Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A gondolkodás javítása egyszerűen
  2020-10-10 23:31:47, szombat
 
  Az agynak nagyon fontos szerepe van az emberi szervezet működésében. Nevezhetjük központi vezérlőegységnek is, hiszen az agyunk irányító szerepet tölt be. Segítségével tudunk mozogni, járni, látni, érezni, szagolni és a sor végtelen. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk az agyunk egészségére. Annak sincs akadálya, hogy idősebb korunkban fiatalosak maradjuk. Ehhez nincs is másra szükség, mint az agyunkat edzeni és karbantartani. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen a hozzáállásunk az egészségünkhöz. Hiszen mi magunk tehetünk a legtöbbet annak érdekében, hogy sokáig eékerüljenek minket a betegségek.

Ahhoz, hogy agyunk sokáig jól működjön, nagyon fontos az aktív és rendszeres mozgás. Az aktív testmozgás az agyat is aktiválja és nagyon jól karbantartja. A rendszeres testmozgás megnöveli a vér áramlását az egész testben, így az agyban is. A vérerek szűkülése okozhat agyi katasztrófát és agyi megbetegedéseket, de aki rendszeresen mozog, biztos lehet benne, hogy az agyi vérellátása is fokozódik, ami ép elmét és jó szellemi képességeket képes biztosítani. Az aerob testmozgás például a hosszú távú memóriát támogatja meg és a jobb gondolkodást segíti elő.

A testmozgás nemcsak a lábak és a kezek aktív mozgatását foglalja magába, hanem az agyi tevékenységeket is, azaz az agyunkat is edzeni szükséges ahhoz, hogy karbantartsuk. Az agy gyakori stimulálása elősegíti a gondolkodási képességek javulását, vagyis sokkal jobb lesz a memóriánk és jobban fogunk teljesíteni is. Az agy számára az egyik legjobb edzésmódszer az olvasás, hiszen ezzel nemcsak a szókincsünk fejlődik, hanem a vizualizációs képességünk is sokkal jobbá válik.

A szervezettség nagyon fontos, mert még ez is hatással van az agy működésére. Agyunk vágyik a rendre, hiszen a szervezetlenség az agy működését is kaotikussá teheti. Ha az agy nincs túlterhelve, akkor az információkat is könnyedebben elő tudja hívni, mint abban az esetben, ha káosz uralkodik körülötte.

Az alvás az egyik leghatékonyabb eszköz az agy állapotának javításában. Ahhoz, hogy az agyunk optimálisan működjön naponta legalább 7-9 órányi alvásra van szüksége. A nevetés is jó gyógyszer lehet, ha az agy teljesítésének javításáról van szó. A nevetés nemcsak jó hatással van az agyra, de még a gyógyulását is elősegíti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Okosító gyakorlatok
  2020-10-10 23:23:00, szombat
 
  Az agyunk működése lelassulhat a kor előrehaladtával, de természetesen ennek nem kell így lennie. Most olyan tanácsokat olvashat, amelyekről nem is gondolta volna, hogy segítségünkre lehetnek abban, hogy karbantartsuk az agyunkat, az idegrendszerünket.

Lehet, hogy eddig nem tudta, de az agy serkentésében nagyon fontos szerepe van az érzékszerveinknek, pontosabban a látásnak, a hallásnak és a szaglásnak. Ha ezeket fejlesztjük, akkor ez az agyunkra is serkentőleg fog hatni.

Például amikor zuhanyozik, csukja be a szemét és csukott szemmel keresse meg a mosdószivacsot vagy a tusfürdőt, illetve a szappant. Azt is kipróbálhatja, hogy csukott szemmel mosakszik, mert ez is jó hatással van az agyra.

Az agyunkat akkor is fejleszthetjük, ha nem a megszokott, nem a domináns kezünkkel mossuk meg a fogunkat. Vegye abba a kezébe a fogkeféjét, amelyet csak ritkán szokott használni és mosson ily módon fogat.

Ahogy öregszik, úgy próbáljon mindig valami új feladatot csempészni a mindennapjaiba. Tudósok szerint ugyanis az agyi tevékenységet fokozza, ha aktívak maradunk idősebb korunkban is, de az agy számára az is fontos, hogy új dolgokat is kipróbáljunk, mert ha mindig a megszokottat csináljuk, ezzel nem állítunk neki kihívást. Például ha van kutyája és minden reggel leviszi megsétáltatni, akkor azt ne mindig ugyanazon az útvonalon tegye. Az agy hálás lesz, ha néha módosít az útvonalterven, és kicsit gondolkodni kell a napi rutinfeladatok elvégzése helyett.

Agyunkat úgy is edzhetjük, ha néha bizonyos dolgokat fejjel lefelé állítunk a lakásban. Az agynak szüksége van arra, hogy más metódusban próbálja értelmezni a színeket és a formákat.

Az agyunknak az is jót tesz, ha kicsit eltérően viselkedünk a megszokottól. Még az is jó lehet az agy számára, ha az esti vacsoránál más helyre és nem a megszokott helyünkre ülünk. Az agyunknak folyamatosan újabb és másabb kihívásokra van szüksége. Az agy nem mindig a megszokott dolgokra vágyik. A torna nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak is nagyon jót tesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Tippek krónikus betegeknek - életvitelükhöz
  2020-10-10 23:19:13, szombat
 
  A krónikus betegeket sokféle panasz kínozhatja. Érezhetik magukat gyengének, az ízületeik mozgása korlátozott lehet, csökkenhet az állóképességük, de a légzésükkel is gondok lehetnek. Ma már van mód arra, hogy ezek a betegek megtanulják, hogyan küzdhetik le a fáradtságot, amely miatt nem tudják tökéletesen ellátni a napi feladataikat. Ennek egyik módja a ,,munkaegyszerűsítési" technika, a másik pedig az ,,energiatakarékosság".

Az első dolog, amit meg kell a krónikus betegeknek tanulni, hogyan osszák be az idejüket. Hatékonyan úgy lehet az időt beosztani, ha előre terveznek és napirendet készítenek saját maguk számára. A napirendet úgy érdemes elkészíteni, hogy a beteg először a nehezebben elvégzendő feladatokra koncentrál, majd következhetnek az egyszerűbb tevékenységek. Ha otthon van, vagyis nem kell munkába mennie, akkor ne érezze magát nyomás alatt, nem kell rohanni, hiszen bőven van ideje a tevékenységek elvégzésére.

Ha például orvoshoz kell mennie, akkor mindig kérjen időpontot - háziorvosnál is lehet -, ezzel elkerülheti a reggeli kapkodást, amely a tünetek felerősödéséhez vezethet. Ha időpontra érkezik, akkor nem kell sietnie, ráér szép komótosan készülődni.

Ha otthonról dolgozik, nem mindig a legkényelmesebb megoldás a legjobb az Ön számára. Lehet, hogy csábító lehet a puha kanapén üldögélni, de onnan nehézkes lehet a felállás, így ehelyett egy kartámlás, keményebb széket válasszon ülőalkalmatosságnak. Bármilyen ülőtevékenységet is végez otthon, fontos, hogy minden a keze ügyében legyen - erre a párját, vagy a családtagjait is megkérheti -, így annál kevesebbet kell hajolni, görnyedni. A nehéz tárgyakat ne emelje, hanem tolja maga előtt és ne végezzen megerőltető mozgásokat.

Állítson fel fontossági sorrendet a tennivalók között, és amivel nehezen birkózik meg, hárítsa azt másokra. Bizonyára a családtagjai is meg fogják érteni, hogy nem lustaságból nem végez el egy-egy otthoni feladatot. Ezzel is csökkentheti a krónikus betegsége miatt kialakult tüneteket.

Most néhány olyan ötlet, tanács következik, amelyekkel energiát takaríthat meg, ezzel is csökkentve a kialakult fáradtságot és fájdalmat. Ha hajat mos, sminkel vagy borotválkozik, ezt a fürdőszobai mosdókagylónál ülve is megteheti. Fürdés közben használjon egy hosszúnyelű kefét, amellyel a hátát és a lábait is meg tudja mosni. Ha nehezen megy a fürdés utáni törülközés, akkor húzzon fürdőköpenyt és hagyja, hogy a teste magától száradjon meg. A zuhanyzóba állítson egy műanyag széket és ezen ülve zuhanyozzon, így sokkal kényelmesebb, mintha 10-15 percig egyfolytában állnia kellene. Válasszon rövid frizurát, amelyet könnyebb rendben tartani. Használjon emelt WC-ülőkét és biztonsági korlátot.

Az öltözködéshez is akad néhány hasznos tanács. Öltözködés előtt rakjon ki először minden ruhát, így csak egyszer kell a szekrényhez mennie. Öltözködjön ülve, melyet először alulról kezdjen el, mert ez vesz el több energiát tőlünk. Vegye fel az alsóneműt és a nadrágot, húzza fel azokat a térdéig, majd álljon fel és vegye fel azokat rendesen, így csak egyszer kell majd felállnia. Válasszon bő ruhákat, mert ezeket könnyebb felvenni. Ha fáj egy végtagja vagy nagyon gyenge, akkor először azt bújtassa bele az adott ruhába, és amikor levetkőzik, először mindig az egészséges karjáról vagy lábáról húzza le a ruhaneműt.

A konyhában mindig úgy pakoljon a konyhaszekrényben, hogy derékmagasságban legyenek a gyakran használt edények és eszközök, és azokat, amelyeket csak nagyon ritkán használ, a nehezebben hozzáférhető helyekre is elteheti. Ha valamire gyakran van szüksége, azt a konyhapulton is kint hagyhatja. Ha az étkezőben étkezik, akkor a konyhából egy kis kerekes kocsin is beguríthatja az ételeket oda, így nem kell fölöslegesen cipekedni. Főzzön és süssön könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Szépüljön természetes és egyszerű módszerekkel!
  2020-10-10 23:12:33, szombat
 
  Ki ne szeretne mindig szép lenni? A szépség megőrzéséhez nem kell feltétlenül nagyban gondolkodni. Nemcsak szépészeti beavatkozások és más drasztikus módszerek jelentik a megoldást, hanem sok kis apróság, melyek összeadódva szépítik az arcot és a lelket is. Mit tehet annak érdekében, hogy mindig szépnek lássa magát, hogy mindig rendezett legyen a külseje, még akkor is, ha vannak napok, amikor szinte alig jut ideje önmagára? Adunk néhány tippet, bízva abban, hogy ezek segítenek.

A szervezetünk könnyen dehidratálttá válik, amennyiben nem iszunk elegendő folyadékot. Az ápolt bőr szép és nem száraz. Ha unja a vizet, akkor egyen minél több olyan gyümölcsöt, melyek sok vizet tartalmaznak, például szőlőt vagy görögdinnyét.

A hidratálást krémekkel is támogathatjuk. Használnunk is kell ezeket, hiszen a száraz bőr hamar ráncosodik, így már huszonéves kortól javasolt kozmetikumokat használni férfiaknak és nőknek egyaránt. Mindig olyan arckrémet, hidratáló pakolást válasszon, ami megfelel a bőrtípusának, ellenkező esetben ugyanis árthat a bőrének.

Ha az arca hajlamos a rozaceára, azaz kis apró erecskék kialakulására, akkor fogyasszon K-vitaminban gazdag zöldségeket, például kelkáposztát vagy káposztát.

Ha pedig a káros hatású UV-sugárzástól védené az arcát, akkor a likopinban gazdag zöldségek fogyasztása javasolt. Egész évben könnyű hozzáférni a paradicsomhoz, ami az egyik legjobb forrása a likopinnek.

A szemöldök rendezettségével is sokat tehet annak érdekében, hogy az arca ápoltnak hasson. Általában kevesebb figyelmet fordítunk erre a területre, de a kedvező összkép érdekében érdemes többet foglalkozni vele. Használjon reggelente szemöldökkefét, ami segíthet a szálak megregulázásában.

Tudta, hogy a szomorú arckifejezés öregít, a mosoly pedig csodákra képes? A jókedv sokat fiatalíthat, míg a szomorúság vagy egy szigorú arckifejezés akár éveket is öregíthet rajtunk. Nem sokkal jobb inkább vidámnak lenni és mosolyogni? A belső békénk, harmóniánk és örömünk hozzájárul a pozitív kisugárzásunkhoz, ami megszépíti az arcunkat. Így nemcsak a szépségünket őrizhetjük meg hosszú távon, hanem a lelki boldogságunkat és a testi egészségünket is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Tisztító gyógynövények
  2020-10-10 23:09:04, szombat
 
  A szervezetünknek időnként szüksége van egy nagy tisztításra, méregtelenítésre. Ezt a méregtelenítést nem szó szerint kell érteni, hiszen ha tele lenne a szervezetünk méreggel, akkor nem sokáig élnénk. Ez a tisztítás mindössze annyit jelent, hogy a testünket kúraszerűen, bizonyos időközönként tehermentesítjük, hiszen a májnak is szüksége van egy kis pihenésre, regenerációra. Ebben a folyamatban lehetnek segítségünkre a gyógynövények. A cikkben olyan növényekről olvashat, melyek támogatják ezt a folyamatot.

A csalán friss hajtásai és fiatal levelei kiválóan alkalmasak elindítani a szervezet méregtelenítő folyamatait, hiszen a csalántea vizelethajtó hatással rendelkezik. Tavasszal érdemes minél több olyan ételt készíteni, melyek csalánlevelet is tartalmaznak, például fasírtot, levest, de akár még salátát is.

A magyar emberek többsége ismeri a vörös herét, amely szintén alkalmas a test méregtelenítésére. Menopauza szakaszában is javasolják a hölgyeknek a hormonális egyensúly fenntartása érdekében. Azok azonban, akik hormonfüggő daganatban szenvednek, vagy hajlamosak a daganatképződésre, ne fogyasszák semmilyen formában.

Az egyik legjobb gyógynövény, amely alkalmas a szervezetünk méregtelenítésére nem más, mint a gyermekláncfű, vagy ahogy sokan ismerik, a pitypang. Hazánkban is sok helyen találkozhatunk vele. Főleg kora tavasszal, márciusban érdemes gyűjteni a friss hajtásait, leveleit. Figyeljünk azonban arra, hogy ne az utak mellől szedjünk belőle, hiszen szennyező anyagokat tartalmazhat.

A pitypang egy olyan keserűanyagokat tartalmazó gyógynövény, amelyeknek nagy szerepe van a vese és a máj méregtelenítésében. Készíthetünk belőle teát, de salátába is tehetünk a fiatal leveleiből és hajtásaiból.

A kukoricabajusz is hasznos lehet a tisztítókúránkban. Tea formájában kapható, és nagyon hatékony a szervezet méregtelenítésében. Vízhajtó hatással rendelkezik, ezzel segíti kijuttatni a betegségeket okozó méreganyagokat a szervezetből.

A máj méregtelenítésében verhetetlen a bojtorjángyökér. Ez a gyógynövény nemcsak a máj és a vese egészségét támogatja, hanem a bőr számára is nagyon hasznos. Mivel inulinban és prebiotikus enzimekben is gazdag, még az emésztésre is jó hatást gyakorol.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5948
  • e Hét: 14730
  • e Hónap: 46216
  • e Év: 250917
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.