Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Zenélő Budapest 2020 - a szívünkkel látjuk, a lelkünkkel ...
  2020-08-01 21:26:04, szombat
 
  Zenélő Budapest 2020 - a szívünkkel látjuk, a lelkünkkel halljuk

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Radnóti Miklós: Augusztus
  2020-08-01 21:23:33, szombat
 
  Megérkezett a nyár utolsó hónapja. Bár a természet kezd már az ősz felé lépdelni, azért a nap melege és fénye még harsány és erős. Előttünk még harmincnapnyi lehetőség a természet nyári rezdüléseinek megfigyelésére és csodálatára - arra, hogy egész lényünkkel beleálljunk ebbe a szép rendbe. Radnóti Naptárának darabjai egész éven át segítenek és vezetnek ebben.

AUGUSZTUS
A harsány napsütésben
oly csapzott már a rét
és sárgáll már a lomb közt
a szép aranyranét.
Mókus sivít már és a büszke
vadgesztenyén is szúr a tüske.

(1940. július 21.)
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Szentmise a Szent István-bazilika Mária-kápolnájából 04.04
  2020-08-01 21:17:00, szombat
 
  Snell György és Fehér Zoltán misézett Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Évközi 18. vasárnap 08.02
  2020-08-01 21:12:21, szombat
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Jöjjetek és egyetek.
Így szól az Úr: Ti szomjazók, jöjjetek a vizekhez mind, és bár nincs pénzetek, siessetek ide! Vegyetek ingyen gabonát és egyetek, vegyetek pénz nélkül bort és tejet. Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, amivel nem laktok jól? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jó ételt esztek, és kövér falatokban lesz részetek. Fordítsátok ide fületeket és gyertek ide hozzám: hallgassatok rám, és élni fog lelketek.
Örök szövetséget kötök veletek, mert hűséges vagyok a Dávidnak tett ígérethez.
Ez az Isten igéje. Iz 55,1-3

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Semmiféle teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől.
Testvéreim!
Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy szükség? Üldöztetés vagy éhínség? Ruhátlanság, életveszély vagy kard? Mi mindezeken diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.
Ez az Isten igéje. Róm 8,35.37-39

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mindannyian ettek és jól is laktak.
Abban az időben: Amikor Jézus tudomást szerzett Keresztelő János haláláról, csónakba szállt és elment onnan egy kietlen helyre, egyedül. De az emberek megtudták, és a városokból gyalogszerrel utána indultak Mikor kiszállt, már nagy tömeget látott ott. Megesett rajtuk a szíve és meggyógyította betegeiket.
Amint beesteledett, tanítványai odamentek hozzá, és figyelmeztették: ,,Sivár ez a hely, és késő már az óra is. Bocsásd el a tömeget, hadd menjenek a falvakba, hogy élelmet szerezzenek maguknak!" Jézus azonban ezt mondta nekik: ,,Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni!" Ők ezt felelték: ,,Nincs másunk itt, csak öt kenyerünk és két halunk." Mire ő ezt mondta: ,,Hozzátok ide!"
Miután megparancsolta, hogy a tömeget telepítsék le a fűre, fogta az öt kenyeret és a két halat, szemét az égre emelve áldást mondott, azután megtörte a kenyereket, és odaadta a tanítványoknak, a tanítványok pedig az embereknek. Mindannyian ettek és jól is laktak. Végül tizenkét kosár lett tele a kenyérmaradékokkal. Pedig mintegy ötezer férfi evett, nem számítva a nőket és a gyerekeket.
Ezek az evangélium igéi. Mt 14,13-21
...... ..............



...... .........


Imádság
Urunk, Jézus, aki valóságosan jelen vagy közöttünk az Oltáriszentségben! A mindennapi kenyér a te ajándékod, hogy testünket tápláljuk. Az élő kenyér, az Oltáriszentség szintén a te ajándékod lelkünk táplálására. Saját testedet, önmagadat adod nekünk, hogy bennünk élj. Ajándékod vételére minden embert meghívsz. Segíts, hogy soha ne utasítsuk el meghívásodat, ne utasítsunk el téged! Tégy bennünket élő közösséggé a szentáldozás, az egy kenyérből való részesedés által! Tégy minket hozzád hasonlóvá szent tested vétele, a szentáldozás által!

Elmélkedés
Ki nem mondott kérdések
A csodálatos kenyérszaporítás elbeszélését Máté evangélista a következő mondattal vezeti be: ,,Amikor Jézus kiszállt a hajóból, már nagy tömeget látott ott." Az volt a szándéka, azért indult el, hogy egyedül legyen. Eredeti elképzelése meghiúsult. Nem lett belőle semmi, mert nagy tömeget, rengeteg embert látott maga előtt. Rögtön megértette, hogy ezek az emberek miatta jöttek ide, őt szeretnék hallgatni, és azt kérik tőle, hogy gyógyítsa meg a betegeket, akiket magukkal hoztak. És ekkor ,,megesett rajtuk a szíve." Ez nem a sajnálat vagy a szánalom szép megfogalmazása, hanem a Biblia nyelvén irgalmasságot jelent. Jézus irgalmasságból teszi meg azt, amit a nép vár tőle, meggyógyítja a betegeket.
Aztán pedig úgy gondolja, hogy még ennél is többet adhat a népnek. Akiket maga előtt lát, azok mind megfáradt, éhes emberek. Olyanokat lát maga előtt, akik most már elégedettek lehetnek, s ha azt mondaná nekik, hogy menjenek szépen haza és otthon vacsorázzanak meg, akkor szó nélkül engedelmeskedne neki mindenki. Ebben a helyzetben ez volna a természetes. Senki sem állna neki követelőzni a pusztában, hogy márpedig ő éhes gyomorral nem fog hazaindulni, adjanak neki ennivalót azonnal. Jézus látja az éhes népet, az ötezer férfit és legalább ennyi asszonyt és gyermeket. Most olyat akar tenni, ami nem természetes, hanem természetfeletti. Olyat, amire senki nem számít. A nép egyszerű mozdulatokat lát. Az Úr megáldja és megtöri a kenyereket, a tanítványok pedig kezdik szétosztani a népnek, s a kenyér nem fogy el addig, amíg mindenkinek nem jut belőle.
A történetben érdemes felfigyelnünk a ki nem mondott kérdésekre, amelyek az eseményeket és a szereplőket mozgatják. Az apostolok látnak egy problémát. Azt látják, hogy rengeteg ember van itt, nincs ennivalójuk, és a pusztában nem tudnak élelemhez jutni. Ezt a kérdést teszik fel magukban: Hogyan lehet megoldani a problémát? Egyetlen megoldást látnak, mindenki menjen haza vagy a környező falvakba és gondoskodjon élelemről a maga számára. Javaslatukat így is mondhatjuk: Ez nem a mi problémánk, ez az emberek gondja. Mindenki oldja meg a helyzetet úgy, ahogy tudja. Jézusnak nem tetszik ez a hozzáállás, ezért ezt mondja nekik: Ti adjatok nekik enni! A felszólításra az apostolok elgondolkodnak, majd rögtön körülnéznek, hogy mennyi ennivaló van náluk. Öt kenyér és két hal. Ekkor újabb kérdést tesznek fel magukban: Elég lehet ez ennyi embernek? Válaszuk egyszerű: Nyilvánvalóan nem, ez bizony kevés több ezer embernek. Ők továbbra is úgy látják, hogy a problémát nem tudják megszüntetni.
Az apostolok helyzetértékelését és javaslatát hallva Jézus más kérdést tesz fel magában: Hogyan lehet segíteni az embereknek itt és most, ebben a konkrét helyzetben? Az éhség komoly gondot jelent az embereknek. A mi Urunk nem akarja elhárítani a helyzetet, hanem gyors megoldást keres. Bizonyára rögtön megszületik fejében a gondolat, hogy ő fog táplálékot adni az embereknek. Jézus azt is érzékeli, hogy a jelenlévő nép többre éhezik, mint kenyérre. Különben nem követték volna őt a pusztaságba és nem hallgatták volna hosszú időn át. Ezért kenyereknél és halaknál is többet ad nekik. Megosztja velük, hogy az Atyára bízza a helyzet megoldását és érezteti a jelenlévőkkel, hogy együtt érez a hiányt szenvedőkkel és felelősséget érez irántuk. Ez is Jézus ajándéka, nem csupán a megszaporított kenyerek és halak.
Befejezésül: nekünk is van egy kérdésünk, amelyre mindenki egyénileg válaszoljon. Elfogadom-e Jézus természetfeletti ajándékát?
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
1946 Augusztus 01. Ft születése
  2020-08-01 21:02:24, szombat
 
  - Wikipedia oldalon Link

- A pengő megsemmisülése, a forint születése, 1938-1946 Link

- A második világháborút követően vált ismét magyar fizetőeszközzé: 1946. augusztus 1-jén vezették be a pengő helyett, az 1945-1946 évi, a kor legnagyobb mértékű hiperinflációját követően. A rendszerváltozás után teljesen új tervezésű 1 forint - 200 forint közötti forgalmi érméket adtak ki, a filléreket pedig 1999-ig fokozatosan kivonták. Az első bicolor érmét, a jelenleg is forgalomban lévő százforintost 1996-ban verték. 1998-ban kivonták a 200 forintos érmét. 2002 óta minden évben adnak ki forgalmi emlékpénzeket. Kifejezetten a gyűjtők számára vert emlékpénzek színesfémből, ezüstből és aranyból is készülnek. - Forrás: Maszol.ro portálról

- ARANY Ft
A forint a középkor leghíresebb aranyérméi közé tartozott, nevét Firenze városról kapta, ahol 1252 óta vertek aranypénzt - írja a hvg.hu. A firenzei aranyforintokat Európa majdnem összes pénzkibocsátója bevezette, így Magyarország is. Károly Róbert az 1320-as évek elején honosította meg Magyarországon az arany pénzeket, melyek értékükben, súlyukban, finomságukban, sőt éremképükben is hűen követték a mintául szolgáló firenzei aranyat, a fiorino d'orot. A forint nevet 1892-ig rendszeresen használták. - Forrás: a Maszol.ro portálról

- A forint bevezetése (1946. augusztus 1.)
Az új pénz megteremtése:
1945 őszén a Magyar Kommunista Párt megtette az infláció felszámolására irányuló első intézkedéseket, és az Állami Pénzverő 1945 októberében megbízatást kapott egy új forgalmi pénz terveinek elkészítésére. Amíg a tervezés gyorsan haladt, a gyártáshoz szükséges anyagok és eszközök előteremtése a nehéz gazdasági helyzetben korántsem volt ilyen egyszerű. A forint és a különböző címletű filléres érmék verése 1946 januárjában kezdődött meg. Mivel a nemesacél a Kossuth-híd építéséhez volt nélkülözhetetlen, a verőtövek készítéséhez kilőtt harckocsik tengelyeit szerelték ki és darabolták fel. 1946. július 3-án az akkori magyar kormány tagjai, Tildy Zoltán köztársasági elnök vezetésével meglátogatták az Állami Pénzverőt, és megtekintették a verőgépek és az ott dolgozók munkáját. 1946. augusztus 1-jén csupán a pénzforgalom megindításához elegendő mennyiségű érme állt rendelkezésre, pedig öt és fél hónap alatt olyan nagy tömegű pénzt vertek, mint azelőtt még soha.1
Az új pénz bevezetését azért időzítették augusztus 1-re, hogy az anyagi alapul szolgáló gabonatermés ekkorra már a magtárakban legyen, ellenértékét pedig már az új valutában fizessék. A forint pénzrendszert a 9.000/1946. EM sz. rendelet vezette be a pengő pénzrendszer helyébe. Az új valuta átszámítási kulcsa: 1 forint = 4x1029 pengő, illetve 200 millió adópengő volt.2
A bankjegyek előállításakor nehézséget jelentett a speciális papír hiánya, mert a hatalmas mennyiségű inflációs papírpénz kibocsátásakor a papírkészletet is felhasználták. Ezért francia és finn importból szerezték be a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyagot.3
Az új pénz bevezetéséről korabeli filmhíradók is tájékoztatták a lakosságot: Forgalomba kerül az új értékálló pénz, a forint.

- Forintérmék emlék változatai Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Esti szentmise Déva 08.01
  2020-08-01 13:58:28, szombat
 
  Vasas Szent Péter ünnepén, emlékezzünk meg, az apostol fejedelem csodálatos szabadulásáról Heródes börtönéből, ahogy azt az apostolok cselekedetei 12 fejezetében olvashatjuk!
Istennek hála, ma (még) hitünkért nem zárnak be, de a mindennapi gyarlóságokat, a bűnöket, mindannyiunk szabadságát gyakran súlyosan korlátozzák! Éppen ezért őszinte testvéri intelemre, - olyanra amilyenre Jézus biztat bennünket, - óriási szükség van: "Ha testvéred megbántott, menj, és figyelmeztesd négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyered testvéredet. Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két másik embert, hogy két vagy három tanú bizonyítsa a dolgot. Ha ezekre sem hallgat, jelentsd az egyháznak. Ha az egyházra sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos." Mt 18,15
Nem vagyok naiv, tudom, hogy kicsi, gyönge, gyarló az ember, azt is tudom, hogy én is botladozva baktatok az úton, a semmiből a Végtelen felé! Eddigi életemben mindazokat, kik szeretettel szemembe mondták hibáimat és testvéri szigorral megintettek, azokat imáimba foglaltam, mert az igazán jó kertész gyomlálja a virágait! Ezért is ezen a napon alázattal arra kérlek, hogy a szemembe mondva hibáimat, bizalommal intsetek meg, segítsetek összetörni az Isten felé haladásban gátló láncaimat! Sőt tovább megyek és arra biztatlak, hogy végtelen tapintattal, pedagógiai fokozatossággal szóljunk egymáshoz is, de csak négyszemközt, segítsük összetörni testvéri szeretettel, de kérlelhetetlen határozottsággal, az ég felé való szárnyalásunkat visszafogó láncokat! Imádságos szeretettel ajándékozzuk meg egymást az istengyermeki szabadsággal!
Nekem olyan jó megállni a nap alkonyán, és a csendes templomban Isten felé fordulva, hálát adni mindenért! Annyi kérdés, gond, probléma van körülöttem, hogy szinte menekülök a szentmisére, hol nem kell megoldani semmi gondot, nem kell válaszolni senki kérdésére, csak Istent kell lángoló szeretettel imádni!
Szeretettel, Csaba t.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Erdélyi Ferencesek
  2020-08-01 13:52:27, szombat
 
  ...... ..............


Augusztus 1-2 között templomainkban teljes búcsú nyerhető! Miért? Hogyan?
Szent Ferenc 1216 júliusában kért búcsúkiváltságot a Porciunkula kápolna számára III. Honorius pápától, aki megadja ezt az engedélyt. Ma a világ valamennyi ferences és plébánia templomában búcsú nyerhető Angyalos Boldogasszony ünnepén.
Assisi Szent Ferenc közbenjárására, az Úr nagy jóságában megadja nekünk azt a kegyelmet, hogy évről évre augusztus 1 (estéjétől) és 2 között teljes búcsúban részesüljünk a magunk és az elhunytak javára, ha meglátogatunk bármilyen ferences vagy plébánia templomot, ott elvégezzük a szentgyónást, szentáldozáshoz járulunk, megújítjuk hitvallásunkat és imádkozunk a Szentatya szándékára!
Éljünk ezzel a nagy Ajándékkal!
Engesztelődjünk ki az Istennel, Atyánkkal és testvéreinkkel!
Áldott és örömteli Ünnepet!
Mindenkit nagy szeretettel várunk templomainkban! Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Balatoni nyár 08.01
  2020-08-01 13:34:17, szombat
 
  ...... ...........



...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Faragó Tamás hivatalosan is a Nemzet Sportolója
  2020-08-01 13:27:52, szombat
 
  A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is meghatározó szerepet töltött be a magyar sportéletben.
.....


A Magyar Közlönyben csütörtökön jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján - megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát - Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza.
A 67 esztendős sportoló háromszor állhatott dobogóra olimpián, 1976-os aranyérem mellett 1972-ben ezüst-, 1980-ban pedig bronzérmet szerzett a magyar válogatottal, amellyel 1973-ban vb-t, 1974-ben és 1977-ben pedig Európa-bajnokságot nyert.
A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György június 17-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.
A választásra jogosult tizenegy tag múlt szerdán döntött arról, hogy kit választ új tagnak, közülük kilencen jelentek meg személyesen a sportállamtitkárság Hold utcai székházában megtartott ülésen, Bíróné Keleti Ágnes és Balczó András telefonon adta le szavazatát, de a voksolás titkos volt.
A döntés után Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tájékoztatta a sajtót a jelölt személyéről, kiemelve, hogy már az első körben eldőlt a szavazás, hiszen Faragó Tamás megkapta a szavazatok több mint ötven százalékát.
A szavazás napján Faragó Tamás az M1 aktuális csatornán úgy nyilatkozott: a díj nemcsak neki, hanem elsősorban a kilenc olimpiai bajnokságot szerző magyar vízilabdasportnak szól. Hozzátette, bár a választások többsége szubjektív, reményei szerint most objektív döntés született.
"Én mindig a nemzet sportolója voltam, de most már papírom is lesz róla. Ez most egy címet jelent számomra, amivel a családom és a gyerekeim tiszteletét is kivívhatom" - mondta a Vasas SC egykori kiválósága. "Lelkileg, gondolatilag és fizikailag számomra azt jelenti a Nemzet Sportolójának lenni, hogy magyarnak születtem, és mindig büszke voltam arra, hogy a magyarságnak örömet szereztem."

- A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Faragó Tamás, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Monspart Sarolta, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János.

 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
A magyar masters vízilabda kétnapos tornán száll vízbe
  2020-08-01 13:24:26, szombat
 
  A magyar masters /öreg fiúk/ vízilabda kétnapos tornán száll vízbe a Margitszigeten.
A férfi vízilabda Magyar Kupa augusztus 12-13-án sorra kerülő négyes döntőjének a keretében kétnapos Masters Strandvízilabda Kupát rendeznek a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában.A szervezők közleményükben kiemelték: a Waterpolo Masters Summer Cup elnevezésű tornán a nézők "minden bizonnyal utolsó alkalommal" láthatják együtt a medencében a Millennium Masters játékosait, a hazai vízilabda legendás alakjait, akik Sydneyben, Athénban és Pekingben tagjai voltak az olimpiai aranyérmes keretnek.

- A férfiaknál a Magyar Kupában még több forduló vár a játékosokra, mire kiderül, mely együttesek jutnak a legjobb négy közé. A Margitszigeten zajló rendezvényen a legjobb felnőtt játékosok mellett vízbe szállnak majd az olimpiai bajnokok is. A Millennium Masters mellett - amelyben Szécsi Zoltán, Molnár Tamás, Märcz Tamás, Steinmetz Barnabás, Steinmetz Ádám, Kis Gábor, Hosnyánszky Norbert, Fodor Rajmund, Kiss Gergely és Biros Péter is szerepel - a torna résztvevői között van a dél-koreai masters-világbajnokságon aranyérmes Oázis SC, az OSC Masters, valamint az FTC Masters, amely az 1998-as Kupagyőztesek Európa Kupájában győztes csapatra épül.

- A vízilabda újraindulása örömteli négy hónap után, ezért szeretnénk a közönségnek minél több élményt adni. Az idő rövidsége miatt nem lesz sok közös edzésünk, így a felkészülés gerincét az önálló edzések adják, illetve sokan a klubjuknál készülnek az utolsó közös megmérettetésre" - mondta a Millennium Masters egyik kiválósága, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely, aki tavaly búcsúzott aktív pályafutásától.
A KEK-győztes FTC-t két éven át irányító Godova Gábor kiemelte: csapatában akkor még senki nem volt olimpiai bajnok, de mégis hihetetlen motivált keretet sikerült összerakni, amelynek tagjai mindent megtettek azért, hogy sikeresek legyenek.
"A csapat fiatal kora ellenére több szép sikert ért el, és több, később eredményes válogatott játékos került ki közülük. Érdekes lesz megint együtt lenni velük" - nyilatkozta.
A masters korosztály mérkőzéseit a strandvízilabda szabályai szerint 20 méter hosszú pályán 4+1 játékos játssza. Az első, szerdai napon a Magyar Kupa két elődöntőjét (18.00 óra és 19.15 ó) követően kerül sor a masters két elődöntőjére (20.45 ó és 21.30 ó). Másnap hasonló beosztás szerint rendezik a helyosztókat - előbb a 3. helyért játszanak, majd a döntőt rendezik -, a masters akkor is az MK-t követi.
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.