Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Viharok, nehézségek, próbák
  2020-10-01 07:54:46, csütörtök
 
  ,,Jó nekem, hogy megaláztál" (Zsolt 119,71)

A természetnek egy figyelemre méltó jelensége az, hogy a legragyogóbb színű növények a legmagasabb hegyeken találhatók, olyan helyeken, ahol a legjobban ki vannak téve a legkegyetlenebb időjárási viszonyoknak. A legszebb zuzmók és mohák, valamint a leggyönyörűbb vadvirágok a szelek söpörte, viharok tépte hegycsúcsokon a legdúsabbak.
A legcsodásabb színeket, amit valaha láttam, éppen a nagy Szent Bernát-hegy közelében fedeztem föl a tízezer láb magas Mont Cenis csúcson, a francia Alpokban. Az egyik terjedelmes szikla teljes felszínét betakarta a döbbenetesen élénksárga zuzmó, ami úgy ragyogott a napfényben, mint egy aranyfal, amely egy elvarázsolt kastélyt védelmez. A magasság magányossága és kopársága között és kitéve az égbolt legkegyetlenebb viharainak, ez a zuzmó dicsőséges színt mutatott be, amit sohasem láttatott volna a völgy védelmében.
Amint írom ezeket a szavakat, ugyanannak a zuzmónak két fajtája van előttem. Az egyiket ezen a Szent Bernát-hegyen, a másikat egy skót kastély falán láttam, amit platánok vesznek körül. A formájukban és színükben levő különbség nagyon meglepő. Az egyik a hegycsúcson tomboló viharok között a kankalin bájos sága színében finom szerkezetű és határozott alakú. De az, amit a meleg levegő nevel és a lankás völgyek lágy esői permeteznek, fakó, rozsdás színű, durva szerkezetű és határozatlan alakú.
Vajon nem ugyanilyen-e az a keresztyén, aki szenvedésekben, viharok sodrában és kényelem hiányában él? Ha a viharokat és a nehézségeket Isten megengedi, hogy csapdossák a hívőt újra meg újra, akkor a próbák elűzik a fellegeket és árnyakat, tökéletesítik jellemét, és megáldják ragyogással és áldással az életét.

Áldásaimnak végtelen rendjét
Vezeti az, amiért szívem vérzett;
Mindegyikért dicsérlek Téged,
De legfőképp a legridegebbért.

Hugh Macmillan

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A keresztyén ember imája
  2020-10-01 07:33:55, csütörtök
 
  A keresztyén ember imája

,,Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is." (Mt 6,9-10)

Csak a keresztyének tudják imádkozni az Úr imádságát. A többiek elmondhatják vagy elszavalhatják azt, de nem tudják elimádkozni.
Imádságaink vágyainkból táplálkoznak, és ezért kérünk. Munkálkodunk is azért, amit kérünk. Munkálkodásunk tanúsítja imáink őszinte voltát.
Csak a keresztyének vágyakoznak arra, hogy az Atya akarata meglegyen. És munkálkodásuk tanúsítja, hogy komolyan gondolják, amit mondanak.
Az Úr imádságának az első három sora lényegében véve egyetlen kérésből áll. A mennyei Atyát kérjük benne arra, hogy megváltó munkáját fejezze be. Három hasonló kéréssel kérjük őt arra, hogy ezt megtegye: ,,szenteltessék meg a te neved", majd ,,jöjjön el a te országod", és ,,legyen meg a te akaratod". Az imádság második sora magyarázza az elsőt: Isten nevének bizonyára az ad tiszteletet, ha eljön az ő országa. És ha azt kérdezed: ,,Mit kell értenünk az ő országának eljövetelén?" - akkor ez a válasz: hogy Isten akarata legyen meg a földön, ahogy az megvalósul a mennyben.
Istent akkor fogják majd tisztelni teljesen, amikor ,,az ország" eljön. És az ő országa csak akkor épül majd ki teljes mértékben, amikor minden, ami él, enged akaratának.
Tragikus és istenkáromló jelenség, hogy ezt az imádságot széles körben kegyes előadásként és szertartási töltelékként alkalmazzák. Amikor az Úr ezt az imádságot tanította, az volt az elsődleges szándéka, hogy ,,ne szaporítsuk a szót, mint a pogányok..." Mégis, az az imádság, melyet ő ,,az üres ismételgetések" ellenszereként tanított nekünk, évszázadok óta egyhangú ismételgetések tárgya lett, mintha valamennyi varázsige közül ez lenne a legjobb.
Istent azonban nem kell varázsigékkel megnyernünk magunknak. És Krisztusnak sohasem állt szándékában, hogy örökösen az tényleges szavait ismételgessük. Azt akarja, hogy egész imaéletünk modelljeként használjuk ezt az imát. Azt akarja, hogy annyira szeressük Atyánkat, és olyan erősen kívánjuk az ő királyságát, hogy ezek a vágyak uralják minden kérésünket. Azt akarja, hogy ezért imádkozzunk: legyen meg Atyánk akarata otthonainkban, városainkban és egyházainkban, ahogy az a mennyben van.

Napi gondolat
Hogy lehet az Úr imádsága a mi saját személyes imáink modellje?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 114 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35788 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 230
  • e Hét: 1434
  • e Hónap: 11845
  • e Év: 130937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.