Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Aloe vera ital készítése
  2020-10-20 23:43:19, kedd
 
 



Az aloe vera leveleiben található zselé tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, fehérjékkel, szénhidrátokkal és a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakkal is.

Készítsünk adalékanyagoktól mentes aloe vera italt. Fogyasztásával visszaáll a szervezet megbomlott harmóniája és segít megtartani annak egészséges egyensúlyát.

A kereskedelemben készen kapható, 100%-os és 1000 ml-es kiszerelésű aloe vera italban a következő adalékok is megtalálhatók a nyers aloe vera gélen kívül: kálium-szorbát, nátrium-benzoát, aszkorbinsav, citromsav, tokoferol.

Készíthetünk friss aloe vera lét, mely tartósítószer- és ízfokozó-mentes:

Vágjon le egy tetszőleges méretű darabot és alaposan mossa meg.

A levél két szélén vágjuk le az éleit egy éles kés segítségével.

Daraboljuk fel a levelet több részre, és hámozd le a maradék külső részeket. Könnyebb pontosan dolgozni, ha több kisebb darabot kell hámoznunk.

A zselédarabokat folyóvíz alatt mossuk meg, tegyük egy edénybe és fele mennyiségű ásványvízzel vagy gyümölcslével turmixoljuk össze. Ízesíthetjük frissen facsart citrommal, mézzel.

A csapvíz alkalmatlan erre a célra klór és egyéb fertőtlenítőszer tartalma miatt. Hígítás nélkül sem ajánlatos használni, mert egy használhatatlan habot kapunk turmixolás hatására.

A frissen készített turmix 20-30 perc alatt letisztul. Fogyasztható kissé felmelegítve (nem mikróban!) vagy lehűtve, akár jéggel is. Hűtőben tartva csak néhány napig fogyasztható!

Miért annyira egészséges az aloe lé?

Jelentős mennyiségben található benne A-, B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C-, E-vitamin, kálium, vas, nátrium, klór, mangán, magnézium, króm, réz, cink.

Az aloe gyógyhatásai:
- védi a sejteket a szabad gyököktől, jó hatással van a bőrre és a hajra,
- erősíti az immunrendszert,
- segíti az izmok és az idegrendszer zavartalan működését,
- szabályozza az anyagcserét,
- javítja az emésztést,
- vírus-, baktérium- és gombaölő hatású,
- gyulladáscsökkentőként használhatjuk az ízületi duzzanatok és fájdalom kezelésére,
- védi a sejthártyákat, fokozza a sejtregenerálódást,
- antioxidáns hatású,
- kitűnő természetes módszer bőrbetegségek kezeléséhez, mint a dermatitis, az akné, a pikkelysömör és az ekcéma,
- csökkenti a káros fajta (LDL) koleszterinszintet, tisztítja a vért és javítja a vérkeringést,
- csökkenti a vérnyomást, normalizálja a szívritmust.

A gyógyászati célokra több mint 6000 éve használt aloe verat a görögök még a kopaszság kezelésére is előszeretettel alkalmazták.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyöngyvessző gyógyhatásairól
  2020-10-20 23:32:20, kedd
 
 



Egyik legszebb kerti ékességünk a tavasszal, kora nyáron virágzó gyöngyvessző
Kevés gondoskodást igénylő és széles körben elterjedt nagyon kedvelt virágzó lombhullató cserje a gyöngyvessző (Spirea).

Virágözöne áprilisban kezdődik és egy hónapig gyönyörködhetünk benne. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, árnyékosabb helyen gyengébb a virágzása.

A gyöngyvessző gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, hatásos reumatikus megbetegedésekre és köszvényre is.

Izom- és ízületi fájdalmakra
Az ízületekre hatékony a gyöngyvessző levele. Áztassuk a leveleket hideg vízben egy óra hosszat, majd főzzük fel. 5-10 perces állás után szűrve fogyasztható napi három-négy csészével.

A szalicilsav a gyöngyvesszőben is megtalálható olyan vegyület, melynek alkoholos oldata külsőleg használva bőrhámlasztó hatású.



A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MAGAZIN-ban megjelent egy írás, a gyöngyvesszőben talált gyógyhatású alkaloid forrásról.

,,Gyógyulás gyöngyvesszővel
Apró fehér szirmokból álló virágzatával tavasszal pompázik a gyöngyvessző bokor. E parkokból ismerős, a Spiraea nemzetséghez tartozó növényben bukkant gyógyhatású alkaloid forrásra Cank Kristóf, az SZTE végzős gyógyszerész hallgatója.

- Végtelenül egyszerűnek tűnik a fotoszintézis során a növényekben lezajló folyamat: kisméretű szervetlen molekula és fény szükséges ahhoz, hogy a növény szerves anyagot állítson elő. Valójában azonban bonyolult bioszintézis ez, amelynek következtében több ezer szerves vegyület keletkezik. Egyesek az emberi szervezetben kedvező élettani hatást fejtenek ki. A gyógyhatással rendelkező vegyületek olyan másodlagos anyagcseretermékek, amelyek általában csekély mennyiségben fordulnak elő a növényi nyersanyagban, ezért kinyerésük komoly kémiai feladat. Jómagam többlépéses kivonási módszert dolgoztam ki - magyarázta Cank Kristóf, aki a gyöngyvessző növényfajban az alkaloid elkülönítését, azonosítását és farmakológiai vizsgálatát kapta feladatul az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar tudományos diákkörében Csupor Dezső egyetemi adjunktustól és Kiss Tivadar tanársegédtől.

A diterpén-alkaloidok változatos szerkezetű vegyületek, amelyeknek a biológiai aktivitása széles skálán mozog. Némelyek erősen mérgezőek, mások kedvező szív- és érrendszeri hatást fejtenek ki.

- Hét Spiraea-fajt vizsgáltam. Ezek diterpénalkaloid tartalmát a szakirodalom még nem írta le.

Munkám új kutatási irányt jelent. E vegyületeknek ígéretes a tumorellenes aktivitása, egyelőre in vitro vizsgálatokban, azaz laboratóriumi körülmények között. Célunk, hogy eredményeinkről olyan sikeres publikációt közölhessünk, amely nemzetközi szakmai lapokban is megállja a helyét."
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fehér üröm gyógyhatásairól
  2020-10-20 22:01:52, kedd
 
 



Lábadozók gyógynövénye : a fehér üröm

A fehér üröm teája segít a gyomor- és epebántalmak, az alacsony vérnyomás, az étvágytalanság leküzdésében, valamint kiváló féregűző és görcsoldó is.

A fehér üröm, (Artemisia absinthium), hazánkban már a középkorban is elterjedt évelő, gyógy- és fűszernövény volt. Latin nevét Artemisz görög istennőről kapta, az ő adományának tartják a növényt.

Népi elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, kálvinista tapló, mesétfű, patikai üröm, pusztai üröm.

Száraz, napos, helyeken, dombvidékeken, utak mentén, kerítések mellett, köves területeken gyakori. Az üröm pollenje az egyik legerősebb allergén, de kevesebb pollent termel, mint a parlagfű.

C- és B-vitaminon kívül tartalmaz még 0,2-0,9% illóolajat (tujon, tujol, pinén, fellandrén, kadinén), keserűanyagot (abszintin), cserzőanyagot és borostyánkősavat. Az abszintin felelős az üröm keserű ízéért: 1 gramm akár 70 liter vízben is észrevehető.

Fehér ürömből készült a századforduló kedvenc, kétes hírnevű ,,művészitala", az abszint, ami könnyű kábító hatása miatt kedvelt volt egészen addig, míg be nem tiltották epileptikus görcsöket és általános elbutulást okozó hatása miatt. Feltételezések szerint az alkoholban kioldódó mérgező tujon tartalom miatt tudatmódosító hatású. Azonban több független vizsgálat is igazolta, hogy a tujon nem okoz hallucinációkat, az abszintban lévő mennyisége is elhanyagolható.

A tujon a fehér üröm mellett többféle növényben megtalálható. Ilyen némely borókafaj, az oregánó, az orvosi zsálya és a menta bizonyos fajai is.

A fehér ürömnek fűszeres aromája van, íze és illata nagyon hasonlít a citroméra, azonban a növény minden része illatos és kesernyés ízű. A fehér üröm étvágygerjesztő hatása miatt használható étvágytalanság ellen az anorexia esetében is.

A zsírmájat szünteti, a máj szöveteiből a lerakódott mérgeket, az emésztetlen tápanyagokat kipucolja, miáltal a máj méregtelenítő funkcióját újból elláthatja. Csökkenti a vér koleszterin szintjét, az érfalakon képződő lerakódásokat és az ezekből fakadó magas vérnyomást.

Termesztése általánosan elterjedt, föld feletti virágos hajtása gyűjthető.

A fehér üröm gyógyhatása
- fokozza az epekiválasztását és az epehólyag összehúzódását,
- étvágygerjesztő, segíti az emésztést, csökkenti a puffadást és a hányingert,
- az ürömben található anyagok növelik a gyomorsavtermelést,
- használható vérszegénységre és betegség utáni lábadozásra,
- illóolaja görcsoldó, bélféregűző,
- teája csillapítja a lázat,
- serkenti a menstruációt,
- gyógyszerek egyik alapanyaga, külsőleg reuma elleni készítményekben használják.

Intelmek a fehér üröm fogyasztásával kapcsolatban!
Gyomor-, és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fenyőszirup gyógyhatásairól
  2020-10-20 21:50:58, kedd
 
 



A fenyők az egészség őrei. Tisztítja a tüdőt, a vért és a tudatot, a vért oxigénnel látja el, a szájbetegségek és a légutak kiváló gyógyszere.

A friss ágakat, hajtásokat április-májusban gyűjtjük, a fenyővirágot májusban.

A fenyővirág emeli a vitális energiát, a friss hajtások gyógyítják a bőrbetegségeket, a rühet és a köszvényt, hajnövesztőként is kitűnő.

A tűlevél gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat és illóolajokat is tartalmaz.

A tűlevelekben hatszor több a C-vitamin, mint a citromban vagy a narancsban.

Fenyőméz készítése
A fenyőméz gyorsan enyhíti a torokfájás panaszait, megszünteti a görcsös köhögési ingereket.

Tavasszal a fiatal hajtásokból készíthetünk fenyőmézet és a téli, megfázós időszakig be is érik. Figyeld a friss hajtások megjelenését. Ilyenkor nagyon magas a C-vitamin és a terpentin tartalmuk. Hagyjuk egy kicsit kifejlődni, de ne várjuk meg, míg megkeményedik, megfásodik. A leszedett friss hajtásokat mossuk meg alaposan folyó víz alatt és egy konyharuhán hagyjuk megszáradni. Kb. 40 dkg fenyőrüggyel töltsük meg egy befőttes üveget és öntsünk rá 1 kg mézet. 1-2 hónapra tegyük a napra. A Nap természetes módon kiválasztja a fenyőhajtásokból a jótékony hatású hatóanyagokat és az illóolajakat. Miután eltelt az idő a mézet szitán át öntsük egy másik üvegbe. A szitában maradt fenyőrészeket tegyük langyos teába, s így semmi méz nem vész kárba. Az így elkészített, igen értékes mézet tegyük sötét, hűvös helyre felhasználásig.

Fenyőrügy szirup készítése
Hozzávalók a fenyőrügy sziruphoz
- 60 dkg kristálycukor,
- 40 dkg fenyőrügy,
- 1 dl forralt, lehűtött víz,
- 2 l-es befőttesüveg.

Elkészítés
Szórjunk kevés cukrot az üveg aljára, majd kezdjünk el rétegezni: fenyőrügy, cukor, fenyőrügy, cukor, fenyőrügy, cukor, és ezt egészen addig, míg el nem fogynak. A tetején cukor legyen. Végül öntsük rá a vizet, rázzuk össze és zárjuk le az üveget. Ne nyitogassuk!

Ha készen vagyunk a rétegezéssel zárjuk le az üveget, és tegyük szobahőmérsékletű helyiségbe, vagy napfényre és rázogassuk meg alaposan naponta egyszer-kétszer.

Néhány nap múlva a cukortól összeesik az üveg tartalma, a rügyek megfakulnak. Tartósítószert nem kell tenni bele, elég az üres üveg forralással való csírátlanítása.

Hurutos köhögés esetén étkezések előtt együnk belőle egy teáskanállal. Langyos teába is tehetjük, citrommal ízesíthetjük.

Az erdei fenyőrügy hatása
- általános erősítőszerként is hatásos fogyasztása,
- légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén gyógyír,
- az idült hörghurut gyógyítója,
- reumás betegek panaszait enyhítheti oldata,
- illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő, gyulladáscsökkentő.

A lucfenyő terpentin tartalma
A terpentin a legerősebb természetes oldószer, felold minden lerakódást a légutakban, megöli a bélférgeket, tisztítja a nyirokrendszert és az érfalakat. Külsőleg alkalmazható reumatikus fájdalmak, ficamok, rándulások, zúzódások kezelésére.

Gyógyászati célra felhasználható a lucfenyő, a jegenyefenyő, a vörösfenyő, a törpefenyő és az ezüstfenyő.

Karácsonykor gondolnunk kellene arra a szörnyű pusztításra, amit évente a számtalan fenyőfa kivágása okoz. Talán lehetne más megoldásokat is találni. Tehetnénk például az ünnepi asztalra csupán jelképként néhány apró gallyacskát vázába, vagy ültethetnénk facsemetét egy cserépbe, amit ünnepek után újra kiültetnénk a szabadba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zanatos turbolya gyógyhatásai
  2020-10-20 21:44:44, kedd
 
 



A zamatos turbolya hajtása salátának való, szára, levele fűszer .

A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) teája vesebetegségekre, a hólyag megbetegedéseire, légző- és emésztőszervi megbetegedésekre jó hatású, kitűnő salaktalanító szer és hatásos csuklásra is.

A zamatos turbolyát termesztik is, de sokan gyomnövényként tekintenek rá.

A zamatos turbolya szaga az ánizsra emlékeztető, édeskés ízű, egynyári növény, melyet már a rómaiak is használták. Levele nagyon hasonlít a petrezselyem zöldjéhez. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4-5 héttel szedhetjük.

Népies elnevezései: esztergamag, olaszsaláta, ormánka, turboja, borbulya.

A turbolya kiváló A- , B- és C-vitamin forrás, valamint számottevő mennyiségű kalcium, vas, mangán, kálium, magnézium, szelén, réz, foszfor és cink található benne.

A francia konyha igen kedvelt fűszere, csont- és zöldséglevesek, baromfiételek, mártások ízesítője. A kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból saláta is készíthető, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak.

A turbolya jó fűszere a gombának, a borsónak, a különféle krumplis fogásoknak és még a spenóthoz is adhatunk egy kevés friss turbolyát. Csak tálaláskor adjuk az ételhez a zamatos zöldfűszert.

Évezredek óta kedvelt növény a Kaukázustól Egyiptomig. Az ókori civilizációk kedvelték és előszeretettel fogyasztották. A perzsák mellett az egyiptomiak is szerették ezt a növényt, már Tuthankamen sírjában is találtak turbolyamagokat. Azonban a legtöbb gyógynövénnyel ellentétben a turbolya nem a benne rejlő gyógyító hatásnak köszönheti népszerűségét, hanem ízével nyűgözte le az emberiséget.



Teája vesebetegségekre, a hólyag megbetegedéseire, légző- és emésztőszervi megbetegedésekre jó hatású, kitűnő salaktalanító szer és hatásos csuklásra is.



A népi gyógyászat azonban évszázadokon át ennél szélesebb körben alkalmazta a turbolyát. Gyakran kezelték turbolyával a kötőhártya-gyulladást, a trombózist, a magas vérnyomást, s az ókori görögök nyomán a ráncok kései kialakulását is a turbolyából készített arcvizektől remélték. Hittek abban, hogy a turbolya hatásos ellenszere a rosszkedvnek, frissíti az időseket, a turbolyatea jót tesz a memóriának. Kezeltek vele ekcémás tüneteket, ödémákat, tályogokat és köszvényt is.

Ezen kívül a turbolyát hadba fogták az emésztést javító, vizelethajtó, görcsoldó, vesekő ellen összeállított keverékekben is.



A turbolya valóban megnyugtatja a gyomrot, enyhít a hasi fájdalmakon, segít a különféle zúzódások, horzsolások, pattanások és ekcémás tünetek kezelésében, a hólyaghurut gyógyításában és tüneteinek enyhítésére is alkalmas. Hatékonyan lehet kezelni a turbolya teával a megfázással járó tüneteket is.

Friss turbolyát néhány élelmiszerboltban, bővebb kínálattal rendelkező zöldségesnél, vagy delikáteszboltban be lehet szerezni. A friss növényt jól záródó zacskóban, hűtőbe téve nagyjából egy hétig tárolhatjuk.

A turbolya azonban nem csak boltban szerezhető be, hanem akár mi magunk is termeszthetjük, otthoni körülmények között, kiskertben, teraszon, esetleg ablakpárkányon, ládában vagy cserépben.

A melegek beálltával azonban eltűnik a kertekből, az erdőkből, az akácosokból és csak a következő tavasszal jelenik meg. Ezért érdemes nagyobb mennyiségben begyűjteni és átlátszó fóliába csavarva a mélyhűtőbe tenni.

A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgező alkaloidokat tartalmazó foltos bürökkel (Conum maculatum L.). Jóllehet küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fehér akácvirág gyógyító hatásairól
  2020-10-20 21:26:46, kedd
 
 



Sokan a gyomorégést egyszerűen csak múló problémának tekintik, amely ugyan kellemetlen, de a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyomorsav lekötő tablettákkal viszonylag gyorsan kezelhető. Úgy gondoljuk, hogy ezzel meg is oldottuk a problémát és megy minden tovább.

A nyár elején virágzó akácvirágot egyre gyakrabban készítjük el szörpnek, de sokan nem tudják még ma sem, hogy a szárított akácvirág milyen jó szolgálatot tesz egészségünk védelme érdekében egész évben.

Azt sem mondhatom, hogy túlzottan időigényes feladat szedni akácvirágot, mert ha akácerdőben, utaktól távol van lehetőségünk szedni virágot, akkor a vödör hamar megtelik.

Hazaérve kiterítjük szellős, hűvös helyre, ahol néhány nap alatt megszárad. Ezzel biztosítottuk az évi akácvirág teánk forrását.

Az akácvirág legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsavtermelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre. Mivel csökkenti a savtermelést, ezért étvágycsökkentő hatása is van.

Nem szabad félvállról venni a túlzott gyomorsavat. Sok esetben valóban egy-egy fűszeresebb étel okozhatja, vagy egy átmeneti stresszes állapot idézi elő, azonban kísérjük figyelemmel a tüneteket, mivel komolyabb betegség előjele is lehet.

A gyomorsav lekötő tabletták gyors megoldást nyújtanak ugyan, de valójában csak egy tünetet kezelnek, a valódi alapbaj megmarad. Ez pedig hosszú távon komoly betegségekhez vezethet.

A gyomorégés oka
A gyomorégést a nem megfelelő időben, vagy nem megfelelő mennyiségben termelődő gyomorsav okozza, amely irritálja, marja a gyomor nyálkahártyáját. A gyomorsav önmagában nem egy rossz, negatív jelenség. Gyomorsavra szükségünk van, mivel az fontos funkciókat lát el szervezetünkben. Például védelmet jelent számos kórokozó ellen, amelyek ebben a közegben elpusztulnak. Aktiválja a gyomor által termelt emésztő enzimeket, melyek főként a fehérjéket, kisebb mértékben pedig a zsírokat bontják.

Amikor valakinek állandóan ,,sok a sava", savas felbüfögései vannak, ég a nyelőcsöve, ez annak a jele, hogy a savképzés intenzívebb és folyamatosabb, mint kellene.

Leggyakrabban emésztési probléma, a rendszertelen étkezés, a túl sok zsíros és fűszeres étel, a kevés víz fogyasztása, vagy a szervezet elsavasodása okozza.

Kiválthatja stressz, lehet lelki eredetű, de bizonyos betegségek, mint például a szívbetegség egyik tünete is.

Ha csak alkalomszerűen jelentkezik, úgy természetes gyógymódokkal segíthetünk a megszüntetésében.

A fehér akác (Robinia pseudoacacia) teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazható. Az akác virágából készült forrázat kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló.

Akácvirágtea készítés
Forrázzon le egy csapott evőkanál szárított akácvirágot 2,5 dl vízzel, majd 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt!

Gyomorsav túltermelésre naponta 1 csésze akácvirág tea ajánlott este, étkezés után. Napi egy-két csészével kúraszerűen, a panaszok megszűnéséig iható. Akkor se hagyjuk abba teljesen a tea fogyasztását, ha a gyomorégés megszűnt: emlékeztetőül időnként igyunk meg egy-egy csészével.

A teát mindig frissen kell elkészíteni, a langyosra hűlt forrázatot akácmézzel lehet ízesíteni. Fél óra alatt kortyolgatva fogyasszuk el reggel és este.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Izületi gyulladásra : csalán
  2020-10-20 21:13:14, kedd
 
 



A csalánt mindenki ismeri. Sokan csak egy gyomnövényként tekintenek rá, pedig nagyon hasznos, hiszen számtalan egészségügyi problémát orvosolhatunk a segítségével. Sokoldalú gyógynövényként tartják számon, hiszen gyökere és levelei is felhasználhatók gyógyászati célokra. Miért olyan hasznos a csalán? A cikkünkben bemutatjuk az előnyeit.

A csalán csökkenti az ízületi gyulladás miatt kialakult fájdalmat, de ödéma és húgyúti fertőzések esetén is rendkívül hasznos. Rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, nagy mennyiségben vannak benne poliszacharidok, lektinek, lignánok és növényi szterinek, melyek hasznosak lehetnek a szív- és érrendszer védelmében.

Emellett a flavonoidoknak is gazdag forrása, melyek erőteljes antioxidánsoknak számítanak, és mint ilyenek nagyszerűen semlegesítik a káros hatású szabad gyököket. A csalán vízhajtó hatással is rendelkezik, így segít szervezetünknek megszabadulni a felesleges víztől, de a távozó folyadékkal együtt a méreganyagokat is kihajtja a testből.

Milyen hatással bír még a csalán? Csökkenti a gyulladást, csillapítja a fájdalmat, illetve hatékonyan veszi fel a harcot a baktériumokkal szemben, egyben remek antihisztamin-forrás.

Milyen tápanyagok találhatók meg a csalánban? A csalán nemcsak vitaminokban, de ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között vasat és kalciumot, így a vérszegénység megelőzésében és a csontok megerősítésében is érdemes rá számítani. Bőven van benne A-vitamin, amely egy kitűnő antioxidáns, támogatja a szem egészséges működését, de gazdag tárháza még a K-vitaminnak is, aminek a véralvadásban van kiemelkedő szerepe.

Legjobb teaként fogyasztani a csalánt, ihatjuk magában is, de ízesíthetjük mézzel és citromlével is. Mivel erős hatású gyógynövény, csak kúraszerűen fogyasszuk. A konyhában is sokféleképpen felhasználhatjuk, hiszen leveleiből főzhetünk önálló ételeket, például levest vagy főzeléket, de hozzáadhatjuk egytálételekhez, illetve zöldségleveshez is.

A csalán gyulladásgátló és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ha rendszeresen fogyasztjuk, csökkenti, illetve elpusztítja azokat az anyagokat, amelyek gyulladást keltenek a szervezetben. A csalán ezért is olyan nagyon hatékony az ízületi gyulladás ellen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mitől lehet légszomjunk és hogyan orvosolhatjuk?
  2020-10-20 21:08:58, kedd
 
  A légszomj nem hangzik túl jól, és még veszélyes is lehet. De mi is ez valójában, mikor és miért alakul ki? Ez a kellemetlen jelenség sok embernél előfordulhat, hiszen még egy ,,egyszerű" pánikroham is hozzájárulhat a létrejöttéhez, de azok is megtapasztalhatják, akik rendszeresen és keményen edzenek. Gondoljunk csak a futókra vagy az aktívan versenyzőkre, azonban kiválthatja asztma vagy tüdőgyulladás is.

Ha valakinek nem áll komoly betegség a háttérben, azaz csak a nem megfelelő lelkiállapot miatt alakul ki a légszomj, úgy néhány természetes módszer is segíthet a probléma orvoslásában. Azonban ha egyre gyakrabban és egyre hosszabb ideig tapasztalja meg ezt a kellemetlen állapotot, feltétlenül orvosi segítségre van szükség.

A légszomj legtöbbször nemcsak önmagában jelentkezik, hanem más tünetek is társulnak hozzá. Megjelenhet akár szédülés, szorongás, fáradtság, nyaki és mellkasi fájdalom, zihálás, köhögés, ájulás, sőt rosszabb esetben véres köpet is. Ezt a kellemetlen tünetegyüttest sok dolog kiválthatja. Ilyen lehet például allergia, szorongás, asztma, szívroham, vérszegénység, alacsony vérnyomás, tüdőembólia, COPD is, de gondolnunk kell szívproblémákra, illetve a tüdő hegesedésére, elhízásra, sőt akár tüdőrákra is.

Amennyiben valakinek gyakran van légszomja, mindenképpen ki kell deríteni, hogy milyen betegség áll a háttérben, majd a diagnózist követően az alapbetegséget és a légszomjat is kezelni szükséges. Mutatjuk is, mit tehetünk a kiváltó tényezők ellen.

A szorongásra hajlamos emberek gyakrabban vesznek levegőt és aprókat lélegeznek, ami nem tesz jót a tüdőnek. A mélylégzésnek kiemelt szerepe van a szorongás csökkentésében, hiszen oldja a stresszt és javítja a tüdő működését.

Nemhiába tanácsolják azt, hogy gyakran szellőztessünk, hiszen a tüdőnknek is fontos, hogy friss, tiszta levegőhöz jusson. Az áporodott levegő ártalmas lehet, mint ahogyan a dohányfüst, az állatszőr is, ezek légzési nehézséget okozhatnak. Szellőztessünk annyiszor, amennyiszer csak tudunk, és ha van rá lehetőségünk, sétáljunk minél többet a friss levegőn kint a természetben, hiszen ezzel nemcsak a légzésünk, hanem a tüdő működése is javulni fog.

A folyamatosan fennálló stressz nemcsak fizikailag, de lelkileg is megbetegíthet bennünket. A stressz oldásában segíthet a jóga és a meditáció is. Ezeket a gyakorlatokat mindenképpen érdemes beiktatni az életünkbe, hiszen egyaránt szolgálhatják a lelki békét és a testi egészséget.

A rendszeres masszázs is nagyon hasznos, hiszen hatására megszűnhet bennünk a feszültség. Egy kellemes masszázs ugyanis hozzájárul a kortizolszint csökkenéséhez, így a stressz megszűnéséhez, és ezzel párhuzamosan megemeli a szerotonin-, illetve a dopaminszintet, amelyek a boldogságért felelős hormonok a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyógyító mézek
  2020-10-20 21:05:42, kedd
 
  ,,Maga János teveszőr ruhát és dereka körül bőrövet viselt, tápláléka pedig sáska és erdei méz volt" (Máté 3,4). Valóban, a sáska protein tartalma rendkívül magas és a méz tele van kalóriával, nyomelemekkel, mikroelemekkel és vitaminokkal is. Ezen az étrenden jó erőnlétben lehetett és végezhette a küldetését.

A méz azonban több mint fermentált cukor. Mézet bárki tud otthon is készíteni, ha egy kis cukros vizet felfőz, majd citrompótlóval kiegészíti a főzetet és tovább főzi, míg besűrűsödik. Na, ez a méz természetesen nem méz, de annak látszik.

Tekintsünk úgy a mézre, mint annak a virágnak a teájára, amiből készült, annak minden biológiai, élettani előnyével együtt. Ugyanakkor a méh, mint élő szervezet számunkra nagyon fontos előzetes szűrő állomást is jelent, mert amennyiiben az adott növényi kultúra vegyszerrel szennyeződik, akkor az érzékeny méhecskék pusztulása még ideje korán jelezheti számunkra a bajt.

Az igazi méz magas cukortartalmú nektárból készül a méhecske gyomrában történő fermentáció útján. Többnyire jelentős mennyiségben tartalmaz virágpollent is, de nem mindegyik. A vaddohány méze, az édesharmat méz, de még az akácméz is nagyon kevés pollent tartalmaz, tehát ezeket a mézeket pollen érzékenyek is fogyaszthatják.

Ma már ugyan úgy, ahogy a boroknál, a fajtamézeket részesítjük előnyben a keverék mézekkel szemben, mert a hatásuk eltérő, ami nagyon jól hasznosítható.

A mézek csoportosítása gyógyhatásuk szerint.

1, Akác: gyomorsav túltengéssel küszködő betegek számára ajánlott.
2, Napraforgóméz: gyomorsav hiányos betegeknek ajánlott, mert a savtartalma magas.
3, Vaddohány méz, édesharmat méz: pollen allergiásoknak, asztmában szenvedőknek ajánlott, mert pollen tartalmuk elenyésző.
4, Levendula méz: erős fertőtlenítő hatása miatt gyulladásos betegségekben ajánlott.
5, Mentaméz: emésztési zavarokkal küszködőknek (pl. epegörcs, epekő) ajánlott, mert görcsoldó hatású.
6, Kakukkfűméz: a legjobb meghűléses betegségekben, krónikus hörgő gyulladásban, nátha alatt.
7, Hársfaméz: a nyugtalanság, idegesség ellen kiváló, de felső légúti hurut kezelésére is alkalmas.
8, Gesztenyeméz: tág visszerek, visszérgyulladásban szenvedőkön segíthet sokat.
9, Medvehagyma méz: emésztési zavarokban és krónikus hörghurutban javasolt.
10, Édeskömény méz: az emésztést javítja étvágytalanságban. Has puffadás megelőzésére kiváló.
11, Repceméz: szintén savszegény, tehát refluxban is fogyasztható.
12, Eukaliptuszméz: a hurutot jól oldja, a köpet hamarabb feltisztul.

Természetesen ennél sokkal több fajta méz létezik, ez csak egy kis ismertető. Az ajánlott adagja napi két evőkanál ezeknek a mézeknek (cukortartalmuk nagyon magas, nem kell őket kiló számra enni, mert az nem egészséges!). Kis kanál vajjal kikeverve még hatékonyabbak. Bármilyen gyümölcs- vagy más teához hozzáadhatók, de az ital már ne legyen forró.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A pycnogenol (tengerparti fenyő kérge) gyógyhatásai
  2020-10-20 01:14:47, kedd
 
 



Elmulaszthatja a visszeret, az érelmeszesedést, csökkentheti a vérnyomást a pycnogenol fa kérgének a hatóanyaga. Fogyasztása ajánlott mindenkinek, akinek drága az egészsége és lassítani szeretné az öregedés folyamatát.

Van egy fantasztikus növényi anyag, mely a legerősebb antioxidánsok egyike. Védi a szívet, megtisztítja az ereket a meszesedéstől, gyógyítja a visszereket.

Ez a növény nem más, mint a pycnogenol, mely karban tartja az érhálózatot, leviszi a magas vérnyomást is. Aki az asztmától vagy allergiától szenved, annak is jót tesz fogyasztása.

Megköti a káros szabadgyököket, amelyek olyan betegségekért is felelősek, mint az Alzheimer-, vagy éppen a Parkinson-kór, de a rákos sejtek elburjánzásának kialakulásában is nagy szerepe van.

Különleges tulajdonsága, hogy zsírban és vízben is jól oldódik, ezért a test legtöbb sejtje könnyen felveszi, így a szervezet szinte minden sejtjére hatással van.

Gyógyhatását már a XIV. században ismerték. A belőle készült teának fiatalító hatást tulajdonítottak és sikerrel gyógyítottak vele sok ismert betegséget, köztük például a skorbutot.

Kitűnő felszívódásának és mindenféle vegyi anyagoktól való mentességének köszönhetően, nem terheli a szervezetünket, hatóanyaga célirányosan, a konkrét problémák megoldására irányul.

A pycnogenol gyógyhatásai
- csökkenti a láb dagadását,
- hatásosnak bizonyult szénanátha és más allergiás panaszok esetén,
- javítja a sejtek működését,
- erősíti és rugalmasabbá teszi a vérerek falát,
- csökkenti a stresszt,
- segít megelőzni a visszérgyulladást,
- hatásos cukorbetegség esetén is,
- gyógyítja a prosztatagyulladást,
- csökkennek a menstruációs fájdalmak,
- halványulnak a megjelent májfoltok, vagy akár el is tünhetnek,
- fiatalítja a bőrt,
- megköti a káros szabadgyököket,
- növeli a HDL-koleszterin szintjét, csökkenti a káros koleszterin, az LDL-koleszterin szintjét,
- védelmez a daganatos betegségekkel szemben,
- lassítja a cukorbetegség szövődményeit,
- eredményesen alkalmazható veseelégtelenség, vesegyulladás esetén,
- prosztatabántalmaknál, potenciazavarok és hypospermia (kevés spermium-szám) esetén is hatásos,
- hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására,
- jótékony hatása már bizonyított zöld- és szürkehályog esetén.

Cukorbetegség esetén a krónikusan magas vércukor-szint előbb-utóbb károsítja a véredények falát, lyukassá, áteresztővé téve azokat. A szemfenék vékony ereiből a vér kiszivárog a retinára, ami fokozott látáscsökkenést okoz. A pycnogenol ,,betömi" ezeket a lyukakat és megállítja a káros folyamatot.

Magyarországon kapszula formájában kapható, nincsenek nemkívánatos mellékhatásai.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 1501
  • e Hónap: 14492
  • e Év: 190367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.