Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A böjt és a betegségek kockázatainak csökkentése
  2020-09-05 22:35:37, szombat
 
  Amikor azt halljuk "böjt", sokan az éhezésre asszociálnak. Mennyivel jobban hangzik így: a böjtnek köszönhetően tehermentesítjük a szervezetünket, hozzásegítjük a méreganyagoktól való megszabaduláshoz, és biztosítjuk számára a pihenést.

Sajnos sokan a legújabb fogyókúrás csodaszerekben hisznek, pedig ezek általában csak időszakos sikereket produkálnak, gyakran ahogy abbahagyjuk, szépen visszakúsznak a kilók, de az is előfordulhat, hogy még súlyosabbak leszünk, mint a fogyókúrás program előtt.

A böjt pozitív hatásai
A böjt nagyon hasznos lehet akkor is, ha csak néhány napig tartjuk minden évszakváltáskor. Ebben a cikkben nem olvashatnak olyan tanácsot, hogy miként böjtöljenek, hiszen ebben csak dietetikus vagy szakorvos tud tanácsot adni. Mivel sokan küzdenek krónikus betegséggel, így a böjtnek is személyre szabottnak kell lennie.

Abban megegyeznek a szakemberek, hogy a rendszeresen végzett böjt testsúlycsökkenést eredményezhet, emellett mérsékelheti a hasi zsír mennyiségét, így csökkentve a metabolikus szindróma kockázati tényezőjét. Ez akkor áll fenn, amikor a hasi zsír mellett megemelkedik a koleszterin-, a vércukor-, valamint az LDL-koleszterin-szint. A böjtnek még olyan csodás hatása is van, hogy nemcsak az LDL-koleszterin szintjét csökkentheti, hanem a magas vércukorszintet is mérsékelheti.

A metabolikus szindróma veszélyei, a böjt előnyei
A metabolikus szindróma olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint szív- vagy a cukorbetegség, azonban a rendszeres böjt jelentősen csökkentheti mindkettő kockázatát, és egyben jó hatással lehet az anyagcserére is. Ha időként kis szünetet tartunk az étkezésben, felgyorsulhat az anyagcserénk, ami akár súlycsökkenést is eredményezhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ganoderma: májerősítő gyógygomba
  2020-09-05 22:31:17, szombat
 
 



Mindennapi életünkben számtalan olyan külső tényező éri szervezetünket, mely hatással lehet májunk normális működésére. Fontos, hogy odafigyeljünk erre, hiszen májunk egészséges működése alapvető meghatározója életünknek.

Mi a máj szerepe az emberi szervezetben?
Májunk legfontosabb feladata, hogy megszűrje a vérbe kerülő káros, toxikus vegyületeket, mint amilyen pl. az alkohol. Emellett a máj az epe előállítója, mely a különböző zsírok lebontásához szükséges. Fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában és létfontosságú enzimek, hormonok termelésében. De mindezen felül vitaminokat és ásványi anyagokat is raktároz.

Máj nélkül nem tudunk élni, s jelenleg a májat semmilyen módon nem tudjuk pótolni. Ha a máj működése leáll, az emberi szervezet kb. 1 órán belül elpusztul.

A ganoderma lucidum gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba) az egyik legjobb természetes májtisztító és májerősítő készítmény.

Melyek a máj leggyakoribb károsító tényezői?
A rendszeres és túlzott mértékű alkoholfogyasztás mellett májunk egészségét megzavarhatják bizonyos gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók, megfázás elleni készítmények, koleszterincsökkentők, stb.), a magas zsírtartalmú ételek, a vörös húsok, különböző vegyszerek, növényvédőszerek és kedvezőtlen hatással lehet működésére a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is.

Az életkor előre haladtával májunk elkezd telítődni a különböző káros anyagokkal, s egyre kevésbé képes ellátni méregtelenítő munkáját, melynek súlyos következményei lehetnek: fáradtság, fejfájás, magas vérnyomás, allergia, vesebetegségek, emésztési problémák, idegrendszeri zavarok, stb.

Mivel májunknak fontos szerepe van a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában, nem megfelelő működése felboríthatja szervezetünk egyensúlyát.

Alternatív gyógymód, májerősítés, májtisztítás
Az alternatív medicina világában a legjobb természetes májerősítő és májtisztító készítmények a gyógygombák, különösen a ganoderma lucidum gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba).

Az ősi, keleti gyógyítók már évezredek óta alkalmazzák a pecsétviaszgombát a különböző májbetegségek gyógyítására.

A ganoderma gyógygombában található poliszacharidok, triterpének, szelén, adenozin és ganoderén sav mind-mind elősegítik a máj egészséges működését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cordyceps gyógygomba
  2020-09-05 22:16:03, szombat
 
 



Az alternatív medicina előszeretettel alkalmazza a cordyceps sinensis gyógygomba kivonatot a krónikus vesebetegségben szenvedő páciensek gyógyítására.
Egy kínai kutatócsoport azt vizsgálta, hogy milyen szerepe lehet a cordyceps gyógygombának a vesebetegségekre.

A cordyceps sinensis vagy magyarul hernyógomba (dong chong xia cao) az egyik legnépszerűbb természetes összetevő a tradicionális kínai orvoslásban, melyet többek között a krónikus vesebetegségben szenvedő páciensek kiegészítő kezelésére alkalmaznak.

A kutatók összesen 22 tanulmány 1746 résztvevőjének adatait elemezték és azt találták, hogy azoknál a krónikus vesebetegeknél, akik nem részesültek dialízisben, a cordyceps kivonat szignifikánsan csökkentette a szérum kreatinin szintet, javította a veseműködést és csökkentette a vizelet fehérjetartalmát.

A kutatócsoport véleménye szerint a cordyceps gyógygomba kivonat tehát ígéretes lehet a krónikus vesebetegek gyógyításában, mint kiegészítő terápia, azonban az egyértelmű következtetések levonásához még további vizsgálatok szükségesek.
Forrás : Link

Megjegyzés: A cordyceps gyógygomba igen hatékony tüdőbetegségekben is ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Májerősítés, májtisztítás gyógygombákkal
  2020-09-05 22:10:22, szombat
 
  Meglepően sok olyan tényező van mindennapi életünkben, mely károsíthatja májunk megfelelő működését. Pedig a májnak rendkívül fontos szerepe van a szervezet megfelelő működésében.
Mik is lehetnek ezek a károsító tényezők?

- bizonyos vény nélkül is kapható gyógyszerek: fájdalomcsillapítók, köhögés csillapító szirupok, megfázás elleni készítmények. Van köztük olyan, aminek a halálos adagja felnőttben 6g/nap és 850mg-ot tartalmaz egy-egy tasaknyi ebből a ,,gyógyszerből"

- bizonyos receptre kapható gyógyszerek: vérnyomás-, koleszterincsökkentők, prosztata és ízületi gyógyszerek, stb.

- 40 év feletti életkor

- rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás

- gyorséttermi ételek, vörös húsok, magas zsírtartalmú ételek

- vegyszerek és mérgező vegyületek (háztartási spray-k)

- kevés folyadékfogyasztás

A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Tylenol nevű gyógyszernek májkárosító hatása van. A Tylenol pedig nem más, mint paracetamol, az egyik legszélesebb körben alkalmazott lázcsillapító gyógyszer.

Mint ahogyan azt a fenti pár sorban láthattuk, májunk folyamatos veszélynek van kitéve a nap 24 órájában.

Mi a máj legfőbb szerepe szervezetünkben?

- előállítja a zsírok bontásához szükséges sárgás-zöld folyadékot, az epét
- megszűri a káros, mérgező vegyületeket, melyek a vérbe kerülnek (pl. alkohol)
- kb. 13 000 létfontosságú vegyületet, hormont és enzimet termel (koleszterol, tesztoszteron, ösztrogén, stb.)
- emellett kb. 50 000 enzimet irányít annak érdekében, hogy fenntartsa a szervezet megfelelő működését
- szabályozza a vércukorszintet
- esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz (pl. A, D, K, B12 vitamin)

Ha a májunk nem szűrné ki szervezetünkből folyamatosan a káros anyagokat, kb. 1 órán belül meghalnánk! A máj nem pótolható, mint a vese, ,,műmáj" nem létezik.

A máj tehát egyik legfontosabb szervünk.

Az idő előre haladtával azonban májunk elkezd megtelni a sok-sok mérgező toxinnal, emésztetlen zsírral, epekővel és egyéb hulladékkal.

Amikor ugyanis a máj már nem képes megfelelő mennyiségű epét előállítani, életbe lép a B-terv. Mivel közömbösíteni már nem tudja, elkezdi raktározni a káros anyagokat, amik aztán évekig szervezetünkben parkolhatnak. A toxinok egy része ásványi kövekké alakul, részben ebből lesz az epekő. Idővel ezek a kövek elzárhatják az epevezetéket. Az epekő tehát kiváló jelzés lehet az esetleges máj problémákra.

Májunkat folyamatos kihívások elé állítják:

- a gyógyszerek
- az alkohol
- a környezetszennyező anyagok
- a tartósítószerek
- a gyomirtók
- a növényvédőszerek
- az állati eredetű fehérje
- a vízben található klór
- a háztartási vegyszerek: hajfestékek, spray-k, rovarirtók, kozmetikai készítmények

Milyen tüneteket válthatnak ki ezek a vegyületek és modern életmódunk?

- fejfájás
- krónikus fáradtság
- magas vérnyomás
- bél panaszok
- ízületi fájdalom
- magas koleszterinszint
- emésztési problémák
- idegrendszeri problémák
- vércukor problémák
- látás gyengülés
- allergia
- légzési problémák
- vesebetegségek
- stb.stb.

Gondolt már arra, hogy ezeket a tüneteket a máj nem megfelelő működése is okozhatja?

A nem megfelelő májműködés magas vérnyomást okozhat. A túlzott mennyiségű aldoszteron arra ösztönzi a szervezetet, hogy több nátriumot és kevesebb káliumot tároljon. Ez az elektrolit háztartás egyensúlyának felbomlását és a vérnyomás emelkedését válthatja ki.

Emellett a máj ellenőrzi a vérzsír szintet is. Túl sok zsír hatására az erek megmerevedhetnek, ami szintén növeli a vérnyomást.

Amikor az egyébként is megviselt májat különböző szennyezőanyagok, toxinok, gyógyszerek, stb. "kezdik el bombázni", a máj nem képes ezeket tökéletesen elbontani, s ezek a káros vegyületek bekerülhetnek a véráramba, majd lerakódhatnak az izmok, szervek, szövetek, ízületek, stb. sejtjeiben. Az immunrendszer hamar felismeri, hogy ezek nem természetes részei a szervezetnek, ezért támadást indít ellenük, s így a saját sejtjei ellen is.

A májnak nagyon fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában, hiszen ha a vércukorszint leesik, felszabadítja az elraktározott cukrot, az ún. glikogént. Akinek nem megfelelő a vércukorszintje, annak súlyproblémákkal, fáradtsággal és gyakran krónikus gombafertőzéssel kell szembenéznie.

Amikor zsíros ételeket fogyasztunk, a máj emulgeálja, azaz hasítja a zsírsavakat az epe segítségével, amit az epehólyagban tárol el. E folyamat során nő az epe koleszterin tartalma. Ha a máj már nem képes annyi epét termelni, hogy közömbösítse a koleszterint, akkor az fokozatosan kis kövekké állhat össze. Így alakul ki a rendkívül fájdalmas betegség, az epekő.

A nem megfelelően működő máj nem képes közömbösíteni a szervezetbe jutott méreganyagokat, amik ha eljutnak az agyba, fejfájást okozhatnak. Ráadásul a fájdalomcsillapítók tovább ronthatják a máj működését.

Májunknak tehát szüksége van arra, hogy segítsük működését, hiszen mint láthattuk, funkciójának romlásával igen súlyos és kellemetlen tünetek jelenhetnek meg szervezetünkben.

Milyen készítmény javasolt a máj működésének támogatására?

Megfigyelések szerint a Ganoderma gyógygombának, az Olajfalevél kivonatnak és a lúgosításnak lehet jó hatása májunk működésére.

A Ganoderma gombában található alábbi összetevők segíthetik a máj méregtelenítését:

- szelén
- poliszacharidok
- triterpének
- ganoderán sav
- adenozin

A Ganoderma lucidum gyógygombát az ősi keleti gyógyítók már több ezer éve használják a májbetegségek kezelésére: pl. hepatitis.

A májcirózis fokozatosan károsítja a máj sejtjeit azáltal, hogy a nem megfelelően működő, beteg májsejtek elzárják a vér normál áramlásának útját, ezáltal az egészséges májsejtek működése is leáll. A rossz májműködés hatására ammónia halmozódik fel a szervezetben, ami számos enzimatikus reakciót megzavar, ráadásul az ammónia rendkívül mérgező a központi idegrendszerre nézve. A májelégtelenség ezért gyakran kómába csap át.

Májcirózist az alábbi tényezők okozhatnak:

- alkohol
- hepatitis C, B és D
- autoimmun hepatitis
- öröklött betegségek: Wilson-kór, haemochromatosis, glikogén raktárak betegsége, stb.
- gyógyszerek, mérgek, fertőzések
- elzáródott epevezeték
- NASH (nonalcoholic stealohepatitis)
- aflatoxint termelő gombafajták, amik pl. mogyorón, pisztácián, gabona magvakon, kesudión élősködnek. Ezek a törzsek főleg a trópusi és szubtrópusi klímán elterjedtek, de már nálunk is a gabonafélék 25%-a aflatoxinnal szennyezett.

A májcirózis a kezdeti stádiumában a legtöbb embernél nem okoz panaszt, azonban később az alábbi tünetek jelennek meg:

- kimerültség, fáradtság
- gyengeség
- súlyvesztés
- étvágytalanság
- hányinger, hasi fájdalom
- pókháló szerű angioma
- víz képződése a hasüregbe (hasvízkór vagy ascites)

Májunkra hatalmas szükségünk van, ezért ne károsítsuk feleslegesen, ezért kerüljük a túlzott mértékű alkoholfogyasztást, a különböző vegyszereket, óvatosan bánjunk a gyógyszerekkel (fájdalomcsillapítók, megfázás elleni italok, stb.) és erősítsük működését természetes készítményekkel, pl. ganoderma lucidum gyógygombával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Maitake gomba gyógyhatásai
  2020-09-05 22:05:34, szombat
 
 



Maitake gomba vs. rákos daganatok
A maitake gyógygomba (Grifola frondosa) MD-frakciója béta 1,6 és béta 1,3 glükánt tartalmaz. Ezeknek a vegyületeknek már korábban is komoly anti-tumor hatást tulajdonítottak.
Forrás: Alternative Medicine Review, 2002. június, Noriko Kodama, Kiyoshi Komuta, Hiroaki Nanba

A tanulmány során II-IV-es stádiumú rákos betegeknek (22 és 57 év közötti betegek)MD-frakciót és maitake gyógygomba kivonatot adtak és vizsgáltak azok jótékony hatásait. A rák visszafejlődése (regresszió), valamint a tünetek szignifikáns javulása a májrákos betegek 58,3%-ánál, a mellrákos betegek 68,8%-ánál, a tüdőrákos betegek 62,5%-ánál volt megfigyelhető. A kutatás szerint 10-20%-os javulás következett be a leukémiás, gyomorrákban, valamint agydaganatban szenvedő betegeknél. Amikor a maitake gyógygombát kemoterápiával együtt alkalmazták, bizonyos immunsejtek aktivitása 20-40%-kal nőtt azokhoz képest, akiknél csak a kemoterápiát folytatták. Állatkísérletek is megerősítették a maitake gyógygomba rákellenes tulajdonságait.

A maitake gyógygombára a 80-as évektől figyeltek fel a kutatók, 1981-óta Japánban és más országokban is kereskedelmi mennyiségben termesztik. Ennek fő oka, hogy felismerték, hogy a maitake gomba bizonyos részei anti-tumor, vércukor csökkentő, vérzsírszint csökkentő, májerősítő és immunrendszer támogató tulajdonságokkal rendelkezik.

Állatkísérletek
Kutatók egérkísérletek során a maitake gyógygomba hatékony immunrendszer támogató tulajdonságait és tumor sejt pusztító hatását figyelték meg. Emellett megállapították, hogy a maitake gomba nagyobb dózisban sem toxikus, a hosszú kezelések után sem károsodtak az egerek szövetei és vérképük is a normál tartományban maradt.

Klinikai alkalmazás
A bevezetőben említett vizsgálat során az MD-frakció és maitake gyógygomba kivonat hatását vizsgálták rákos betegekben. Az adatokat úgy gyűjtötték a kutatók, hogy szorosan együtt dolgoztak a betegek kezelőorvosaival (Japánban).

Az alábbi eredményeket tapasztalták:
- a tumor mérete (CT vagy MRI) csökkent
- a tumor markerek értéke csökkent
- a T (tumor méret), N (rákos léziók száma) vagy M (áttét képződés) faktorok csökkentek vagy nem változtak
- bizonyos immunsejtek (természetes ölősejtek, makrofágok, T limfociták, stb.) száma nőtt
- a citokin termelés (IL-1 és IL-2) nőtt

Esettanulmányok

1, ,,A" eset
57 éves férfi betegnél tüdőrákot diagnosztizáltak (epidermoid carcinoma). IV-es stádiumban fedezték fel a tumort, a beteg a kemoterápiát megtagadta. Az első rákos daganatot 1985-ben diagnosztizálták a betegnél (kolloid carcinoma). Ez a primer daganat 1989 áprilisára áttétet képzett a tüdőben (1,5 cm-es és 3,8 cm-es daganat). Ekkor kezdett el MD-frakciót és maitake kivonatot tartalmazó tablettát szedni. Sajnos a beteg 60 hónappal később (1994. május) meghalt, a tüdőrák vonatkozásában azonban javulás következett be, hiszen halála előtt III-as stádiumba került és a nagyobb tumor átmérője 3,8cm-ről 3cm-re csökkent, a kisebb daganat pedig eltűnt.

2, ,,B" eset
47 éves nőnél II-es stádiumú hepatocellularis carcinomát (májrák) diagnosztizáltak. 1994 márciusától napi 4-szer 80mg cisplatin-nal kezelték (CDDP). 1995 januárjában elkezdte fogyasztani az MD-frakciót és a maitake gyógygomba kivonatot, a cisplatin szedését abbahagyta. 2,5 évvel később (1997 június) az IL-2 termelés 2,2-szeresére nőtt. 1999 júliusára a tumor teljesen eltűnt.

3, ,,C" eset
54 éves férfi beteget III-as stádiumú hepatocelluláris carcinomával diagnosztizáltak. Kezdetben percután etanol injekcióval és 20mg adiamycin (ADM) injekcióval kezelték. A kezelés hatásosságának hiányában, valamint a mellékhatások miatt a kezelést felfüggesztették 9 hónappal később. Ekkor kezdte el a maitake gyógygomba fogyasztását. Egy évvel később a bilirubin szint 3,2 mg/dl-ről 1,6 mg/dl-re csökkent, az albumin szint is javult, 3,1-ről 1,9 mg/dl-re.

4, ,,D" eset
45 éves hepatocelluláris carcinomában szenvedő nő (III-as stádium) beteg leletei a maitake gyógygomba fogyasztás előtt az alábbiak szerint alakultak: bilirubin 3,2 mg/dl, albumin 2,1 mg/dl, prothrombin 43%. 1995 májusától kezelései:
- transcatheter arterila embolization (TAE) - katéteren keresztüli mesterséges artéria elzárás
- 10ml lipiodol
- 15mg ADM
- 100mg cisplatin

1996 januárjában a korábbi kezeléseket abbahagyták és ekkor kezdte el a maitake gomba tablettákat fogyasztani. Ezzel együtt kemoterápiás kezelésben is részesült (5-fluorouracil). 1997 szeptemberére a bilirubin lecsökkent 2,1-re, a prothrombin aktivitás 72,2%-ra nőtt. 1998 februárjától csak maitake készítményeket fogyasztott, a III-as stádiumból I-es stádiumba került.

5, ,,E" eset
56 éves férfi beteget IV-es stádiumú hepatocelluláris carcinomával diagnosztizáltak, 9 évvel korábban pedig tüdőrákkal kezelték (epidermoid carcinoma). A tüdőrák felfedezését követően a bal tüdejének felét eltávolították, majd megkezdték a kemoterápiás kezelést. 1994 márciusában azonban áttétek jelentek meg a májban. Ekkor kezdte el a maitak gyógygomba fogyasztását. 1999 augusztusára az IL-2 termelés 1,7-szeresére nőtt és a CD4 sejtek száma 30%-kal nőtt. A tumor bár megmaradt, nem nőtt tovább. 2002 februárjáig a tumor nem nőtt és áttét sem alakult ki.

6, ,,F" eset
41 éves nő beteget ER pozitív (ösztrogén receptor pozitív) mellrákkal diagnosztizáltak (III-as stádium). A daganatok mérete 2,4 és 0,7 cm volt. 1996 szeptemberében a két daganatot eltávolították. A beteg 10mg tamoxifent és 100mg 5-FU-t kapott 1996 decemberéig. 1997 júniusában egy 1,3 cm átmérőjű áttétet találtak a tüdőben. Ekkor kezdte el fogyasztani a maitake tablettát. 1999 márciusára a tüdő áttét eltűnt. A maitake gomba szedése alatt az IL-2 termelés 50%-kal, a CD4 sejtek száma pedig 30%-kal nőtt. 2002 elejéig a tumor nem tért vissza.

Konklúzió
Ahhoz, hogy a maitake gombáról egyértelműen és hivatalosan is kijelenthessük, hogy anti-tumor hatással bír, még további kutatásokra, még több esetszámra van szükségünk. Az eddigi vizsgálatok azonban nagyon bíztatóak, nem véletlen, hogy Japánban bizonyos gyógygomba készítményt törzskönyveztek és gyógyszerként használnak.

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a maitake gyógygomba képes csökkenteni bizonyos daganatok méretét és képes aktiválni, illetve erősíteni az immunrendszernek azt a részét, amely felelős a rákos sejtek elpusztításáért.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A 10 legjobb vírusölő étel
  2020-09-05 21:57:00, szombat
 
  A 10 legjobb vírusölő étel, ami segít egész évben egészségesnek maradni

A legjobb vírusölő ételek
Például a 1) Citrom már réges régóta ismert megfázás és influenza gyógyír és bizonyított, hogy ez a citrusféle 15 különböző típusú vírusülő anyagot tartalmaz. Ajánlott a friss citromlé fogyasztása az influenza szezon kezdetén, mivel ez a legjobb forrása az vírusölő anyagoknak és persze a C-vitaminnak.

További ételek, amik ismertek arról, hogy vírusölő anyagokat tartalmaznak:
A vírusölő aktivitás koncentrációja milliós nagyságrendben mérve
2) Dió 1,375,300 ( 4 féle anyag )
3) Gránátalma 752,000 ( 2 féle vírusölő anyag)
4) Kókuszdió 739,884 ( 4 féle anyag)
5) Tealevelek 714,946 ( 18 féle anyag)

További remek ételek, amik erős vírusölő tulajdonsággal rendelkeznek :

6) Shiitake gomba
Ez az egyik legjobb forrás, mivel tele van minőségi tápanyagokkal és magas a vírusölő tulajdonsága is, kutatások bizonyítják, hogy a shiitake gombában legalább 11 beazonosított anyag találhható, ami megakadályozza a vírus továbbterjedését az egészséges sejtekben.

7) Fokhagyma
A fokhagyma mindenki számára melegen ajánlott, aki meg akarja védeni magát a megfázás és az influenza vírusaival szemben. A fokhagyma rendszeres fogyasztása akár 64%-al is csökkentheti a vírusok megjelenését a szervezetben, emellett pedig akár 70%-al csökkentheti a tüneteket, ha ön már megfertőződött a betegséggel.

8) Bókafű
Ez a gyógynövény amit népszerű kínai csirke leves alapanyag remek vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. A házikészítésű húsleves, ez a tradicionális otthoni gyógyír a megfázás ellen tényleg hatásos!

9) Almabor ecet
Az almabor ecet remek vírusölő,gombaölő, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és bizonyítottan megöli a bacilusok 98%-át és még a rákos sejtek megölésére is alkalmas lehet. Adjon 2 evőkanál almabor ecetet és 1 evőkanál mézet egy pohár vízhez és fogyassza a keveréket naponta kétszer a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítése érdekében.

10) Tengeri moszat
Mindegy, hogy nyersen vagy szárítva, a tengeri moszat remek vírusölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett az egyik legjobb növényi forrása a kálciumnak és még számos más elengedhetetlen ásványi anyagnak, mint például a jódnak, a vasnak és a magnéziumnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A cukros italok és a szív egészsége
  2020-09-05 21:51:56, szombat
 
  Manapság széles körben elterjedt a cukros üdítőitalok fogyasztása, főleg nyáron behűtve számítanak kedvelt italnak, de a hétköznapokban is előszeretettel kortyolgatjuk őket. Nem gondolunk bele ugyanakkor, milyen kedvezőtlenül hathatnak a szervezetünkre, elsősorban az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjének emelkedésére, melyek magas értéke összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával.

Kikre jelenthet veszélyt?
A túlcukrozott üdítőitalok minden korosztályra nézve károsak lehetnek, a kutatások mégis elsősorban a középkorúakat és az idősebbeket emelték ki mint veszélyeztetett csoportokat. Ennek oka az lehet, hogy idősebb korban egyre magasabbá válik mind az LDL-koleszterin, mind a triglicerid szintje, és ezt még tovább tetézi a cukros italok fogyasztása. Emellett hozzájárulnak a HDL-koleszterin szintjének a csökkentéséhez is, melynek magasabb értéke védelmet jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

A koleszterin veszélyei
A tartósan magas koleszterinszint hosszú távon olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint az érelmeszesedés, a szívroham vagy a stroke. A kor előrehaladtával egyébként is nagyobb esélyünk van ezekre a betegségekre, egyáltalán nem kellene ezt tetézni mindenféle egészségtelen italok fogyasztásával.

A kétféle koleszterin
A HDL-koleszterint szokták jónak, míg az LDL-koleszterint rossznak nevezni. Amennyiben a HDL szintje alacsony és az LDL-é magas, úgy az artériák belsejében plakkok alakulnak ki, merevvé válnak, a szív nem tudja megfelelően ellátni a munkáját, és ez szív- és érrendszeri betegségek kialakuláshoz vezethet. A HDL magas értéke pozitívan hat az LDL szintjére, megakadályozva annak oxidációját, ami jelentősen hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez és az artériák károsodásának megakadályozásához. A HDL-koleszterin szintje elsősorban rendszeres testmozgással növelhető, így mindképpen érdemes beiktatnunk a hétköznapjainkba.

Az életmód megváltoztatása elsődleges
Ahhoz, hogy a koleszterinszintünk normalizálódjon, mindenképpen szükséges az életmódunkon változtatni. A rendszeres testmozgás mellett térjünk át a mediterrán étrendre, amely csak kevés vörös húst, ellenben sok halat tartalmaz. Lehetőség szerint az állati zsírokat cseréljük le olívaolajra, és próbáljuk csökkenteni a szénhidrátbevitelt is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az agyzsugorodás csökkentése időseknél
  2020-09-05 21:49:02, szombat
 
  Idősebb korban sajnos zsugorodásnak indulhat az agy, azonban sokféle olyan tevékenység létezik, amelyek megakadályozhatják ennek a folyamatnak a kialakulását. Hasznos lehet a kertészkedés, a tánc, illetve a rendszeres, mérsékelt testmozgás.

A testmozgás szerepe
Már napi félórás mérsékelt testmozgás is sokat segíthet az agy zsugorodásának megállításában. Minden olyan fizikai aktivitás előnyös, ami egy kicsit megmozgat, lefáraszt. A fentieken kívül az úszás, a szobakerékpározás, sőt a napi séta is nagyon hasznos lehet, hiszen ezek a tevékenységek elősegítik, hogy az agy is fiatalos és fitt maradjon. Amennyiben a rendszeres testmozgással az agyunk megfiatalodik, több évet is letagadhatunk a korunkból. Természetesen fontos a káros szenvedélyek elhagyása is, hiszen például a dohányzás sok évvel rövidítheti meg az életet.

Akár négy évet is nyerhetünk
Az említett módszerrel más olyan, az agyat érintő veszélytől is megóvhatjuk magunkat, mint például a kognitív funkciók hanyatlása vagy a rettegett demencia. A kutatók az egyik csoportba olyan idősebb embereket vontak be, akik rendszeresen mozogtak, a másikba pedig olyanokat, akik egyáltalán nem szerettek sportolni, mozogni. Kiderült, hogy az aktív személyek sokkal jobban szerepeltek a kognitív teszteken és az agyi aktivitásuk alapján akár 4-6 évet is letagadhattak volna a korukból, hiszen a mozgás szinte megfiatalította őket, az agyméretük pedig mintegy 12 köbcentiméterrel volt nagyobb az inaktív társaikkal szemben.

Az emberi agy
A kor előrehaladtával az emberi agy súlya mintegy 5 százalékkal csökken, amennyiben a személy inaktív életmódot folytat. Az agy zsugorodásának folyamata már 40 éves korban elkezdődik, és körülbelül 70-75 éves korban tetőzik, idővel tehát felgyorsul a folyamat. Ezért is ugrik meg idősebb korban annyira a demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
3 csodás illóolaj: teafa, kakukkfű és eukaliptusz
  2020-09-05 21:46:09, szombat
 
  Az illóolajokat ma már egyre többen használják, hiszen számtalan betegség kezelésére, egészségügyi probléma gyógyítására alkalmazhatók. Közülük sok nagyon hatásos a kórokozókkal szemben, azaz antivirális, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek az illóolajok oly módon is szolgálhatják az egészségünket, hogy kihasználjuk az aromaterápiás hatásaikat, de például felületeket is fertőtleníthetünk velük.

Fertőzésveszély csökkentése illóolajokkal
Egyes illóolajok alkalmasak arra, hogy segítségükkel csökkentsük a fertőzések veszélyét. A teafaolaj például eredményes a vírusok, a gombák és a baktériumok elpusztításában. Bebizonyosodott, hogy nagyon hatásos a tüdőgyulladást okozó baktériumok ellen, de a teafaolaj a háztartásunk tisztán tartásában is verhetetlen. Akár nagy mennyiségben saját magunk is készíthetünk belőle olyan terméket, amely sikeresen veszi fel a küzdelmet a lakásban kialakuló penészfoltok ellen. Keverjen el egy szórófejes üvegben fehér ecetet és teafaolajat, majd fújja be a penészfoltot. Hagyja hatni, majd nedves szivaccsal törölgesse át a foltot.

Az eukaliptusz-illóolaj és a légutak
Az eukaliptusz-illóolaj nagyon hatékony a légutak tisztításában, de segíthet a sebkezelésben és a köhögés csillapításában is, sőt a lakásunk takarításakor is nagy hasznát vehetjük. Fontos azonban, hogy csak gőzölésre szabad használni, belső fogyasztásra nem alkalmas. Sebkezelésénél pedig valamilyen hordozóolajjal elkeverve szabad csak használni.

Az eukaliptusz-illóolaj antibakteriális hatással is rendelkezik, emellett gyulladásgátló flavonoidokat és tanninokat is tartalmaz. Az eukaliptusz-illóolajos gőzölés hatásos lehet megfázás esetén, illetve segíthet a gombás fertőzések leküzdésében.

Kakukkfű-illóolaj
A baktériumok és vírusok ellen a kakukkfű is jó megoldás lehet, de gombás fertőzések esetén is bevethetjük. A kakukkfű olyan vegyületeket tartalmaz - mint például a kámfor vagy a karvakrol -, amelyek hatékony vírusellenes hatással rendelkeznek.

Illóolajos tisztítószer
Illóolajok felhasználásával remek tisztítószert készíthetünk. Keverjen össze egy flakonban 20 csepp teafa-, 15 csepp kakukkfű- és 10 csepp eukaliptusz-illóolajat, egy csésze forró vizet és fél csésze ecetet. Rázza össze alaposan az üveg tartalmát és már használhatja is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hatásos gyógynövények
  2020-09-05 21:42:54, szombat
 
  Ma már egyre több ember fordul a gyógynövényekhez, ami nagyon dicséretes, hiszen minél kevesebb gyógyszert fogyasztunk, annál kevésbé terheljük meg a májunkat, az egyik legfontosabb szervünket. Most négy olyan gyógynövényt mutatunk be, melyek nagyon hasznosak lehetnek a szervezetünk számára. Mutatjuk, hogy melyik miben lehet a segítségünkre.

Ginkgo biloba
A Ginkgo biloba az egyik legrégebb óta használt gyógynövény, a kínai orvoslásban például kulcsfontosságúnak számít. Leginkább az agy működésére van pozitív hatással, számos tanulmány számolt be arról, hogy nagyon sokat segíthet közepes vagy enyhe demenciában szenvedő betegeknél, mivel lassíthatja a kognitív hanyatlást. Ezt a pozitív hatást az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében is kimutatták, de a kutatások szerint hasznos lehet még gyulladás, szembetegség, szorongás és depresszió esetén is. A Ginkgo bilobát kapszula, tabletta és kivonatok formájában is megvásárolhatjuk.

Kurkuma
A kurkuma őshazája India, úgy vélik, rákellenes hatásokkal rendelkezik, mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaz, ezzel segít megakadályozni a DNS-mutációk kialakulását. De más területen is hasznos, hiszen remek gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő, így gyakran alkalmazzák ízületi fájdalom csillapítására, de még bizonyos bőrbetegségeknél is hasznos lehet. A kurkuma fogyasztását önmagában nem javasolják, inkább ételekhez adva vagy teaként fogyasztva ajánlott. Fontos megjegyezni, hosszú távú használata esetén előfordul, hogy gyomorproblémákat okoz.

Ligetszépe-olaj
Nemcsak az egyik legszebb gyógynövény a ligetszépe, hanem nagyon hasznos is, hiszen számtalan problémát orvosolhatunk a segítségével. Ez a sárga virágú gyógynövény enyhítheti a PMS, azaz a premenstruációs szindróma tüneteit, és olyan bőrbetegség gyógyítására is alkalmas, mint például az ekcéma.

A ligetszépe-olaj gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkezik, éppen ezért nagyon hatásos lehet atópiás dermatitisz és diabéteszes neuropátia esetén. A legújabb kutatások szerint a szklerózis multiplexben szenvedő betegek életminőségének javításában is segíthet, de használhatjuk még mellfájdalom esetén, illetve a változókori tünetek enyhítésére is. Azok akik depresszió vagy más mentális betegség miatt gyógyszert, illetve véralvadásgátló gyógyszert szednek, kérjék ki kezelőorvosuk véleményét, mielőtt ezt a gyógynövényt használni kezdenék.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3350
  • e Hét: 8195
  • e Hónap: 39681
  • e Év: 244382
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.