Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
szerzetesnővérnek állított szobrot a New York
  2020-10-18 16:50:50, vasárnap
 
  Október 12-én leleplezték a Cabrini anyaként ismert Cabrini Szent Franciska (Frances Xavier Cabrini) szerzetesnővérnek állított szobrot a New York-i Ellis Island (Ellis-sziget) közelében, ahova egykor a bevándorlók, köztük a szegénység elől menekülő honfitársaink, megérkeztek.
...... .........


Sok katolikus küzdött azért, hogy az Egyesült Államokban népszerű szentnek szobrot állítsanak, mert a városvezetés tavaly nem fogadta el a város lakóinak döntését, akik az olasz származású nővér szobrát szerették volna ezen a kiemelt helyszínen látni.
Nicholas DiMarzio brooklyni püspök október 12-én arról beszélt, reméli, hogy akik ellátogatnak ehhez az emlékműhöz, ráébrednek, hogy a történelmet bizonyos szempontból meg kell ismételni, hogy régen törődtek a számkivetettekkel és a marginalizált csoportokkal, mint Cabrini anya is tette - ma is erre a törődésre van szükség.
DiMarzio püspök volt a Cabrini anya ügyében létrehozott emlékbizottság (Mother Cabrini Memorial Commission) egyik elnöke, amelyet azután alapítottak, hogy a New York-i városvezetés nem fogadta el a legnépszerűbb jelöltet, Cabrini anyát a város által finanszírozott szoborsorozatba, mellyel a nők és a kisebbségek szerepét kívánták hangsúlyozni, miután szembesültek vele, hogy a város 150 köztéri szobra közül mindössze öt ábrázol nőalakot.
A brooklyni püspök adománygyűjtő akciót kezdeményezett, és kampányt indított, hogy a szent életű szerzetesnővérnek szobrot állítsanak; a 2019-es Kolumbusz-napi felvonuláson maga is felvonult Cabrini anya kis méretű szobrával - ezzel elérte azt, hogy New York állam kormányzója az ügy mellé álljon.
Október 12-én, a 2020-as Kolumbusz-napon leplezték le végül Frances Xavier Cabrini szobrát Manhattanben, a Battery Park City városnegyedben, amely az öbölre, a Szabadság-szoborra és az Ellis-szigetre néz.
Ellis Island neve fogalom volt: 1892-1954 között itt volt a legforgalmasabb bevándorlást ellenőrző állomás; az Egyesült Államok lakosságának egyharmada vezetheti vissza őseit az Ellis-szigeti bevándorlóállomásig; hazánkból mintegy másfél millióan értek itt partot az új élet reményében.
Cabrini anyát, a rend- és iskolaalapítót egy kisfiú és egy kislány társaságában egy papírhajóban ábrázolja az új szobor, a nővér egyik kezében könyvet tart, míg a kisfiúnál egy bőrönd van és egy olasz fúvóshangszer - egyértelmű utalás a számtalan olasz emigránsra, akiknek a támogatására a nővér az Újvilágba érkezett.
Az alkotók, Jill Burkee-Biagi és Giancarlo Biagi elmondták, szerették volna Cabrini anya állhatatosságát is megjeleníteni, aki végül megvalósította gyerekkori álmát, hogy a világ távoli pontjain segíthessen a rászorulóknak.
- Cabrini Szent Franciska
...... ........... .....


Cabrini anya Francesca Cabrini néven született 1850-ben a lombardiai Sant'Angelo Lodigianóban; 1889-ben érkezett több nővérrel együtt New Yorkba XIII. Leó pápa kérésére, hogy segítséget nyújtson a rossz körülmények között élő, sok elutasítást szenvedő olasz bevándorlóknak. Franciska kicsi kora óta hittérítő szeretett volna lenni, Xavéri Szent Ferenc tiszteletére egészítette ki nevét a Xavier/Saverio névvel fogadalomtételekor. A Gondviselés háza nevű lányárvaház vezetőjeként konventet létesített Codognóban, majd megalapította a Jézus Szent Szíve missziós nővérek kongregációját. Élete során hatvanhét házat alapított szerte a világon. Cabrini anyát 1938-ban boldoggá, 1946. július 7-én szentté avatták. Ő volt az első amerikai állampolgár, akinek ez a megtiszteltetés osztályrészül jutott. A kivándorlók védőszentjeként tisztelik.


Fordította: Verestói Nárcisz
Forrás: Catholic News Agency
Fotó: CNA; Wikimedia Commons
Magyar Kurír 202.10.14
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Országos rajzversenyt szerveztek Szent II. János Pál pápa ..
  2020-10-18 16:44:40, vasárnap
 
  Országos rajzversenyt szerveztek Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulóján
Szent II. János Pál a fiatalok pápája volt, és mindannyiunk felelőssége, hogy emlékét, munkásságát és lelkiségét megőrizzük
Szent II. János Pál pápa megmutatta, hogy az emberek, a közösség szolgálata milyen jelentőséggel bír - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az egykori pápa születésének századik évfordulójához kapcsolódó rajzpályázat eredményhirdetésén, október 16-án Pátyon.
Az államtitkár felidézte, hogy 42 éve ezen a napon jelentették be a lengyel pápa megválasztását.

Magyar Kurír 2020.10.18
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Szent Zsófia Magdolna, a Szent Szív Társaság női .....
  2020-10-18 16:41:11, vasárnap
 
  Istennek nem csak formalitás jár - A Sacré Coeur nővérek alapítójának ereklyéje Budapestre érkezett.
Barat Szent Zsófia Magdolna, a Szent Szív Társaság női szerzetesrend alapítója a 18. század utolsó évtizedében, fiatal lányként élte át, hogy bátyját, Lajost, aki papi életre készült, elhurcolták az Egyházat ért üldöztetések során. A család Jézus Szent Szívéhez imádkozott minden este. A bizonytalanság nem szűnt meg, de Szent Zsófia nem szűnő menedéket talált Jézus szívénél
Barat Szent Zsófia emléknapján Erdő Péter bíboros elhelyezte a szent rendalapító ereklyéjét a pestújhelyi Keresztelő Szent János-templomban. A Szent Szív nővérek október 18-án a plébánia közösségével együtt vettek részt azon az ünnepen, amelynek a részét képezte a felújított orgona és a megújult plébániaépület megáldása is.
...... ..........



...... ..........



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Aki megfestette a Szűzanya arcát – Szent Lukács evangé
  2020-10-18 16:35:26, vasárnap
 
  Köszönt benneteket Lukács, a kedves orvos"
Aki megfestette a Szűzanya arcát - Szent Lukács evangélista
.......


Október 18-án Szent Lukácsra emlékezünk, aki orvosként Krisztusban fedezte fel az emberiség gyógyítóját, és akit a festők védőszentjeként is tisztelünk. Evangéliumában különös tisztelettel írt Szűz Máriáról, mintegy hiteles képet festve így Krisztus édesanyjáról.
Az apostolok cselekedeteiben olyan részletekkel találkozunk, amelyek alapján feltételezhető, hogy Szent Lukács Antiochiában nőtt fel pogány görög nemzetiségű családban. Leírásaiból kitűnik, hogy tájékozott volt a városban és az antiochiai keresztények körében. És bár két szentírási könyvet tulajdonít neki a hagyomány, személyéről mégis keveset lehet tudni. Igazi evangélista, aki nem önmagáról, hanem a világ Üdvözítőjéről akar beszélni, hogy minden istenszerető lélek megtudhassa, mennyire igaz mindaz, amire az Egyház tanította.
A Kolosszeieknek írt levél záradékából tudjuk Lukács eredeti foglalkozását, mert Szent Pál ezt írja: ,,Köszönt benneteket Lukács, a kedves orvos" (Kol 5,15). Minden jel arra mutat, hogy a pogány ifjú, Lukács Barnabás és Pál tanítványaként ismerkedett meg az evangéliummal, majd a foglalkozásából, orvos mivoltából adódó pontosság- és hitelességigénytől hajtva, a Szentlélektől vezérelve útra kelt, hogy utánajárjon mindannak, amit Krisztusról hallott. Találkozhatott még a Szűzanyával, továbbá az egykori tanítványokkal, gyógyult betegekkel, vakokkal, talán Lázárral is. Nagyon sok olyan eseményt és részletet is leír, melyek más evangéliumokban nem találhatók (Angyali üdvözlet, Mária Erzsébetnél, a gyermek Jézus, az irgalmas szamaritánus, a gazdag ember és Lázár, a farizeus és a vámos imája, a vérrel verítékezés, a tékozló fiú stb.). Ezek az értékes részek megmutatják Szent Lukács csodálatos lelki tulajdonságait.
A pogány Lukácsra is (mint Mátéra) nagy hatással volt az a felismerés, hogy a próféták jövendölései szerint Sionból jön a törvény, és Jeruzsálemből sugárzik szét az egész világra az üdvösség. Simeon hálaimájában felcsendül az egyetemesség gondolata - ezt az imát csak Lukács írta le az evangélisták közül: ,,Ez a Gyermek világosság a pogányok megvilágosítására és dicsőség a te népednek, Izraelnek!" (2,32).
Amikor az első missziós útról Pál és Barnabás visszatért Antiochiába, beszámolójuk lényege annak elbeszélésében állt, hogy ,,Isten általuk a pogányok előtt is kitárta a hit kapuját" (ApCsel 14,27). Ebből a beszámolóból később nagy vita kerekedett, mert a mózesi törvény mellett kardoskodók azt követelték, hogy a pogányokat előbb tegyék zsidóvá a körülmetéléssel, s csak utána lehetnek keresztények, mert nekik is végig kell járniuk az Ószövetség ,,előkészítő iskoláját". A döntést e kérdésben a jeruzsálemi zsinat hozta meg, felmentvén a pogányokat e kötelezettség alól. A vita heve azonban Lukács leírásából ma is jól érezhető (ApCsel 15. fejezet).
Az apostolok cselekedetei szerint Lukács Szent Pál munkatársa volt missziós útjai során, majd Pál Timóteusnak írt második levelében megemlíti, hogy elkísérte az apostolt Rómába, ahol fogságában is mellette volt.
A hagyomány úgy tartja, hogy az evangélista Szent Pál vértanúsága után Achájában, Dél-Görögországban szolgált püspökként, majd valószínűleg Patara városában ő is vértanú lett. Maradványait 357-ben vitték Konstantinápolyba.
A hagyomány szerint Lukács festette a római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-képet és a częstochowai Fekete Madonna-ikont, valamint megfestette Jézus arcát is.
A Szűzanyáról a legtöbbet és a legszebben ő beszél, így, ha nem is ecsettel, de szavakkal képet rajzol égi édesanyánkról.
* * *
Szent Lukács, aki mint orvos különös részvéttel fordult a beteg emberhez, mint evangélista észrevette, hogy a Megváltó maga is orvos, sőt, ő ,,az Orvos", aki a beteg emberiségnek meghozta a gyógyulást a megváltás művének beteljesítésével. Úgy mutatja be evangéliumában az Emberfiát, mint a betegek gyógyítóját, a bűnöket megbocsátó Irgalmat, aki árasztja az emberek között Isten jótéteményeit és hirdeti az irgalmasság evangéliumát.
A Legenda Aurea szerint maga a Lukács-evangélium is gyógyít, mégpedig háromféleképpen: sebeket gyógyít azáltal, hogy a megtört szívűeknek hirdeti a megváltást; erősít azáltal, hogy elmondja az örömhírt; végül megőriz az újabb romlástól azáltal, hogy közli az isteni törvényeket és evangéliumi tanácsokat.
A hagyomány szerint a Szűzanya sok dolgot megőrzött a szívében és emlékezetében éppen azért, hogy később a szent evangélistáknak elmondhassa. Lukács pedig felkereste őt, és sok kérdést tett fel neki az Üdvözítőről, s ezekre sorban választ kapott. Így írhatta meg az evangélium elején olyan részletesen Jézus gyermekségtörténetét, benne Mária imádságával, a Magnificattal és Zakariás himnuszával, a Benedictusszal.
A Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-képről, amelyet a hagyomány Szent Lukács festményének tart, e történetet őrzi a hagyomány: Nagy Szent Gergely idejében, a 6. század végén pestis pusztított Rómában. Mivel a járvány nem akart szűnni, a pápa körmenetben hordozta körbe e képet a csapással sújtott városban, és a vész elmúlt.
Védőszentjüknek tekintik Szent Lukácsot az aranyművesek, a cizellálók, a zománckészítők, a festők, a kőfaragók, a művészek, az orvosok, az ötvösök, a sebészek, a szobrászok, az üvegfestők, a kórházak, a fürdők. Az ő nevét viseli a budai Lukács-fürdő.
Gyakran ábrázolták írás vagy festés közben. Szimbóluma a (szárnyas) bika.
Urunk, Istenünk, te Szent Lukácsot kiválasztottad, hogy igehirdetésével és írásaival hirdesse a szegények iránti szeretetedet. Add, hogy minden keresztény egy szív, egy lélek legyen, és minden nép meglássa az üdvösséget. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.



Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium II.
Magyar Kurír 2020.10.18
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2020. október 18.
  2020-10-18 14:30:20, vasárnap
 
  A mai vasárnap Egyházunkban az úgynevezett missziós vasárnap. Azokért imádkozunk és azoknak gyűjtünk, akik missziókban vannak, olyan területeken, ahol még nem hallottak Krisztusról; ahol sokszor nehéz körülmények között élőkkel ismertetik meg az örömhírt, Isten irgalmas és életet adó szeretetét. Legtöbb templomunkban ott egy nagy kereszt, rajta a ,,Missio" felirat és évszámok. Utóbbiak sokszor már hetven-nyolcvan évvel ezelőttiek. Pedig jó lenne ma is közösségeinkben missziót tartani. Beszélni Krisztusról a családjainknak, a barátainknak, a körülöttünk élőknek. Meghallgatni aztán, hogy mi nyomasztja őket, milyen terheket hordoznak, mi tartja távol őket az Egyháztól, a templomba járástól? Nemrégiben egy új vatikáni dokumentum jelent meg, ezzel a címmel: A plébániai közösség lelkipásztori megtérése az Egyház evangelizáló küldetésének szolgálatában. A misszióhoz az kell, hogy megtérjünk. Megtérjünk úgy, hogy életünk, gondolkodásunk, viselkedésünk is átalakuljon. Mert nemcsak a pap szerepe a fontos az Egyházban, hanem a világiaké is, akik befogadják a távollévőket, akik helyet adnak szívükben a keresőknek és segítik is őket. Mert nem egyszerű ma a világban kereszténynek lenni, és nagyon is sokatmondó a mai evangélium tanítása, mert segít megérteni, hogy a keresztény hogyan igazodjon a világhoz és eseményeihez.
A mai evangélium szállóigévé vált mondata: Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené. Mindannyiunknak ismerős, de sok-sok kérdést is fölvet. Hogyan néz ki mindennek a megvalósítása? Miként lehet életünkben megtalálni a helyes mértéket, utat? Mikor adok keveset vagy éppen túl sokat a világnak? Mi a helyes mérték? Mi az, mennyi az, ami jár? Jézus ideálja egy józan, kiegyensúlyozott viszony a világ és Isten, a hétköznapok és a hit között. Ez a viszony pedig nem oldja fel egyik oldalt sem a másikban. A Teremtés könyvében olvassuk, hogy minden egyes nap végén ,,Isten látta, hogy jó, amit teremtett", vagyis a világ, a földi dolgok értéket, jóságot hordoznak magukban. A keresztény ember, amikor ezeknek meg akarja adni azt, ami jár nekik, akkor valójában nem mást tesz, mint helyesen fölismerve a földi dolgok értékét, él velük.
De miben is áll a földi dolgok értéke? Semmiképpen sem önmagukban, hiszen minden földi dolog véges és ideig tartó csupán - ám az ember célja a teljesség. Vagyis a földi dolgok értéke annyi, amennyire azok bennünket a teljesség, vagyis Isten felé visznek. Ha egy földi dolgot elhanyagolok, és emiatt a lelki élet útján haladva lelassulok, hátrébb maradok, akkor túl keveset adtam. De ha egy földi dolgot túlértékelek, és emiatt elveszítem szemem elől a célt, akkor már túl sokat. Akkor adom meg a császárnak, ami a császáré, ha a földi dologban fölfedezve az értéket, pont annyit adok, amennyi ahhoz szükséges, hogy se hátra ne maradjak, vissza ne essek, se célt ne tévesszek.
Mindehhez a lélek bölcs belátása szükségeltetik, vagyis a Szentléleknek, az értelem és józanság Lelkének kegyelme. A keresztény hit felnőttségének kritériuma ez a belátás, a józan ítélőképesség - és a tudat: végső soron nem szabad, hogy ellentét legyen a császárnak és az Istennek járók között. Ha mégis így van, akkor az az emberi gyengeség következménye, és ilyenkor csakis az Isten törvényéhez szabad ragaszkodni. Szent Pál ma hallott sorai segítenek minket, hogyan is kell alakítanunk életünket: tevékeny hit, áldozatos szeretet és szilárd remény.
A mai evangélium figyelmeztet arra, hogy az értéket a világban is meg kell látnunk, ugyanakkor józan mérlegelésre hív, hogy a helyes mértékhez tartsuk magunkat. Hitünk érettsége, önnevelése ez, a keresztény hité, mely úgy fordul Isten felé, hogy a világban is elkötelezi magát, tevékenykedik, áldozatokat hoz és szilárdan Istenbe helyezi bizalmát.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Évközi 29. vasárnap 10.18
  2020-10-18 14:27:14, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Megfogtam Kürosz jobbját, hogy színe előtt meghódolásra bírjam a nemzeteket.
Az Úr így szól fölkentjéhez, Küroszhoz, akinek megfogja jobbját, hogy színe előtt meghódolásra bírja a nemzeteket, és megoldja a királyok derekán az övet; hogy megnyissa előtte a kapukat, és ne maradjon egyetlen kapu se zárva: ,,Szolgámért, Jákobért, és választottamért, Izraelért szólítottalak neveden.
Dicső nevet adtam neked, bár nem ismertél. Én vagyok az Úr, és senki más. Rajtam kívül nincs más isten. Bár nem ismersz, mégis felövezlek, hogy napkelettől napnyugatig megtudják: rajtam kívül nincsen más. Én vagyok az Úr, és senki más."
Ez az Isten igéje. Iz 45,1.4-6

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a tesszaloniki hívekhez írt első leveléből
Megemlékezünk hitetekről, szeretetekről és reményetekről.
Pál, Szilvánusz és Timóteus a tesszalonikiek egyházának az Atyaistenben és Urunkban, Jézus Krisztusban: Kegyelem nektek és békesség! Mindenkor hálát adunk Istennek mindnyájatokért, ahányszor csak megemlékezünk rólatok imádságainkban. Szüntelen gondolunk Istenünk és Atyánk előtt tevékeny hitetekre, áldozatos szeretetetekre és Urunkba, Jézus Krisztusba vetett szilárd reményetekre. Testvéreim, kiket az Úr szeret! Jól tudjátok, hogy választottak vagytok! Hiszen az evangéliumot nem csak szóval hirdettük köztetek, hanem erővel, Szentlélekkel és mélységes meggyőződéssel!
Ez az Isten igéje. 1Tessz 1,1-5b

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, az Istennek pedig, ami az Istené.
Abban az időben:
A farizeusok félrevonultak és megtanácskozták, hogyan tudnának belekötni Jézus szavaiba. Majd odaküldték hozzá tanítványaikat és a Heródes-pártiakat a következő kérdéssel: ,,Mester! Tudjuk, hogy igazat beszélsz, és az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, és nem vagy tekintettel az emberek személyére. Mondd hát meg nekünk, mi a véleményed: Szabad-e adót fizetni a császárnak vagy nem?" De Jézus felismerte gonoszságukat és így szólt hozzájuk: ,,Miért kísértetek, ti képmutatók! Mutassátok csak meg az adópénzt!" Aztán megkérdezte tőlük: ,,Kinek a képe és a felirata ez?" Azok azt felelték: ,,A császáré." Erre ő így szólt hozzájuk: ,,Akkor hát adjátok meg a császárnak, ami a császáré - az Istennek pedig, ami az Istené!" Ennek hallatára elcsodálkoztak, otthagyták őt, és elmentek.
Ezek az evangélium igéi. Mt 22,15-21
...... ......



Imádság
Mindenható Istenünk! Te az embert a saját képedre és hasonlatosságodra teremtetted. Bűneim elhomályosítják isteni arcodat rajtam. Tisztítsd meg szívemet és lelkemet, hogy tisztán tükrözhessem vissza arcodat. Segíts evilági kötelességeim teljesítésében, de legfőképpen segíts abban, hogy neked adjam önmagamat, életemet! Szívembe adtad a vágyat, hogy téged keresselek és benned találjam meg a boldogságot. Fiad, Jézus azt kéri, hogy hozzá váljak hasonlóvá. Segíts, hogy arcomon hordozzam Jézus arcát! Segíts, hogy egészen odaadjam, felajánljam magamat neked! Adj bölcsességet, hogy felfogjam Jézus szavainak értelmét és megadjam neked mindazt, ami neked jár: az imádást, a dicsőítést és a szeretetet.

Elmélkedés
Ami az Istené
A mai vasárnap evangéliuma az elmúlt két vasárnap példabeszédeihez kapcsolódik. Két héttel ezelőtt arról olvastunk, hogy a gonosz szőlőmunkások megölik Isten küldötteit, egy hete pedig a királyi menyegzőről szóló tanítás hangzott el, amely történetben a meghívottak visszautasították a meghívást. Mindkét beszédben Jézus elítéli a farizeusok és írástudók tetteit és helyteleníti magatartásukat. Egyértelműen leleplezi a vallási vezetők képmutatását, megkérdőjelezi hitelességüket, ami kiváltja a Jézussal szembeni ellenállást. Ezt követően négy vitáról olvashatunk Máté evangéliumában. Először az adófizetéssel, ezt követően a feltámadással, majd a főparanccsal kapcsolatban kérdezik meg Jézust, végül pedig megfordítva a helyzetet Jézus kérdez tőlük Dávid fiára vonatkozóan, amire nem tudnak válaszolni, s ezután már nem mernek újabb kérdést feltenni neki. A beszédekből érződik a szándék, hogy a vitázók szeretnének belekötni szavaiba, olyan válaszra akarják kényszeríteni, ami nem lesz elfogadható. Jézus minden esetben kikerüli ezt a csapdát, hiszen nem úgy válaszol, ahogyan várják tőle, sőt, magasabb szintre emelve a kérdést rámutat a törvények eredeti, Istentől származó értelmére.
A mai vita témája az adófizetés. ,,Szabad-e adót fizetni a császárnak vagy nem?" - hangzik a kérdés Jézus felé. Az adófizetéssel kapcsolatos kérdés hátterében az áll, hogy Jézus korában a zsidók országa a rómaiak fennhatósága alatt állt, az adófizetés elfogadása a római uralom elfogadását jelentette, megtagadása pedig az idegen elnyomás elutasítását. A Jézusnak címzett kérdés hátterében ügyes csapda húzódik meg. Ha Jézus azt válaszolja, hogy szabad adót fizetni a császárnak, akkor ezzel elismeri az idegen, elnyomó hatalmat, és ez sok zsidó emberből váltana ki ellenszenvet. Ha viszont nem helyesli az adófizetést, akkor ez a római császár elleni lázadásnak és lázításnak számítana.
Jézus kikerüli a csapdát: ,,Akkor hát adjátok meg a császárnak, ami a császáré - az Istennek pedig, ami az Istené!" Válaszának lényege, hogy az evilági kötelességek nem kerülhetnek Isten tisztelete elé. Jézus gondolkodása szerint az élet minden területe összekapcsolódik, tehát egymással összefüggésben van. Nem lehet anélkül beszélni az istentiszteletről, hogy szóba ne hoznánk a felebarát szeretetét, és fordítva, hiszen ezek a mindennapi vallási életben szorosan összetartoznak.
A keresztény tanítás szerint a hívő ember vallásossága Krisztus evangéliumának mindennapi tanulmányozásából merít erőt, hogy elmélyüljön az Isten iránti szeretetben és az irgalmas Atya jóságát utánozva elkötelezze magát testvéreinek megsegítésére. Ez a három elem nem választható el egymástól egyetlen igazán hívő ember életében sem. Senki nem mondhatja például azt, hogy neki elegendő a Szentírás olvasása, s ne kérje tőle senki, hogy még imádkozzon is vagy elmenjen a szentmisére. Ha ugyanis valaki az olvasás révén megismeri Krisztus tanítását és Isten szeretetét, szükségszerűen személyesen is meg akar ismerkedni Jézussal, ki szeretné fejezni iránta érzett szeretetét és tiszteletét, amelynek egyik megnyilvánulása a hívő közösség szentmiséjén való részvétel.
Az elkötelezett keresztény nem elégszik meg azzal, hogy a heti egyszeri alkalommal részt vesz a szentmisén, hanem az ünnep kegyelmeit igyekszik továbbvinni a hétköznapokba, s állandóan a Krisztustól hallottak megvalósítására törekszik. Az is mindennapjaink része, hogy segítjük embertársainkat.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Évközi 29. vasárnap 10.18 Déva
  2020-10-18 14:17:06, vasárnap
 
  Szentmise! Istennek hála Hunyad megye még zöld, így nem csak az iskolába mehetnek a gyerekek 100%-ba, de a templomba is! Természetesen arra kérlek, hogy a stílusos kis maszkodat, ne hagyd otthon, persze, ha csak az interneten keresztül kapcsolódsz be az Istentiszteletbe, akkor nem kell viselned!! Ma, Szent Lukács ünnepén, aki a festők védőszentje, - 2002 óta - gondolunk nagy szeretettel mindazokra, akik széppé formálják környezetünket, hisz október 18, a magyar festészet napja is!
2020 október 18.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
II. János Pál pápa szentmiséje a Pécs-pogányi reptéren (1991
  2020-10-18 14:05:21, vasárnap
 
  II. János Pál pápa szentmiséje a Pécs-pogányi reptéren (1991.08.17.)

Videó Link Kép minősége nem a legjobb
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Évközi 29. vasárnap 10.18 Csíksomlyó
  2020-10-18 13:53:21, vasárnap
 
  Missziós vasárnap liturgiája
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Kiss Norbert nyerte a kamionosok második futamát
  2020-10-18 13:47:04, vasárnap
 
  Kiss Norbert, a Révész Truck Racing Team kétszeres Európa-bajnok versenyzője nyerte a gyorsasági kamion Eb magyarországi állomásának második futamát a Hungaroringen zárt kapuk mögött zajló Super Racing Festival szombati napján.
A 35 éves szombathelyi pilóta a hetedik helyről rajtolva diadalmaskodott a kétszer is félbeszakított és újraindított viadalon. Kiss mögött a cseh Adam Lacko ért célba másodikként, míg a francia Teo Calvet harmadikként.

,,Jó verseny volt, örülünk a győzelemnek, de nem azért vagyunk itt, hogy a fordított rajtrácsos futamokat megnyerjük, ezért az esős beállításokon még dolgoznunk kell" - mondta Kiss az MTI-nek. Hozzátette, vasárnap már nem várható eső, a száraz aszfalt pedig várhatóan jobban fekszik majd a versenykamionjuknak.
Az első futamot Kiss Norbert óriási csatában a második helyen zárta, azt a versenyt a cseh Adam Lacko (Freightliner) nyerte, harmadikként a címvédő német Jochen Hahn (MAN) zárt.
Kiss a délelőtt rendezett időmérő edzésen ötödik lett, hátránya két másodperc volt a pole pozíciót megszerző Lackóval szemben.
...... ...........


A kamion Eb magyarországi állomása vasárnap egy újabb időmérő edzéssel, valamint további két futammal folytatódik.

Az 1. futam dobogósai:
1. Lacko 29:08.719 perc
2. KISS 24.537 mp h.
3. Jochen Hahn (német, Iveco) 28.733 mp h.

2. futam:
1. KISS NORBERT (MAN) 18:27.410 perc
2. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 14.873 másodperc hátrány
3. Teo Calvet (francia, Freightliner) 19.764 mp h.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 417 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 957
  • e Hét: 2036
  • e Hónap: 15474
  • e Év: 218387
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.