Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Néhány tipp fejfájásra
  2020-09-15 21:50:33, kedd
 
  A fejfájás nagyon bosszantó lehet, főleg ha a munkahelyünkön tör ránk, vagy éppen olyan programot szervezetünk, amikor szükség lenne, hogy ,,tiszta legyen a fejünk". Voltaképpen soha nem jön jókor a fejfájás, hiszen megkeseríti a napjainkat, csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudjuk jól ellátni a feladatainkat. Nem kell azonban elkeseredni, mert nagyon sok olyan természetes módszer létezik, melyek hamar elmulaszthatják a fejfájást. Mutatjuk, melyek ezek.

Mindegy, hogy nyersen, önmagában, vagy egy kevés mézzel elkeverve teaként fogyasztjuk a gyömbért, minden módon csillapítja a fejfájást, sőt teljesen meg is szüntetheti. Ezt a csodás eredményt az antioxidáns-tartalmának köszönhetjük, mely nagyszerűen csökkenti a gyulladást, és ezzel együtt fájdalmat is csillapít.

Nemcsak a stressz, hanem a kevés alvás is okozhat fejfájást. A túl kevés alvás maga is kiválthat stresszt, de az is előfordulhat, hogy a sok stressz miatt nem tudunk elaludni - és ezzel bezárult a kör. A legjobb, amit tehetünk, ha lefekvés előtt elkortyolgatunk egy csésze gyógyteát. Készíthetjük levendulából, kamillából vagy citromfűből, ezek mind hatékonyan nyugtatják az idegrendszert, és még a fejfájás ellen is kiválók.

Az aromaterápiát már évszázadok óta eredményesen alkalmazzák. Az illóolajokra mindig is számíthatunk, ha valamilyen kellemetlen és fájdalmas egészségügyi problémával kell szembenéznünk. A borsmenta illóolaja például remekül csillapítja a fejfájást, mivel nagyon jól ellazítja a merev, görcsös izomzatot, márpedig sok esetben éppen ez okoz gondot. Vegyíthetjük más illóolajokkal is, így még hatásosabb lehet a fejfájás enyhítésére. Szóba jöhet például az eukaliptusz, a kamilla, a rozmaring is, de a levendula gyógyító erejében is bátran bízhatunk.

Ha nem figyelünk oda a napi folyadékbevitelre és nem iszunk eleget, úgy könnyen dehidratáltak lehetünk, ez pedig egy újabb oka lehet a szűnni nem akaró fejfájásnak és a migrénes panaszok kialakulásának. Érdemes odafigyelnünk erre és naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot meginnunk, hiszen erre szükség van ahhoz, hogy ne legyenek ehhez hasonló egészségügyi problémáink.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A vesekő és megelőzése
  2020-09-15 18:11:49, kedd
 
  A vesekő nemcsak kellemetlen, de fájdalmakkal is járó betegség. Mitől alakulhat ez ki? Legfőképpen azok az emberek szenvednek vesekő miatt, akik nem fogyasztanak elegendő vizet. Amennyiben elegendő folyadékot, elsősorban friss vizet fogyasztunk, úgy minimális az esélye a vesekő kialakulásának. A vesekő kialakulását megnövelik a különféle húgyúti fertőzések, a kiszáradás, de genetikai okai is lehetnek a vesekő megjelenésének.

Mit tehetünk? Milyen megelőzési praktikák léteznek?
Természetesen mi is sokat tehetünk annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsük a vesekő kialakulásának az esélyét. Az egészséges táplálkozásra kellene mindenkinek törekedni. Zöldségek közül a zeller sokat segíthet, ugyanis ez a zöldség megtámogatja a vesék egészségét, illetve a vesekő kialakulását is minimalizálja.

Az alma is nagyon hasznos lehet, hiszen rengeteg rostot tartalmaz. A szent bazsalikom egy nagyon értékes gyógynövény. Készíthetünk belőle teát, amely nemcsak a vesekövek kialakulását előzheti meg, de már a kialakult vesekő okozta fájdalmat is enyhíti. A szent bazsalikomnak más egészségügyi hatásai is vannak. Nyugodtan használhatjuk megfázás esetén, de a gyulladást is csökkenti és éberséget is kölcsönöz annak, aki rendszeresen fogyasztja.

Mi segíthet még a vesekő megelőzésében?
A B-vitaminok is hasznukra lehetnek. A B6-vitamin például csökkenti a kalcium oxalátszintjét, amelynek nagy szerepe van a vesekő kialakulásában. Remek B-vitamin-források: teljes kiőrlésű gabonafélék, mandula és zöldségek.

A vesekő tünetei
A vesekő fájdalmat okoz, és ez nem igazán függ a méretétől. Akár egy kisebb méretű vesekő is okozhat fájdalmat, míg a nagyobbak megjelenését még ilyen jellegű panasz nélkül is megúszhatjuk.

A vesekő másik jellemzője, hogy vizeletürítés közben tapasztalunk fájdalmat és égő érzést. A sürgető vizelési inger is jelezheti, hogy vesekőprobléma lépett fel. A vizeletben megjelenő vér is az egyik jele a vesekő kialakulásának, de a habos és bűzös vizelet is jelezheti, hogy gond van a vesével.

A vizeletürítés lehet kis mennyiségű a még a sürgető vizelési inger ellenére is. A vesekőnek lehet ez is a tünete.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hogyan előzzük meg az epekő kialakulását?
  2020-09-15 18:09:48, kedd
 
  Az epekő egy kellemetlen dolog, de természetesen mi is tehetünk azért, hogy megszabaduljunk tőle. Milyen otthoni módszerek léteznek erre? Például a testmozgás, a zöldségek rendszeres fogyasztása, az egészségtelen, feldolgozott ételek elkerülése.

De mi is az epekő? Az epekő a máj által elválasztott, epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhet. Az epeváladék savat, vizet, koleszterint, lecitint és más anyagokat tartalmaz, melyek a máj méregtelenítő folyamatai során keletkeznek. Amennyiben az epe összetétele megváltozik, akkor kövek csapódhatnak ki belőle. Az epekő lehet egészen apró, mint például egy homokszem, de akár kisebb szilva nagyságúra is megnőhet.

Az epekő kialakulása ellen mi is sokat tehetünk. Az egyik ilyen az egészséges táplálkozás. A megelőzésben kitüntetett szerepe van a zöldségek fogyasztásának, de a telítetlen zsír és a diófélék rendszeres fogyasztása is segíthet, hogy elkerüljük az epekő kialakulását.

Az epekő elkerülésének érdekében a szénhidrátok nagy mennyiségű fogyasztása sem megengedett és a feldolgozott, gyorséttermi ételeket is jobb elfelejteni. A kávéfogyasztást is minimalizálni szükséges, de akár el is lehet hagyni, ha valaki hajlamos az epekőképződésre.

A rendszeres folyadékfogyasztás is elengedhetetlen, mivel a belső hidratáció egyszerűen lehetetlenné teszi, hogy epekő alakuljon ki.

Az epekő megszüntetésében fontos szerepet játszanak a citrusos gyümölcsök és az almalé, amely pektint tartalmaz.

A kőtörőfű egy hasznos gyógynövény azok számára, akik epekővel küzdenek. Ez a gyógynövény csökkenti az epekő és a vesekő kialakulásának esélyét, illetve megakadályozza a meglevő kövek növekedését. Mivel fokozza az epetermelést, így segítheti az epekő kiürülését. A gyógynövény a fájdalmat is enyhíteni tudja, ezért ajánlatos beszerezni.

A lecitin és a C-vitamin is hasznos lehet epekőképződés ellen. A lecitin egy olyan foszfolipid részecske, amely megakadályozhatja a kövek kialakulását. A C-vitaminnak pedig a koleszterin lebontásában van fontos szerepe.

Az elhízás az egyik oka az epekő képződésének, éppen ezért mindig törekedni kell az ideális testsúly elérésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Arcmaszkok természetes anyagokból
  2020-09-15 18:04:31, kedd
 
  Többféle arctípus létezik, van száraz, zsíros, vízhiányos, érett, kombinált. Mi magunk is készíthetünk maszkot az arcunkra, így legalább tudni fogjuk, hogy az semmilyen káros anyagot nem tartalmaz.

Vízhiányos bőrre sheavajból és jojobaolajból készíthet maszkot. Vízgőz fölött melegítsen meg 1-2 evőkanálnyi sheavajat, majd adjon hozzá egy teáskanálnyi jojobaolajat. Amikor az elegy lehűlt, akkor egy alapos arctisztítást követően vigye fel az arcára. A sheavaj zsírsavakban és E-vitaminban gazdag, amelyek természetes hidratáló és bőrvédő hatással rendelkeznek. Ez a kettős fokozza a kollagéntermelést és csökkenti a gyulladást is.

A zsíros arcbőr nagyon jól tolerálja a tojásfehérje és a zabpehely kettősét. Őröljön meg egy evőkanálnyi zabpelyhet, majd ezt keverje össze egy habbá vert tojásfehérjével. Kenje az arcára, majd negyedórás hatóidőt követően mossa le.

Az öreg, érett arcbőrre is van egy nagyon jó maszk, amely csodákat képes művelni. Turmixoljon le fél csésze sárgabarackot, majd keverje össze negyed csésze meleg vízzel és egy evőkanálnyi nyers, termelői mézzel. Keverje össze alaposan az összetevőket, majd készítsen belőle maszkot. Hagyja az arcán 20 percig, majd mossa azt le. A sárgabarackban sok A-vitamin van, ami egy fontos öregedésgátló vitamin, a méz pedig antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.

Ha száraz a bőre, keverjen össze egy tojássárgáját két evőkanál kókuszolajjal, 1 teáskanál olívaolajjal és egy teáskanál mézzel. Amikor elkészült a maszk, vigye fel egyenletesen az arcára. Hagyja hatni 20 percig, majd bő, langyos vízzel mossa azt le. Ez egy nagyon jó hidratáló maszk. A tojás értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, a méz kitűnő antibakteriális hatással rendelkezik, a kétféle olajnak pedig hidratáló hatása van, így a bőre rugalmas, puha és ragyogó lesz.

Ha szeretné, hogy a bőre fiatalos és egészséges kinézetet öltsön, akkor semmi másra nincs szüksége, csak egyetlenegy tojásra. Verjen fel egy tojást és maszkszerűen vigye fel az arcára. A tojás luteint is tartalmaz, amely hidratálja a bőrt és rugalmassá teszi azt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Természetes megoldások száraz kézre és lábra
  2020-09-15 18:01:46, kedd
 
  Amikor odakint lehűl a hőmérséklet, a bőrünk is szárazabbá válik. Vannak olyanok, akik extra száraz bőrrel küzdenek a hideg hónapokban. Szerencsére azonban léteznek otthoni megoldások a probléma orvoslására.

Amennyiben a láb folyamatosan valamilyen traumának van kitéve, akkor az a bőr megvastagodását, kérgesedését okozhatja. Ennek oka lehet egy szoros és kényelmetlen cipő is. Fontos, hogy a cipő még télen se legyen szoros, és mindig pamutból készült zoknit viseljünk. A cipő mindig legyen tiszta, melyet évente több alkalommal is ki kell fertőtleníteni.

Készíthet a lábára joghurtból készített maszkot, amely nemcsak egy olcsó, hanem egy nagyon hatásos megoldás is. A joghurtban lévő tejsav gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket, miközben a benne lévő zsírok visszaállítják a bőr nedvességét. Keverjen össze egy pohár joghurtot egy teáskanál mézzel, majd vigye fel a száraz bőrére. Hagyja 30 percig hatni, majd bő, langyos vízzel mossa azt le.

Egyes illóolajok nagyon jó hidratáló hatással rendelkeznek. Ilyen a rózsa-, a bergamott- és a levendula-illóolaj. Hogyan alkalmazza? Töltsön egy spricnis palackba némi vizet, majd adjon hozzá valamelyik illóolajból 10-15 cseppet. Természetesen mindhárom illóolajból is csepegtethet az üvegbe. Rázza össze alaposan az üveg tartalmát, majd spriccelje be vele a kezét és a lábát.

Egy házi krém is sokat segíthet a probléma orvoslásában. Oldjon fel méhviaszt, majd adjon hozzá extraszűz olívaolajat. Amikor lehűlt az elegy, adjon hozzá rózsavizet és levendula-illóolajat. Keverje össze a krémet, majd öntse át egy tégelybe. Amikor úgy érzi, hogy nagyon száraz a bőre, csak kenje be vele a kezelendő felületet. Mivel ez a krém nem tartalmaz tartósítószert, így hűtőben kell tárolni.

Az avokádó telítetlen, azaz egészséges zsírokat tartalmaz. Pépesítsen egy kisebb avokádót, majd adjon hozzá 1-2 evőkanál olívaolajat. Ezt az elegyet pakolásként használhatja, amelyet 30 perces hatóidőt követően alaposan le kell mosni.

Az E-vitamin nagyon hatékony a száraz bőr kezelésében. Öntsön egy kis tálkába egy kapszulából nyert E-vitamint, majd adjon hozzá olívaolajat. Keverje össze a két összetevőt, majd alaposan masszírozza a száraz bőrbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Pajzsmirigy és a táplálékok
  2020-09-15 17:57:55, kedd
 
  A pajzsmirigyet sokféle probléma kialakulásáért lehet hibáztatni, például a hízásért, fáradtságért, kimerültségért.

Nagyon gyakran mi vagyunk a felelősek ennek a problémának a kialakulásáért, mivel a modern életstílussal és étrenddel igénybe vesszük a pajzsmirigyünket. A következő lista azokat az okokat sorolja fel, amik minden nap károsítják ezt a létfontosságú szervet:

Érzelmi stressz
A szója fogyasztása
Finomított szénhidrátok
Túlzásba vitt edzés vagy sportolás
Túl sok ösztrogén
A testápoló szerekben található kémiai vegyületek
Kevés alvás
Extrém diéták és étrendek, például alacsony szénhidrátú vagy vegán diéta
Zöldségolajak (repce-, kukorica-, pórsáfrány-, szőlőmag olaj, stb.

5 táplálék, amely jó hatással van a pajzsmirigyre
Válassza a megfelelő táplálékokat azért, hogy egészséges maradhasson a pajzsmirigye
Ha javítani szeretne a pajzsmirigye működésén és így az anyagcseréjét is serkenteni szeretné, fel kell hagyni a pajzsmirigy károsító dolgokkal és a megfelelő táplálékokat kell fogyasztania.

És most következzen az az 5 táplálék, amely jó hatással van a pajzsmirigyre:
1. Máj:
A jó minőségű máj az egyik legfontosabb pajzsmirigy-segítő táplálék, mivel tele van egy létfontosságú tápanyaggal, az A-vitaminnal.

Valójában a máj a természetben a legmagasabb koncentrációban tartalmazza az A-vitamint.

Az A-vitamint létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a lelassult pajzsmirigy újra egészséges legyen. Egy tanulmány során a nőket két csoportra osztották: túlsúlyosakra és nem túlsúlyosokra. Mindkét csoport 25 000 IU mennyiségű A-vitamint kapott naponta étrend-kiegészítő formájában. Négy hónap elteltével mindkét csoportnál javult a pajzsmirigy hormontermelés és csökkent a TSH szintje, ami azt jelenti, hogy javult a pajzsmirigy működése. 25 000 IU mennyiségnyi A-vitamin talán soknak tűnhet naponta, de szerte a világon a korai kultúrákban mintegy 50 000 mennyiségnyi A-vitamint fogyasztottak naponta.

A legfontosabb azonban, hogy a májból (és minden más állati forrásból) származó A-vitamin a vitamin természetes módon elérhető formája, amely azt jelenti, hogy a szervezet képes a felhasználására. Az olyan növényi forrásokból származó A-vitamint, mint például a béta-karotint azonban, először retoniod formájúvá kell átalakítania a szervezetnek, hogy fel tudja azt használni.

Mivel a karotint ilyen rossz arányban alakítja át a szervezet retinoiddá, ezért szinte semmilyen hatással nincs a pajzsmirigy alulműködésre, ezért létfontosságú, hogy valódi A-vitaminhoz juttassuk a szervezetünket, ami állati forrásból származik.

Hosszú távon nem ajánlatos A-vitamin táplálék-kiegészítőt szedni, mivel a mesterséges A-vitamin esetében nagyobb a mérgezés kockázata, mivel ezt a szervezet nem képes olyan jól feldolgozni. A-vitamint lehetőség szerint természetes táplálékok útján juttassa a szervezetébe.
Egy fontos figyelmeztetés azonban érdemes megfogadni: mindig bizonyosodjon meg róla, hogy a máj kis biofarmokról származik, méghozzá szabadon tartott marhákból vagy csirkékből. A máj átszűri, azonban nem tartalmazza a méreganyagokat. Az általános tartással az állatokban sajnos találhatóak méreganyagok, mivel a szervezetüket túlterhelik ezzel a fajta tartással.

Ha lehetséges, fogyasszon hetente 55-85 gramm májat. a nem szereti a resztelt máj vagy pástétom ízét, próbálja ki a májkapszulát, amiből általában 2-6 darabot kell bevenni naponta.

2. Kókuszolaj:
A kókuszolaj körülbelül 2/3-a közepes szénláncú trigliceridekből áll (MCT), amelyek olyan zsírsavak, melyek közvetlenül felszívódnak a vékonybél erein keresztül, így juttatva energiához a szervezetet. Ezek az MCT-k növelik az energiafelhasználást, ezáltal az anyagcserét is. serkentik.

Mivel a jobb pajzsmirigy működés összefüggésben van a jobb anyagcserével is, ezért levonhatjuk azt a következtetést, hogy a kókuszolaj kiváló hatással van a pajzsmirigyre.

Az 1940-es években a farmerek kókuszolajjal próbálták hizlalni az állataikat, amitől azok sokkal energikusabbak lettek. Később a farmerek felfedezték, hogy a kukoricával és a szójával elérhetik a céljukat. Ezeknek ugyanis antiiodikus hatása volt az állatokon, mivel azok gyorsabban híztak, viszont kevesebbet ettek. Egyszóval ha szeretné fenntartani a súlyát és közben hozzájárulni ahhoz, hogy a pajzsmirigye egészséges maradjon, kerülje a szóját és válassza a kókuszolajat.

3. Tojás:
A tojás különösen segít a hormonok kiegyensúlyozásában. Koncentrált formában tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítenek a pajzsmirigy felépítésében: például protein, koleszterin, B-vitaminok, zsírban oldódó vitaminok és ásványi anyagok találhatóak benne.
Ellentétben az általános elgondolással, a tojásnak a sárgája a legtáplálóbb része. Alább olvashat a tojásban található főbb tápanyagokról:

Jód - Köztudott, hogy a pajzsmirigynek jódra van szüksége ahhoz, hogy pajzsmirigy hormonokat tudjon termelni. Ha naponta megeszik 2-3 tojást, akkor akár a napi jódszükséglet 20-30 százalékát is biztosíthatja.
Szelén - Mind a tojásfehérje, mind a tojás sárgája nagy mennyiségben tartalmaz szelént. Ez az ásványi anyag segíti a T4 pajzsmirigy hormont, hogy az átalakulhasson a szervezet számára felhasználható formává, T3-má.
Zsírban oldódó vitaminok - A tojásban a tojás sárgája tartalmazza az össze zsírban oldódó vitamint. Ezek az A-, D-, E- és K-vitamin, melyek mindegyike hozzájárul a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.
B-vitaminok - A B-vitaminok egyensúlyban tartják a vércukor és az energia szintet. A tojás sárgájában különösen magas a kolin mennyisége, amely segíti a méregtelenítést és hormonegyensúly fenntartását.
Koleszterin - Habár a kutatók sokszor rossz színben tüntetik fel, a természetes koleszterin számtalan jótékony hatással rendelkezik. A szabadon tartott csirkék tojta tojás sárgája csak jó hatással lehet az emberi szervezetre. A koleszterin ugyanis támogatja az egyensúlyban tartott nemi hormonok szintézisét, ezáltal segíti a pajzsmirigy működését.

4. Finomítatlan só:
A só nem csak az étel ízesítésére jó, hanem a szervezetre is jótékony hatással van. A finomítatlan só(például himalájai só) és a feldolgozott, hétköznapi só között nagy a különbség.

A finomítatlan só sokféleképpen hat pozitívan a pajzsmirigyre.
Csökkenti a kortizol és az adrenalin keringését. Ezek a stresszhormonok ugyanis negatív hatással vannak a pajzsmirigyre, ezért a csökkentésükkel a pajzsmirigy működése javul.
Segíti a mellékvese működését. A pajzsmirigy önmagában, a mellékvesék nélkül nem kezelhető. A két szerv ilyen szempontból elválaszthatatlan.
Segíti a megfelelő gyomorsavak szintézisét, így könnyebben meg tudjuk emészteni a táplálékot.
Nyomokban fontos ásványi anyagokat tartalmaz.

Sózza az ételeket ízlés szerint (ha veseproblémája vagy magas vérnyomása van, mielőtt növelné a bevitt só mennyiségét, konzultáljon a háziorvosával). Részesítse előnyben a finomítatlan, igazi sót.

5. Tőkehalmáj olaj:
A tőkehalmáj olaj kiválóan biztosítja a szervezet A- és D-vitamin szükségletét. Mind a babák, a szoptatós anyák és még az öregek is profitálhatnak abból, ha naponta fogyasztanak minőségi tőkehalmáj olajat. A veszélyeztetett pajzsmiriggyel rendelkező emberekre jótékony hatással vannak ezek a hormonokat kiegyensúlyozó, zsírban oldódó vitaminok.

Az olajról ezen kívül azt tartják, hogy megszünteti a pattanásokat és a megfázás kialakulását. Az olaj megerősíti az immunrendszert, így a megfázás egy-két nap alatt megszűnik.

Az erjesztett tőkehalmáj olaj a legősibb és leghatékonyabb formája a tőkehalmáj olajnak. Habár az előbbi a legjobb választás, a tőkehalmáj olaj kapszula is elfogadható döntés lehet.

Pajzsmirigy program a pajzsmirigy egészségének természetes eléréséért

Szeretné tudni, hogyan kezelhető természetes módon a pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, a Grave-kór vagy a Hashimoto-kór? Sok országban az egyik leghasznosabb forrás a Pajzsmirigy program, amely egy, a vezető szakértők által szerkesztett digitális program, amely interjúk és dokumentumok formájában informál a pajzsmirigy egészségéről. Olyan kérdésekre is választ ad, mint:

Mely pajzsmirigy étrend-kiegészítők hasznosak, illetve melyek károsak?
Mi a helyzet a jódos étrend-kiegészítőkkel?
Hogyan maximalizálható a pajzsmirigy működése a termékenység fokozása érdekében?
Hogyan kezelhető az autoimmun pajzsmirigy probléma?
Mi a legjobb étrend az egészséges pajzsmirigy számára?
Forrás Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Miért szedjünk B-vitaminokat?
  2020-09-15 17:51:21, kedd
 
  A B-vitamin-komplex egy csoportra utal, amelybe többféle B-vitamin is beletartozik. A B-vitaminoknak kitüntetett szerepük van az ételek energiává való átalakításában.

A B1-vitamin, vagyis a tiamin elengedhetetlen az egészséges növekedéséhez, illetve a szív egyes funkcióinak a fenntartásához. A B2-vitamin, a riboflavin segít a gyógyszerek és a zsírok lebontásában. A B3-vitaim, azaz a niacin segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet és a bőr, az emésztés és az idegek egészségét.

A B5-vitamin, vagyis a pantoténsav az agy és az idegrendszer egészségét biztosítja. A B6-vitamin (piridoxin) a vörösvértest-termelésben vesz részt, amely a vérben oxigént szállít. Ez a vitamin az immunrendszer megerősítésében is részt vesz.

A B7-vitamin (bioton) nélkülözhetetlen az idegek egészségéhez, de a haj és a körmök növekedését is elősegíti. A B9-vitamin, vagyis a folsav csökkenti a születési rendellenességek kockázatát.

A kobalamin, vagyis a B12-vitamin jelenléte a szervezetben megakadályozza a vérszegénység kialakulását, de az idegek normális működéséhez is szükség van rá.

Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy a B6-, B9- és B12-vitaminok segíthetnek megelőzni a migrénes epizódok kialakulását. A B12-vitamin önmagában pedig nagyon hatásos lehet depresszió esetén és a szorongás oldására.

A B-vitaminok erős sebgyógyító hatással rendelkeznek. Legfőképpen a B12-vitamin bizonyult hatásosnak főleg cukorbetegeknél, a gyakran kialakuló fekélyes sebek kezelésében.

A PMS (premenstruációs szindróma) kellemetlen tüneteket foglal magába és a menstruáció előtt jelentkezik, megkeserítve ezzel jó néhány nő életét. Kutatások arra mutatnak rá, hogy a B6-vitamin és a kalcium együttese jelentősen képes lecsökkenteni ezeket a kellemetlen tüneteket.

A vegetáriánusok és a vegánok szervezete gyakran küzd B12-vitamin hiányával, hiszen ez a vitamin főleg állati termékekben, húsban és tejtermékekben fordul elő. A vegetáriánusok, de főlek a vegák nem fogyasztanak ilyen termékeket, így az ő szervezetükből gyakran hiányzik ez a vitamin. Nekik valamilyen kiegészítő formájában szükséges ezt a vitamint bevinni.

Az idősebb emberek is gyakran szenvednek ennek a vitaminnak (B12-vitamin) a hiányától. Márpedig több kutatás is azt támasztotta alá, hogy a B12-vitamin lassítja az agy öregedési folyamatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vörösborba áztatott fokhagyma hatásairól
  2020-09-15 17:29:46, kedd
 
  A vörösborba áztatott fokhagyma igazi csodaszer a szervezet számára, számtalan jótékony hatásával közel 100-féle betegséget képes gyógyítani!

A vörösborba áztatott fokhagyma gyógyhatásai a szervezetre:
Segít megelőzni a légzőszervek, a szív- és érrendszer, a máj, a vese és a nyirokrendszer betegségeit. A fokhagymát már 5-6 ezer évvel ezelőtt is ismerték, és alkalmazták az egészség fenntartása érdekében.

Bizonyos kísérletek nyomán kimutatták, hogy a rezrevatrol a kezdeti stádiumban levő bőrdaganatot képes akár 96%-al is csökkenti. A vörösboros, fokhagymás keverék tisztítja a vért, erősíti az immunrendszert, szabályozza a koleszterinszintet, eltávolítja a fölösleges sót a szervezetből, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben, növeli az állóképességet, energiával tölti fel a szervezetet. A legfontosabb tulajdonsága, hogy segítségünkre van a különböző rákos betegségek legyőzésében.

Az egyiptomi piramisokon dolgozó munkások például rendszeresen fogyasztottak fokhagymát, hogy szinten tartsák immunrendszerüket, és jobb erőben legyenek. Kiváló fertőtlenítő tulajdonsággal rendelkezik, féreghajtó, de segítségével megelőzhető az influenza, antibakteriális és rákellenes tulajdonsággal is rendelkezik.

A vörösbor mérsékelt fogyasztása rezveratrol és flavonoid tartalma miatt kifejezetten ajánlott. Amerikai kutatók szerint a rezveratrol hússzor nagyobb antioxidáns hatással rendelkezik, mint a C-vitamin, és nagy hatóerővel száll szembe a káros szabadgyökökkel is.

Hozzávalók:
12 gerezd fokhagyma
egy liter jó minőségű vörösbor

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a fokhagyma gerezdeket és egy üres befőttes üvegben keverjük össze a vörösborral. A leghatásosabb, ha félbe vágjuk a fokhagymákat. Végül zárjuk le 2 hétre az üveget és száraz, hűvös helyen hagyjuk állni. Naponta 2-3 alkalommal rázzuk meg.

Használata:
Egy hónapon keresztül 2-3 evőkanállal fogyasszunk el a keverékből. Évente legalább két alkalommal ismételjük meg az egy hónapos kúrát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Keserű pacsírtafű gyógyhatásairól
  2020-09-15 17:25:13, kedd
 
 



A keserű pacsirtafű (Polygala amara) a hüvelyesek rendjébe, a pacsirtafűfélék családjába tartozik. Nevét onnan kapta, hogy a levelei nagyon keserű ízvilággal rendelkeznek. A polygala szó pedig azt jelenti, hogy sok tej. Mit is jelent ez? Nos, ezzel a növénnyel fokozták a tehenek tejhozamát, ezért a keserű pacsirtafüvet rendszeresen belekeverték ezeknek a jószágoknak a takarmányába, hogy minél több tejjel örvendeztessék meg a paraszt embereket.

A gyógynövény Közép- és Dél-Európa hegyvidékein is megtalálható. Főleg a réteket kedveli, de találkozhatunk vele mészköves, dolomit és sziklás gyepeken, útszéleken, meredélyeken, sőt még ritkás erdőkben is fel-felbukkanhat.

A gyógyászatban legfőképpen a májusban és júniusban virágzó növény föld feletti részeit gyűjtik, de a növény gyökére is felhasználásra kerül.

A gyógynövényt kisvirágú pacsirtafűnek is szokták nevezni. Nevét virágos hajtásairól is kapta, amelyek igen keserűek. A keserű pacsirtafű májusban és júniusban bontogatja lila, fürtökben nyíló virágait. A növény a 20-30 centiméteres magasságot is elérheti, levele szálas vagy lándzsás. A növénynek nincs levélnyele, azok ülőek. A lila vagy kék színű virágok szárvégi fürtöt alkotnak. A virágok szerkezete a pillangósok virágaira emlékeztet. Termése kicsi tok.

A gyógynövény egész Európában ismert, főleg lápréteken és legelőkön bukkanhatunk a nyomára.

Nemcsak a tehenek lakhattak jól ezzel a növénnyel, hanem a szegényebb emberek önmaguk gyógyítására is alkalmazták a keserű pacsirtafüvet. Legfőképpen emésztésserkentésre és köhögéscsillapításra használták.

A keserű pacsirtafű nagyon hasznos hatóanyagokat, úgynevezett keserűanyagokat tartalmaz, amelyek étvágyjavító hatással rendelkeznek, de az emésztési panaszokat is orvosolni tudják.

Hatóanyagai közül kiemelkednek a szaponinok is, amelyek a hörgőkre hatnak, éppen ezért alkalmazza a népi gyógyászat tüdő- és hörgőbetegségekre. A szaponin segít felszaggatni a sűrű váladékot. Köptető hatása különösen hurutos és száraz köhögés esetén érvényesül. A gyógynövényből készült teát főleg asztmás megbetegedésnél és tüdőtágulásos betegségeknél használja a népi gyógyászat.

A gyógynövény jótékonyan hat a májra, a hasnyálmirigyre és az epehólyagra is. Gyomorerősítő szerként is használják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ananászlé köhögésre
  2020-09-15 17:20:16, kedd
 
 



Télen az influenza és a megfázás fenyegethet bennünket, még akkor is, ha elővigyázatosak vagyunk, sokat mozgunk és egészségesen táplálkozunk. Habár ekkor jóval kevesebb a valószínűsége, hogy megbetegszünk.

A gyógyszerek és a köhögés elleni szirup sok esetben hasznosak lehetnek, de nem mindig szükséges gyógyszerekkel mérgeznünk magunkat, elegendő csak a konyhába kimenni és az ott lévő táplálékokból válogatni, hogy meggyógyuljunk.

Az egyik ilyen gyümölcs az ananász, amely tartalmaz vasat, kalciumot, cinket, A-, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamint is.

Az emberi szervezetnek értékes tápanyagokra van ahhoz szüksége, hogy azokból energiát nyerjen. Az ananász C-vitaminban, azaz antioxidánsban is gazdag, amely nagyon hasznos télen, amikor a levegő tele van kórokozókkal.

Az ananászban nemcsak a C-vitamin, hanem a B1-vitamin is megtalálható. Ennek a kettőnek a kombinációja rendkívül hasznos, hiszen jó hatással vannak az anyagcserére, de az energia növelésében is szerepet játszanak.

Ha hideg időben rendszeresen fogyasztunk cukormentes ananászlevet - nem konzervet, nem ananásszal készült üdítőt, hanem frissen préselt ananászlevet -, biztosak lehetünk benne, hogy jelentősen csökkenhet a téli megbetegedés esélye. A benne lévő C-vitamin és a bromelain nevű enzim eredményesen harcolnak az influenzavírussal. Kezdje a napot egy pohár friss lével, mert ez az ital az immunitás fokozásában is kiemelkedő szerepet játszik.

Indiában összeállítottak egy receptet, amely nagyon hatékonynak bizonyult a köhögés csillapítására. Ez az ital az ananászlén kívül tartalmazott még mézet, gyömbért, citromlevet, borsot és sót.

Hogyan készítették el? Egy csésze ananászlevet összekevertek negyed csésze frissen facsart citromlével. Majd ehhez adtak egy kisebb darab meghámozott és lereszelt gyömbért, egy evőkanál nyers mézet, egy csipet sót és fél teáskanál Cayenne-borsot.

Alaposan összekeverték az összetevőket, és betegség idején egy-egy alkalommal egy negyed csészével fogyasztottak el ebből a keverékből. Vannak olyan leírások, amelyek a hozzávalók mellett még egy csipet kurkumát is tartalmaznak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3350
  • e Hét: 8195
  • e Hónap: 39681
  • e Év: 244382
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.