Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Holokauszt emléknap-Kettőszázhatvanhetedik nap
  2020-01-29 19:36:17, szerda
 
  Nem lehet szó nélkül hagyni, azt a néhány ezer embert, akit 1944-ben Mosonmagyaróvár küldött a halálba. Hiába a csönd. Hiába a márványtábla a logisztikát megszervező előtt tisztelegve, nincs kegyelem. Nem a németek végezték el a városban a "piszkos" munkát. Nem találkoztam olyan fotóval, ami a június 6-i bevagonírozás napján készült a vasútállomáson. Olyannal sem, ahol Sattler "búcsúztatja" halálba küldött polgárait.
Hogy utána gyorsan rendelkezzen az elkobzott vagyon felől.
Én csak undorom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hárs Ernő laudáció - Kettőszázhatvanhatodik nap
  2020-01-28 06:40:03, kedd
 
  Ekőkerült a gépből egy kaudáció. Farkas Pista piarista igazgató kért meg, hogy az öreg piaristák találkozóján . akik Magyaróváron végeztek - laudáljam Ernő bácsit abból az alkalomból, hogy hetven éve végzett az iskolában. Ernő elkésettm s s elkérte a nár felolvasott szöveget, Azt írta, jó, hogy nem jött időben, mert elsírta volna magát.
Most itt a szöveg:

Laudáció

Augusztusban lesz 30 éve, hogy a városba kerültem, s harminc éve szívom magamba levegőjét, feszülök szelének. S próbálom megérteni múltját, megismerni. Ez nem könnyű. Nem csak ezért, mert alaposan átrajzolta a város arcát az az átkos néhány évtized (itt jegyzem meg, jelenje is elég mostoha), hanem azért is, mert az idegen arcú házak történetét nem segített megismertetni senki.
Nekem ez az épület a 10-es iskola volt és a Diákotthon. Gimnázium az a később emelt, Gorkijról elnevezett utcában székelő volt. 1989 után aztán lassan nyíltak meg a múlt bugyrai, legelőször egy háborús napló került a kezembe, s a piarista iskola igazgatójának naplója az 1945-ös évről.
S a város sem büszkélkedett az itt felnevelődött nagyokkal, s Kovács K. Zoltán magánlevelein sütött először át az a büszkeség, amit az idejárás keltett. S elejtett fél mondatából először nem világlott, ki hogy miért örül annak, hogy itt taníthatok.
Hárs Ernő bátyám vallomása aztán felnyitotta zsilipet, megismertette velem azt az érzést, hogy mit jelent valahova tartozni, valahonnét elindulni. Hol vannak a biztos pontok, hol rejlik az érték, az erkölcs talapzata, ahova vissza lehet menni, ahonnét újra el lehet indulni.
S már értékelem azt, hogy ide tartozhatok. Már kezdem érezni, hogy az Önök visszajövése, találkozói a kezdetekre való emlékezés mellett a mindig ide tartozást is jelentik.
Betilthatták, megszűntethették az iskolát, az azonban belül hordozódott, mint az a bizonyos haza a magasban.
Nehéz tisztséget osztott ma rám Farkas István piarista atya, amikor megkért, hogy mondjak köszöntőt abból az alkalomból, hogy hetven évvel ezelőtt itt érettségizett kitüntetéssel Hárs Ernő. Köszönthettem már őt én Győrött egy irodalmi kitüntetés alkalmával, átadva neki a város üdvözletét.
Nehéz feladat, hisz ilyenkor egy nagyszerű életút egészét kellene egy cseppben összefoglalni, ami szinte lehetetlen. Azt az ívet megrajzolni, amely a piarista gimnáziumtól a külügyminisztériumon át a szabadfoglalkozású íróig vezet. Ha azonban egy szóval kellene őt leírni, csak azt mondanám: költő. Ha hozzátehetem, nagyszerű, míves verseket, belső ragyogású opuszokat termő költészet az övé, amely mint a forrás buggyan fel látszólag hirtelen, aztán bőven patakzik, árad, befogad más vizeket is, hogy ezt együvé kavarva elvigye a tengerig.
Másodsorban műfordító, aki a portugál eposzt olvashatóan, élvezhetően ültette át magyarra, aki Tassót fordított, elfeledett alkotókat.
Harmadsorban született közgazdász, aki multilaterális diplomáciai munkát végzett, amíg el nem távolították a Külügyminisztériumból.
De mindenekfölött ember, aki hű önmagához. Figyelő barát, aki a generációs különbség ellenére is figyelt rám (is), aki a legnemesebb értelemben vett européner, kultúrát szerető ember, legyen az irodalom, zene, festészet.
Ernő bácsi, én amióta ismerem így hívom, magyaróvári, s valójában mindig itt volt az otthon, az Akócs-malom, amit az ő szemével látok, s elmenvén mellette társaimnak mindig megjegyzem: itt született.
Úgy tudom, szívesen jön haza, ha író-olvasó találkozóra hívják, soha nem mond nemet, s két évvel ezelőtt is zsúfolásig megtelt a könyvtár olvasóterme, a hívó szóra.
Hetven év nagy idő, annak, aki földi mértékkel számol. Hetven éve a maturált kisdiák kilépett az öreg falak közül az időbe.
Akkor azonban talán még nem sejtette, e falak vele mentek, s benne voltak végig.
Kedves Ernő bácsi, Isten sokáig tartsa meg benned építményét!
Böröndi Lajos

(Elhangzott a magyaróvári piarista iskola kápolnájában 2008. május 31-én)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akire büszkék lehetnénk - Kétszázhatvanötödik nap
  2020-01-27 06:49:46, hétfő
 
  Akire büszkék lehetünk

Száz éve született Hárs Ernő

Hárs Ernő 1920. szeptember 26-án született Magyaróváron, az Akócs malomban. A helyi piarista gimnáziumban érettségizett, 1939-ben ösztöndíjasként Párizsban, majd egy évig Bécsben tanult. 1943-ban Budapesten közgazdaságtudományi doktorátust szerzett, és két diplomáciai tanfolyamot is elvégzett. 1944-ben feleségül vette Sándor Judit operaénekesnőt.
1945-1976 között a Földművelésügyi, majd a Külügyminisztériumban dolgozott. 1976-tól szabadfoglalkozású íróként alkotott.
Halk szavú, a mindennapok világára figyelő lírikus, akit z emberi lét végső kérdései foglalkoztatták. Tisztítótűz című verseskötete és a Hullámgyűrűk című prózai emlékezései jelentősek.
Húsz saját kötete (versek, tanulmányok és egy szakkönyv a diplomácia világáról) mellett gazdag műfordítói életművet hozott létre, főként német, olasz és portugál nyelvű alkotások magyarra átültetésével. Ezek sorából kiemelkedik két eposz: Torquato Tasso tollából A megszabadított Jeruzsálem, illetve Luís de Camoes műve, A Lusiadák, amelynek magyarra fordításáért a portugál államtól megkapta a Tengerész Henrik Érdemrend lovagkeresztjét, valamint Francesco Petrarca Diadalmenetek című, korábban magyarul kiadatlan művének tolmácsolása.
Ő ültette magyarra Michael Ende A végtelen történet című világsikerű regényét. Több kötettel gazdagította a magyar gyermekvers-irodalmat is. 1993-ban József Attila-díjjal tüntették ki, 1996-ban elnyerte a győri költészeti biennále fődíját és Radnóti-díjat vehetett át, 2003-ban Déry Tibor-díjjal jutalmazták, 2010-ben Hieronymus-díjat kapott műfordítói munkásságának elismeréseként.
Hárs Ernő alkotói pályáját 2011-ben Stephanus-díjjal is jutalmazták, 2009-ben pedig a Magyar Írószövetség örökös tagja lett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bekső Univerzum - Kétszázhatvannegyedik nap
  2020-01-26 19:11:04, vasárnap
 
  Gál Sanyi könyvének a címe. Készen vagyok. Van árajánlatom, ISBN szám. Már csak a borítót várom. Ezt ajándékul szánom Sanyinak, vagyis én fizetem a számlát.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Változunk - Kétszázhatvanharmadik nap
  2020-01-25 06:23:11, szombat
 
  Miért a cím? A Radnóti előadás kapcsán jutott eszembe. Természetesen versei jó része bennem él, s most felhangosítva meglepődve tapasztaltam, hogy nem ugyanaz az érzés van bennem, mint tíz éve.
Tiszta, érthető klasszikus darabok, de az a mély katarzis hiányzott belőlem.
A fölismerés viszont, hogy 35 éves volt, amikor meggyilkolták - új. Mi minden halt meg vele együtt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Radnóti - Kétszázhatvankettedik nap
  2020-01-23 06:43:28, csütörtök
 
  Ma az Idősek otthonában Radnótiról beszélek. Immár talán ötödször megyek oda január végén. Tavaly Ady volt, most Radnóti van soron.
Sok szép verset választottam neves színészek előadásában.
Radnóti 1936-tól jelentős költő, szárnypróbálgatásai a készülődést jelentik nekem. A Járkálj csak halálraítélt! a cezúra. Aztán eszembe jutott, hogy elővegyem Ortutay Naplóját 1944-46 között. Radnótiért vettem meg, későbbi feljegyzései nem érdekelnek, ezért csak a Napló első kötete van a birtokomban. S valóban, az exhumálás 1946-os története benne van. Felolvasom ma.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ünnep - Kétszázhatvanegyedik nap
  2020-01-22 08:18:04, szerda
 
  Nálam minden nap a kultúra napja. (Nem csak a magyaré.) Szánalomból nem teszek megjegyzést az elzárt termekben önmagukat ünneplőkről...

Tegnap vers-aszályról írtam, aztán este kifolyt egy vers belőlem. Még nem vettem elő igazgatni rajta, pedig már izgat.
Amúgy tegnap szép délelőttöm volt, s aztán ebédeltünk a Magyarosban a feleségemmel, s majd készültem az órákra, beszéltem Pesttel, visszakaptam átnézés után a Bécsi Naplóba készített miniszteri interjút. S este Bécsbe is telefonoztam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vers-aszály - Kétszázhatvanadik nap
  2020-01-20 06:26:16, hétfő
 
  Végeztem Gál Sanyi naplójával, még egy átpörgetés. Ma kérek rá ISBN számot. Saját vers már régen volt, néhány töredék. A kötet összeállítása után volt egy-kettő felvillanás. Mindig így van.
Persze várom, hogy világosabb legyen. Már sok volt a sárból. A keményebb, hidegebb telet szeretem. Ez a tél belesüppedt a sárba, miközben igazi eső, az a csöndes, szemerkélő tegnap esett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Himnusz minden időben - Kétszázötvenkilencedik nap
  2020-01-17 08:13:33, péntek
 
  Köd és szürkeség mindenütt. 1823. január 22-re gondolok, s Kölcseyre. Ekkor tett a Himnusz végére pontot. Magányos volt, beteges, és elkeseredett. Már a verset nem a klasszicista hagyományok szerint írta, romantikus alkotás a Himnusz. Nem látott bíztató jövőt, S mi látunk?  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vakoknak a színekről - Kétszázötvennyolcadik nap
  2020-01-16 05:49:34, csütörtök
 
  Hallom, hogy program indul azoknak, akik nem tudtak szakmát szerezni, s leérettségizni, Felnőttekről van szó. Kínomban jutott eszembe, tanfolyamot lehetne indítani érettségivel rendelkezők számára, amelyen megtanítjuk őket írni,olvasni.
Miközben alaptantervről vitatkoznak (jó pár éve), elfedik azt a tényt, hogy ma már többségben vannak az iskolapadban azok, akik az írás és olvasás képességével nem rendelkeznek.
Nekik mellékes, hogy Vass Albertet nem olvassák, vagy Babits Mihályt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 119
  • e Hét: 281
  • e Hónap: 2024
  • e Év: 33689
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.