Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Kapribogyó és gyógyhatásai
  2020-12-25 23:41:51, péntek
 
 



Kapribogyó - egészséges, finom és ehető virágbimbó
A kapribogyó a kapricserje ecetben, sóban vagy olajban tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója, mely nem csak finom, hanem gyógynövényként is számon tarthatod.

A kapribogyó hazánkban még nem annyira ismert, de már egyre többször előkerül a hazai konyhákban is, beszerezhető nagyobb üzletekben. Nem olcsó, de erős és jellegzetes íze miatt keveset kell használni belőle. Vadas mártás mellé, vagy egyéb vadhúsok főzése során az egyik alapfűszernövény.

Meghatározó aromát kölcsönöz minden ételnek, amelybe belekerül, és nem utolsó sorban egészségünkre is jótékony hatással van.

A kapribogyó egy mediterrán cserje virágbimbója. A ki nem nyílott bimbók kora reggel szedhetők május végétől október elejéig. Rózsaszínes virágai reggel nyílnak, délre elhervadnak.

Elnevezésével ellentétben a kapricserjének nem a bogyóját, hanem a virágbimbóját fogyasztjuk.

A kapribogyó zöld színű, jellegzetesen fanyar, csípős ízű, ezért az ínyencek egyik nagy kedvence. Az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga.

A növény kicsi, mégis gazdag tápanyagokban és vitaminokban. Sok benne a mangán, vas, kalcium, magnézium, K-vitamin, C-vitamin, B2-vitamin. 100 gramm 5 gramm szénhidrátot, 0,9 g zsírt, 2 g fehérjét is tartalmaz.

Kapribogyó történelem
A kapricserje Elő-Indiából valamint a Kaukázus területéről származik. A kapribogyó a Földközi-tenger térségében őshonos. Az ókorban egyaránt fűszerként használták a kapricserje gyökerét, kérgét és kerek virágbimbóit, valamint előszeretettel alkalmazták gyógyászati célokra is. Napjainkban, főleg Dél-Franciaországban, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban termesztik, innen kerül ki az export nagy része.

Keserű glikozid tartalma miatt frissen nem fogyasztható a kapribogyó, sós vízbe kell áztatni egy hétig, majd sóval, ecettel tartósítani. A sóban eltett kapribogyót 15-20 percig kell áztatni használat előtt. A legzsengébb, legkisebb bimbók a legértékesebbek.

Hatóanyaga a sárga színű rutinglikozid, ezen kívül kaprinsav, illóolaj, valamint alkaloid tartalommal is rendelkezik.

A kapribogyót többféle növény bimbójából hamisíthatják, mint pl. mocsári gólyahír, gyermekláncfű valamint seprűzanót. A mocsári gólyahír bimbója rutintartalma miatt elfogadott gyógyhatású, illetve ízesítőszer és a kereskedelemben "német kapri" néven árusítják.

A kapribogyó gyógyhatása
A kapribogyó virágbimbóit és termését már az ókorban is használták gyógyászati célokra, szélhajtóként, isiász és görcsök ellen, valamint alkalmazták akkoriban fűszerként is.

A kapribogyó étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint az immunrendszert is erősíti, jó hatással van a gyomornedvekre, ajánlott fogyasztása vérszegénységre is.

A kapribogyó egy bizonyos kénalapú vegyületet tartalmaz, ami nagyon sokat segít abban, hogy megakadályozza a rákos betegségek kialakulását.

A kapribogyót fehérborral, citrommal, mézzel, mustárral, zellerrel keverve Remoulad-e szószt kapunk, mely kiváló halakkal, és grillezett lazaccal.



Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A lepényfa gyógyító hatásairól
  2020-12-25 23:11:50, péntek
 
 



Gledícsia, lepényfa - ehető, vadon termő
Az Észak-Amerikából származó gledícsia közismert növény, a természet ajándéka. Mindenki ismeri hosszú, csavarodott, barna hüvelytermését, amely nyár végére megbarnulva, nagy számban lóg a fákon, és tél közepétől hullik le a földre. Közismertsége ellenére kevesen tudják róla, hogy termése ehető magokat tartalmaz.

Népi elnevezései: Gledícsia, Glédics, lepényfa, tövises lepényfa, krisztusfa, krisztustövis, koronaakác, koronafa. Gyerekkoromban szüleim csak ledicsének nevezték. Levele az akácra hasonlít, csak jóval apróbb levélkékből áll.

Sokan szentjánoskenyérnek hívják, holott az nálunk nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki. Tévesen nevezik krisztustövisnek a töviskoronára emlékeztetve, de ez a faj a Szentföldön Krisztus korában nem élt, és most sem él, tehát nem lehetett a töviskorona alapanyaga.

Általában nagy, háromágú tövisei vannak. Nagyobb ültetvények létesítése esetén madárkárok ellen telepítik, mert a madarak időnként rászúródnak a tövisre. Levele az akácra hasonlít, csak jóval apróbb levélkékből áll.

A fa igen változatos a tövisesség mennyiségében, hüvelyeinek nagyságában, formájában, kocsonyaanyag tartalmában és a mag színében. Van olyan fa, amelyik alig tüskés, hüvelytermése igen hosszú, a benne lévő kocsonyás anyag tél végére teljesen kiszárad, így magja fejtés közben nem ragad bele, nem lesz ragadós és a mag színe lencséhez hasonló, sárgászöld.

A szennyezett városi levegőt jól tűri. Fényigényes és gyors növekedésű, azonban csak 8-10 éves korában kezd virágozni és teremni, és kb. 80 évet él meg.

A gledícsia gyógyhatása
A magot körülvevő kocsonyás, édes anyagot tüdőbaj esetén fogyaszthatjuk, de a gyermekek csemegeként is szopogathatják.

A szépen kifejlődött hüvelyben, amelyik már szépen dagadozik a magoktól, de még zöld, egészen finom, zsenge magjai vannak. Az ilyen ideje korán kinyert magok könnyen rághatóak nyersen is, édesek, zamatosak. Az íze hasonlít, a zsenge zöldborsóhoz, a tökmaghoz és a zöldbabhoz is.

A csörgősre száradt hüvelyekből kifejtett mag nagyon kemény, nyersen teljesen alkalmatlan a fogyasztásra.

Magját lencseszerűen lehet felhasználni. Főzzük 2-3 órán keresztül lassú tűzön és hagyjuk a vízben kihülni, a meleg vízben állva megpuhul. Daráljuk le és készítsünk belőle szendvicskrémet, vagy fasírtot. Mivel kellemes, gyenge íze van, ezért jól illenek hozzá az erősebb fűszerek, mint pl. a fokhagyma.

Ha hideg vízben áztatjuk a szárazbabhoz hasonlóan, még napok múlva sem történik semmi. Őrölve zöldséglevesbe szórják, és kávépótszerként is ismert, de mivel nem tartalmaz koffein ezért gyerekek is fogyaszthatják. Hazájában sör jellegű italt készítenek belőle.

A magban található mannogalaktán, enzimek, 3% zsíros olaj, zsírsavakkal (dihidroxisztearin, sativin, tetrahidroxistearinsav), 21% fehérje, 0,19% cukorszármazék (epikatechin-3-glucosid), phytosterin, ecetsav, tannin, flobafen és polifenol. (Hagers Handbuch) Az éretlen hüvely 30% cukrot tartalmaz. (Peter Betzell: Edible pods)
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
EFT - Érzelmi Felszabadítás Technikák
  2020-12-25 22:50:11, péntek
 
  Pusztán attól még nem fordult soha senkinek a sorsa jobbra, hogy tudomást szerzett valamiről, és azt nem alkalmazta.

Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikák, Emotional Freedom Techniques) egy új, különösen hatékony gyógyító - öngyógyító módszer, amellyel helyreállítható szervezetünk testi-lelki-szellemi egyensúlya. Az energiarendszer harmonizálásával felszabadítja a szervezet öngyógyító képességét, és ezáltal mély testi gyógyulást és lelki átalakulást tesz lehetővé. Az EFT könnyen megtanulható, és elsajátítása után önállóan is alkalmazható stresszoldásra, érzelmileg felkavaró helyzetekben, fájdalmak enyhítésére, elsősegélynyújtásra, és kitartóbb alkalmazásával bonyolultabb lelki problémák, traumák feldolgozására is.

Zseniálisan egyszerű, fájdalommentes és a hatékonysága olyan horderejű, ahogyan Győri Jutka a www.harmonet.hu oldalon elmondta, hogy az a néhány mondat, amivel kifejezhető és amiből a lényege megérthető, nagyon kevés sokunknak ahhoz, hogy kellő indíttatást adjon elkezdéséhez.

Tehát, az EFT színes módszertana a következő:
Pusztán attól még nem fordult soha senkinek a sorsa jobbra, hogy tudomást szerzett valamiről, és azt nem alkalmazta.

Az ember lelki-, tudati és testi szinten éli meg egészségét, vagy annak hiányát.

Mit teszel, ha fáj a tested?
És mit, ha a lelked fáj?
Bizony. Mindkettő nagyon rossz, ám az előbbi az utóbbinak a jogos következménye minden esetben.

Tehát
- ... amikor torkodban hatalmas nyomást, gombócot érzel, és a sírás fojtogat ...,
- vagy, ha könnyeid árjának forrósága ízzó lávafolyamként hagyja el szemedet ...,
- esetleg megaláznak, bántanak, és visszafojtott dühödet le kell nyelned, és az feszít belülről ...,
- vagy kétségbeesésedben tehetetlen félelmeid gyötörnek, és a mindennapok apró örömei ezt nem kompenzálják számodra ...,
vagy kilátástalan élethelyzetben érzed magad, és nem találsz bajaidra semmilyen megoldást ....

Kérdések. Kérdés hegyek, és én erre csak annyit tudok neked kedves mondani: Bennünk, benned a megoldás lehetősége:)

Mert tudd, hogy mindenben ami negatív, benne van a megoldás csírája is már. Ismerd fel magadban, hogy keresed azt, és ha elolvasod ezt az írást, és hajlandó vagy utána keresni, és a mindennapjaidban, fáradságos munkával kopogtatsz egészségedért, sikered záloga nem marad eredménytelen. A ,,gyógyír", hogy szabadjára engeded bezárt érzelmeidet végre, mert, ha felhő takarja a napot, jelképesen szólva, az borulatot eredményez, és lelkünk befelhősödése az, amikor érzelmeinket kalitkába zárjuk.

Nem engedjük meg fiainknak pl. hogy sírjanak, vagy ha sír valaki, mindjárt ösztönösen azt mondjuk neki, hogy ne sírjon!

Mikor nevettél egy jót, csak úgy Isten igazából, akár önmagadon is? Érzelmeink börtönbe zárásával, csakis azt érjük el, hogy megbetegítjük lelkünket, amely napfényre, kiáradásra vágyik igazából ... :) nem bezárt, sötét, fojtogató levegőtlen börtönre. Ne zárd magadba a bánatodat, az élet keserűségét, vagy savanyúságát! Mert, ha ezt teszed magaddal, örökre foglyul ejt téged. Saját érzelmeid foglyává válsz. És elnyered Isten büntetését, ahelyett, hogy megismernéd a Jólétet, kudarc sorozatok várnak rád.

Az ember természetes velejárója a Boldogság és egészség állapota. Nem a szegénység és betegség, mint azt sajnos rosszul értelmezik oly sokan! Vedd végre észre, hogy a nap rád is süt. És amit gondolsz életedről, azt vonzod magadhoz.

Ha te negatív érzelmekkel vagy tele, akkor azt vonzod magadhoz, mert az Univerzum végtelen energiák állandó örvénylésének halmaza, és úgy viselkedik velünk, teremtő emberekkel, mint Aladdin csodalámpájában a Dzsinn, aki azt mondja Aladdinnak, hogy ,,Kívánságod számomra parancs".

Tehát, egy hatalmas Dzsinn az Univerzum, és ha szomorú vagy, vagy nem vagy az, Ő mindenképp úgy reagál, hogy ,,Kívánságod számomra parancs"! Hiszed-e, vagy sem, akkor is így működünk.

Teremtő Energia a gondolatunk, és a leges-leghamarabban teremtő energia. Kívánságod számomra parancs. Mit kívánsz tehát? Döntsd el, mert a pillanat olyan gyorsan elillan ... Kívánságod számomra parancs.

Az Univerzum a Vonzás törvényének értelmében gondoskodik arról, hogy azt kapd, azzá válj, amire a legtöbbet gondolsz. És ennek megfelelő világban élsz, mert világod te vagy. Mint kint úgy bent. Mint fönt, úgy lent. Ez a Mindenség egyetlen szlogene. Működésben, mozgásban tartja az energiákat. Engedd hát el negatív érzelmeidet! Szabadulj meg tőlük! Dobd el, mint egy levetett rongyot!

Hogy hogyan? Nos, erre ad neked megoldást az EFT. az Érzelmi Feloldási Technika. Ez a csodálatosan egyszerű módszer alkalmas arra, hogy felszínre hozzuk magunkból az érzelmi küszöbünk alól is, az elrejtett problémánkat. Elhúzódó félelmeink és más negatív megélt élethelyzetünk érzelmeit a felszínre hozza, és a külvilág felől magunk felé fordul figyelmünk.

És így visszakaphatjuk végre megint saját szerethetőségünknek biztos tudatát, melynek birtokában hatalmas lépést tehetünk fizikai és mentális egészségünk visszaszerzéséhez, gyógyulásunk és személyes fejlődésünk érdekében, egyre tökéletesebbé téve világunkat, amelyben élünk. Az EFT alap elmélete szerint minden lelkünkben lezajlódott és megélt, feldolgozatlan esemény az energetikai rendszerünkben egy gócot, egy torlaszt, vagy blokkot eredményez, ami az energiák szabad áramlását gátolja szervezetünkben. Ez egy rövidzárlat a test elektromos energia halmazában, és nekünk az a dolgunk, hogy ezt megszüntessük valahogy. Természetes módon, nem kiszolgáltatva magunkat bizonyos ,,szakembereknek", amit természetesen ne zárjunk ki, ám ha egy mód van rá, és alkalmazzuk az EFT-t, nincs más dolgunk, mint élvezni munkánk sikerének gyümölcsét. Mert, ha szabad utat engedünk testünkben újra az energiák folyásának, egészségünk napról-napra fokozatosan visszatér. És ez így van.

Ezt pedig tudatosságunk emelésével növelhetjük, úgy, hogy felismerjük magunkban aktuális ,,problémánkat" és tudatosan kiütve elménkből a kopogtatás technikáját alkalmazva, behelyettesítjük számunkra kellemes, pozitív, építő gondolatokkal. Gondolataink érzelmeink kiváltói ... tehát változtassuk át gondolkodásunkat, hozzáállásunkat negatívról - POZITÍVRA!

Tudatos megkönnyebbülésünk a legrövidebb út boldogságunk és boldogulásunk felé. És bizony, bármennyire megdöbbentő, az EFT még az orvosaink szerint is fizikai feloldódást, gyógyulást eredményez testünk energetikai rendszerében, ami olyan csodálatosan van megalkotva.

Kérdéseimmel közelebb kerülhet valaki tán annak megértéséhez, hogy miért jó, ha elkezdi az EFT-t!
És! Mindössze néhány mozdulattal jár, akár naponta többször is testünk megadott részén ujjbegyünkkel, vagy behajlított mutató ujjunkkal kopogtatunk, kedves, szuggesztív mondókákat mondogatva, és ha kitartóak vagyunk, elérjük a kívánt hatást.

Ilyet pl: Bár tudom, hogy most még.... 80 kg vagyok, én mégis őszintén és feltételek nélkül szeretem magam.

Vagy: Tudom, hogy cukor szintem 8.2, én mégis őszintén, feltételek nélkül szeretem magam, stb. Mindenkinek segítek mondókájának megírásához, ha elmondja mije, hol fáj, vagy beteg.

Az EFT zseniális gyengédsége, különössége és különbözősége miatt, és mert semmiféle fájdalommal nem jár, és nem kell mellékhatásoktól sem tartani, közkedveltté válhat, és szimpatikus terápia lehet gyermekeink körében is.

És annyi bizonyos, hogy csak akkor tudjuk magunkat vágyainkkal összhangba hozni, ha energiáink áramlása megfelelő, ha szabadon áramolhat, mint kint, úgy bent is.

Neked csak kopogtatnod kell, hogy megnyíljon az ajtó bebocsáttatva a mennyországod kapuján téged, boldogságod, boldogulásod felé terelve, mert ha veled minden rendben, Világodban is rend lesz. És tudod, a szívesen látott vendég is kopogtat lakásod ajtaján. Tekints egészségedre szívesen látott vendégként!

Lásd, ahogyan bekopogtat lelked ablakán, vagy ajtaján, és te befogadod nagyon szívesen, mert, ha veled minden rendben, akkor nincsenek negatív érzelmeid. És, ha nincsenek negatív érzelmeid- egészséges vagy. Olyanná válsz, mint aki nem is ezen a bolygón élne, ahol ma még csupa, csupa beteg és törődött ember él.
Jó videó is segíti a könnyebb értelmezést : Link
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Szarvaskerep a nyugtató gyógynövény
  2020-12-25 22:39:13, péntek
 
 



A szarvaskerep hatóanyagai jó hatással vannak az idegrendszerre, megnyugtatják a fáradt idegeket, enyhítik a depressziós állapotot. Görcsoldóként és könnyű altatóként is használják a növényt.

Élőhelyére nem túl igényes. Nedves és kaszálóréteken, legelőkön, cserjések szélén, utak mentén, rézsűkön mindenütt megtalálható.

10-30 cm magas növény. Sárga színű pillangós virágai 4-8 virágból álló ernyőszerű fejecskébe tömörülnek.

A szarvaskerepnek a virágos szárát vagy csak a virágait hasznosítják. A begyűjtés virágzás közben, május és augusztus között történik. A leszedett növényi részeket megszárítják. Készülhet belőle tea forrázat, tinktúra és kapszula.

A szarvaskerep gyógyhatása
Nyugtató és könnyű altató hatása van a szarvaskerepnek. Az idegi eredetű alvászavarok, enyhe szívdobogásérzés, szorongás, depressziós állapotok ellen és a fokozott izzadtság kezelésére javasolják.

A szarvas kerep hatóanyagai jó hatással vannak az idegrendszerre. Megnyugtatják a fáradt idegeket, enyhítik a depressziós állapotot. Görcsoldóként és könnyű altatóként is használják a növényt.

Idegi eredetű panaszok kezelésére fogyasszunk szarvaskerepteát

Elkészítése
1 kávéskanál szárított gyógyfüvet forrázunk le 2 dl vízzel, hagyjuk ázni rövid ideig, majd szűrjük le. Enyhe szorongás, depresszió, szívdobogásérzés, fokozott izgatottság kezelésére igyunk a teából napi 3 csészével: reggel, délben és lefekvéskor. Alvászavarok esetén napi 2 csészével igyunk belőle, az egyiket délután 5-6 óra között, a másikat pedig közvetlenül lefekvés előtt. Kereskedelmi forgalomban kapható kapszulát vagy tinktúrát is használhatunk, követve a készítményhez mellékelt utasításokat.

Káros mellékhatása nem ismert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kevésbé ismert gluténmentes gabonaféle a cirok
  2020-12-25 22:32:31, péntek
 
 



Kevésbé közismert, gluténmentes gabonaféle a cirok, melyből nem csak seprű készülhet. Érdemes kipróbálni étkezési célra, mivel gyógyhatással is rendelkezik.

A cirok Afrikából származik. Afrika egyik legfontosabb gabonája, de Ázsiában és Amerikában is termesztik.

A nyugati országokban a cirokmagot hagyományosan állati takarmánynak használják, de Afrikában és Indiában emberek tápláléka ősidők óta.

A harmadik legnagyobb mennyiségben termesztett növény a világon, de Európában az átlagember alig ismeri.

Nevezik még cilnek, cirkölesnek is.

Ennek az igencsak rég ismert gabonának számos jótékony hatása van egészségünkre.

Gluténmentességéből és kedvező táplálkozásélettani tulajdonságaiból adódóan értékes alapanyaga lehet a gluténmentes diétának. A cirokmagot a cöliákiában szenvedők is biztonsággal fogyaszthatják.

A gluténmentes étkezés nem csak az arra érzékenyek számára lehet fontos, hiszen a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étkezésben a szervezet időnkénti tehermentesítése igencsak ajánlott. Ezért érdemes kiiktatni étrendünkből 1-2 hétre a glutént, a zsíros húsokat, csípős ételeket, édességeket, tejtermékeket, hogy szervezetünk megtisztuljon, és ezáltal biztosítani tudjuk gondtalan működését.

Kutatások során kimutatták, hogy gátolja az esetleges rák kialakulását és szabályozza a koleszterinszintet is.

Összetétele hasonló a kukoricáéhoz, azonban valamivel magasabb fehérjetartalommal és alacsonyabb zsírtalalommal rendelkezik.

A cirkot gyakran a kukorica helyett alkalmazzák a sör- és maláta, valamint az alkoholiparban.

Rosttartalma hozzájárul az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel keményítő és fehérje tartalmát lassabban dolgozza fel a szervezet.

Jelentős vas-, magnézium- és kálium tartalommal büszkélkedhet.

Vitaminok közül kiemelkedő mennyiségben tartalmazza az E-vitamint, amely antioxidáns hatása révén véd a szabad-gyökök káros hatása ellen és segíti az immunrendszer működését.

Magyarországon a cirok jelenleg teljes kiőrlésű liszt formájában kapható.

Palacsinta, gofri, keksz vagy egyéb kevert tésztájú édesség készítésekor felhasználható önmagában is, mivel lisztje semleges ízű, de más liszttel is keverhető.

Főételek készítésekor felhasználható főzelékek, levesek, mártások, sodók sűrítéséhez, rántásához egyaránt.

Sütéshez, főzéshez nyugodtan használhatjuk teljes egészében az ízletes ciroklisztet, de keverhetjük is búzaliszttel fele-fele arányban.

A boltokban kapható balzsamecet a rizs, búza és a cirok keveréke. A balzsamecetben található ecetsav csökkenti a magas vérnyomást, a rossz koleszterinszintet és megelőzi a szívbetegségek kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Edzés és cukorbetegség
  2020-12-25 22:19:13, péntek
 
  Sajnos sokan gondolják úgy, amikor 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak náluk, hogy a jövőben nem szabad semmit sem sportolniuk, pedig ez egyáltalán nincs így. Azok, akik diabéteszben szenvednek és rendszeresen tornáznak, jót tesznek az egészségükkel, hiszen a mozgás szabályozza a vércukorszintet és a keringésnek is jót tesz. Ez utóbbi nagyon lényeges ebben az esetben, hiszen a cukorbetegség károsítja az érrendszert, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a védelmére.

A cikkben néhány fontos szempontra hívjuk fel a figyelmet. Elsősorban azokhoz a személyekhez szólunk, akik ebben a krónikus betegségben szenvednek és a jövőben szeretnének mozogni, sportolni, aktív életet élni.

Nemcsak edzés előtt, hanem utána is fontos a vércukorszintet ellenőrizni. Mivel az edzés során az izmokat erősítjük, közben felhasználódik a véráramból a glükóz, így az edzés végére jelentősen lecsökkenhet a szervezetben a vércukorszint, ami akár rosszullétet is eredményezhet, ezért érdemes mindig ellenőrizni.

Legyen mindenre felkészült. A cukorbeteg személyek nagyon jól tudják, hogy otthonról soha nem szabad elindulni magas szénhidráttartalmú táplálék, folyadék, inzulin és gyógyszerek nélkül. Még akkor sem, ha csak a közeli parkba megy futni, hiszen váratlanul rosszul érezheti magát, és bármikor szükség lehet gyógyszerre, egy korty vízre vagy egy-egy müzliszeletre.

Az is jó, ha olyan karkötőt visel, amely mutatja, hogy Ön cukorbeteg, mert így egy esetleges rosszullét esetén könnyedén és gyorsan jöhet a segítség.

Figyelnie kell az edzés előtti, közbeni és utáni feladatokra is. Azok akik cukorbetegségben szenvednek és inzulint is használnak, nagyon fontos, hogy mindig pontosan betartsák a kezelőorvosuk javaslatait és tanácsait.

Jó ötlet, ha nemcsak edzés előtt, hanem edzés után is megmérik a vércukorszintjüket. Amennyiben szükség van rá, edzés előtt egyen valamit, hiszen nagyon fontos, hogy a mozgás sokkal jobb lelki és testi állapotot, és ne egy kellemetlen helyzetet eredményezzen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Immunrendszerünk erősítése
  2020-12-25 22:17:10, péntek
 
  Remek kiegészítők és vitaminok, hogy könnyedén átvészeljük a telet:

Télen gyakrabban és eredményesebben támadnak bennünket, pontosabban az immunrendszerünket a kórokozók. Mit tudunk tenni? Elsősorban az immunrendszerünk erősítésére kell törekednünk, hiszen ha a védelmi rendszerünk erős, akkor a vírusoknak és a baktériumoknak csak kevés esélye van arra, hogy betegséget okozzanak. Cikkünkben olyan vitaminokat, gyógynövényeket és egyéb kiegészítőket sorolunk fel, melyeknek nagy hasznát vehetjük mind a megelőzésben, mind a betegségek leküzdésében.

Az egyik ilyen csodaszer a méz, amely antimikrobiális és antibakteriális hatással rendelkezik. Nemcsak a torokfájást csillapítja, hanem a köhögést is nagyon hatékonyan orvosolja. A mézes citromos tea pedig a torok szárazságát és a köhögési ingert is megszüntetheti.

Az immunrendszer fokozásában kitüntetett szerepe van a probiotikumoknak is, hiszen segítenek a fertőzések, az influenza és a megfázás leküzdésében. A probiotikumok fogyasztása ugyan nem minden esetben akadályozza meg a betegség kialakulását, de jelentősen lecsökkenthetik a lábadozás időtartamát.

A bíbor kasvirág olyan értékes flavonoidokat tartalmaz, amelyek számos terápiás előnyt jelentenek, hiszen segítenek az immunrendszer fellendítésében és a gyulladás csökkentésében is. A gyógynövényt kivonat, csepp, tabletta és tea formájában is fogyaszthatjuk.

A C-vitaminnak is nagy szerepe van az immunrendszer védelmében, forrásai leginkább a citrusos gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek, a csipkebogyó, paprika és a homoktövis.

Ha már megfáztunk, akkor hasznunkra lehet a bodzaszirup, hiszen gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik. Rendszeres fogyasztásának köszönhetően lerövidül az influenza vagy a megfázás időtartama.

A gyömbér szintén gyulladáscsökkentő, de kiemelkedő a baktériumellenes hatása is. Nyugodtan fogyaszthatjuk köhögés, torokfájás, megfázás és láz esetén is. Betegség idején gyakran kell megküzdenünk émelygéssel, ebben is nagyon hatásos a gyömbér, amit ehetjük nyersen, lereszelve, de ízletes teát is készíthetünk belőle.

A fokhagyma egy nagyszerű gyógynövény, hiszen az allicin tartalma nagyon hatásos azok ellen az organizmusok ellen, amelyek a megfázásért vagy az influenza kialakulásáért felelősek.

A nátha idején sokat segíthet az inhalálás is. Az illóolajok felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatokat. Az eukaliptuszból nyert illóolaj például vírusellenes és antimikrobiális hatással is rendelkezik, amely nagy segítséget jelenthet ebben az időszakban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Avokádó gyógyhatásairól
  2020-12-25 20:15:31, péntek
 
 



Több mint 25 alapvető tápanyagot tartalmaz, például A, B, C, E és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjéket, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsavakat), folsavat és sok más hasznos vegyületet.

Az avokádó vagy aligátorkörte gyógyító hatásairól hosszú listát lehetne írni. Rendszeres fogyasztása sok betegségtől megóvhat és egészségesen tarthatja a testet - éveken át.
Az avokádó 10 legfontosabb gyógyhatása:

1. Ápolja a bőrt
Az avokádó javíthat a bőr árnyalatán, mert az alapvető egyszeresen telítetlen zsírok segítenek a bőr felső rétegének megtartani a nedvességet. Az avokádóolaj kiváló természetes hidratáló, ráadásul olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a szárazság, a pikkelysömör, a bőrgyulladás, az ekcéma, horzsolások, sebek, időskori foltok, hegek vagy napégés. Az avokádó omega-9 zsírsavai enyhítik a bőr pirosságát és irritáltságát, és segítik a sérült sejtek természetes gyógyulását. Az avokádó rendszeres használata csökkenti az öregedés tüneteit az arcon, ráadásul növeli a kollagén termelést, amely az arc feszességéért és rugalmasságáért felelős.

2, Javítja az agyműködést
Táplálkozási szakemberek az avokádót tartják az egyik legjobb ételnek, amely javítja az agy egészségét a magas omega-3- és E-vitamintartalma miatt. Az omega-3 zsírsavak egészségesen tartják az agyat, mert növelik a véráramlást a prefrontális cortex területére: ez az agy elülső része, amely a kritikai gondolkodásért, döntéshozatalért és tervezésért felel. Az avokádóban lévő természetes E-vitamin meggátolja az Alzheimer-kór továbbfejlődését, sőt, a betegség korai stádiumában visszafordítja a tüneteket.

3, Javítja a szív egészségét
Több tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen esznek avokádót - amely tápanyagai javítják a szívműködést -, sokkal ritkábban kapnak szívbetegségeket, mint azok, akik nem. Az avokádóban lévő E-vitamin megelőzi a koleszterin oxidációját, a folsav csökkenti a veszélyes homociszteinszintet a vérben, a kálium szabályozza a vérnyomást és a fitoszterolok csökkentik a koleszterin felszívódását. Az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalom szintén csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, valamint javítja a vér általános lipidszintjét.

4, Megelőzi a születési rendellenességeket
Az avokádó magas folsavtartalma védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Napi egy csészényi avokádó biztosítja az ajánlott folsavmennyiséget a terhes nőknek. A folsav segíti az agy és más szervek fejlődését a magzatban, valamint az olyan születési rendellenességek megelőzésében is fontos, mint például a nyitott gerinc.

5, Segít a fogyásban
Habár az avokádóban sok zsír és kalória van, mégis egy jó fogyókúrás ételnek tartják. A benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok a ,,jó zsírok" közé tartoznak, amelyek csillapítják az éhséget és eltelítenek, így kevesebbet eszünk egész nap. Sok más zsír van, ami káros az egészségre és hosszabb idő alatt ég el. Az avokádóban sok L-karnitin is van: ez egy aminosav, amely a zsír lebontásához kell, hogy az ne rakódjon le a test olyan részein, ahol nincs rá szükség. Az avokádóban rengeteg oldható és oldhatatlan rost is található, amelyekre szüksége van a szervezetünknek a megfelelő emésztéshez. A rostban gazdag ételek fogyasztása hatékony fogyókúrás módszer.

6, Megelőzi az ízületi gyulladást
Az avokádó tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, többek között fitoszterolokkal és karotinoidokkal, amelyek csökkentik az ízületi gyulladáshoz vezető problémákat. A legtöbb karotinoid a gyümölcs sötétebb részeiben van, közel a héjhoz. Az avokádóolaj koncentráltabb formája kifejezetten jó az ízületi gyulladás kezelésére, ha rendszeresen használják. Sok receptben helyettesíthető az olívaolaj avokádóolajjal, például a pesztóban vagy a vinaigrette-ben, vagy felhasználható egyszerű mártogatós öntetekhez is.

7, Szabályozza a vércukrot
Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy visszafordítják az inzulin rezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség egy fő okozója; az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom pedig segít megelőzni a magas vércukrot. A cukorbetegeknek erősen ajánlott az avokádóban található olajsav fogyasztása, mert csökkenti a ,,rossz koleszterin", az LDL szintjét, miközben emeli a ,,jó" HDL koleszterinszintet. A cukorbetegeknek különösen fontos, hogy szemmel tartsák a koleszterinszinteket, mert esetükben magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

8, Megvéd a rák ellen
Az avokádó véd a szájban, bőrben vagy prosztatában kialakuló rák ellen. A gyümölcs rákellenes tulajdonságai a benne lévő gyulladáscsökkentő és antioxidáns tápanyagok egyedi kombinációjának köszönhetőek. Ezek a tulajdonságok javítják a gyulladásos és oxidatív szinteket az egészséges sejtekben, míg a rákos sejtekben emelik az oxidációt és programozott sejthalált (apoptózist) idéznek elő bennük. Az avokádóban található olajsav pedig hatékony a mellrák megelőzésében.

9, Könnyíti az emésztést
Az avokádóban lévő B-vitamin komplex segíti az emésztési folyamatokban használt emésztőenzimek kibocsátását. A gyümölcs javítja a test tápanyagfelszívó képességét, amely alapvető feltétele az emésztésnek. Az avokádó kémhatása lúgos, így egyensúlyba hozza a test pH-szintjét és segít a savas reflux és a fekélyek kezelésében.

10, Javítja a szem egészségét
Az avokádó az egészséges látás megtartásában is segít. Sok lutein van benne: ez egy antioxidáns, amely megvédi a szemet az oxidatív stressztől, amely látásromlást, hályogokat és sárgafolt sorvadást okoz. Az avokádó E-vitamintartalma védi a szemeket a retinopátiától, amely a retina sérüléseiből eredő betegség.

Az avokadból készített mártás, a guacamole ugyan olyan finom és egészséges, mint pl. az alioli, a pesto vagy az ajvar. Százféle receptje ismert. Íme, az egyik: két szép, érett avokadó és két szép paradicsom kimagozva apróra vágva, egy zöld citrom leve, fél fej apróra vágott fehér hagyma, két gerezd fokhagyma, egy csipet bors, egy csipet cukor, egy csipet só (ízlés szerint), egy kis chili szósz és az egészet jól össze kell turmixolni. Pirítóssal, teával kiváló.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Csillagos ég gyorsítva gif
  2020-12-25 00:35:50, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csillagászat  
Arcfiatalító maszk
  2020-12-25 00:26:40, péntek
 
  Hozzávalók:
1. fél banán (olyan, amin nincsenek barna foltok)
2. egy teáskanál őrölt gyömbér (vagy adott esetben a friss leve)
3. két teáskanál kozmetikai olívaolaj (vagy egyéb olaj)
4. egy tojás felvert fehérjéje

Elkészítése:
1. A banánt egy villával pépesítsük. Adjuk hozzá a gyömbért és az olívaolajat.
2. Adjuk a fenti keveréket a felvert tojásfehérjéhez és keverjük össze alaposan addig, amíg folyós krémmé válik.

Felhasználása:
1. Vékony rétegben alkalmazzuk az arcunkra, a nyakra és a dekoltázs környékére. Hagyjuk kissé megszáradni, és 2-3-szor ismételjük meg a fenti eljárást. Az utolsó réteget körülbelül 10-15 percig hagyjuk megszáradni.

2. A maszkot mossuk le meleg vízzel, majd a bőrfelületet mossuk át szinte hideg vízzel.

3. A kezelt bőrfelületet kenjük be valamilyen (lehetőleg könnyű) krémmel, illetve tejsavóval.

Ennek az arcmaszknak a hatása azonnali. Csodálatos tápláló és bőrfrissítő hatása van. Ezért is nevezik ,,Mínusz 10 év" maszknak. Egyszeri alkalommal használva expressz-bőrápolásként is alkalmazható.

Kúraként is használhatod, ha bőröd nagyon rossz állapotban van. Ekkor 10 maszkot alkalmazz, de legfeljebb 5-6 naponta megismételve.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 771 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 4005
  • e Hónap: 23867
  • e Év: 199742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.