Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Cickafark gyóghyatásai
  2020-10-13 23:57:29, kedd
 
 



A cickafark egy olyan gyógynövény, amely nem hiányozhat életünkből

Ha csak néhány gyógynövényt tartunk otthon, akkor mindenképpen a cickafark legyen az egyik, mivel migréntől a vérzésekig, gyulladásoktól az aranyérig jótékony hatású, de nem csak nőknek.

A cickafark teát a nők teájának is nevezik, mert a női medence összes szervére jótékonyan hat!

A népgyógyászatban görcsoldásra és gyulladáscsökkentésre használják a cickafarkot, mely jellegzetes kámforos illatot áraszt. A virágaiban lévő hatóanyagok gyógyítják az ekcémát és a szénanáthát is. Vértisztító hatású, hat a csontvelőre és így fokozza a vérképződést.

A benne található illóolajok miatt jó a gyomor problémákra, erős fertőtlenítő, gyomor- és bél gyulladás csökkentő, kiváló a légcsőhurutra, könnyíti az epe működését, enyhíti az aranyeres tüneteket.

A kínai orvosok vérzések, gyulladások, erős menstruációs folyások, valamint kutya- és kígyómarás ellen használták, az indiai ajurvédikus orvosok lázcsillapításra is. A középkor herbalistái a nemi szerveken levő kelések kezelésére ajánlották. Míg mások szerint a leveleiből készült kenőcs meggyógyítja a sebeket, csökkenti az erős vérzéseket, jó a gyulladásokra és a fekélyekre, sőt aranyérre is kiváló.

A cickafarkfűvet altatónak is használták, ugyanis kis mennyiségben "hipnotikus hatású" tujon vegyületet is tartalmaz, amely nyugtató hatást fejt ki. A növény jótékony hatásait nemcsak az elmúlt századokban, hanem napjaink gyógyászati készítményeiben is használják.

Nagy adagja vagy erős főzete ellenkező hatást válthat ki, ezért óvatosan bánjunk vele. Jelen esetben nagyon igaz az a mondás néha a kevesebb több.

A cickafark gyógyhatásai
- kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya és fogínygyulladásra használható,
- sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket,
- hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló,
- serkenti az epeváladék termelést,
- húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen,
- a cickafarkteát használják gyomorfekélyben, bélhurutban, továbbá étvágyjavítóként,
- főzetét csecsemők fürösztésére, ekcémák kezelésére, hüvelymosásra alkalmazzák,
- öblögetőszerként a szájnyálkahártyák gyulladására, fogínybetegségek kezelésére tartják hatásosnak,
- illóolajából azulénes bőrápoló kenőcsöket készítenek. Német nyelvterületen a leveleit saláták fűszereként is fogyasztják, illetve takarmánynak használják fel.

Hogyan alkalmazhatjuk?
- Petefészek-, méhnyak-, vagy hüvelygyulladás esetén naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt. A gyorsabb felépülés miatt érdemes irrigálni vele, melyet reggel és este is érdemes elvégezni. Ülőfürdőt is készíthetünk belőle ebben az esetben, ha lehet minél tovább maradjunk a vízben.
- Változó korban komlóval, pásztortáskával, palástfűvel, citromfűvel, levendulával, galagonyával egyenlő arányban keverve segíthet elviselni a kellemetlen tüneteket. Ilyenkor lefekvés előtt 2 órával kell meginni belőle egy csészével.
- Gyomorgörcsök megszüntetéséhez egy csapott teáskanál füvet adunk 2,5-3 dl vízhez. Ebből iszunk egy-egy csészével étkezés előtt naponta kétszer, reggel és este egy héten legalább kétszer. Utána hetente egy csészével egy hónapon keresztül ugyanilyen módon.
- Migrénes roham esetén igen hatásos meleg teáját kortyolgatni, rendszeres fogyasztásával a kínzó fejfájás megszüntethető.
- Étvágyjavításra étkezés előtt, emésztés könnyítésére, az epetermelés serkentésére étkezés után igyunk meg egy csészével.
- Húgyúti fertőzésnél napi 3 csésze teát igyunk meg étkezés előtt 3 héten keresztül. Ebben az időszakban érdemes megnövelni a folyadékbevitelt. A cickafark mellett kamilla és kakukkfű használatával gyorsabb hatást tudunk elérni.
- Légzőszervi megbetegedések esetén készítsük elő az inhaláló eszközöket főzzünk egy kicsit erősebb - egy evőkanál/liter - teát, majd a forró gőz fölé hajolva lélegezzünk mélyeket.

Külsőleg
- Összemorzsolt friss levele kisebb sebek vérzését azonnal elállítja. Nagyobb sebekre borogatásként tesszük.
- Vérző aranyérre ülőfürdőt kell készíteni két evőkanál teafűből és két liter vízből, ezt kell a fürdővízbe önteni. 20 percig szabad csak a vízben maradni.
- Fürdőadalékként problémás bőrű csecsemők fürösztésére használható.
- Főzete fogíny- és szemgyulladás esetén ajánlott öblögető és borogató szer.
Bőséges, rendszertelen vérzésnél reggelente igyanak meg egy-egy csészével 2-3 héten keresztül a menzesz előtt és alatt.
- Légzőszervi megbetegedéseknél inhalálásra lehet használni a cickafarkfűvet: egy liter vízhez egy csapott evőkanál teafűvet adunk és a forró gőz fölé hajolva belélegezzük azt. Inni egy héten át naponta egy csészével kell ilyen esetben.

Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Édesgyökér gyógyhatásai
  2020-10-13 23:46:49, kedd
 
 



Az édesgyökérnek mértékletes melegsége vagyon, és tiszta hangot ad az embernek, bármily módon is fogyasszák, szelíddé (elnézővé) teszi az elmét és megvilágosítja a szemeket, és meglágyítja a gyomrot az emésztéshez. De a szellemükben betegeknek is sokat használ, ha gyakran eszik, mert feloldja a mérget, ami az agyban van. (Hildegard von Bingen - Füvek könyve)

A növény gyökere és tarackja értékes gyógyhatású anyagokat tartalmaz. A kínai Shennong gyógynövénykönyv, amelyben körülbelül 2000 évvel ezelőtt több mint 360 növényi orvosságot soroltak föl, az édesgyökeret “kiváló" orvosságnak minősíti, ami a könyv osztályozása szerint azt jelenti, hogy hosszú időn át minden mérgező hatás nélkül szedni lehet. Culpeper a füveskönyvében a "rekedtség elleni kitűnő szernek" nevezi.

Az újabbkori vizsgálatok kiderítették, hogy az édesgyökér fő hatóanyaga, a glicirrhizin, egy a szaponinok csoportjába tartozó vegyület, amely gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, emésztést serkentő hatású.

Az édesgyökér kivonata enyhíti az allergiás tüneteket, a gyomorfekély okozta panaszokat, a hólyag- és vesebántalmakat.

Gyulladáscsökkentő hatása következtében régóta használják reumás bántalmak elleni orvosságként: ma már ismeretes, hogy serkenti két gyulladás gátló szteroid, a kortizon és az aldoszteron képződését a szervezetben.

Japán kutatók azt vizsgálják, hogy mennyiben lehetne az édesgyökérben található glicerrhetinsavat a rák kezelésében felhasználni. Hasonló céllal folynak az Egyesült Államokban is kutatások, ahol az édesgyökér egyes vegyületeinek a ráksejtek növekedésére kifejtett gátló hatását tanulmányozzák.

Más vizsgálatokban a fogszuvasodás elleni hatásos anyagokat keresnek az édesgyökérben.

Az édesgyökér gyógyászati felhasználása:
Mérsékli a gyomorfekély okozta fájdalmat.
Enyhíti a húgyúti bántalmakat.
Jó nyálkaoldó és köptető hatása következtében csökkenti a meghűlés okozta légúti pangást.
Megszünteti a torokfájást és a rekedtséget.
Csillapítja az ízületi gyulladással járó ízületi merevséget és fájdalmat.
Csökkenti a rákos sejtek szaporodását.
Megakadályozza a fogszuvasodást.
Gyógyszerekben és teakeverékekben jó ízjavítóként használják.

Hogyan fogyasszuk?

Kapszulaként: Naponta legfeljebb 3-szor 1 kapszulát szedjünk.

Teaként: A gyökérből teát is készíthetünk. Csészénként egy-másfél gyökeret leforrázunk és fontos, hogy 15 percig állni is hagyjuk, majd leszűrjük. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a nyálkatartalom megőrzése érdekében célszerű a gyökeret langyos vízzel felönteni és csak rövid ideig főzni. A gyökérből készült főzet naponta háromszor, az étkezések után fogyasztandó, egy-egy csészével. Légúti hurut esetén kiváló gyógymód. Arra viszont figyeljünk, hogy egy-két hétnél tovább egyhuzamban semmiképpen se fogyasszuk, hiszen mellékhatásai könnyen jelentkezhetnek.

Intelmek az édesgyökérrel kapcsolatban!

Ne szedjen édesgyökér-készítményt, ha magas a vérnyomása. A fokozott aldoszteron képződés vérnyomásemelkedést okozhat. Nagy adagokban, illetve hosszú időn át szedett édesgyökér-készítmény a szervezet túlzott káliumvesztését eredményezheti, ami veszélyes lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Harcoljunk a vírusok ellen
  2020-10-13 23:33:18, kedd
 
  Amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk védekezőképességét erősítjük, és megpróbáljuk a szövődményes tüdőgyulladást elkerülni.

Mivel erősíthetjük immunrendszerünket?

Legfontosabb a megelőzés!

,,Régen a náthás, mellhártyagyulladásos betegek mellkasát és hátát mangalicazsírral kenték be, majd egy vászondarabbal körbetekerték. A betegek így szabályosan kiizzadták a gyulladást"
- emlékszik vissza a bükki füvesember a régi gyógymódokra, de hozzáteszi, hogy ma már ennél sokkal jobb módszerek is léteznek.

Csipkebogyó
Az immunrendszer rendben tartására, erősítésére fogyasszunk naponta két csésze csipkebogyóhús teát. A csipkebogyóban ugyanis tízszer annyi a C-vitamin, mint a citromban.

Mivel a C-vitamin hőérzékeny, ezért a csipkebogyót nem szabad forrázni, csak hideg vízben áztatni egy éjszakán át, így kivonható belőle a legkisebb veszteséggel a hatóanyag. A csipkebogyó húsát az áztatás után szűrőn áttörhetjük, mézzel ízesítve kiváló üdítőt készíthetünk.

Kurkuma
A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin, egy sárga festékanyag, mely a fűszer jellegzetes színét adja. A kurkumin erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, antimikrobális, immunstimuláló vegyület.

Menták
Hasznos társaink lehetnek védekezésben a mentafajták is a torok fertőtlenítőiként cseppfertőzés megelőzésére. Naponta ihatjuk a forrázással készült borsmentát, fodormentát, fürtösmentát, de figyeljünk arra, hogy csak a fürtösmentát ihatják a csecsemők is. Bors- és fodormentát csak 6 éven felülieknek adjunk!

Macskakarom
Az immunrendszererősítő hatású a vírusos eredetű megbetegedések, egyes daganatos elváltozások és más fertőzéses állapotok kezelésében. A növénynek gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak.

Teafaolaj
Természetes kézfertőtlenítő, amely nem szárítja ki a bőröd, és nem kapsz tőle ekcémát. Egy adag folyékony szappanba tegyél két csepp teafaolajat (kizárólag a hígítatlan, 100%-os tisztaságú), és így moss kezet. A teafaolaj hatékonyan elpusztítja a mikrobákat és a vírusokat.

Svédcsepp
A svéd csepp növényi részek alkoholos kivonata, melyet egy svéd orvos talált fel. Rengeteg összetevője van, és kincset ér, annyira jót tesz az egészségnek. A természetgyógyászatban már a 18. század óta alkalmazzák.

Orbáncfű
Az orbáncfű, bár elsősorban antidepresszánsként ismerjük, az egyik legerősebb immunerősítő hatású gyógynövényünk. Az orbáncfű tea vírusölő tulajdonsága miatt akár herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál is bevethető.

Erdei szeder
Az erdei szeder levele is igen jótékony hatású teaként fogyasztva. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert. Ezenfelül csökkenti a vérszegénységet, méregtelenít, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.

Kasvirág (Echinacea)
Az immunrendszer egyik kiemelt védője: erősíti a szervezet védekezőképességét, megfázás, légúti fertőzések kezelésére, illetve megelőzésére is kiválóan alkalmas. Nem csak önállóan, teaként fogyasztva hatékony, hanem például az aranygyökérrel együtt is.

Pecsétviaszgomba
Kínában a halhatatlanság növényeként emlegetik a pecsétviaszgombát vagy ganodermát. Klinikai vizsgálatok is megerősítették, hogy megacélozza az immunrendszert, sőt még a rák kialakulását is megakadályozhatja. Felhasználható az erőnléti állapot fenntartására, a stressz csökkentésére; antioxidánsokban gazdag és a húgyúti fertőzések ellen is véd.

Páfrányfenyő
A ginkgo biloba néven ismert páfrányfenyő levelei rengeteg antioxidánst tartalmaznak, így védik a szervezetet a káros szabadgyököktől. Az immunrendszer védelmében pótolhatatlan szolgálatot tesz.

Spenót
Az egyik legegészségesebb zöldségünk. Nagyon magas az ásványianyag- és vitamintartalma, igazi multivitamin. Erősíti az immunrendszert, véd a rákos megbetegedések ellen, javítja a látást, gyulladáscsökkentő hatással bír és védi a szívet is.

Gyömbér
Immunerősítő tulajdonságát vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönheti. A gyömbér az A-, B-, C- és E-vitaminok gazdag forrása. Nagy mennyiségben ásványi anyagokat is tartalmaz: magnézium, foszfor, kálium, kálcium, cink és vas is található benne.

Cékla
Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő és vérkeringést fokozó hatása is van a céklának. Kiemelkedő szerepet játszik a sav-bázis egyensúly és a tökéletes vérnyomás kialakításában. Ezenkívül állítólag gátolja a tumorsejtek kialakulását, pl. a vastagbélben.

Savanyú káposzta
Az igazi, tejsavas erjesztésű savanyú káposzta fogyasztása kiváló a bélrendszer rendbentartására, az immunrendszer erősítésére.

Méz
A méznek rendkívül erős fertőtlenítő hatása van, általa kivédhetjük a különböző vírusos- és bakteriális eredetű fertőzéseket. Kissé savas pH-ja és antioxidáns tartalma miatt kiváló fertőtlenítő szer. Nagy szerepet játszik bizonyos egészségügyi panaszok megszüntetésében, valamint az immunrendszer erősítésében.

Fokhagyma
Antibakteriális és gombaellenes hatása miatt azonnal felveszi a harcot a légúti megbetegedésekkel, antioxidánsként serkenti az immunrendszert és karbantartja a szív-és érrendszert is.

Ezüst kolloid
Az ezüstkolloid külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Az ezüstkolloid működése: bekerül a baktériumokba, a vírusokba és gombákba, és elpusztítja azokat. Hatékonysága abban rejlik, hogy az egysejtűek anyagcseréjét meggátolja, így a kórokozók azonnal elpusztulnak. A vírusok szaporodását képes meggátolni, így azok amilyen gyorsan bekerültek a szervezetbe, olyan gyorsan ki is ürülnek onnan. Az ezüstkolloid közel 600 féle kórokozót képes elpusztítani. Az antibiotikumokkal ellentétben azonban, az ezüstkolloid a bélben lévő jótékony baktériumokat nem károsítja, mivel az oldat felszívódása a vékonybélben történik.
Az ezüstkolloid tehát, a leghatékonyabb betegségmegelőző anyag, illetve a már kialakult megbetegedéseket is sokkal gyorsabban gyógyítja meg, mint más antibakteriális szer.
A fertőzéses, gyulladásos betegségek közül a nátha, az influenza, a tüdőgyulladás esetében kifejezetten hatékony.

Grapefruitmag-cseppek
A legkülönfélébb vírusokat, baktériumokat és gombákat is elpusztítja. Nem hagyja a kórokozókat táplálékhoz jutni, de az antibiotikumokkal ellentétben szervezetünk jótékony bélbaktériumait nem károsítja. Ügyelni kell arra, hogy e cseppek koncentrátumok, tehát csak hígítva fogyaszthatók. Influenza idején nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is hasznos szolgálatot tehet. Tisztítószerek alapanyagaként bármilyen bacilust megöl, miközben nem tartalmaz káros anyagot, így gyerekjátékok fertőtlenítésénél is bátran használható.

Homoktövis
Valamennyi homoktövis készítmény rendelkezik immunerősítő hatással, hiszen tartalmazza azokat az anyagokat, melyek a szabadgyökök kialakulását megakadályozzák, illetve azok számát csökkentik.

Propolisz
A propolisz gond nélkül elpusztítja mind a vírusokat, mind a baktériumokat, miközben a szervezet saját védekezőrendszerét nem károsítja. Legnagyobb szerepe a betegségek megelőzésében van.

Bodza
immunrendszerünk erősítésére legalkalmasabb háziszer a bodza virágából készült gyógytea. Hatóanyagai és flavonoidtartalma hozzájárul a szervezet ellenálló képességének fokozásához, az immunrendszer megerősítéséhez.

Almaecet
Fokozza az immunrendszer működését, serkenti az emésztőnedvek termelését, megakadályozza a felfúvódást, segít gyógyítani és megelőzni a keringési problémákat, fertőtlenít, javítja a szájhigiéniát.

Fahéj
A fahéj kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen, ezért megfázás vagy bármilyen fertőzés esetén kiváló segítség lehet.

Immunstimulátorok
A szervezetünket serkentő, illetve alkalmazkodóképességét segítő, vagyis immunstimulátor gyógynövények például a bíbor kasvirág, a ginzeng, a bazsalikom. Ezek aktivizálják az immunrendszert és segítik alkalmazkodásunkat a fizikai, szellemi és lelki megterhelések esetén.

Kamilla
A kamilla a magyar népi gyógyászatban évszázadok óta ismert gyógynövény. Apigenin tartalmánál fogva az immunrendszer működésének támogatásában is hatékonyan vesz részt.

Olajos magvak
Az ásványi anyagok és a nyomelemek közül a cink, a szelén, a kalcium és a magnézium immunerősítő hatása rendkívül hangsúlyos. Ezek főleg friss gyümölcsökben, olajos magvakban, tejtermékekben, valamint a zöldfélékben és a hüvelyesekben fordulnak elő jelentős mennyiségben.

Pálinka
Egy kupica házi pálinka mindenképp jól jöhet, hiszen fertőtleníti a szervezetünket és még stresszoldó hatása is lehet. A cukros, színes italokat inkább hanyagoljuk!

Mozgásterápia
A vérkeringés állapota, ereje és frissessége rendkívül fontos az immunrendszer szempontjából. A vérkeringés juttatja a sejteket tápanyagokhoz, oxigénhez, valamint a keringési rendszer gondoskodik a tisztításról, vagyis a salakanyagok elszállításáról is. Így aztán a szabadban, friss levegőn történő rendszeres testmozgás nemcsak ajánlott, de szinte kötelező az immunrendszer védelme érdekében.

Fogyasszunk üdítők helyett meleg italokat (elsősorban gyógyteákat, zöldteát), rendszeresen egészséges ételeket, sok gyümölcsöt. A méz az összes gyógytea immunerősítő édesítője lehet. Pihenjünk, aludjunk eleget. Próbáljuk kizárni a stresszt. Vegyünk forró fürdőket, mert a magasabb hőfok stimulálja az immunsejteket, serkenti a hőlabilisabb mikroorganizmusok szétesését, a fokozott keringés miatt segít tisztítani a vért és a nyirokrendszert, ellazít, oldja a stresszt.

Ne nézzünk sokkoló, pánikkeltő híreket, figyeljünk családunkra, szeretteinkre. Olvassunk, nézzünk olyan filmeket, melyek lelki töltődést adnak.

A mindennapokban pedig ne felejtsük el a fertőtlenítést! Naponta kétszer fertőtlenítsük le a telefont, laptopot, kormánykereket - töröljük át őket egyszerhasználatos tisztítókendőkkel, amiket aztán dobjunk ki!

Kezet gyakrabban mossunk a szokásosnál, fertőtlenítsünk, és igyekezzünk minél kevesebbszer érinteni arcunkat!

Ha kellően erősítettük immunrendszerünket, és a gondos védelem ellenére mégis elér bennünket az elkerülhetetlen, csak enyhe lefolyású náthaszerű fertőzésen esünk majd át és azt könnyen és gyorsan kiheverhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A tüdőfű gyógyhatásai
  2020-10-13 23:14:33, kedd
 
 



A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere. Kiváló hurutoldó, így megszabadíthatjuk a légutakat a lerakódásoktól és gyógyíthatjuk a gyulladásos tüneteket.

A tüdőfű leveléből készített forrázattal kezelhető a nátha, a megfázás, valamint csillapítható a láz és a hurutos köhögés is. Tisztítja a tüdőt, csökkenti a tüdő irritációját, felszámolja a gyulladt gócokat, ezért alkalmazható tüdőgyulladás esetén is. Tinktúrájának mindennapos bevitele egyaránt kezeli a száraz és a nedves asztma tüneteit. Kakukkfűvel elkeverve az allergiás rohamok megelőzése céljából és ajánlott fogyasztása.

Kiváló vérzéscsillapító, hasfogó, és képes gyorsítani a sejtek regenerációját. Jó hatással van a gyomorra, mérsékli a bélcsatorna gyulladásos megbetegedéseit, és vírusos fertőzések következtében kialakult gyomorbántalmakat is.

A tüdőfű főzetéből intim mosakodó készíthető, mely segítséget nyújthat a hüvelyi fertőzések kezelésében.

Tüdőfű történelem
Az ókori gyógyítók is ismerték az orvosi tüdőfű gyógyító erejét, a középkorban szinte varázsszerként tisztelték, mert segítségével a tüdő megbetegedéseit lehetett kezelni.


A népgyógyászatban a TBC egyik ismert kezelője volt, homeopátiás gyógyszerekben viszont még ma is előszeretettel alkalmazzák.

A tüdőfű felhasználható része a pettyezett tőlevele.

Milyen betegségekben lehet segítség a tüdőfű?
asztma
rekedtség
torokgyulladás
légzési nehézségek
meghűlés
hörghurut
tüdőgyulladás
allergiás rohamok
tüdőrák
mellnyálkahártya-gyulladás
tüdőtuberkulózis
dohányos légcsőbántalmak
köhögés
hasmenés
aranyér
vérhas

Forrázzunk le 4 dl vízzel 2 evőkanál tüdőfű levelet. Hagyjuk állni 10 percig, szűrjük át és az így kapott teából fogyasszunk reggel és este egy-egy csészével.

A tüdőfű fogyasztásának nincs ismert ellenjavallata. Kapható szárítva és tinktúra formájában is gyógynövényboltokban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A lilahagyma gyógyhatásairól
  2020-10-13 22:22:46, kedd
 
 



A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha beépíted étrendedbe a lilahagymát.

A rendszeres hagymafogyasztás a megfázás természetes ellenszere. Támogatja az immunrendszert, megvéd a fertőzésektől és csökkenti a lázat. A népi gyógyászat már rég felismerte áldásos hatását, amelyek kiterjednek a hurutos és légúti megbetegedésekre is. Illóolajai csökkentik az orrdugulást, fellazítják a lerakódott váladékot.

Igazi C-vitamin bomba
Mi más hiányozhatna a betegeskedő, legyengült szervezet számára, mint egy jó nagy adag C-vitamin! A lilahagymában igen nagy mennyiségben megtalálható. Egészséged megőrzése érdekében, vagy már kialakult betegség kezelésének gyorsításáért egyél minden nap belőle.

Csökkenti a vércukorszintet
Folyamatosan a vércukorszinteddel bajlódsz, minden egyes laborvizsgálat után diétára kényszerülsz? Vagy esetleg már meglévő cukorbetegségben szenvedsz? Bármennyire hihetetlen, ennek a növénynek még vércukorszint-csökkentő tulajdonsága is van.

Vízhajtó hatású
Ha szervezeted valamilyen oknál fogva vízvisszatartást produkál (terhesség, gyógyszerek, stb. miatt), akkor a vízhajtó pirulák helyett/mellett érdemes természetes vízhajtókkal is próbálkoznod. A lilahagyma szuper vízhajtó hatása miatt is kedvelt növény.

Karbantartja a keringési rendszert
A rendszeres hagymafogyasztás megelőzésként és kezelésként is kitűnő: csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, a szívroham és a szélütés kialakulásának kockázatát, valamint segít megelőzni az érelmeszesedést is. Mindez a hagymában található flavonoidoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhető.

Gátolja a rákos sejtek kialakulását, szaporodását
A lilahagymában olyan vegyületek is megtalálhatóak, amelyek gátolják a rákos sejtek kialakulását, illetve tovább szaporodását a szervezetedben. Ha a családodban előfordultak daganatos megbetegedések, illetve diagnosztizáltak nálad bármilyen rosszindulatú elváltozást, ne teljen el úgy nap ezúton, hogy nem eszel egy kevéskét ebből a lila zöldségféléből.

Segíti a méregtelenítési folyamatokat
Az orotsav (B13-vitamin) nevű vegyület igen nagy dózisban található meg a lilahagymában. Ennek a vegyületnek hála a szervezet bekapcsolja a méregtelenítési folyamatokat, méghozzá úgy, hogy segíti a májat, így az ártalmas és kártékony anyagok sokkal gyorsabban, és jóval nagyobb mennyiségben távoznak a szervezetből.

Tisztítja a bőrt
Nem csak egészségednek, de szépségednek is igen jót teszel azzal, ha sok lilahagymát fogyasztol. A méregtelenítési folyamatoknak hála ugyanis búcsút inthetsz a bőr alatti mérgeknek is. Így nem csak kitisztul a bőröd, és pattanásmentes lesz, de még a combodon éktelenkedő narancsbőrnek is búcsút inthetsz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Újhagyma jó hatásairól
  2020-10-13 22:13:37, kedd
 
 



A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez- manapság már folyamatosan kapható - illetve otthon is egyszerűen termeszthető akár egy műanyagflakonban is .

Az újhagyma fogyasztása segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, erősíti és szabályozza a bélflórát, védelmet nyújt a rák ellen. A hagymában található flavonoidok - és ez minden hagymára igaz - a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak.

Érdemes újhagymát fogyasztani, mivel jelentős mennyiségű pektint, C-, B-, H- és E-vitamin van benne. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink is megtalálható benne nagyobb mennyiségben.

Az újhagyma gyógyhatásai
erősíti az immunrendszert,
gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású,
csökkenti a vércukorszintet,
jótékonyan hat a bélműködésre,
enyhítheti az aranyeres panaszokat,
segíti az emésztést,
vizelethajtó hatású,
sejtmegújító hatása lassítja az öregedési folyamatokat,
hatásos gyógyító a légúti megbetegedésekkel szemben,
rákmegelőző hatású, mert az újhagyma vegyületei megakadályozzák a rákos sejtek növekedését,
illóolajai csökkentik a magas vérnyomást,
stabilizálja a koleszterinszintet,
kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést.

Az újhagymában lévő kéntartalmú vegyület baktériumölő hatású. Az újhagyma zöldje klorofillt tartalmaz, amely kiváló antioxidáns.

Ne dobd el az újhagyma zöld szárát!

Az újhagyma sajátossága, hogy egy apró fehér hagymafej részből, és a zöld ,,szárból" áll. Tévhit, hogy csak a fehér rész a tápláló. A föld feletti zöld részét is bátran fogyaszd, hiszen ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább, és így a legfinomabb is. Főleg a gyenge újhagyma szára rendkívül finom. Vágd fel karikákra, enyhén sózd meg, néhány perc után keverd össze tejföllel. Salátákhoz, húsokhoz bátran használd, de kenheted pirítósra is, sőt magában is tápláló és nagyon finom.

A zöldben lévő gyógyerő
Gyulladáscsökkentő hatása van az újhagyma zöld részének. Segítségével könnyebben legyőzheted a stresszt, a fejfájást, de a meghűlés okozta tüneteket is enyhíti. Kiváló köhögés elleni főzet is készíthető belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A SÓSBORSZESZ gyógyhatásairól
  2020-10-13 21:39:48, kedd
 
 



Egykor azt hitték, minden nyavalyát kiűz, még a bélférget is kihajtja. Talán erre is használ, nem biztos, de az tény, hogy több mint 100 éve generációk titkos csodaszere a sósborszesz.

Minden háznál Diana sósborszesz legyen!" - hirdették a plakátok a húszas években a nagyvárosokban és a legkisebb faluban is.

A sósborszesz német gyógyszerészek közvetítéssel jutott el Budapestre. Thék Mór patikus volt az első gyártó 1858-ban, őt követte öt évvel később Werther Frigyes. Igazán népszerűvé azonban Brázay Kálmán tette, aki olajokat és minőségi növényi aromákat oldott fel alkoholban, amit pontos arányok alapján sós vízzel hígított.

A Dianát ugyan csak a század elején kezdték gyártani, ám a sósborszesz már évtizedekkel korábban elengedhetetlen kelléke volt a magyar háztartásoknak.

Diana, avagy sósborszesz
A sósborszesz olyan alkoholos oldat, amely víz, finomszesz, konyhasó, etil-acetát és mentolkristály felhasználásával készül. Gyógyszertári elnevezése Spiritus menthae cum sale.

A híres sósborszeszt nagyon régi szerzetesrendi recept alapján borlepárlással állítják elő, válogatott gyógynövénykivonatokat, valamint illóolajokat tartalmaz. Az oldatnak nagyon kellemes gyógyfüves illata van, amely nyugtatóan hat nemcsak a testre, de a lélekre is. Sósborszesszel eredményesen kezelhetők az izom- és ízületi fájdalmak, valamint az idegfájdalom. Fáradtság esetén cseppentsünk belőle egy keveset a tenyerünkbe, majd masszírozzuk a tarkónkba és a halántékunkba.

A sósborszesz gyógyító hatása
A sósborszeszt főként bedörzsölésre használhatjuk. Az alkohol pillanatok alatt elpárolog a bőrről, ennek következtében pedig hűsítő és fájdalomcsökkentő hatást fejt ki. A hűsítő hatásnak köszönhetően egyúttal felgyorsul a vérkeringés, növekszik a vérellátás, ami az izmok ellazulását is elősegíti. A további hatóanyagok - mint amilyen a kámfor és a mentol - frissítő és élénkítő hatást fejtenek ki.

Hatékony reuma és köszvény ellen. Néhány csepp valódi Diana sósborszesz fürdővízbe öntve, bámulatosan felfrissíti az embert, különösen nagy melegben, betegség utáni legyengült állapotban, vagy köszvényes fájdalmak esetében fájdalomcsillapítóként hat. Súlyos esetekben naponta 2-3 alkalommal dörzsöljük be az oldattal a beteg ízületek környékét. A fájó testrészeket sósborszesszel átitatott gézzel is borogathatjuk. A vérkeringést élénkíti, az idegeket megnyugtatja.

Hatása igazolt fejfájás, reumatikus panaszok, szellemi és fizikai kimerültség esetén. Löttyintsünk egy kevés oldatot a tenyerünkbe, masszírozzuk meg vele homlokunkat és halántékunkat.

Kiváló elsősegély gyomorrontásra a sósborszesz, mivel csillapítja a gyomorrontással járó kellemetlen panaszokat. Adjunk egy kockacukorra 20 csepp sósborszeszt, majd hagyjuk feloldódni a szánkban.

Megelőzhető a felfekvéses sebek kialakulása sósborszesszel. Javítja a bőr vérellátását, lazítja a megfeszült izmokat. A felfekvés veszélyének kitett testrészeket tanácsos naponta kétszer: reggel és este bedörzsölni. Többhetes alkalmazás esetén azonban fennáll a veszélye annak, hogy a bőr kiszárad, ezért gondoskodni kell a megfelelő hidratálásról. Vigyázat! A sósborszeszt soha ne alkalmazzuk nyílt sebre! Lassíthatja ugyanis a sebgyógyulást, a benne lévő alkohol pedig erős fájdalmat és égető érzést okozhat.

Rándulás esetén csillapítja a fájdalmat. A sósborszesz enyhíti a fájdalmakat, elősegíti a gyógyulást. Mártsunk az oldatba vászonkendőt, és csavarjuk be vele a meghúzódott ízületet. Cseréljük a borogatást 2-3 óránként, amíg a fájdalom nem enyhül. A beteg ízületet néhány napig kezeljük sósborszesszel.

Intenzív testmozgás után enyhíti az izomfájdalmat. A fizikai megterhelés után alkalmazott sósborszeszes bedörzsölés megelőzi az izomláz keletkezését, vagy csillapítja a már kialakult fájdalmat.

Egész napos irodai munka után a gyógynövényes oldat ellazítja megfeszült izmainkat. A munka végeztével fájó és feszülő testrészeinket (nyak-, váll- és hátizmok) dörzsöljük be sósborszesszel.

A sósborszesz hatóanyaga
100 ml sósborszeszben kb. 1 g mentol, kb. 0,2 g kámfor és 60 g etanol található.

Retro csemege a Dianás cukorka



Valószínűleg minden generáció azt hiszi, hogy a Dianás cukorka az ő gyerekkorának terméke volt, de vajon, hogyan készül?

A likőrös cukorkák gyártástechnológiája sokakat izgat. Hogy kerül a szesz a csokiba? A tömény szeszes cukoroldatot melegen formákba öntik. A hűlési folyamat közben a cukor kikristályosodik, amely kérget képez, így képes benntartani az alkoholtartalmú tölteléket. Ezeket forgatják csokoládéba, majd csomagolják klasszikus módon selyempapírba.

A Dianás cukorka egybeforrt a sósborszesszel, ami régebbi, mint sejtenénk! A 19. század végén Brázay Kálmánnak köszönhetően még az emigrációban élő Kossuth is kipróbálta a sósborszeszt, és ódákat zengett róla.

Bevált házi recept
Tavasszal gyűjtsük be a lucfenyő zsenge hajtásait, és félig töltsünk meg velük egy literes üvegedényt. Öntsük fel 5 dl sósborszesszel úgy, hogy az oldat a hajtásokat teljesen ellepje. Az edényt gondosan zárjuk le, és hagyjuk állni 3 hétig. Ez idő alatt naponta rázzuk fel az üveg tartalmát. A leszűrt folyadékot megfázás és influenza esetén a bőr bedörzsölésre alkalmazzuk.

Mint minden gyógyszernek, a sósborszesznek is lehetnek mellékhatásai. A készítmény bőrirritációt, bőrkiütéseket, mentolra érzékeny egyéneknél gégegörcsöt, légzésbénulást (apnoet) okozhat! Magas mentoltartalma miatt csecsemők és kisgyerekek esetében tilos alkalmazni!
Forrás : Link

Megjegyzés : Többen kérdezték hol lehet beszerezni . Kispesten a templom tér 22-ben egy kis élelmiszerboltban folyamatosan és biztosan van .(CzI)
 
 
0 komment , kategória:  HATÉKONY GYÓGYKETYERÉK   
Borókabogyó gyógyhatásairól
  2020-10-13 21:30:56, kedd
 
 



A borókabogyóból készült tea erősíti a gyomrot és gátolja a hányinger kialakulását is!

A borókabogyót csak nagyon kevesen ismerik, de még kevesebben alkalmazzák rendszeresen gyógyításra, sokkal inkább fűszerként, illetve a belőle készült italként ismerik, márpedig bármennyire is hihetetlen, rengeteg jótékony hatással is rendelkezik.

A háztartások többségében ma még inkább csak fűszerként van jelen, így húsok pácolására, halételek, valamint főzelékek ízesítésére használják.

A boróka az angolok által gyártott és kedvelt gin, valamint a borovicska alapanyaga.

Érdekesség, hogy a középkorban a borókának még nem a termését alkalmazták gyógyításra, hanem az ágait, mégpedig úgy, hogy elégették őket, ettől ugyanis azt remélték, hogy védelmet nyújt olyan betegségek ellen, mint a pestis vagy a lepra.

Természetesen ez inkább volt hiedelem, mint tényleges gyógyerő.

A boróka bogyóját ma tea formájában vizelet- és szélhajtásra ajánlják, de kiváló étvágyjavító, emésztést serkentő, vese- és epekőoldó is egyben. Bizonyított, hogy a termés sok fehérjét, valamint pektint tartalmaz, és gyógyhatását nem csak teaként, hanem lekvárként is képes kifejteni.

A borókabogyó gyógyhatásai
Teája szélhajtó, étvágyjavító, vese- és epekőoldó, vizelethajtó. Alkalmazzák fürdősók illatosítására, hörghurut elleni inhalálásra, reumás és ízületi fájdalmak bedörzsöléses csillapítására.

Csökkenti a gázképződést, nyugtató hatással van a belekre, megszünteti a menstruációval járó puffadást.

Hozzájárul a mellkasban felhalmozódott nyálka ürítéséhez, így csökkenti a hurutos köhögést és a vele járó fájdalmakat. Tüdőgyulladás és hörghurut esetén erős borókafőzet bevitele ajánlott.



Milyen állapotok esetén ajánlott fogyasztása:
vesekő
magas vérnyomás
pangásos szívelégtelenség
nőgyógyászati problémák
hajhullás
ekcéma
pikkelysömör
köszvény
asztma
reuma
étvágytalanság
savtúltengés
felfúvódás
gyomorégés
menstruációs fájdalmak

Intelmek a boróka fogyasztásával kapcsolatban!

Nagy mennyiségben a boróka irritálja a vesét. Akinek vesefertőzése van, vagy valaha is vesekárosodása volt, ne használja a növényt!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az édesburgonya levelének gyógyhatásai
  2020-10-13 21:23:07, kedd
 
 



Az édesburgonya levelei gazdag forrása vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fehérjéknek is. Sokkal magasabb vitamintartalommal rendelkezik, mint azt gondolnánk. Vitamintartalmán túl jó hatással van a szívre, a szemre és nem utolsó sorban az öregedésre is.

Európában is elterjedőben van az édesburgonya, azonban még sokan nem tudják, hogy levelét és szárát is fogyaszthatjuk. Az afrikai, csendes-óceáni, ázsiai országok, előszeretettel vonják be étrendjükbe ezeket a zöld részeket.

Rendkívül egészséges, de sajnos csak idény jellegű, mivel akkor a legfinomabb és akkor van a legtöbb vitamin- és ásványi anyag tartalma, ha frissen szedjük le és ez az időszak a szeptemberi hónap végéig tart, mivel a talajmenti fagyok már kárt tesznek benne. Aki otthon termel édesburgonyát igen szerencsés, hiszen a lehető legfrissebb formában juthat hozzá.

Fogyaszthatjuk, nyersen, salátának elkészítve és párolva is.

Az édesburgonya levelének gyógyhatása
számos olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amik szerepet játszanak az egészségvédelemben,
javítja az immunrendszer működését,
lassítja az öregedés folyamatát,
védi a szemet, javítja a látást,
nem elhanyagolható antioxidáns tartalma,
csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát,
elnyomja a rákos sejtek növekedését.

Ha szezonálisan is, de érdemes bevonni táplálkozásunkba ezt az értékes növényt.

Bárki próbálkozhat termesztésével. Kert hiányában akár szobanövényként, vagy balkonládákban is nevelhető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az édesburgonya levelének gyógyhatásai
  2020-10-13 21:14:48, kedd
 
 



Az édesburgonya levelei gazdag forrása vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fehérjéknek is. Sokkal magasabb vitamintartalommal rendelkezik, mint azt gondolnánk. Vitamintartalmán túl jó hatással van a szívre, a szemre és nem utolsó sorban az öregedésre is.

Európában is elterjedőben van az édesburgonya, azonban még sokan nem tudják, hogy levelét és szárát is fogyaszthatjuk. Az afrikai, csendes-óceáni, ázsiai országok, előszeretettel vonják be étrendjükbe ezeket a zöld részeket.

Rendkívül egészséges, de sajnos csak idény jellegű, mivel akkor a legfinomabb és akkor van a legtöbb vitamin- és ásványi anyag tartalma, ha frissen szedjük le és ez az időszak a szeptemberi hónap végéig tart, mivel a talajmenti fagyok már kárt tesznek benne. Aki otthon termel édesburgonyát igen szerencsés, hiszen a lehető legfrissebb formában juthat hozzá.

Fogyaszthatjuk, nyersen, salátának elkészítve és párolva is.



Az édesburgonya levelének gyógyhatása
számos olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amik szerepet játszanak az egészségvédelemben,
javítja az immunrendszer működését,
lassítja az öregedés folyamatát,
védi a szemet, javítja a látást,
nem elhanyagolható antioxidáns tartalma,
csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát,
elnyomja a rákos sejtek növekedését.

Ha szezonálisan is, de érdemes bevonni táplálkozásunkba ezt az értékes növényt.

Bárki próbálkozhat termesztésével. Kert hiányában akár szobanövényként, vagy balkonládákban is nevelhető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 226
  • e Hét: 1189
  • e Hónap: 14180
  • e Év: 190055
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.