Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Szent Dénes püspök; Leonardi Szent János
  2020-10-09 08:30:45, péntek
 
  Szent Dénes püspök és társai vértanúk
Leonardi Szent János áldozópap

- Igenaptár oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

- Katolikus Network Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Erdő Péter bíboros a 40 éves vatikáni magyar kápolnában:
  2020-10-09 08:21:40, péntek
 
  Közös az Anyánk, testvérek vagyunk
Napra pontosan negyven éve szentelte fel a Szent Péter-bazilika altemplomában Szent II. János Pál pápa a Magyarok Nagyasszonya-kápolnát. A jubileumi esemény alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás október 8-án reggel nyolc órakor szentmisét mutatott be a kápolnában.
A szentmisén koncelebrált Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, Varga Norbert, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki titkára és helyettes irodaigazgatója, valamit Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar adásának főszerkesztője. Az ünnepen részt vett Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki és Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet.
...... ...........


A magyar nyelven bemutatott szentmise elején Erdő Péter bíboros hangsúlyozta: ,,Magyarok Nagyasszony ünnepe van, örömmel adunk hálát az isteni Gondviselésnek azért a negyven évért, amely ennek a kápolnának a fölszentelése óta eltelt.
A Magyarok Nagyasszonyának szentélye a Szent Péter-bazilikában csodálatos megtiszteltetés, valóban méltó arra, hogy az imádkozó magyarok nemzedékei jöjjenek ide.
Negyven év után már nemzedékekről beszélhetünk. Adja az Isten, hogy nagyon sokáig nagyon sok áldás kísérje ennek a kápolnának a működését. Egyébként a gyönyörű berendezés is mutatja, hogy annak idején, ha nem is minden feszültség nélkül, de egyfajta összefogás született azért, hogy a kápolna létrejöjjön, és állam és Egyház, különböző irányzatú művészek nagy nehezen mégiscsak együttműködtek ennek a közös célnak az érdekében. Ma is, nem magyarok is szívesen meglátogatják ezt a kápolnát, mert azt látják, hogy itt valami gyönyörű valósult meg. Kérjük a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását Egyházunkért és népünkért."
Olasz nyelven mondott szentbeszédében Erdő Péter a Szűzanya szerepét méltatta, mely végigkísérte a magyar nemzet történetét egészen napjainkig.

A főpásztor homíliáját teljes terjedelmében közreadjuk.
Ma tartjuk Magyarok Nagyasszonya ünnepét. Ezt a kápolnát negyven évvel ezelőtt az ő tiszteletére szentelte Szent II. János Pál pápa. Felejthetetlen gesztus volt, beteljesedett a magyarok régi óhaja. Ennek a magyar kápolnának ezeréves a története, mely Szent István, első királyunk alapításából ered, aki zarándokházat akart létrehozni itt a kereszténység központjában. A kápolna eredetileg a bazilika mostani sekrestyéje mellett állt, melyet lebontottak az új barokk templomépület építése miatt
A magyar katolikusok tudatában voltak annak a ténynek, hogy Róma mindenki hazája, és éppen ezért arról álmodtak, hogy egy szent helyük legyen a közös házban. Nyilvánvaló volt, hogy a magyar kápolnát a Szűzanya, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére kell szentelni. Időközben azonban egy ,,kis" probléma adódott. Az 1526-os mohácsi csata után Magyarország fokozatosan elvesztette függetlenségét, még akkor is, ha a nép soha nem mondott le kulturális és önálló jogi létezéséről. Mégis, az ország középső része, mely nagyjából egybeesik a jelenlegi Magyarországgal, százötven éven keresztül ottomán uralom alatt állt, és ezalatt elvesztette lakosságának a kétharmadát. A magyar katolikusok megőrizték a szívükben Szent István nagy gesztusát, aki a Szűzanyának ajánlotta az éppen csak megtért országát. Buda török alóli felszabadítását 1686-ban és a zentai csata győzelmét a Szűzanya közbenjárásának tudták be. Ennek a csodának a tudatában Lipót császár és magyar király, követni akarván Szent István példáját, Magyarországot a Szent Szűznek ajánlotta 1693-ban. Lipót király pénzei a Szűzanya képét viselik ezzel a felirattal: ,,Sancta Immaculata Virgo Maria, Mater Dei Patrona Hungariae, Szeplőtelen Szűz Mária, Isten Anyja, Magyarország Patrónája".
A mai evangéliumban Szűz Mária lényegi szerepéről hallottunk: az Úr vele van, ő pedig kegyelemmel teljes. Isten kiválasztotta, mégpedig olyan módon, hogy ő mentes az eredeti bűntől, mert nagy tervet akart megvalósítani vele, vagyis az Üdvözítő Anyjává akarta tenni őt.
Aki az Úrral van, az kegyelemmel teljes. A boldogság, a meghívás az ember életcélja, mely az istenközelségben valósul meg.
Ma egyesek azt mondják, hogy az Egyháznak, a plébániáknak és a katolikus csoportoknak boldog közösségeknek kell lennie. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a közösségek azért vannak, hogy jól érezzék magukat és jól szórakozzanak, mert az Egyház célja nem az, hogy tagjai jól érezzék magukat együtt ezen a földön, hanem a küldetése, vagyis Krisztus evangéliumának a hirdetése. Ahogy Szent VI. Pál pápa írta: az Egyház az evangélium hirdetése által létezik. Az evangélium magja pedig, hogy Krisztus feltámadt, és megnyitotta az örök boldogság útját azoknak, akik megtérnek és hisznek őbenne.
Ennek az evangéliumnak a fényénél kell újragondolni, mit is jelent számunkra Mária népének lenni. A magyar kultúránkban jelen van a katolikus örökség.
Ez az örökség bizalmat jelent az isteni Gondviselésben és a jövőben, egyúttal nemzeti identitásunk megbecsülését és elfogadását is jelenti, ugyanakkor szívünk nyitottságát az összes nép felé.
Mindezt együtt kell elismerni és elmélyíteni, mert katolikus mivoltunk nem csupán kulturális tény, hanem egész életre szóló személyes elköteleződés. Ennek a kápolnának a megépítése és pápai megáldása negyven évvel ezelőtt megmutatta, hogy a római egyház befogad minket, tisztel minket mint közösség, és más népekkel egyesít a Krisztusban gyökerező hit révén. Itt, Rómában, de főként ebben a bazilikában vannak más, a Szűzanyának szentelt nemzeti kápolnák. Ez szép jele annak, hogy
a különféle népek katolikus hívei egy közösségként is tekintenek a Szűzanyára, mint saját Anyjukra. Ha pedig közös az Anyánk, akkor testvérek vagyunk.
Szűz Mária, mindnyájunk Anyja nem félt követni az ő Szent Fiát a keresztúton a Kálváriáig. Kérjük közbenjárását, hogy bátran megvalljuk Krisztust mi is, mert Ő az igazság, az ember Megváltója és a népek világossága. Ámen.
Nagyobb kép Link
...... ........... ..........



Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Versler Sándor/Pápai Magyar Intézet
Magyar Kurír 2020.10.08.
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Sziklába vájt történelem.
  2020-10-09 08:15:57, péntek
 
  Új éjszakai túrát tartanak a Várnegyedben
A Sziklakórház Atombunker Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Mátyás-templom Gondnoksága október 31-én először szervez közösen éjszakai túrát a Várnegyedben. A föld alatti kórház és az ahhoz kapcsolódó barlangrendszer egy kis szeletét érintve és megismerve a mélységekből eljuthatunk a magasságokba: a program a Mátyás-templom tornyán található panorámaterasz látogatásával ér véget.
Sziklába vájt történelem - Árnyak és fények a Várnegyedben címmel érdekes és nem mindennapi programmal készül a három intézmény Budapest első kerületében október utolsó estéjére. A látogatók egy közös szervezésű túrán egyszerre járhatják be a földfelszín alatti Sziklakórház és barlangrendszer, valamint a földfelszín feletti Mátyás-templom tornyát, melyek sokak által nem vagy csak kevésbé ismert történelmi és természeti jelentőségű épületek és emlékek.
A túra a várnegyedi barlangrendszertől az 1930-as évek végén elkülönített és ott kialakított Sziklakórházból indul, mely a hidegháború alatt atombiztos hellyé lett alakítva. A hely a II. világháború végén és az 1956-os forradalom alatt aktívan szükségkórházként üzemelt, 2008-tól viszont már csak a múltat bemutató múzeumként működik. A túravezetők a múzeum szinte egészét bemutatják a kórtermektől kezdve a műtőkön keresztül egészen a telefonközpontig. Egészen elképesztő annak tudatában sétálni a szűk folyosókon, hogy az intézményt alapvetően 60-70 emberre tervezték, de Budapest száznapos ostroma idején akár 600-700 ember is volt a föld alatti létesítménybe
...... ..........


A megannyi történelmi érdekesség és korabeli tárgyak, eszközök mellett a híres viaszbábuk segítségével próbálják illusztrálni, milyen állapotok uralkodhattak a szobákban, termekben, műtőkben. Jelenlétük egészen átélhetővé teszi a kórház háború alatti hangulatát. Az éjszakai túra különlegessége, hogy a múzeum ezen az estén sötétségbe borul, a látogatók zseblámpával a kezükben utazhatnak vissza az időben és nyerhetnek bepillantást a kórházként aktívan csak kétszer működő létesítményt

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Útravaló – 2020. október 9
  2020-10-09 08:11:37, péntek
 
  Mit tegyünk Jézus mai szavaival? Hiszen elavultnak tűnik manapság ördögről, kísértőről, megszállottságról beszélni. Nagyon óvatosan fogalmaz az Egyház is ilyen ügyekben, mert a pszichológia tudománya már sok mindent meg tud magyarázni. Mégis maradnak olyan ügyek, jelenségek, melyek óvatosságra intenek minket, és jól mondta valaki, hogy az ördög legnagyobb eredménye a mi korunkban az, hogy már nem hiszünk benne, és így szabadon ténykedhet. ,,Aki nincs velem, az ellenem van, aki nem gyűjt velem, az szétszór!" Őrködjünk lelkünk felett, és maradjunk Jézus közelében, hogy vele együtt tudjuk gyűjteni a lelkeket, építeni Isten országát, és ne a nagy szétszóró játékszerei legyünk.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
27. évközi hét péntek
  2020-10-09 08:09:58, péntek
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből
Krisztusban való hitünk által mindnyájan Ábrahám utódainak számítunk, és így a neki adott isteni ígéret örökösei vagyunk.
Testvéreim!
Értsétek meg, hogy akik a hitből nyertek életet, azok Ábrahám fiai (azaz a messiási üdvösség örökösei)! Mivel pedig a Szentírás előre látta, hogy Isten a hit által teszi megigazulttá a pogányokat, azért hirdette előre Ábrahámnak ezt az örvendetes üzenetet: ,,Benned nyer áldást minden nép."
Így tehát azok, akik hisznek, a hívő Ábrahámmal együtt részesülnek az áldásban. Akik viszont az (ószövetségi) törvény szerinti tettekre támaszkodnak, azok átok alatt élnek. Hiszen így van megírva: ,,Átkozott mindaz, aki nem teljesíti hiánytalanul, ami a törvényben van." Ebből nyilvánvaló, hogy (most már az ószövetségi) törvény útján senki sem válik Isten előtt igazzá, mert ,,az igaz a hitből él". Márpedig a törvény nem a hiten alapszik, hanem (a Szentírás szavai szerint:) ,,aki teljesíti, az nyer általa életet."
Krisztus megszabadított minket az (ószövetségi) törvény átkától, amikor magára vállalta helyettünk a törvényszegés átkát. Hiszen így van megírva: ,,Átkozott mindaz, aki a fán függ." Jézus Krisztuson keresztül így nyerte el minden nép az Ábrahámnak szóló áldást, hogy mindnyájan elnyerjük a hit által a Szentlélek ígéretét.
Ez az Isten igéje. Gal 3,7-14

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus igazolja, hogy isteni hatalommal űzi ki az ördögöt.
Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta.
Egyesek azonban azt mondták: ,,Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket." Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle.
Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: ,,Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám, ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa.
Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el nem jön az, aki erősebb nála. Ez legyőzi, elveszi fegyverzetét, amelyben bízott, és szétosztja a zsákmányt.
Aki nincs velem, az ellenem van; aki nem gyűjt velem, az szétszór.
Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, nyugtalanul bolyong a magányos pusztaságban. Miután hasztalanul próbált megnyugodni, azt mondja magában: »Visszamegyek házamba, ahonnét kijöttem.« Odamegy, és azt látja, hogy egykori lakóhelyét kisöpörték és rendbe hozták. Erre elmegy, hoz magával hét más lelket, akik nála is gonoszabbak. Ezek bevonulnak a házba, és ott laknak. Az illető ember sorsa pedig rosszabbra fordul, mint azelőtt volt."
Ezek az evangélium igéi. Lk 11,15-26
...... ............



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Mi lelkileg vak, sötétben botorkáló emberek vagyunk nélküled. Add meg nekünk a hitet, hogy feltámadásod részesei és tanúi legyünk! Ahogy egykor a tanítványok, mi is keresünk az üres sírban, szürke hétköznapjainkban, monoton munkánkban, kiüresedett kapcsolatainkban, meg nem valósult céljainkban. De hamar be kell látnunk, hogy hit nélkül nem találunk rád. Erősítsd bennünk a hitet, hogy megértsük kereszthalálod és feltámadásod üzenetét, erősítsd bennünk a hitet, hogy fel tudjunk ismerni téged a mindennapokban!

Elmélkedés
A mai evangélium szerint egy némával tesz csodát Jézus, kiűzi belőle az ördögöt. A csoda eredményeként a korábban néma megszólal, képes beszélni. Az ördögűzés tényét nem vitatja senki, még Jézus ellenfelei sem. A betegeken véghezvitt csodás gyógyítások és a természeti csodák azt bizonyították, hogy Jézus olyan hatalommal rendelkezik, amellyel más emberek nem. Joggal vetődött fel a kérdés e csodák láttán a szemtanúkban, hogy miféle hatalommal rendelkezik és honnan van ereje e rendkívüli cselekedetek végrehajtására?
Egyesek ördögi hatalmat és erőt vélnek felfedezni Jézus tetteinek hátterében. Az Úr világosan rámutat e vélekedés belső ellentmondására, hiszen csodái minden esetben a gonosz lélek emberek feletti hatalmának megtörését, megsemmisítését jelentik. Miért akarna az ördög segítséget nyújtani ahhoz, hogy elveszítse befolyását az emberek felett? Jézus valójában a mennyei Atya segítségével tesz csodákat, aki azért küldte el őt a világba, hogy megszabadítsa az embereket a gonosz befolyásától. A csodák ennek a jelei és bizonyítékai.
Jézus tanítványai lassan ismerik fel, hogy Mesterük isteni erővel rendelkezik. Csak bizonyos idő elteltével kezdik megérteni, hogy a csodákban Isten országának jelei mutatkoznak meg és az irgalmas Isten jelenlétéről tanúskodnak a világban.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szentmise 2020. október 4.
  2020-10-09 08:05:02, péntek
 
  Angyalföldi Szent Mihály Plébánia

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya 10.08
  2020-10-09 08:01:35, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
27. évközi hét szerda 10.07 Csíksomlyó
  2020-10-09 07:59:51, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 417 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1115
  • e Hét: 2194
  • e Hónap: 15632
  • e Év: 218545
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.