Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Kék Delphinium
  2020-11-04 23:13:03, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Vitamin-és ásványianyag hiánybetegségek
  2020-11-04 22:50:40, szerda
 
  A vitaminok és az ásványi anyagok olyan táplálék komponensek, melyekből kis mennyiség elegendő a szervezet egészséges működésének fenntartásához.

A kiegyensúlyozott, sokoldalú táplálkozás elegendő mennyiségben szolgáltatja az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot, ezért kiegészítésre (vitamin és/vagy ásványi anyag tabletták) nincs szükség. A hiánytünetek az illető vitamin vagy ásványi anyag függvényében különfélék lehetnek, de általában nem tapasztalhatók egyértelmű vagy jellemző elváltozások, amíg a hiány nem jelentős.

A vitamin-és ásványianyag hiánybetegségek fontosabb tünetei

A vitaminhiány:
Farkasvakság, szemszárazság (xerophtalmia, fényérzékenység), szaruhártya-lágyulás (szemlencse-károsodás, vakság).

B1 vitamin (thiamin)-hiány:
Fáradtság/gyengeség.
Beri-beri (hasmenés, duzzadt bokák, lábak, érzéketlenség, izomsorvadás és fájdalom, szívelégtelenség).

B2 vitamin(riboflavin)-hiány:
Fáradtság/gyengeség.
Repedezett ajkak, fekélyek a nyelven és a szájzugokban.
Gyenge látóképesség, fényérzékenység.

B3 vitamin(niacin)-hiány:
Fáradtság/gyengeség/aluszékonyság.
Pellagra (vörös/pikkelyes/hámló/fekélyes bőr, fekélyes/duzzadt nyelv/száj, hasmenés, lelki zavarok.).

B5 vitamin(pantothénsav)-hiány:
Fáradtság/gyengeség, álmosság.
"Égő láb" szindróma (a lábak bizsergése és zsibbadása), izomgörcsök, fejfájás.
Hányinger/hányás, gyomorfekély.

B6 vitamin (piridoxin- hiány):
Fáradtság/gyengeség, rossz étvágy, hányinger.
Vörös/pikkelyes/hámló bőr az orr és az ajkak körül, fekélyek a szájzugokban.
Érzéketlenség, az egyensúlyérzék zavara/vibráló érzés.
Vérszegénység.

B12 vitamin(cianokobolamin)-hiány:
Fáradtság/gyengeség.
Vészes vérszegénység (sárga arcszín, fekélyes nyelv, emésztési zavarok a gyomornedv savhiánya miatt, érzéketlenség/a végtagok bizsergése, lelki zavarok).

Biotinhiány:
Fáradtság/gyengeség, étvágytalanság.
Hajhullás.
Fekélyes nyelv/száj, bőrkiütések.
Folsavhiány:
Fekélyes nyelv/száj.
Gyermekeknél növekedésben való visszamaradás.
Vérszegénység

C vitaminhiány
Skorbut (duzzadt/puha/vérző íny, kilazult fogak, orrvérzések, bevérzések a bőrben vagy a nyálkahártyákon, végtagfájdalmak, egyéb fájdalmak).
Vérszegénység.

D vitaminhiány:
A gyermekekben angolkór (deformálódott koponyacsontok, "tyúkmell"/kiálló szegycsont, púposság, görbe vagy X lábak, duzzadt ízületek).
A felnőttekben csontlágyulás (csontfájdalmak, puha csontok/spontán csonttörések, gerinctörés).

E vitaminhiány:
Ingerlékenység csecsemők esetében.
Korai bőröregedés/hajhullás.

K vitamin hiány
Csökkent véralvadási képesség (vérző ínyek, orrvérzések, vérszivárgás a sebekből, vér a vizeletben/székletben, vérzések az agyban).

Kalciumhiány:
Gyenge csontok, fogak.
Izomgörcsök/egyéb görcsök, rohamok.

Fluoridhiány:
Elszíneződött/szuvasodásra hajlamos fogak.

Jódhiány:
A gyermekeknél testi/szellemi visszamaradottság.
A felnőtteknél golyva (megnagyobbodott pajzsmirigy a nyak elülső részén).

Vashiány:
Fáradtság/gyengeség.
Száraz/vékony bőr, fekélyes nyelv/száj.
Vashiányos vérszegénység.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Szív és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése
  2020-11-04 22:05:25, szerda
 
  Ma hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek vezető helyen szerepelnek a halálokok között. Továbbra is a férfiakat érinti jobban, de sajnos a hölgyek is egyre nagyobb számban válnak érintettekké. Ebben szerepet játszhat a menopauza is, amikor csökken az ösztrogén nevű hormon mennyisége a szervezetben, és ezzel párhuzamosan a védő szerepe is mérséklődhet. Ez is oka lehet annak, hogy ebben a korban egyre több nő szenved valamilyen szívbetegségben vagy érrendszeri problémában.

Ezért is kell odafigyelni az egészséges életvitelre, azaz különös gondot szükséges fordítani a helyes táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra. A cikkben kiderül, hogy mit tehetünk még annak érdekében, hogy elkerüljenek bennünket a szív- és érrendszeri betegségek.

A gyümölcsök alapvető részei az egészséges táplálkozásnak. Egészségvédő szerepüket régóta kutatják, hiszen nagyon sok olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek hatékonyak a fertőzésekkel és a betegségekkel szembeni küzdelemben. Ilyen pozitív hatása van a bogyós gyümölcsöknek is, amelyek színét az antocián nevű vegyület adja. Az antciánok olyan antioxidánsok, amelyek többek között védelmet nyújthatnak a káros hatású szabad gyökökkel szemben.

Ezek a hasznos antioxidánsok sok zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók, ezek adják a növények pirosas, kékes vagy lilás színét.

Milyen gyümölcsökben található nagy mennyiségben antocián?
Leginkább a szederben, a fekete áfonyában, a málnában és a vörös áfonyában fordul elő.

A bogyós gyümölcsökkel és az antociánokkal kapcsoltban sok kutatást végeztek. Megállapították, hogy azok esetében, akik rendszeresen fogyasztják őket, sokkal kisebb az esély a szívkoszorúér-betegség kialakulásának, ellentétben azokkal, akiknek nem szerepelnek az étrendjükben.

A bogyós gyümölcsökben található antociánok nagyon hasznosak a szervezet számára, hiszen hosszú távon nemcsak a szív, hanem az érrendszer egészségét is védik, és ezzel hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásának megakadályozásához is. Rendszeres fogyasztásuk esetén fontos szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, főként a szívroham, a stroke és az érelmeszesedés esetében hasznosak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A cink hasznossága a szervezetben
  2020-11-04 22:02:37, szerda
 
 



A cinknek sok egészségügyi probléma megakadályozásában van kiemelkedő szerepe. Csökkenti a káros hatású szabad gyökök számát és javítja az immunrendszer működését, illetve rendszeres fogyasztásával megelőzhető a sejtek degenerációjának kialakulása. A cinknek nagyon fontos szerepe van az immunsejtek működésének fellendítésében, és aktiválja a T-limfocitákat is, így a védelmi rendszerünk eredményesebben tud megküzdeni a kórokozókkal, azaz a vírusokkal és a baktériumokkal szemben.

Ha meg vagyunk fázva vagy influenzásak vagyunk és cinket fogyasztunk, jelentősen lecsökkenhet a kialakult betegség időtartama, és a tünetek is sokkal enyhébbek lesznek. Egy kutatás eredménye azt mutatja, hogy megfázás és influenza esetén mintegy 48 órával, azaz két nappal is lecsökkenhet a betegség ideje.

A cink antioxidáns hatással is rendelkezik, azaz eredményesen küzd meg a káros hatású szabad gyökökkel szemben, így csökkentve a szervezetben az oxidatív stressz kialakulásának esélyét.

Sok kutatás született ezzel az ásványi anyaggal kapcsolatban. Az egyik tanulmányban azt írták le, hogy a cink hatására csökken a szervezetben az oxidatív stressz markereinek a száma. Azoknál a vizsgálati alanyoknál, akik cinket tartalmazó kiegészítőt kaptak, sokkal alacsonyabb volt a szervezetükben a gyulladásos citokinek száma.

Azt is megjegyezték, hogy a cinket kapó résztvevők kisebb eséllyel betegedtek meg és kaptak el különféle fertőzéseket, szemben azokkal, akiknek nem adtak cinkpótlást. De az is bebizonyosodott, hogy ez az ásványi anyag csökkenti az artériák elzáródásának kockázatát, ami egyébként a szívinfarktus vagy az agyvérzés kialakulásához is vezethet.

A cink fontosságát az is jól mutatja, hogy a vizsgálatok szerint segíthet egyes rákos betegség esetében a tüneteket enyhíteni, sőt akár a gyógyulást is támogathatja. A nyelőcsőrák esetében megállapították, hogy a cink csökkenti az újabb rákos sejtek kialakulását.

Amennyiben cinkhiány áll fenn a szervezetben, súlyos egészségügyi problémák, betegségek alakulhatnak ki. Akár depresszió, impotencia vagy kognitív problémák hátterében is cinkhiány állhat, de a sebgyógyulás is lassabb, amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben.
Forrás : Gyógyszer nélkül Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tökmag gyógyhatásairól
  2020-11-04 19:23:12, szerda
 
 



A tökmag megöli a rákos sejteket, javítja az alvást és a látást

A tökmag olyan összetevőket tartalmaz, amelyek megölik a rákos sejteket, javítják a látást, kiválóan alkalmasak a mentális és a fizikai egészség fenntartására.

A tökmag gyulladás gátló hatással rendelkezik, rendkívül hatékony különböző típusú rákos daganatok elpusztításában.

A menopauzás nőknek naponta kellene fogyasztani ezeket a magokat annak érdekében, hogy az emlőrák kialakulásának esélyét 23%-kal csökkentsék.

A tökmag nagy mennyiségű fehérjét, mangánt, káliumot, foszfort és a cinket is tartalmaz, melyek döntő fontosságúak az immunrendszer számára. Javítja az alvást, a látást, a hangulatot, a bőr minőségét, és segít lefogyni.

A tökmagból sajtolt olaj rendkívül fontos gyógyszer prosztatarák ellen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ricinusolaj és használata
  2020-11-04 19:17:01, szerda
 
 



A ricinusolaj használatától visszanő a szempilla és a szemöldök

A ricinusolaj Omega- 9 zsírsavakban gazdag, ezáltal táplálja a hajat és a hajhagymákat, valamint a szőrtüszőket a test minden pontján.

A ricinusolaj nagyon hatékony a haj, a szempilla és a szemöldök megerősítésére, és növekedésének serkentésére. Az olaj E-vitaminban, ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag, erős antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A fő ok, a ricinolénsav, ami miatt csodálatos hajnövesztő hatása van. Ez a sav híres a fertőzések, gombák, mikrobák és penészgombák elpusztításáról. Ezáltal visszaadja a hajhagymák egészségét.

Már régóta bizonyított, hogy segít megerősíteni a hajszálakat, és serkenti a hajnövekedést, ehhez nincs másra szükséged, csak hogy néhány csepp ricinusolajat dörzsölj be a fejbőrödbe.

A ricinusolaj serkentheti a nyirok áramlását is. Nincs más gyógymód, amely a nyirokkeringést helyileg annyira serkentené, mint a ricinusolaj.

Az olaj erős gyulladásgátló tulajdonságokkal bír, ami nagyon hasznos az emésztő rendszer számára, fogyasztása megszünteti a bélgyulladásokat is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Levendula gyógyhatásairól
  2020-11-04 19:12:11, szerda
 
 



Orvosilag bizonyított a levendula jótékony hatása

A levendula felhasználás módja szerint lehet a tiszta illóolaj közvetlenül vagy bázisolajokhoz adagolva, krémekbe, kenőcsökbe adagolva aromaterápiában felhasználva, relaxáló fürdőben, gyógyteában, illatpárnában.

A valódi levendula (lavandula angustifolia) vízgőz desztillációval előállított tiszta illóolaja (Lavandulae aetheroleum) az 1800-as évek végétől hivatalosan is szerepelt a Magyar Gyógyszerkönyvekben, fő hatóanyagai a linalool és a linalil-acetát.

A levendulának - elsősorban illóolajának - antiszeptikus, tehát fertőzés-, gyulladásgátló, bakteriális, gombás fertőzést csökkentő jótékony hatása ismert. Eredményesen felhasználható aknés, pattanásos bőr kezelésére, körömgombára, kisebb sebek, horzsolások kiegészítő kezelésére. Több gyógykenőcs is tartalmazza ahol ízületi bántalmak, gyulladások, sportsérülések kiegészítő alkotórésze. Csökkenti a bélgörcsöket, nyugtatja az emésztőrendszert.

A másik fő használati területe a tiszta levendulaolajnak, hogy nyugtatólag hat az idegrendszerre, ezért jól használható feszült idegek és stresszes szorongás, migrén, fejfájás, depresszió, álmatlanság, ideges kimerültség és nyugtalanság kezelésére.

Milyen kísérleteket végeztek és milyen eredmények születtek?

Antiszeptikus hatás
Az elvégzett kutatások igazolták a valódi levendulaolaj fertőzésgátló, gyógyító antiszeptikus hatását, többek között dermatofita gombák (ez okozza a körömgombát) ellen is hatékonynak bizonyult. Állatkísérletekkel igazolták a simaizomgörcs oldó (gyomor, bélrendszer, vese, epe, kiválasztószervek) hatását.

Idegrendszerre gyakorolt hatása
Állatkísérleteket végeztek patkányokon amikor is patkányagyból vett minták alapján (GABA-A receptor, ami a központi idegrendszer fő gátló neurotranszmittere), kis dózisú levendulaolaj fokozta a GABA-A receptorok aktivitását. Több nyugtató, szorongásoldó (barbiturát, benzodiazepin) gyógyszer hatása ugyanezen a mechanizmuson alapszik. Szintén állatkísérletek igazolták a gyorsabb elalvást, és a hosszabb alvásidőt.

Képalkotó eljárásos vizsgálatok igazolták, hogy a levendula illóolajának belélegzése hat az agy érzelmekért felelős, limbikus rendszerére, befolyásolva ezzel a hangulatot, közérzetet.

EEG kísérletek bizonyították, hogy belégzéssel az illóolaj komponensek eljutnak a központi idegrendszerbe, arra nyugtató hatással bírnak, sőt a bőrön keresztül bemasszírozott olaj bejut a véráramba.

Vizsgálatokat végeztek a levendula kivonatok illetve illóolaj biztonságával kapcsolatosan és több kísérlet alapján nem bizonyult toxikusnak.

A levendula illóolaja egyike azoknak az olajoknak, amelyek tömény állapotban sem irritálják a bőrt, általában nem okoz allergiás reakciót a bőrön. A tiszta levendulaolaj használható belsőleg is gyomor- és bélpanaszokra, pár cseppet tegyünk kockacukorra, de azért készüljünk fel, az ízhatás erősen érdekes lesz.

A fenti vizsgálatokat ellenőrzött minőségű vízgőz desztillációval előállított 100%-os tiszta illóolajokkal végezték, a jótékony hatások is ez esetben működnek csak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Naspolya gyógyhatásai
  2020-11-04 17:13:37, szerda
 
 



A naspolya viszonylag ismeretlen gyümölcs nálunk, legalábbis kevesen fogyasztjuk rendszeresen. Érdekes, barnás külső héja, csipkés csücske jellegzetes, és legtöbbször lekvár készül belőle.

Sokak szerint Japánból, mások szerint Kínából származik - ezek szerint a Távol-Kelet az biztosra vehető. A rózsafélék családjába tartozik, az alma, körte és a birs rokona. Latin neve: Mespilus Germanica.

Élettani hatásai:
- a naspolyafa terméséből és leveléből a szájüreg és a garat gyulladásait gyógyító termékek készülnek
- bélbetegségekre is megoldást nyújthat
- a fájának kérgéből főtt teát a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra használják
- a magjáből főtt teát pedig vesekő kezelésére isszák

100 grammja 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz
rengeteg pektin van benne, ezért lekvárokat és gyümölcszselét készítenek belőle legtöbbször
energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm
magas a vastartalma, és cserzőanyagtartalma is jelentős

Lekvárnak elkészítve nem kell a héját, magvait sem eltávolítani, hanem kilónként négy deci víz hozzáadásával főzzük, amíg szét nem esnek a gyümölcsök. Szitán átnyomjuk, azután hozzáadjuk a cukrot, azzal együtt sűrűre főzzük. Üvegekbe téve száraz dunsztba helyezzük. Tehetjük sütikbe, krémekbe, adhatjuk édességekhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Áldjon meg Téged az Úr ...
  2020-11-04 13:24:20, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Ézsaiás 48.17
  2020-11-04 13:22:56, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 692 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 587
  • e Hét: 6943
  • e Hónap: 20692
  • e Év: 225393
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.