Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Téli havazás gif
  2020-12-12 23:51:10, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Legyen fitt még idősebb korában is
  2020-12-12 22:49:10, szombat
 
  A fittség és az egészség nem éppen a kor függvénye, hiszen, ha törődünk magunkkal, és ha valóban odafigyelünk a táplálkozásunkra, akkor akár még 80 éves korunkban is jó egészségnek örvendhetünk és fittnek érezhetjük magunkat. Cikkünkben tippeket adunk, hogyan lehet fitt még idősebb korban is, és hogyan érheti el mindezt különösebb megerőltetés nélkül.

Sokan hiszik azt, hogy csak az edzőteremben lehet sportolni és elérni azt a fittséget, amire a szíve mélyén mindenki vágyik. Ez egyáltalán nincs így. Nemhogy az edzőterembe nem kell menni, de sok esetben még különféle sporteszközök használatára sincs ahhoz szükség, hogy egészségesek, fittek és lelkileg is kiegyensúlyozottak legyünk. A fittséghez ugyanis nemcsak a fizikai egészség tartozik, hanem a szellemi és a lelki jólét is.

Ahhoz, hogy karbantartsuk a testünket, nagyon lényeges, hogy rendszeresen mozogjunk. Nem kell ehhez még edzőterembe sem menni, hiszen a legegészségesebb helyszín a testmozgáshoz nem más, mint maga a természet.

A természet adta napsütés, a friss levegő önmagában is jótékony hatású, és ha kinti helyszínen sportolunk, különösen jót teszünk magunkkal. Ezért mindenképpen érdemes keresni egy kellemes, biztonságos környezetet a sportolásra.

Mindenki tudja, hogy mennyi a teherbírása, így el tudja dönteni, hogy csak gyalogolni, sétálni szeretne a természetben, vagy készen áll keményebb edzésekre is, például túrázásra, esetleg olyan komolyabb sportra, mint a hegyi kerékpározás.

Sétáljon súlyokkal. Ha nem szeretne nagy súlyokat emelgetni, és nincs kedve keményebb edzéshez, akkor csatoljon 1-2 kilós illeszthető súlyokat a csuklójára, a bokájára és sétáljon így rendszeresen.

A kutyasétáltatás is remek edzőprogram, főleg ha hosszabb távra megyünk a kedvencünkkel, illetve ha súlyokat is aggatunk magunkra. Az izomerő megőrzése nagyon lényeges a csontok és a porcok egészsége miatt is.

Akinek vannak unokái, nagyon jól tudja, hogy mennyi örömet adnak a gyerekek. Az unokákkal való törődés, a sok játék és móka, a nekik adott szeret is segíthet fiatalnak maradni és fitten tartani bennünket.

Az unokák is élvezni fogják, ha sok időt töltünk velünk a szabadban, a testünk és a lelkünk pedig rendkívül hálás lesz, amiért foglalkozunk magunkkal, hiszen ez is egyfajta edzésnek számít.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Feketegyökér a cukorbetegek és az inyencek csemegéje
  2020-12-12 21:57:27, szombat
 
 



A feketegyökér az egyik legjobb és legegészségesebb téli zöldség, fontos alkotóeleme az egészséges táplálkozásnak. Bár megfeledkeztünk róla, gyógyhatása azonban nem kétséges.

Nagyon sokféle pozitív hatása van: segít a vörös vérsejtek képzésében, használható csontritkulás ellen, hasznos a szívünknek, az agyunknak és a májunknak.

Népies nevei: vipera, mérges kígyófű, kígyógyökér.

Küllemre nem nagyon csábító, de ha egyszer megkóstolod, akkor a továbbiakban is szívesen fogyasztod. A fekete héj alatt rejtőzik a hófehér, zamatos, fenséges ízű gyökérhús. Régi szakácskönyvek téli spárga néven is említik.

A régmúltban nemcsak finom csemegeként fogyasztották, hanem fontos gyógynövény volt.

A feketegyökért már a germánok is jól ismerték, Közép-Európában őshonos. Nagy Károly császár idején a kedvenc zöldsége volt az uralkodó osztálynak. Gyógyították vele a kígyómarást és a pestist, sőt az alkoholisták ezzel gyógyítgatták beteg májukat. Már a középkorban fiatalító szernek tekintették. Kígyó és más állatok marása ellen itatták a kifacsart, vagy préselt levét.

Az idők folyamán a feketegyökérből a szegény emberek eledele lett. Ezért nevezték a szegények spárgájának. Valószínűleg ezért merült feledésre e csodás növény.

A feketegyökérrel Magyarországon az 1950-es években gyakran találkozhattunk a piacokon, de azután megritkult az érdeklődés iránta a termesztők és a fogyasztók között is.

A feketegyökér legértékesebb adottsága, hogy ásványi anyagokban nagyon gazdag.

Jót tesz az idegeinknek, mert rengeteg a B1-vitamint tartalmaz. Ezenkívül számos ásványi anyag és nyomelem található benne. Magnéziumtartalma erősíti a szívünket, javítja vérkeringésünket. Káliumtartalma használ az idegrendszerünknek, emésztésünknek és az izomzatunknak. Vastartalma hasznos a vérünknek, réztartalma serkenti agyműködésünket, mangántartalma gyógyítja májunkat.

Milyen jótékony hatásai vannak szervezetünkre?

Fogyasztása védelmet nyújt a csontritkulással szemben. Változókorban hasznos lenne rendszeresen feketegyökeret fogyasztani a nőknek.

A feketegyökér rendszeres fogyasztásával csökkenteni tudjuk a környezetünket szennyező anyagok felvételét szervezetünkbe.

Elűzi a fáradtságot, életerőt kölcsönöz.

A benne található fehér, tejszerű lé igen nyugtató hatású. Ezért a feketegyökér stressz ellen is hatásos.

Vacsoraként fogyasztva nyugtat, lazít, és jó alvást biztosít.

Segíti a sebek gyógyulását.

A szívbetegségek kiváló gyógyszere.

A feketegyökér fokozza az agy aktivitását, segíti a koncentrációt. Ideális gyerekeknek, ha sokat kell tanulniuk, valamint időseknek, ha feledékennyé válnak.

Mire ügyeljünk, ha feketegyökeret vásárolunk?
A gyökerek legyenek egyenletes vastagságúak. A gyökerek kívülről feketék, de ha megtisztítottuk, meghámoztuk, és főzésre előkészítettük őket, étvágygerjesztően fehérek lesznek.

Vegyünk gumikesztyűt a hámozáshoz, mert a fehér, tejszerű anyag, ami a gyökérből jön, sötétre színezi a kezünket.

A feketegyökér szénhidráttartalma olyan magas, mint a borsóé, elérheti a 12-13%-ot, aminek kellemes, édeskés ízét köszönheti. Ez a szénhidráttartalom nem egyszerű cukorból és keményítőből, hanem mannitból és inulinból áll, ezért a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Ezek az anyagok kisebb mennyiségben, a cikóriában és a zellerben is előfordulnak. Energiatartalma nagy, mivel sok fehérjét és zsírt tartalmaz. Jelentős B-, C-, E-vitamin és karotin tartalma.

A feketegyökér egy zöldségféle így ízletes főzelék, párolt köret, krémleves, nyers saláta készülhet belőle, de kitűnő rakott, töltött, vagy morzsában forgatott zöldségnek is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyomorpanaszok ellen-héjában sült burgonya
  2020-12-12 21:44:47, szombat
 
 


A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk a burgonya rendszeres fogyasztásával is.

A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni. Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.

Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.

A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra, fekélyre, bélgyulladásra javasolt. Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.

Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat felteszünk főni. Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.

Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.

Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat. Sütési ideje kb. 60 perc.

Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával is pótolhatjuk a C-vitamint.

Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?

A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb káliumot, mely a szívműködés segítője.

Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.

A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.

Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.

A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.

A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás. A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Meteorok gif
  2020-12-12 21:39:40, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Quinoa gyógyhatásai
  2020-12-12 19:17:00, szombat
 
 



A quinoa tökéletes választás a lisztérzékenyek étrendjében, mivel semmilyen kapcsolatban nem áll a gabonafélékkel. Tökéletes azok számára is, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek.

A tésztán, a rizsen és a krumplin túl is van élet.

A quinoa számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatással rendelkezik, ezért joggal megérdemelné a szuperélelmiszerek név használatát. Szent növénynek tartották és a magok anyjának nevezték az inkák.

Magas fehérje tartalommal rendelkezik, fontos szerepe van a gluténmentes étkezésben és még az íze is jó.

Az inkák aranyaként is emlegetett lágyszárú, egynyári növény elérheti akár 2 méteres magasságot is. Az Andokban négyezer éve termesztik, mivel jól tűri a szárazságot, és több ezer méteres magasságban is megterem.

Magjainak semleges íze van, nagyon egészséges és magas fehérjetartalma miatt egyre többen fogyasztják. Tartalmaz B-, C-, E-vitamint és karotint de különösen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban foszforban és vasban is.

Annak ellenére, hogy gabonaként emlegetik a quinoat a spenóthoz és a céklához hasonló gluténmentes növényi magjai vannak.

Termőterületén a levelét is fogyasztják, ám hazánkban csupán magja kapható.

A növény tápanyag- és ásványi anyag tartalma messze felülmúlja az általunk kedvelt és használt gabonafélékét, ennek ellenére napjainkban alig ismerjük a quinoát hazánkban.

Miért fogyasszunk quinoát?
A quinoa magas fehérje tartalommal rendelkezik. Tökéletes választás azok számára, akik vegetáriánus étrendet követnek, mégis szeretnének magas fehérjemennyiséget bevinni az izomzat hatékonyabb építéséhez és regenerálásához,

kitűnő B2 forrás, mely segít csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát,

a quinoaból származó szaponin fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezért használhatjuk a bőr sérüléseinek kezelésére is,

hatékony a vérszegénység kezelésében,
fogyasztásával fenntartható az energiaszint,

segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását,

a quinoa enyhén lúgosító hatása segítség a krónikus gyulladások kivédésében.

Természetesen azok számára is fogyasztható, akik az említett betegségekben nem szenvednek, de szeretnék a glutén káros hatásait elkerülni.

A spanyol hódítók, nem ismervén a quinoa jótékony hatásait, megtiltották az indiánoknak a quinoa termesztését, aminek következtében a növény csaknem eltűnt. 198o-ban fedezte fel újra és ismertette meg a nyugati világgal két amerikai, akik elkezdték termeszteni Coloradóban. Az amerikai Sziklás-hegységben ma már évente több mint 100 000 kiló quinoát termelnek. A legértékesebb fajta (a legédesebb és a legfehérebb) 4000 méter felett nő. A fehér típuson kívül létezik még piros és fekete változat is a növényből.

A quinoát mindig áztatni kell elkészítés előtt, a külsejét vegyi anyagok boríthatják. Akkor is alaposan mosd meg, ha a csomagolás azt írja, hogy nem kell megmosni!

Tegyük szűrőbe, engedjünk rá hideg vizet, 2 percig mossuk, közben a kezünkkel néha keverjük, hogy mindenhol kapjon vizet. Néhányszor cseréljük le a vizet, addig míg a habzó réteg eltűnik. Ekkor kóstoljunk meg néhány magot. Ha keserű az ízük, mossuk tovább.

Alaposan mosás után csepegtessük le, majd tegyük kétszeres mennyiségű hideg vízbe. Forraljuk fel, főzzük 10-15 percig fedő alatt. Addig kell főzni, míg minden szem kétszeresére dagad és a fehér színét elveszítette.

Gyorsan megfőzhető ez az alternatív köret. Kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően főzés után felhasználhatjuk salátának, köretnek, müzlinek, főételnek, levesbetétnek vagy pudingokhoz. Lisztként gluténmentes péksütemények készítéséhez használhatjuk. Elkészíthetsz belőle mindent, amit rizsből, kölesből vagy amarántból készítenél.

A quinoa magját ki is lehet pattogtatni, akár csak a kukoricáét vagy az amarántét, kapható is kipattogtatott formában is.

Élelmi rostokban igen gazdag növény, ezért különösen javasolt a fogyasztása székrekedéssel küzdők, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára, vesekőre hajlamosak azonban kerüljék.

Ha hajlamos vagy a vesekőre, akkor csak mértékkel szabad fogyasztanod a quinoát, mivel oxalátot tartalmaz.

Quinoa a nagyobb kínálattal rendelkező, forgalmasabb bio- és reformboltokban kapható, de már kisebb bevásárló központokban is találkozhatunk vele.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A licsi fogyasztás előnyei
  2020-12-12 19:06:59, szombat
 
 



A licsi nagyon egészséges, érdemes beiktatni étrendedbe. Kóstold meg ezt a finom, de még kevésbé ismert gyümölcsöt. Kínában és Indiában jól ismerik a licsi áldásos hatásait, hiszen tápanyagokban és vitaminokban gazdag, számos betegség ellen felveszi a harcot.

A licsit piros, durva héj borítja, belül azonban áttetsző, fehér, édes, lédús és figyelemreméltó a tápértéke. Gazdag C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és sok rezet tartalmaz. Nagy mennyiségű B-komplex vitaminnal szolgál és igen jelentős rost-forrás.

A licsi fogyasztása hozzájárul az egészséges, erős csontok fenntartásához, réz és mangán tartalma erősíti a törékeny csontokat, cinkkel együtt növeli a D-vitamin hatékonyságát, a kalcium felszívódását.

Egészségre gyakorolt hatása
A licsi flavonokat, quercetin, kaempferol és polifenolt tartalmaz. Ezek az összetevők a rákos sejtek szaporodását jelentősen csökkenthetik, normalizálják a vérnyomást és a szívritmust, védelmet nyújtanak a stroke és a koszorúér-betegségek ellen.

Antioxidáns hatása javítja az immunrendszert, lassítja a szürkehályog kialakulását, valamint minden szív- és érrendszeri betegség megelőzésében hatásos.

A gyümölcs fenntartja a normális emésztést, hatásos gyomorégésre, gyomorproblémák ellen. A licsi oldható rostot tartalmaz, a bélproblémákra pozitív hatással van.

Növeli a szervezet energiaszintjét is, hozzájárul a jó közérzet fenntartásához.

A licsi gyümölcs kiváló C-vitaminforrás, ami hozzájárul testünk ellenálló képességének erősítéséhez. Segít megfázás, torokfájás, láz esetén, ezen felül javítja a vérkeringést, csökkenti a testsúlyt és védi a bőrt a káros UVA-sugárzások ellen.

Nagy mennyiségben tartalmaz a licsi béta-karotint is, mely erősíti az immunrendszert, javítja a máj működését. A licsi nagyon kevés kalóriával rendelkezik, nincs benne telített zsír és koleszterin, így ideális azok számára, akik fogyni szeretnének.

A licsi fogyasztása számtalan előnyhöz juttatja szervezetünket. Aki még nem kóstolta ezt az egzotikus gyümölcsöt bátran tegye meg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A Föld
  2020-12-12 16:57:21, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Vakcina oltások és lehetséges mellékhatások
  2020-12-12 16:37:06, szombat
 
 



Képtárabban nagyobb, jobban olvashatóbb a kép : Link

Forrás :A PÉCSI KUTATÓK EGY TÁBLÁZATON HASONLÍTOTTÁK ÖSSZE A KÜLÖNBÖZŐ VAKCINÁK LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSAIT / FOTÓ: VIROLÓGIA PÉCS FACEBOOK-OLDAL
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Miért ügyeljünk a sóbevitelre?
  2020-12-12 16:24:36, szombat
 
  A magyarok szeretik a sós és fűszeres ételeket, azonban a túl sok só károsan hat az egészségre. Ha a nátrium mennyisége a kelleténél magasabb a szervezetünkben, megemelkedhet a vérnyomásunk. A probléma valójában akkor keletkezik, ha tartósan magas lesz a vérnyomás, és emellett továbbra is sós és fűszeres ételeket fogyasztunk, ezzel ugyanis ártunk a szívünk egészségének.

A túl sok só nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem károsíthatja a véredényeket is. Amennyiben az étrendünkben rendszeresen, azaz napi szinten szerepelnek sós ételek, úgy vízvisszatartás állhat elő a szervezetben. A só hatására megnő az erekben a vér áramlása, azaz megemelkedik a vérnyomás, ami károsan hat az erek falára.

A só emellett hozzájárulhat az erekben a plakkok képződéséhez is, ami megnehezíti, rosszabb esetben meggátolja a normál véráramlást. Mivel ez nagy terhet ró a szívre, így a vérnyomás megint csak megemelkedik. Az erek gyengülése és a magas vérnyomás együttesen óriási terhet ró a szívre. Az erek falára lerakódó plakkok olyan betegségek okozója lehet, mint az érelmeszesedés.

A nagy mennyiségű sós ételek fogyasztása nemcsak a szívet és az ereket károsítja, hanem más egészségügyi gondokat is okozhat. Leginkább a vesét érintő problémák állhatnak elő, akár vesekövek is képződhetnek.

Az ödéma kialakulásának is az egyik oka általában a túlzott sófogyasztás. Ebben az esetben víz gyűlik fel a szövetek között, melyet a már említett vízvisszatartás vált ki.

Ha nem figyelünk oda a sóbevitelre, akár még csontritkulás is kialakulhat a szervezetben, hiszen a só olyan alapvető ásványi anyagokat von el a szervezetből, melyek fontosak a csontok egészségének megőrzése szempontjából.

A sóbevitel csökkentése kulcsfontosságú a magas vérnyomás megelőzésében és a normál testsúly elérésében, illetve fenntartásában. Ha odafigyelünk arra, hogy naponta mennyi sót viszünk be a szervezetünkbe, akkor ezzel szem előtt tartjuk a szívünk egészségét. Márpedig a hosszú élet egyik kulcsa a szív egészségének megőrzése.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 771 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3009
  • e Hét: 13123
  • e Hónap: 26872
  • e Év: 231573
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.