Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Zalaegerszeg szobrai
  2020-08-10 20:14:48, hétfő
 
  Saját fotózás
...... .............



...... ........... .....


Vár makett
Nagyobb kép Link
...... ........... .....



...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  Zalaegerszeg  
Boldogasszony Kápolna_Zalaegerszeg
  2020-08-10 19:58:42, hétfő
 
  Saját fotózás
...... ............



...... ...........


Gébárti-tó déli oldalán, a gát melletti ligetes domb­oldalban, ahol felszentelésre várt a Makovecz Imre vázlatai alapján épített Boldogasszony-kápolna. Az organikus építészet hazai mestere 2009-ben készítette el a kápolna vázlattervét, s két évvel később elhunyt. Helyi összefogás eredményeként öltött formát a közel 68 négyzetméter alapterületű, ovális alaprajzú épület. Az anyagi hátteret a 2016-ban Makovecz Imre örökségének ápolására, és valóra nem vált műveinek létrehozására indult kormányprogram biztosította. Az építést az Emberi Erőforrások Minisztériuma 60 millió forinttal támogatta, majd egy év múlva újabb 40 milliós támogatást biztosított, továbbá magánszemélyek adományai és kétkezi felajánlásai is hozzájárultak a létrehozásához. A kiviteli terveket Fülöp Tibor építész készítette, és a Home­land Kft. építette fel a kápolnát. Az ünnepségen Balaicz Zoltán polgármester az egybegyűlteket Szent István királyra emlékeztette, aki halála előtt Szűz Máriának ajánlotta fel az országot. Azóta Magyarország Mária országa, Regnum Maria­num, s augusztus 15. Nagyboldogasszony napja. Köszönetet mondott dr. Buksa Ildikó pszichiáternek, aki sokat tett a megvalósításáért. Kárpát-medencei sírjeleket tartalmazó fejfapark.
A kis kápolna jelképe a kereszténységünknek, a hitünknek, a magyarságunknak, a családjainknak.
Légi felvétel
...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Pusztacsatár kegyhely - Zala megye
  2020-08-10 19:28:44, hétfő
 
  Pusztacsatár két patak egybefolyásánál lévő, lankás erdei tisztáson található ősi, Szűz Mária tiszteletére szentelt kegyhely, zarándokhely.
Pusztacsatár már a rómaiak idején is lakott terület volt, itt vezetett keresztül hadiútjuk. Vaskorszakból származó kardot találtak itt
Az avar időkből dombormű maradt fenn, mely egész Európában csak itt maradt épen, csupán München környékén van ehhez hasonló. A kődombormű túzok, amelyet istenként imádtak. Nyelve kilóg, rajta rózsák, előtte kereszt, sárkányok menekülnek.
A népvándorlás elsöpörte a rómaiakat. 907-ben pedig Vérbúcsú nemzetsége szállta meg Zalát. IV. Béla király 1238-ban kelt oklevele tanúskodik először a településről, amely a falu leg régebbi írásos említése. Királyunk ezen oklevélben adományozta Pusztacsatárt Vaspörnek.
1328-ból szintén származik egy oklevél, amely megemlíti Csatár nevét.
A középkor folyamán Csatárt és Remethét a törökök elpusztították, a lakosság elmenekült, a templom teljesen romossá és elhagyottá vált. A teljesen néptelenné vált falu ebben az időben kapta a ,,puszta" előnevet. Zarándokhellyé a pusztulás évtizedeit követően vált, amikor az elmenekült, a török katonák által zaklatott hívek időnként összegyűltek szent helyükön. Egy csodás jelenés mutatta meg nekik, hol van elrejtve a templom régi Fájdalmas Szűzanya-szobra.
A pusztacsatári templom oltárát: középen áll a mennybe felvett és megkoronázott Mária mint a világ királynője, jobb karján a gyermek Jézussal.
Saját fotózás - szerkesztett kép bal oldalán látható
...... ........... .......


Főbúcsúi augusztus 15. és szeptember 8-hoz kapcsolódóan vannak.
Nagyboldogasszony napján évről évre ezrek zarándokolnak ide.
Pusztacsatár a Szombathelytől a franciaországi Tours felé vezető Via Sancti Martini - Szent Márton túraútvonal - egyik állomása. A zarándokút az európai kereszténység nagy szentjének, a 316-ban vagy 317-ben Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Mártonnak állít emléket.
Márton e tájon haladt keresztül, mikor szülővárosából előbb Itáliába, majd onnan Galliába távozott.
- Pusztacsatár nemzetünk történelmét, örömeit és fájdalmait, sikereit és tragédiáit őrzi. Elődeink hitét, hűségét és szeretetét hirdeti a megváltó Úr Jézus Krisztus és a mennybe fölvitt, Boldogságos Szeplőtelen Szűzanya iránt
Saját fotózás
...... ........... ........... .....



...... ........


Nagyobb kép Link
...... ........... .........



...... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Útravaló – 2020. augusztus 8.
  2020-08-10 18:45:29, hétfő
 
  Szent Domonkos ugyanolyan szegénységnek és veszteségnek látta az Egyház hitétől való eltévelyedést, mint az éhínséget. Kész volt mindent odaadni, hogy mások éhségét enyhítse, bátran vállalta a szegénységet, hogy a gazdag Egyházat vádlókat a hitbeli tévelygésből a tiszta hit bőségére visszavezesse. Ez a benne lévő összhang borította lángba a világot, ezért ábrázolják őt fáklyával. Példája ma is az életviteli és gondolkodásmódbeli egységet állítja elénk; az olyan nyitottságot és igényességet, ami a testi szükségletek enyhítése közben mer közel kerülni a másik lelkéhez, a kiszolgáltatottság látványán keresztül pedig képes újragondolni saját komfortzónájának határait.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Útravaló – 2020. augusztus 9
  2020-08-10 18:44:05, hétfő
 
  ,,Ha nem csalódom, sehol sem találkozunk vele úgy, hogy az apostolokkal együtt imádkoznék; mindig egyedül könyörög. Mert az emberi szív nem ismeri Isten terveit, és így még a legbizalmasabb tanítványok sem tudnak Krisztussal együtt könyörögni."
Szent Ambrus sorai találóan ragadják meg az imádkozó Jézus képét és azt a szakadást, amin tanítványainak át kell esniük, hogy képesek legyenek befogadni Isten világát.
Jézus, miután szavával és cselekedeteivel elhozta számunkra Isten országát, fölmegy a hegyre, és eltávozik. Mennybemenetelével megszűnik az a kézzelfogható jelenlét, ami által a tanítványok beléphettek a vele való közösségbe, ami az eddigi biztonságot adta; ők pedig egyszer csak a történelem tengerén találják magukat, ahol a külső és belső viharok közepette újra hallják a húsvéti szavakat: ,,Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek!" (Mt 14,27), majd ott találjuk azt a Péter és a Mester közötti kapcsolatfelvételt, mely ugyancsak a húsvéti jelenetekből ismeretes számunkra.
Az Egyház életében korszakról korszakra ismétlődik a Genezáret-tavi történet, igen sokszor éppen akkor kiáltunk, amikor ott van, de hitünk gyöngesége miatt nem vesszük észre vagy éppen szemünk elől tévesztjük, és ezért süllyedünk. De az Úr ilyenkor sem mond le rólunk: szólít, engedi, hogy próbálkozzunk, kezét nyújtja, és jelenvalóvá lesz, ami a mi békességünk és csendességünk. Így volt ez, amikor a jeruzsálemi keresztényüldözés idején a menekülésben megerősödött a pogány misszió; később, amikor akadtak emberek, akik a barbár népek közé mentek, azokhoz, akiknek pusztítását korábban megtapasztalták; vagy a XIX. század második felétől kezdődően a lelkek üdvéért való aggódás, mely oly sok misszionáriust indított útra Európából a messzi vidékekre.
A mai evangéliumban látjuk: ahhoz, hogy a tanítványok eljussanak a hitvallásra, szükségük van a kenyérszaporítás után a vihar megtapasztalására, pontosabban annak fölismerésére, hogy az Úr ezeknek is ura, mindez eszköz az ő kezében, hogy jobban megismertesse velük önmagát. A tanítványokat Krisztus rákényszeríti, hogy a legbiztosabb pontoktól is távol kerüljenek, így alakítja ki bennük saját képmását.
De Jézus ezt nem velünk játszadozva kéri tőlük, hiszen ő maga is átélte már e hányattatást, amikor a kereszten egészen elhagyatottá lett: ,,a vizek torkomig hatoltak, körülvett a mélység, hínár borítja fejemet" (Jón 2,6). A kereszten arra épített, amit imájában megélt, egyedül és egyedüliként van jelen az Atya számára, de vállára nehezedett a mi eltávolodásunk tragédiája is: nem ismerte Atyja jövőre vonatkozó pontos gondolatát. Így egyszerre lett kereszthalála imádság és megváltás, a magára vállalt elhagyatottság istendicséret, a hit által, az élet liturgiájában.
Jézus elítélésének vádja az volt, hogy ,,Isten fiává tette magát" (Jn 19,7). Vagyis a Jézus istenségéről szóló hit nem egy kései, Jézus utáni felismerés, hanem földi életében általa kimondott és a tanítványok által is már megfogalmazott állítás: ,,Te valóban Isten Fia vagy" (Mt 14,33). A mai evangélium is tanúsítja, a tanítványok hitében ott derengett ez a hitvallás, és éppen elveszettségük tapasztalatában mondták ki.
A Jézus sokféle közelségétől megérintett, de beteljesedésre vágyó Egyháznak tehát szüntelenül ismételnie kell ezeket a szavakat, életével, döntéseivel és imájával, mert ez létének, működésének, jövőjének alapja, belépése az Atya országába, ahol Isten önmagáról adott kinyilatkoztatását befogadva, már a Fiú mellé állva imádhatjuk az Atyát. Ezért imádkozzuk a Hiszekegyet, mielőtt megkezdenénk az Úr Krisztus szent áldozatának jelenvalóvá tételét, megújítását.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Szent Lőrinc diakónus és vértanú 08.10 - Lőrinc könnyei
  2020-08-10 18:26:33, hétfő
 
 
- Magyar kurír oldalon
zent Lőrincre, a tisztítótűzben szenvedő lelkek, a diákok, szegények, gondnokok, könyvtárosok, szakácsok, az égési sérüléseket szenvedettek s a tűzzel dolgozók védőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, augusztus 10-én.
Legendája szerint Szent Lőrinc Valerianus császár keresztényüldözése idején II. Sixtus pápa tanítványa és - kiváló tulajdonságai miatt - fiatal kora ellenére fődiakónus volt; a szent áldozat bemutatásánál segédkezett. Törődött a szegényekkel és a betegekkel is, alamizsnát osztott közöttük. A hagyomány szerint sok beteget gyógyított meg csodálatos módon, és vakok szeme világát is visszaadta. A pápát 258. augusztus 6-án elfogták. Lőrincre bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza szét az egészet a szegények között. Mihelyt megtudták, hogy Lőrinc a vagyon őrzője, elfogták őt is, és követelték tőle a kincseket. Ekkor Lőrinc elővezette a betegeket és a szegényeket, mondván, hogy ők az egyház kincsei.
Ezután kegyetlenül megkínozták Lőrincet, és fogságba vetették. Itt is gyógyított és keresztelte a megtérteket. Kivégzése előtt kínzói először megostorozták, majd kínpadra vonták Lőrincet, aki a legrettenetesebb gyötrelmek közepette is Istent magasztalta: ,,Áldott légy Uram, Istenem, hogy ennyire könyörületes vagy méltatlan szolgád iránt. Add kegyelmedet, hogy a jelenlevők lássák: nem hagyod el szolgáidat, megvigasztalod őket a veszedelem idején." Ekkor - a hagyomány szerint - megjelent az Úr angyala, és letörülte a verítéket homlokáról, a vért sebeiről. Amikor megfenyegették, hogy egész éjjel a kínpadon sanyargatják, így kiáltott: ,,Az én éjszakám sötétséget nem ismer; ott minden nappali fényárban úszik".
Végül 258. augusztus 10-én tüzes rostélyra fektették a diakónust, lángra lobbanni nem engedték, hogy továbbtartson a szenvedése. A legenda szerint amikor már egy darabig mozdulatlanul feküdt a parázs fölött, vidáman szólt a prefektusnak: ,,most már megfordíthatnál; ez az oldalam eléggé megsült". A legenda ugyanakkor arról is beszámol, hogy kínzása közben könnyeket ontott embertársai bűnei miatt. Az égre emelve szemét, imádkozott; könnyei végigfolytak az arcán. Nem magát siratta: Róma megtérését kérte az Úrtól. Haláláig szüntelenül imádkozott. A hívő nép az augusztus 10-e körül látható hullócsillagokat ,,Lőrinc könnyei"-nek nevezi.
...... .......


Szent Lőrinc hosszú ideig a legnépszerűbb szentek közé tartozott. Róma egyik kerülete is róla kapta nevét; Spanyolország nemzeti szentje (állítólagos hispániai származása következtében). Nevét viseli Kanada legnagyobb tengeri öble és egyik folyója; Dél-Amerikában hegyet neveztek el róla. Európában számos településnév és templom őrzi emlékét. Amikor I. Ottó császár 955-ben Augsburg mellett, Lech mezején győzelmet aratott a kalandozó magyarok felett, éppen Szent Lőrinc ünnepe volt, ezért Németországban is népszerű szent.
Mint sok más vértanúnak, a kivégzés előtt még egy lehetőséget adtak a haláltól való menekülésre, és felszólították Lőrincet: ,,Áldozz az isteneknek, vagy egész éjszaka kínozni fogunk!'' A győztes válasza így hangzott: ,,Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!'' Akkor hozták a rostélyt, rábilincselték, és a tűz fölé tették.
Magyarországon is több település viseli nevét. Napját Szent László törvénykönyve a kötelező ünnepek közé sorolta. A néphagyomány szerint Lőrinc esőjével bő szőlő- és gyümölcstermést jósol.
Istenünk, a te szereteted tüze Szent Lőrincet hűségessé tette a szolgálatban és dicsőségessé a vértanúságban Add, hogy szeressük, amit ő szeretett, és váltsuk tettekre, amit tanított. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
...... ........... ............



- Útravaló
Amikor II. Szixtuszt, Szent Lőrinc püspökét letartóztatták - legendája szerint -, a diakónus már egységben látta az oltárnál való szolgálatát önmaga odaajándékozásával: ,,Atyám, hová mégy fiad nélkül? - kérdezi a pápát. - Eddig sohasem mutattad be nélkülem a szentáldozatot! Mivel vontam most magamra haragodat? Talán hűtlennek találtál hivatalomban? Tégy csak újból próbára, és lásd, vajon méltatlant választottál-e egyházi szolgálatra, akire az Úr vérének kiosztását bíztad?" A Lélek Isten imádása, az eucharisztikus kenyér kiosztása és embertársaink szolgálata által újítja és tüzesíti át az Egyházat mint közösséget, annak minden egyes tagját, és - miként a mai könyörgésben imádkozzuk - a szeretetnek ez a tüze teszi hűségessé az Egyházat.

Horváth Istvá gondolata
flash plugin installed
Download latest version from here



2020. augusztus 10. - Hétfő, Szent Lőrinc diakónus és vértanú
Abban az időben Jézus így beszélt tanítványaihoz: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: Ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz. Aki szereti életét, elveszíti azt, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atya."

Jn 12,24-26

Elmélkedés: C. Horváth István Sándor atya
Az egyszerű búzaszem történetével tanít minket az evangélium Szent Lőrinc vértanú napján. Mit üzen nekünk a földbe kerülő mag kezdeti rejtett élete, majd pedig kikelése után szemmel látható növekedése? Példabeszédeinek témáját Jézus a legtöbb esetben a mindennapi életből meríti. Amikor elkezd a búzaszemről tanítani, akkor mindenki rögtön tudja, hogy miről beszél. A hallgatóság számára jól ismert, hogy a búzamagot el kell vetni a földbe, majd pedig bizonyos idő után ki fog kelni és kalászt fog érlelni, sok-sok búzaszemmel. A sokszoros termésnek egyetlen feltétele van, a búzának a földbe kell kerülnie és ott el kell halnia, hogy belőle új növény fejlődhessen. Ezt a folyamatot a hallgatóság jól ismeri, még akkor is, ha nem gondolnak rá minden vetésnél és aratásnál. Az elhalás és az újjászületés törvényét a teremtő Isten kódolta bele minden kicsiny búzaszembe. És a búza nem tiltakozik a Teremtő akarata ellen, hanem rendeltetése szerint elhal, hogy új, bőséges termést hozzon.
A hasonlat egyértelmű utalás Jézus sorsára, az ő halálára és feltámadására, bár a tanítványok ezt az adott pillanatban még nem tudhatták. Kereszthalálából, önfeláldozásából valami új fog születni Isten rendelésének köszönhetően.
A búzaszem példája ugyanakkor kijelöli minden keresztény ember útját is. Ha Krisztussal meghalunk, őbenne fogunk feltámadni az örök életre. Ebben a hitben áldozták fel életüket hitükért a vértanúk, köztük Szent Lőrinc is.

Videó Szentangyalok plébánia Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
2020.08.10 napi evangelium
  2020-08-10 18:22:00, hétfő
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Isten a jókedvű adakozót szereti.
Testvéreim!
Azt mondom nektek: Aki szűken vet, szűken is arat, aki pedig bőven vet, bőven is arat. Mindenki elhatározásának megfelelően adjon; ne kelletlenül vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozót szereti. Isten ugyanis elég hatalmas ahhoz, hogy minden kegyelmet bőven árasszon rátok, hogy mindenkor mindenben bővelkedve, készen legyetek minden jótettre. Hiszen ezt olvassuk a Szentírásban: ,,Bőségesen adakozik a szegényeknek, nagylelkűsége örökké megmarad."
Aki pedig magot ad a magvetőnek, és kenyeret nyújt eledelül, az megsokasítja a vetéseteket és megszaporítja jótékonyságtok gyümölcsét.
Ez az Isten igéje. 2Kor 9,6-10

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Ha a búzaszem elhal sok termést hoz.
Abban az i Jézus így beszélt tanítványaihoz:
,,Bizony, bizony, mondom nektek: Ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz. Aki szereti életét, elveszíti azt, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atya."
Ezek az evangélium igéi. Jn 12,24-26
...... ............



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te egykor azt ajánlottad tanítványaidnak, hogy az Istenben való gazdagodásra törekedjenek, s ezt tanítod nekünk is. Elismerjük, hogy hiába van valakinek rengeteg pénze, valójában végtelenül szegény, ha a lelki értékeket semminek tekinti. Hiába gondolja valaki gazdagnak magát, ha közben nincs szüksége Istenre. Hiába nézegeti valaki a kincseit, ha a gazdagság elvakítja és nem látja meg a szükséget szenvedőket. Segíts minket, hogy ne az anyagi javakban, hanem az isteni gondviselésben bízzunk!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
2020.08.09 szentmise
  2020-08-10 17:57:59, hétfő
 
  Károly atya Plébánosi beiktatásának 10. évfordulója
Veletek együtt azért, hogy 10 évvel ezelőtt iktatott be Udvardy György püspök atya gazdagréti plébánosi szolgálatomba.
Továbbra is kérem az itt élő Hívő Népre Isten áldását, szolgálatomhoz megerősítő kegyelmét.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1293
  • e Hét: 2372
  • e Hónap: 15810
  • e Év: 218723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.