Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Miért fogyasszunk foszforban gazdag élelmiszereket?
  2020-10-17 23:51:09, szombat
 
 



A foszfor a kalcium után a csont egészségének megőrzéséhez szervezetünk második legfontosabb eleme. Minden étrend nélkülözhetetlen alkotóeleme.

A foszfor egészségügyi előnyei között szerepel az egészséges csontképződés, a jobb emésztés, a szabályozott kiválasztás, a fehérjeképződés és a hormonális egyensúly.

Mi a foszfor?
A foszfor az emberi csontok fontos alkotóeleme, ami azt jelenti, hogy testünk normális működése lehetetlen megfelelő mennyiségű ásványi anyag nélkül. A foszfor egyéb egészségügyi előnyei létfontosságúak főleg a gyermekek növekedése és fejlődése szempontjából. Hatással van az agy-, a vese- és a szív működésére és a vérképzésre is.

A foszfor fontos forrásai:
A legtöbb proteinben gazdag étel jó foszforforrás, ám néhány nem fehérjetartalmú élelmiszer is tartalmaz foszfort.

Fehérjében gazdag, foszfor gazdag élelmiszerek: hús, dió, hüvelyesek, magvak, tojás, mogyoró vaj, tonhal, sertés és a tejtermékek.

Nem fehérjetartalmú, foszforban gazdag ételek: teljes kiőrlésű gabonafélék, fokhagyma, burgonya, brokkoli és a szárított gyümölcsök.


Lássuk részletesen, hogy a foszfor milyen előnyökkel jár egész testünk számára

Erősíti a csontokat és a fogakat
A foszfor hatással van a növekedésre, a csontok és fogak fejlődésének, karbantartásának létfontosságú része. Hozzájárul az íny és a fogzománc egészségének javításához. Enyhíti a csontritkulás (osteoporozis) csökkenését. megvédheti magát a szív- és érrendszeri betegségektől.

Fokozza az emésztést
A foszfor fontos szerepet játszik az emésztés megkönnyítésében. Ezt a riboflavin és a niacin emésztésének hatékony serkentésével teszi.

Méregtelenítés
A foszfor fontos szerepet játszik a vesék egészséges működésében. Biztosítja a vesékből történő hulladék megfelelő kibocsátását a vizelés és a kiválasztás során. A foszfor elősegíti a testből eltávolított összes folyadék és anyag egészséges egyensúlyát, ezáltal segíti az egész testet egészséges és toxinmentes maradni.

Csökkenti a gyengeséget
A test normál foszforszintje nagyszerű módja annak, hogy fittek és aktívak maradjunk. A foszfor képes orvosolni az izomgyengeséget, zsibbadást és a fáradtságot. Ha testünk megfelelő foszfortartalommal rendelkezik, akkor szexuális életünkre is hatással van.

Támogatja a kognitív fejlődést
A foszfor elengedhetetlen elem az agy sejtjein belül és belül is, felelős a fontos funkciókért. A megfelelő foszforszint garantálja az agy megfelelő működését, kognitív növekedést és fejlődést. Tanulmányok összekapcsolták a foszforhiányt a kognitív rendellenességek fokozott kockázatával és a neurológiai állapotok korai kialakulásával, mint például az Alzheimer- kór és a demencia.

Biztosítja a hormonális egyensúlyt
Segít szabályozni a hormonok létrehozását és felszabadulását, a foszfor az ellenőrző rendszer pótolhatatlan része. Alapvető a hormonok egyensúlyának szabályozásában.

A foszfor egyes gyógyszerekkel is kölcsönhatásba lép, ami a szervezet foszfor szintjének egyensúlyhiányát okozza. Ezért a gyógyszeres kezelés során fontos, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt felveszi az étrendbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A csodálatos búzafű
  2020-10-17 23:35:56, szombat
 
 



Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint egy mai 35 éves fiatal ember?

Akkor döbbentem rá igazán milyen anyaggal állok szemben, amikor életem meghatározó periódusában találkoztam egy öreg gyógyítóval, egy kietlen vidéken utazásaim során. Csak nézett rám a nagy égszínkék, forrásvíz tisztaságú szemeivel. De azok a szemek, mint ha egy csecsemő szemei lettek volna! Ott állt előttem egy közel 80 éves idős ember és olyan erőt, vitalitást és kicsattanó egészséget sugárzott a lénye, amivel még soha életemben nem találkoztam azelőtt!

Mikor megkérdeztem, mit lát a szemembe, ő azt felelte "csoda, hogy még él"! 30 éves voltam ekkor! Mikor megtudtam, hogy az öreg kiskorától kezdve búzafű levet iszik és ennek köszönhető elképesztő életereje, elhatároztam, hogy felveszem az igát és megismertetem a világgal Isten ezen ajándékát.

Bizonyára legtöbbünk már hallott a búzafűléről, hiszen az elmúlt évek során sztárok, gyógyító eledeleként is feltűnt a médiában. A legtöbb természetgyógyászati és egyéb komplementer medicinális eszközöket felvonultató szaklapban is sorra jelentek meg cikkek, tanulmányok, melyek alapján egyértelműen kimondható, hogy a búzafűlé igen pozitív hatással van az emberi szervezetre.

A búzafűlé igazi erejét véleményem szerint a klorofilltartalma adja. Ez a molekula szinte kiköpött mása az emberi vörösvérsejtekben megtalálható hemoglobin molekulának. Mindkét molekula a légzésért, a légzési gázok szállításáért felelős. A klorofillt éppen ezért szokás növényi vérként is hívni. A két molekula mindössze pár atomban tér el egymástól szerkezetüket tekintve. Ebből következik az a nagyon fontos előny amiért a klorofillt szervezetünk nagyszerűen tudja hasznosítani és vérünket úgymond dúsítani oxigénnel. Mivel funkcióikat tekintve megegyeznek, így a klorofill nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a vér oxigénszintje növekedjen, sejtjeink még több oxigénhez jussanak.

Másik jó tulajdonsága a lúgosítás. A búzafűlé nagy mennyiségben tartalmaz bázikus ásványi elemeket, melyek lúgosító hatásuk révén képesek helyreállítani szervezetünk természetes sav-lúg egyensúlyát.

A búzafűlé széles spektrumú gyulladáscsökkentő, méregtelenítő és salaktalanító. Nagyszerű emésztést javító, étvágynövelő, hatékonyan támogatja immunrendszerünket is. Magas vas-, és klorofill tartalma segít a vérszegénység megelőzésében és kezelésében. Kedvezően hat a vörös csontvelő működésére is.

A felsoroltakat végig olvasva valóban láthatjuk, hogy egy nagyon összetett és CSODÁLATRA MÉLTÓ növényi lével állunk szemben
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Nyirokrendszerünk ápolása
  2020-10-17 23:30:14, szombat
 
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és a mozgásszegény életmód.

A nyirokrendszer jelentőségét gyakran alábecsüljük. Ha egészséges, a szövetek méregtelenítését és az immunrendszer jó működését biztosítja. A nyirokrendszer támogatása úgy a krónikus terápiák, mint a megelőzés szempontjából fontos. Ráadásul könnyen, egyszerű módszerekkel végezhető.

A rendszeres járás, kocogás kiválóan serkenti a nyirokkeringést

Dr. F. X. Mayrtól származik a praxisban oly gyakran bevált mondat, miszerint:

,,Ami első pillantásra hájas hasnak tűnik, arról sokszor kiderül, hogy valójában nem tisztán zsírból van, hanem javarészt pangó nyiroknedvből."

Ezt a hasban és a lábakban kialakuló nyirokpangást megfigyelhetjük látszólag egészséges személyeknél is. A jelenség azt mutatja, hogy nyirokrendszerünk, testünk ,,szennyvíztisztító berendezése" nem megfelelően működik.

A nyirokáramlás zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások. Sokkal gyakoribb ok azonban a mozgásszegény életmód. Míg a vért a szív pumpáló ereje hajtja, a nyirok kétféleképpen tartható mozgásban: a légzéssel, valamint az izmok összehúzódásával, vagyis mozgással. A nyirokáramlás zavarai tehát civilizált életmódunk következtében alakulnak ki, és szinte észrevétlenül terjednek.

Ha a sejtek anyagcseréje során termelődött méreganyagok eltávolítása, kiöblítése lelassul, az tartóssá válva betegségek táptalajává válhat. A nyirokpangás késői, előrehaladott stádiumai a limfödéma, illetve a lipoödéma (a felszaporodott zsírszövetben pangó folyadék).

A nyirokkeringés lelassulása azonban már sokkal korábban kezdődik, jóval azelőtt, hogy az említett szakaszok kialakulnának. Azonban a folyamat nem okoz panaszt, ezért időben nem ismerik fel és nem kezdik kezelni sem. A nyirokkeringés zavarának külső jelei lehetnek: a has körfogatának megnövekedése; a szemek alatti táskás duzzanat megjelenése; a boka körüli duzzanat; a székletben megjelenő nyálka; az orrban és a melléküregekben fokozott váladéktermelődés; valamint ödémásodás a menstruáció előtti napokban.

A nyirokerek egész rendszere hálózza be testünket. A nyirokcsomók szűrik meg az erekben áramló folyadékot

A klasszikus természetgyógyászat szerint a nyirokrendszer fontos méregtelenítő szerepet tölt be testünkben, ezért kezelése, gyógyítása nélkülözhetetlen a krónikus betegségek kezelésében. Az alapbetegség kezelésének sikere gyakran azon áll vagy bukik, hogy mennyire sikerült támogatni a nyirokrendszer munkáját. A természetes gyógyítás éppen ezért egy sor olyan gyógymódot ajánl, amelyek segítségével eredményesen kezelhető a nyirokrendszer. Ezek közül azonban a legtöbbet nem lehet a terapeutára bízni, itt bizony szükséges a páciens aktív együttműködése is.

Rendszeres testmozgás
A lelassult nyirokkeringés hatására immunrendszerünk sejtjei is lassabban működnek, ugyanakkor az anyagcsere végtermékei, salakanyagai is pangani kezdenek a nyirokfolyadékban és a sejtek közötti térben. A jó nyirokkeringés alapja a napi rendszerességgel végzett testmozgás. Ehhez nem szükséges fitneszterembe járni.

Nyirokrendszerünknek elegendő, ha sokat járkálunk, mozgunk a nap folyamán. Ez azt jelenti, hogy rövidebb távolságok megtételénél mellőzzük az autót, a lift helyett inkább használjuk a lépcsőt, és a déli szünetben is iktassunk be egy rövid sétát.

A nyirokrendszer olcsó és időjárási viszonyoktól független karbantartási módszere, ha egy kis, szobában is használható trambulint vásárolunk, és azon ugrálunk.

A bőr kefés dörzsölése
Még ha egyéb betegségek (pl. idegrendszeri bántalmak vagy előrehaladott arthrosis) miatt nem is tudunk kellő mértékben mozogni, aktívan támogatnunk kell nyirokrendszerünket. Ehhez nem feltétlenül szükséges a klasszikus nyirokmasszázs.

Ideális napi kezdés a rendszeres reggeli kefés masszázs. Ezt naponta egyszer ajánlott végezni, alkalmanként öt percig tartson. A ,,kezelés" könnyedén integrálható a reggeli testápolásba. A masszázst hosszú nyelű, természetes sörtéjű fürdőkefével vagy luffakesztyűvel végezzük. A bőrnek, a kefének vagy a kesztyűnek száraznak kell lennie. Az arc kivételével az egész testet végigdörzsöljük. A kefét enyhe nyomással, hosszan végighúzva mozgatjuk a végtagokon, a háton, a hason és a faron. A dörzsölés mindig egy irányban történjen (tehát nem ide-oda vagy fel-le), és mindig a mellkas felé irányuljon. A kúra kezdetén előfordulhat, hogy a székletben olykor nagyobb mennyiségű nyák jelenik meg. Ez korábbról felhalmozódott, besűrűsödött nyirokfolyadék, ami most el tudott távozni.

A ,,jó" zsírok kímélik nyirokrendszerünket
A szénhidrátokkal és a fehérjékkel ellentétben a legtöbb élelmi zsiradék nem a szokásos módon, hanem a nyirokrendszeren keresztül jut el a vérkeringésbe. Ezért a megfelelő zsiradékok kiválasztása jelentős mértékben hozzájárul nyirok-, illetve ezen keresztül vérkeringésünk egészségének megtartásában. Lehetőleg természetes, finomítatlan növényi olajokat, például lenmagolajat, repceolajat vagy vajat fogyasszunk, mert ezek terhelik legkevésbé a nyirokrendszert. A finomított olajokat és zsírokat, például a margarint, valamint az élelmiszer-ipari késztermékekben rejtve előforduló transzzsírsavakat lehetőleg kerülnünk kell, mert hatásukra a nyirokfolyadék összetétele kedvezőtlenné válik és lelassul az áramlása.

Hogyan áramlik a nyirokfolyadék, és miként történik a szűrése?
Ahhoz, hogy jobban megértsük a nyirokrendszer karbantartásának fontosságát és működését, sokat segít, ha tisztában vagyunk e szervrendszer felépítésével és működésének alapjaival.

Testünket nyirokerek hálózata járja át, melyek finom hajszálerekként indulnak a sejtközti állományban, és innen a fölösleges folyadékot és az abban oldott anyagcsere-végtermékeket elszállítják. Tovább haladva a kapillárisok egyre vastagabb erekben folytatódnak. A kulcscsont alatti vénáknál a szűrt nyirokfolyadék a vénás vérkeringésbe torkollik. A vénákhoz hasonlóan a nyirokerekben is billentyűk találhatók, amelyek megakadályozzák a visszaáramlást. Az izommozgások segítik a nyirokfolyadék áramlását, pumpálják azt egyre feljebb. A nyirokerekben mindenütt nyirokcsomók találhatók, amelyek feladata, hogy kiszűrjék a sejttörmelékeket, a kórokozókat és a salakanyagokat, ugyanakkor itt termelődnek immunrendszerünk különlegesen specializált sejtjei is (limfociták).

Lehetőleg természetes, finomítatlan növényi olajokat, például lenmagolajat, repceolajat vagy vajat fogyasszunk, mert ezek terhelik legkevésbé a nyirokrendszert

A kisebb csomók az erekben találhatók, a lágyékhajlatban és a hónaljban nagyobb nyirokcsomócsoportok helyezkednek el, valamint a nyakon és a hasüregben is igen sok nyirokcsomó van. Egy átlagos felnőtt szervezetében 500-600 nyirokcsomó található, amelyek a mandulákkal, a csecsemőmiriggyel és a léppel együtt a ,,nyirokszervek" csoportjába tartoznak.

Az immunrendszerben való részvétel és a salakanyagok elszállítása mellett a nyirokrendszer a táplálkozással elfogyasztott zsírok szállításában is részt vesz. Az elfogyasztott zsiradékok minősége éppen ezért közvetlen hatással van a nyirokfolyadék összetételére. Normális esetben két liter nyirokfolyadék kering naponta egy felnőtt nyirokérrendszerében. Ha azonban sok olyan anyag keletkezik valakinek a szervezetében, amelyet a nyirokfolyadéknak kell elszállítania, akkor e mennyiség többszöröse is termelődhet.

Állati fehérjéket csak mértékkel fogyasszunk
Különösen a tehéntej komplex fehérjéi terhelhetik túl nyirokrendszerünket. A tehéntejet a tejcukor-érzékenység miatt sokan nem tudják megemészteni, ami kellemetlen panaszok formájában válik nyilvánvalóvá az érintett számára. A nyirokrendszer valamely betegsége, érintettsége esetén legalább néhány hétig ajánlatos tartózkodni a tehéntejtől. Ezután kis mennyiségben erjesztett, savanyított tejterméket (joghurt, kefir, túró, aludttej) fogyaszthatunk, mivel ezeket könnyebb megemészteni, mint a tejet. A vajat és a tejszínt ez esetben nyugodtabban fogyaszthatjuk, mert ezekben kevés a fehérje, és inkább csak zsiradékból állnak.

A nyirokrendszer valamely betegsége esetén néhány hétig ajánlatos tartózkodni a tehéntejtől

Gondosan válogassuk meg a testápoló szereket
Fontos szempont nyirokrendszerünk tehermentesítésénél, hogy az amúgy is túlterhelt rendszert ne terheljük tovább mérgekkel. Utóbbiak közé sorolhatók a testápoló szerek, kozmetikumok is. Újabban egyre több kritika éri az alumíniumsókat tartalmazó dezodorokat, amelyek gátolják a verejtékképződést, ezért hatásukra sokkal több salakanyag marad a szervezetben, amelyet a nyirokrendszernek kell elszállítania. Alternatívát jelenthetnek a biokozmetikumok.

A túlterhelt nyirokrendszert ne terheljük tovább mérgekkel. Idesorolhatók a testápoló szerek, kozmetikumok is

A nyirokrendszer működőképessége egészségünk megőrzésének fontos feltétele. Mindenki sokat tehet egészsége megőrzéséért az említett eljárások alkalmazásával. Az előrehaladott nyirokrendszeri betegségek (pl. nyiroködéma, lipoödéma, állandóan visszatérő felső légúti fertőzések vagy a nyirokcsomók duzzanata) kezelése tapasztalt terapeuta feladata.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítása
  2020-10-17 23:22:28, szombat
 
  Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására :

Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos bőrelváltozásokat észlelünk, érdemes odafigyelni ezekre.

Mindannyian már találkoztunk kisebb bőrkinövésekkel, úgynevezett csüngő anyajegyekkel. Másképp fibrómának is nevezik őket, és a jóindulatú daganatok csoportjába sorolhatók. Látszólag ártalmatlanok, és az elején esztétikailag sem zavarók.

Leginkább a hónaljon, nyakon, hajlatokban, mell alatt jelentkezhetnek. Igazából nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozza létrejöttüket, azonban vannak bizonyos tényezők, mint például a túlsúly vagy akár a cukorbetegség. Ezeket általában orvosilag elszokták távolítani. Mutatunk néhány ennél természetesebb kezelési módszert.

Oregánó olaj
Az egyik leghatékonyabb természetes antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkező szer. Ajánlott anyajegyek, csüngő anyajegyek, bőrelváltozások kezelésére. Keverjünk el néhány csepp oregánó olajat néhány csepp kókusz olajjal, és naponta háromszor jól dörzsöljük be a problémás felületet. A kezelés eltarthat egy darabig, de eredményes. Láthatjuk, amint lilás feketésre változik a kinövés, majd egyszerűen leesik.

Teafaolaj
Ez egy olyan ősi kínai gyógymód, melyet már évszázadok óta használnak, hiszen erős gombaölő, antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Vizezzünk be egy kisebb vattadarabot, majd csepegtessünk rá egy kevés teafa olajat, és masszírozzuk bele a bőrbe. Naponta háromszor ismételjük meg a kezelést, míg eltűnik a szemölcs, csüngő anyajegy.

Pitypang leve
Ez a módszer teljesen ingyen van, mindössze annyit kell tenni, hogy letépünk egy pitypang szárat, majd a belőle kijövő fehér lével bekenjük az anyajegyet, szemölcsöt, ekcémát. Naponta háromszor ismételjük meg a kezelést, míg a bőrkinövés leesik.

Citromlé
A lé behatol a bőr legmélyebb rétegéig, így rendszeres alkalmazás után, hatására leesik a bőrkinövés. Két-három hétig naponta háromszor használjunk citromleves bedörzsölést.

Almaecet
Hatékony szemölcsök, anyajegyek, pattanások, bőrkinövések kezelésére, azonban ajánlott hígítva alkalmazni. A problémás felületet kenjük be almaecetes keverékkel naponta háromszor. Lehet, hogy egy kicsit csípni fog, de jelzi, hogy dolgozik az ecet.

Ananászlé
Ez a legfinomabb bőrkezelő. Szintén savas tulajdonságának köszönheti jótékony hatását. Addig kenegessük vele a bőrkinövést, míg leesik az.

Fokhagyma
A legerősebb antibakteriális és gombaölő természetes szer. Pépesítsünk alaposan egy kisebb gerezd fokhagymát, majd kenjük rá a bőrfelületre. Kössük le, és hagyjuk úgy egy éjszakára. Pár nap alkalmazás után láthatjuk az eredményt.

Ricinusolaj
Már ősanyáink is ismerték, és használták. Közvetlenül a bőrre tegyünk pár cseppet belőle, és dörzsöljük be vele napi 3-5 alkalommal. De keverhetjük a ricinusolajat szódabikarbónával is, majd az így keletkezett pépet tegyük az anyajegyre.

Banánhéj
Fogjunk egy darab banánhéjat és tegyük a fehér részével a bőr felé fordítva az anyajegyre, szemölcsre, majd kössük le, és hagyjuk áll
Forrás : Link
Nagyon fontos, hogy csak a jóindulatú elváltozásokat lehet így kezelni . A legjobb ha az elváltozást bőrgyógyász határozza meg ! ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyulladások elleni fűszerek
  2020-10-17 22:16:56, szombat
 
 



Fűszerek, amelyek együtt még erősebbek a gyulladás ellen:

A gyulladás veszélyes dolog. Amennyiben csak akut formában van jelen, a testünk gyulladással védekezik a betolakodó kórokozók ellen. A legtöbb esetben ez a heves reakció hamar megszűnik, és helyreáll a rend a szervezetben. De mi a teendő akkor, ha a tünetek nem enyhülnek, ha az időközönként elvégzett laborvizsgálatok nem mutatnak javulást, amikor a gyulladás krónikussá válik?

Ez az állapot hosszú távon veszélyt rejt magában, hiszen több olyan betegség kialakulásának adhat terepet, mint cukorbetegség, rákos megbetegedések, metabolikus szindróma vagy szívbetegség. Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Első lépésként érdemes a természetes módszereket előtérbe helyezni, hiszen a kiváltó okok megszüntetésével és a természet adta eszközök alkalmazásával sokat segíthetünk magunkon.

Alapvetően fontos, hogy iktassuk ki az étrendünkből a gyulladást keltő étrendet, illetve térjünk át az egészséges táplálkozásra, és ezzel párhuzamosan törekedjünk gyulladáscsökkentő ételek, gyógynövények rendszeres fogyasztására. Javíthat a helyzeten az is, ha kevesebbet idegeskedünk, hiszen a folyamatosan fennálló stressz és a tartós negatív hangulat is hozzájárulhat a krónikus gyulladás kialakulásához. Törekedjünk tehát arra, hogy csökkenjen a stressz az életünkben, ennek egyik kiváló módja, ha rendszeresen mozgunk, sportolunk.

Nagyon sok gyógynövény és fűszer is a rendelkezésünkre áll, hogy mérséklődjön, illetve megszűnjön a gyulladás a szervezetünkben. Ezek a fűszerek külön-külön is hatásosak, de együtt még erőteljesebbnek bizonyultak a kutatások szerint, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani őket.

A fűszerek felhasználása nagyon sokrétű lehet, hiszen sütés-főzés közben hozzáadhatjuk az ételeinkhez, de akár a salátáinkat is megszórhatjuk velük. Egyes fűszerek - például a gyömbér és a kurkuma - őrölt változatát akár még vízbe vagy teába keverve is fogyaszthatjuk. Én télen rendszeresen eszek kurkumás-gyömbéres mézet, de teával együtt is nagyon szeretem. Azonban ha valamilyen gyógyszert szed, mindenképpen kérje ki orvosa véleményét ezzel a két fűszerrel kapcsolatban.

A C-vitaminnak is fontos szerepe van a gyulladás csökkentésében. A citrusos gyümölcsök és a zöld leveles zöldségek fogyasztása nagyon fontos, főleg a hideg időszakban.

A gyulladás kezelésében nagyon hatékony egy különleges fűszerkeverék, mellyel sok antioxidánst vihetünk be a szervezetünkbe. A következő fűszerekből áll: bazsalikom, babérlevél, fekete bors, petrezselyem, fahéj, pirospaprika, rozmaring, kömény, oregánó, gyömbér, kurkuma és kakukkfű.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az erjesztett táplálékok előnyei
  2020-10-17 22:09:55, szombat
 
  Az erjesztett táplálékok jól szolgálják az egészségünket. A fermentációs folyamat során hasznos baktériumok képződnek, ezeket nevezzük probiotikumoknak, melyek hozzájárulnak a megfelelő emésztés kialakulásához és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A cikkben az erjesztett táplálékok előnyeit soroljuk fel.

A probiotikumok és az immunrendszer kapcsolatban állnak egymással, ezért a rendszeres fogyasztásuk erősítheti a szervezet védekezőképességét. Ezek az ételek nagyon hasznosak, hiszen fokozzák az immunitást, csökkentik a gyulladást, elősegítik a tápanyagok jobb felszívódását, de az emésztéssel kapcsolatos problémákat is hatékonyan tudják orvosolni.

Nagyon sokféle erjesztett étel létezik, például a savanyú káposzta, a kombucha, a miso, a kimcsi, de a savanyított zöldségek, a kefir és egyes sajtfélék is ebbe a csoportba tartoznak.

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk probiotikumokat és prebiotikumokat, úgy akár 70 százalékkal csökkenhet az influenza és a légúti betegségek kialakulásának a kockázata. A probiotikus táplálékok sok olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak ugyanis, melyek kedvezően hatnak az immunitásra.

Az erjesztett táplálékok még a fogyásban is a segítségünkre lehetnek, hiszen hozzájárulnak a derék és a csípő méretének csökkenéséhez, illetve a testzsír százalékos arányát is javíthatják. Ez kedvező hír lehet azok számára, akik célul tűzték ki, hogy fogyni szeretnének.

A lelki egyensúlyunkat is befolyásolják a probiotikumok. Ha valakinek mentális gondjai vannak, akkor gondoljon arra, hogy érdemes volna megtámogatnia a szervezetét egy kis probiotikummal, hiszen számos kutatás igazolja, hogy a bélrendszer és az idegrendszer szoros kapcsolatban állnak egymással. Így az erjesztett táplálékokkal akár még a szorongást és a depressziót is kezelhetjük, illetve megelőzhetjük a kialakulásukat.

Amennyiben a bélflóránk rendben van, akkor az emésztésünkkel sem lesznek gondok, azaz nem lesz hasmenésünk, székrekedésünk, illetve puffadással és fokozott bélgázképződéssel sem kell számolnunk. A savanyított élelmiszerek segítséget nyújthatnak a bélflóra egyensúlyának megteremtésében.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása javasolható azoknak is, akik IBS-ben, illetve Crohn-betegségben szenvednek. Számukra fontos, hogy konzultáljanak az orvosukkal, hogyan szerepeljenek az étrendjükben ezek az ételek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.