Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Ferenc pápa pizzával ajándékozza meg a római hajléktalanokat
  2020-09-02 17:39:11, szerda
 
  Tengerparti kirándulással, pizzával ajándékozza meg Ferenc pápa a római hajléktalanokat
Az elmúlt hetekben szinte mindennap buszok és autók indulnak Rómából a közeli strandokra, hogy - a járványügyi szabályok betartása mellett - a Vatikán közelében élő hajléktalanok csoportjait elvigyék oda. A nap zárásaként pizzériában vacsoráznak, baráti légkörben. Mindez Ferenc pápa ajándéka, és alamizsnahivatalának vezetője, Konrad Krajewski bíboros kíséri el a nélkülözőket.
,,Szinte mindennap elmegyünk a szegényekkel a tengerhez. Kocsikkal, buszokkal indulunk délután 16.30-kor, amikor már kevesebben vannak a strandokon. Este pizzériában eszünk egy »pápai pizzát«, Ferenc pápa ajándékát" - mesélte el Konrad atya. A Vatikán biztosítja a törölközőket, a fürdőruhát, az innivalót. Hétvégén nem mennek, mert akkor túlzsúfoltak a strandok.
,,Mindig szabad strandra megyünk. 13-15 fős társaság megy egyszerre, egyrészt hogy a járvány miatt elkerüljük a zsúfoltságot, másrészt hogy a pizzériában tudjunk beszélgetni. A csoportok egyszerre mindig csak egy hajléktalanszálló lakói közül kerülnek ki; ezeken a helyeken egyébként eddig nem mutattak ki fertőzést."
Vegyes csoportokat alakítanak ki, nők és férfiak is mennek minden alkalommal. A strandon csak egy-két órát töltenek, van, aki fürdik, mások csak sétálnak. ,,Este fél nyolckor pedig mindannyian elmegyünk pizzázni, mindig kerthelyiségbe, nem beltéri helyre." Az asztalnál beszélgetnek az együtt töltött időről, viccelődnek a társaság tagjai: ,,Vidámak ilyenkor. Számukra ez ajándék, mert egyébként nem lenne alkalmuk látni a tengert. Nincs programtervünk, mint a politikusoknak, akik csak beszélnek és beszélnek..., kis dolgokat teszünk, Teréz anya stílusában."
Krajewski bíboros azt is elmondta, hogy szeptembertől a Szeretet Misszionáriusai, azaz a Teréz Anya Nővérei által gondozott, mentális problémákkal küzdő nőkkel is elmennek a tengerpartra.


Forrás: Avvenire
Magyar Kurír 2020.09.01
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Nemzedékek
  2020-09-02 17:23:08, szerda
 
  Mészáros Zsolt Máté orgonaművész Hagyomány és innováció a magyar orgonazenében" című koncertsorozatának második helyszíne a budapesti Szent István-bazilika lesz, melynek egyedülálló akusztikája és különleges hangzású nagy orgonája immár több, mint egy évszázada ihleti meg a komponistákat. A hangverseny három zeneszerző-generáció művein keresztül enged bepillantást a bazilika zenei hagyományaiba.

Riport műsor a videón - Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Esti szentmise Csaba testvérrel 090.02 - Esztelneken,
  2020-09-02 17:08:02, szerda
 
  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Palkó Julián utolsó prédikációja
  2020-09-02 16:07:20, szerda
 
  Kincs voltál (Palkó Julián atya utolsó prédikációja Budapesten)
...... ...........



Budapest belvárosi ferences templom 12 éve szolgáló szerzetespapjának, Palkó Juliánnak utolsó budapesti Szentbeszéde Jézusról és a talált kincsről.

Videó Link

*
Palkó Julián atya weboldala Link

Szentbeszédei a Youtube csatornán Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Drogosok gyógyulása az ima erejével
  2020-09-02 16:00:27, szerda
 
  Két magyar szenvedélybeteg fiatal gyógyulásának története az ima és a közösség erejével.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
2800 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait az Óbudai
  2020-09-02 15:57:19, szerda
 
  2800 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait az Óbudai Egyetemein.

Rövid videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Megkezdődött a 31. tanév a Máriaremetei-Hidegkúti Ökumenikus
  2020-09-02 15:54:57, szerda
 
  Megkezdődött a 31. tanév a Máriaremetei - Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskolában

Rövid videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Esti szentmise Csíksomlyó 09.01
  2020-09-02 15:47:27, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Mai nap sztár fotója
  2020-09-02 11:15:22, szerda
 
  ...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Szent Imre magyar királyi herceg
  2020-09-02 11:10:02, szerda
 
  1031 szeptember 2-án halt meg Szent Imre herceg a székelyhídi otthonunktól nem messze, Érszentimre határában vadászás közben! Valamikor itt egy Szent Imre tiszteletére szentelt monostor állt, ma egy hatalmas ősi tölgyfa jelzi azt a helyet, ahol Szent István és boldog Gizella fia meghalt! Szent Gizella édestestvére, a Nyugatrómai birodalom császára, Szent Henrik utód nélkül meghalt. Az ő harcrat ermett unokaöccse Imre, valós veszélyt jelentett II. Konrád császár hatalmára! A két család amúgy sem volt jó viszonyba, hisz Konrád szüleit Henrik császár száműzte.
Az elmúlt évben gyalog zarándokoltunk Szent Imre halálának a helyére, az idén, csak gondolatban kelek útra, hogy a tanévre készülve a magyar ifjúság védőszentjének, Szent Imrének közbenjárását kérjük gyermekeinkért! Szeretettel, Csaba t.

*
Szent Imre magyar királyi herceg
Wikipedia oldalon
Szent Imre magyar királyi herceg (Székesfehérvár, 1000-1007 között - Bihar vármegye, 1031. szeptember 2.) Szent István király és Boldog Gizella királyné fia, a magyar trón örököse. 1031-ben vadászat közben halt meg. A legenda szerint apja Imre halála miatt ajánlotta föl koronáját és országát Szűz Máriának 1038. augusztus 14-én.

Születése
Vastagh György: Szent Imre herceg
Imre herceg temetése és Vazul megvakítása Fehérvárott, Képes krónika
Szent Imre herceg I. István király és Gizella királyné(984-1065) fia. Az uralkodó házaspár gyerekeiből (többen is lehettek, csak kettőnek a neve maradt fenn: Ottóé, aki valószínűleg 1000 előtt született (a krónikák szerint 1002 előtt keresztelték meg, és korán halt meg), valamint Imréé, aki nevét, valószínűleg anyai nagybátyja. II. Henrik német-római császár után kapta. A hahóti kódex és a Pray-kódex a nevet Henricus alakban tartalmazza, az előbbi esetben meg is tévesztette a kutatókat, mert először II. Henrik említését vélték benne.
Életéről krónikák és legendák alapján vannak csak információk. Születésére nézve egyes források 1000-et jelölnek meg, míg a krónikák szerint 24 éves korában halt meg, így valószínűbb, hogy 1007-ben született. A székesfehérvári Szent Imre-templom. A hagyomány szerint az egykor a templom helyén álló palotában született a herceg A hagyomány szerint a székesfehérvári ferences templom és rendház (ma Szent Imre-templom) elődjének számító királyi palotában született.

Neveltetése
Nevelésére különös gondot fordítottak szülei. 1015-ben Imre herceg oktatását átvette Gellért püspök, aki Velencéből a Szentföld felé tartva I. István udvarába került Győrszentmártonon a mai Pannonhalmán, és a királyfi mellett maradt, eredeti szándékától eltérően.
Gellért püspök hét éven keresztül tanította Imre herceget latinra, elvégeztette vele a kor legmagasabb iskolai fokozatait, a triviumot és quadriviumot. A tudományok mellett a vallásba, valamint a papi élet rejtelmeibe is beavatta.
Tizenöt éves korától atyja mellett nevelkedett, ahol az államirányítás tudományát, a hadvezérséget, a diplomáciát sajátította el. I. István Imre herceg nevelését annak huszonhárom éves korában fejezte be. Imre kész volt az uralkodásra, így megfelelő feleséget kerestek számára. A korabeli hagyomány három uralkodóházat említ, ahonnan a felesége származhatott volna: a lengyel, horvát és görög uralkodóházat, írásos emlék erről nem maradt fenn.
Az a hír csak a 11. század után kapott szárnyra, hogy Imre tudatosan zárkózott el az utódnemzéstől. Mint a 12. századi Imre-legenda írta hőséről: ,,Ő a testi nemzést, amely romlandó, a szüzesség lelki fogadalma mögé helyezte\..., és érintetlen hitvese szüzességét romlatlanul megőrizte." A korábban keletkezett nagyobbik István-legenda szerint Imre halála után István rádöbbent, hogy utód nélkül maradt, vagyis neki aligha volt érdeke, hogy ne szülessék unokája. A 14. századi krónika feltehetően korai része Imrének több mint egy tucat kiváló erényét sorolta fel, de ezek között nem szerepel a szüzesség. Vagyis Imréből csak utóbb, a 12. században faragtak az önmegtartóztatás, a papi nőtlenség (a cölibátus) eszméjét propagálni hivatott szentet, kihasználva azt a sajnálatos és bizonyára akaratával ellentétes tényt, hogy házasságából nem származott gyermeke.]
Veszprémi hagyomány szerint titokban a város székesegyházának északi oldalán lévő Szent György-kápolna falai között tett tisztasági fogadalmat.

Trónörökösként
I. István őt jelölte ki utódjául, és úgy nézett ki, hogy elhatározása elé sem a főpapság, sem István közvetlen hívei nem gördítenek akadályt. A király felkészítette fiát az uralkodásra. Az ,,Institutio morum - Intelmek Imre herceghez" írásában adott személyes útmutatást az uralkodásra Imre hercegnek. (Ezt az írást, amelyet a király végrendeletének is tartanak, századok múltán a Corpus Juris Hungaricibe, a Magyar Törvénytárba is felvették.)
Imre a húszas évek végén elkerülve szülei udvarából bizonyára elfoglalta a trónörökösöket megillető ,,hercegséget" (valószínűleg a ,,bihari dukátust"), és apja reá bízta a ,,királyi sereg" parancsnokságát is. Ismeretes, hogy Imre viselte az ,,oroszok hercege/vezére" címet is, ám ennek értelmezése vitatott. Jellemzően mégis a királyi testőrség parancsnokságát értik alatta.
II. Henrik német-római császár halála után utóda, II. Konrád hadjáratot indított Magyarország ellen, 1030-ban.[6] A győri csatában győztes magyar sereget valószínűleg Imre vezette. Bár a magyarok előtt megnyílt a lehetőség Bajorország felé terjeszkedni, István nem folytatta a csatát, békét ajánlott a császárnak, 1031-ben a császár fia (később III. Henrik néven lett császár) Esztergomban aláírta a békeszerződést. Valószínűsíthető, hogy a békekötésben Imre is részt vett, amivel Magyarország része lett a Lajta és a Fischa folyók közötti terület a Morva-mezővel együtt.
Apja a koronát át akarta adni Imrének, valószínűleg a később átalakított, magyar koronázási palástként ismert miseruhát is erre az alkalomra készíttette Gizella királyné. A herceget várva érkezett meg a hír, hogy Imrét vadászat közben egy vadkan halálra sebezte, s 1031. szeptember 2-án belehalt sérüléseibe.

Halála
Halálának pontos helye sem ismert, valószínűleg a bihari Igfon-erdőben vadászat közben (az országnagyok kedvelt vadászterületén) történt. Itt épült fel a 11-12. század fordulóján a Szent Imre-apátság épülete (szentté avatása után). Mivel a középkori szokás szerint a szentek halálának helyszínén monostort építettek, így ez is ezt erősíti meg. Ő volt az első személy, akit az akkor még csak épülő fehérvári bazilikában temettek el.
VII. Gergely pápa 1083. november 4-én I. Istvánnal és Gellért püspökkel együtt szentté avatta. Ünnepe: november 5.
Imre herceg halálában szerepet játszhatott a német-magyar politikai viszony is. Szent Henrik halálával a bajor uralkodócsalád férfiágon kihalt, így lehetséges örökösként szóba jöhetett az utolsó nőági leszármazott, Imre is. Konrád nyilván számolt a lehetőséggel, ezt bizonyítja, hogy 1030-ig kifejezett ellenséges viszony volt a két ország között, míg 1031-ben egy csapásra megszűnt a háborús állapot és békét lehetett kötni. A vadászbaleset nem ritka a nagypolitikában, egyes vélemények szerint nem vadkan ölte meg, hanem egy Vadkan nemzetségnevű felbérelt besenyő
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 436 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1293
  • e Hét: 2372
  • e Hónap: 15810
  • e Év: 218723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.