Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Apró nőszirom
  2020-11-29 23:59:14, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Erdők-mezők növényei   
A málna gyógyhatásairól
  2020-11-29 23:54:30, vasárnap
 
 



A málna levelei értékes gyógyhatással rendelkeznek, jelentős mennyiségű flavonoidokat, szerves savakat, C-vitamint és cseranyagot tartalmaznak.

Összehúzó hatása miatt már az ókorban is használták a málnalevél teáját, Néró császár orvosa is említést tesz gyógyhatásairól. Egy 1735-ből maradt feljegyzés szerint mézes málnalevél teával csillapították a lázat, a kiütéseket, és szájüregi vagy szemészeti gyulladásokat is gyógyítottak vele.

A málnalevél tea gyógyhatásai
A málna leveléből kellemes ízű, vízhajtó hatású gyógytea készíthető, mely enyhíti a bélgörcsöket, a gyomorfekély tüneteit, a hányingert és segíti az emésztést. Összehúzó hatású, hasmenés esetén kifejezetten jót tesz a málnalevélből készült tea.

Gyerekeknek adhatjuk hasfájásra, gargarizálásra torokfájás és afta esetén, valamint fogínyvérzésre szájöblögetésként használhatjuk.

Tonizáló hatással van a méh simaizomzatára, így erősíti a tolófájásokat, ezáltal megkönnyíti a szülést. Enyhíti a menstruációs fájdalmat és hatásos gyógyszer fehérfolyásra is.

Immunrendszer erősítő és lázcsillapító tulajdonsága is van. Külsőleg bőrfertőzésekre, szembántalmakra használhatjuk.

Málnalevél tea készítése
Egy csapott evőkanál szárított málnalevelet forrázunk le 2,5 dl vízzel, majd 15 perc után szűrjük le. Fontos, hogy teák szűréséhez ne használjunk fémszűrőt.

Mire használható a málnalevél teája?
vastagbélgyulladás kezelésére fogyasszunk napi egy csészével, amíg a gyulladás el nem múlik,
köszvény ellen is nagyon hatásos napi egy csésze tea, mivel csökkenti a húgysavat,
csökkenti a nátha és a láz kellemetlen tüneteit,
enyhíti a menstruációs görcsöket, erősíti a méhfalat, ezért vetélés kivédésére is használható,
szabályozza a méhizom működését, ezért a megtermékenyített petesejt megtapadása után 12 hétig, valamint szülés előtt és után 2-3 hétig is ajánlatos napi egy csészével fogyasztani a teából,
erősíti a fogakat, a körmöket és a csontokat, védi a bőrt,
a málnalevél teájának zsíroldó hatása van, átrendezi a zsírszöveteket,
elmulasztja a pattanásokat, de a napi egy csésze tea elfogyasztása mellett a bőrt külsőleg is kell mosogatni a málnalevél teájával.

A vérben lévő húgysav kitisztítására az erdei málnalevél teája nagyon alkalmas. Reggel és este fogyasszunk 1-1 csészényit mindaddig, amíg a fájdalom nem múlik (de max. 6 hét). Megelőzésre, szinten tartásra elegendő hetente, két hetente 1-1 csészényivel meginni. A tea egy kicsit izzaszt, és vizeletet is hajt.

A méh izomzatára is kedvező hatást gyakorol. Szabó György ajánlása alapján a pete megtapadása után 10-12 hétig a kismama igyon napi egy csészényi málnalevél teát. Csökkenti a vetélés lehetőségét. Szülés előtti héten pedig napi két csészével ajánlott meginni a szülés megkönnyítése érdekében. Ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében a kismama a szüléskor tágulékonyabb lesz. Szülés után 6 héten át napi egy csészényi tea segít a méh és a kitágult hasi bőr összehúzódásában.

A nemesített változat leveleiben kevesebb jótékony anyag található, ezért teának inkább az erdei málna levelei alkalmasak.

Korlátlan ideig fogyasztható a nap bármely szakában napi egy-két csészével, de kisgyermekeknek ne adjunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ezerjófű gyógyhatásairól
  2020-11-29 23:44:44, vasárnap
 
 



Emésztési panaszokon, gyomor- és bélproblémákon sokféle gyógynövény segíthet, de ezek közül is kiemelkedik az ezerjófű. Magas keserűanyag-tartalmának köszönheti gyógyhatását, májbetegségek, epekő és vérszegénység kezelésére is alkalmas.

Az ezerjófű levele és friss leve közvetlenül fogyasztható, a szárítmányát főzetek, tinktúrák készítésére használják fel. Védett növény, szekoiridoidokat, xantonszármazékokat és értékes növényi immunanyagokat, flavonoidokat tartalmaz.



A flavonoidok természetes növényi festékanyagok, melyeket a növények termelnek védekezésül a kórokozókkal, a káros külső hatásokkal, sugárzással szemben. Ezek az anyagok hasznosak az emberi szervezet számára is, mert ugyanolyan védelmi szerepet töltenek be. Fogyasztásuk védelmet nyújthat például a szív- és érrendszer megbetegedései, a vírusos és baktériumos fertőzések, a máj károsodása és a rosszindulatú daganatok kialakulása ellen is.

Milyen panaszokra ajánlott az ezerjófű?
hasi fájdalom, görcsök,
gyakori puffadás, hasfeszülés,
étvágytalanság, hányinger,
bélrenyheség, székrekedés,
gyomorfájás, gyomorégés,
csökkent gyomorsavtermelés,
epekövesség, epetermelési problémák,
májbántalmak, sárgaság,
vérszegénység.

Az ezerjófű gyógyhatásai
Javítja az emésztési folyamatokat, méregtelenít. Az ezerjófű a lerakódásokat, a feleslegesen felgyűlt folyadékot, a salakanyagokat és méreganyagokat is kihatja a szervezetből.
Erősíti az epe működését, megkönnyíti a zsírok lebontását, ezért a nehéz ételek utáni kellemetlen tüneteket is hatékonyan enyhíti, sőt meg is szünteti.
Kiirtja az emésztőrendszerben megtelepedett és elszaporodott káros gombákat, parazitákat.
Segíti a máj méregtelenítő munkáját, az emésztőnedvek termelését, a zsírmáj és a jóindulatú szövetszaporulatok kezelésére is javasolják fogyasztását.
A szív elzsírosodását, az erek meszes lerakódását is csökkenti. Az idegekről és az érfalakról leválasztja a zsírt, a lerakódásokat, rugalmasan tartja az ereket, hozzájárul a szívbetegségek és az érelmeszesedés megelőzéséhez.
Tisztító, méregtelenítő, nyákoldó hatásával a légzőszervi megbetegedések idején természetes és gyors segítséget hozhat. Csökkenti a lázat, a huruttermelést, oldja a letapadt nyákot. Orrfolyás, hörghurut, arcüreggyulladás, nehézlégzés és asztma esetén teája és kivonatai is jelentősen felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, enyhítik a kellemetlen tüneteket.
Annak is érdemes rendszeresen fogyasztania, aki túlzott izzadástól szenved. Normalizálja a zsíros, izzadékony bőr állapotát, szárító hatásával megelőzi a túlzott verejtékezést. A bőr gombás betegségeire is nagyon hatékony.
Fokozza a gyomorsavtermelést, étvágyjavító hatású.
Aranyér esetén belsőleg alkalmazható, megkönnyíti a székletürítést, kíméli a bélfalakat, a szöveteket.
Immunerősítő hatásával különösen gyermek- és időskorban hasznos betegség vagy műtét utáni lábadozáskor.
Megerősíti a szervezet védekező képességét, gyógyulását, kímélve a gyomrot, a bélflórát.
Hajápolószerként is alkalmazzák fokozott hajhullásra, vagy fejtetvesség megszüntetésére.

Az ezerjófű biztonsággal szedhető gyógynövény, várandósok és gyermekek is fogyaszthatják. Más gyógynövényekkel együtt tovább fokozható kedvező hatása, például gyakran keverik ánizzsal, édesköménnyel, borsmentával, gyermekláncfűvel, bojtorjánnal, kakukkfűvel vagy csalánnal.

Gyomor- vagy bélfekélyben szenvedőknek vagy még nem tisztázott eredetű gyomorsavhiányosoknak nem ajánlott az ezerjófű fogyasztása, csak ha a kezelőorvos ajánlja és állítja be az adagolást!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tüdő egészségéért ( COPD, asztma stb is )
  2020-11-29 23:31:01, vasárnap
 
  A tüdőnk akkor maradhat egészséges, ha eddzük magunkat. Ez erősíti az ellenálló képességünket és megelőzi a betegségeket. Jó hatású a Kneipp-féle felsőtest-lemosás, amikor reggel és este 3-5 percig hideg vízzel mossuk le az átmelegedett testen a mellkast és a hátat. Ehhez a hideg vízzel átitatott mosdókesztyűt felülről lefelé húzzuk. A módszer serkenti a vérkeringést, és jó hatással van az akut és krónikus légúti hurutokra.

Az édeskömény gazdag illóolajakban, és aktivizálja a légutak csillószőreit. Így a lerakódott váladék feloldódik és kiürül, a tüdő újra fellélegezhet. A napi inhaláláshoz főzzünk fel egy liter vízben 2-3 evőkanál édesköménymagot, majd a fedőt levéve lélegezzük be a jótékony hatású gőzt 10 percen át, miközben a fejünkre törülközőt terítünk. Az inhalálás után legalább egy fél órán át ne menjünk a szabadba.

Az inhalálást krónikus gyulladások (bronchitis, köhögés, hurut, asztma) esetén mustáros borogatással egészíthetjük ki. 15 g mustárlisztet keverjünk össze egy liter meleg vízzel. Merítsünk a keverékbe egy mellkasméretű lenvászon törülközőt, csöpögtessük le, és tegyük a mellkasra. Tekerjük be a mellkast meleg frottírtörülközővel. A borogatást 20-30 percig hagyjuk fent. Ötpercenként nézzük meg, kipirosodott-e alatta a bőr. Akkor távolítsuk el a pakolást, és kenjük be a bőrt orbáncfűolajjal.

Bevált házi szer a légutak munkájának serkentésére a lándzsásútifű-szirup. Ezt mi magunk is előállíthatjuk. A szétvágott levelekkel töltsünk meg 2 cm magasan egy üveget, szórjuk meg nyerscukorral. Éjszaka a cukor felolvad, a levelek összeesnek. Másnap megint töltsünk rá 2 cm magas levélmennyiséget, és szórjuk meg cukorral. A folyamatot addig ismételjük, amíg az üveg meg nem telik. Ezek után a palackot tartsuk két hónapon át egyenletes meleg helyiségben. Utána préseljük ki a szirupot, majd hevítsük fel 70 fokra, és töltsük steril palackokba. Köhögés, rekedtség, bronchitis, hurut esetén a szirupot teáskanálnyi adagokban szedjük be. Gyerekeknek is adhatjuk.

Az eukaliptuszolaj felszabadítja a légutakat. Mivel a nyálkahártya a beteg légutak esetén nemcsak gyulladt, hanem száraz is, a legjobb, ha az eukaliptuszolajból néhány cseppet a szobában elhelyezett párologtatóedénybe töltünk.

Tüdőgyógyító gyógynövények

A természet patikájában egy sor olyan gyógynövény található, amely erősíti a tüdőt, illetve segít ennek megbetegedése esetén. Kiváló ilyen esetekben a tüdőfű (Pulmonaria officinalis), amelynek gyógyító ereje elsősorban a benne lévő nagy mennyiségű, oldható kovasavnak köszönhető. A kovasav a vizsgálatok szerint erősíti a tüdő szövetét és javítja rugalmasságát.

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) leveleiben köhögéscsillapító, nyák- és görcsoldó, valamint antibakteriális hatóanyagok találhatók.
Az orvosi ziliz (Althaea officinalis) nagy mennyiségű nyákképző anyagot tartalmaz, a légutak nyálkahártyáját védőréteggel vonja be. Ily módon megvédelmezi a sérülésektől és a fertőzésektől, ami nagyon fontos fertőzésre hajlamos egyéneknél.

Az ánizsmag (Pimpinella anisum) édeskés illóolajat tartalmaz, amely főként anetholból áll. Ez segíti a felköhögést, elsősorban a csillószőröket aktivizálja.

Az ökörfarkkóró (Verbascum thapsiforme) nyák- és szappananyagokat tartalmaz. Ez a növény nem hiányozhat egyetlen köptető teakeverékből sem. A hatóanyagok segítik a sleim felszakadását, enyhítik a köhögési ingert, és védik a légutakat a gyulladástól.

Bodzalé: jól bevált házi szer megfázás esetén
A bodza fekete bogyóiból készült kivonat kiváló házi szer a tüdő és a hörgők megbetegedése esetén. A bodzabogyó gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, szerves esszenciákban és gyümölcssavakban. Természetes hatóanyagai serkentik a légutak szűrőtevékenységét, váladékoldó hatásúak és csökkentik a gyulladást. Mindez enyhíti a légutak ingerlékenységét, és megtisztítja az egész szervezetet. Egy pohár bodzalé evés előtt fogyasztva ellenállóbbá teszi a légutakat, és csökkenti fertőzésekre való fogékonyságukat.

Tüdő- és hörgőtea
A következő teakeverék erősíti a tüdőt és a hörgőket:
- 20 g tüdőfű, erősíti a tüdőt
- 20 g lándzsás útifűlevél, oldja a köhögést
- 30 g orvosi zilizgyökér, védi a nyálkahártyát
- 20 g ánizsmag, tisztít
- 10 g ökörfarkkóró-virág, gyulladáscsökkentő

Naponta háromszor forrázzunk le egy csésze forrásban lévő vízzel egy teáskanálnyit ebből a keverékből. Hagyjuk állni öt percig, szűrjük le, ízesítsük tetszés szerint mézzel, és kortyonként igyuk étkezés után.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A szamócalevél gyógyhatása
  2020-11-29 23:11:43, vasárnap
 
 



Az erdei szamócának nem csupán a bogyói gyógyító hatásúak, hanem a virágai, magvai, levelei is. Egész nyáron gyűjthető. A szamócalevél teáját ihatjuk megfázáskor, a gyomor és a bélrendszer gyulladásos megbetegedései, valamint a máj és a vese betegségei esetén is.

Erdei sétáink során találkozhatunk a zamatos erdei szamócával. A rózsafélék családjába tartozó gyümölcs termése amellett, hogy finom, sok C-vitamint tartalmaz.

Ennek az ízletes erdei gyümölcsnek a levelét, virágát, termését és a gyökerét is hasznosíthatjuk gyógynövényként gyógyászati célokra. Termését csak éretten érdemes leszedni, mivel a szamócának nincs utóérése. Legfinomabb a déli napsütésben leszedett gyümölcs.

A kifejlődött, egészséges leveleket egész nyáron lehet gyűjteni.

Az erdei szamócának a levele cserzőanyagokat, kávésav származékokat, flavonoidokat, nyomokban illóolajat, 40-100 mg C-vitamint és jelentős mennyiségű ásványi sót, főleg káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz. Fogyasztása táplálkozás-élettani szempontból is előnyös. Az alacsony energiatartalmú, magas sav-, cellulóz- és vitamintartalmú szamóca étrendi hatása kiváló. Anyagcsere-élénkítő és étvágyfokozó hatása is van.

A gyógyító hatás megőrzéséért a leveleket először 3-5 órán keresztül fonnyasszuk, hogy elveszítsék a nedvesség egy részét és puhává váljanak. Azután a leveleket gyúrjuk puhára a tenyerünkben, amíg nedvesek, ragadósak nem lesznek. Így tegyük egy kartondobozba, felülről takarjuk be nedves ruhával és hagyjuk állni 7-9 órán át, majd rakjuk szét őket és szárítsuk meg.

A levél szárításakor ügyelni kell arra, hogy a fonnyadó levelekben káros anyagok keletkeznek, amely csak a száraz levelekből tűnik el.

A levelek így előkészítve igen finom, aromás, intenzíven festett forrázatot adnak, kellemetlen fűszag nélkül.

Az erdei szamóca levelének forrázatai és főzetei véralvasztó, erős fitocid (mikrobaölő) hatásúak, emellett csökkentik a vérnyomást, javítják a szívműködést, és használják gasztritisz, kolitisz esetében is.

Milyen betegségek esetén javasolt az erdei szamócalevél teája és hogyan készítsük el?

Érelmeszesedés, hipertónia, ödéma: 1 evőkanál felaprított friss erdei szamóca levelet vagy 2 teáskanál szárazat öntsünk le egy pohárnyi forró vízzel, lefedve hagyjuk állni egy órán át, szűrjük le, és a maradék leveleket nyomkodjuk ki. ¼ pohárnyi forrázatot fogyasszunk 3-4 alkalommal naponta fél órával az étkezés előtt.

Vérzések, erős menstruáció: 2 evőkanál felaprított friss levelet virágokkal és zöld termésekkel együtt (vagy 3 teáskanál szárított levelet) öntsünk le egy pohárnyi forró vízzel, forraljuk fel, hűtsük és szűrjük le és nyomkodjuk ki. A nap során apró kortyokban fogyasszuk el, igyuk a vérzés abbamaradásáig.

Fogínygyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, mandulagyulladás: 3 evőkanál felaprított friss levelet öntsünk le 0,5 l forró vízzel, tartsuk takaréklángon 3-5 percig, hagyjuk állni egy órán át, majd szűrjük le és nyomkodjuk ki a maradékot. A főzetet a szájüreg és garat öblögetésére használjuk naponta 4-5 alkalommal.

Gennyes sebek, fekélyek: Forrásban lévő, lobogó forró vízzel forrázzuk le egy marék friss vagy szárított erdei szamóca levelet és tegyük a felsértett felületre, rögzítsük kötéssel. A kötést naponta cseréljük. Lehet forrázatot is készíteni: 3 g megszárított szamócalevelet leforrázunk 400 ml forró vízzel, állni hagyjuk, és borogatásként használjuk vérző és levező sebekre, valamint öblögetésre rossz szájszag esetében.

Megfázás: 1 evőkanál felaprított szamócalevelet leöntünk egy pohárnyi forró vízzel, állni hagyjuk 2 órán keresztül, leszűrjük. Vizelethajtóként is segít ez a tea ízületi megbetegedéseknél és húgykő esetében.

A Magyarországon őshonos, erdei szamócának és földiepernek is hívott szamóca főként abban különbözik a kerti ágyásokban megtalálható, termesztett epertől, hogy a gyümölcse sokkal kisebb, ugyanakkor éppúgy nagyon ízletes és édes.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A lósóska gyógyhatásairól
  2020-11-29 23:04:38, vasárnap
 
 



A lósóska egy méltatlanul elfeledett gyógynövény. Természetgyógyászok véleménye szerint, jótékony hatása egy fél gyógyszertárral felér.

A magyarság körében régi idők óta ismert, úgy táplálékunk részeként, mint igen fontos gyógynövényként is.

Már Dioszkoridész (i.e. I. század) is vérhas ellen ajánlotta a magját. A lósóskát kolostorok gyógykertjeiben is termesztették.

Kora tavasszal a zsenge leveleit töltike készítésére használhatjuk, de igen finom főzelék és saláta is készíthető belőle.

A lósóska minden része igen erős baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik, ezért gyógyítás céljára levelei, gyökere és a magok is egyaránt felhasználhatók.



Horhi Mélius Péter az 1578-as évek ,,HERBÁRIUM" című könyvében így ír a lósóskáról?

,,Savanyú természetűek a sóskák, hegyes Lapuk, ezért szárasztó és hidegitők.

A Lapuknak a levele, gyökere lágyító, a magvai szorítók.

A lapunak a gyökerit, levelit ha megtöröd és megfőzzed mézes vízben, azt iszod, sárgaságot gyógyít. Jó hideglelés ellen innya, és a vizébe ruhát mártani az ember veséjére, homlokára tenni.

Szirupot a sóskából így csinálj:
Ez igen jó a hideglelőknek. Vedd a sóskának succusát, azaz megtörvén a levelét, gyökerét szárát Mozsárban, facsard ki vagy három messzelt, ezt tedd egy mázos fazékba, vess két font vad mézet belé, forrald meg ezt, add innya a hideglelőnek, ez hasznyál.

Külsőleg:
A lapunak vedd vizét, főfájás ellen jó. Succusával a varat mosni igen jó, a viszketés is elmúlik."


Kísérletek bizonyították a lósóska baktériumokkal és gombákkal szembeni antibiotikus hatását.
Többek között a vérhas, Salmonella és Staphylococcus baktériumokkal szemben bizonyult hatékonynak magja és levele.

Régi adatok állnak rendelkezésünkre daganatellenes alkalmazásáról és hatásáról, amelyet újabb kutatások is megerősítettek.

Hogyan készítsünk lósóska teát?
Két evőkanál lósóska magot forrázzunk le 2 deci vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.
Két-háromszor napjában igyunk meg egy ilyen adagot, a hasmenés súlyosságához igazodva.
Más eredetű bélhurutban (enterokolitiszben) is ajánlott.

Mit tart felőle Bernáth Jenő:
A Rumex nemzetség fajai (számuk majdnem 200-ra tehető) szinte minden földrészen előfordulnak, a hazánkban élő fajok nagy része gyomnövény.

A terméseket érett állapotban (július-augusztus) kézzel lehúzzák a magszárról, majd fedett szellős helyen kiterítik.
A gyökérdrog gyomor- és bélhurut esetében hatásos, gyenge hashajtó. A termés drog viszont hasmenés csillapító. A drogok baktériumok fejlődését gátló hatása kísérletileg bizonyított.

Termése gyermekeknél is biztonsággal alkalmazható!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Uborka gyógyhatásairól
  2020-11-29 22:56:21, vasárnap
 
 



Egyre több a bizonyíték, hogy az uborka tele van olyan tápanyagokkal, amelyek még a legveszélyesebb betegségekkel is felveszik a harcot.

Egyedülálló kovasav tartalma miatt ez a növény hasznos a haj és a bőr minőségének javítására. Az uborka rendszeres fogyasztása segít eltávolítani a méreganyagokat és hidratálja a testet is.

Nagyon nagy a víztartalma, belülről méregteleníti és tisztítja a bőrt. Már néhány nap után látszik a különbség. A hajra is nagyon pozitív hatással van.

Serkenti az emésztést, fogyaszt, mert nagy a rosttartalma, minimális a kalória benne, és jobban hidratál, mint bármilyen étel.

A rossz lehelet egy gyakori egészségügyi probléma, amely sok embert érint. Tökéletes megoldás erre az uborka, mivel fogyasztásával megszűnik a rossz lehelet. Erőteljes antibakteriális tulajdonságaival az uborka megöli a baktériumokat, amelyek a rossz leheletet okozzák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A valeriána gyógyhatásairól
  2020-11-29 22:41:47, vasárnap
 
 


A valeriánát vagy ismertebb nevén macskagyökeret nemcsak a cicák szerethetik: kiváló segítség alvási nehézségek esetén, de persze nemcsak erre jó!

A valeriána (Valeriana) vagy macskagyökér több, mint 2 ezer éve használatos az emberek körében.

Már az ókori görögök is alkalmazták - szorongáscsökkentésre, alvás elősegítésére, fájdalomcsillapításra, sőt emésztésserkentőként is. A középkorban különösen népszerű volt, szinte minden gyógyító főzetbe belerakták. Az indián telepesek a sebekre por formájában alkalmazták a gyökeret. A 17. században egy neves angol herbalista, Nicholas Culperer köhögésre is ajánlotta.

A gyógynövény a mácsonyavirágúak rendjébe és a loncfélék családjába tartozik. Közel 250 faja létezik: ezek közül Európában 20 él, hazánkban pedig négy. Az orvosi macskagyökér vagy Valeriana Officinalis Európában és Nyugat-Ázsiában érzi magát a legjobban. A nyirkos talajt szereti és leginkább a 2000 m tengerszint feletti magasságot. Lágyszárú, évelő növény, mely akár 1,5 méter magasra is megnő, virágai fehérek vagy rózsaszínek, májusban és júliusban virágzik. Ám nem ernyős virágában van ennek a gyógynövénynek a titka, hanem a gyökerében.

A macskagyökér elnevezés onnan származik, hogy a gyógynövény barna gyöktörzsének jellegzetes illata vonzza a macskákat: izgató hatással van rájuk, szívesen dörgölőznek a növényhez, valóságos kábulatot, sőt, idővel függést idéz elő náluk. A gyökeret a macskák el is fogyasztják, az emberek számára azonban a növény igen kellemetlen szagú.

A valeriána növényt a természetgyógyászatban gyökere miatt használják: valerénsavat tartalmaz. A gyógynövény illóolaja piridin-származék, mely bizonyos rovarok számára feromon.

A macskagyökér kivonatában levő valerénsavak olyan enzimeket képesek befolyásolni és gátolni, melyek szerepet játszanak a gamma-amino-vajsav lebontásában. A gamma-aminovajsav koncentráció növekedése általános szeditációt okoz a központi idegrendszerben, vagyis közepes mértékű és enyhe alvászavar esetén hatékony. A kutatók arra is rájöttek, hogy az állatkísérletekben a macskagyökér kivonatanyagai központi tompító hatással bírtak, izomrelaxálóként működtek.

Hogyan hat a valeriána?
A macskagyökérnek van néhány igen jótékony tulajdonsága. Az ember gyorsabban elalszik a hatására. Javítja az alvás minőségét is. Idővel egyre hatékonyabb lesz, tehát rövidtávon célszerű minden este alkalmazni. A leghatásosabb álmot hozó szernek tartják.

A valeriána gyökér nyugtató, feszültségoldó hatású. Használják fejfájás, álmatlanság, izomgörcs, szívidegesség, ingerlékenység, bélirritáció esetén is. Enyhe görcsoldó. Külsőleg alkalmazva sebekre, fekélyekre és ekcémára is gyógyír. Májbetegeknek alkalmazása nem ajánlott!

A valeriána hatóanyagai számos gyógyszer alapját képezik, használják a macskagyökér kivonatait gyógytea, gyógyító fürdő, tinktúra formában is. Komlóval együtt alkalmazva is hatékony.

A valeriána gyógyhatását a szakemberek a gyógyszereknél biztonságosabbnak tartják - a következtetésre összehasonlító kísérletek után jutottak. Ha ugyanis valaki gyógyszert szed, hozzászoktathatja szervezetét, és egyre nagyobb adagokra szorul, majd pedig, ha leteszi a gyógyszert, elvonásai tünetektől szenvedhet. A macskagyökér fogyasztása ugyanakkor nem okoz függést és nem jár elvonási tünetekkel sem, ha elhagyjuk.

Fontos viszont tudni, hogy a valeriána hatása összeadódik más gyógyszerekkel és az alkohollal, ha együtt alkalmazzuk őket. Ne használjuk tehát más altatókkal. Alacsony dózisban kezdjük alkalmazni, majd növelhetjük az adagot pár nap után. Biztonságosnak tekinthető 4-6 hétig tartó alkalmazásnál.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Illóolaj, mely képes visszafordítani a rákos daganatokat
  2020-11-29 22:35:02, vasárnap
 
  A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a keresztény hagyomány szerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz a kisded Jézusnak.

A tömjén egy olyan aromás faolaj, mely hatékony kezelési módszer lehet a húgyhólyagrák, petefészekrák és tüdőrák legyőzésében.

A tömjén fogalma emlékezetek óta összefonódik a spiritualitással. Az ókorban valamennyi templomban égették, hogy kiűzze, távol tartsa a gonosz erőket és megtisztítsa a teret.

A mai alternatív orvoslás is használja a tömjént, mint gyógyszert. Sikerült ugyanis azonosítani az olibanum hatóanyagait, az alfa- és béta-boswellinsavat, valamint más pentaciklikus triterpénsavakat. Ezek gyulladásos folyamatok gátlói; antibakteriális és közvetlen gombaölő hatásuk is van.

Laboratóriumi kísérletek szerint a tömjén gyógynövény. Boswellia carteri (fenyőtömjén) dúsított kivonatát tesztelték az emberi hólyagráksejteken és a normál hólyagsejteken. Az olaj visszaszorította a rák növekedését, és olyan mechanizmusokat aktivált, melyek elpusztítják a veszélyes sejteket.

Egy tanulmány szerint a tömjénolaj képes megkülönböztetni a hólyagráksejteket és a normális urotheliális sejteket a tenyészetben. Az olaj visszaszorította a sejttúlélést, és apoptózist (sejthalált) vált ki a tenyésztett húgyhólyagrák sejtekben.

Dr. Hsueh-Kung Lin, az Oklahoma Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint: - A tömjénolaj olcsó alternatív terápiás megoldást kínálhat a jelenleg húgyhólyagrákban szenvedő betegek számára.

A csodálatos illat, amely lenyűgöz téged, a tömjén aromája nyugtató és élénkítő. Citrusos és kámforos, világos és kissé fűszeres. Megnyugtatja az idegeket és felébreszti az érzékszerveket.

A mai orvosok is elismerik a tömjénolaj számos gyógyító tulajdonságát, miszerint
jótékony hatással van a sebekre, izomhártyákra,
segít megtisztítani a tüdőt a váladékoktól, gyógyítja a légúti betegségeket, a hörghurutot,
segíti az emésztést,
gátolja a nemi szervek fertőződését, a hólyagbántalmakat,
alkalmazható mellgyulladásnál, méhkezelésre, szülés utáni fájdalmak enyhítésére,
segít megszabadulni a lelki szorongásoktól, gondterheltségtől, visszaadja a lélek erejét,
támogatja az energia összpontosítását, fokozza az elmélyülést.

Az ókorban az arannyal és egyéb drágakövekkel egy rangban álló illatszer volt, ezért a hatalom jelképének is számított. Nem egyszer tört ki viszály, hogy mely uralkodó szerezze meg a kizárólagos forgalmazás jogát. Sába királynője számított az egyik legnagyobb szállítónak, emiatt vállalkozott veszélyes útjára Salamon királyhoz. Az ókori kínaiak a lepra, és a tüdővész ellenszerének tartották, de keleten és nyugaton egyaránt használták légzőszervi megbetegedések, reuma, bőrbajok, vérbajok, vesebetegségek gyógyítására.

A mesés kelet növényei igazi luxuscikknek számítottak akkoriban, amelyek nem csupán a különböző vallásos szertartások elengedhetetlen kellékei, hanem gyógyhatású készítmények alapanyagai is voltak, sőt azok a mai napig.

A tömjén kivonat mellékhatások nélkül alkalmazható, akár nagy dózisban is. Maga a tömjén őrlemény azonban nem, mert vannak benne olyan fitokémiai anyagok is, amik nagy mennyiségű bevétele már jelentős gondokat okozhat az emberi szervezet számára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Rozmaring és az oregánó
  2020-11-29 22:25:57, vasárnap
 
  A rozmaring és az oregánó csökkenti a vércukor szintet és megelőzi a diabéteszt .

A diabétesz a fejlett országokban népbetegségnek számít. Keveset mozgunk, több kalóriát és ráadásul egyre több finomított élelmiszert fogyasztunk.

Nagyanyáink korához képest több százalékkal nőtt a megbetegedések száma. A rozmaring és az oregánó frissen fogyasztva segít megelőzni ezt a betegséget. Mindkét növény egy úgynevezett dipeptidil-peptidáz-IV enzimet tartalmaz, amely serkenti az inzulin termelését.

A nagyon magas liszttartalmú olasz konyhákban előszeretettel használják ezt a két zöld fűszert. Hiába tésztafogyasztók az olaszok, hagyományos nemzeti konyhájuk, a rengeteg paradicsommal, vörösborral és zöld fűszerekkel úgy alakult ki az évszázadok során, hogy a gabonafélék miatti megemelkedett vércukor szintet más anyagokkal ellensúlyozták.

Ne csak a pizzát tanuljuk el tőlük, hanem az egész rendszert, ami náluk nagyon jól működik. Az olaszok kitalálták, hogy bírja feldolgozni szervezetük a rengeteg búzát.

Ez a két zöld fűszer szárított formában a jótékony enzimből sokkal kevesebbet tartalmaz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 692 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2687
  • e Hét: 12801
  • e Hónap: 26550
  • e Év: 231251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.