Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A paradicsom gyógyhatásai
  2020-10-21 23:29:33, szerda
 
 



A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják. Kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük az időskori vakság, a prosztatarák és a szívbetegségek megelőzésében.

A likopin antioxidáns hatású, karotinoidok családjába tartozó festékanyag. A likopint tartalmaz jelentős mennyiségben a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó.

A likopin felelős a paradicsom és a piros paprika élénk színéért. Ahogy a karotin narancssárgára színezi a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt, úgy a likopin vörösre festi a zöldségek, gyümölcsök húsát. A vérnarancs például a likopintól piros, és a grapefruit húsa is ennek hatására válik rózsaszínűvé.

Tudta-e, hogy a paradicsom eredetileg sárga színe csak évszázados gondos termesztés eredményeképpen lett piros?

A likopin kedvező élettani hatása nagyrészt erőteljes antioxidáns tulajdonságaival magyarázható

- A likopin antioxidáns hatásával csökkenti a bőr idő előtti öregedését.
- A likopin képes csökkenteni a ,,rossz" koleszterin-szintet (LDL), és ennek következtében kisebb a szívbántalmak kialakulásának esélye.

- Napozáskor bőrünkben a bőr likopintartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.

A likopin csökkentheti a szívkoszorúér betegség egyik fő kockázati tényezőjét, a magas koleszterinszintet.

A koleszterint a vérben a lipoproteinek szállítják, amelyek közül az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL - low-density lipoprotein) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL - high-density lipoprotein) a két legfontosabb.

Ha az LDL koleszterin túl sok a vérben, a szív és az agy artériáinak falán más anyagokkal együtt kemény lerakódásokat képezhet, amelyek elzárják ezeket az artériákat - ez az érelmeszesedés.

A likopin és más karotenoidok a véráramban beépülnek a lipoproteinekbe. A legtöbb az LDL-hez kapcsolódik, és antioxidánsként késlelteti az érelmeszesedés bekövetkeztét. A kutatócsoport szerint a likopin rendkívül fontos az érelmeszesedés megelőzésében, mert meggátolja, a lipoproteinek oxidálódását. Az LDL oxidációja az artériákban zsírlerakódásokat okozhat.

Betegségmegelőző szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják.

Bajban van, aki nem szereti a paradicsomot!
Napi gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk egy része legyen főtt paradicsom. Ahhoz, hogy a szervezet hozzá tudjon jutni a paradicsomban lévő likopinhez, a paradicsomot meg kell főzni.

Likopint legnagyobb mennyiségben a paradicsom tartalmaz. A feldolgozott paradicsomból előállított élelmiszerek kitűnő forrást jelentenek a szervezet számára. Előnyös, ha valaki paradicsomlét, paradicsomlevest, ketchupot fogyaszt, mert ezekben a likopin felszívódását kedvezően befolyásoló olajok, illetve zsírok vannak. Azonban azt tegyük hozzá, hogy a feldolgozott termékek közül persze inkább azokat részesítsük előnyben, amelyekben nincs vagy kevés az adalékanyag. Ezt elsősorban akkor érhetjük el, ha saját paradicsomból készítjük az ételeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természetes antibiotikumok
  2020-10-21 23:21:59, szerda
 
  Természetes antibiotikumok: fokhagyma, kakukkfűolaj, méz, oregánó és rozmaringolaj

Mindenki ismeri az antibiotikumokat, hiszen sokféle betegség esetén írja fel a háziorvos gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek vagy fiataloknak egyaránt. Ezek a szerek a baktériumok ellen használatosak, pontosabban a bakteriális fertőzések ellen védelmeznek bennünket. Ugyanakkor a természet is remek antibiotikumokat kínál számunkra, hiszen léteznek olyan természet adta növények és olajok, melyek szintén nagyon hatásosak lehetnek erre a problémára. A cikkből kiderül, milyen természetes megoldásokat használhatunk bakteriális fertőzések esetén.

Az egyik ilyen antibakteriális gyógynövény az áfonya, amely nagyon hatékony a húgyúti fertőzések megelőzésében és kezelésében, melyben az antioxidáns vegyületek is kiemelt szerepet játszanak.

A fokhagyma antimikrobiális hatással rendelkezik, s mint ilyen nagyon eredményesen képes felvenni a harcot a baktériumok ellen. A fokhagymát és a mézet fogyaszthatjuk együtt is. Nincs is más dolgunk, mint egy gerezd fokhagymát lereszelni és összekeverni egy teáskanálnyi mézzel. Azok, akik vérhígító gyógyszert szednek, csak óvatosan egyék a fokhagymát, mivel felerősítheti a tabletta hatásait.

A kakukkfűolajjal kapcsolatos vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy nagyon hatékony az antibiotikum-rezisztens baktériumokkal szemben. Egy kutatás során azt vizsgálták, hogy több mint száz baktériumtörzzsel szemben melyik gyógynövényes olaj a leghatékonyabb. Bebizonyosodott, hogy a kakukkfűolaj minden növényi olajjal szemben verhetetlen, mert sok baktérium elpusztítására csakis ez az olaj volt képes.

Külsőleg használhatjuk a kakukkfű-illóolajat, a legjobb, ha összekeverjük valamilyen hordozóolajjal, például olíva-, jojoba- vagy kókuszolajjal. Természetesen az étkezési célra gyártott kakukkfűolajat belsőleg is lehet alkalmazni.

A mézet már az ősi Egyiptomban is természetes gyógyszerként tartották számon. Nemcsak antibiotikumként kiváló, hanem a szépségápolásban is bevetették csakúgy, mint Kleopátra a tejet. A méz remek antibakteriális szer. További pozitívuma, hogy alacsony a pH-értéke, ami azért előnyös, mert ezzel nedvességet von el a baktériumoktól, amely a pusztulásukhoz vezethet.

A mézet rendszeresen is fogyaszthatjuk, így a belső baktériumok által okozott fertőzéseket elkerülhetjük. Ehetjük önmagában, de teába is keverhetjük. Soha ne tegyük azonban forró italba, és mindig csak fából készült kanalat használjunk a fémek helyett. Gyerekeknek egyéves kor alatt nem javasolt a fogyasztása.

A méz - mint természetes antibakteriális szer - sebekre is alkalmazható, mivel nemcsak a baktériumok pusztulását idézi elő, hanem gyorsabb sebgyógyulást is eredményez. Mindenképpen a nyers mézet és nem a cukrozott bolti változatokat kell előnyben részesíteni. Ilyen szempontból a legjobb, ha a manukamézet választjuk.

A mediterrán konyha rendszeresen használja az oregánót csakúgy, mint a kakukkfüvet, hiszen pikáns ízt kölcsönöznek az ételeknek. Az oregánó is nagyon hatékonynak bizonyult a baktériumokkal szemben, de még a bőr gombás fertőzéseit is orvosolni tudja. Az oregánóolajat nem önmagában, hanem valamilyen hordozóolajjal lehet csak a gombás bőrfelületen alkalmazni. Az oregánó-illóolaj aromaterápiás hatása vitathatatlan, hiszen belélegezve elősegíti a test gyógyulását, például csökkenti a gyulladást.

Ezzel az illóolajjal takaríthatunk is. Akár önmagában is használhatunk néhány cseppet olyan kényes területek fertőtlenítésére, mint például konyhapult vagy vágódeszka. Más hozzávalókkal összekeverve - mint például ecet, szódabikarbóna, citromsav, illetve víz - remek tisztítószert kaphatunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Hatékony téli szorongásoldó gyógynövények
  2020-10-21 23:17:26, szerda
 
  Sok gyógynövény áll rendelkezésünkre, amelyek remek szorongásoldónak bizonyulnak. Az emberek jelentős része azonban még mindig jobban bízik a gyógyszerekben, mint a gyógynövényekben, pedig azok sok hasznos vegyületet tartalmaznak, így számos pozitív hatást tudnak kifejteni a szervezetünkben. További előnyük, hogy nem okoznak hozzászokást, és ha mértékkel fogyasztjuk és betartjuk a felhasználásukkal kapcsolatos szabályokat, mellékhatásoktól sem kell tartanunk. A cikkben 4 olyan gyógynövényt mutatunk be, amelyek nagyon hatékonyan oldják a szorongást és hihetetlenül jól csökkentik a stressz szintjét.

A kamilla jól nyugtatja az idegeket. Már az ókorban a rómaiak is előszeretettel használták ezt a virágot és hittek nyugtató hatásában. Milyen igazuk volt! Az egyik legjobb gyógynövény az idegek lenyugtatásra a kamilla, hiszen olyan anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szorongás csökkentéséhez.

Bővelkedik antioxidáns vegyületekben, többek között sok flavonoidot és fenolt tartalmaz. Ez a gyógynövény egyébként csökkenti a stressz okozta étvágycsökkenést és fejfájást is. Ha csak egy kis pihenésre vágyunk, akkor lefekvés előtt kortyolgassunk el egy csészényi kamillateát.

Az ashwagandha nevű gyógynövény is segítséget nyújt a szervezetnek megbirkózni a fizikai és az érzelmi stresszel úgy, hogy csökkenti a szervezetben a stresszhormonok magas szintjét. Ez azért nagyon fontos és hasznos, mert ha tartóssá válik ez a negatív állapot, szorongás és depresszió is kialakulhat, sőt jelentősen romolhat az alvás minősége is.

A gyömbér egy olyan aromás, csípős ízű gyógynövény, amelyet már régóta alkalmaznak a szorongás oldására. Antioxidáns gyógynövényként ismerjük, amely egy gingerol nevű vegyületet tartalmaz, ez főként stresszhelyzetben jelent komoly segítséget az emberi szervezet számára. A gingerol ugyanis képes semlegesíteni a stressz során felszabaduló szabad gyökök negatív hatásait.

Hogyan használjuk fel legegyszerűbben? Reszeljünk le egy darab gyömbért, majd forrázzuk le 2-3 dl vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd fogyasszuk citrommal és mézzel ízesítve.

A levendulát már évszázadok óta alkalmazzák szorongás és idegesség ellen. Az aromaterápiában is eredményesen használják a levendulából nyert olajat, hiszen ez a csodálatos gyógynövény kiváló a szorongás ellen és nagyszerűen oldja a stresszt. De csökkenti a kortizolszintet is, és kedvezően hat az elmére, azaz pozitív érzelmeket és gondolatokat szabadít fel bennünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az Úr angyala...
  2020-10-21 21:58:52, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Ima az elesettekért
  2020-10-21 21:57:46, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Utunk
  2020-10-21 21:56:31, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
A harmadik napon....
  2020-10-21 21:55:35, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
A szeretet....
  2020-10-21 21:54:32, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Gyönyörködjél az Úrban...
  2020-10-21 21:53:22, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Ne ítéljetek....
  2020-10-21 21:52:25, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 697
  • e Hét: 5938
  • e Hónap: 25800
  • e Év: 201675
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.