghátrálni. Csakhogy pár hónappal később érkezett a hír: az MSZP-s polgármester 278 millió forintért vett parkolóórákat Kupper korábbi cégétől, a C-Ware Kft.-től. A nagyvállalkozót egyébként egy zuglói ügy kapcsán nyolcvanezer rendbeli csalás miatt ítélte el a bíróság.


Bajnai Gordon megbukott miniszterelnökként Fotó: MH





Bajnai Gordon

A bukott miniszterelnök, a Haza és Haladás Alapítvány alapítója, és az Együtt alapítója az üzleti szférából érkezett a politika világába. Már a rendszerváltás előtt kapcsolatba került Gyurcsány Ferenccel, akinek sokáig egyik legfőbb bizalmasa volt. Mint ismert, 2009-ben éppen a DK jelenlegi elnökét váltotta a miniszterelnöki székben. A baloldal 2010-es választási bukását követően az Egyesült Államokba utazott. Miután komoly tengerentúli kapcsolatokra tett szert, ismét visszatért. A George Soroshoz köthető Center for American Progress (CAP) támogatásával megalapította a Haza és Haladás Alapítványt, amiből később kinőtt az Együtt. Sokáig úgy tűnt, hogy Bajnai lehet a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje a 2014-es parlamenti választáson, végül az MSZP-s Mesterházy Attilára esett a baloldali pártok választása. Ezt követően Bajnai visszalépett az aktív politizálástól, és egy londoni központú globális pénzügyi tanácsadó cég egyik vezetőjeként dolgozik. Az elmúlt években ismét aktivizálta magát: a főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyt támogatta, amiért cserébe az új városvezető több emberének is fontos pozíciót adott. A rendszerváltás utáni egyik legsúlyosabb botrány a nevéhez kötődik: a Wallis Zrt. pénzügyi manőverei miatt a libatenyésztők közül sokan földönfutók lettek, közülük kilencen az öngyilkosságba menekültek. Legutóbb az derült ki, hogy egy ideig személyesen irányította a baloldali propagandalapot, az Indexet.


Kóka János (k) a szocialisták gyűrűjében a Parlamentben 2010-ben
Fotó: MH





Kóka János

Az SZDSZ korábbi elnöke, országgyűlési képviselője, Gyurcsány Ferenc volt gazdasági és közlekedési minisztere Bajnaihoz hasonlóan szintén az üzleti világból érkezett. 2006 és 2008 között miniszterként kudarcot kudarcra halmozott: ,,reformpolitikája" rekordnépszerűtlenséget hozott, amiben jelentős szerepet játszott meghirdetett vasúti reformja. Eredetileg 27 vasúti szárnyvonal bezárását tervezte, azonban az országos tiltakozás miatt meghátrált. 2007-ben Fodor Gáborral szemben az SZDSZ elnökének választották, a Hír TV által nyilvánosságra hozott felvételek tanúsága szerint csalások történtek a pártkongresszuson. 2007 és 2009 között az SZDSZ parlamenti frakciójának vezetője volt, az általa vezetett képviselőcsoport biztosította a többséget Bajnai Gordon megválasztásához és a Bajnai-kormány intézkedéseihez. A kormányváltást követően nem hosszabbította meg párttagságát, a politika világából kilépve az üzleti szférában helyezkedett el.


Dunai György

A nagyvállalkozó a Forbes 2009-es listája szerint 39,1 milliárd forintos vagyonával a 39. legtehetősebb magyar. Az építőipar régi szereplője, övé a Thermal Hotel Visegrad is. Dunai felbukkant a Kulcsár Attila-féle brókerbotrányban: a VIP-listás ügyfél sikkasztás vádjával állt bíróság elé, azonban később felmentették. Nem ez volt az egyetlen büntetőügye: ellene és Garamszegi Gábor volt MSZP-s önkormányzati képviselő ellen pénzmosás és hűtlen kezelés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség 2014-ben. A vád szerint az általuk igazgatott Betonút 2002-ben két részletben, színlelt vagyonkezelési szerződés részeként adott át 1,8 milliárd forintot a brókerügyben felbukkant Britton Llc.-nek, amelynek nagy része később Dunai és Garamszegi svájci számlájára került.


Gráf József

A szocialista agrárvállalkozó Moszkvában folytatott posztgraudális tanulmányokat, később TSZ-elnök. 1970 óta az MSZMP tagja, a rendszerváltáskor az MSZP-be lép át. Országgyűlési képviselő, majd Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányában földművelésügyi miniszter. Gyurcsány lemondásakor még az is felmerül, hogy ő lesz a miniszterelnök. Több cég igazgatósági, illetve felügyelő bizottsági tagja volt a rendszerváltozást követően. 2004-ben a Gráf közvetett tulajdonában lévő Invest-Group Bóly Rt. szerezte meg az egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalkozást, a Bóly Rt.-t. A privatizáció hatalmas botrányt okozott, mert Gráf és társai áron alul jutottak a céghez és gazdagodtak meg.







Simor András

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke jelentős szerepet játszott a devizahitelezés elszabadulásában. Pályafutását a rendszerváltás előtt kezdte az MNB-ben, és itt szerzett kapcsolatai révén gazdagodott meg. 1989-ben az egyik első magyarországi brókercég, a felerészben a Budapest Bank tulajdonában lévő Creditanstalt Értékpapír Rt. vezérigazgatója, ők szervezték a legnagyobb magyarországi tőzsdére lépéseket, indították az első magyar kötvényalapot és az első nyílt végű befektetési alapot. Később a brókercég tulajdonosának vezérigazgatója lett.

1998-ban a Budapesti Értéktőzsde elnöke lett, majd a Deloitte leányvállalatának vezetője lett. Ez összeférhetetlen volt a tőzsdeelnöki pozícióval, de egy egyszerű ígérettel megoldotta: a Deloitte üzletfeleinek ügyében nem jár el. Miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lett, ő lett az egyik tanácsadója. 2007-ben pedig az MNB elnöke lett. 2009-ben a sajtó észrevette, hogy milliárdos
vagyonának 90 százaléka eltűnt a vagyonnyilatkozatából - kiderült, hogy ciprusi offshore-befektetésekben tartja. Ekkor megígérte, hogy cégeit eladja, ennek teljesítését azonban később többször is vitatták.


Link

















 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 276 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1216
  • e Hét: 7560
  • e Hónap: 34183
  • e Év: 171555
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.