Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Boldogságos Szűz Mária királynő 08.22
  2020-08-21 21:25:52, péntek
 
  ...... ........... ...........


Augusztus 22-én Mária királynői méltóságát ünnepli az Egyház. Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa, a mennybevétel dogmája kihirdetésének negyedik évfordulóján.
,,...a Szeplőtelen Szüzet, aki mentes maradt az eredeti bűn minden szennyétől, földi életének végeztével az Úr testben és lélekben fölvitte a mennybe, és a mindenség királynőjévé magasztalta, hogy tökéletesebben hasonuljon Fiához, az uralkodók Urához (vö. Jel 19,16), a bűn és a halál legyőzőjéhez." ( Lumen gentium, 59.)
Bibliára alapozott ősi hagyomány szerint Mária Dávid király családjából származott. Az angyali üdvözletben véget nem érő királyi széket ígér az angyal (Lk 1,33). A Jelenések könyvének napba öltözött asszonya is csillagkoronával tűnik fel (Jel 12, 1).
A keresztény világ ősidőktől fogva ünnepelte Mária királynői méltóságát. Az efezusi zsinaton az évszázados gyakorlatot szentesítettek dogmával 431-ben. Azóta Máriát mint Isten Anyját ünnepeljük.
Illő volt, hogy Fia érdemei folytán előbb itt a földön dicsőség övezze Szűz Máriát, utána pedig megkapja dicsőséges helyét a mennyben is. Illő volt, hogy itt a földön dicső legyen, hogy azután bejusson a mennyei teljes boldogságba. Illő volt, hogy miként itt a földön az erények legmagasabb fokára felemelte őt a Szentlélek, ugyanúgy a legnagyobb mennyei dicsőségbe is bevigye. (...)
Amikor tehát a szüzek Szüzét az Isten és Fia, a Királyok Királya, az angyalok örvendezése és a főangyalok ujjongása meg a mennyeiek dicsőítő éneke közepette felvette a mennybe, akkor teljesedett be a Zsoltárosnak az a jövendölése, amelyet az Úrról így énekelt: A királynő ott áll jobbodon, arannyal átszőtt ruhában (vö. Zsolt 44, 10).
Ugyan van-e valaki, aki, ha bármit is kért Urunk Anyjától, Máriától, ne boldogan és örvendezve ért volna haza?
(Részletek Szent Amadeus lausanne-i püspök szentbeszédeibő

*
-Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon 2019 évben Link
Istenünk, te anyánkká és királynőnkké tetted Fiad édesanyját. Tekints hathatós közbenjárására, és engedd, hogy mennyei országodban elnyerjük a gyermekeidnek megígért dicsőséget. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

- Útravaló Link

- Cikk Pécsi egyházmegye Link

- Gazdagrét Szentangyalok plébánia videó Link
*

"Ó, tiszta Szűz, ó Szeplőtelen, légy áldott Istenszülő!
Örvendj Szeplőtlen Menyasszony!
Ó Szűzanya, ó enyhet adó, te legszentebb királynő
Örvendj Szeplőtlen Menyasszony!
Te magas égnél magasabb, Te fénysugárnál fényesebb!
Örvendj Szeplőtlen Menyasszony!
Ó szűzi rendek öröme, angyal seregek éke!
Örvendj Szeplőtlen Menyasszony!
Te tündöklőbb az egeknél Tisztább szövétnek fényénél!
Örvendj Szeplőtlen Menyasszony!
És minden mennyei rendeknél szentségesebb vagy Úrnő!
Örvendj Szeplőtlen Menyasszony!"

(Agni Parthene - Szent Nektariosz himnusza a Szűzanyához

*
- Wikipedia oldalon Link
Képen: Raffaello: A Foligno-i Madonna (Vatikáni Múzeum)
...... ........... ........... .....



További Képek galériában Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
20. évközi hét szombat 08.22
  2020-08-21 21:10:42, péntek
 
  OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Az Úr dicsősége fényes felhő alakjában bevonul a jeruzsálemi templomba:
Isten együtt lakik népével.
Isten együtt lakik népével.
Prófétai látomását így írja le Ezekiel: A Lélek a templom keletre néző kapujához vezetett. Láttam, hogy Izrael Istenének dicsősége bevonul kelet felől.
Hangja nagy vizek zúgásához volt hasonló, és fölségétől az egész föld ragyogott. A látomás úgy tűnt elém, mint amikor az Úr városunkat jött elpusztítani.
Ahhoz is hasonló volt ez a jelenés, amelyet a Kobár folyó mellett láttam, és arcra borultam. Az Úr fölsége tehát a templomba vonult a kelet felé néző kapun át.
Ekkor a Lélek fölemelt, s a templom belső udvarába vitt.
A templom pedig betelt az Úr dicsőségével.
Hallottam, hogy valaki a templomból beszél hozzám, és a férfiú, aki mellettem állt, így figyelmeztetett: ,,Emberfia, királyi trónom ez, és lábam zsámolya; én itt lakom népem fiai között mindörökké."
Ez az Isten igéje. Ez 43,1-7a

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Krisztus követőitől távol álljon a képmutatás!
Egy alkalommal Jézus e szavakkal fordult a néphez és tanítványaihoz:
Mózes tanítószékében az írástudók és a farizeusok ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert tanítják ugyan, de maguk nem teszik azt. Súlyos, sőt elviselhetetlen terheket kötöznek össze és helyeznek az emberek vállára, de maguk egy ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Amit tesznek, azért teszik, hogy lássák őket az emberek. Szélesre szabják imaszíjukat, és köntösükön megnagyobbítják a bojtokat. Vendégségben szeretnek a főhelyekre ülni, a zsinagógában pedig az első székekbe. Elvárják, hogy az emberek köszönjenek nekik a főtereken, és hogy rabbinak, azaz mesternek szólítsák őket.
Ti ne hívassátok magatokat Mesternek, mert egy a ti Mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. De Atyának se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. És Tanítónak se hívassátok magatokat, hisz egy a ti Tanítótok: Krisztus. Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája. Aki önmagát magasztalja, azt megalázzák, és aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják.
Ezek az evangélium igéi. Mt 23,1-12
...... ...........


Imádság
Urunk Jézus Krisztus, aki valóságos Isten és valóságos ember vagy! Te vagy az irgalom kimeríthetetlen forrása. Te vagy Megváltóm, aki megszabadítasz bűneimtől. Alázattal és bűnbánattal járulok eléd. Segíts, hogy bűneimben se felejtsem: van kiút számomra a bűnből, mert te új lehetőséget adsz. Légy hozzám és minden emberhez irgalmas! Taníts őszinte bűnbánatra és alázatra, hogy beismerjem bűneimet! Vedd le rólam a bűnös élet rongyait és öltöztess engem újra a lelki tisztaság ruhájába!

Elmélkedés
Mindenkiben él a vágy, hogy mások elismerjék és tiszteljék őt, és munkáját, teljesítményét elismerjék. Azt szeretnénk, hogy mások észrevegyék fáradozásunk gyümölcseit, eredményeit és értékeljék azt. A hibáinkat, a gyengeségeinket, a bűneinket inkább eltitkoljuk mások elől. Isten mindig olyannak lát minket, amilyenek valójában vagyunk, előtte semmit nem titkolhatunk. Ismeri jó szándékainkat, látja jócselekedeteinket, de bűneinket is ismeri. Amikor tanít minket és útmutatásaival vezet bennünket, akkor ezt azzal a szándékkal teszi, hogy eltérítsen minket a bűnös élettől és az ő parancsainak útjára vezessen.
Jézus a mai evangéliumban a tanítványokhoz intézi szavait, amelyben felhívja figyelmüket a farizeusi képmutatásra. Büszkeséggel és önmaguk előtérbe helyezésével tanítják a népet, az elismerésre törekszenek. Hiányzik belőlük az alázat és annak őszinte elismerése, hogy ők is bűnösök. Az volna a hivatásuk, hogy életvitelükkel jó példát mutassanak másoknak, de eltorzult bennük ez a törekvés. Teljes félreértésről tanúskodik az, hogy nem Isten tetszését keresik vallási gyakorlataikkal, hanem az emberek elismerését.
Jézus azt kéri követőitől, hogy ne ilyen lelkülettel teljesítsük parancsait, mert akkor minden parancsa elviselhetetlen teher lesz számunkra, hanem örömmel tegyünk mindent. Ha az Úr törvényeiben meglátjuk az üdvösség útját, akkor örömmel lépünk rá és haladunk rajta.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szent István ünnepe egyházmegyéinkben
  2020-08-21 21:03:27, péntek
 
  Magyar kurír 08.21 Link  
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Tartsd mindig eszedben.....
  2020-08-21 18:33:46, péntek
 
  Nagyobb kép Link
...... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
A Szent Jobb története
  2020-08-21 18:26:34, péntek
 
  A Szent Jobbot 1988-ban Szentágothai János és 1999-ben Réthelyi Miklós professzorok vezetésével alapos anatómiai vizsgálatnak vetették alá. Mindkét esetben megállapították: egy 900-1000 éves mumifikálódott erős szorítású, férfi kézfej található az ereklyetartóban.
...... ..........


A Szent Jobb kalandos története István király temetésével kezdődik. Az első írásos forrás erről Hartvik győri püspök 1116 körüli időkből származó legendagyűjteménye. Ebben leírja, hogy a királyt, végakaratának megfelelően, a székesfehérvári bazilikában temették el. István király halála után zavaros, nehéz évek következtek. Pogánylázadások igyekeztek megdönteni a még gyenge, kialakulatlan államot.
A fehérvári káptalan, féltve a bebalzsamozott és mumifikálódott holttestet a megszentségtelenítéstől, 1083-ban kiemelte a bazilika közepén álló márványszarkofágból - ahová 1038. augusztus 15-én temették el István királyt -, és a bazilika alatt lévő sírkamrában rejtette el. Ekkor történt, hogy az épségben megmaradt jobb kezet leválasztották, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki, és a bazilika kincstárába vitték. A kincstár őre Merkur volt, aki később eltulajdonította a szent ereklyét, és bihari birtokán rejtette el.
Amikor Szent László hírt hallott az ereklyéről, felkereste Merkurt a birtokán. Megbocsátott a ,,tolvajnak", és a Szent Jobb megtalálásának helyén - első királyunk tiszteltére, a szent ereklye méltó elhelyezésére - Szent Jobb-apátságot alapított. (Az apátság s a körülötte kialakult mezőváros neve Szentjobb; a mai Románia területén található, román neve: Siniob).
Az Aranybulla (1222) a Szent Jobb tiszteletét törvénybe iktatta. A Jobb kifejezés itt még nemcsak a ma is látható kézfejet jelenti, hanem az egész kart, amelynek rajza (egy könyökben meghajlított kar) a szentjobbi apátság pecsétjén látható. A felső kart valószínűleg 1370-ben leválasztották, és Lengyelországba vitték Nagy Lajos uralkodásának idején, a lengyel-magyar perszonálunió megkötésekor. Abban az időben nem volt ritka, hogy a királyok ilyesféle ajándékokkal szerezték meg idegen uralkodók jóindulatát, vagy éppen a békekötést pecsételték meg ilyen gesztusokkal.
A 15. században kezdődött a Szent Jobb vándorútja: először Székesfehérvárra vitték, majd a török uralom alatt Boszniába; később (1590 körül) Raguzába, a mai Dubrovnikba került, az ottani domonkos szerzetesekhez.
Amikor Mária Terézia tudomást szerzett az ereklye hollétéről, mindent elkövetett annak visszaszerzése érdekében. Hosszadalmas diplomáciai tárgyalások után a raguzaiak kiadták, így 1771. április 16-án már Bécsben csodálhatták a hívek, majd nagy pompával Budára szállították. Itt a Szent Jobbot az angolkisasszonyok gondjaira bízta Mária Terézia, ezzel együtt elrendelte Szent István napjának, augusztus 20-ának megünneplését.
Az 1800-as évek elején II. József rendeletére a keresztesek férfirendje őrizte, majd a rend megszűnése után, 1865-től az esztergomi főegyházmegye feladata volt a Szent Jobb biztonságos őrzése. Az 1900-as évek elején a budavári palota Zsigmond-kápolnájába került, ahol 1944-ig volt látható.
1937 októberében a magyar katolikus püspöki kar elfogadta a ,,kettős szentév" programját, amely a 34. Eucharisztikus Világkongresszus és a Szent István jubileumi év előkészítésének tervét tartalmazza. Amikor meghirdették első apostoli királyunk halála 900. évfordulójának megünneplését - a Szent István jubileumi évet -, elhatározták, hogy a kereszténység ezen kimagasló ünnepén méltóképpen fognak megemlékezni Szent István királyunkról, és ez alkalomból a Szent Jobbot körülhordozzák az országban.
Az ünnepségsorozat nyitó rendezvényét május 30-án, közvetlenül az eucharisztikus világkongresszus bezárását követően rendezték.
...... .............


A II. világháború alatt a Szent Jobbot a koronázási ékszerekkel együtt elhurcolták, és egy salzburgi barlang mélyén rejtették el. Itt talált rá az amerikai hadsereg, s megőrzésre a salzburgi érseknek adták át. Az Amerikai Katonai Misszió három tagja hozta vissza Magyarországra, az 1945. augusztus 20-i körmenetre, mely küldöttség egyik tagja magyar származású volt, Kovach György ezredes.
Az ünnepség végén a Szent Jobbot visszavitték az angolkisasszonyok zárdájába, és ott őrizték 1950-ig, a rend feloszlatásáig. Ezután a Szent István-bazilika plébániájának páncélszekrényében rejtették el, mert ezekben az években már nem volt szabad nyilvános körmentben tisztelni Szent István jobbját.
Így volt ez 1987. augusztus 20-ig, amikor a Szent István-bazilikában Paskai László bíboros, esztergomi érsek fölszentelte a Szent Jobb-kápolnát, amelynek létrejöttét néhai Lékai László bíboros kezdeményezte. Itt helyezték el nagy királyunk ereklyéjét, amely azóta is látogatható.
Szent István király halálának 950. évfordulóján, 1988-ban ismét sor kerülhetett a Szent Jobb országjárására. Az érseki és a püspöki székvárosokban, valamint Pannonhalmán tízezrek fogadták a nemzeti ereklyét megilletődve és áhítattal. 1989-től ismét évről évre elindul Szent István napján a könyörgő körmenet.
A mumifikálódás bekövetkezéséről Bochkor Ádám orvos írt először, aki 1951-ben megbízást kapott, hogy megvizsgálja a jobbot. Állítása szerint az 1038 és 1083 között eltelt negyvenöt év elegendő idő volt István király holttestének teljes felbomlásához. A jobb épségét valószínűleg annak köszönheti, hogy a kéz volt a hanyatt fekvő halott legmagasabban lévő testrésze. A koporsó fedele és a folyadékréteg között megrekedt meleg levegő hatására következhetett be a mumifikáció. Ez a jelenség délen, a meleg, száraz levegőnek kitett holttestek esetében nem ritka. Hasonló példa a brünni száraz barátok kolostora, amelynek mumifikálódott tetemeket őrző kriptája a cseh-morva város egyik fő látványossága.
A Szent Jobbot 1988-ban Szentágothai János és 1999-ben Réthelyi Miklós professzorok vezetésével alapos anatómiai vizsgálatnak vetették alá. Mindkét esetben megállapították: egy 900-1000 éves mumifikálódott erős szorítású, férfi kézfej található az ereklyetartóban. A testrész természetes módon mumifikálódott, mindenféle emberi beavatkozás nélkül, és igen jó állapotban van. Ezért továbbra sincs akadálya, hogy nagy tisztelettel körbehordozzák, és augusztus 20-án hívők ezrei láthassák a Szent István-napi körmeneten.

Forrás: Szent István király jobbja, Formatív Kiadó, Budapest, 1991.
Fotó: Wikipédia
Magyar Kurír 2020.08.21
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Szent István ma is viszonyítási pont, „nulladik kilomé
  2020-08-21 18:16:40, péntek
 
  ...... .........


Templombúcsú a Kolozsvári Magyar Napok részeként Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Augusztus 20: Szent István király sziklára épített
  2020-08-21 18:13:51, péntek
 
  Kovács Gergely gyulafehérvári érsek homíliát mond az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén a Szent István-bazilikában tartott szentmisén 2020. augusztus 20-án. • Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
...... ......


“Első szent királyunk sziklára építette országát és életét, ez a szikla pedig maga Krisztus" - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén a budapesti Szent István-bazilikában. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt az idei augusztus 20-i ünnepi szentmise szónoka.
Erdő Péter bíboros a szentmise bevezetőjében köszönetét fejezte ki a gyulafehérvári érseknek azért, hogy elfogadta a meghívást, jelenléte összetartozásunk kifejezése - mondotta. Az ünnep jelentőségéről Erdő Péter bíboros elmondta, hogy ,,amikor Szent István királyt ünnepeljük, nem csupán a múltra emlékezünk. Hálát adunk Istennek azért, hogy megmaradt István király népe, és kérjük, hogy megújult erővel és reménnyel folytathassuk utunkat. Mert nem céltalanul bolyongunk a történelem útján". Istennek terve van minden ember életével és minden nép sorsával - mondotta Erdő Péter bíboros.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Megáldották Debrecen első köztéri Szent István-szobrát
  2020-08-21 18:08:02, péntek
 
  A felújított Dósa nádor téren augusztus 20-án megáldották Szanyi Borbála szobrászművész alkotását, az első köztéri szobrot, amely Debrecenben Szent István királyt ábrázolja. A nyilvános ünnepségen részt vett a város vezetése és a történelmi egyházak helyi képviselői is.
Jövőt építeni csak szilárd meggyőződéssel, valamint az Istenbe és az időtállóságba vetett hittel lehet. A jövő építésének egyik legkiemelkedőbb példája első királyunk életműve - fogalmazott Papp László polgármester a szoboravatáson.
...... ...........


Nemzetünk szellemi és lelki egységét nem lehet megőrizni Szent István király tisztelete, örökségének ápolása és gyarapítása nélkül. Debrecen a magyar kereszténység egyik kiemelkedő központjaként, a modern, nemzeti konzervativizmus zászlóvivőjeként mélyen elkötelezett Szent István király eszmeiségének ápolása, erősödése és az utókorra történő átörökítése mellett - emelte ki a városvezető. Papp László elmondta, hogy Debrecen közgyűlésének döntése értelmében emléket kívánt állítani államalapító királyunknak ott, ahol ,,találkozik a történelmi múlt a modernséggel, a jövővel, ahol a bennünket körülvevő épületek három évszázadot ölelnek fel. Közülük az egyik, a városháza épülete adott már védelmet a magyar Szent Koronának."
A polgármester utalt arra a virtuális négyszögre, amely az új szoborral kiegészülve a városnak azon pontjait jelöli, ahol első királyunkra emlékezhetünk. A négyszög két pontját két templomnál találjuk: a Szent Anna-székesegyház bejárata fölötti fülkében áll Debrecen legrégebbi Szent István-szobra, a szabadságtelepi Szent István-templom kertjében szintén egy egész alakos szobor található. A harmadik pont a város múzeumi negyedében, a Déri téren található 1942-es dombormű.
A most felavatott, fekete gránittalapzaton álló, a szemlélőhöz mégis közeljövő szobor erőteljesen fejezi ki az uralkodó méltóságát, szentségét, mindannyiunk számára érzékelhetővé válik István emberközelisége, határozottsága - véli a polgármester. - Szent István debreceni szobra nem a harcost ábrázolja, hanem a magyar államot stabil alapokra helyező, népe között élő és azt vezető és védő uralkodót. A lefelé tartott kard pedig az erő és a védelem szimbóluma.
...... ..............


Papp László hangsúlyozta, Debrecen azt üzeni első királyunk szobrának az összetartozás évében történő felállításával, hogy kötelességünk úgy élni, munkánkat úgy végezni, hogy a magyarság szellemi és lelki egységét megőrizzük és megerősítsük. Jövőnket Szent Istvánhoz hasonlóan a keresztény Európában képzeljük el.
Az ünnepi beszédet követően leleplezték a szobrot, majd Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Fekete Károly református püspök megáldották a Szent Istvánt ábrázoló alkotást. Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el a köztéri szobornál.

A beszámoló teljes egészében ITT olvasható. Link

Forrás és fotó: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
...... ........... ..............


Magyar Kurír 2020.08.21
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
A kézbe áldozás lelkisége
  2020-08-21 18:02:38, péntek
 
  ...... ........... ......


Gábor Csilla SSS nővér személyes hangvételű írását adjuk közre. Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Mátyás templom - ünnepi szentmisén 08.20
  2020-08-21 17:51:40, péntek
 
  Saját fotózás
...... .............



...... .....



...... ........... ..........

 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1015
  • e Hét: 6706
  • e Hónap: 27389
  • e Év: 230302
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.