Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A kollagén mint csontsűrűség-növelő
  2020-10-05 21:47:35, hétfő
 
  A kollagén a kötőszövetek és a szervek egyik fő építőköve. Olyan, mint egy ragasztó, amely a szöveteket együtt tartja. De nemcsak ebben van kiemelkedő szerepe, hanem számos, speciális egészségügyi előnyt is élvezhetünk általa.

Az emberi szervezet képes a kollagéntermelésre, de a kor előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk, így ügyelnünk kell a pótlására.

A kollagén egészségesebb megjelenésű bőrrel ajándékoz meg bennünket, hiszen csökkenti a foltok és a ráncok megjelenését, csökkenti a bőr szárazságát, javítja a bőr rugalmasságát és jelentősen lelassítja a sejtek öregedését.

Kollagén rendszeres szedésével csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Manapság sokan szenvednek valamilyen szív- vagy érrendszeri megbetegedésben, pedig a kollagén megakadályozza az artériák merevségét. A merev artériák magas vérnyomással és plakk-képződéssel járnak együtt. A kollagén növelheti az egészséges HDL-koleszterin mennyiségét a vérben. A HDL magasabb szintje a szív- és érrendszeri problémák csökkent kockázatával függ össze.

Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a kollagénkiegészítés növelte az izomtömeget azoknál az embereknél, akik szarkopéniában, vagyis izomsorvadásos betegségben szenvedtek. De azoknak is megfelelő a kollagén, akik csak izomnövekedésre vagy feszesebb bőrre vágynak. A kollagén stimulálja a kreatinin nevű fehérjét, ami az izomnövekedéséhez szükséges.

A csontsűrűségünk a kor előrehaladtával jelentősen lecsökken. Különösen igaz ez azokra a nőkre, akik a menopauzán átesnek. Amennyiben csökkenteni szeretné a csontritkulás és a csonttörések kialakulásának a kockázatát, akkor fontos, hogy az étrendjébe beillessze a kollagént. A vizsgálatok egyértelműen kimutatják, hogy a rendszeres kollagénfogyasztás jelentősen megnöveli a csontok ásványianyag-sűrűségét, így a csontok ezáltal jóval erősebbek és ellenállóbbak lesznek.

Megállapításra került, hogy a korral jelentősen lecsökken a kollagénszintézis. Ez a bőr gyors öregedését idézi elő. Az olyan tényezők, mint az UV-sugárzás, a környezeti toxinok és a sejtek öregedése felgyorsítja ezt a folyamatot.

A kollagént kipróbálhatja peptid vagy hidrolizált formában. Belekeverheti vízbe, de levesekhez és egyéb ételekhez is hozzákeverheti.
Kollagént találhat olyan ételekben is, mint a tojás, a hús, a hal vagy a csontlé.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Miért van szükségünk kollagénre?
  2020-10-05 21:32:51, hétfő
 
  Sajnos a szervezetünkben a kor előrehaladtával csökken a kollagénszint, pedig nagy szükségünk van rá, hiszen védelmet jelenhet a betegségekkel szemben. A kollagéntermelést a C-vitamin jelenléte segíti elő, többek között ezért is van annyira szükségünk erre az antioxidáns vitaminra.

Manapság a vezető halálok hazánkban a szívbetegség és a daganatos megbetegedések. A kollagén nemcsak a bőr, az ízületek, a porc és a csontok egészségének megőrzésében játszik kitüntetett szerepet, hanem a rákos megbetegedések megelőzésében, pontosabban a testben való szétterjedésének megakadályozásában is, így még az áttétek képződésének megállításában fontos tényező lehet.

Amikor áttétről beszélünk, akkor a rákos sejtek már egy adott szervben bekebelezték az ép sejteket és szöveteket, a céljuk az, hogy a test más területeire is átterjedjenek, azaz áttétet képezzenek. Feltételezések szerint ez akkor valósulhat meg, ha a kötőszövetek gyenge állapotban vannak, ami abban az esetben következik be, ha alacsony a kollagéntermelés a szervezetben, ami jól mutatja a kulcsszerepét.

Sajnos ahogy öregszünk, csökken a kollagéntermelés a testünkben. Éppen az említettek miatt fontos lenne a szervezetünket kollagéntermelésre serkenteni, illetve pótolni a hiányzó mennyiséget, hogy megakadályozhassuk az egyes daganatok áttétképződését.

A kollagéntermelést egyes mikrotápanyagok is támogatják, de a C-vitaminnak is kitüntetett szerepe van ebben a folyamatban. A C-vitamin tulajdonképpen védelmet jelent a kötőszöveteknek a rákos sejtek támadásai ellen, de amint köztudott, fontos szerepet játszik az erek egészségének fenntartásában, és az immunrendszer működését is támogatja.

Amennyiben a szervezetünk nem jut elegendő C-vitaminhoz, úgy kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben, és így nagyobb esélyünk van a szívbetegség kialakulására is.

A kollagéntermelést nemcsak a C-vitamin, hanem két aminosav, a lizin és a prolin is elősegíti. Ez utóbbiak a szív egészségének fenntartásában is szerepet játszanak.

Miért olyan fontosak az antioxidánsok? A polifenolok erőteljes antioxidánsnak számítanak, amelyeknek szintén fontos szerepe van a rákos sejtek szaporodásának megakadályozásában. Az arginin pedig egy olyan aminosav, amely a kötőszövetek megerősítését teszi lehetővé.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A tápanyagok fontossága: fókuszban a réz
  2020-10-05 21:28:49, hétfő
 
  A szervezetünknek sokféle tápanyagra van szüksége. Sokat tudunk a vasról, a magnéziumról, vagy éppen a cinkről, azonban a réz kicsit mintha mindig háttérbe szorulna. Pedig sok testi funkciót lát el, és fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében. Mutatjuk is, melyek ezek.

Miért olyan fontos a szerveztünk számára a réz?
A réz nagyon fontos tápanyag, hiszen részt vesz az erek és a csontok megerősítésében, de az idegek megfelelő működéséhez is szükségünk van rá. A haj és a bőr pigmentációjáért is felel, ezen kívül szerepet játszik a termékenységben, de még a vérrögképződés megakadályozásában is.

A réz a fehérjeképzésben is részt vesz, éppen ezért van rá nagy szükség, hiszen biztosítja a csontok, a bőr, illetve a kötőszövetek egészségét. A réz a megfelelő immunitás fenntartásában is szerepet játszik, de a testben lévő vas megfelelő hasznosulásában is a segítségünkre lehet.

Mire jó még a réz? A réz a magas vérnyomás megelőzésében is részt vesz. Ez fontos lehet, mert ez a népbetegség szerepet játszik a stroke és a szívinfarktus kialakulásában, így mindenképpen rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat, ha orvoshoz megyünk.

A réznek ezen kívül van egy másik erőssége is, mely rendkívül hasznos: segíthet bennünket megvédeni a szabad gyökök káros hatásaitól, így pedig komoly betegségek is elkerülhetnek bennünket.

Minden ember testében vannak úgynevezett antioxidánsok, azonban ezek mennyisége a kor előrehaladtával mérséklődik. Sok olyan tényező is van az életünkben - például környezetszennyezés, dohányzás, stressz -, ami miatt csökken a szervezetben lévő antioxidáns mennyisége. Ilyen antioxidáns például a szuperoxid-disztumáz is. Ahhoz, hogy ez megfelelő mennyiségben termelődjön a szervezetünkben, rézre van szükségünk.

A vitaminokat és az ásványi anyagokat legjobb, ha tápanyagok útján visszük be a szervezetünkbe.

Miben található meg a réz?
Nagy mennyiségben tartalmazza a kagyló és a máj, de a réz gazdag forrásai lehetnek a gabonafélék, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak, illetve az avokádó, a borsó, a szilva, a banán és a paradicsom is.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 361
  • e Hét: 1324
  • e Hónap: 14315
  • e Év: 190190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.