2020-10-05 18:07:07, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg sertészsír
12,5 dkg + 30 dkg finomliszt
2 kisebb TOJÁS sárgája
1 evőkanál 10 %-os ecet
1,5 dl langyos víz
só
Töltéshez:
házi szilvalekvár
Szóráshoz:
porcukor
vaníliás cukor
Elkészítése:
A zsírt a 12,5 dkg liszttel jól kikeverjük.
A 30 dkg liszthez, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, valamint a langyos vízzel elkevert ecetet. Alaposan összedolgozzuk, ha már hólyagos nyújtófa segítségével kinyújtjuk és a zsírral elkevert liszt egyharmadát rákenjük a tésztára, majd felülről lefele, alulról felfele, jobbról alá, balról fölé hajtogatjuk, fél órát pihentetjük.
Fél óra letelte után még kétszer ismételjük meg a nyújtást, kenést, hajtogatást, pihentetést.
Amikor, már a háromszori művelet megvolt a tésztát kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagra, egy nagyobb kést folyamatosan a gázlángon forrósítjuk, ezzel tetszés szerinti kockákra daraboljuk, a kockák közepébe szilvalekvárt rakunk és félbe hajtjuk.
Előmelegített 200 fokos sütőben készre sütjük kb 15 perc alatt.
Sütés után vaníliás porcukorba hempergetve kínáljuk!
|
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|