|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2020-08-23 13:57:01, vasárnap
|
|
|
Egy leves, amit imádni fogsz!
Ez a leves tökéletes példája annak, hogy habarás, rántás, tejföl,
tejszín nélkül is isteni krémlevest lehet készíteni, nem mintha
ellene lennék ezeknek a dolgoknak, de sokszor jól esik egy ilyen
finom, ízes, könnyed, natúr leves.
Hozzávalók:
2 közepes édesburgonya
1 ek vaj
1 marék aprított snidling
1 marék aprított zeller zöld vagy petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
2 ek frissen facsart citromlé
Ízlés szerint só és cayenne bors
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, kockára vágom, majd a vajon, kb
fél dl víz és az aprított zeller zöld kiséretében, fedő alatt, gyakori
kevergetés mellett puhára párolom.
Amikor az batáta megpuhult, a snidlinggel és a reszelt fokhagymával
leturmixolom, sózom, megszórom cayenne borssal, hozzáadom a
citrom levét, felöntöm annyi vízzel, hogy tetszőleges sűrűségű legyen
és újra felforralom.
Pirított zsemlekockával kínálom.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2020-08-23 09:01:08, vasárnap
|
|
|
hozzávalók / 6 adag
70 dkg sertéslapocka (szín hús)
4 ek sertészsír (friss, házi)
5 közepes db sárgarépa
5 közepes db fehérrépa
1 közepes db vöröshagyma
7 db babérlevél
1 kávéskanál bors
1.5 teáskanál majoranna
3 teáskanál ételízesítő
1 kk citromlé
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor
4 teáskanál mustár (kissé púpozva)
330 g tejföl (1 nagy doboz 20%-os)
1 púpozott ek finomliszt
5 dl víz
50 dkg tészta (ízlés szerint)
elkészítés
A zsírt egy nagy lábasba tesszük, erre ráreszeljük a megtisztított, megmosott
répákat, hagymát. Én nem szeretem turmixolva, a négy oldalú reszelő citrom
reszelőjén szoktam lereszelni ezeket - NYERSEN. Ez kicsit fárasztóbb, de
megéri. Így egészen más íze lesz! Innentől kezdve nagyon egyszerű minden!
Bekapcsoljuk alatta a gázt, s kevergetve összedinszteljük őket, körülbelül 20
percig.
Ezután rádobjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott húst, s az összes
felsorolt hozzávalót (a tejföl, liszt kivételével, s a mustárnak is csak a felét),
összekeverjük, felöntjük vízzel.
Megvárjuk, míg újra forrni kezd, ekkor takarékra vesszük a lángot, s lefedve
90-105 percig főzzük. Közben megkavarjuk időnként, ha szükségét látjuk,
kevés vizet önthetünk hozzá, s kóstoljuk meg, elég sós-e.
Ha eltelt az idő, a hús is tökéletesen puha, készíthetjük a tejfölös, mustáros
habarásunkat.
Egy kisebb tálba szórjuk a lisztet, s apránként adagolva hozzá a tejfölt,
csomómentesre keverjük vele, a felénél hozzáadjuk még a mustár másik
felét, amellyel tovább keverjük csomómentesre a lisztet.
Ezt beleöntjük a lábasba, jól összekeverjük, pár percig kevergetve össze
forraljuk - ettől sűrűsödik meg -, majd lekapcsoljuk a gázt, lefedve pihentetjük
kicsit.
Bármilyen tésztával, aki a zsemlegombócot szereti, azzal lehet fogyasztani.
Én már készítettem nokedlivel is, mennyei volt úgy is.
Attól is függ, mennyi időnk van.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 2. |
|
|
|
|
|
2020-08-23 08:39:42, vasárnap
|
|
|
60 éves kor után, amikor már nincs túl sok idő hátra és úgysem viszünk
magunkkal semmit, amikor eltávozunk, akkor kiránduljatok, vásároljatok
olyan dolgokat amiket szerettek és amit megengedhettek magatoknak.
Ne gondoljatok arra, hogy mindent amit megspóroltatok a gyerekeitekre és
az unokáitokra hagytok, mert ugye így van? Ne akarjátok, hogy olyan
parazitává váljanak akik alig várják a halálotok napját.
Ne aggodalmaskodjatok azon, hogy mi fog történni, hogyan fognak emlékezni
rátok, mert amikor már a sírba vagyunk, úgysem halljuk sem a dicséretet sem
a kritikát.
Ne aggódjatok túl sokat a gyerekekért, mert nekik is meg van a saját sorsuk
és biztosan megtalálják ők is a saját útjukat.
Ne legyetek a gyereketek rabjai! Tartsátok a kapcsolatot velük, szeressétek,
segítsétek őket amikor szükségük van rá, de ne hagyjátok, hogy kihasználjanak.
Az élet több annál mint munka, menjetek minél hamarabb nyugdíjba és
örüljetek az életnek.
Ne várjatok túl sokat a gyerekeitektől, a gyerekek többsége szereti a szüleit,
de nagyon el vannak foglalva a munkájukkal és más dolgokkal, ezért nem
lesznek nagy segítség a szülők számára.
60 éves kor után már ne pazaroljátok arra az energiátokat és az egészségeteket,
hogy vagyonra tegyetek szert vagy addig dolgozzatok ameddig meghaltok. Lehet,
hogy a pénzeteknek semmi értéke sem lesz a kaszás előtt.
Mondjatok le a versengésről arról, hogy kinek a gyereke a gazdagabb és ki jár
több alkalommal étterembe, kávézóba vagy külföldi utakra.
Inkább azt mérlegeljétek, hogy kinek van több szabadideje, ki a boldogabb, az
egészségesebb és az életvidámabb.
Ameddig egészségesek vagytok és jó a közérzetetek addig tervezzétek meg a
következő napot és várjátok izgatottan a holnapot.
Egy boldogtalan nap az életedben egy elveszett nap.
Egy olyan nap amely tele van örömmel az egy nyertes nap. Egy optimista lélek
hamarabb legyőzi a betegséget, egy boldog lélek pedig nincs mit legyőzzön,
mert nem ismeri a betegséget.
Mozogjatok minden nap, sétáljatok a friss levegőn, élvezzétek a nap sugarait,
olyan ételeket fogyasszatok amelyek vitaminokat tartalmaznak és minden
esélyetek meglesz arra, hogy akár még 20-30 évet éljetek egészségben,
jókedvűen!
(Jane Fonda)
|
|
|
0 komment
, kategória: Szépkor 3. |
|
|
|
|
|
2020-08-23 07:12:53, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
6 csirke alsó comb
csirke fűszersó ízlés szerint
2-3 ek (dijoni) mustár
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
1 ek libazsír (elősütéshez)
Körethez:
6 közepes burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
só, bors ízlés szerint
kb 0,5 dl víz
Elkészítése:
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
A combokat megtisztítjuk és leöblítjük, leitatjuk, majd egyenként bedörzsöljük
a fűszersóval, borsozzuk és megkenjük a mustárral.
Felforrósítjuk a zsírt és a combokat elősütjük, majd egy tányérra szedjük.
A burgonyát és a hagymákat meghámozzuk. A burgonyát karikára, a hagymákat
apróra vágjuk.
Egy közepes méretű tepsibe rétegezzük a burgonyát és a hagymát. Megszórjuk
a felaprított petrezselyemmel és sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk.
Az elősütött csirkecombokat a tetejére helyezzük, ráöntjük a vizet és alufóliával
lefedjük.
Betoljuk a sütőbe és kb 40 percig sütjük (ekkorra a burgonya is megpuhul).
Ekkor eltávolítjuk a fóliát és az egészet szép pirosra sütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 2. |
|
|
|
|
|
2020-08-23 07:00:22, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell filé
2 közepes, kezeletlen héjú citrom
1 ek friss, aprított rozmaring
2 gerezd fokhagyma
0,5 dl olaj (ízlés szerint napraforgó vagy olíva)
Ízlés szerint só és frissen őrölt tarka bors
Elkészítés:
Az egyik citrom levét kifacsarom, a másikat karikára-, majd négybe vágom.
Hozzá adom az olajat, a reszelt fokhagymát, a sót, a borsot, az aprított
rozmaringot, alaposan összekeverem, a citromdarabokat kicsit
megnyomkodom, majd beleforgatom a feldarabolt csirkemellet.
Az így beízesített csirkét ( pácolhatjuk is egy-két órát vagy akár egy éjszakát
is, de én általában egyből sütöm) hőálló tálba vagy tepsibe teszem, befedem
benedvesített sütőpapírral és 190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses
fokozaton, 30 percet sütöm, ennyi idő elég ahhoz, hogy megpuhuljon, majd
leveszem a sütőpapírt, átforgatom a húst a szafttal és visszateszem további
10-15 percre, hogy kicsit megpiruljon.
A sütési idő sütőnként változhat és függ attól is, mekkora darabokra vágjuk
a csirkét.
Én tepsiben sült, frissen őrölt borssal fűszerezett burgonyahasábokkal
szoktam kínálni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2020-08-23 06:48:47, vasárnap
|
|
|
Egész életemben emlékezni fogok rád, és te is emlékezni fogsz rám.
Akárcsak az alkonyatra, az ablakot verő esőre és mindarra, ami mindig
a miénk marad, mert soha nem birtokolhatjuk.
Paulo Coelho
|
|
|
0 komment
, kategória: Emlékezés 1. |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2020. Augusztus
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
206 db bejegyzés |
e év: |
3092 db bejegyzés |
Összes: |
34592 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 356
- e Hét: 7927
- e Hónap: 30194
- e Év: 162748
|
|
|