Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A lencse gyógyhatásairól
  2020-10-15 23:40:39, csütörtök
 
 



A lencse sokféleképpen elkészíthető, de főleg leves és főzelék formában ismert, de érdemes kipróbálni a lencsesalátát is, amelyet akár az ünnepi asztalra is tálalhatunk vendégeinknek, mert igen mutatós, színes étel.

A lencse tápláló és szerencsehozó tulajdonságán felül még gyógyhatásokkal is rendelkezik. Bizonyára ez a kissé babonás dolog nem biztosítja jólétünket, azonban mégis érdemes rendszeresen enni és nem csak január 1-jén.

Lencse története:
Az egyik legrégebb óta fogyasztott hétköznapi emberi táplálék a lencse. A legrégebbi régészeti ásatásoknál, melyek az emberi kultúra régmúltját tárják fel, szinte minden esetben előkerülnek a lencse maradványai. A Biblia is több helyen említést tesz a lencséről.

Az ókori görögök nagyra értékelték a lencsét, számos ételben alkalmazták, sőt, még kenyeret is sütöttek belőle. Hippokratész, a korszak nagy orvosa májproblémákkal küszködőknek ajánlotta fogyasztását. A római időkben főzetét már különféle betegségek kezelésére is próbálták alkalmazni. Ismeretes volt, hogy a rendszeres lencse fogyasztás, az embert nyugodttá és türelmessé teszi.

A középkorban a lencsét főleg a szegények eledelének tartották (sokszor még ma is), később Franciaországban XV. Lajos uralkodása idején lett népszerű, mivel felesége divatot csinált a lencseevésből a királyi udvarban.

A 19. században sokan úgy tartották, hogy csak a rossz sorsú embereknek kell lencsét enni. A Közel-Keleten és Indiában a lencse ma alapélelmiszernek számít, legalább 50 fajtát ismernek és használnak. Nálunk ebből lényegében két fajtája ismert; a hagyományos hazai lencse (zöldesbarna), valamint az egyre több helyen kapható vöröslencse).

A népgyógyászatban a lencsét vérszaporító és ,,vértisztító" hatásúnak vélik. A vörös lencsét emellett nemi vágy fokozására és a meddőség megszüntetésére is javasolják.

A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.

A vöröslencsét még kevesebben ismerik, pedig egy csodálatos alapanyag. Első és egyik legnagyobb előnye a vöröslencsének, hogy nincs rajta a héja, emiatt azok is nyugodtan ehetik, akiket a magas rosttartalom puffaszt, akiknél hasi görcsöket idéz elő, vagy akik nem bírják a hüvelyesek fogyasztását. A vörös lencsét a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető (sőt, egyesek szerint emészthetetlen) héjától, ami miatt természetesen alacsonyabb lesz a rosttartalma.

A nőknek kötelező a vöröslencse
Különösen sok magnéziumot tartalmaz, de vastartalma is számottevő, tehát nőknek egyenesen kötelező lenne a fogyasztása. A vas felszívódását elősegíthetjük C-vitamin bevitellel.

Egy tányérnyi lencsefőzelékkel, levessel akár az egész napi folsav igényedet fedezheted, ráadásul a vörös lencse Omega-6 zsírsavakban is rendkívül gazdag. Nem kevés A-, B1-, B2-, B9- és B11-vitamin található benne.

A vöröslencse bővelkedik még káliumban, kalciumban, mangánban, rézben, jódban, bórban és kobaltban is. A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban.

Emellett izoflavonokat is tartalmaz, ami kiemelten jó hatással van a változókorban levő nők hormonháztartására. A lencse a mellrák megelőzését segítő isoflavonokat is tartalmaz, melyek teljes mértékben megmaradnak a főzés után is.

A vörös lencse kiemelkedő tulajdonsága, hogy főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.

A lencse glikémiás indexe alacsony, így lassan szívódik fel belőle a szénhidrát, tehát bátran fogyaszthatják a cukorbetegek is, illetve a fogyókúrába is jól beilleszthető.

A lencse gyógyhatásai:
- javítja a májfunkciót,
- jót tesz a szemnek,
- nyugtat,
- magas folsav tartalma miatt terhesség esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása - támogatja a magzat fejlődését,
- jó hatással van az anyagcserére, székrekedésre,
- stabilizálja a vérnyomást,
- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát,
- segíti a vércukorértékek kordában tartását,
- csökkenti a változókor tüneteit,
- fokozza a férfiak termékenységét,
- segíti a hajnövekedést,
- támogatja a sebgyógyulást,
- növeli az immunitást,
- normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését.

A hőkezelés után a lencse megőrzi előnyeit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mézben érlelt dió gyógyhatásai
  2020-10-15 21:22:58, csütörtök
 
 



A dióbél nemcsak a bélműködést serkenti, de bőséges vitaminforrás is. Megtalálható benne a tartós egészség és az örök szépség titka.

Azt már tudjuk, milyen csodás dolog történik a testünkkel, ha minden nap elfogyasztunk egy marék diót.

Ez a hatás mézzel tovább fokozható.
Mézes diót könnyedén be tudunk szerezni a vásárokon, de ha nem akarunk drága pénzeket költeni rá, készítsük el mi magunk otthon. Egyszerű, csupán mézbe kell beletennünk nagyobb darab diókat, és kész is. Hogy miért jó ez nekünk, az alábbiakban eláruljuk.

A méz
mai ismereteink alapján közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése.

A dió:
nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi 3-4 szem dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának megakadályozásában.Számos jótékony hatását a kozmetikai ipar sem nézte tétlenül. Bőrbetegségekre, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására, gyulladásgátlásra használják, aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott.

Nem csak finom édesség lesz a méz és dió keverékéből, hanem hihetetlenül egészséges is. Számtalan, a szervezetünk számára fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, nagyon tápláló, de különböző diétákba is beépíthetjük.

Nézzük, mi mindenre jó ez a két szuper egészséges élelmiszer :

Kiváló kombináció a vérszegénység kezelésére. Keverj össze 50 dkg mézet és 50 dkg apróra vágott vagy darált dióval, és add hozzá egy citrom levét. Tedd üvegbe és naponta 3 x fogyassz el belőle 1 teáskanálnyit.

Ha magas a vérnyomásod, fogyaszd el 100 g dió és 100 g méz keverékét minden nap egy hónapon keresztül.

Gyakran fáj a fejed? A dió és méz keveréke megszünteti a panaszaidat. Gyógyszere helyett 1:1 arányban keverj össze mézet és diót, és naponta 1-2 evőkanállal fogyassz el belőle. (Álmatlanság esetén is hatásos.)

Fél kiló mézbe tegyünk fél kiló nagyobb darabokra vágott diót, és csavarjunk bele egy fél citrom levét is. Tároljuk egy csavaros üvegben, és naponta háromszor fogyasszunk belőle egy-egy kanállal. A keverék egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy erősíti az érfalat, védi a szívet, és tisztítja a vért.

Ha este elalvás előtt megeszünk belőle egy kanállal, segíti a könnyű és nyugodt alvást. Fejfájás esetén szintén gyors megoldást nyújthat a mézes, diós keverék.

Sohasem gondoltuk volna, hogy a gyomorfekélyre az egyik legjobb orvosság a dió. Húsz gramm apróra tört diót forrázzunk le, majd pár perc után szűrjük le. A kapott léhez kavarjunk két evőkanál mézet, és étkezések előtt együnk meg belőle 2-3 evőkanállal.

Az elkészítése roppant egyszerű:
- üvegekbe szórjunk a diót és engedjük fel mézzel.
Ez egy lassú folyamat, mert a méz lassan fog lecsurogni
az üveg aljára.
- a végén töltsük fel teljesen mézzel és hagyjuk,
hogy az összes levegőbuborék eltávozzon.
- csavarjuk rá a kupakot
- tegyük el olyan helyre, ahol nincs szem előtt.
Kb. 1 hónapra van szükség, hogy összeérjen. Ekkor vegyük csak elő.

Fogyasztása:
akár reggelente egy - egy kanál dió mézzel elfogyasztva
joghurtra öntve reggeliként
csak úgy, ha valami édes finomságra vágyunk
rossz közérzet, rossz hangulat ellen
ha fáradtak és nyűgösek vagyunk,
bármikor, ha kedvünk van hozzá

Ez a páros biztosítja szervezeted számára az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, zsírokat és szénhidrátokat.

Ezért érdemes mindennap fogyasztani!!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természet adta fájdalomcsillapítók
  2020-10-15 21:07:44, csütörtök
 
  Miért szedjünk fájdalomcsillapító tablettát, amikor csak kisebb fájdalmak gyötörnek bennünket? A természet patikája felkínál számunkra olyan lehetőségeket, amelyek nagyszerűen csillapítják, de akár meg is szüntethetik a fájdalmat.

A gyógyszerek is segítenek a fájdalom elűzésében, de ha ezeket választjuk a természetes módszerek helyett, egyrészt sok és kellemetlen mellékhatással kell számolnunk, másrészt a gyógyszerek függőséget okozhatnak, így egy idő után már a legkisebb fájdalom esetén is pirulákhoz fogunk nyúlni. Nem beszélve arról a hátrányról, hogy a gyógyszerekből egyre nagyobb adagok elfogyasztására lesz szükség ahhoz, hogy a fájdalom csillapodjon, enyhüljön. Mit tehetünk tehát? Érdemes kipróbálni néhány természetes fájdalomcsillapítót, mielőtt a tablettákhoz nyúlnánk.

Sokan nem gondolnák, hogy a cseresznye is nagyon hatásos lehet, amennyiben fájdalmak gyötörnek bennünket. A cseresznye antioxidáns hatása kiemelkedő, ennek is köszönheti a fájdalomcsillapító képességét, de hatékonyan szorítja vissza a gyulladást, és remekül hat az izomfájdalomra is. Ez igaz akkor is, ha megerőltető testmozgás miatt alakult ki az izomláz, de krónikus izomfájdalom esetén is érdemes kipróbálni.

Az ördögkarom nevű gyógynövény nem csupán Afrikában hozhat enyhülést az embereknek, hanem hazánkban is. Nagyon hatékonyan csökkenti a gyulladást, így a fájdalmat is eredményesen csillapítja. Nemcsak az ízületi gyulladásban mutatkozik meg a pozitív hatása, hanem bebizonyosodott, hogy a hát fájdalmát is mérsékelni tudja.

A kurkuma egy Ázsiában őshonos fűszer, amelyet nemcsak fájdalomcsillapításra, hanem gyulladáscsökkentésre is lehet alkalmazni, főként az ízületekben kialakuló gyulladás ellen nagyon hatékony. Fokozhatjuk a hatását, ha meleg tejben elkeverve fogyasztjuk egy kis mézzel. Ha valaki allergiás a tejcukorra vagy a kazeinre, mindenképpen növényi tejjel fogyassza.

Amennyiben gyulladás miatt alakult ki valamelyik testrészünkben fájdalom, úgy a teák is nagyon hatásosak lehetnek. A zöld tea is tele van értékes antioxidánsokkal, amelyek szintén csökkenthetik a gyulladást és a fájdalmat.

A másik gyógynövény amely segíthet, az a gyömbér. A gyulladás csökkentésében, és így a fájdalom csillapításában a gingerol nevű vegyület lehet a segítségünkre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Erősítsük az elménket egyszerű módszerekkel!
  2020-10-15 21:05:17, csütörtök
 
  Néha ki kell kapcsolni az agyunkat, néha meg kell kicsit állni és pihenni. Hiszen nem lehet állandóan dolgozni, mert azt előbb-utóbb megsínyli az egészségünk. Az elménknek is szüksége van arra, hogy időnként ,,szabadságra menjen" és ne terveket készítsen, ne azon agyaljon, hogy egy-egy feladatot mikor és hogyan hajtson végre. Bizonyára mindenki észrevette már, hogy az agyunk szinte fellélegzik, amikor szabadságra megyünk vagy hétvégén pihenünk, és végre nemcsak a kötelező feladatokat végezzük, hanem pihenünk és relaxálunk. Nos, az agyunk csak akkor fog még idősebb korban is megfelelően működni, ha néha elengedjük magunkat, és nem dolgozunk, hanem olyanokkal foglalatoskodunk, amelyek ellazítják a testet és kisimítják a lelket. Mutatunk néhány ötletet, hogy mivel erősíthetjük leginkább az elménket.

Lehetőleg kevesebb kütyüt használjunk és több testedzést iktassunk be az életünkbe. Mindannyiunknak elegendő mozgásra és friss levegőre van szüksége, sajnos azonban sok időt kell töltenünk a lakásban, az irodában, ami nem kedvez az egészségnek. A legjobb, ha a mozgás a szabadban, a friss levegőn, a természetben történik. A számítógép előtt üldögélés, a telefon babrálása akár még negatívan is hathat az agyunk működésére. Csak akkor használjuk ezeket az eszközöket, ha feltétlenül muszáj.

Tápláljuk az agyunkat. Az agyban is kialakulhat gyulladás, itt is keletkezhetnek szabad gyökök. Azonban ha antioxidánsokban gazdag táplálékokat fogyasztunk, leginkább sok zöldséget és gyümölcsöt, akkor ezzel az agyunkat is megerősíthetjük.

A meditáció és a jóga is nagyon hasznos lehet. Az agy aktivitását és energiáját úgy is növelhetjük, ha néha kikapcsolódásképpen meditálunk vagy jógázunk. Mindkettő nagyon hasznos a szerveztünk és az agyunk számára.

Legyünk képben, tudjuk, hogy mi zajlik a világban. Minél inkább megvalósítjuk ezt, annál kevesebb az esélye annak, hogy bármit is el tudnak velünk hitetni. Ha felkészültek vagyunk, kevésbé viselnek meg a világban zajló dolgok, a rossz hírek, és sokkal erősebbek lehetünk mentálisan is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Köles : A Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája
  2020-10-15 02:11:49, csütörtök
 
 



A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus előtti időben is termesztették.

Száz évvel ezelőtt még óriási jelentősége volt a táplálkozásban, mára azonban feledésbe merült. Ezért sürgősen fel kell hívnunk az emberiség figyelmét erre az értékes tápanyagra, mert ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája. A kölesliszt gluténmentes termék, mentes a ragacsos fehérjétől, ami gluteninből és gliadinból áll.

Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

A köles a maga 100 g-ra vonatkoztatott 550 mg kovasavával 6,8 mg vassal, 0-6 mg fluorral, 3 mg nátriummal, 170 mg magnéziummal e fontos ásványi anyagok bőséges tárháza. Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában. Sejtjeink és egész szervezetünk egyedülálló módon csak az ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

A kovasav, mint vízkötésű szilíciumdioxid különleges őszi szubsztanciát jelent minden élő szervezet számára. Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet sem tudna létezni. A növényeknél a kovasav elsősorban építő és támasztó funkciót lát el. Az emberi és állati szervezetben is nélkülözhetetlen. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.

A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav eredménye a friss sima bőr és az erőteljes fénylő haj. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.

Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is.

A köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni. Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos állapotok, mint pl. a hólyaggyulladás köles étrend mellett rendszerint gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság rendkívül kevés kovasav tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve ásványi anyagokban szegény területről származik, ezért a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.

A titkos recept: teljes értékű barnaköles
Mivel az ismert aranyköles kemény kovasav tartalmú héja étkezésre alkalmatlan, ezért hántolni kell. Az aranykölesen kívül létezik az ősi- vagy barnaköles, amit nem kell hántolni. A középkor gyógyítóival egyetértve ezt a növényt még napjainkban is nagyra értékelhetjük és továbbadhatjuk az egészségmegőrzés titkos receptjeként nem csak idősödő korúaknak.

Mint már említettük, a barnaköles nem alkalmas hántolásra, viszont sokkal magasabb a táplálkozási értéke, mint a héjától megszabadított aranykölesnek. Mint köztudott, az ásványi anyagok és a nyomelemek a magok külső rétegeiben halmozódnak fel és a hántolással a tizedére csökken ezen értékes anyagok mennyisége. Mivel a barnakölest héjastól őrlik, így minden vitális anyag az őrleményben marad.

A hőkezeletlen tápanyagokat a szervezet sokkal könnyebben veszi fel, mint a hőkezeltet. Nyersen fogyasztva a barnaköles is a bázisképző gabonák közé tartozik, így fogyasztásával megelőzhető az elsavasodás, az ásványi anyag veszteség és az elsalakosodás. Különösen jót tesz várandós és szoptató anyáknak.

A barnaköles csak magas humusztartalmú talajon termelhető számottevő terméshozammal. Termesztésének alapvető feltétele a környezetkímélő talajművelés, a szükségletnek megfelelő tápanyagellátás és csak szerves trágya használata. A barnakölest még nem klónozták, nem génmanipulálták és nem hibridizálták. Ennek az egészséges művelési formának köszönhető, hogy a benne lévő B-vitaminok, pantoténsav, vas, fluor stb. megőrizték eredeti ősi formájukat.

Az őrölt barnaköles még hatékonyabb, mert a kölespelyhet előállítása során forró gőzzel kezelik és stabilizálják. Az őrölt barnaköles belekeverhető müzlibe, a legtöbb folyadékba, mint pl. frissen préselt gyümölcslébe, levesekbe, vagy joghurtba. Két teáskanál barnaköles liszt egy reszelt almával elkeverve fogyasztható kisebb előételként, a reggeli kiegészítéseként vagy uzsonnaként.

A csontrendszer betegségek elleni bázisétele
A köles értékes ásványi anyagaival teljes értékű gyógyító nyerskoszt lehet minden csontrendszeri betegségben, különösen a kis- és nagyízületek artrózisainál és a gerincoszlopnál. A nyers köles gyógyító erejét természetesen meg kell még erősíteni további natúr élelmiszerekkel és egészséges életmóddal.

A megőrölt 2-3 teáskanálnyi vad kölest tehetjük friss mag müzlibe vagy különféle levekhez, joghurtba, levesbe stb. Előételként ill. reggeliként vad köles lisztet összekeverhetünk gyümölccsel pl.: egy kis reszelt almával, banán stb.

Csont, porc ill. izületi problémáknál: Fogyasszon napi 2-3 teáskanálnyi vad köles lisztet. Kb. 6 hét után csökkennek ill. megszűnhetnek a fájdalmak, gyulladások. 1, 5 - 2 év rendszeres fogyasztás után a porc regenerációja az ízületek felületén lépésről lépésre létrejön.

A köles szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát (a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

A köles fehérje tartalma 10-15%. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújthat védelmet.

Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket, stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

A köles további előnyös tulajdonságai:
- visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás következtében bomlik fel,
- candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornában megtelepedett gombák elszaporodjanak,
- megvéd a fogszuvasodástól,
- erősíti a látást,
- késlelteti az öregedést,
- rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek,
- szabályozza a vércukorszintet,
- helyreállítja az emésztést,
- gyulladáscsökkentő,
- immunerősítő,
- csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Jótékony hatására álljon itt egy példa. Egy 75 év körüli hölgyet, aki már csak mankóval tudott közlekedni, porckorongműtétre bevittek a kórházba. Alapos kivizsgálás után a főorvos közölte vele, hogy a sikeres műtéthez már túl későn érkezett, és meg kell békélnie a helyzettel, hogy néhány hét elteltével egész életére tolókocsihoz lesz kötve. Röviddel e sokkoló nyilatkozat után visszatért ágyához a kísérő másik orvos és azt mondta neki, ő idős szüleitől tudja, hogy derékfájásra már évek óta naponta 3-4 teáskanál kölespelyhet fogyasztanak teában, kávéban, levesben vagy egyéb folyadékban elkeverve, és azóta akadálytalanul tudnak dolgozni. A hölgy odahaza elkezdte rendszeresen fogyasztani a kölespelyhet, étrendjét pedig átállította nyerskosztra. A siker nem sokáig váratott magára. Hamarosan félre tehette előbb az egyik, majd a másik mankóját. Jó ideje már minden fájdalom és akadályoztatás nélkül jár bevásárolni. A köleshez mind a mai napig hű maradt.

Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését. Gotthard Schettler professzor már a nyolcvanas évek elején beszélt róla, hogy a kóros érelváltozások ,,valószínűleg visszafejleszthetők". Sőt, újabban már röntgenfelvételekkel is sikerült igazolni az érelmeszesedések ilyen módon való visszafejlődését. (Prof. Hans Kaffarnik - Marburgi egyetem)

Forrás : Kivonat a Waerland-Monatsheft számából.Fordította: Bélteki Antal illetve :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyógylevek és hatásaik
  2020-10-15 02:03:45, csütörtök
 
  A természet számtalan, a szervezet számára gyógyító hatású zöldséggel, gyümölccsel és gyógynövénnyel ajándékozza meg az embert az év minden időszakában. A zöldség-, gyümölcs levek fogyasztásával megszabadulhatunk egy csomó salakanyagtól, ráadásul sok-sok vitamint és sejtvédő anyagot is bevihetünk szervezetünkbe.

Az alábbiakban ismerd meg az egyes növények gyógyító hatását egészséged megőrzése érdekében, aki pedig zöldség-gyümölcs diétát, illetve léböjtkúrát kíván tartani, segítséget kap a helyes diéta kiválasztásához.

Kizárólag a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyek a zöldségben és gyümölcsben találhatók. A dobozos vagy üveges lé biológiai értéke már össze sem hasonlítható a frissen préseltével. De ez nem is csoda, hiszen a biológiailag értékes enzimek, vitaminok és egyéb bioanyagok java része a lényerést követő harminc-negyven percen belül szinte teljesen eloxidálódik, vagyis lebomlik. Fontos tudnivaló még, hogy a frissen készített innivalót csak lassan szabad fogyasztani, alaposan össze kell keverni nyállal, és étkezés előtt (semmiképp sem utána), vagy két étkezés között, önmagában ajánlott meginni. Aki nem tiszta léböjtöt tart, az préselés után ne szűrje le a frissen nyert lét, mert szűréskor értékes alkotóelemek vesznek el belőle.

Mitől lesz értékesebb a préselt lé?
A déligyümölcsöt nem szabad hűtőszekrénybe tenni, mert plusz 15 fok alatt ,,hidegsokk" alakul ki, vagyis a legértékesebb anyagok tönkremennek benne.

A gyümölcssav cukor hozzáadása nélkül bázikus vegyhatású. Édesítéskor a lében erjedési folyamat indul el, ez a savas vegyhatású szöveteket tovább terheli, és elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Ha a kipréselt lét dobozolják vagy konzerválják, a lé ,,meghal", a benne található enzimes és szerves vegyületek pedig szervetlenné vállnak. Ráadásul vagy konzerválószert kell hozzáadni, vagy valamilyen más módon (pasztőrözés, besugárzás) kell tartósítani. Ettől pedig tovább csökken a biológiai értéke.

Sokan koncentrált élelemnek tekintik a préselt lét. Ez a felfogás azért helytelen, mert az ételkoncentrátumot úgy állítják elő, hogy dehidrálják (csökkentik a víztartalmát, például kondenztej). Ám a frissen préselt lé valóban koncentráltan tartalmaz minden alkotóelemet, ezért nem szabad higítatlanul vagy rövid idő alatt nagyobb mennyiségben fogyasztani.

A gyümölcslé előállításának két módja ismert: a hidraulikus préselés és a centrifugálás. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifuga hátránya, hogy túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy a folyamat során - ellentétben a préseléssel. Ezért például a rábetegek gyógyításánál kevésbé hatásos a centrifugálással nyert lé, mint a préselt.

Narancslé üveg- vagy porcelánfacsaró segítségével nyerhető. Az elektromos citrusfacsaró nem ajánlott, a narancshéjra kifejtett nyomóhatás miatt a héj káros aromás savai és a felületükön található vegyszerek nagy mennyiségben kerülnének a lébe.

A frissen préselt levek és növényi kivonatok hatása:

Alma: csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedés ütemét, erősíti az immunrendszert és a keringést, tisztítja a beleket, csökkenti a fogínyvérzést.

Articsóka: általános erősítő, a máj méregtelenítését fokozza, lassítja az öregedési folyamatokat.

Bab: vízhajtó, fokozza a veseműködést.

Barack: erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, erősíti a kötőszöveteket, csökkenti a stressz kellemetlen hatásait, javítja az emésztést, vízhajtó.

Borágó: fokozza a teljesítőképességet, hangulatjavító.

Boróka: javítja az anyagcserét, gyulladáscsökkentő - különösen hatásos ízületi gyulladásnál, isiásznál -, jó vízhajtó, bőrtisztító, fokozza az erőnlétet és antibiotikus hatású.

Burgonya: mérsékli a gyulladásokat, csökkenti a gyomorsavtermelést, elősegíti a gyomorfekély gyógyulását.

Cékla: jó vaspótló, javítja az immunrendszer működését.

Citromfű: idegvédő, szervi elváltozás nélküli, vegetatív funkciózavarnál hatásos, erősíti az immunrendszert.

Cickafark: gyulladáscsökkentő, mérsékli az időskori szédülést és érlüktetést, harmonizálja a hormonszervek működését, csökkenti a menstruációs görcsöt.

Csalán: vértisztító, reumában méregtelenítő, böjtkúra hatásos kiegészítője, sok vasat tartalmaz.

Dinnye: fokozza a vérképzést, tisztítja a bőrt, erősíti a csontokat, védi a nyálkahártyát, aktivizálja a szexuálhormonokat és javítja a szexuális kedvet.

Édeskömény: javítja az emésztést, csökkenti a puffadást, a hasi görcsöt, száraz köhögéskor elősegíti a nyákoldódást és könnyíti a kiürülését.

Fagyöngy: lassítja az érelmeszesedést, csökkenti a magas vérnyomást, javítja a szívműködést.

Fehér üröm: gyomorerősítő, javítja a gyomorsavtermelést és az epeürülést, elősegíti az emésztést.

Fekete retek: javítja a májműködést különösen az epekiválasztást, csökkenti az epekőképződést.

Fokhagyma: normalizálja a vérzsírértéket, csökkenti a vérnyomást, hátráltatja az érelmeszedést, antibiotikus hatású anyagokat tartalmaz és segít a bélflóra helyreállításában.

Galagonya: normalizálja a vérnyomást, erősíti a szívet és javítja a keringést.

Kakukkfű: nyákoldó, köptető hatású, makacs száraz köhögésnél kiváló.

Kamilla: görcsoldó, gyulladáscsökkentő, hámregeneráló, kitűnő hatású ideges gyomorpanaszra.

Káposzta: gyomor- és bélrendszeri gyulladás, fekély, jó gyógyszere, az ízületi gyulladást csökkenti.

Lándzsás útifű: garat- és hörgőgyulladásnál jó gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító.

Libapimpó: emésztőszervi panasznál kiváló nyugtató, görcsoldó, hasmenés ellen jó hatású.

Macskagyökér: nyugttó, alvást elősegítő, általános kiegyensúlyozó.

Martilapu: javítja a légzőszervek működését, oldja a makacs köhögést, kitűnő vízhajtó.

Medvehagyma: aktivizálja a keringést, elősegíti a gyomor- és bélrendszer emésztőnedvtermelését.

Nyírfa: kitűnő gyulladáscsökkentő, különösen ízületi gyulladásnál, erősíti a vese és a hólyag működését, erőteljes vízhajtó.

Orbáncfű: feszültségoldó, kiegyensúlyozó, csökkenti a funkcionális szív- és gyomorpanaszt, segíti az elalvást.

Paprika: vízhajtó, magas C-vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert támogatja a szívet és a keringést.

Petrezselyem: vízhajtó, fokozza a mirigyek elválasztó funkcióját, javítja az emésztést és a gyomorműködést.

Pitypang: erősíti a májműködést, fokozza az epekiválasztást, vértisztító.

Rozmaring: javítja a keringést, kitűnő élénkítőszer.

Szilva: sejtvédő, optimalizálja a szénhidrát-anyagcserét, javítja az emésztést, erősíti a szívet és az immunrendszert.

Szőlő: javítja az emésztést, fokozza a vese működését, csökkenti a menses előtti kellemetlen tüneteket, feszültségoldó, regeneráló, aktivizálja a szénhidrát-anyagcserét.

Tök: aktivizálja a vese és a húgyúti szervek működését, fokozza a vizeletkiválasztást, sok A-vitamint tartalmaz, ezért védi a bőrt és a nyálkahártyát.

Torma: étvágyjavító, emésztést elősegítő, fokozza az anyagcserét, elősegíti a vizeletkiválasztást, kitűnő gyulladáscsökkentő hatású ízületi bántalom esetén.

Vöröshagyma: fokozza az emésztőnedvek elválasztását, hígítja a vért, gyulladáscsökkentő.

Vizi torma: aktivizálja az anyagcserét, fokozza a kiválasztó szervek működését, méregtelenít.

Zab: roborál, védi a gyomornyálkahártyát, kitűnő erősítőszer kimerültség esetén.

Zeller: húgyhajtó, ízületi gyulladásnál kitűnő gyulladás- és fájdalomcsillapító.

Zsálya: gargarizáláskor gyulladáscsökkentő, orr-, garat- és szájüregi gyulladás esetén belsőleg izzasztószer, tisztítja a bőrt.

Zsurló: kitűnő vértisztító, kiválasztást elősegítő.

Hogyan kell alkalmazni a gyümölcs- és zöldség leveket?
A zöldségekből és gyümölcsökből készíts frissen préselt lét, fele-fele arányban higítsd, és naponta kétszer-háromszor két deciliternyit kortyolgass belőle étkezés előtt vagy két étkezés között. Aki léböjt napot tart, a rostokat szűrje le, egyébként nem kell. Töményen soha semmilyen lét (dobozosat sem!) ajánlott inni, mert puffadást, hasmenést és rendszeres fogyasztás esetén gyomornyálkahártya-gyulladást idézhet elő.

A gyógynövényekből készíts teát, és fogyaszd kúraszerűen: négy-hat hétig fél-egy liternyit naponta. A leveleket, a szárat és a virágokat elég forrázás után maximum tíz percig áztatni, a gyökereket és magvakat viszont áztatni (általában egy éjszakán át és főzni (öt-tíz percig) is kell, hogy elegendő hatóanyag keletkezzen. Ha valaki gyógyhatása miatt több hatóanyaghoz szeretné juttatni szervezetét vagy nincs lehetősége teát készíteni, választhatja az alkoholos kivonatot is, de gyermekek, májbetegek inkább tablettás készítményt válasszanak.

Természetesen az itt ismertetetteken kívül még sok más zöldség és gyümölcs is használható gyógyításra.

A felsoroltak alkalmazhatók a mindennapi étkezés kiegészítésként, vagy kúraszerűen, esetleg lékúrához is. Ez utóbbit azonban nem célszerű két-három napnál tovább orvosi felügyelet nélkül folytatni még egészségeseknek sem. Betegeknek vagy kisebb-nagyobb panaszokkal küszködőknek pedig legfeljebb heti egy léböjtnap ajánlott. Ehhez is orvos vagy hozzáértő szakember tanácsa szükséges, nehogy valaki többet ártson, mint amennyit segít magának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A petrezselyem, zeller és a kamilla közös titka a rák ellen
  2020-10-15 01:44:08, csütörtök
 
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb egészségi állapot között különösen a szívbetegségek vonatkozásában.

De hogy mik azok a legapróbb részletek, az élelmiszerekben létező hatékony molekulák, amelyek aztán a hatásért felelősek, ez sok esetben rejtély marad. Különösen, ha arra gondolunk, hogy összefüggést keresünk bizonyos élelmiszerek és a rák kialakulásának kisebb kockázata között.

Egy újabb lépés a tudás felé: egy tanulmány azt sugallja, hogy egy vegyület, amely a mediterrán étrendben nagy mennyiségben előfordul, elveszi a rákos sejtektől azt a tulajdonságukat, hogy elkerüljék a halált és korlátlanul szaporodjanak.

A génszabályozásban egy nagyon konkrét lépés megváltoztatásával ez a vegyület újra megtanítja a rákos sejteket arra a folyamatra, ahogyan a normál sejtek szabályozzák életciklusukat: a programozott sejthalálra.

A ráksejtek úgy tudnak osztódni megállás nélkül, hogy meggátolják azt a folyamatot, amely normálisan, a ciklus végén halálra ítélné őket a program szerint. Az apigenin a mellráksejteknél képes volt leállítani ezt a gátlást, mutatta be a kutatás, amelyet az Ohio-i Állami Egyetem tudósai végeztek.

A petrezselyem, a zeller és a kamillatea a leggyakoribb forrásai az apigeninnek, de megtalálható számos más zöldségben és gyümölcsben is.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az apigenin az emberi szervezetben mintegy 160 fehérjéhez kötődik, ami arra utalhat, hogy gyógyhatása a most ismertnél sokkal szélesebb körű. A táplálékkal bejuttatott anyagok tehát valószínűleg sok mindent gyógyíthatnak, hatásuk szélesebb körű, míg a gyógyszerek támadáspontja a gyógyítás során általában csupán egyetlen molekula.

,,Tudjuk, hogy egészségesen kell táplálkozni, de az esetek többségében nem ismerjük a mechanizmust, amiért ezt kell tennünk. Most láthatjuk, hogy az annyit emlegetett mediterrán étrend egészségre gyakorolt hatása többek között ehhez a tápanyaghoz köthető, amely sok fehérjére van befolyással. Az apigenin visszaállítja a rákos sejtek normál profilját, ami nagyon értékes, mind klinikailag, mind a prevenció szempontjából" - magyarázza Andrea Doseff, molekuláris genetikus professzor (Ohio State University), aki Erich Grotewold professzorral együtt vizsgálta az apigenin és más flavonoidok lehetséges hatását a betegségek megelőzésében.

Azon kívül, hogy megállapították, az apigenin hatással lehet a rákos sejtek viselkedésére, a kutatás másik nagy eredménye egy új orvosbiológiai kutatási technika kifejlesztése is. A technikát, amellyel azt próbálták kideríteni, mely fehérjék lépnek kölcsönhatásba az étrendben előforduló kisebb molekulákkal, egyszerűen a halászathoz hasonlították.

,,Képzeljenek el egy nagy edényt, amelyben a potenciálisan érintett fehérjék apró halak. Beletesszük a táplálékmolekulát az edénybe, és az csak a strukturális tulajdonságainak megfelelő fehérjéket vonzza. És tudjuk, hogy ez valódi kapcsolat, mert látjuk, ahogy a fehérjék és az apigenin egymáshoz kötődnek."

A további kísérletezés során megállapították, hogy az apigenin olyan fehérjékkel is kapcsolatba került, amelyek három specifikus funkcióval rendelkeztek. A legfontosabb ezek közül az volt, amelynek segítségével az apigenin helyre állította a programozott sejthalál mechanizmusát a sejtekben, és ezzel meggátolta korlátlan szaporodásukat.

A kutatásból levonható egyik következtetés tehát, hogy amikor megfelelően étkezünk, segítünk a szervezetben lévő fehérjéknek, hogy normális utasításokat adjanak ki, a sejtek élete a normális mederben haladjon a keletkezéstől a pusztulásig.

Az apigenin jótékony hatása nem korlátozódik erre a kifejezetten bizonyítható rákellenes tevékenységre, kutatások korábban már kimutatták gyulladáscsökkentő hatását is.

,,Mivel az apigenin többféle sejthez is kötődik, sokféle előnyös tulajdonsága lehet, és mivel sok szereplős a játék, szinergisztikus hatás érhető el vele."

Forrás: Science Daily illetve : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Jiaogulan - halhatatlanság növénye
  2020-10-15 01:28:40, csütörtök
 
 



A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként" említi a jiaogulant.

A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált ismertté, hogy most már ideje a nyugati emberek is megismerik a jiaogulant, ami nem véletlenül kapta a ,,halhatatlanság növénye" címet.

A jiaogulan (tudományos elnevezése Gynostemma pentaphyllum) ismert magyar elnevezése a gulan mellett, az ötlevelű ginzeng. A pentaphyllum szó jelentése ötlevelű. Talán ezért fordulhatott elő, hogy egyes források ötlevelű-ginzengként is említik, azonban ez megtévesztő lehet, mert a jiaogulannak semmi köze a ginzenghez. A gulannal botanikailag nincsenek rokonságban, csak gyógyhatásukban hasonlítanak, azonban mindkét növény jó hatással van az immunrendszerünk működésére.

A jiaogulant a kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként" említi. A jiaogulan a ginzenghez képest kevésbé ismert ázsiai növény, amit a kínaiak elsősorban azért használtak, hogy száz évig, vagy annál tovább éljenek. Azok, akik Kínában ismerik ennek a növénynek az áldásos tulajdonságait, azt mondják rá: ,,Olyan, mint a ginzeng, csak annál sokkal jobb".

Jiaogulan történelem
Neve először a Ming dinasztia korában bukkant fel. Zhu Xiao 1406-ban írt róla először a Materia Media alultápláltságnál című orvosi szakkönyvében. Ő azt írja erről a növényről, hogy egy olyan nagyszerű táplálék, ami élelmiszerhiány vagy éhínség esetén kiválóan alkalmazható.

Később a híres füvész, Li Shi Zen 1578-ban a Compendium of Materia Media című könyvében már úgy beszél róla, mint egy olyan gyógynövényről, amelynek rengeteg pozitív tulajdonsága van. Ő azt állítja, hogy a jiaogulan kiválóan alkalmazható a különböző vérzéseknél, az ödémák kezelésére, a torokfájás csillapítására és trauma megszüntetésére.

Egyre népszerűbb mind a kínai orvoslásban, mind a nyugati gyógyításban. Ennek pedig nem más az oka, mint hogy ez a csodálatos gyógynövény rengeteg gyógyhatással bír, képes meggyógyítani és szabályozni a szervezet működését.

Jiaogulan, mint adaptogén gyógynövény
- Adaptogénként megvan az a különleges képessége, hogy “helyreállítsa a homeosztázist", azaz "visszaállítsa az egyensúlyt" a test számos területén. Ebbe beletartozik a szív- és érrendszer, az emésztő-, ideg- és immunrendszer, valamint a szaporítószervek is.
- Stresszhelyzetben az adaptogén segíti a szervezetet. Erősíti az immunrendszert, és megakadályozza, hogy a stressz - legyen az munkahelyi probléma, a levegőben található méreganyagok, nem megfelelő táplálkozás vagy bármi más - károsítsa a szervezetet.
- A gynostemma a túledzés hatásait is csökkenti, mivel védi az immunrendszert a stressztől.
- Fokozza az állóképességet, és csökkenti a regenerációhoz szükséges időt. Ez alapján kijelenthető, hogy a gynostemma tökéletes mindenki számára, aki javítani szeretné sportteljesítményét.
- Vannak olyan klinikai adatok, amelyek szerint a gynostemma segíthet a súlyvesztésben is, mivel hatékony zsírbontó.
- A jiaogulan segíthet az 1-es és a 2-es típusú diabétesz kezelésében is. Egyik hatóanyaga, a damulin, hatékonyabbnak bizonyul, mint a Metformin, amit inzulinrezisztencia (IR) kezelésére használnak. Tehát, mielőtt a gyógyszerhez nyúlunk, érdemes egy próbát tenni a gynostemmával.
- A jiaogulan jelentős antioxidáns hatással bír.
- Rendkívül erős antioxidáns hatásának köszönhetően a gulanról kimutatták, hogy gátolja a rákos daganatok növekedését.
- A gulan a megfelelő szintre állítja be a vérnyomást, akár magas, akár alacsony.
- Számos klinikai kutatási eredmény látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a gulan hatékonyan csökkenti az LDL (káros koleszterin) szintjét, ugyanakkor növeli a HDL (hasznos koleszterin) szintjét.
- A gulan segít megelőzni az érelmeszesedést, az agyvérzést és a szívinfarktust.
- A jiaogulan serkenti a szívműködést. A gipenozidok növelik a szívizom összehúzódó-képességét, ezáltal növelik a szívműködés hatékonyságát. Azonos mennyiségű vért kevesebb erőfeszítéssel képes továbbítani anélkül, hogy a pulzusszámot vagy a vérnyomást növelné.
- A gulan gyógyító hatással van a májra is, megóvja a méreganyagok hatásától.
- Gulannal a Hepatitis B is kezelhető.
- A tüdőnek is hasznos a gulan, különösen a bronchitis (hörghurut) kezelésében, mivel eredetileg ennek a betegségnek a gyógyszereként ismerték Kínában.
- A jiaogulan serkenti a fehérvérsejtek termelődését. Szabályozza a limfociták termelődését, és növeli aktivitásukat. Immunserkentő hatású.
- A növény elősegíti a mélyebb, nyugodtabb alvást is. Ha a szervezetnek nyugalomra van szüksége, akkor a gulan segíti a pihenést és a regenerációt. A jiaogulan megszünteti az álmatlanságot. A növény normalizálja az idegrendszert. Megnyugtat, és elűzi a depressziót.
- Erőteljes tonizáló, feszesítő kívül-belül, így a bőrre és a belső szövetekre is jótékony hatása van. Rendszeres fogyasztásával sokáig megőrizhetjük bőrünk simaságát, de már a kialakult ráncok kezelésében is segíthet.
- Megelőzi a haj megőszülését azzal, hogy növeli a hajhagymákat tápláló sejtek membránjának aktivitását.

Azt szem előtt kell tartani, hogy az adaptogének nem azonnal, hanem fokozatosan fejtik ki hatásukat. A legjobb hatás elérése érdekében folyamatosan használni kell őket.

Mivel jó hatással van az immunrendszerre, bárki hasznát láthatja a szedésének. Antioxidánsként megóvja szervezetünket az oxidatív károsodástól.

Hogyan fogyasszuk?
Felhasználható növényi része a levele. Elsősorban gyógyteaként használják, de előállítható belőle alkoholos kivonat, esetleg kapszula és gyógyszer is. Teát készíthetünk szárított vagy frissen szedett levelekből is.

Tea készítése: 1 l vízhez kb. egy maréknyi tealevelet tegyünk. A leveleket 80 fokos vízzel öntsük le, hagyjuk állni 5-15 percig, majd szűrjük le. A legtöbb teafélével ellentétben nem lesz erősebb, ha hosszabb ideig áll, édeskés íze viszont annál intenzívebbé válik.

A gulan termesztése
Hazánkban is megterem, télálló. Nagyobb lerakatokban, internetes áruházakban már évek óta kapható a növény.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Készítsünk gyógyitalt zellergumóból!
  2020-10-15 00:48:57, csütörtök
 
 



A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy szárított formában (porítva) készíthetünk belőle akár turmixot is. Néhány népgyógyászati recept zellergumóléből, főzetből, tinktúrából és borból melyekből különböző gyógyitalokat tudunk készíteni különféle bántalmakra.

A zellert már az ókorban ismerték és használták a görögök. Hippokratész, a medicina atyja, vízhajtóként és idegnyugtatóként ajánlotta betegeinek. A középkorban, Paracelsus is felfigyelt vese fertőtlenítő és izzadsággátló tulajdonságaira. Manapság pedig több tanulmány rávilágított antireumatikus és vágyserkentő tulajdonságaira is.

A zeller igen gazdag ásványianyagokban (kálium, cink, magnézium, foszfor, vas), B1-, B2-, B6-, C-vitaminokban, valamint folsavban, aminósavakban, gonadotrop fitohormonokban és élelmi rostokban.

A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy szárított formában (porítva) készíthetünk belőle akár turmixot is.

Zellerlé készítése:
Zellerlevet készíthetünk úgy friss zellergumóból, mint zellerlevélből és szárból is. Ha zellergumóból készítjük, akkor a gumót mossuk meg jól egy kefével és meghámozatlanul tegyük bele a gyümölcs centrifugába. Ha van lehetőségünk zellerpor szárítmányt vásárolni, akkor ebből készíthetünk turmixot is.

Zellerfőzet készítése
4 kanál szárított, vagy reszelt zellergumót beleteszünk egy inox vagy zománcozott edénybe, 500 ml vizet öntünk rá és 30 percig főzzük. A végén kipótoljuk az elfőtt vizet és hagyjuk, hogy még egy kicsit főljön, utána pedig átszűrjük egy géz vásznon. Ezt a főzetet ízlés szerint meg lehet édesíteni.

Zeller tinktúra készítése
Egy sötét színű üvegbe beleöntünk 100 ml tiszta szeszt, beleteszünk 2 kanál szárított és összeaprított zeller gumót, majd így hagyjuk állni ebben az oldatban 10 napon keresztül, közben mindennap 3-4-szer felrázzuk az üveget. 10 nap múlva átszűrjük az oldatot egy géz kendőn keresztül, majd a leszűrt oldatot betesszük a jégszekrénybe és hagyjuk még 6 napig leülepedni. Miután az oldat leülepedett átszűrjük még egyszer úgy, hogy csak a tiszta oldat menjen át a géz anyagon, a sűrűje nem. A tiszta, leszűrt oldatot kicsi üvegekbe töltjük, az így kapott tinktúrát pedig csepegtetővel adagoljuk. A tinktúra szavatossága 2 évig érvényes. Ha időközben lerakódásokat veszünk észre az üveg alján, ne essünk kétségbe, nincs semmi probléma, csupán használat előtt rázzuk fel mindig az üveget.

A tinktúrához a legjobb szárított zellert használni, viszont ha friss reszelt zellerből szeretnénk elkészíteni, akkor a zeller adagot a háromszorosára kell emelni, a szesz koncentrációja pedig legalább 80% kell hogy legyen.

Zeller bor készítése
Elkészítési mód: 1l fehér borba beleteszünk 4 kanál szárított zellert és 10 napig áztatjuk úgy, hogy mindennap 2-3-szor felrázzuk az üveget. 10 nap után leszűrjük egy géz kendőn úgy, hogy a salakot is benne hagyjuk, majd így hagyjuk még állni 6 napot. Miután leülepedett a salakja, újra átszűrjük az egészet vigyázva, hogy minél kevesebb salak menjen át a géz szűrőn és hozzáöntünk még annyi bort, hogy kipótolja az 1 litert, majd átöntjük 2dl vagy 2,5 dl üvegekbe és lezárjuk az üvegeket. A zeller bort 1 évig lehet tárolni szobahőmérsékleten, ha a bor alkohol koncentrációja legalább 11 fokos. Ha a bor alkohol foka kisebb, mint 11 akkor a bort jégszekrénybe kell tárolni.

Figyelem: a zeller bergaptén tartalma miatt egyes személyeknél fényérzékenységet okozhat. Ez abban nyilvánul meg, hogy a napfény hatására a bőr felületén foltok, bőrpír, vagy pigmens változás jelenik meg. Ilyen esetben ezek a személyek jobb, ha azon a napon amikor kimennek napozni, nem fogyasztanak zellerkészítményeket.

Milyen problémákat orvosolhatunk a zellerből készült gyógyitalokkal?

Belső kezelésre:
Vese és húgyúti bántalmakra: vese és húgyúti fertőzésre, gyulladásra, vesehomokra, fertőzésekre
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebböl a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta 3x30 cseppet (50ml) kell csepegtetni egy csésze vízbe, vagy gyógyteába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal minden étkezés után.

Vérnyomás csökkentésre
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze gingko biloba, vagy kis meténg (vinca minor) teába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.

Bronchitisre (hörghurutra)
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze hársfateába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.

Epebántalmakra - epekőre
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze articsóka teába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.

Gyulladásos megbetegedésekre (reuma, köszvény)
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze fűzfateába (szomorúfűz levél, hajtások vagy kéreg - természetes szalicilt tartalmaz).
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.

Vérszegénységre
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze fehérüröm teába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.

Gyomor- és bélrák esetében
A zellergyökérből készült gyógyitalokat a kezelőorvos beleegyezésével lehet csak alkalmazni.
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze kis meténg (vinca minor)teába.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.

Prostata problémákra
Zellerlé: Naponta 2x2 csészével kell meginni.
Zellerfőzet: Naponta igyunk meg 2 csésze teát ebből a főzetből.
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 3x30 cseppet egy csésze kis meténg (vinca minor) teába. Porstata hiperplázia esetében, a zellertinktúrát ki lehet még egészíteni kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) és szúrós szerbtövis (Xanthium spinosum) tinktúrával.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x3 kanállal (50ml) minden étkezés után.

Férfi- és női nemivágy fokozásra
Zellertinktúra: Naponta csepegtessünk 2x50 cseppet egy csésze vízbe.
Zellergyógybor: Fogyasszunk el belőle naponta 2x 3 kanállal (50ml) minden étkezés után.

A csecsemők étrendjébe
6 hónapos kor után a sárgarépapüré és krumplipüré mellé a csecsemők étrendjét kiegészíthetjük zellerpürével is mivel nagyon jól tolerálják és nagyon egészséges.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyömbér gyógyhatásairól
  2020-10-15 00:40:00, csütörtök
 
 



Gyömbér nélkül a magyar konyha nem létezett! A legnagyobb gyömbérkereskedők a hunok voltak, általuk vált ismertté Európában.

Szélsőséges jin növény, vizes, ezért nagy jang tűzzel rendelkezik.

A test legmélyére eljut, mivel igen nagy tűzzel rendelkezik. Jin természete szétoszlat minden lerakódást, csomót, görcsöt, fájdalmat.

Nem annyira jin, mint a hideg, így nem okoz összehúzódást és minden lelassult energia vagy lerakódás keringeni kezd.

A sejtek kimosódnak, felújulnak, megfiatalodnak. Üríti a lerakódott méreganyagokat. De soha ne feledjük, hogy ezek a lerakódások életvitelünk következményei (hús, tejtermékek, cukor, tojás, stb.). Miután életmódot és étrendet váltottunk már több éve, még akkor sem feltétlen ürültek ki a régi gyűjtések.

Ételeinkre mindig tegyünk egy csipetnyi gyömbért, hogy karban tartsuk a tűz elemet.

Mire használhatjuk a gyömbér főzetét?
- meghűlés,
- nátha,
- hasmenés,
- menstruációs fájdalmak,
- elakadt menstruáció esetén,
- gyomorproblémák,
- emésztési problémák esetén,
- segít a megbénult végtagokon,
- gilisztaűző.

Elkészítése
1-2 kávéskanálnyi reszelt gyömbért 1/2 liter vízben főzünk fedő alatt 2-3 percig.

Gyömbérpor főzete
1 kávéskanálnyi port 1/2 liter vízben 15 percig főzünk. Tálaláskor egy kis tamarint tehetünk hozzá.

Gyömbér pakolás szinte minden fájdalmat eloszlat, igazi csodaszer!
Alkalmazható:
- rákos megbetegedésekre,
- meddőségre,
- köszvényre,
- reumára,
- hasfájásra.

Oldja a zsírokat, epekövet, vesekövet, daganatokat, cisztákat. Idegbecsípődések, izomhúzódások, törések fájdalmát megszünteti.

TILOS alkalmazni a pakolást
- a két leginkább jang szervre: a szívre és az agyra (a fej többi részére szabad),
- nagyon öreg embernél,
- szoptatós anyukánál.
- áldott állapotban lévő anyánál hasra, vese tájékra NEM SZABAD tenni!
- a tüdő betegségeinél vagy nagy láznál NEM szabad alkalmazni!

A gyömbér rövidtávon mindig segít, de nem oldja meg helyettünk a helyzetet, a betegség okát nekünk kell kideríteni! Hosszútávon hatástalan, ha nem cserélünk életmódot (gondolkodásmódot)!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 361
  • e Hét: 1324
  • e Hónap: 14315
  • e Év: 190190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.