Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Ablakok
  2020-10-08 20:34:46, csütörtök
 
  Ablakok

Nézem a fürge fényeket:
a felkelő nap hogy ragyog!
Még nem köszöntem meg Neked
ezt a keleti ablakot,
TEREMTŐ ISTEN, JÓ ATYÁM,
hogy minden reggel új csoda,
hogy semmivé lesz minden árny,
ahogy az Ige ablaka
kinyílik, lelkem megtelik,
a világosságban járhatok...

Kívül, belül, fény, fény... ATYÁM,
köszönöm mindkét ablakot.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ifjúság
  2020-10-08 20:23:48, csütörtök
 
  Ifjúság

Mint duzzadó rügyek az ágon,
sütköznek a múzeumlépcsőn
a nap arany zuhatagában
kigombolt blúzzal ékesen,
tizenhatévesen a lányok.
Napnál vakítóbb csillogással
árad belőlük a tavasz,
pedig félig lehúnyt szemük
pillarostélyán át tüzel csak
lobogva égő ifjúságuk.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Cegléden
  2020-10-08 20:19:34, csütörtök
 
  Cegléden

Itt, itt hódított meg a rím,
itt bontottam szárnyat korábban!
Emlékek drágakövei
villannak rám az út porából.
Itt lány lakott, ott trilla szállt,
de már nyomuk meg nem találom.
Fölöttem fecske villan át:
az ifjúságom.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Álommadár
  2020-10-08 20:15:40, csütörtök
 
  Álommadár

Jázminszagot hozott a szél,
nyújtózkodó tavaszi kert
leheletét, egy csóka szállt
a víz fölött, gallyat cipelt.

A hídon egy leány, fiú
ballagva ment lassan, puhán,
tükröt tartott tekintetük
a gallyazó madár után.

Fészekrakó vágyból fogant
remény suhant szívük egén:
álommadár a víz fölött...
Nem látta más, csak ők meg én.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A pacsirta
  2020-10-08 20:10:46, csütörtök
 
  A pacsirta

A pacsirta felejthetetlen:
csodálatos volt az a szóló!
Egyre följebb és egyre szebben
szállt az a dal... Soha hasonlót
nem értem még, s nem fogtam így fel,
vele röpült, dalolt a szívem.

Kis pont volt már, alig is láttam,
csak azt a dalt a magasságban,
mi túláradt és visszacsorgott...
Vele dalolt a táj, a boldog
vetés, a rét s a kis patakban
vele a víz... folyt lankadatlan...

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Tavasz
  2020-10-08 20:02:46, csütörtök
 
  Tavasz

A kert alatt sok-sok arany van:
csibék gurulnak, mint a gyöngy,
egyik kapar már - ősi hajlam -,
a hangjuk csengettyűzene.
A búza közt a sok göröngy
mind elmerül, mint kő a vízben.
A napfény mintha zengene.
A régi torzs ölén a harmat
ragyog, a fű fürödve zizzen,
a kertben a cinkék dalolnak.
Érkezik a fecske maholnap.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Tavaszi fűz
  2020-10-08 19:56:57, csütörtök
 
  Tavaszi fűz

A fűzfa szőkezöld haját
befonja szél,
copfjára pántlikányi fényt
hajít az ég.
Nem teljes boldogsága még,
tükrét a tó
szépen elébetartja hát,
s oly megható,
ahogy bámulja ott magát.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Aggodalom
  2020-10-08 19:22:21, csütörtök
 
  ,,Semmi miatt ne aggódjatok!" (Fil 4,6)

Elég sok keresztyén él az aggodalom rettenetes állapotában, állandóan gyötrődve az élet problémái miatt. A teljes békesség titkát a mindennapi élet lázas sodrásában érdemes megismernünk. Milyen haszna volt valaha az aggodalmaskodásnak? Senkit nem tett erősebbé, senkinek nem segített cselekedni Isten akaratát, senkinek nem adta meg az aggodalomból vagy zűrzavarból kivezető utat. Az aggódás csak tönkreteszi az élet hatékonyságát, és az aggódás meg gond tilos a mi Urunk szerint, aki ezt mondta: ,,Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? vagy Mit igyunk? vagy Mivel ruházkodjunk?" (Mt 6,31) Ezen nem azt érti, hogy ne tervezzünk előre, vagy hogy életünknek soha ne legyen követendő példája. Egyszerűen azt akarja, hogy ne aggódjunk ezek miatt.
Az emberek megtudják, hogy az állandósult aggodalom állapotában élsz az arcodon levő redők alapján, a hanghordozásodból, negatív magatartásodból, és arra következtetnek, hogy nincs öröm a lelkedben. Ezért életed magasságait Istenre hagyva mérlegelj, és szemléleted megváltozik addig a pontig, hogy alátekintesz a lábadnál levő felhőkre. (Darlow Sargeant)
A gyengeség jele a folytonos aggódás és rettegés, mindennek a megkérdőjelezése és a bizalmatlanság az emberek iránt. Vajon lehet-e valamit nyerni ezek által? Vajon nem tesszük inkább alkalmatlanokká magunkat a cselekvésre, és ezzel elzárjuk elménket a bölcs döntések meghozatalának képességétől? Egyszerűen belesüllyedünk küzdelmeinkbe, amikor hit által úszhatnánk fölöttük.
Ó, figyeljünk a kegyelemre! ,,Csendesedjetek el, és ismerjétek el, hogy én vagyok az Isten!" (Zsolt 46,11); ,,Izráel Szentje!" (Zsolt 86,19) Ő megvédi és megszabadítja az övéit. Bizonyosak lehetünk abban, hogy Isten minden szava megáll mindörökké, még ha a hegyek bele is zuhannak a tengerbe. Ő megérdemli teljes bizalmunkat. Ezért jöjj, lelkem, térj vissza békességed helyére, és nyugodj meg az Úr Jézus drága ölelésében!

Vörösbegy szólt a verébnek:
,,Szeretnénk már megtudni,
Hogy a bús emberi lények
Miért szoktak aggódni."

Veréb mondta vörösbegynek:
,,Barátom, úgy gondoljuk,
Hogy ők csak azért gyötrődnek,
Mert úgy vélik, nincs Atyjuk."

Elisabeth Cheney

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az engedelmesség ára
  2020-10-08 19:00:16, csütörtök
 
  Az engedelmesség ára

,,Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot, vétkezve az Isten ellen?!" (1Móz 39,9)

Gyakran rámutatnak arra, hogy bizonyos párhuzam van József és Jézus életpályája között. Mindketten elhagyták az atyai házat, mindketten engedelmességben élték át a megalázottság állapotát, mindketten trónra kerültek, miután véget ért engedelmesen elhordozott szenvedésük időszaka, és mindketten megmentői lettek népük életének.
A párhuzam túlságosan is szembeszökő azok számára, akik hiszik, hogy az Ószövetség megjövendöli azt, amit az Újszövetség hirdet. Mivel azonban az Újszövetség még csak nem is említi Józsefnek, Jákób tizenegyedik fiának a nevét, legyünk óvatosak következtetéseinket illetően.
József nem volt hajlandó vétkezni Pótifár feleségével. A mi korunkban, amikor a házasságtörés szórakozásnak számít, a nemi vágyat pedig reklámozzák, Józsefet nem csupán régimódi embernek tekintik, hanem abnormálisnak is. Legalábbis egy pszihológus azt állítja, hogy ő ,,megállapította": József szexuális értelemben abnormális volt, s ez az apja iránti bensőséges szeretetnek tulajdonítható.
Nem várhatjuk el a világ embereitől, hogy megértsék Józsefet. József így szólt: ,,Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot, vétkezve az Isten ellen?" E világ gyermekei nem képesek megérteni Józsefet, mert nem ismerik József Istenét. ,,Hogyan követhetném el... Isten ellen!"
Vajon hányan követnénk el bűnt, ha egészen biztosak lehetnénk abban, hogy az emberek nem tudják meg? És hány bűntől tartózkodtunk már csak azért, mivel nem volt alkalmunk az elkövetésére, vagy hogy egy jobb keresztyén kifejezéssel éljünk, megkíméltettünk a kísértéstől? E tény miatt egyszer s mindenkorra óvakodnunk kell attól, hogy elítéljünk bárkit, aki bűnbe esik.
Eközben pedig a világ fiának van egy másik oka is a nevetésre: József engedelmessége csak kezdete bajainak. Legalább két évi börtönbüntetést kap.
Ez azonban nem téveszti meg a keresztyén embert. Az engedelmeseknek gyakran megalázásban van részük. Számunkra ez bizonyítéka annak, hogy a helyes ösvényen járunk, hisz ez az engedelmesség útja, amelyet Jézus követett.

Napi gondolat
Tedd fel magadnak személyes kérdésként a mai igemagyarázatban, az alulról számított harmadik bekezdésben található kérdéseket.

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A ház sohasem üres
  2020-10-08 07:33:57, csütörtök
 
  A ház sohasem üres

,,Akkor elmegy, vesz maga mellé másik hét magánál is gonoszabb lelket,
bemennek és ott laknak, és annak az embernek utolsó állapota rosszabb lesz az előbbinél. Ez történik majd ezzel a gonosz nemzedékkel is."(Mt 12,45)

Jézus tanította a sokaságot, hogy az ő küldetése az ősellenség, az ördög kiűzése, majd ezután egy példázatot mondott nekik. Volt egy ember, akiben gonosz lélek volt. Ez a lélek távozni kényszerült. Mivel azonban senki más nem költözött ebbe az emberbe, és mivel a démon mindig nyugtalan, visszatért hát másik hét gonosz lélekkel együtt, hogy teljesen tönkretegye ezt a szegény alakot. ,,Annak az embernek az utolsó állapota rosszabb lesz az előbbinél." És ez történik az ilyen emberekkel (,,ezzel a gonosz nemzedékkel"), mondja Jézus.
Manapság országokkal és egész kontinensekkel történik ilyesmi. Évszázadokon át a démonok erődítményei és a régi babonák áldozatai voltak ők. Aztán a gonosz lélek távozni kényszerül. De mi történik ezután? A szabadság még nem teljes, amikor a szentségtelen hatalom ereje meg van törve. Ha nincs semmiféle új, szent hatalom, amely átveszi az uralmat abban a házban, akkor a gonosz lélek légiói - pusztítóbbak az előbbieknél - kerülnek annak helyére. És annak az országnak - vagy kontinensnek vagy nemzedéknek - az állapota rosszabb lesz az előbbinél.
Ilyesmi megtörténhet az egyes emberrel is. Egy ember különféle urak tulajdona lehet, de soha nem olyan, mint egy üres ház. Ha valakit egy ingatlan tulajdonhoz hasonlítunk, akkor az olyan, mint egy üzlet a város üzleti negyedében. Az üzlet gazdát cserélhet, de az árusítás tovább folyik ,,az új vezetés alatt".
Krisztus nemcsak azért jött, hogy megtörje az ördög hatalmát, azért is jött, hogy megalapítsa Isten királyságát. Kiszabadít bennünket a bűn fogságából, hogy Krisztus uralma alá helyezzen minket.
Ha mi azt akarjuk, hogy a ház tiszta legyen - és csak a legönteltebb ember nem akar megszabadulni némely, az életében jelenlévő gonosz dolgoktól -, de nem vagyunk hajlandók megengedni Krisztusnak, hogy átvegye a teljes uralmat, akkor az okozott kár egyre nagyobb lesz.
Nem tarthatjuk meg a házat tisztán, de üresen. Ez egyszerűen nem megy. Nem kerülhetünk ki az ördög kezei közül, ha nem vagyunk hajlandók az Úr kezébe esni. Csak akkor nem leszünk már az ördög játékszerei, ha elkezdünk engedelmeskedni az Úrnak.

Napi gondolat

Gondold végig életedet különböző szempontokból: a munka, a szabadidő, a rokoni kapcsolatok és az anyagi javak szempontjából. Ha ezekre vagy más területekre gondolsz, akkor hol szeretnél nagyobb irányítást adni az Úrnak?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 114 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35788 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 791
  • e Hét: 1995
  • e Hónap: 12406
  • e Év: 131498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.