Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Az Úr legyen...
  2020-10-28 23:59:14, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Ne felejtsük el ....
  2020-10-28 23:57:19, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Mikor....
  2020-10-28 23:54:01, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Látod...
  2020-10-28 23:52:40, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Haragszol...
  2020-10-28 23:46:05, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Bármilyen...
  2020-10-28 23:43:26, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Uram...
  2020-10-28 23:41:27, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Fűszerek a Bibliából
  2020-10-28 23:23:59, szerda
 
 



A Bibliában sokféle fűszerről esik szó. Egy részük helyben termesztett vagy gyűjtött növény, és leggyakrabban zöld részét használták friss vagy szárított formában (például bazsalikom, petrezselyem, kapor, babér).

Más fűszerek a bibliai időkben is távoli, trópusi vidékekről kerültek a Szentföldre, és különleges, drága, sokszor az aranyéval vetekedő értékű árunak számítottak. Sokféle növényi részt használtak fűszerként, a legkülönbözőbb rokoni körbe tartozó növények aromás, illóolajokban gazdag gyökerét, kérgét, virágát, termését, magját.

A bibliai időkben az áldozati szertartásoknál is óriási szerepe volt a fűszer- és gyógynövényeknek. A test vagy a fej olajjal való leöntése vagy megkenése különleges szerepet játszott. A papokat és a királyokat is olajjal kenték fel, jelezve ezzel, hogy az Isten hatalommal ruházta föl őket.

A karavánok árucikkei
Két fontos ókori fűszer, a fahéj és a kasszia nem őshonosak a Szentföldön, hanem trópusi növények. A valódi fahéj (Cinnamomum verum) Dél-India tengerparti örökzöld erdeiben őshonos, 8-15 méter magas, terebélyes koronájú, mutatós lombú örökzöld fa, amelynek lehántott aromás kérge a fűszer. - - - Évenként 2-3 alkalommal szüretelik, néhány centiméteres hajtásokat vágnak, majd azokról hántják le a kérget.
- A cső alakú héjakat összeillesztik, kézzel betekergetik, és így szárítják vékony, törékeny fűszerré. Árnyékban szárítják, mert napon meggörbülnének a fahéjcsövek.
- Édes és sós ételek, bárányból készült fogások, rizses ételek, páclevek, gyümölcsdesszertek, csokoládés édességek, kenyerek, italok, sör, forralt bor elengedhetetlen ízesítője. A fahéjtea vízzel és cukorral készült ital, melyet a Közel-Keleten fogyasztanak hideg időben. Illóolaját ételízesítőként, illatszerként és antiszeptikus, élénkítő, keringésjavító hatása miatt ősidők óta magas vérnyomás és emésztési zavarok kezelésére használják.

A fahéj közeli rokona, a Kínában és Burmán őshonos kasszia vagy kínai fahéj (Cinnamomum cassia, syn: C. aromaticum) is az emberiség legrégebben használt fűszereinek egyike. A kasszia vastagabb és durvább, az íze kevésbé finom, mint a valódi fahéjé, de sok helyen összetévesztik a kettőt. A kínai konyha 5000 éve használja, és nemcsak fűszerként, a leveléből készült desztillált olaja illatszerek, gyógyszerek alapanyaga.

Az ókori Egyiptomban a fahéjat elsősorban füstölésre, gyógyszerként és balzsamozásnál alkalmazták. Akkoriban az aranyéhoz hasonló volt az ára, mert hosszú és veszélyes karavánúton szállították a Közel-Keletre.

A Bibliában több helyen is olvashatunk róluk, sokszor nem különböztetve meg a két fahéjfajt. A Példabeszédek könyve illatanyagként említi.

A fahéj rokona, a babér (Laurus nobilis) a Szentföldön nem volt egzotikus áru, hisz a mediterrán vidékeken mindenütt megél. Szürkés kérgű, 1-8 méter magas cserje vagy kis fa. Sűrű lombú, örökzöld növény, jellegzetes illatú, sötétzöld, bőrnemű, merev levelekkel. Frissen és szárítva egyaránt kedvelt fűszer.

Bogyóinak zöldes olajából likőrt készítenek, szappan illatosítására, reumakenőcsbe használják.

Leveleinek főzetét köhögés és nátha csillapítására alkalmazzák, fürdője enyhíti a végtagfájdalmakat. A görögök Apolló szent fájaként tisztelték, ágaiból fonták a babérkoszorút, a győzelem és bölcsesség jelképét, amellyel a hadvezéreket, császárokat, és a költőket dicsőítették.

A megtisztulás növénye
Az Ószövetségben szereplő legfontosabb fűszernövény, a szentföldi szír izsóp vagy szíriai szurokfű (Origanum syriacum vagy Majorana syriaca) dúsan elágazó, 30-50 centiméter magas törpecserje. Levelei kerekdedek, a sűrű szőrzettől szürkészöldek, fehér virágai hajtásvégi fürtvirágzatban nyílnak. Egyiptomtól Kis-Ázsiáig őshonos, gyakori faj, napos, száraz helyeken, sziklás hegyoldalakon, lejtőkön, mediterrán cserjésekben, kőfalakon él. Levele rendkívül illatos, ezért fűszerezésre, gyógyításra egyaránt alkalmas.

A gasztronómiában elsősorban húsételek ízesítésére használják, ma különösen az arab konyha kedveli, zaatar néven árulják a piacokon. Magas az illóolajtartalma, melynek fertőtlenítő, vírusölő, keringésjavító és görcsoldó hatása is van.

Teáját sokféle betegség, légúti bajok, búskomorság, fejfájás, emésztési problémák kezelésére, fügével főzve torokfertőtlenítésre ajánlják. Az izsópos fürdő a leprások kezeléséhez tartozott. Erős, tartós, élénk illata miatt légfrissítőnek is használták, különösen a középkorban.

A zsidó nép Egyiptomból való szabadulásának történetében döntő fontosságú az izsóp, és később, a zsidó tisztulási szertartásoknál is jelentős szerepet kapott.

A szír izsóp nem azonos az európai izsóppal (Hyssopus officinalis). A kopasz, lándzsás levelű, lilásrózsaszín virágú növényt is fűszerként ismerjük.

Ismerős fűszerek
Több ernyősvirágzatú, nálunk is kedvelt fűszernövény szerepel a Bibliában, a borsoskömény, a kapor és a koriander. Minden részükben illóolajjáratok futnak, kaszattermésük is magas olajtartalmú.

A Bibliában szereplő köményfaj, a borsoskömény (Cuminum cyminum) a mediterrán területeken őshonos, egynyári növény. Levelei illatosak, apró fehér virágai ernyős virágzatban nyáron nyílnak. Hajtását is használják, de elsősorban aromás kaszattermése fontos fűszer. Sok keleti konyhában fűszerkeverékek része, savanyúságokat, likőröket ízesítenek vele. Termése élénkítő, az emésztést serkentő, szélhajtó hatású, illóolaját az illatszeripar is hasznosítja. A nálunk is népszerű másik köményfaj, a fűszerkömény (Carum carvi) Közép-Európában vált közismert fűszerré, Izraelben nem ismerték.

A kapor (Anethum graveolens) valószínűleg Elő-Ázsiából származó, az ókor óta használt egynyári fűszer. Egyiptomban, majd a Római Birodalomban is elterjedt volt, innen került Európába, ahol a kolostorkertek népszerű növénye lett. Konyhai felhasználása sokrétű, magját, hajtását levesekbe, mártásokba, húsételekbe, ecetekbe, savanyúságokba, kenyerekbe teszik, frissen és szárítva is. A magjából forrázott tea puffadás, gyomorfájdalmak, emésztési zavarok, álmatlanság esetén javallt.

A koriander (Coriandrum sativum) a Közel-Keletről származó, melegigényes egynyári növény. Érdekessége, hogy az alsó levelei kerekdedek, csak sekélyen osztottak, míg a felső szárlevelek mélyen szeldeltek.
- Nálunk inkább csak illóolajokban gazdag, intenzív ízű termését ismerjük, pástétomok, savanyúságok, vermutok, sütemények fűszere. A kelet-ázsiai konyhák azonban szívesen fogyasztják a levelét is.
- Gyógyhatása is ismert, étvágyjavító, görcsoldó, szélhajtó. A középkorban a bolhák és a tetvek riasztására is használták.

A nálunk kevésbé ismert, feketeköménynek is nevezett kerti katicavirág (Nigella sativa) a boglárkafélék családjába tartozó egynyári növény. Rekeszes termésében borsos ízű, fekete magok fejlődnek. Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában őshonos, a Szentföldön ritka kultúrszökevény. Tutanhamon sírjában is megtalálták. A Közel-Keleten és Indiában ma is népszerű fűszer, zöldségételeket, hüvelyeseket ízesítenek vele, kenyerek tetejére sütik. Gyógynövényként használják a keringési és az immunrendszer megerősítésére és gyulladáscsökkentőnek. Magjának főzetét emésztésserkentő, féregűző, izzasztó hatása miatt fogyasztják.

A feketekömény rokonát, a mediterrán vidékeken, Nyugat-Ázsiában és a Kaukázusban honos borzaskatát vagy török kandillát (Nigella damascena) amellett, hogy kedvelt egynyári dísznövény, gyógynövényként is számon tartják.

Több mustárfaj is él Izraelben, de a kutatók szerint a Bibliában mustár néven szereplő növény a fekete mustár (Brassica nigra). Magjai sötétbarnák, feketék, ellentétben a Szentföldön szintén gyakori fehér mustárral (Sinapis alba), melynek magvai sárgásak vagy halványbarnák. Mindkét faj egyéves, lágyszárú növény, négyszirmú virágaik sárgák, a hajtások végén, fürtvirágzatban nyílnak. Mindkét faj a mediterrán területeken és Ázsiában is őshonos.

Ősidők óta kedvelt fűszerek, a fekete mustár erősebb aromájú, mint a fehér. Magjait megőrölve és hideg vízzel elkeverve csípős szagot érzünk, amit mindannyian jól ismerünk, akik szeretjük a mustárt. Egy enzim aktiválódik ilyenkor, annak hatására csípős mustárolaj szabadul fel.
- Ecet vagy forralás hatására az enzim működése leáll, így a fűszer kevésbé erős, de kesernyésebb lesz.
- A mustár egyébként gyógyhatású is, serkenti a vérkeringést és az emésztést, ezért főzetét légcsőhurutra, vizelet- és szélhajtónak fogyasztják. Külsőleg, megőrölve ízületi gyulladás, mellhártyagyulladás, fagysérülés, szájüregi gyulladások esetén alkalmazzák.
- A bibliai időkben valószínűleg kevésbé fűszer gyanánt, inkább gyógyhatása és főzésre is használható olaja miatt termesztették.

A fekete mustár esetében különösen feltűnő, hogy egynyári növényként az 1 milliméteres apró magból néhány hónap alatt akár 2-3 méter magas növény nőhet a kelet-galileai bazalttakarón. Jézus korában a fekete mustárt már szántóföldön is vethették, a szára őszre karvastagságú lesz, magjáért szívesen látogatják a kisebb madarak.

Hogyan szárítsuk a gyógy- és fűszernövényeket?
A nyár bőségesen ellát bennünket friss zöldfűszerekkel, de gondolnunk kell a téli hónapokra is. A növények szárítására legalkalmasabb idő a nyár közepe, akkorra érik el a hajtások a teljes érettségüket, és akkor megfelelő az időjárás a szárításra.

- Vannak növények, amelyeket a virágnyílás előtt kell szüretelni (citromfű, borsmenta, zsálya, kakukkfű, majoránna stb.), másokat a virágzás egész ideje alatt szedhetünk (bazsalikom, szurokfű, csalán, orbáncfű stb.).

- A hajtásokat óvatosan, kézzel szedjük, a fás szárakat éles ollóval vágjuk le. Erre a késő délelőtt a legkedvezőbb, akkorra a harmat már felszáradt, de még nedvdúsak a levelek. Ha a saját, tiszta levegőjű kertünkben szedjük a növényeket, akkor nem szükséges megmosni őket, egyébként folyó víz alatt öblítsük le, és konyharuhán szárítsuk. A növényeket lazán kössük csokorba, és fejjel lefelé aggassuk föl meleg, levegős, pormentes helyiségben. Léckeretből és szúnyoghálóból egymásra rakható szárítóalkalmatosságot is készíthetünk. Nap ne érje a csokrokat, az erős hőhatás ugyanis csökkentené a könnyen elillanó illóolajok mennyiségét, és végül csak száraz szénát kapnánk. Ha végképp nincs erre alkalmas helyiségünk, akkor óvatosan száríthatunk félig nyitott ajtajú, 30-40 °C-ra állított sütő rácsán is. A zörgősre száradt leveleket és virágokat morzsoljuk le a vastagabb szárakról, és jól záródó edényben tároljuk.
Forrás: Kertbarát Magazin / Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A galagonya gyógyhatásairól
  2020-10-28 22:45:51, szerda
 
 



A galagonyában található hatóanyagok vérkeringési-, szív- és érgyógyszerként funkcionálnak!

Isten gyümölcsének is nevezik a galagonyát, mely túlterheltség és stressz esetén is igen hatékony szívnyugtató szer.

A galagonya fogyasztásával megelőzhető a szívritmuszavar, a magas vérnyomás és az ideges szívdobogás.

Kinek ajánlott a galagonya fogyasztása?
Akinek stresszes a munkája, sokat idegeskedik, keveset mozog, zsíros ételeket fogyaszt, dohányzik vagy idős. Tehát gyakorlatilag MINDENKINEK!

A galagonyát napi rendszerességgel lehet fogyasztani, nyugtató és vízhajtó hatása miatt. Szívpanaszok, túlterheltség és stressz esetén is igen hatékony szívnyugtató szer. Gazdagon tartalmaz flavonoidokat, aminokat, valamint B- és C-vitamint.

Mivel a galagonya a központi idegrendszerre hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van. Csökkenti a vértolulás veszélyét. Fülzúgásra is használjuk. Változó korban csökkenti a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat.

Betegségek megelőzésére heti egy alkalommal is elegendő fogyasztása. Terméséből készíthetünk teát, finom likőrt vagy különleges ,,szívlekvárt".

- A galagonya bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató hatással bír. Serkenti a szívizom vérellátását és javítja a szívizomsejtek aktivitását. A galagonyából készített tea csökkenti a vérnyomást, értágító hatású, enyhíti a vérkeringési problémákat, koszorúér-betegségek esetén is igen hatékony. -Visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.
- Kifejezetten ajánlott idősebbeknek, akik már koruk miatt is küzdenek szívpanaszokkal. A szívizmok degenerációs megbetegedéseinek gyógyításában segítséget jelent.

Hatóanyagai infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segítik elő, a vérnyomást és pulzusszámot csökkentik, s ezzel együtt fokozzák a szervek és az izmok vérellátását.

Aki 40 év feletti, keveset mozog, rendszertelenül táplálkozik, dohányzik, erős stresszhatásoknak van kitéve azok naponta fogyasszanak galagonya teát, vagy tinktúrát szívműködési zavarok megelőzésére.

Szerteágazó hatását a galagonya a benne található nagy mennyiségű flavonoidoknak ezek közül is a proantocianidin complex oligomereknek (PCO) is köszönheti, mely vegyületek hatékony antioxidánsok.

Galagonya tinktúra
Egy nagy befőttesüveget töltsön meg mozsárban megtört érett galagonyabogyókkal és jó minőségű pálinkával öntse fel, 4 hétig meleg helyen érleld, naponta összerázva. Ezután szűrd le és sötét üvegbe töltve, hűvös helyen tárold.

Fennálló szívproblémák esetén vagy megelőzésre reggel és este 1-1 teáskanálnyi tinktúra fogyasztása javasolt - aktív dolgozóknak csak az esti adagot javasolt bevenni.

A galagonyabogyó gyógyhatásai

- szívnyugtató,
- szabályozza a szívizom működését,
- csökkenti a vérnyomást,
- megszünteti a szédülést és az ideges görcsöket,
- szívritmuszavarok, szívelégtelenség, szívinfarktus utáni lábadozás esetén is hatásos,
- visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását,
- nyugtató hatása miatt a stresszes, feszült időszakban és álmatlanság esetén is fogyasztható,
- tágítja az artériákat,
- a galagonya szerepet játszik a kollagén védelmében, így szerepe lehet egyes ízületi gyulladásos betegségek gyógyításában is,
- nyugtatja az idegeket,
- enyhén vérhígító hatással bír, így bevethető a trombózisok megelőzésére,
- enyhe vízhajtó.
- a galagonya kémiai vegyületei különösen hatékonyak a koszorúerek kitágításában,
- fogyasztása megelőzési céllal is ajánlott.

A galagonya bogyók kivonata elérhető kiegészítők formájában a bioboltokban, az online kereskedőknél és a nagy élelmiszer áruházaknál. Persze, ha a friss gyümölcs rendelkezésedre áll, akkor te magunk is elkészíthetjük belőle a tinktúrát.

A megelőzés szempontjából fontos tartós, folyamatos fogyasztása. Huzamosabb ideig tartó alkalmazása során is teljesen veszélytelen, nem alakul ki hozzászokás, hatóanyaga nem toxikus, s nem halmozódik fel a szervezetben.

Intelmek a galagonya fogyasztásával kapcsolatban!
Gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott. Alacsony vérnyomás esetén nem javasolt a fogyasztása, vérnyomáscsökkentő hatása miatt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Csipkebogyó olaj: az univerzális csodaszer
  2020-10-28 22:31:34, szerda
 
 



A csipkebogyó számos gyógyhatásairól már mindenki hallott, azt viszont már kevesen tudják, hogy a belőle készült olaj szuper hatásokkal rendelkezik.

A vadrózsa áltermése a csipkebogyó vagy más néven hecsedli. Magyarországon hagyományosan élelmiszereket készítenek belőle (csipkebogyó szörp, csipkebogyó lekvár, csipkebogyó por), köszönhetően magas vitamintartalmának és immunerősítő hatásának. A csipkebogyó alapvető jó tulajdonságát, a magas C-vitamin tartalmat talán mindenki ismeri, de az első őszi fagyok idején beérő piros kis bogyó ennél jóval többet tud.

Tartalmaz C-vitamint, A-, P-, B1-, B2- és K-vitamint is, de gyümölcssavak, magnézium, kalcium, vas és rengeteg illóolaj is található benne.

Az ősi maja birodalomban és Egyiptomban azonban egy egészen más módon is felhasználták: ez volt az egyik féltve őrzött szépségtitkuk, rendkívül erős gyógyító hatása miatt.

A csipkebogyómag olajjal, vagy más néven vadrózsa olajjal gyakran találkozunk, ha a ránctalanító kozmetikumok összetevőit böngésszük. Igazán azonban akkor figyelt fel erre az olajra a világ, amikor Katalin hercegné, Kate Hudson és az egykori Viktoria's Secret modell is elárulta, hogy ennek az olajnak köszönhetik még mindig ragyogó bőrük titkát.

A csipkebogyómag olaj ugyanis tele van finom bőrtápláló és regeneráló tápanyagokkal, ráadásul még nagyon könnyű is, ezért gyorsan, ugyanakkor mélyen szívódik be a bőrbe.

Tökéletesen helyettesíti a hidratáló és ránctalanító krémeket, ráadásul mindezt vegyi anyagok nélkül teszi. Sőt ez a minőség, még meg is ehető, és belsőleges fogyasztása szintén hozzájárul a feszesebb, egészségesebb kötőszövet kialakításához.

A csipkebogyómag olaj belsőleg is fogyasztható, hiszen kiemelkedő mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, karotinoidokat, tokoferolokat és egyéb zsírban oldódó antioxidánsokat, melyek étrendi dúsítása hozzájárul a

- szív- és érrendszer egészségéhez,
- javítja a vérkeringést,
- védi szemeink egészségét és
- csökkenti a belső gyulladásokat.

A csipkebogyómag olaj tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és esszenciális zsírsavakkal, amelyek tudvalevőleg halványítják a sötét foltokat, és hidratálják a száraz, viszkető bőrt, miközben enyhítik a forradásokat és a finom ráncokat.
- Tökéletesen helyettesíti a hidratáló és ránctalanító krémeket, ráadásul mindezt vegyi anyagok nélkül teszi.
- Kiegyenlíti a bőr tónusát, ezért érdemes alkalmazni hiper-pigmentáció, öregségi foltok, vagy más, apróbb bőrelszíneződések esetén.
- Halványítja a hegeket, égési sérüléseket és terhességi csíkokat. Korrigálja az UV sugárzás káros hatását.
- Bőrpanaszok, irritációk esetén is támaszkodhatunk rá. ajánlott pikkelysömör, rozácea és ekcéma kiegészítő kezelésére is.

A csipkebogyóolaj különösen jó ránctalanító

A csipkebogyó magjából hidegsajtolással előállított csipkebogyóolaj kozmetikumok, elsősorban ránctalanító krémek alapanyaga, és mivel préselt olaj, nem tartalmaz allergéneket, nem irritál, így a legérzékenyebb bőrön is bátran használható.

A csipkebogyóolaj magas C-vitamin tartalma révén támogatja a bőr kollagén termelését.

- Magas omega-3 és omega-6 zsírsav tartalmának köszönhetően segíti a hegek gyógyulását.
- Retinolsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a ráncok kialakulását.
- Gyorsan felszívódó olaj, így könnyebben bejut a bőr mélyebb rétegeibe és segíti a sejtek megújulását.

Mit tartalmaz a csipkebogyó olaj?
- Ez az olaj rendkívül gazdag esszenciális zsírsavakban (omega-3, omega-6). Az esszenciális zsírsavak épp olyan nélkülözhetetlenek a szervezetnek, mint a vitaminok. Az omega-3 zsírsavak javítják az erek állapotát és a vérkeringést, természetes gyulladáscsökkentő hatásúak, az omega-6 zsírsavak gyorsítják a bőrgyulladások gyógyulását.
- Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően gátolja a sejtek öregedését. Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely hasonlóan az antioxidánsokhoz, segít semlegesíteni a szabadgyököket.

● Likopint is tartalmaz, ami szintén antioxidáns hatásával lassítja a bőr öregedését, és védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben.

● Transzretinol-savat tartalmaz, ami az A-vitamin előanyaga, melyből a szervezet megfelelő mennyiségű A-vitamint állít elő magának.

● C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti a bőrben lévő kötőszöveteket és hajszálereket, így késleltetve a bőr öregedését. A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet és a bőr számára. C-vitamin nélkül nem lehetséges a kollagén képződés, melynek hiányában bőrünk ráncosodik és öregszik.



Mire használható a csipkebogyó olaj?

Csipkebogyó olaj az arc megfiatalítására, ránctalanításra

A csipkebogyóolaj vitamin, antioxidáns és telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően tisztítja és megfiatalítja a bőrt. Rendszeres használata segíti a pórusok összehúzódását, segítség a mitesszerek és a fehér zsírcsomók eltávolításában. Mivel gyorsan felszívódik, ezért zsíros bőrre is alkalmazható. Vegyes bőrre is kiváló, mivel telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően kiváló hidratáló.

- Kitűnő arctisztító,
- bőrregeneráló,
- rugalmassá teszi a bőrt,
- hatásos pigmentfoltok ellen,
- bőrirritáció ellen,
- zsíros bőrre,
- mitesszerek ellen,
- leégés után,
- hegek kezelésére,
- terhességi csíkok eltüntetésére,
- szemkörnyék ápolására,
- pattanások ellen,
- körömerősítésre,
- vékonyszálú hajra,
- hajnövesztésre,
- hajhullás ellen,
- fejbőr korpásodása ellen,
- töredezett hajvégekre,
- repedezett sarkak ellenszere,
- pelenka kiütések ellen,
- csípések kezelésére,
- szakáll puhítására,
- cserepes ajkak,
- ajakápolás,
- tetoválás után,
- faggyúmirigyek működésének segítése,
- nyugtatja az elmét, a testet és a lelket,
- térdfájdalomra.

Színe mélysárga, ezért váron pár percet a felszívódással mielőtt bőröd ruhaneművel, vagy ágyneművel érintkezne.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 14682
  • e Év: 190557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.