|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2020-10-05 21:47:35, hétfő
|
|
|
A kollagén a kötőszövetek és a szervek egyik fő építőköve. Olyan, mint egy ragasztó, amely a szöveteket együtt tartja. De nemcsak ebben van kiemelkedő szerepe, hanem számos, speciális egészségügyi előnyt is élvezhetünk általa.
Az emberi szervezet képes a kollagéntermelésre, de a kor előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk, így ügyelnünk kell a pótlására.
A kollagén egészségesebb megjelenésű bőrrel ajándékoz meg bennünket, hiszen csökkenti a foltok és a ráncok megjelenését, csökkenti a bőr szárazságát, javítja a bőr rugalmasságát és jelentősen lelassítja a sejtek öregedését.
Kollagén rendszeres szedésével csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Manapság sokan szenvednek valamilyen szív- vagy érrendszeri megbetegedésben, pedig a kollagén megakadályozza az artériák merevségét. A merev artériák magas vérnyomással és plakk-képződéssel járnak együtt. A kollagén növelheti az egészséges HDL-koleszterin mennyiségét a vérben. A HDL magasabb szintje a szív- és érrendszeri problémák csökkent kockázatával függ össze.
Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a kollagénkiegészítés növelte az izomtömeget azoknál az embereknél, akik szarkopéniában, vagyis izomsorvadásos betegségben szenvedtek. De azoknak is megfelelő a kollagén, akik csak izomnövekedésre vagy feszesebb bőrre vágynak. A kollagén stimulálja a kreatinin nevű fehérjét, ami az izomnövekedéséhez szükséges.
A csontsűrűségünk a kor előrehaladtával jelentősen lecsökken. Különösen igaz ez azokra a nőkre, akik a menopauzán átesnek. Amennyiben csökkenteni szeretné a csontritkulás és a csonttörések kialakulásának a kockázatát, akkor fontos, hogy az étrendjébe beillessze a kollagént. A vizsgálatok egyértelműen kimutatják, hogy a rendszeres kollagénfogyasztás jelentősen megnöveli a csontok ásványianyag-sűrűségét, így a csontok ezáltal jóval erősebbek és ellenállóbbak lesznek.
Megállapításra került, hogy a korral jelentősen lecsökken a kollagénszintézis. Ez a bőr gyors öregedését idézi elő. Az olyan tényezők, mint az UV-sugárzás, a környezeti toxinok és a sejtek öregedése felgyorsítja ezt a folyamatot.
A kollagént kipróbálhatja peptid vagy hidrolizált formában. Belekeverheti vízbe, de levesekhez és egyéb ételekhez is hozzákeverheti.
Kollagént találhat olyan ételekben is, mint a tojás, a hús, a hal vagy a csontlé.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2020-10-05 21:32:51, hétfő
|
|
|
Sajnos a szervezetünkben a kor előrehaladtával csökken a kollagénszint, pedig nagy szükségünk van rá, hiszen védelmet jelenhet a betegségekkel szemben. A kollagéntermelést a C-vitamin jelenléte segíti elő, többek között ezért is van annyira szükségünk erre az antioxidáns vitaminra.
Manapság a vezető halálok hazánkban a szívbetegség és a daganatos megbetegedések. A kollagén nemcsak a bőr, az ízületek, a porc és a csontok egészségének megőrzésében játszik kitüntetett szerepet, hanem a rákos megbetegedések megelőzésében, pontosabban a testben való szétterjedésének megakadályozásában is, így még az áttétek képződésének megállításában fontos tényező lehet.
Amikor áttétről beszélünk, akkor a rákos sejtek már egy adott szervben bekebelezték az ép sejteket és szöveteket, a céljuk az, hogy a test más területeire is átterjedjenek, azaz áttétet képezzenek. Feltételezések szerint ez akkor valósulhat meg, ha a kötőszövetek gyenge állapotban vannak, ami abban az esetben következik be, ha alacsony a kollagéntermelés a szervezetben, ami jól mutatja a kulcsszerepét.
Sajnos ahogy öregszünk, csökken a kollagéntermelés a testünkben. Éppen az említettek miatt fontos lenne a szervezetünket kollagéntermelésre serkenteni, illetve pótolni a hiányzó mennyiséget, hogy megakadályozhassuk az egyes daganatok áttétképződését.
A kollagéntermelést egyes mikrotápanyagok is támogatják, de a C-vitaminnak is kitüntetett szerepe van ebben a folyamatban. A C-vitamin tulajdonképpen védelmet jelent a kötőszöveteknek a rákos sejtek támadásai ellen, de amint köztudott, fontos szerepet játszik az erek egészségének fenntartásában, és az immunrendszer működését is támogatja.
Amennyiben a szervezetünk nem jut elegendő C-vitaminhoz, úgy kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben, és így nagyobb esélyünk van a szívbetegség kialakulására is.
A kollagéntermelést nemcsak a C-vitamin, hanem két aminosav, a lizin és a prolin is elősegíti. Ez utóbbiak a szív egészségének fenntartásában is szerepet játszanak.
Miért olyan fontosak az antioxidánsok? A polifenolok erőteljes antioxidánsnak számítanak, amelyeknek szintén fontos szerepe van a rákos sejtek szaporodásának megakadályozásában. Az arginin pedig egy olyan aminosav, amely a kötőszövetek megerősítését teszi lehetővé.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2020-10-05 21:28:49, hétfő
|
|
|
A szervezetünknek sokféle tápanyagra van szüksége. Sokat tudunk a vasról, a magnéziumról, vagy éppen a cinkről, azonban a réz kicsit mintha mindig háttérbe szorulna. Pedig sok testi funkciót lát el, és fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében. Mutatjuk is, melyek ezek.
Miért olyan fontos a szerveztünk számára a réz?
A réz nagyon fontos tápanyag, hiszen részt vesz az erek és a csontok megerősítésében, de az idegek megfelelő működéséhez is szükségünk van rá. A haj és a bőr pigmentációjáért is felel, ezen kívül szerepet játszik a termékenységben, de még a vérrögképződés megakadályozásában is.
A réz a fehérjeképzésben is részt vesz, éppen ezért van rá nagy szükség, hiszen biztosítja a csontok, a bőr, illetve a kötőszövetek egészségét. A réz a megfelelő immunitás fenntartásában is szerepet játszik, de a testben lévő vas megfelelő hasznosulásában is a segítségünkre lehet.
Mire jó még a réz? A réz a magas vérnyomás megelőzésében is részt vesz. Ez fontos lehet, mert ez a népbetegség szerepet játszik a stroke és a szívinfarktus kialakulásában, így mindenképpen rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat, ha orvoshoz megyünk.
A réznek ezen kívül van egy másik erőssége is, mely rendkívül hasznos: segíthet bennünket megvédeni a szabad gyökök káros hatásaitól, így pedig komoly betegségek is elkerülhetnek bennünket.
Minden ember testében vannak úgynevezett antioxidánsok, azonban ezek mennyisége a kor előrehaladtával mérséklődik. Sok olyan tényező is van az életünkben - például környezetszennyezés, dohányzás, stressz -, ami miatt csökken a szervezetben lévő antioxidáns mennyisége. Ilyen antioxidáns például a szuperoxid-disztumáz is. Ahhoz, hogy ez megfelelő mennyiségben termelődjön a szervezetünkben, rézre van szükségünk.
A vitaminokat és az ásványi anyagokat legjobb, ha tápanyagok útján visszük be a szervezetünkbe.
Miben található meg a réz?
Nagy mennyiségben tartalmazza a kagyló és a máj, de a réz gazdag forrásai lehetnek a gabonafélék, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak, illetve az avokádó, a borsó, a szilva, a banán és a paradicsom is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2020. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
344 db bejegyzés |
e év: |
3611 db bejegyzés |
Összes: |
49208 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 361
- e Hét: 1324
- e Hónap: 14315
- e Év: 190190
|
|
|