Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Indián gyógyítás növényekkel
  2020-10-25 23:15:07, vasárnap
 
 



Az indiánok minden betegséget gyógynövényekkel gyógyítottak .
A cherokee indián törzs az Egyesült Államok dél-keleti részén őshonos. A törzs tagjai úgy gondolták, a Teremtőtől kapták ajándékba azt a képességet, hogy megismerjék és tudják használni a gyógynövényeket. A természet patikájában hittek és azt használták fel betegségek ellen.

Az indiánok tudták, hogy a növények hamar kipusztulnak, ha csak egyszerűen leszedik őket, ezért bevezették azt a módszert, hogy csak minden harmadik növényt szedték le és gondoskodtak arról, hogy a gyógynövényeik újra tudjanak szaporodni.

A felsorolásban szereplő gyógynövényeket az indiánok szinte az összes betegség ellen alkalmazták. Azonban mielőtt használni kezdenénk őket, fontos tudni, hogy erős hatású és nem megfelelő használat mellet veszélyes növényekről van szó. Tartsuk szem előtt, hogy a cherokee gyógyítók évszázados tapasztalatok birtokában kezelték a betegségeket.

Vad gyömbér
Az indiánok szerint a vad gyömbér gyökeréből főzött enyhe tea, javítja az emésztést, megnyugtatja a háborgó gyomrot, csökkenti a bélgáz képződést és kezeli a kólikát. A gyömbér erős főzete megszünteti a tüdőben a váladék képződését. Egy másik indián törzs a fülfájást gyógyította a vad gyömbér zúzott szárával.

Táskavirág
Száj- és torokbetegségek kezelésére használták, csökkentették vele a gyulladásokat, kezelték a cisztákat, tumorokat, hatékonyan alkalmazták magas vérnyomás és nyirok elzáródás ellen.
Az indiánok vízhajtóként is alkalmazták, hogy javítsák a vesék működését, de felhasználták megnagyobbodott lép, aranyér, mandulagyulladás, menstruációs vérzés, megnagyobbodott nyirokcsomók kezelésére is.
A növény leveleit és virágait 5 percre forró vízbe dobták, majd melegen elfogyasztották a legjobb eredmény érdekében.

Szárcsagyökér
A növény gyökerei sok keményítőt tartalmaznak, ami bőséges kalóriaforrás. Szárai és levelei sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Gyökereit a burgonyához hasonlóan használhatjuk fel.

Húgyúti fertőzések esetén enyhe vizelethajtóként és vértisztítóként is használhatjuk. Kérgéből és leveleiből kenőcsöt készítettek sebek, sérülések gyógyításához. A leveleiből főzött tea jó ízületi gyulladásra, bogyóit nyersen vagy lekvárként elkészítve fogyaszthatjuk.

Menta
A menta erős antioxidáns hatással bír, emellett magas az A- és C-vitamin, a rost-, magnézium, kalcium, kálium és foszfor tartalma. Az indiánok az emésztés javításához használták, leveleiből kenőcsöt készítettek, összezúzták és borogatásként vagy fürdővízhez adva alkalmazták bőrviszketés kezelésére. Leveleit és szárait felhasználták magas vérnyomás ellen. A mentás víz a szoptatástól berepedezett mellbimbó kezelésére is alkalmas.

Fekete szeder
Gyomorpanaszok ellen a legnépszerűbb orvosság, de ezenkívül számos más célra is felhasználták. Ha leveleit rágcsáljuk, csillapíthatjuk a fogínyvérzést. A gyökerek főzetét juharsziruppal vagy mézzel édesítve köhögés elleni szirupot készíthetünk. A gyökérből főzött erős tea csökkenti az ízületek duzzanatait. A finom bogyók bővelkednek tápanyagokban, min az A-, B6-, C-, E- és K-vitamin, riboflavin, tiamin, folsav és a niacin, valamint a kálium, cink, kalcium, magnézium, vas és foszfor. Továbbá sok rost és esszenciális aminosav található bennük.
Ez a növény erősíti az immunrendszert, csökkenti az endothel diszfunkciót, alkalmas rákmegelőzésre, emésztés javítására, szívműködés támogatására.

Gyékény
Ez a növény hatásos betegségmegelőző, könnyen emészthető, segíti a regenerációt betegségek után. Szárától és az érett levelektől eltekintve valamennyi része felhasználható. Gyökere sok keményítőt tartalmaz, hasonló módon készíthetjük el, mint a burgonyát. Megfőzhetjük, áttörhetjük. A kapott pasztával kezelhetjük a sebeket, égési sérüléseket. Virágai hasmenés ellen segítenek. A virág bolyhait is felhasználhatjuk bőr irritáció megelőzésére csecsemőknél, pl. pelenkakiütés ellen.

Szömörce
Az egész növény értékes gyógyhatásokkal rendelkezik. A kérgéből készült enyhe főzet ideális hasmenés és torokfájás ellen, az érett gyümölcs sok C-vitamint tartalmaz, lé formájában fogyasztják, a növény leveleiből pedig lázcsillapító teát készítenek. Zúzott leveleiből kenőcsöt lehet készíteni, ami kiváló gyógyír kiütés ellen. A szömörce rendszeres fogyasztása pedig egy kutatás szerint alkalmas a koleszterinszint csökkentésére.

Vadrózsa
Gyümölcs magas C-vitamin tartalmú, megfázás, nátha kezelésére használhatjuk. Az indiánok bogyójának enyhe főzetét a vese és a húgyhólyag működésének javításához használták fel. Szirmainak főzete enyhíti a torokfájást, gyökerének főzete jó hasmenés ellen. Szirmaiból finom lekvár és készíthető.

Ökörfarkkóró
Ez a gyógynövény segítségünkre lehet asztma és mellkasi torlódás ellen. Az indiánok úgy hitték, a gyökerek és levelek égetéséből keletkező füst belégzése megnyugtatja a tüdőt és megnyitja a légutakat. Virágaiból enyhe nyugtató hatású teát készítettek. Csodálatosan képes megnyugtatni a nyálkahártyát is. Meleg főzetével csillapítható az ízületi gyulladás, a fájdalom és a duzzanat, ha lábvízként használjuk. Erős gyulladáscsökkentő hatásával enyhíti a szövetek irritációját és fájdalmát.

Fodros lórom
Gyakran használják a konyhában, mivel hasonló a spenóthoz, de annál jóval több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Gyökerei mélyen a földből gyűjtik a tápanyagokat. Magas vastartalmú levelei nagyon jó hashajtók. A szárából készült főzet alkalmas viszketés, kisebb sebek, pelenka kiütés kezelésére. A zúzott gyökerek főzete gyulladáscsökkentő hatásával meleg lemosáshoz használható.

Közönséges cickafark
Erőteljes vérzéscsillapító tulajdonságai miatt friss, zúzott levelei alkalmasak sebek kezelésére. Leve forrásvízzel keverve megállítja a gyomorból eredő belső vérzést és jót tesz bélrendszeri betegségek esetén. A leveleiből főzött tea javítja az emésztést, javítja a bélműködést és nagyon jó az akné kezelésére. Epehólyag és vese problémák ellen is felhasználhatjuk, akárcsak bőrirritáció kezelésére, repedezett bőr regenerálására.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Papsajt
  2020-10-25 23:07:12, vasárnap
 
 



Gyerekkorunk egyik egészséges csodanövénye a papsajt .
Ezért voltunk mi olyan egészségesek, ezért nem voltunk allergiásak, és nőttünk, mint a gomba.

Régen a gyerekek ezt a növényt ették, az árok szélén, és a játszótereken, enyhén sós, sajtos íze miatt. Az öregek pedig gyógyhatása miatt teát főztek belőle. A papsajt többet ér, mint bármilyen mai csodaszer!

Ma már kevesen tudják, hogy ez a növény (amit népiesen csak "papsajtnak" nevezünk) rendkívül erős immunerősítő. Európa szerte megterem, hiszen kicsi a tápigénye, és elviseli a szélsőséges időjárást is.

Termését a régi emberek gyomorfájdalmakra és immunrendszer felerősítésére használták. De csonterősítő hatásáról is ismerték. A régi emberek, jártukban-keltükben az út széléről napi rendszerességgel fogyasztották.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ha egy szép élet....
  2020-10-25 22:58:49, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Mielőtt ítélsz....
  2020-10-25 22:57:15, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Mária
  2020-10-25 22:55:58, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Veled van Istened
  2020-10-25 22:55:07, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Vízhajtó gyógynövények
  2020-10-25 22:49:04, vasárnap
 
 



Próbáld ki a méregtelenítés egyik leggyorsabb formáját, vesd be a vízhajtó gyógynövények erejét.
Ahhoz, hogy megtisztítsd és salaktalanítsd szervezeted, a legjobb, ha természetes, kíméletes és kellemes megoldást választasz. Ha a mérgekkel együtt a puffadással és a végtagduzzanatokkal is le akarsz számolni, készíts teát a leghatékonyabb gyógynövényekből!

Hogyan készíts vízhajtó teát?
Egy-másfél evőkanálnyi szárított teakeveréket önts le egy liter forrásban lévő vízzel, majd fedd le az edényt, és hagyd állni 5-10 percig. Ezután szűrd le a teát dupla gézlappal, majd fogyaszd el több adagban a nap folyamán. Mindemellett fontos, hogy ügyelj a napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztására.

Csalán - Szinte az egész világon elterjedt évelő növényt főként tisztító és méregtelenítő hatása miatt becsülik, emellett kiváló vizelethajtó is, és állítólag a legkülönbözőbb bőrpanaszokra, valamint erősen zsírosodó hajra és korpa ellen is hatásos. Ezen kívül vérzéscsillapító és antiallergén hatást tulajdonítanak neki, ezért néha szénanátha és asztma kezelésére is alkalmazzák.

Aranyvessző - Az Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is honos aranyvesszőt már a középkorban is használták sebgyógyításra, de húgyúti panaszokra, húgyhólyag- vagy vesegyulladásra, illetve vizelethajtásra ma is széles körben alkalmazzák. Ezenkívül állítólag segíti a vese- és húgykövek eltávolítását, de gyomor- és bélfertőzések kezelésére, valamint étvágygerjesztőként is alkalmazható.

Mezei zsurló - Az Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt, kannamosófűnek is nevezett mezei zsurló hajtásait véralvadásgátló szerként használják a népi gyógyászatban, többek közt orrvérzés vagy nyílt sebek kezelésére, de vízhajtó, méregtelenítő hatásáról is ismert, emellett a húgyutak és a nemi szervek fertőzéses megbetegedései ellen is hatékony.

Nyírfa - Ennek a fának a levele, amelyet már a középkori füveskönyvekben is megemlítettek, vízhajtásra, illetve vese- és húgykő kezelésére kiválóan alkalmas, valamint a reumatikus panaszok és a köszvény is gyógyítható vele a népi gyógyászat szerint. A fiatal ágak kérgét emellett ekcéma és furunkulusok kezelésére, nedvét pedig a haj tisztítására és erősítésére szolgáló hajvíz előállítására használják.

Hibiszkusz - A trópusi Afrikából származó, vitaminban gazdag növényt leggyakrabban aromás üdítőitalok készítésénél használják fel, de orvosi jelentősége is van. A virág húsos csészéit például étvágytalanság esetén, a vesetevékenység fokozására, vízhajtásra, illetve a természetes ellenálló-képesség erősítésére használják. Ezenkívül külsőleg az igénybe vett bőr kezelésére is jó.

Bojtorján - Ha az Európában és Ázsiában elterjedt bojtorján termését, az akaszkodószervvel ellátott bogáncsot eddig csak a ruhába akadó kellemetlenségként érzékelted, bizonyára csodálkozni fogsz, hogy a növénynek terápiás tulajdonságai is vannak. Gyökeréből vizelethajtó orvosság készíthető, valamint szőrtüszőgyulladás, pattanások, illetve visszér elleni szer, leveleinek és szárának nedve pedig az erősen zsírosodó hajra hatásos.

Pitypang - Az elsősorban Európában és Nyugat-Ázsiában elterjedt pongyolapitypangot már évszázadok óta használják epe- és májpanaszok kezelésére, valamint emésztési panaszokra, vizelethajtásra és lázra. Fiatal leveleit salátának vagy zöldségnek is elkészítheted. Gyökerét ínséges időben már használták kávépótlónak is. Fehér tejnedve azonban - főként gyermekeknél - erős, kellemetlen bőrirritációt válthat is, így jobb, ha vigyázol vele.

Citromfű - A mediterráneum és Nyugat-Ázsia területein őshonos orvosi citromfű kitűnő méhtáplálék - a görög melissa szó is méhet jelent. De aromás, emésztést elősegítő, nyugtató, görcsoldó, vízhajtó és izzasztó hatása miatt keresett gyógynövény is. A konyhában saláták, szószok, hal-, hús- és szárnyasételek ízesítésére használják. Gyógyításra a leveleit és virágzó hajtásait használják fel.

Forrás: Dr. Hans W. Kothe 1000 gyógynövény című könyve alapján.
A cikk forrása : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Sulyom
  2020-10-25 22:29:30, vasárnap
 
 



A népi gyógyászatban szorulás ellen fogyasztották a sulyomtermés feltört belsejét. Az ázsiai konyha egyik jellegzetes eleme és vízigesztenye néven találkozhatunk vele.

A sulyom (Trapa natans) évelő vízi növény, a lassú folyású vizek, holtágak növénye, termése a gesztenyéhez hasonló, nagyon ízletes, ehető, keményítőben gazdag. Népies elnevezései: istennyila, súly, szamártövis, tiszavirág, vad mandola, csemegesulyom, susa, vízidió, vízimogyoró, vízigesztenye, jezsuitadió.

A nyári forróságban hűsíti a vizet, árnyékot ad a halaknak.

Rendkívül jól érzi magát a Tisza-tóban. Érett termése a víz aljára süllyed, kellemesen édeskés az íze. Ha mezítláb rálépünk a víz alatt, irgalmatlanul szúr, és komoly baleseteket tud okozni.

A magyarság régen ismeri a sulymot. Kitaibel Pál útinaplójából, Jókai Mór, Borbás Vince, Kieselbach Gyula és mások írásaiból tudjuk, hogy termését ,,az állatok és az ember egyaránt fogyasztják".

A sulyom kifejezetten tetszetős, rombusz alakú zöld levélrózsái zöld szigetet alkotva lebegnek a víz tetején. Termései ősszel érnek, majd az iszapba merülve kelnek ki belőlük az újabb hajtások, amelyek eleinte a talajba gyökerezve fejlődnek, később úszó telepekké válnak. Gyorsan szaporodik, ami a horgászokat, a hajóval közlekedőket kifejezetten zavarja. Hivatalosan védett növény, csak az gyűjtheti, akinek engedélye van rá.

Termésének belseje a gesztenyéhez hasonlóan fogyasztható. Régen a mocsaras, lápos vidékek élelemforrása volt, azt a szerepet töltötte be, mint a hegyvidékeken a gesztenye. A tüskés külsőt lefejtették a diónyi fehér belsőről, és ezt a termést csemegeként fogyasztották, megfőzték, sütötték, vagy pogácsát készítettek belőle, a száraz termését pedig lisztté őrölték. Ízét leginkább a gesztenyéhez hasonlítják.

A sulyom a mai napig az ázsiai konyha egyik jellegzetes eleme és vízigesztenye néven találkozhatunk vele, például wok-zöldség keverékekben.

A sulyom régen élelmezési és harcászati célokat is szolgált.

A keményítőben gazdag termése miatt, a sulyom bizonyos időszakokban, pl. török háborúk és hódoltság idején, mint ínségeledel is ismert volt az Alföldön és gyűjtötték.

A népi gyógyászatban szorulás ellen fogyasztották a sulyomtermés feltört belsejét. Az ébenfekete héját pedig cserzőanyagnak használták valamikor régen. A 19. században pedig a pusztai csárdák sárfalát erősítették meg a sár közé kevert sulyomtermésekkel. Állítólag a héj főzete pedig a ház földjére öntve megöli a bolhákat - ne feledjük, hogy régen döngölt föld volt a parasztházak padlója, jobb esetben fával, vagy kővel, téglával burkolták.

A sulyom szüretelése nyár végétől kezdve, egész őszön át tartott. A termést tüskéi miatt nem lehetett puszta kézzel gyűjteni, a sulyomszedésnek erre nézve sajátos eszközei és módszerei alakultak ki. Ha nem volt kéznél semmilyen eszköz, a sulymot a száránál fogva kiemelték, és termését a csónakba vagy valamilyen kosárba, zsákba rázták. A komolyabb, professzionális sulyomszedők azonban, mint például a pákászok, a haladósabb gyűjtéshez szerszámot készítettek. A sulyomszedő-eszközök közös alkotó része volt egy rossz bunda, vagy bundadarab. Ezt, egyik megoldásként, egy fanyélhez erősítették, és ezzel el is készült a sulyomhorgászó-bot. A sulyomtermés a tüskéivel beleragadt a bundaszőrébe. A bundát, más esetben, a csónakhoz kötötték, és végigvontatták egy sulyommezőn.

Régen vendéglői étlapokon is szerepelt. Még az 1980-as években is lehetett találkozni vele egy Tisza-tavi étteremben. Általában sült tésztát és mártást készítettek belőle. Még receptet is találunk arról, hogyan kell elkészíteni: sulymot tisztítás után mintegy fél óráig főzzük, majd a főzőlevéből kiemeljük, kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, diódarálón ledaráljuk és félretesszük.

Tejmártást így készítettek: a vajat felforrósítjuk, a hozzátett liszttel habzásig kevergetjük, hozzáöntjük a forró tejet, simára keverjük és felforraljuk. A tűzről levéve tejföllel, mustárral ízesítjük, hozzákeverjük a ledarált sulymot és összeforraljuk. Halételekhez kínálták.

Aztán jött a környezetvédelmi törvény, amely védett növénnyé nyilvánította, és megtiltotta a sulyom gyűjtését, így véget ért gasztronómiai pályafutása. Ha mégis engedély van a növény gyűjtésére és felhasználására, valószínűleg nagyon drága, bio alapanyag kategóriába fog tartozni. Nagy mennyiségben nem tudják majd gyűjteni, mivel csak kézzel lehet szedni és feldolgozni.

Nagy Jenő szerint a XIX. század ötvenes, hatvanas éveiben Nyíregyházán ,,annyira dívott a főtt sulyom evése, hogy a piacon úgy árulták, mint a gesztenyét, és a nép oly nagy tömegekben fogyasztotta a közkedvelt csemegét, hogy a felvágott és szétdobált szúrós sulyomhéjak szinte lehetetlenné tették a mezítláb való járkálást". Igmándy József szerint Debrecenben még 1907 és 1912 között is árulták. Petrikovits László írásából értesülhetünk arról, hogy a nyíregyházi piacon a XX. század elején néha még feltűnt egy-egy sulyomárus. Miskolcról is jártak sulymot vásárolni Tiszalucra, ahol a gyerekek csónakból, a növényről is szedték termését, késő ősszel és télen pedig (még a jég alól is) a meder fenekéről ,,tapogatókkal" gyűjtötték. A sulyom levélzetével a lovakat etették.

Borbás Vince 1894-ben a sulyom veszélyeztetettségéről írott, A sulyom pusztuló félben című cikkében megállapította: ,,Az európai sulyom szemlátomást pusztul. Hazánkból is ismerjük a sulyom gyérülését." Borbás szerint megfogyatkozását ,,a tavak, holtágak, állóvizek kiszárítása, a folyók szabályozása", ,,a fürdés, halászás" és ehető termésének gyűjtése okozza. Napjainkra Nyugat-Európában annyira megritkult a sulyom, hogy veszélyeztetett növénnyé vált. Elsősorban ez az oka annak, hogy hazánkban is védelem alatt áll, pedig nálunk még nagy állományai élnek, és nem tartozik a közvetlenül veszélyeztetett növényfajaink közé.

Európai fogyasztása már a neolitikumtól és a bronzkortól kimutatható. A nagy mennyiségű sulyomhulladék alapján joggal tekintik a bronzkor burgonyájának. Megemlítik fogyasztását a görög és római írók, középkori feljegyzések.

Mint tudjuk, engedély kell a begyűjtéséhez, de néhány partra sodort darab feltörését, megkóstolását azért a törvény nem tiltja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A mozgást 60 éven felül is el lehet kezdeni
  2020-10-25 10:18:15, vasárnap
 
  Idősebb korban edzeni? Miért ne!

Soha nem késő életmódot váltani, akár még 60 évesen is elkezdhetünk tornázni és átállni az egészséges táplálkozásra. Persze ebben a korban már sokkal körültekintőbbnek kell lennünk, de egyáltalán nem rossz ötlet, ha valaki ennyi évesen, vagy még idősebb korban szeretne egy új életformát kialakítani. Mutatjuk is, mire ügyeljen, ha ezen gondolkodik.

Fontos, hogy amennyiben valamilyen betegséggel küzd vagy gyógyszereket szed, életmódváltás előtt mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, és mindig vegye figyelembe a szedett gyógyszerek és a fogyasztani kívánt gyógynövények kölcsönhatásait. Ha gyógyszer mellett étrend-kiegészítőt is használna, kérdezzen meg szakorvost, gyógyszerészt, hogy alkalmazhatók-e együtt.

Sportolni lehet, de csak bemelegítést követően. Természetesen ez mindenkinek javasolható, de idősebb korban még inkább ajánlott. Elengedhetetlen az alapos bemelegítés, bármilyen mozgásformáról is legyen szó, mert az izmok “bejáratása" csökkenti az esetleges sérülések kialakulásának kockázatát. Hasonlóképpen fontos az edzés utáni nyújtás is.

Döntsön a reggeli edzés mellett! A mozgás bármilyen napszakban hasznos, mégis ha csak tehetjük, tornázzunk a kora reggeli órákban, hiszen ez az egész napunkat meghatározhatja. A reggeli edzés során ugyanis úgynevezett boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, és ettől egész nap jókedvünk lehet. Márpedig, ha jó a hangulatunk reggel, sokkal tevékenyebbek, aktívabbak lehetünk a nap további részében.

Egy kis izomláz még nem a világ vége, annál nagyobb a baj viszont, ha egy-egy edzést követően alig tudunk lábra állni. Míg az előbbi azt jelzi, hogy hasznos és eredményes lesz az edzésprogramunk, addig az utóbbi arra enged következtetni, hogy valamit nem jól csinálunk, és sérüléssel kell szembenéznünk.

Az időskori edzés nem olyan, mint fiatalabb korunkban, hiszen ilyenkor már figyelembe kell vennünk a korlátainkat. Éppen ezért nem kell feltétlenül keményen edzeni, hanem inkább a rendszerességen és az aktivitáson van a hangsúly. Már napi félórás mozgással is nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. Ez lehet akár lépcsőzés, kutyasétáltatás, gyaloglás, azaz nem kell komoly, megerőltető mozgásformákra gondolni, amikor edzésről beszélünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Mókusok
  2020-10-25 00:37:48, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 361
  • e Hét: 1324
  • e Hónap: 14315
  • e Év: 190190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.