Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A sütőtök gyógyhatásairól
  2020-10-18 23:58:23, vasárnap
 
 



A sütőtök rendkívül sok fontos tápanyagot rejt magában és még finom is. Ha étrendünkbe beépítjük a sütőtök rendszeres fogyasztását, szervezetünk igencsak meghálálja majd.

Remek hashajtó és béltisztító
Ideális segítség bármilyen gyomorbántalomra, de méregtelenítőkúrák nem elhanyagolható alkotóeleme is. Hatásos még gyomorsav ellen, hisz a tökben rengeteg ásványi anyag és vitamin van, így védi a gyomrot. A leggyakoribb módja, hogy pépként vagy sütve fogyasztják, de a levét is ajánlott elkortyolni.

Segíti a fogyást
A sütőtök igen laktató étel, kevés kalóriával, köszönhető ez magas rosttartalmának.

Remek immunerősítő
Az egyik legjobb immunerősítőnek mondják, hisz gazdag A-, B-, C-, D-, és E-vitaminokban, rostokban, de tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket és karotint is. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert, tökéletes a megfázásos tünetek enyhítésére és a lábadozási folyamat gyorsítására.

Erősíti a szívet
A sütőtök sokoldalúságának egyik kiemelkedő része még a vérkeringésre és a koleszterinszintre gyakorolt hatása. Magját ajánlott napi rendszerességgel fogyasztani, főleg télen, hiszen segíthet az alacsony keringés visszaállításában, illetve megelőzhetjük vele az érelmeszesedést vagy további szívproblémákat.

Csökkenti a rák kockázatát
A sütőtökben lévő béta-karotinnak rákmegelőző hatása van. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.

Antioxidáns tartalma kiemelkedő
A testünkben lévő szabad gyökök fontos feladata, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák. De ha túl sok van belőlük, akkor súlyos betegségeket okozhatnak. A sütőtökben lévő antioxidánsok, így az alfa-karotin vagy a béta-karotin képesek semlegesíteni a szabad gyököket és ezzel megakadályozzák a sejtek károsodását.

Jót tesz a látásnak
A napi rendszerességgel fogyasztott sült vagy főtt sütőtök fedezi napi A-vitamin-szükségletünket. Mint tudjuk, az A-vitamin nagyon fontos a látás és a szemek egészségéhez.

A sütőtök finom és sokféleképpen variálható. Édes íze miatt süteményekbe, pitékbe, vagy palacsintába is kerülhet. De jól passzol a sós ételekhez is, így levesekhez vagy tésztaszószokhoz. Önmagában megsütve is remek és a tökmagot külön felhasználhatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az állandó fáradtság okai
  2020-10-18 11:02:44, vasárnap
 
  Ha néha fáradtak vagyunk, nem gond, hiszen sok oka lehet annak, ha ezzel a problémával szembesülünk. Lehet, hogy előző este túl sokáig maradtunk fenn, mostanában többet dolgoztunk, vagy történt velünk valami, ami megviselt bennünket lelkileg. Az évszakváltás és az időjárás is okozhat fáradtságot, de sajnos az is előfordulhat, hogy sokkal komolyabb ok áll a háttérben.

Ha állandósul a kimerültség, akár heteken vagy hónapokon keresztül fáradtnak érzi magát, és akármit is tesz, nem akar elmúlni, akkor mindenképpen érdemes felkeresnie a háziorvosát, hogy kiderüljön a kiváltó ok. Az orvos először is egy laborvizsgálatot rendel el, melyből nagyon sok minden kiolvasható, lehet, hogy csak tápanyaghiány áll a háttérben, de komolyabb probléma sem kizárt.

Sajnos súlyosabb betegség is kiválthat krónikus fáradtságot, kimerültséget, de nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, hiszen egyszerű, banális okai is lehetnek annak, ha mindig fáradtnak érzi magát. Mutatjuk is az okokat.

Az egyoldalú táplálkozás veszélyes lehet. Amennyiben nem étkezünk változatosan, úgy csak kevés tápanyaghoz jut hozzá a testünk. Ha nincs elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetünkben, kimerültség, fejfájás, gyengeség alakulhat ki, úgy érezzük ilyenkor, nincs elég energiánk semmihez.

A gondok, az idegesség és a stressz is rányomhatja a bélyegét az egészségünkre. A stressz nemcsak a testünk működésére hat negatívan, de még az alvásunkat is befolyásolja. Ha valaki lefekvés előtt ideges, nehezen jön álom a szemére. Ha még el is alszik, az agya folyamatosan a problémákon kattog. Érdemes este lefekvés előtt kikapcsolódni, lazítani, meditációs zenét hallgatni, mert ezek oldják a stresszt, és így könnyebben el tud majd aludni.

Amennyiben túl sok kávét fogyaszt napközben ­- mert ettől reméli, hogy frissebb lesz­ ­-, ne számítson arra, hogy elmúlik a fáradtsága. Igaz, hogy a kávé felpörget egy rövid időre, de hamar elmúlik a hatása. Emiatt úgy érzi majd, újabb kávét kell innia, de ezzel csak egy ördögi körbe kerül, amelyből nagyon nehéz szabadulni.

A nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is oka lehet az állandó fáradtságnak. Amikor csak keveset alszunk, sokkal kisebb lesz az energiaszintünk, nem tudunk másnap koncentrálni, nem beszélve arról, hogy a krónikus alváshiány akár betegségek kialakulásához is vezethet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  2020-10-18 01:05:38, vasárnap
 
 



Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült, de fanyar, gyümölcsös íze még mindig ott van a szánkban.

A vasborban található antioxidánsok segíthetik a sejtek öregedésének lassítását! Népi megfigyelések szerint a vasbor fogyasztása jótékony hatással lehet vérszegénységre, vashiányra, fáradékonyságra, keringési elégtelenségre és a csökkent teljesítőképességre is.

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, főleg a nők körében. Általános egészségünk fenntartásához életkortól függetlenül mindenkinek szüksége van elegendő vasra.

A vérszegénység tünetei változóak, de mindenképp azonnali cselekvést igényelnek.

A vasbor fekete szederből készül. A szeder ősidők óta használatos a magyar népi gyógyászatban, a vérszegénység megelőzésében és gyógyításában is. A szederben levő ásványi anyagok, vas, C-vitamin révén rendkívül értékes italt nyerhetünk. Rezveratrolban, bioflavonoidokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag,

Vasbor készítése
Hozzávalók:
1 kg szederhez 20 dkg cukor.

Elkészítés:
A szedret először mossuk meg, jól zúzzuk össze, és adjuk hozzá a cukrot. A masszát töltsük üvegbe, de vigyázzunk, hogy maradjon hely az erjedésnek. Kössük le vászon kendővel, hogy semmiféle rovar (muslica) ne kerülhessen bele. Néha keverjük meg. A bor 30-60 nap múlva fog megállni az erjedéssel, ekkor szűrjük le és töltsük üvegekbe, zárjuk le és tegyük hűvös, sötét helyre. Ne napos helyen erjesszük, hanem biztosítsuk részére az egyenletes 16-22 C fokos szobahőmérsékletet, ahol gyorsan erjedésnek indul. (Napos helyen nappal túlmelegszik, éjjel pedig túlhűl. Ezért a folyamat nem lesz egyenletes, elhúzódik.)

Javasolt fogyasztása: felnőtteknek naponta 1-2 evőkanálnyi mennyiség, 14 év alatt naponta 1-2 teáskanálnyi mennyiség.

Készíthetünk vasbor lekvárt is a szederből, melyet gyerekeknek vaspótlásként reggel egy falat kiflire rákenve is adhatunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A céklalevél gyógyhatásairól
  2020-10-18 00:58:23, vasárnap
 
 



Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ami hazánkban megterem. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a vörös gyökér levele csodaszer és remek ételek készíthetők belőle.

A cékla levele, akárcsak a gyökérrésze, kiváló vérképző, és közrejátszik a máj anyagcsere folyamataiban. Megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és kordában tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

Mire jó a céklalevél?

Gyümölcscentrifugába téve a gyökér mellé, a lébe facsarhatod belőle az értékes vitaminokat és tápanyagokat.

Párolva is ízletes és egészséges köret, akár húsok vagy rizs mellé. Apróra kell vágni egy-két csomag céklalevelet, kevés olajon megfonnyasztani, hozzáadni 2-3 gerezd fokhagymát és fél citrom levét, pici sót, borsot és kész is az ínycsiklandozó párolt céklalevél.

Kitűnő salátát is készíthetünk a cékla leveléből: a leveleket hosszúkás gyufaszálszerűre vágjuk, hozzáadjuk a rukkolalevelet, egy kis narancshúst, 1-2 gerezd fokhagymát és olívaolajjal meghinthetjük. Öntetet is készíthetünk hozzá: keverjünk össze 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál mustárt, pár csepp citrom levét, pici sót, borsot. Természetesen a cékla gyökeréből is tehetünk a salátába, a színe és ropogós húsa jót fog tenni ennek a remek kombinációnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zellerszár gyógyhatásairól
  2020-10-18 00:45:19, vasárnap
 
 



A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani a koleszterinszintet és megelőzni a szívbetegségeket.

A zellerszár nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, valamint tele van C-, B6- és K-vitaminokkal, káliummal, magnéziummal, szilíciummal, folsavval, és kisebb mennyiségben mangánt is tartalmaz.


Milyen jótékony hatásai vannak a zellerszárnak?
- A szárzellerben található apigenin elpusztítja a daganatos sejteket, illetve megakadályozza, hogy a daganat továbbterjedjen.
- Naponta 1-2 zellerszár elfogyasztásával már nagyon sokat tehetünk szívünk egészségéért és az ereinket érintő súlyos betegségek kivédéséért.
- A zellerszár olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek segítik kordában tartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát és segítenek megakadályozni a test elsavasodását.
- B-vitamin tartalmának köszönhetően idegerősítő tulajdonságokkal rendelkezik. Segít megnyugodni szorongás vagy pánikroham esetén.
- Izzasztó és méregtelenítő hatású.
- A zellerszár serkenti a vese működését.
- Rostokban gazdag, segíti az emésztést. Emésztési panaszokra és étvágytalanságra is alkalmazható. Jót tesz a gyomornak, a lépnek és a hasnyálmirigynek.
- A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert, a benne található flavonoidok nagyon hatékonyak a különböző daganatos megbetegedések megelőzésében.
- A zellerszárlé magában vagy citromlével keverve hasznos diabétesz esetén is, segít szabályozni a vércukorszintet, ugyanakkor a savtúltengést is megszünteti.
- A zellerszár szilícium tartalma hozzájárul az ízületek, az ütőerek és a kötőszövetek megújulásához, emellett megszünteti az emésztőrendszerben zajló erjedési folyamatokat, illetve a vér savasságát, mely rendszerint gyulladást vált ki a szövetekben.
- A zeller friss levele és szára egyensúlyba hozza a petefészek és mellékvese funkcióit.
- Tisztítókúra idején a kipréselt levét igyuk. Segít a fogyásban.
- Természetes módon csökkenti a gyulladást a szervezetben, ezért asztmában szenvedőknek, aknéval-, a bél gyulladásos problémáival- vagy idült ízületi gyulladással küzdőknek kifejezetten ajánlott a zellerszár fogyasztása.
- A sárgarépához hasonlóan a zeller is jelentős mértékben tartalmaz A-vitamint, valamint luteint és zeaxanthint. Ezek olyan mikrotápanyagok, amelyek biztosítják a szemünk egészségét. Ha rendszeresen fogyasztunk szárzellert, azzal csökkenthetjük a makula degeneráció, illetve a szürke hályog kialakulásának esélyét egyaránt.

100 g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz és sok rostot, ami sok diétában hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterinszint csökkentéséhez.

Vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kövirózsa gyógyító hatásai
  2020-10-18 00:25:59, vasárnap
 
 



Mint köztudott, a kövirózsa gyógyító ereje vetekszik az aloé veráéval. Szinte minden kertben megtalálható ez a szerény, igénytelen növény, amelyet manapság elsősorban a sziklakertek díszítéséhez használunk. Pedig a kövirózsa sokkal inkább gyógynövény, mint kerti dísz.

Lássuk, mire használhatjuk, a teljesség igénye nélkül.

Fülfájásra
Tisztára mosott és megszárított levelét facsarjuk ki egy steril gézlappal körbefogva. Ezután a fülkagylót fel- és hátrafelé húzva könnyen a külső hallójáratba csepegtethetjük a növény nedvét.

Herpesz ellen
A frissen facsart levet használják még herpeszes hólyagocskák leszárítására. Bárányhimlő esetén viszkető kiütéseket borogathatunk vele.

Arcápolás
Leve táplálja, tisztítja a száraz, vízhiányos bőrt és gyulladáscsökkentő hatása a pattanásokat is elmulasztja.

Égési- és fagyási sérülések
Égési és fagyási sérüléseknél disznózsírral keverhetjük. Az így elkészített kenőcs berepedt aranyér kezelésére is használható. Egyes esetekben ugyancsak sikert értek el vele a golyvás nyak gyógyításában - természetesen csak kiegészítő terápiaként. A növény alkoholos kivonatát szájsebek kezelésére, illetve torokbántalmakra ajánlják.

Szemölcsök, tyúkszem
Szemölcsök elmulasztására kössünk éjszakára a bőrrészre félbevágott kövirózsalevelet. Tyúkszem eltávolításához este áztassuk be a lábunkat sós vízbe (három liter vízhez egy marék só), amikor jól felpuhult, akkor kössük rá a félbevágott levelet.

Jól bevált kövirózsa receptek:
Kövirózsa krém készítése
A kövirózsa krém égési, fagyási sérülések kezelésére, pigment foltok elhalványítására, sőt visszeres, aranyeres panaszok enyhítésre szolgál.
- Elkészítés: Kb. 20 darab alaposan megmosott kövirózsa levelet nyomkodjunk ki, így kb. 1 dl sűrű folyadékot nyerünk. Egy kis edényben olvasszunk meg 10 dkg méhviaszt, adjunk hozzá 0,5 dl mogyoró vagy mandula olajat és 10 dkg kókuszolajat. Folyamatosan kevergetve hagyjuk kihűlni, amikor kézmeleg lesz, öntsük hozzá a kipréselt kövirózsa levét. Az így elkészített krémet hűtőben tároljuk.

Kövirózsa tinktúra készítése
- A kövirózsa alkoholos oldata kiváló a bőrbetegségek, kiütések, gyulladások, csípések kezelésére. Az elkészítéséhez szükség van fél kg frissen szedett megmosott kövirózsa levélre, és 3 dl 96%-os gyógyszertári alkoholra.
- A leveleket vágjuk nagyon apró darabora, majd tegyük jól záródó üvegbe és öntsük fel az alkohollal. Lezárva 7 napig érleljük sötét helyen, közben naponta egyszer rázzuk fel. Ezután sűrű szövésű textílián szűrjük le úgy, hogy a fennmaradó növénydarabkákat is alaposan kinyomkodjuk. Az elkészített tinktúra bármeddig eltartható.

Természetesen készíthetünk kevesebb mennyiséget is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Goji bogyó gyógyhatásai
  2020-10-18 00:08:37, vasárnap
 
 



A Goji berry erősebbé és ellenállóbbá teszi szervezetünket a baktériumok és a vírusok elleni harcban, mivel bőségesen tartalmaz olyan összetevőket, amelyek fokozzák az immunrendszer működését.

Kinek érdemes fogyasztani?
Korra és nemre való tekintet nélkül a Goji fogyasztása mindenkinek ajánlott az egészség megőrzése érdekében. Egy Goji-kúra elkezdésekor tartsuk szem előtt, hogy a Goji elsősorban táplálja a szervezetet, és nem direkt módon a betegségek kezelésére szolgál.

Mennyi idő után érezhető a Goji berry hatása?
Naponta fogyaszthatjuk a Goji berryt addig, ameddig szeretnénk. Attól függ, hogy mennyi idő után jelentkeznek a hatásai, hogy az egyén szervezete hogyan reagál rá. Legtöbb esetben már 1-2 hét után jelentkeznek pozitív hatásai.

Van-e mellékhatása a Goji bogyó fogyasztásának?
A Goji bogyó biztonsággal fogyasztható, mégis előfordulhatnak mellékhatásai. A Goji bogyó reakcióba léphet vérhígítókkal, mint pl. a warfarin. Ha ezt vagy valamilyen hasonló gyógyszert, táplálék-kiegészítőt szedünk, akkor kérjük ki háziorvosunk tanácsát. Más gyümölcslevekkel együtt bátran lehet fogyasztani.

A Goji fogyasztásával csak a várandós és a szoptatós kismamáknak kell óvatosaknak lenniük. Terhesség esetén különösen vigyázni kell, mert a Gojiban található bétain nevű vegyület spontán vetélést okozhat.

Hogyan fogyasszuk?
A Goji bogyó őrleményt úgy kell használni, mint bármely más őrleményt. Hozzákeverhetjük más gyümölcsökhöz, belekeverhetjük gyümölcslevekbe, turmixitalokba, teába, joghurtba, kefirbe, belesüthetjük süteményekbe.

A Goji berry orvosi használatát először Kínában írták le i.u. az első században. Az élet meghosszabbítására fogyasztották.

Immunrendszerünk a különböző betegségekkel szemben szervezetünk védőbástyájaként működik. A Goji bőségesen tartalmazza a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen fehérjéket, vitaminokat, poliszaharidokat, ásványi anyagokat és Omega-zsírsavakat.

Számtalan tudományos kutatás is bebizonyította, hogy a Goji berry az egész szervezetre jótékony hatást képes kifejteni. A modern orvoslásban is egyre nagyobb teret nyer magának a farkasbogyónak is nevezett gyümölcs.

Betegségmegelőző, antioxidáns és immunerősítő
A Goji több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más élelmiszer. Antioxidánsai semlegesítik és lerombolják a szervezetben kártékonyan tevékenykedő szabadgyököket. A szabadgyökökről tudni kell, hogy elsősorban DNS mutációt okoznak, mindezek által olyan komoly betegségek okozóivá válhatnak, mint a sejtkárosodás vagy éppen a rák. A Goji tartalmaz még ezen kívül gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is.

A Goji bogyó összetétele
- A narancsnál is több C-vitamint tartalmaz.
- 18 féle aminosavat (fehérjék építőkövei) tartalmaz, ezek közül nyolc esszenciális aminosavat, melyek az élet működéséhez elengedhetetlenek.
- 21 nyomeleme között megtalálható a germánium, amely egyrészt az élelmiszerekben nagyon ritka, másrészt pedig egyes kutatók szerint a rákellenes küzdelemben segítséget nyújthat.
- Ásványi anyagokban gazdag, nagy számban kalcium, magnézium, kálium, cink, réz és többek között a szelén is megtalálható benne.
- Antioxidánsok egész hadát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is és a zeaxantint, ami a szemet védi. - Gondoltad volna, hogy a Goji több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa?!
- Jelentős E-vitamin tartalma figyelemre méltó, hiszen emberi fogyasztásra alkalmas növényekben ritkán fordul elő.
- Poliszacharidjai számtalanul sok jótékony hatást fejtenek ki szervezetünkre. A poliszacharidok olyan hosszúláncú molekulák, amelyeket számos gyógynövényben is megtalálhatunk.

A poliszacharidok pár fontos jellemzője: elsődleges forrásai az élelmi rostoknak, fokozzák az anyagcserét, ezzel párhuzamosan javítják az emésztést, stabilizálják a vér- és koleszterinszintet, erősítik az immunrendszert.

- Tartalmazza a Béta-szitoszterol nevű gyulladás gátlót.
- Ellagsavja rákmegelőző tulajdonságokkal bír.
- A Goji bogyó melatonin tartalma segítheti a szervezet belső órájának (a szervórának) a megfelelő működését. A Gojit antidepresszánsként is számon tartják.
- Ciperont is tartalma előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat. Használják a méhnyak rák kezelésére is.
- Szolavetivont tartalmaz, amely ismerten erőteljes gomba- és baktériumölő vegyület.
- Fizalinja révén a leukémia egyes típusainak kezelésében is képes kifejteni jótékony hatásait.
- Betainjai felelnek az egészséges májműködésért, memóriánk frissességéért.
- Flavonoidjai egészségmegőrző, antioxidáns és betegségmegelőző vegyületek.
- Bőségesen tartalmaz Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat, melyek fontosak a szervezet számára.

A zsírsavak jellemzői: szív- és érvédő hatásúak, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, fokozzák az agyműködést és javítják az emésztési folyamatokat

A Goji főbb hatásai
- öregedést gátló,
- látásjavító,
- gyulladáscsökkentő,
- idegrendszer erősítő,
- szív- és érrendszer védő,
- bőrvédő,
- vérnyomáscsökkentő,
- csont- és izomerősítő, regeneráló,
- daganatellenes,
- vérképző.



A Goji öregedést gátló hatása
A Gojit az életkor meghosszabbítására, a test fizikai erejének és a szexuális potencia növelésére használják.

A Goji serkenti az agyalapi mirigy működését, ezáltal fokozza a 'HGH' növekedési hormon, termelődését. A 'HGH' (vagy ismertebb nevén a fiatalság hormonja) többek között csökkenti a testzsírt, javítja az alvást és a memóriát, gyorsítja a gyógyulást, helyreállítja a libidót és jelentősen fiatalítja a külsőt.

A Goji antioxidánsai szembeszállnak szabadgyökökkel, ezzel biztosítják az egészségesebb és hosszabb életet.

Több vizsgálat során három hétig idős embereknek naponta Goji bogyót adtak. Bámulatos módon a vizsgált személyek közel 70%-ának megerősödött az immunrendszere, erősödött a lelkiereje és az optimizmusa. Ezen kívül szinte valamennyi személy alvásminősége és étvágya is javult.

Goji berryvel a szem egészségéért
Már az ősi Kínában is nagyon népszerű volt a Goji a látás javítására. A modern orvostudomány is elismeri ennek a szupergyümölcsnek látásra gyakorolt pozitív hatásait, melyet jelentős A-vitamin tartalmának köszönhet.

A modern kínai kutatások azt mutatják, hogy a Goji rossz fényviszonyok mellett segíti a jobb látást, képes csökkenteni a sötét adaptációs idejét és a vakfoltokat.

A Gojiban található zeaxantin nevű antioxidáns csökkentheti az időskori látásromlást. A zeaxantin a szemben természetesen előforduló festékanyag, amelynek csökkenése egyértelműen kapcsolatba hozható az időskori vaksággal, de a Goji biztosíthatja a szem zeaxantin-utánpótlását.

A zeaxantin főbb hatása, hogy védi a szem retináját a fertőzésekkel szemben, illetve védelmet nyújt a kék fény elnyelésével.


Goji bogyó Alzheimer-kór esetén
A 20. század elején Alois Alzheimer német ideggyógyász által felfedezett betegség egyre elterjedtebbé vált bolygónkon.

Az Alzheimer-kór nem más, mint biológiai értelemben vett ,,lerobbanás", amely együtt jár a gondolkodás, a szellemi- és a kognitív funkciók leépülésével és az elbutulással. A modern orvostudomány képviselői - bár alaposan feltérképezték az Alzheimer-kórt - némiképpen enyhíteni is tudják a betegek szenvedéseit, igazi gyógymódot azonban még nem sikerült találniuk.

A Goji bogyó tartalmaz egy betain nevű vegyületet, mely az idegrendszeri rendellenességek ellen képes hatást gyakorolni, mégpedig úgy, hogy javítja a kognitív (megismerési) képességeket. A betain fiatalon tartja elménket, óvja memóriánkat, így akár az Alzheimer-kór és az azzal együtt járó szellemi hanyatlás ellen is védelmet nyújthat a legújabb tudományos vizsgálatok szerint.


Az 'Advanced Natural Medicine' a Gojiról:
,,...az előzetes kutatások során felfedezték, hogy a Goji véd bizonyos vegyületek kialakulása ellen, melyek jellemzően megtalálhatók az Alzheimer-kóros betegek agyában. Az Alzheimer-kór laboratóriumi modelljét használva a kutatók megállapították, hogy a Goji védi az agysejteket a béta-amiloid peptidek káros hatásával szemben, melyek az Alzheimer-kóros betegek agyának patológiai változásaihoz kapcsolódnak. Ez a felfedezés azt sejteti, hogy a Goji berry megelőzheti ezt a memóriaromboló betegséget."

Egyes kutatók szerint a Goji bogyó kivonata a jövőben kulcsszerepet kaphat az Alzheimer-kór kezelésében, gyógyításában.

Goji az egészséges bőrért
A Goji tápanyagai egészségessé, széppé és fiatalossá tehetik bőrünket. Szénhidrátjainak köszönhetően, a különböző bőrbetegségek ellen is hatásos lehet. A Goji bogyó kivonata megtalálható bőrápoló-, hidratáló- és védelmező krémek alapanyagaként.

Szív- és érrendszervédelem Gojival
A lipid peroxidázok vérben történő felhalmozódása szív- és érrendszeri betegségekhez, szívinfarktushoz, érszűkülethez és strokehoz vezethet. A Goji bogyó hatóanyagai képesek megfelelően beállítani a szervezet jó- és rossz koleszterin arányát. A Goji berry flavonoidjai segítenek megelőzni az érszűkületet és biztosítják a vérerek megfelelő működését.

A Goji rendkívül hatásos a szervezet egyik legveszélyesebb szabadgyöke, az ún. szuperoxid semlegesítésében. A szuperoxid többek között a koleszterinnel is oxidációba lép. A koleszterin oxidálódva roppant káros a szívre, többek között szívbetegségek kialakulásához vezethet. A szuperoxidot egy speciális enzim, a szuperoxid-dizmutáz (röviden: SOD) semlegesíti. A SOD mértéke az öregedéssel csökken a szervezetben. Azonban több kutatás által is bizonyítható, hogy a Goji bogyó rendszeres fogyasztása képes növelni a SOD szintjét szervezetünkben, védelmi szerepet játszva így a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Ízületi gyulladás és gyulladásos állapotok kezelése
Az ízületi gyulladás kialakulásában szerepet játszó szabadgyök a szuperoxid anion. Normál körülmények között az emberi szervezet képes a szuperoxid anionok termelésének szabályozására a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim által, amely lebontja és neutralizálja a szabad gyököket, mielőtt még azok fájdalmat, gyulladást és sejtkárosodást okoznának.

Egy Kínában végzett tanulmány szerint a Goji berry fogyasztása 40%-os növekedést idézett elő a SOD, e rendkívül fontos gyulladás gátló enzim szintjében.

Átfogó tudományos kutatások az utóbbi 20 év során bebizonyították, hogy akut és krónikus gyulladásban a szuperoxid anionok olyan felfokozott mértékben termelődnek, hogy a szervezet SOD enzim védekező mechanizmusa képtelen azokat közömbösíteni.

Az SOD védő- és jótékony hatása számos betegségben bizonyított.

Magas vérnyomás ellen
A magas vérnyomás a világ számos országában egyre inkább népbetegségnek számít, így a Goji bogyó vérnyomásra gyakorolt jótékony hatása nagy kincsnek számít. Egy 1998-as tanulmány kimutatta, hogy a Gojiban lévő poliszacharidokkal hatékonyan meg lehet előzni vérnyomás emelkedését. A Goji ciperon tartalmáról bebizonyították, hogy normalizálhatja a vérnyomást.

Csont- és izomerősítő, regeneráló
A Goji berry magas kalcium és magnézium tartalmával szerepet játszik a csontok és az izmok karbantartásában, erősítésében. Az emberi növekedési hormon termelésének fokozásával pedig elősegíti a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba.

A Goji védi a májat
Májvédő hatása cerebrozid és betain tartalmának köszönhető. Ezek az anyagok védelmet nyújtanak a máj és annak sejtjei számára. A bogyókban sok fitokemikália és tápanyag található, melyek a védelem mellett a máj méregtelenítő folyamataihoz is hozzájárulnak.

Gyógymód lehet a rák ellen
A Goji bogyó egyike azon ritka növényfajoknak, amelyben megtalálható a rákellenes harcban is hatásosan használható ásványi anyag a germánium. A Goji berry antioxidánsai és egyedülálló poliszacharidjai képesek lehetnek megállítani azon genetikai mutációkat, amelyek például a rákot is előidézhetik. A Goji a májrák megelőzésében is segíthet, mivel májvédő- és rákellenes hatásai kombináltan, nagyobb védelmet biztosíthatnak.

A Goji ellaginsav tartalma segíthet megelőzni a DNS mutációját és a rák kialakulását. A DNS a szervezet legfontosabb kémiai anyaga, amely hogyha megsérül vagy károsodik, akkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rákos megbetegedések is a szervezetben. Gojiban szintén jelen lévő betain és különböző vezér molekulák illetve a poliszacharidok helyreállíthatják és kijavíthatják a megsérült DNS-t.

A Goji véd a kemoterápia és a sugárkezelés néhány káros mellékhatásától is. Mára több mint 50 klinikai kutatással támasztható alá, hogy a Goji berry hatóanyagai igen is hatékony segítséget jelenthetnek a jövőben a rák elleni küzdelemben.

Vérképzés
Egy Kínában végzett tanulmány szerint az LBP gyorsítja az őssejt proliferációt és növeli a csontvelőben a monociták számát. Az LBP segíti a monociták leukocitákká érését is. A bogyó számos klinikai vizsgálat szerint hatékony a csontvelő hiánybetegségeinek kezelésében is, úgymint a vörösvértestek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék alacsony termelésében. A Goji bogyó jelentős mértékben fiatalította az idősebb emberek vérének tulajdonságait.

Felnőttkori cukorbetegség (nem inzulin-függő)
A Goji-t Kínában a felnőttkori cukorbetegség kezelésére régóta használják, mivel egyensúlyban tartja a vércukor szintet és az inzulin választ. Antioxidánsa jóvoltából különösképpen a felnőttkori cukorbetegség visszaszorítható fogyasztásával úgy, hogy a Goji képes hatóanyagai révén egyensúlyt teremteni a szervezetben, kiegyenlíti a cukorszintet.

Fogyókúrázz Gojival
A Goji bogyót napjainkban egyre többször használják étrend-kiegészítőnként, fogyasztó készítmények alapanyagaként, mivel elősegíti a fogyást, a túlsúly leadásával. A vér- és koleszterinszint egyensúlyban tartása mellett, a Goji bogyó magas vitamin- és ásványi anyag tartalma jó hatással van az anyagcserére és csökkenti az étvágyat is. A Gojiban lévő poliszacharidok az élelmiszereket zsír helyett energiává alakítják, azáltal csökkentik a testsúlyt.

Javítja az emésztést
A Gojit régóta használják az emésztés gyengeségének kezelésére is. Ezt az emésztési problémát a gyomorsejtek aktivitásának csökkenése okozza. Mivel a Goji berry könnyen emészthető, támogatja az immunitást azáltal, hogy elősegíti a hasznos baktériumok, a probiotikumok termelődését és növekedését az emésztőrendszerben.

Termékenység és a libidó növelése
A Goji bogyót az ázsiai orvosok már régóta használják férfiaknál és nőknél egyaránt terméketlenség kezelésére. Vizsgálatok szerint a nőknél hatékonyan képes helyreállítani a szaporodás képességét, míg a férfiaknál a Goji poliszacharidjai révén képes meghosszabbítani a spermiumok élettartamát.

Goji növelheti a szervezet tesztoszteron-szintjét. A tesztoszteron egy olyan hormon, mely mindkét nemnél fokozza a nemi vágyat, vagyis a libidót. A kor előrehaladtával a tesztoszteron-szint csökken a szervezetben, Goji bogyó azonban segíthet fenntartani a libidót idősebb korban is.

Goji berryt a sportolóknak
A Goji antioxidánsai védi az izmokat. Sportolók számára az antioxidánsok különösen fontosak a szabadgyökök által kifejtett sejtkárosodás ellen.

A Goji bogyó magas fehérjetartalommal rendelkezik, ezáltal elősegíti az izomnövekedést és az izomzat megtartását. Azonban fehérjére nemcsak a sportolóknak van szüksége, nélkülözhetetlen a betegségek megelőzésében is. A napi fehérje fogyasztás az egészség szempontjából nagyon lényeges, mivel ha a napi fogyasztásunk nem éri el a kellő mennyiséget, könnyedén izomsorvadást idézhet elő.

A Goji bogyóban L-glutamin aminosavat is találunk. A glutamin alkotja az izmok aminosav állományának 61%-át, és elengedhetetlen a megfelelő izomműködéshez.

Ha nincs elég glutamin az izomzatban, akkor nincs izomépítés és megkezdődik az izomzat bontása.

Goji javítja az állóképességet is és csökkenti az izomfáradtságot. Laktát-dehidrogenáz nevű enzimje lebontja a tejsavat, ezért az izmok nem fáradnak el. Megmenekülhetünk az izomláztól.

Jobb alvást biztosít és stresszoldó a Goji

Aki álmatlanságban szenved, próbáljon naponta Goji bogyót enni, ugyanis a rendszeres fogyasztása jobb alvást biztosít.

A Goji berry hatóanyaga csökkenti a stressz hatására a szervezetben felszabaduló kortizol mennyiségét, ezáltal egyfajta nyugalommal, boldogsággal és jó közérzettel tölt el bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 1043
  • e Hónap: 14034
  • e Év: 189909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.