Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Érints meg! - 2020
  2020-12-31 07:37:07, csütörtök
 
  Találkozol ismerősöddel, régen láttad. Nyújtod a kezed. Ő tétovázik, majd azt mondja, hogy ne haragudj, de félek. És zavartan elkezdetek beszélgetni valamiről, s aztán odébbállsz. Amúgy is el van takarva az arcod. Húzogatod a maszkod, hogy megdörzsöld az orrodat, s beszállsz az autóba, s percek múlva ébredsz rá, hogy elfelejtetted levenni. Pedig egyedül vagy.
Akivel összeölelkeztél eddig, most nem teszed. Már kísérletet sem teszel rá. Járvány van. Nem érzed arca melegét, keze, érintése nyelvét nem beszéled többé.
Meghaltál. Azon töprengsz, hogy ebből a érintésmentes halálból lesz-e feltámadás? Érzed-e még valaha azt az illatot, amely olyan sokat mondott el, amely emberivé tett.
Vagy a jövő a virtuális borzalomé? Ez a jéghideg jövő előszele érintett meg 2020-ban.
Nagy László jut eszembe, utolsó interjúja. Csókoltatja a jövő emberét, ha annak lesz még emberi arca.
Ez az arc mosódott el a maszkok alatt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Teljes csöndben
  2020-12-30 18:47:00, szerda
 
  Napok óta idehaza, csak vásárolni megyünk ki. A kutyával játszok, rakosgatom a pincét, sok szemetet kidobtam. Ma a Kaláka Club könyvét kezdtem el szerkeszteni, azonosítottam a fotókat és a beszédeket. Sokat heverészek, s eszegetek is. A leadott kilóimból visszavettem egy keveset.
Vidra Jakab után nyomozok, aki nyilas körzetvezető volt Mosonmagyaróváron, s több ember halála szárad a lelkén. Jó lenne, ha ezt a korszakot is kutatta volna kutatná valaki Óváron, bár erre csekély a remény.
Annyit már tudok, hogy elszelelt az utolsó pillanatban, s Pokingban dekkolt egy táborban,s Amerikába került. Kár. A nyakkendőt bőven kiérdemelte
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tíz perc
  2020-12-29 06:55:17, kedd
 
  A múltkor említettem, hogy nyaki ultrahangra kaptam beutalást, s végül időpontot februárra Mosonmagyaróváron. Miután jól kiakadtam, kerestem maszek klinikát. Tegnap Győrben voltam, 12 óra 40-re volt időpontom, s már fél 12 után szólítottak. 12 ötvenkor készen voltam szakvéleménnyel ellátva. Fizettem 15 ezer forintot, Kedvesek, udvariasak voltak. (Megjegyzés: az 45 év munkaviszonyom alatt egyszer sem voltam táppénzen, az idén júliusig még nyugdíj mellett is vontak társadalombiztosítási járulékot.)
Ha ez ilyen egyszerű, akkor mi történik idehaza? Előtte vérvételen voltam, s odaültem beszélgetni egy kolléganőmmel az ultrahangra várakozó 4-5 ember mellé. A függöny sem rebbent abban az időszakban.
A vizsgálat egyébként megállapította, hogy a koromhoz képest a csekély kis meszesedés teljesen normálisnak mondható.
Megbeszéltünk egy teljes kivizsgálást is., majd január végén jelentkezem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kirándultunk
  2020-12-28 06:36:24, hétfő
 
  Tegnap délelőtt ragyogóan sütött a nap. A feleségem kitalálta, hogy menjünk el a tatabányai Turul emlékműhöz, hiszen én csak alatta a pályán elrobogok, fölpillantok, de megállni nem akarok.
Rendben. Előtte a neten elolvastam a tudnivalókat, hogy ne haljak meg bután. Persze én vezettem. Csodálatos volt a kilátás, a rálátás a környékre a madártól. S ha már kocsival mentünk fel, sétáltunk egy órát a turistaúton, nagyon jól esett. Aztán beborult, s jöttünk haza.
Nem akarok itthon kuksolni. És rá kell találni a hazai szépségekre is.
Persze Walhalla Regensburg mellett. Három évtizede ígérem, hogy egyszer megállunk. Hogy a germán mitológIa bölcsőjét is megnézzük. Még nem álltam meg. A Niebelung éneket olvastam, a Kalevala romantikusabb és szebb. Nekünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karanténkarácsony
  2020-12-26 18:27:32, szombat
 
  Mi máskor sem tartottuk a karácsonyt nagy közösségi ünnepnek. Most kimondottan jó volt, hogy kevesebb volt a nyávogás, a sok ostoba zene, a szeretetről való papolás. Ez az ünnep a családé. Sajnos, Németország elmaradt, de minden nap videotelefon unokámmal, lányommal. Ők holnap Drezdába mennek, mi is oda szoktunk menni ilyenkor. De fiamék tegnap jöttek, itt is aludtak, kicsit kirándultunk is a környékre. Nekem ez a karácsony. Öregszem? Nem. Józanodom.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karácsonyi menü
  2020-12-23 12:02:40, szerda
 
  Tegnappal kezdem (kedd). Kolbászos bableves volt csipkedettel. Szalonnát is pirítottam alá, és s persze kis sonka is került bele. Mivel megjött a füstről a sonka, reggelire gyermekkorom pirított sonkája volt tükörtojással a tetején. Ma reggel gombás melegszendvics. Zsóka hozott a suliból egy kiló gombát. Egy üveggel savanyítottam is, nagyon szeretem savanyúságnak. Ma levesnek maradt a tegnapiból, s tenger gyümölcseit sütöttem egy kis oliva olajon majd főzőtejszínnel sűrítettem. Nulla hármas igazi olasz spagettit főztem ki, s ezt beleforgattam a tengeri haldarabkákba, tintahalba és garnélákkal megkínált szószba. A tetejére sajtot tettem, majd megsütöttem. Volt lefagyasztva egy hatalmas tisztított ponty, még Lipóton fogta egyik kedves volt tanítványom, tőle kaptam. Holnap ebből lesz halászlé. estére. S van néhány patkó is a mélyhűtőben, azt rántom. Ebédre van egy kis maradék.
25-én jönnek a fiamék, hártyába tekert kolbászkrémmel töltött szűzpecsenye lesz barna mártással, főtt krumplival.
Szerintem nem halunk éhen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Előretekintés-tervek
  2020-12-22 17:50:51, kedd
 
  Kezdjük az elmaradt dolgokkal: A Kaláka Club (Bécs) 35 éves évfordulójára készült volna egy könyv az elhangzott előadásokat közölve. A járvány azonban közbeszólt. W, Erzsi azonban nem mondott le róla, s év végén minden anyag fotókkal hozzám került. S decemberben az anyagiak is megteremtődtek a kiadáshoz, most rajtam a sor. Ez lesz hát az első könyv, jó lenne tavaszra megjelennie.
A Club szokásos évkönyve is készül, ennek csupán lebonyolítója vagyok, nem a kiadója. A 2007 és 2011 közötti naplójegyzeteim kiadása is alakul. Ez valójában egy szelet várostörténet. Nem tudom miért terjedt el az erről szóló rövid jegyzetem alapján, hogy valamiféle "leleplezésre" készülök, hiszen ezek éppen ezen a blogon olvashatók. Összefűzve, stilizálva persze összeállnak a mozaikok, de ezek rólam szólnak, arról, hogy hogyan gondolkodok a világról. És attól különböznek a visszaemlékezésektől, hogy abban a pillanatban keletkeztek. Inkább szólnak irodalmi működésemről, s arról, hogy próbálom megfejteni a világot körülöttem, mint vádaskodásról, napi indulatokról. S mielőtt megjelenne, természetesen megmutatom azoknak, akik számítanak nekem. Feleségem engedélye már megvan. Pedig ő a legkíméletlenebb kritikusom.Mivel lassan javítgatok, egységesítem a napi címeket, még időbe telik, mire készre szerkesztem. S a megjelenésről ráérek dönteni. Én már rég eltávolodtam azoktól a kisszerű, jelentéktelen dolgoktól, amelyek lehúzhatnának.
A szél-járás évi négy száma is sok erőt elszív, ez a folyóirat folytatódik, s örülök, hogy nívós lapnak tartják.
Verseskötetet nem szándékozok kiadni. Van úgy 30 vers, amit egy mappába összeraktam, mint készeket és vállalhatókat. Mint verstanilag, mint tartalmilag, szellemileg.
Év végével ki akartam lépni a Bécsi Napló szerkesztőségéből, 2020-ban mintha olyan irányba fordult volna a lap, ami a korábbiak szellemiségétől eltér. De a döntést elnapoltam.
A tanítás ebben a tanévben marad. Sok ugyan, de vállaltam. Úgy kellene lassan visszavonulni, hogy kiviszem az osztályokat, így évről-évre csökken a teher. Így gondoltam már tavaly, de nem tudtam ellenállni.
2021-ben Pest is marad, de ez nem volt teher, inkább a perspektíva tágítása. Kéthetente egy nap, és itthoni munka. A pesti napokat jobban fel kell használnom arra is, hogy ápolom a barátságokat.
Az elmaradt könyvbemutatókból is jó lenne legalább a Pázmáneumba szervezettet megtartani.
Nem is szólva az utazásokról, a kertről. Mindig erős az elhatározás, hogy napi szinten együtt élek a kerttel, még nem sikerült.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Naivitás
  2020-12-21 18:23:08, hétfő
 
  Csütörtökön vérvételen voltam, s az eredményt a kormányablakon át néztem meg. Hát! Azért sok a csillag. Koleszterin, triglicerin és a húgysav sok.
Aztán kaptam nyaki röntgenre is beutalót, s mielőtt elindultam volna telefonáltam, s megkérdeztem kell-e időpontot foglalni. Kell. S a vonal túlsó oldalán kaptam is a dátumot: február 1-re. Nevetni kezdtem, mert azt hittem ez vicc. Majd az évet is megkérdeztem, s szenvtelen hanggal közölték, hogy 2021.
Nagyon felhúztam magamat.
Tudom,, hogy ez Magyarország, Fiam esetéből következtetve naív voltam, hogy egyáltalán azt gondoltam, van valamiféle orvosi ellátás. Nem csak a látszata annak.
Aztán elő a nettel, s fél órán belül december 28-ra kaptam Győrbe időpontot egy magánklinikára. S közölték a vizsgálatot végző doktornő nevét is. Igaz, fizetnem kell, de én már régen megfizettem az állami ellátást is.
Ennyi.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem tisztem
  2020-12-20 06:56:51, vasárnap
 
  Nem tisztem megvédeni sem országos, sem helyi politikust, de az azért tényleg nem fair, hogy egy város polgármestere a sajtóból értesül a település kórházának hirtelen támadt gondjáról. (Bezárnak osztályokat, az ellátás ideiglenes elkerül Győrbe.)
Egyszerűen természetes, hogy azonnal felhívom és tájékoztatom. Mellékes, hogy ez kötelesség.e avagy sem. Hogy ki a fenntartó vagy ki nem. Hogy milyen a viszonyom vele. Amúgy. Ez kettőnk dolga.
Nem könnyű a köz szolgálata ma egyetlen poszton sem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Visszatekintés - egy másik nézőpontból
  2020-12-19 20:35:01, szombat
 
  Az ember a legfontosabbakat nem teszi mérlegre. Az emberi dogokat. A kapcsolatokat. A lélek persze nem nyom semmit a hagyományos mérlegen.
Az emberi kapcsolatok szétmálltak az év végére. Megszűnt a kézfogás. Ha valahova bemegyek, vagy jönnek véletlenül hozzánk, tétovázunk. Egész közeli ismerősök is. Meg szabadkozunk. Borzalmas.
AZ ölelésről már ne is szóljunk. Egészen jól esett ma egy kedves ismerőssel anno a hivatalból összeölelkezni a piacon.
Ezért aztán el is maradnak a látogatások. A kerítésen át beszélünk. Rettenetes.
Ez az év a veszteségek éve: bécsi barátságok lazultak meg, s óváriak is - sajnos. Üres, szürke arcúak lettek az emberek. Két évtizedes barátság lazult meg úgy, ahogyan nagyon nem akartam. Magukba fordultak az emberek. Vagy kifordultak magukból? Lehet, hogy én is ilyen lettem. Nem hiszem, hogy bennem van a hiba, én jártam az országot, ahogyan ebben a helyzetben lehetett. Ez még szintet tart.
Ebből hogyan fogunk kikászálódni?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 304
  • e Hónap: 2047
  • e Év: 33712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.