Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
a valóság szebb az elképzeltnél Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Legalább süt a Nap
  2020-11-30 12:00:53, hétfő
 
  Nem javulnak a dolgok, riasztóak a számok, a bezártságélmény nem sokáig viselhető, tervezek egy pesti napot, s aztán egy apáti hétvégét, s Sopront.
Németország az idén ugrott, telefonok csupán. Ilyen még nem volt karácsonykor. Arról volt szó, hogy megyünk és jönnek. Most a Húsvétban reménykedünk.
A feleségem tanít én digitálisan kínlódok, de nem látom sok értelmét. Jó lenne, ha januárban kinyitnának az iskolák, ezt a pár hetet valahogyan behozzuk.
Várom, hogy oltásra lehessen jelentkezni, én az elsők között teszem meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Disznólkodás és COVID
  2020-11-27 15:15:51, péntek
 
  Disznólkodni jó, még disznót vágni is elmegy. Ez lesz holnap Püskin. A fő szervező Cs. Zsolti covidos, így kevesebben leszünk. Nehéz nap lesz.
Keddben Zsókáékat szűrték covidra, negatív lett. Ma délelőtt Győrben voltunk mammográfián. Hazajövet én is elmentem szűrésre, nekem is negatív lett a tesztem. Pedig én nagyon sok emberrel érintkeztem az elmúlt időszakban.
Ez az egyetlen jó hír mostanság.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem álltunk igazán mellette
  2020-11-26 10:09:50, csütörtök
 
  József Attila halála kapcsán írta Gyarmati Fanni. Ez a bejegyzés 1937. december 31-én keletkezett. Aztán ez az utolsó mondat: Elállták tőle az utat a "barátai".
Furcsa napló, napi jegyzetek tömege, érzelmi hullámzások. Fanni hisztis nő lehetett, sokat veszekedtek, s sok terhességet kapartatott el. S az állandó pénzhiány, ami miatt gyötörte Miklóst, akinek hullott a haja. Most tartok ott, hogy Radnóti Vergíliust kezd fordítani, tudjuk, innét jönnek majd az eclogák.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1937
  2020-11-23 19:43:42, hétfő
 
  Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóját olvasom, 1937-nél tartok. A sok-sok írónév ismerős, a napi nyűgökön elcsodálkozok, s főként Miklós és Fanni személyes kapcsolatán. Csupa hullámzás, de sok szépség is van a kínlódásban.
Ez egy másféle korrajz. Két vaskos kötet maga Napló.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sajnovics leveleit olvasom Wardőből
  2020-11-22 18:51:26, vasárnap
 
  Talán Lacza Tihamértól kaptam meg cédén úgy két évtizede Sajnovics Vardői leveleit, akkor elolvastam, s eltűnt a diszk a többi között. A múltkor átforgattam a cédéket, s bemásoltam a gépbe, s most élvezettel olvasom a jezsuita útirajzát. Ő gondolta úgy, hogy a lappok nyelvrokonaink ezen utazás után, bár Hellel csillagászati feljegyzések okán utaztak Norvégia északi csücskébe.
Élvezetes olvasmány 1768-69-ből. Én így védekezek a mostani állapotok ellen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Le a kalappal Magyarország előtt! - Das Tagebuch.at
  2020-11-21 17:23:04, szombat
 
  Egy újságcikk. Szerintem tökéletes. A facéra németül tettem föl, ide magyarul teszem. Bocs a fordítás esetlenségért.
A magyar után az eredeti német is olvasható.

Andreas Unterberger

Le a kalappal Európa két bátor országa előtt!
2020. november 18.

Ritkán éreztem akkora tiszteletet egy ország iránt, mint manapság Magyarország iránt. Bátran és karakteresen a kis ország, Lengyelországgal karöltve (akivel egyébként még a kommunista bebörtönzések idején is érzelmileg volt a legszorosabb kapcsolatban), ellenzi az európai felsőbbrendű zsarolást. Ez nem azt jelenti, hogy Magyarországon és Lengyelországban nincs sok kritizálható dolog, de a képmutatás és arrogancia, a jogokkal való visszaélés és a kétértelműség mértéke, amely nyilvánvaló más EU-országok és az EU Bizottság politikájában túllépte az elviselhető határát. Pszichológiailag ez az osztály többségének serdülőkkel teli átlagos viselkedésére emlékeztet, akik együttesen zaklatják a leggyengébbeket vagy a szembetűnő kívülállókat.

Különösen undorító azoknak az osztálytársaknak az elárulása, akik korábban úgy tettek, mintha a jelenlegi áldozat barátai lennének. A jelen esetben ez hasonlít sok, név szerinti kereszténydemokrata EU-politikus elárulására, akik adaptív módon inkább a baloldali pártokkal zárkába vonulnak, ahelyett, hogy bátran kiállnának az áldozat mellett. Ez számos ÖVP-ra (osztrák néppártira) és még inkább a Német Unió pártjaira is vonatkozik. Szörnyű.

Az alkalom jól ismert: egy 1,8 billió uniós pénzügyi csomag egyhangú döntéséről van szó, amelyet Magyarország és Lengyelország nem hajlandó jóváhagyni. Teszik ezt azért, mert ugyanakkor az EU Parlament baloldali többségének nyomására az EU Bizottsága és a jelenlegi EU-elnökség, Németország megállapodtak olyan intézkedésekről, amelyek lehetővé teszik az államok többségi szavazással történő felmondását a "jogállamiság" ködös kifejezésének megsértése miatt. tud.
Minden érintett fél szándéka szerint ez a megállapodás a két közép-európai állam ellen irányul.
Ugyanis az európai fősodratú baloldal hosszú ideje agresszív kampányt folytat e két ország ellen, azzal vádolva őket, hogy a "jogállamiságot" folyamatosan ködösen sértik.

Magyarország és Lengyelország vétója ezért több okból is tetszetős:

Akinek vérében van igazságérzet, annak örülnie kell, hogy a zaklatás kis áldozatai tudják, hogyan védekezhetnek az agresszív többséggel szemben.
Ez azért is jó, mert élénken emlékeztet bennünket Ausztria 2000-ben majdnem ugyanolyan bátor harcára, amelyet a szocialista a többi EU-állam hirdetett (Magyarország és a többi kelet-európaiak akkor még nem voltak EU-tagok) Ausztria ellen. Megszervezték az Internationale-t és a francia Gaullist Chirac-ot. Ennek oka abban az időben az első fekete-kék kormány megalakulása volt Wolfgang Schüssel irányítása alatt, akinek harcában az európai szocialisták látták azt a stratégiai lehetőséget, hogy minden európai koalíciót automatikusan fasisztának nevezzenek.
Ez azért is jó, mert a többség Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni fellépése valójában vakon átveszi az adott ellenzék túlzó érveit az ottani kormányokkal szemben.
Úgy tűnik, mintha az EU többsége fellépne Ausztria ellen, és vakon elfogadná az FPÖ vádjait, amelyeket a kormány "Sudelküche" -nek, a pénzügyminiszter pedig "elbutítottnak" nevezett (az SPÖ-nek valamivel több mint 2000 tanult valamit - amit magyar és lengyel elvtársai még nem értettek: A Fekete-Kék II-vel és a Fekete-Zölddel szembeni ellenzésében ezúttal tartózkodott a külföldiek uszításától.)
Ez azért is jó, mert az uniós többség meghatározatlan és meghatározhatatlan általános vádként használja a "jogállamiság megsértése" szót. Természetesen ezt az agitációs taktikát gyakran megtaláljuk az államok történetében. Ebben más népeket többször is kollektíven elítéltek, például "emberalatt", "rasszistát", "kapitalistát", "hitetlenet", mint "vadat" annak érdekében, hogy feltételezett igazolást teremtsenek ellenük. Anélkül, hogy bármit is konkrétan kellene bizonyítania.

Különösen örülök a kettős vétónak, amelyre sor került, bár Magyarországnak és Lengyelországnak is valóban érdeke a pénzügyi csomagot, amelyet most blokkolnak. De a két ország határozott jellemet mutatott, és nem lehet megvető mammonokkal megvásárolni.
Az EU megközelítése azonban emlékeztet a rabszolgakereskedők korábbi expedícióira, akik üveggolyókkal próbáltak rabszolgákat szerezni.
A két büszke nemzet viselkedése arra emlékeztet minket, hogy a kommunista keleti blokkban a magyarok és a lengyelek voltak a két legbátrabb harcosok a szovjet uralkodók ellen. Ez azt mutatja, hogy ez a nemzeti ellenállási szellem töretlen. Azokat a nemzeteket, amelyek ellenálltak az igazi szocialista harckocsiknak, ma nem hatják meg a szocialista bürokraták és a schemerek. Korántsem véletlen, hogy Magyarország igazságügyi minisztere most a "szabadságharcról" beszél, vagyis tudatosan referenciát teremt 1956 és 2020 között.
Valójában Ausztriának egy teljesen más okból is meg kell ünnepelnie a hatalmas pénzügyi csomag kudarcát. Mivel ez a csomag az EU történetében először tartalmaz egy - és hatalmas - hitelt az EU-tól. Néhány hete ez ellen küzdött Ausztria és további négy "takarékos ország". Nem túl fenntartható. Míg a bátor kettő ellenállása sokkal keményebb, legalábbis egyelőre.

Ez azért is jó, mert az EU Magyarország és Lengyelország elleni fellépése mélyen gyalázatos egy másik okból is: Először is az Európai Tanács konszenzusra és kompromisszumra jutott mindkettőjükkel a jogállamiság-pénzügyek fejezetének egészében. Ezután azonban a németországi elnökség és a baloldali dominanciájú EU Parlamenttel rendelkező bizottság (szintén olyan alakok részvételével, mint Othmar Karas) megállapodtak egy teljesen más szabályozásról, amely általában Lengyelország és Magyarország ellen irányulnak.
Angela Merkel az Európai Tanács jelenlegi elnökeként semmiképpen sem védte az Európai Tanács döntéseit és így a két ország megállapodott érdekeit.
Magyarország és Lengyelország ellen a megjelentekkel szembeni ellenállásnak egy másik okból is tapsolni kell: A két ország pénzügyi büntetését a jogállamiság hiányának ürügyén két okból követelte öt éven keresztül: Először sikeresen ellenezték az úgynevezett menekültek befogadását vagy újraelosztását, másodsorban azért, mert ott a szavazók másodsorban a posztkommunista szocialistákat jelentéktelenségbe helyezték.
Különösen egy Kurz-kormánynak lenne sok jó oka arra, hogy elkötelezze magát (közvetlen vagy közvetett) szomszédai mellett. A közeli és történelmi szomszédság, az illegális migráció közös elutasítása, az elvi szolidaritás miatt, amelyet különösen a kis államoknak kell gyakorolniuk, és a 2000-es szankciók emléke miatt. Meg kell nézni, vajon Kurz bátrabb lenne-e zöld ólom nélkül a lábán.
Csak azt tilthatja meg a jogállamiság, amit egy törvény kifejezetten tilt. De vajon a jogállamiság nem olyan hatalmas érték, amely szinte minden erőfeszítést igazol?

Igen, az - de csak majdnem. Az ár semmiképpen sem állhat a jogállamiság központi alapjának hatalmas és közvetlen megsértésében. Ez az alap latinul "Nullum crimen sine lege". Ez azt jelenti: Először is, azt, amit valójában tiltanak vagy előírnak, az egyes törvényeknek, rendeleteknek vagy irányelveknek pontosan meg kell határozniuk, mielőtt valaki szankciókra gondolna. Ellenkező esetben puszta önkény van. Csak a konkrét törvények konkrét megsértése tekinthető tehát súlyosan a jogállamiság megsértésének. De nem állítólagos törvénysértés, amelyet csak 27 állam közül 2-ben ellenőriznek.

Különösen a következő szempontok különösen fontosak:

Természetesen a bírák függetlensége egy (jelenleg hiányzó) uniós jogi aktus miatt valószínűleg része lesz a jogállamiság egyértelmű meghatározásának. De ez nem olyan egyszerű: szinte minden más, alkotmányos államnak tekintett országban a végrehajtó hatalom kinevezi a magas bírákat vagy a bíróságok elnökeit. Az USA-tól (amint azt az elmúlt hetekben ismét láthattuk) Ausztriáig (ahol egy zöld bíró azonnal koalíció megalakulása után beköltözött az alkotmánybíróságba). Ennek a függetlenségnek egyértelmű meghatározása tehát teljesen lehetetlen, Magyarország és Lengyelország a rossz oldalon, de az összes többi a jó oldalon áll. Ezért jobb, ha egyáltalán nem definiáljuk őket.
Elfogadhatatlan lenne azonban, ha az igazságszolgáltatás függetlenségének a demokratikus törvényhozástól való teljes függetlenséget is jelentenie kellene. Nemcsak az osztrák alkotmány szerint az egész törvény az emberektől származik. Ha azonban a bírák abszolút függetlenek ettől a néptől, akkor hamarosan nem lesz többé demokráciánk, vagyis "a nép uralma", hanem bírák állama, a bírák osztályának diktatúrája.
A feudális állam történelmének figyelmeztetnie kell minket egy ilyen fejleményre. Mivel a fejedelmek és grófok hosszú és gyakran önkényes és abszolutista uralma az eredeti bírói funkciójukból nőtt ki. A legtöbb országban azonban az emberek csak a parlamenti pártállam szűk keretein belül szólalhatnak meg, amelyben a politikai pártok korrupciószagú önérdeke mindig szerepet játszik.
Ezért a képviseleti demokráciák csak elégtelen demokratikus alkotmányos államok lehetnek. Ezért a svájci mintára épülő közvetlen demokrácia sokkal tökéletesebb demokratikus alkotmányos állam lenne.
A korrupció elleni küzdelem mindig szerepel a jogállamiság homályos elképzelésében. Csak: Ez határozottan sokkal rosszabb Olaszországban, mint Magyarországon vagy Lengyelországban. De Olaszország feltétlenül pontosan azokat az EU-határozatokat akarja átélni, amelyeket Magyarország és Lengyelország elutasít: Ez is erősen jelzi, hogy az e két ország elleni állítások szándékos pártpolitikai önkényt jelentenek.
Egy másik szempont annak, ami valahogy alkotmányos államhoz tartozik, a média teljes függetlensége és szabadsága. De mit is jelent ez a "valahogy"? A büntetőjogi és a médiatörvények, valamint a szelektív médiafinanszírozás nem túl mély beavatkozás ebbe a szabadságba és függetlenségbe? Nem kell, hogy az internetes korszakban a polgár véleményének kifejezése pontosan ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzen, mint a szerkesztőségeké? Nincs már sok bizonyíték - felmérés és törvény - mennyiben korlátozták a szólásszabadság alapvető jogát, különösen Ausztriában és Németországban (miközben Franciaországban még mindig védik)?
Nem kérdés, hogy sok újságtulajdonos Magyarországon inkább közelebb áll a kormányhoz, mert több a hirdetés. De: hol van a különbség Ausztriával, különösen Bécs városával szemben?
Különösen Bécsben egy új koalíció nemcsak a vesztegetési reklámok folytatását jelentette be (amelyek Bécsben már rekordszintűek), hanem fokozott tartalomellenőrzésüket is, vagyis a jövőben még erősebb pártpolitikai befolyást gyakorolnak a bécsi médiára!
Az egyetlen különbség Magyarországgal szemben: Más osztrák szövetségi államokban és szövetségi szinten a többi párt - bár kisebb mértékben - hasonló rendetlenségeket okoz. Ezért bölcsen egyikük sem fut Európába, és azt mondja: "Ausztriában megszüntették a jogállamiságot".

Magyarországot és Lengyelországot azzal is vádolják, hogy néhány héten át kormányrendeletekkel kormányoztak parlamenti törvények helyett a koronajárvány elleni küzdelemben. Ez igaz is. De minden tiszteletem mellett ez volt a helyzet Ausztriában az elmúlt nyolc hónapban. Az Alkotmánybíróság többször panaszkodott erre - de az osztrák pártok egyike sem ment Brüsszelbe és felmondta Ausztriát. Magyarország és Lengyelország határozottan védi a klasszikus családi és férfi-nő házasságot. A közelmúltban különösen a baloldali pártokat, valamint a meleg és transznemű aktivistákat vádolták ezzel. Csak néhány évvel ezelőtt ez magától értetődő volt minden európai demokráciában - akkor nem alkotmányos államok voltak? Hűsége miatt új barátai, a "takarékos öt" iránt, akik között különösen Hollandia van rögzítve a "jogállamiságra", az osztrák szövetségi kancellár követeli az európai "értékek" betartását: Csak Sebastian Kurz sem képes teljesen meghatározni, hogy pontosan mik is ezek az "értékek". Észre kellett volna vennie, hogy az abszurd dolgokat "európai értéknek" nevezik: például "tisztesség" (a következő menyét szó!), Például az összes illegális migráns beengedése (amelyet maga Sebastian Kurz mindig is meg akart akadályozni), például egy általános Minimális jövedelem.
Bárhogy is nevezzük, Európa viselkedése, az EU Parlament viselkedése, az összes baloldali párt - vagyis a kommunisták, a zöldek, a szocialisták és a baloldali liberálisok (Neos-stílusú) - viselkedése, de néhány kereszténydemokrata magatartása is undorító és hírhedt. Ennek pedig semmi köze a jogállamisághoz. Inkább arról van szó, hogy a piacgazdaságnak köszönhetően a késsel fenyegetik az EU utolsó keresztény, konzervatív és ráadásul nagyon sikeres kormányait. Egy meleg propaganda szolgálatában, amely egyre inkább terjed az iskolai könyvekben másutt. A migrációt támogató lobbi szolgálatában. A páneurópai szocialista szolidaritás szolgálatában. Mély nyomasztó tény, hogy (állítólag) osztrák és német kereszténydemokrata politikusok is részt vesznek benne. A Realpolitikban most totális idegháború zajlik: Ki engedi be elsőként? Ez emlékeztet az őrült bátorságpróbára, amely néha a migrációs hátterű fiatalok között zajlik, amikor két autóval hajtanak egymással, amíg a "gyáva" elsőként kitér - vagy amíg össze nem ütközik. Ebben a bátorságpróbában a két közép-európai ország térképe nem tűnik olyan rossznak. Mert a régi uniós költségvetés egyébként is folytatódik. Mert különösen a baloldali kormányzású országoknak, Olaszországnak és Spanyolországnak sokkal sürgősebben van szüksége a további pénzekre a hatalmas EU-kölcsönökből, mint Magyarországnak és Lengyelországnak. Amit pontosan tudni lehet Varsóban és Budapesten. De Brüsszelben még mindig sokan úgy gondolják, hogy a két közép-európaiak végül megadják magukat, mert további forrásokat is szeretnének az adósságalapból. Ezért egy összeomlás nem tűnik annyira valószínűtlennek. Ez a bátorságpróba erősen emlékeztet egy nagyon hasonlóra: Nagy-Britannia és az EU hatóságai közötti tesztre. Eleinte Brüsszel, abban a hitben, hogy a britek egyébként sem merik a Brexitet, túl kevés engedményt adott nekik, ami után valóban úgy döntöttek, hogy távoznak. És most a Brexit-periódusról folytatott tárgyalásokon nagyon hasonló "játék" folyik, amelyben egyik fél sem akar engedni, még akkor sem, ha egy ütközés súlyosan károsítaná mind a járműveket, mind az utasaikat ...
Egyébként nevetséges az a morális érv, amely hirtelen felmerül, miszerint az EU két tagállam általi blokádja az EU alapjainak súlyos megsértését jelentené. Mivel az ilyen elzáródások korántsem újdonságok:
Gondoljon a francia "üres szék" politikára a mezőgazdasági érdekek érvényesítése érdekében.
Az ember arra gondol, hogy Macedónia közeledése ellen évtizedek óta vétójog érvényesül annak érdekében, hogy érvényt szerezzen ennek az államnak, amelyet ma Észak-Macedóniának hívnak.
Ne feledje, hogy Bulgária most blokkolja ugyanazt az országot, hogy a macedón nyelvet ne külön nyelvként ismerjék el, hanem csak mint bolgár nyelvjárást.
Az egyik az osztrák EGK-szövetség elleni olasz blokádra gondol, Ausztria dél-tiroli politikájának megváltoztatása érdekében.
Gondoljunk csak két ország népszavazására, ahol az egykor megkísérelt "EU-alkotmány" kudarcot vallott.
Csak Ausztria még soha nem mert harcolni érdekeiért valódi vétóveszéllyel.

PPS: Miért van valójában baloldali többség az EU Parlamentben, szemben a tagállamok összegével? Ez nemcsak a megosztott kereszténydemokrácia miatt van így, hanem azért is, mert a jobboldali pártok gyakran nagyon ellenségesek az EU-val szemben, és szavazóik ezért gyakran nem is mennek el az EUválasztásokon.
Hut ab vor Europas tapferen Zwei!
18. November 2020 00:42 | Autor: Andreas Unterberger
Bereich: Tagebuch

Selten habe ich für ein Land so viel Hochachtung empfunden wie für Ungarn in diesen Tagen. Mit Mut und Charakter stellt sich das kleine Land Hand in Hand mit Polen (mit dem es übrigens auch in Zeiten der gemeinsamen kommunistischen Kerkerhaft emotional am engsten verbunden gewesen ist) der Erpressung durch eine europäische Übermacht entgegen. Das heißt nicht, dass es nicht auch in Ungarn und Polen etliches zu kritisieren gäbe, aber das Ausmaß der Heuchelei und Arroganz, des Rechtsmissbrauchs und der Doppelbödigkeit, das sich in der Politik der anderen EU-Länder und der EU-Kommission zeigt, hat die Grenzen des Erträglichen überschritten. Psychologisch erinnert das an das niederträchtige Verhalten einer Klassenmehrheit voller Pubertierender, die kollektiv den Schwächsten oder einen auffälligen Außenseiter mobbt.

Besonders widerlich ist dabei der Verrat jener Klassenkollegen, die vorher so getan haben, als wären sie Freunde des nunmehrigen Opfers. Das gleicht im aktuellen Fall dem Verrat vieler dem Namen nach christdemokratischer EU-Politiker, die anpasslerisch lieber im Gleichschritt mit den Linksparteien marschieren, statt sich mutig an die Seite des Opfers zu stellen. Das trifft auch auf etliche ÖVP-Exponenten und noch mehr auf solche der deutschen Unionsparteien zu. Grauslich.

Der Anlass ist bekannt: Es geht um den Einstimmigkeit brauchenden Beschluss eines 1,8 Billionen schweren europäischen EU-Finanzpakets, dem Ungarn und Polen die Zustimmung verweigern. Sie tun dies, weil gleichzeitig unter Druck der linken Mehrheit im EU-Parlament die EU-Kommission und das gegenwärtige EU-Vorsitzland Deutschland Maßnahmen vereinbart haben, die ermöglichen, dass durch Mehrheitsbeschluss Staaten wegen Verletzung des nebulosen Begriffs "Rechtsstaatlichkeit" EU-Gelder gestrichen werden können. Diese Vereinbarung richtet sich ach den Intentioen aller Beteiligten gezielt gegen die beiden mitteleuropäischen Staaten.

Denn die europäische Mainstream-Linke führt seit längerem gegen diese beiden Länder eine aggressive Kampagne, bei der sie ihnen ständig nebulos Verletzung der "Rechtsstaatlichkeit" vorwirft.

Das Veto Ungarns und Polens freut daher aus mehreren Gründen:

Jeden Menschen mit Gerechtigkeitsgefühl im Blut muss es schon einmal grundsätzlich freuen, wenn sich kleine Mobbing-Opfer gegen die aggressive Mehrheit zu wehren verstehen.
Das freut auch deshalb, weil es lebhaft an den fast ebenso tapferen Kampf Österreichs im Jahr 2000 gegen die anti-österreichischen Sanktionen der übrigen EU-Staaten (Ungarn und die anderen Osteuropäer waren damals noch keine EU-Mitglieder) erinnert, die damals von der Sozialistischen Internationale und dem französischen Gaullisten Chirac organisiert worden waren. Der Grund war damals die Bildung der ersten schwarz-blauen Regierung unter Wolfgang Schüssel, in deren Bekämpfung die europäischen Sozialisten die strategische Chance gesehen haben, jede europäische Koalition ohne sie selbst automatisch zu einer faschistischen zu stempeln.
Das freut auch deshalb, weil das Vorgehen der Mehrheit gegen Polen und Ungarn eigentlich blindlings die übertriebene Argumentation der jeweiligen Opposition gegen die dortigen Regierungen übernimmt. Das kommt einem so vor, wie wenn die EU-Mehrheit gegen Österreich unter blinder Übernahme der Vorwürfe der FPÖ vorgehen würde, die gerade die Regierung als "Sudelküche" und den Finanzminister als "dement" bezeichnet hat (die SPÖ hat übrigens gegenüber 2000 ein wenig dazugelernt - was ihre ungarischen und polnischen Genossen noch nicht begriffen haben: Sie hat bei ihrer Opposition gegen Schwarz-Blau II und gegen Schwarz-Grün diesmal auf die Aufhetzung des Auslandes verzichtet).
Das freut auch deshalb, weil die EU-Mehrheit mit dem Wort "Verletzung der Rechtsstaatlichkeit" einen undefinierten und undefinierbaren Pauschalvorwurf benutzt. Diese Agitationstaktik finden wir freilich oft in der Staatengeschichte. In dieser sind andere Völker immer wieder kollektiv, etwa als "Untermenschen", als "Rassisten", als "Kapitalisten", als "Ungläubige", als "Wilde", denunziert worden, um eine vermeintliche Berechtigung zu zimmern, gegen sie vorzugehen. Ohne etwas konkret beweisen zu müssen.
Besonders freut am Doppelveto, dass es erfolgt ist, obwohl sowohl Ungarn wie Polen selbst eigentlich Interesse an dem Finanzpaket haben müssten, das sie nun blockieren. Aber die beiden Länder haben Charakterfestigkeit gezeigt und sich nicht mit schnödem Mammon kaufen lassen. Das Vorgehen der EU hingegen erinnert an einstige Expeditionen von Sklavenhändlern, die mit Glaskugeln Sklaven zu erwerben versucht haben.
Das Verhalten der beiden stolzen Nationen erinnert daran, dass die Ungarn und Polen auch im kommunistischen Ostblock die beiden tapfersten Kämpfer gegen die sowjetischen Herrscher gewesen waren. Es zeigt sich, dass dieser nationale Widerstandsgeist ungebrochen ist. Nationen, die realsozialistischen Panzern Widerstand geleistet haben, lassen sich heute nicht von sozialistischen Bürokraten und Intriganten beeindrucken. Es ist keineswegs ein Zufall, wenn Ungarns Justizministerin jetzt von "Freiheitskampf" spricht, also bewusst einen Bezug zwischen 1956 und 2020 herstellt.
Eigentlich müsste Österreich auch noch aus einem ganz anderen Grund über das Scheitern des riesigen Finanzpakets jubeln. Denn dieses Paket enthält zum ersten Mal in der EU-Geschichte auch eine - noch dazu gewaltige - Schuldenaufnahme der EU. Diese war vor wenigen Wochen noch von Österreich und vier anderen "frugalen Ländern" bekämpft worden. Wenig nachhaltig. Während der Widerstand der tapferen Zwei zumindest vorerst viel zäher ist.
Das freut auch deshalb, weil das Vorgehen der EU gegen Ungarn und Polen auch noch aus einem anderen Grund zutiefst infam ist: Denn zuerst hat man im Europäischen Rat zum ganzen Großkapitel Rechtsstaatlichkeit-Finanzen einen Konsens und Kompromiss mit den beiden gefunden. Dann aber haben Vorsitzland Deutschland und die Kommission mit dem (auch durch Mitwirkung von Figuren wie Othmar Karas) linksdominierten EU-Parlament hinter dem Rücken der beiden einer ganz anderen Regelung zugestimmt, die allgemein als gegen Polen und Ungarn gerichtet empfunden wird. Das war eine weitere der Charakterlosigkeiten von Angela Merkel, die als derzeitige Präsidentin des Europäischen Rates in keiner Weise die Beschlüsse des Europäischen Rates und damit die vereinbarten Interessen der beiden Länder verteidigt hat.
Der Widerstand Ungarns und Polens gegen das, was dabei herausgekommen ist, ist noch aus einem weiteren Grund zu bejubeln: Denn die finanzielle Bestrafung der beiden Länder unter dem Vorwand mangelnder Rechtsstaatlichkeit war seit fünf Jahren von der europäischen Linken aus zwei Gründen ständig verlangt worden: weil sie sich, erstens, mit Erfolg einer Aufnahme beziehungsweise Umverteilung sogenannter Flüchtlinge widersetzt haben, und weil dort, zweitens, die Wähler die postkommunistischen Sozialisten in die Unbedeutendheit geschickt haben.
Gerade eine Regierung Kurz hätte eigentlich viele gute Gründe, sich engagiert an die Seite seiner (unmittelbaren, beziehungsweise mittelbaren) Nachbarn zu stellen. Wegen der engen und historischen Nachbarschaft, wegen der gemeinsamen Ablehnung der illegalen Migration, wegen der prinzipiellen Solidarität, die gerade Kleinstaaten üben sollten, und wegen der Erinnerung an die Sanktionen 2000. Offen muss bleiben, ob Kurz ohne grünes Bleigewicht an den Beinen mutiger wäre.
Nur was ein Gesetz konkret verbietet, darf im Rechtsstaat verboten sein
Aber ist nicht Rechtsstaatlichkeit ein enorm hohes Gut, das fast jeden Einsatz rechtfertigt?

Ja, das ist sie - aber eben nur fast. Der Preis darf keinesfalls in einer massiven und direkten Verletzung des zentralen Fundaments der Rechtsstaatlichkeit selbst bestehen. Dieses Fundament lautet lateinisch "Nullum crimen sine lege". Das heißt: Zuerst muss genau durch einzelne Gesetze, Verordnungen oder Richtlinien definiert sein, was eigentlich verboten oder geboten ist, bevor man über irgendwelche Sanktionen nachdenkt. Sonst herrscht blanke Willkür. Nur die konkrete Verletzung konkreter Gesetze kann daher seriöserweise als eine Verletzung der Rechtsstaatlichkeit angesehen werden. Aber nicht eine angebliche Rechtsverletzung, die man nur in 2 von 27 Staaten überhaupt prüft.

Konkret geht es da insbesondere um folgende Aspekte:

Gewiss wird wohl die Unabhängigkeit der Richter auf Grund eines (derzeit fehlenden) EU-Rechtsakts zu einer sauberen Konkretisierung von Rechtsstaatlichkeit gehören. Nur ist das nicht so einfach: Denn auch in fast allen anderen als Rechtsstaaten geltenden Ländern werden Höchstrichter oder Gerichtspräsidenten von der Exekutive bestellt. Von den USA (wie man in den letzten Wochen wieder genau gesehen hat) bis Österreich (wo sofort nach Koalitionsbildung eine grüne Richterin in den Verfassungsgerichtshof eingezogen ist). Eine saubere Definition dieser Unabhängigkeit ist daher absolut unmöglich, bei der Ungarn und Polen auf der bösen Seite, alle anderen aber auf der guten landen werden. Daher definiert man sie lieber gleich gar nicht.
Unakzeptabel wäre es jedoch, wenn die Unabhängigkeit der Justiz auch eine totale Unabhängigkeit vom demokratischen Gesetzgeber bedeuten sollte. Geht doch nicht nur nach der österreichischen Verfassung das gesamte Recht vom Volk aus. Wenn jedoch die Richter absolut unabhängig von diesem Volk sind, dann haben wir in Kürze keine Demokratie mehr also eine "Herrschaft des Volkes", sondern einen Richterstaat, eine Diktatur der Richterklasse.
Vor einer solchen Entwicklung sollte uns auch die Geschichte des Feudalstaates warnen. Denn die lange und oft willkürliche und absolutistische Herrschaft der Fürsten und Grafen ist ja genau aus ihrer ursprünglichen Richterfunktion erwachsen. Das Volk darf aber in den meisten Ländern nur innerhalb der engen Grenzen des parlamentarischen Parteienstaates sprechen, in dem aber immer das nach Korruption riechende Eigeninteresse der politischen Parteien mit im Spiel ist.
Daher können Repräsentativdemokratien wohl nur mangelhafte demokratische Rechtsstaaten sein. Daher wäre eine direkte Demokratie etwa nach Schweizer Muster ein viel perfekterer demokratischer Rechtsstaat.
In der vagen Idee von Rechtsstaatlichkeit wird immer der Kampf gegen Korruption mitgemeint. Nur: Diese ist mit absoluter Sicherheit in Italien weit schlimmer als in Ungarn oder Polen. Aber Italien will unbedingt genau jene EU-Beschlüsse durchbringen, die Ungarn und Polen ablehnen: Auch das ist ein starkes Indiz, dass die Vorwürfe gegen diese beiden Länder gezielte parteipolitische Willkür sind.
Ein weiterer Aspekt dessen, was irgendwie zu einem Rechtsstaat gehört, ist die volle Unabhängigkeit und Freiheit der Medien. Aber was heißt genau dieses "Irgendwie"? Stellen nicht auch bei uns die Straf- und Mediengesetze wie auch die selektive Medienfinanzierung einen viel zu tiefen Eingriff in diese Freiheit und Unabhängigkeit dar? Muss nicht die Meinungsäußerung des Bürgers im Internetzeitalter genau die gleichen Rechte haben wie die der Redaktionen? Gibt es nicht schon viele Beweise - Umfragen wie Gesetze -, wie stark insbesondere in Österreich und Deutschland das Grundrecht der Meinungsfreiheit schon eingeschränkt worden ist (während es in Frankreich noch verteidigt wird)?
Es ist zwar keine Frage, dass in Ungarn viele Zeitungseigentümer Regierungsnähe vorziehen, weil da mehr Inserate fließen. Aber: Wo ist da der Unterschied zu Österreich, insbesondere zur Stadt Wien?
Hat doch gerade in Wien jetzt eine neue Koalition nicht nur eine Fortsetzung der (in Wien ohnedies auf Rekordniveau befindlichen) Bestechungsinserate angekündigt, sondern auch deren verstärkte inhaltliche Steuerung, also eine künftig noch stärkere parteipolitische Beeinflussung der Wiener Medien!
Einziger Unterschied zu Ungarn: In anderen österreichischen Bundesländern und auf Bundesebene machen auch die anderen Parteien - wenn auch in etwas geringerem Umfang - ähnliche Schweinereien. Daher rennt wohlweislich keine von ihnen nach Europa und sagt: "In Österreich ist der Rechtsstaat abgeschafft worden".
Ungarn und Polen ist auch zum Vorwurf gemacht worden, dass sie im Kampf gegen die Corona-Pandemie ein paar Wochen mit Regierungsverordnungen anstelle parlamentarischer Gesetze regiert haben. Auch das stimmt. Aber das ist mit Verlaub in Österreich seit acht Monaten immer wieder der Fall. Das hat zwar der Verfassungsgerichtshof mehrmals moniert - aber dennoch ist keine österreichische Partei nach Brüssel gelaufen und hat Österreich denunziert.
Ungarn und Polen verteidigen entschlossen die klassische Familie und die Mann-Frau-Ehe. Das wird ihnen von den Linksparteien und den Schwulen und Transgender-Aktivisten neuerdings besonders heftig zum Vorwurf gemacht. Nur: Vor wenigen Jahren war das in allen europäischen Demokratien Selbstverständlichkeit - waren die etwa damals keine Rechtsstaaten?
Der österreichische Bundeskanzler verlangt aus seiner Loyalität zu seinen neuen Freunden, den "frugalen Fünf", unter denen vor allem die Niederlande auf "Rechtsstaatlichkeit" fixiert sind, die Einhaltung der europäischen "Werte": Nur ist auch Sebastian Kurz wohl völlig außerstande zu definieren, was diese "Werte" eigentlich genau sein sollen. Dabei sollte auch er schon mitgekriegt haben, wie viel Absurdes als "europäischer Wert" bezeichnet worden ist: Etwa "Anständigkeit" (das nächste Wieselwort!), etwa die Aufnahme aller illegalen Migranten (die Sebastian Kurz selbst immer verhindern wollte), etwa ein allgemeines Mindesteinkommen ...
Wie man es auch wendet, das Verhalten Europas, das Verhalten des EU-Parlaments, das Verhalten aller Linksparteien - also der Kommunisten, Grünen, Sozialisten und Linksliberalen (nach Neos-Art) -, aber auch das Verhalten eines Teils der Christdemokraten ist widerlich und infam. Und es hat absolut nichts mit Rechtsstaatlichkeit zu tun. Es geht vielmehr darum, den letzten christlichen, konservativen und noch dazu durch Marktwirtschaft sehr erfolgreichen Regierungen in der EU das Messer anzusetzen. Im Dienste einer sich anderswo immer mehr sogar in Schulbüchern breitmachenden Schwulen-Propaganda. Im Dienste der Pro-Migrationslobby. Im Dienste einer paneuropäischen sozialistischen Solidarität.

Dass dabei auch (angeblich) christdemokratische Politiker aus Österreich und Deutschland mitmachen, ist tief deprimierend.

In der Realpolitik wird jetzt wohl ein totaler Nervenkrieg stattfinden: Wer gibt als erster nach? Das erinnert an die wahnsinnige Mutprobe, die bisweilen zwischen Jugendlichen mit Migrationshintergrund läuft, wenn sie mit zwei Autos aufeinander losfahren, bis der "Feigere" als erster ausweicht - oder bis es einen Crash gibt. In dieser Mutprobe scheinen die Karten der beiden mitteleuropäischen Länder gar nicht so schlecht. Denn das alte EU-Budget läuft ja ohnedies weiter. Denn vor allem die linksregierten Länder Italien und Spanien brauchen die zusätzlichen Gelder durch die riesige EU-Schuldenaufnahme viel dringender als Ungarn und Polen. Was man in Warschau und Budapest genau weiß. Aber in Brüssel glauben noch immer viele, dass die beiden Mitteleuropäer letztlich doch nachgeben werden, weil man auch dort gerne zusätzliche Mittel aus dem Schuldenfonds hätte.

Daher scheint ein Crash gar nicht so unwahrscheinlich zu sein.

Diese Mutprobe erinnert stark an eine ganz ähnliche andere: nämlich die zwischen Großbritannien und den EU-Behörden. Zuerst hat Brüssel schon einmal im Glauben, die Briten würden den Brexit eh nie wagen, ihnen zu wenige Konzessionen gemacht, worauf sie dann wirklich den Austritt beschlossen haben. Und jetzt bei den Verhandlungen über die Brexit-Zeit läuft ein ganz ähnliches "Spiel", bei dem keine Seite nachgeben will, auch wenn ein Crash beide Fahrzeuge samt Insassen schwer lädieren würde...

Lächerlich ist übrigens das jetzt plötzlich auftauchende moralistische Argument, eine Blockade der EU durch zwei Mitgliedsländer wäre eine schwerwiegende Verletzung des Fundaments der EU. Denn solche Blockaden sind keineswegs etwas Neues:

Man denke an die französische Politik "des leeren Stuhls", um Agrarinteressen durchzusetzen.
Man denke an das jahrzehntelange griechische Veto gegen eine EU-Annäherung Mazedoniens, um eine Namensänderung dieses Staates durchzusetzen, der deswegen jetzt Nordmazedonien heißt.
Man denke daran, dass jetzt Bulgarien das gleiche Land blockiert, um durchzusetzen, dass Mazedonisch nicht als eigene Sprache anerkannt wird, sondern nur als bulgarischer Dialekt.
Man denke an die einstige italienische Blockade gegen eine EWG-Assoziierung Österreichs, um Österreichs Südtirolpolitik zu ändern.
Man denke an die Volksabstimmungen in zwei Ländern, an denen die einst versuchte "EU-Verfassung" gescheitert ist.
Nur Österreich hat sich nie getraut, mit einer echten Veto-Drohung auch für seine Interessen zu kämpfen.

PPS: Warum gibt es im EU-Parlament eigentlich im Gegensatz zur Summe der Mitgliedsländer eine linke Mehrheit? Das ist nicht nur wegen der gespaltenen Christdemokratie der Fall, sondern auch, weil rechte Parteien oft sehr EU-feindlich sind und ihre Wähler daher bei EU-Wahlen oft gar nicht hingehen ...

Link: Hut ab vor Europas tapferen Zwei!Auf https://www.andreas-unterberger.at/spannend finden Sie täglich meist mehrere kurz erläuterte Hinweise (samt Links) zu interessanten und lesenswerten Texten in anderen Medien. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Most Pálos Rozitára gondolok
  2020-11-21 07:25:22, szombat
 
  2011. január nyolcadiki jegyzetemet sodorta elém az idő. Egy csodálatos tüneményről írtam: Pálos Rozitáról, akinek versei a szívem közepében vannak. A jegyzetet idemásolom. Időszerű:


Rozita kékben

Átsétáltál a teraszon. Biztos vagyok benne. Láttalak. Nedves lett az egész, a hajnali zápor, ahogyan végigsöpört rajta, s nedves lettél te is. Csak azt nem értem, hogy miért vagy olyan fiatal. A függöny mögül néztelek. Aztán eltűntél. Aha - mondom magamban. Játszadozol.
Persze tudom én, hogy nem vagy, talán nem is voltál. De ez maradjon titok. Kell valaminek maradni, ami csak az enyém, amit nem vehetnek még kölcsön sem tőlem. Amit elásnak velem együtt majd, és soha nem tudja meg senki.
Ez olyan szalmaszál. Olyan kapaszkodásra való.
Nem fogok utánanézni - mindig ellenőrzi magát az ember, ha nincs, aki figyelje - a verssornak.
Haldoklásban kimosott ingek szállnak. Ezért szerettem meg Pálos Rozitát. Ezért a talán pontatlanul idézett verssorért. De nem is a pontos idézet a fontos, a vers maga, hanem mit hagy maga után. S Rozita hagyott, mert eszembe-eszembe jut, ahogyan ült ott kékben 1984 egyik decemberi délutánjában, a tatabányai félhomályban, egy szerkesztőségi szobában valahol a város szélén.
Teljesen anakronisztikus kép. Pálos Rozita a mesterségesen felfújt munkásvárosban. Mint amikor egy ibolya fölkéklik a mocskos traverzek között. Nem volt ő odavaló, ha van egyáltalán odavaló valaki 1984 telébe.
Kimeredtünk a csöndből - ahogyan a lassú cigarettafüst mögött P.J alakja is fölrémlik, persze egy másik időből, másik színhelyen. A csönd nem bennünk volt, hanem kívül. Rozitában lakott. A kékfestőben, amit olyan tavasziasan derűsen állt rajta. Egész lényéből áradt a finomság, s én egyik cigarettáról a másikra gyújtva zavartan dadogtam el, hogy mennyire szeretem verseit. Amelyekben béke van és kékség, meg Isten érintése, meg a Bakonyba bújó kis falu szelídsége, meg a tanítónő előkelősége.
Éppen harminc éves voltam, s ez éppen jó kor ahhoz, hogy semmit se tudjak a világról, de nagyképűen véleményt, mi több, ítéletet alkossak róla. Ehhez jól jött a cigarettázás.
Rozita nem alkotott róla semmit, ő élte a maga életét, a külvilág karmai létezésének finom üvegét összekaristolták ugyan, de a derű áradt belőle. Díjat kapott éppen, s én is valami effélét, örülni akartunk neki, de ez egész miliő (talán éppen Tatabányához nem illett ez a szó soha), nem volt alkalmas az öröm teljes fölhörpölésére.
A folyóirat, amely kitüntetni gondolt bennünket, s még néhány szerzőjét, éppen betiltatott az előző hetekben, csak ezt nekünk nem mondták meg. Igaz később sem használták ezt a ronda, brutális szót. S.J. kicsit illuminált állapotban, a spiccesség és a berúgás közt félúton előhúzott a zsebéből egy papírlapot, egy levelet, amelyben néhány sor feketéllett, s alatta Havasi elvtárs aláírása, amelyben tudatja József Attila-díjas szerkesztőjével, hogy át van szervezve. Kiszervezve újmagyarul, kirúgva, hogy pontosan értse mindenki, akit illet. Pontosan értettük. Nem úgy, mint azt a verset, aminek okán történt ez az egész.
Nem tudtam, hogy ilyen szép a naplemente, hogy ilyen giccses. A tenger a horizonton késfestő színre váltott, Rozita-kékre, s olyanná vált, mint a porcelán. Jó így, konyakozva szemlélni a nagy színpadot, amin már nem játszhatsz soha. Hirtelen belémhasított: gyönyörű az élet, hogy veszendőségében, elpusztíthatóságában gyönyörű igazán. S milyen nagy ajándék, hogy élhettünk. Pont most villant ez belém, amikor Rozita eltűnt már a cigarettafüstben, aztán nem sokkal később fölszívta a Nap a hajnali harmattal együtt, Weöres Sándor-féle Kossuth-díjával együtt, aminél nagyobb díj nem is lehetséges, hisz nem dögszagú szürke pártkatonák, minisztériumi emberkék lökték oda, hanem maga Weöres Sándor, aki miután hazavitte a neki már nem igazán fontos pénzköteget, a hatalom morzsácskáját, szétporciózta azt több részre, s egyikre rámondta: ez Rozitáé.
Aztán Rozita kifestette belőle falusi portáját, mint ahogyan a legenda mondja.
S.J. aztán munkanélküli lett, dologtalan, munkakerülő, ahogyan akkor szörnyülködve mondták. De meg is érdemelte ezt a sorsot, hisz azt észre nem venni, hogy az eltemetNI szó végződése csak úgy véletlenül nem íródhat nagybetűvel és az nem utalhat másra, mint a meggyilkolt miniszterelnökre nem hiba, hanem bűn. Sőt ostobaság. S ha valaki ennyire ostoba, akkor vagy központi bizottsági tagot kreálnak belőle, vagy munkanélkülit. Majdnem dologtalant írtam, de a Hatcsöcsűben ezt a kettőt egymás szinonimájának tartják, még ha nem is használják ezt a szót, mert ott a kocsmában tudják, hogy mit mikor kell használni.
Pálos Rozitát is elfújta a szél, de így nézve a kékfestő-tengert már tudom, belőlem nem fújja ki soha. S a haldoklásban kimosott ingeket mindig látni fogom, amikor csak rá gondolok. S mikor nem gondol az ember vágyakozva egy szebb világra, egy olyanra, ahol az infinitivusszal nem lehet semmi baj, ahol a kötőszavak önmagukat jelentik. S hunyhatom rá szememet, látom a tiszta vásznat, a fehéret, a kék mellett a legszebb színt. Meg az aranyat, ami ezen az estén elöntötte az eget.
Mert az ég is tudja, hogy Rozitára gondolok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Európa - Szutyok földrész lett
  2020-11-20 19:02:06, péntek
 
  És pont.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szellemváros
  2020-11-18 07:25:57, szerda
 
  Pest. Autóval mentünk, s Kelenföldön tettem le a kocsit, a négyes Metróhoz közel. Onnét aztán tömegközlekedés tömeg nélkül. Sütött a nap, de az emberek szürkék voltak. Maszkban mindenütt. És kevesen. A Duna part üres, minden zárva, már csak a deszkák hiányoztak az ablakokról és a bejáratokról. Még jó, hogy a minisztériumban kedvesek voltak, Pistával is tudtunk váltani néhány mondatot, s együtt ebédeltünk az étkezdében. A városban úgysem ehettünk volna, az éttermek zárva. Én pedig ragaszkodok a főtt ételhez.
Nem lettem vidámabb, pedig azért mentünk, hogy megtörjük az egyhangúságot.
MA is szép idő volt, kicsit takarítottam a kertet, feladatokat adtam a tanítványoknak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma csavargás
  2020-11-17 07:00:05, kedd
 
  Nem lenne kötelező, de elmegyünk Pestre a fiammal. Ránk fér a kimozdulás. Én ma úgysem tanítanék, ez a pesti nap (a kedd), Marcit pedig ki kell mozdítani hazulról. Itt csak depressziós lehet az ember.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 3369 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 127
  • e Hét: 721
  • e Hónap: 1635
  • e Év: 25409
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.