Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ....
  2020-10-20 11:02:04, kedd
 
  Átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomot Budapesten
A bolgárok a Magyarországon hivatalosan elismert tizenhárom nemzetiség egyike; a legutóbbi, 2011-es népszámlálás alkalmával 6500 vallották, hogy van valamilyen bolgár kötődésük.
...... ........


Október 19-én, hétfőn, Rilai Szent János (Iván), Bulgária védőszentje ünnepén, a magyar-bolgár barátság napján átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomot, és a templomkertben felavatták a kommunizmus idején vértanúhalált halt Borisz metropolita, a magyarországi bolgár közösség lelki vezetője szobrát.
...... ......


1931-ben készült el a Vágóhíd utcai bizánci stílusú templom, melyet Árkay Aladár tervezett, több kiemelkedő bulgáriai templom, köztük a híres szófiai Alekszander Nevszki-székesegyház és a bacskovói kolostortemplom alapján. Árkay Aladár háromhajós, bizánci alaprajzú, kupolás imaházat tervezett, mely Budapest egyetlen bizánci stílusú épülete.
A bolgár közösség ugyan kicsi, de megmaradása fontos Magyarországnak - hangoztatta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar-bolgár barátság napján Budapesten, amikor ünnepélyesen átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód-templomot, és a templomkertben felavatták a kommunizmus idején vértanúhalált halt Borisz nevrokopi metropolita szobrát.
Soltész Miklós hozzátette: Borisz metropolitát, a magyarországi bolgár közösség lelki vezetőjét éppen 60. születésnapján gyilkolták meg a kommunisták - szobra emlékeztet a kommunizmus valamennyi bolgár, magyar és közép-európai áldozatára.

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Ma van a magyar festészet napja 10.20
  2020-10-20 10:57:12, kedd
 
  Imádságos szeretettel gondolok a képzőművészekre!! Isten áldását kérem mindazokra kik világunkat szebbé, lakhatóvá akarják tenni művészetükkel! Csaba t.
Zsögödi Nagy Imre (1893-1976): - Erdélyi táj pásztorokkal
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Ferenc pápa a világ vallási képviselőivel együtt imádkozik .
  2020-10-20 10:52:39, kedd
 
  Ferenc pápa a világ vallási képviselőivel együtt imádkozik Rómában a békéért
Idén 34. alkalommal rendezi meg a Sant'Egidio közösség a vallások közti béketalálkozót az 1986-os assisi találkozó szellemében. A ,,Senki nem üdvözül egyedül - Béke és testvériség" mottóval október 20-ára meghirdetett találkozón részt vesz Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka is.
...... .......


A vallási vezetők imádkoznak a békéért, a háborúk és a járvány áldozataiért. Minden résztvevő a saját vallási hagyományai, szertartása szerint imádkozik. A római Santa Maria in Aracoeli-templomban délután 16.25-kor kezdődik az ökumenikus keresztény imádság, amelyen Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka is részt vesz. A zsidók a római zsinagógában, a muszlimok és a buddhisták és más keleti vallások képviselői a Capitoliumi Múzeumok termeiben imádkoznak majd.
Ezt követően a vallási képviselők a Capitolium terén találkoznak és vesznek részt a zárószertartáson, ahol beszédet mond Ferenc pápa, Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka; iszlám részről az Emberi Testvériség Legfelsőbb Bizottságának főtitkára, Mohamed Abdel Szalam; Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök; Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke; Andrea Riccardi, a Sant'Egidio alapítója; Haïm Korsia francia főrabbi és Shoten Minegishi, a japán soto zen buddhizmus képviselője. A szertartás végén a hagyományokhoz híven a vallási vezetők gyertyát gyújtanak a nagy közös kandeláberen a békéért.
A minden évben számos látogatót vonzó rendezvényen idén a koronavírus-járvány miatt jelentősen korlátozzák a résztvevők számát, viszont online követhetők lesznek az események, többnyelvű fordítással.
,,Ebben a nehéz történelmi pillanatban, amikor dúl a világjárvány, régi és új háborúk zajlanak - mint a Szíriát tíz éve sújtó háború és az újonnan kitört hegyi-karabahi konfliktus -, Európa szívéből szeretnénk a közös gondolkodás, az imádság és a találkozás ünnepélyes pillanatát ajándékozni a világnak: a jövőbe vetett remény üzenetét, a legnagyobb jó, a Béke nevében" - áll a Sant'Egidio közösség sajtóközleményében.
Aki szeretne részt venni a találkozón, ITT regisztrálhat, és ugyanitt talál információkat arról, hogyan tudja követni a rendezvényt különböző nyelveken.




Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás: Vatican News; Santegidio.org
Fotó: Ansa
Magyar Kurír 2020.10.19
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Pio atya gondolatai és mondásai
  2020-10-20 10:45:54, kedd
 
  - Egy dologért féltékenyek ránk az angyalok: nem tudunk szenvedni Istenért. Csak a fájdalom engedi egy léleknek hogy azt mondja, : Istenem, jól látod, hogy szeretlek!" "Pio atya"

- Türelemmel kell viseltetnünk mások nyomorúsága iránt, de még nagyobb türelemmel kell viseltetnünk saját magunk iránt. Mindennapi hűtlenségeink közepette alázkodjunk meg, alázkodjunk meg, alázkodjunk meg mindig!
Amikor Jézus meglát minket a porban, egészen megalázkodva, kinyújtja felénk kezét és magához húz minket..
...... ........... .....



- Ha Szent Michele nem lett volna, az ördög a lába alá tett volna. Pio atya

- ávolíts el szívedből minden földi szenvedélyt, alázd meg magad a föld porában, és imádkozz,,
Pio atya

- Használd ki az időd a győztes lelkekre Jézusért, és tanítsd meg nekik, hogyan kell örömet szerezni neki."Pio atya
...... ..............



- Mindig emlékezz az imádságra, nemcsak a félelem és a csüggedés sötét pillanataiban, hanem bármikor az életedben.
Isten azért hallgat rád, mert ő az Atyád, és ő az egyetlen, aki sosem fog elárulni téged,
Kérj hitet, imádkozz, úgy szeret téged, mint még soha senki,
Mert egy mennyei Atya,
Olyan nagyszerű, mint ő, soha nem felejti el egyik gyermekét sem.
Ne törj le, jobb pillanatokat fogsz látni, ha az Ő akaratára és imájára támaszkodsz.
Pio atya gondolata

- Gyakoroljuk a szelídséget és az Isten akaratában való belenyugvást nemcsak a különleges, hanem a leghétköznapibb dolgokban is. Nemcsak reggel, de a nap folyamán és este is nyugodt és örömteli lélekkel végezzük feladatunkat _ ha mégsem sikerül, alázkodjunk meg, ajánljuk fel magunkat, és keljünk fel újból, folytatva tovább az utunkat,, Pio atya

- A mi Úrnőnk mindig készen áll arra, hogy segítsen rajtunk, de véletlenül a világ hallja és változik?"
Pio atya
...... .........



- Szent Pio atya!
Te, akinek a nevéhez annyi csoda és csodás gyógyulás fűződik,
imádkozz érettünk és a betegeinkért!
Szent Pio atya! Te, aki Jézus Szentséges Szívének tisztelője vagy,
imádkozz érettünk és a világ összes bűnéért és a békéért a Földön,
nyerj irgalmat nekünk, bűnösöknek Jézus Szentséges Szíve által!
Szent Pio atya! Te, aki magadon hordoztad Jézus Krisztus öt sebét,
segíts nekünk is hordozni keresztünket, és segíts üdvözülni!
Szent Pio atya! Te, aki szíveden viselted népünk és nemzetünk sorsát,
könyörögj érettünk és minden magyarért a Földön!
Köszönjük, hogy meghallgattad imáinkat és elviszed Jézus Krisztushoz!
Jézus Szentséges Szíve! Benned bízunk, benned remélünk! Amen.

*
- Ó Jézusom, add nekem a te erődet, mikor szánandó természetem fellázad a bajok ellen, melyek fenyegetik, hogy szeretettel fogadhassam földi számkivetésem gyötrelmeit és szorongatásait. Minden erőmmel csatlakozom érdemeidhez, fájdalmaidhoz, vezeklésedhez, könnyeidhez, hogy veled együtt dolgozhassam az üdvösség művén, és legyen erőm menekülni a bűntől, mint a halálküzdelmednek, véres verejtékednek és halálodnak egyetlen okától.
Rombold le bennem mindazt, ami visszatetsző előtted, és a te szent szereteted tüzével nyomd szívembe minden szenvedésedet. Karolj át olyan bensőségesen, oly erős és édes öleléssel, hogy soha ne hagyjalak egyedül kegyetlen gyötrelmeidben.
Csupán egyetlen pihenőt kívánok: a te Szíveden. Egyetlen dolog után áhítozom csak: részt venni szent Haláltusádban. Bárcsak megrészegülne lelkem véredtől, és táplálkozna fájdalmad kenyerével. Amen.

- Sokat imádkozzátok a rózsafüzért! Oly kevésbe kerül és oly sokat ér!"
Az imádság azt jelenti: szívünket Isten szívébe öntjük.'





Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal

 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
B.L. mérkőzés labdarúgás -/ FTC - barcelona
  2020-10-20 10:16:41, kedd
 
  Rohamosan fogynak a bérletek a Ferencváros labdarúgócsapatának hazai Bajnokok Ligája-mérkőzéseire.
...... ........


Igaz András, a Groupama Arénát üzemeltető cég, a Ferencváros marketingügynöksége, a Sport Five Hungary Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a jegyértékesítés első napján 3084 BL-bérlet talált gazdára. Egyelőre a klub azon hűséges szurkolói vásárolhattak csak, akik a legutóbbi és a mostani idényben és szezonbérlettel rendelkeznek, és a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett zárt kapus mérkőzések miatt nem kértek visszatérítést.
Ez a 4100 drukker még kedden is előnyben részesül, és lehetősége van arra, hogy megvásárolja bérletét. Érdekesség, hogy a legjobb helyekre szóló, kiemelt ellátással járó, több százezer forintos VIP-bérleteket már mind eladták.
A Ferencváros első csoportmérkőzését jövő héten a Dinamo Kijev ellen még a Groupama Arénában játssza, ide a lezárások és az európai szövetség (UEFA) különböző előírásai miatt 5200 bérletet értékesíthet a klub, ezt követően pedig átköltözik a Puskás Arénába, ahová a Juventus és a Barcelona elleni összecsapásokra nagyságrendileg körülbelül még 10 ezer talál gazdára.
A leghűségesebb szurkolókat követően szerdán az a további, nagyjából 700 drukker vásárolhat a mindhárom mérkőzésre érvényes bérletekből, akik idén és tavaly is bérletesek voltak, őket egy nappal később követik majd a szurkolói kártyával rendelkezők.
A Ferencváros kedden az FC Barcelona otthonában kezdi meg szereplését a Bajnokok Ligája főtábláján, ahol legutóbb 25 évvel ezelőtt szerepelt
- Egy katalán újságíró arról kérdezte Szerhij Rebrovot, örülne-e annak, ha a hatszoros aranylabdás Lionel Messi nem lépne pályára, az ukrán vezetőedző szerint azonban a Barcelonának is szüksége van a jó rajtra, ehhez pedig a legjobbak kellenek. Ugyanakkor ha az argentin klasszis nem játszana, akkor is klasszisok ülnek a kispadon, akik pótolhatják. Hozzáfűzte, ha erről játékosait kérdeznék, valószínűleg azt mondanák, hogy mindenképpen szeretnének a világ legjobbja ellen pályára lépni.
REBROV: A JÁTÉKOSOK NEM SZERETNÉK, HA MESSI NEM JÁTSZANA
LOVRENCSICS: NEM SZABAD MEGIJEDNI ATTÓL, HOGY MESSI JÖN SZEMBE​
Lovrencsics Gergő szerint nem szabad meg szeppenni, hanem erőt kell meríteni abból, hogy a Ferencváros kedden a világsztárokkal felálló Barcelona ellen lép pályára a Camp Nouban a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában.

Forrás M4 sport hírek
*
- A mérkőzés eredménye: 5:1 Barcelona javára
Orosz Pál szerint a Ferencváros labdarúgócsapata és az FC Barcelona között a legkisebb különbség a pályán volt a keddi Bajnokok Ligája csoportmérkőzésen, amelyet 5-1-re nyert a Camp Nouban a házigazda.
,,Nagyon jó élményekkel megyek haza, ugyanis véleményem szerint a legkisebb különbség a pályán volt köztünk, hiszen ha megnézzük, akkor egy olyan csapat ellen játszottunk, amelynek körülbelül harminc-negyvenszeres a költségvetése" - mondta az MTI-nek nem sokkal a hazautazás előtt az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója.
,,Tokmac az elején lőtt egy gyönyörű lesgólt, majd jött Isael kapufája. Próbáltuk játszani a játékunkat, de azért természetesen alapvető különbség van a két együttes játékoskerete között. Mindenesetre egyáltalán nem futballoztunk alárendelten, nem játszottuk el az az áldozati bárány szerepét" - tette hozzá Orosz Pál.
A sportvezető megjegyezte, jövő szerdán, a Dinamo Kijev ellen sem feltett kézzel megy ki a pályára az együttes, amely az ukránokat is meglepheti úgy, mint ahogyan tette azt a Barcelonával a mérkőzés egyes szakaszaiban.
,,A VIP-páholyban azért volt némi mozgolódás a barcelonaiak részéről, amikor 3-1 után emberelőnyben volt egy-két helyzetünk" - fűzte hozzá Orosz Pál.

Forrás: M4 sport hírek

További cikk Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
Rózsafüzért imádkozott a váci székesegyházi kórusiskola
  2020-10-20 10:07:40, kedd
 
  Szeretteimért, nehéz sorsúakért
A járványhelyzet ellenére sem maradt el, hogy a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola csatlakozzon az ,,Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért" kezdeményezéshez. Október 19-én a zenei tagozat vendégei voltunk. Varga László, a váci székesegyház karnagya, az iskola elindítója és művészeti vezetője mutatta be intézményüket.
Hagyomány a váci Karolinában, hogy az iskola csatlakozik a 2005-ben indult, mára világszerte elterjedt imafelhíváshoz. Általában a székesegyházban együtt imádkozza az intézmény több mint négyszáz tanulója és a tanári közösség a rózsafüzért, idén mindezt osztálykeretben oldották meg, de az ima nem maradt el. A zenei tagozat, a 6. z vendégei voltunk. A tizenkilenc lány és hét fiú nem jött zavarba, amikor osztályfőnökük, egyben hittan tanáruk, Kvojka Annamária behívott minket a tanterembe. Kísérőnk Varga László atya és a kórusiskola művészeti igazgatóhelyettese, Vargáné Fitos Mónika.
Mária szeretetébe és gondviselő támogatásába ajánllak mindannyiótokat" - köszöntötte a székesegyház karnagya az osztályt.
...... ........... .....


Október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoztak fél órán át a békéért és az egységért. Az elmúlt esztendőkben hazánk számos településén csatlakoztak az eseményhez.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet hívta a gyermekeket - kérve a tanítókat, hitoktatókat, nevelőket, szülőket, nagyszülőket is, hogy csatlakozzanak a szervezéshez -, hogy mint az előző években, kapcsolódjanak be idén is a közös rózsafüzér imádságba, lélekben egyesülve gyermekek csoportjainak ezreivel szerte a világon..

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Útravaló – 2020. október 20.
  2020-10-20 10:03:00, kedd
 
  Sokszor fölvetődik bennünk, hogy vajon Jézus mit kíván tőlünk, vajon mi az akarata az életünkben? Ma kapunk egy választ: ,,Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki." Szolgálat, állandó készenlét, hűség és kitartás. Azt hiszem, ennek megvalósítása szép és komoly feladat, életünket alapjaiban tudja alakítani. A türelmetlenség, a harag, a fáradtság, a kiégés gyakori tünet ma, és kapcsolatainkat nagymértékben tönkreteszi. Komolyan fontoljuk meg, hogy Istent szolgáljuk, hogy ő adja nekünk életünk szereplőit és eseményeit, azért, hogy alakítson, azért, hogy újra és újra megtérjünk, hogy tudjuk, hogy csak az ő ereje segíthet nekünk.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
29. évközi hét kedd 10.20
  2020-10-20 10:01:28, kedd
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Krisztus békét szerzett nekünk vére ontásával, és mindnyájunkat meghív országába.
Testvéreim!
Egykor Krisztus nélkül éltetek, Izrael vallási közösségén kívül. Nem volt részetek a megígért szövetségben, remény híján és Isten nélkül éltetek a világban. Most azonban ti, akik egykor ,,távol" voltatok, Krisztus Jézusban ,,közel" kerültetek, Krisztus vére árán.
Ő a mi békességünk, aki a kettőt (Izraelt és a pogányokat) eggyé forrasztotta, és a közéjük emelt válaszfalat ledöntötte, az ellenségeskedést kiküszöbölte saját testében. A törvényt ugyanis parancsaival és rendelkezéseivel együtt érvénytelenítette. Mint békességszerző a két népet magában eggyé, új emberré teremtette, és egy testben mind a kettőt kiengesztelte Istennel kereszthalála által, amellyel az ellenségeskedést megölte.
Eljött, hogy békét hirdessen nektek, a távol levőknek, és békét a közel levőknek. Az ő révén van mindkettőnknek szabad utunk az egy Lélekben az Atyához. Most tehát nem vagytok már idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten háza népe.
Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, amelynek szegletköve maga Jézus Krisztus. Benne kapcsolódik egybe az egész épület, és emelkedik az Úr szent templomává. Őbenne épültök egybe ti is, és lesztek a Szentlélek közreműködésével Isten hajlékává.
Ez az Isten igéje. Ef 2,12-22

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Legyünk mindenkor készen az Isten előtti számadásra!
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki.
Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák.
Ezek az evangélium igéi. Lk 12,35-38
...... ........



Imádság
Urunk, Jézus! Te légy az utunk, aki elvezetsz minket az Atyához! Te vezess minket a szegények és nélkülözők felé, hogy szereteted képviselői legyünk köztük. Te adj nekünk erőt hitünk megéléséhez, megőrzéséhez, megvallásához és átadásához! Adj nekünk lelkesedést, amikor rólad teszünk tanúságot a világban! Alázattal, engedelmességgel és hűséggel akarunk téged követni, aki az örök életre vezető út vagy számunkra és minden ember számára.

Elmélkedés
Jézus azt szeretné, ha valamennyi követője felkészülten várná a vele való találkozást, amely ma, holnap vagy életünk bármely napján bekövetkezhet. Jézus hasonlata szerint - amit a mai napon olvasunk az evangéliumban - a szolgának állandóan készen kell állni, hogy kinyissa az ajtót, amikor a ház ura hazaér. Ez a szolga kötelessége. Figyelnie kell, hogy mikor érkezik az úr. Aki ezt nem teszi meg, az felelőtlen.
A virrasztás és éberség nem azt jelenti, hogy az embernek nem szabad aludni, hanem lelki éberségre kell gondolnunk. Az ember legyen előrelátó. Ne csak a jelenre figyeljen, ne csupán a földi dolgokat szeresse, hanem elsősorban az üdvösségre készüljön. Legyünk előrelátóak, hogy ez a jövőben bekövetkező találkozás Jézussal már a mostani életünket jó irányba alakítsa!
A hasonlat érdekessége a szerepcsere. A végső időkben a szolgák ülhetnek majd asztalhoz és az úr, a gazda végzi a szolgák feladatát, ő fog felszolgálni. Istentől nem idegen az ilyen szerepcsere, hiszen Jézus nem úrként vagy királyként élt az emberek között, hanem a megváltás szolgájaként, a mennyei Atya alázatos szolgájaként, az örömhír szolgájaként, a mennyek országa szolgájaként, üdvösségünk szolgájaként. A szolgálat szellemére nevelte apostolait. Szolgaként mosta meg tanítványai lábát az utolsó vacsorán. A kereszten is Isten szenvedő szolgájaként halt meg.
Kinek a szolgálatába állítom az életemet?
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Trianoni békaszerződés - 1920 jún. 04 16 óra 32 perc
  2020-10-20 09:56:08, kedd
 
  Képen: A Nagy-Trianon-kastély díszterme, ahol a trianoni békeszerződést aláírták 1920. június 4-én
...... ......



- Wikipedia oldalon Link

- Rubicon oldalon Link

- NKP oldalon Link

- Egyik oldalon Link

- 100 éves a trianoni békeszerződés videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 417 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.