Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
A szemvidítófű gyógyhatásairól
  2020-12-03 22:15:45, csütörtök
 
 



Egy növény, amely még 70 fölöttieknél is javítja a szemet, erősíti a látást és csökkenti a szemnyomást

Tudományosan bizonyították, hogy a szemvidító fű csodát tesz a szem betegségeivel akkor is, ha egy fertőzésről van szó vagy idősebbeknél felmerülő látás problémákról, amelyeket okozhat az öreg-szeműség, hályog vagy makula degeneráció.

A C-vitamin, Glycoside rinantin, és a benne található illóolajban rejlik a titok. A növény neve nem véletlenül szemvidító fű, amely a savas és a keserű anyagainak köszönhetően javítja a szemet. Már rég használják a népi gyógyászatban, ennek ellenére sajnos mára kezdik elfelejteni. A hagyomány szerint a szem elfáradásakor alkalmazva javítja a látást.

Milyen szembetegségekre gyógyhatású a szemvidító fű?
szem-fertőzés,
gyulladt könnycsatornák,
fertőzések,
száraz szem,
fáradt szem,
irritáció (hosszan tartó számítógép használat miatt),
rövidlátás,
árpa,
gyulladt szaruhártya.

Gyógyászati felhasználásnál teájával kell borogatni a szemet.
Szemvidító fű tea készítése

3 dl forró vízbe, szórj bele három teáskanál - gyógynövényboltokban kapható - szemvidító füvet. A forrázatot tíz perc után szűrd le, és hagyd kihűlni. Áztass bele két vattapamacsot, és helyezd őket a csukott szemhéjakra. Ismételd a műveletet naponta két-három alkalommal.

Az ókori görögök úgy vélték, hogy a szemvidító fű nem csak a szemre van jó hatással, a növényt használó személy jókedvű és boldog is lesz. Alkalmazható még gyomorhurutra savtúltengés ellen. Megszünteti a belekben kialakuló pangást, és az ezzel járó puffadást.

A hőemelkedéssel járó meghűlések, köhögés, hörgőgyulladás, arcüreg-, illetve mellhártyagyulladás esetén belsőleg, valamint torokgyulladásnál toroköblögetőnek, gargarizálónak is használhatjuk.

Erősíti és nyugtatja az idegrendszert, hatékonyan fokozza a rövid és a hosszú távú memóriát, így csökkenti a feledékenységet. Felületi sebfertőtlenítő, zsíros, korpás fejbőr eredményesen kezelhetünk tinktúrájával. Káros hatása nem ismert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Bőrelváltozások természetes kezelése
  2020-12-03 22:08:34, csütörtök
 
  BŐRKINÖVÉS (apró bőrszínű lógóka)

A bőr felszínéből kiálló bőrdarabkák általában a nyakon, a mellkason, a felkaron, a szemhéjon jelentkeznek. Legtöbb esetben a bőr összedörzsölődésének az eredményei. Könnyen eltüntethetők, ha elkötik, levágják, lefagyasztják őket. Azonban a következő természetes módszerek is sokat segíthetnek:

Almaecet
Áztassunk egy vattapamacsot almaecetbe, majd csavarjuk ki, hogy a felesleget eltávolítsuk belőle. Fedjük le vele a bőrkinövést és hagyjuk rajta, ameddig csak lehetséges. Néhány nap múlva a bőrkinövés megfeketedik és magától leesik.

Teafa olaj
Áztassunk egy vattapamacsot vízbe, majd csepegtessünk rá teafa olajat. Tegyük a vattát a bőrre és kössük át. Egy hónapon át naponta kétszer-háromszor ismételjük ezt meg. Lehet, hogy időigényesebb, de ez a legbiztonságosabb módja a bőrkinövés szemhéjról való eltávolításának.

Ricinusolaj és szódabikarbóna
Ez a keverék rendkívül hatékony a bőrkinövés ellen. A belőlük készült pasztát kenjük a bőrre és kötéssel rögzítsük. A pasztát 48 órán át tárolhatjuk a hűtőben. Naponta 2-3 alkalommal végezzük el ezt a kezelést.

ÖREGSÉGI FOLTOK
Az öregségi foltok, az arcon, a kézen, kézfejen a leggyakoribbak. Bár kiváló okuk nem ismert, sok orvos szerint a napfény és a máj öregedése idézik elő őket. Ellenük ezek a legjobb természetes kezelési módszerek:

Citrom
A citrom kitűnő erre a célra, mivel természetes fehérítőként működik. Citromlébe áztassunk egy vattapamacsot és naponta kétszer dörzsöljük át vele a sötét foltot.

Aloe vera
Tegyünk friss aloe verát az öregségi foltra és hagyjuk rajta 30 percig. A legjobb, ha házilag ültetett, friss növényt használunk.

Hagyma
A hagyma levét vagy nagyon apróra vágott hagymát tegyünk a foltra. Hagyjuk rajta 10-15 percig, majd öblítsük le. Addig ismételjük ezt a kezelést, míg a folt el nem halványodik.

Torma
Keverjük össze ecettel és tegyük az öregségi foltra. Naponta használjuk és a sötét folt lassan el fog tűnni.

C-vitamin szérum
A kézzel készített, szerves, vegyszermentes C-vitamin szérum csodákat tud művelni a bőrrel. Helyileg aktív C-vitamint tartalmaz, és nagyon gyorsan eltünteti az öregségi foltokat. Emellett helyreállítja a károsodott bőrt is.

ELTÖMŐDÖTT PÓRUSOK KITISZTÍTÁSA
Az eltömődött pórusokat általában az olajos lerakódások okozzák, melyek egyenetlenné teszik a bőr felszínét. Annak ellenére, hogy ez nem egy komoly bőrbetegség, foglalkozni kell vele, mivel rontja a bőr állapotát és szépségét. Ráadásul, ha nem tisztítjuk ki a pórusokat, azok könnyedén elfertőződhetnek.

Cukros bőrradír
A radírozás nagyszerű módja a pórusok kitisztításának, ezáltal a bőr természetes fényét is visszanyerhetjük. Citromból és cukorból készítsünk pasztát, majd egy természetes anyagból készült törölközőt itassunk át vele és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át az arcot. Ha végeztünk, mossuk le meleg vízzel.

Gőzölés
Kétségkívül az egyik leghatékonyabb módszer. Először mossuk meg arcunkat, majd hajoljunk egy forró vízzel teli gőzölgő edény fölé, vagy kamilla virágból főzött tea fölé. Takarjuk le a fejünket egy lepedővel, hogy a gőz ne szökhessen ki. Maradjunk így 10-15 percig. Ezután mossuk le az arcunkat meleg vízzel, és almaecettel töröljük át a bőrünket, hogy a maradék szennyeződést is eltávolítsuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A sárgarépalé gyógyhatásai
  2020-12-03 22:01:08, csütörtök
 
  A lúgos hatású sárgarépalé védelmet nyújthat a rák ellen is .

A sárgarépa fokozza a csecsemőmirigy működését, regenerálja, erősíti az immunrendszert, segít az ízületi gyulladásban szenvedőknek, jó hatással van a nyálkahártyára, csökkenti a koleszterinszintet, magas rosttartalma tisztítja a beleket.

Zöldségféléink közül a sárgarépa az egyik legközkedveltebb. Fogyaszthatjuk főve, sülve, párolva, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.

A rostban rendkívül gazdag sárgarépa tisztítja a bélrendszert, erősíti a hasnyálmirigyet és a lépet, javítja a máj működését, oldja a különféle kövek lerakódását. Megszünteti a gyomorsavtúltengést és a gyomorégést, valamint kihajtja a belekből a rossz felszívódásért felelős, rothadást okozó baktériumokat.

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, karotint, sót, A-, B-, C-, E-, G- és K-vitaminokat. A legtöbb benne az A-vitamin elő vitaminja, a karotin, ami zsírban oldódik.

Milyen betegségekre hatásos?
immunerősítés,
látás,
nyálkahártya,
koleszterinszint helyreállítása,
csecsemőmirigy működési zavara,
ízületi betegségek,
bőrproblémák,
májbetegségek,
emésztőrendszeri megbetegedések,
mellékvese betegségei,
csontfejlődés,
hasnyálmirigy működési rendellenességek,
daganatos megbetegedések,
székrekedés,
elsavasodás.

Ajánlott a terhes anyáknak, valamint a szoptatós kismamáknak is napi szinten fogyasztani a sárgarépa levét.

A sárgarépalé gyógyhatásai
- erősíti az immunrendszert, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet,
- segít a bélférgek hajtásában,
- jó hatással van a vesékre, javítja a látásélességet, regenerálja a májat májbetegségek után,
- köptető hatású a tüdőbetegségben, asztmában szenvedők számára,
- mézzel keverve kitűnő fertőtlenítő, sebgyógyító, jól kezelhető vele a szájnyálkahártya elváltozásai,
- kezelhető vele a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a cukorbetegség és különböző emésztési rendellenességek,
- vízhajtó hatású,
- a céklához hasonlóan segíti az emésztést, a máj működését és a nyirokkeringést,
- segíti a csontozat fejlődését, kezelhetjük vele a bőrkiütéseket, rákmegelőző hatású, kezeli a látási zavarokat, segít a szürkületi vakság legyőzésében is,
- tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját, s ezáltal a hasnyálmirigy működését is,
- az önpusztító betegségek sikeresen gyógyíthatók sárgarépa lével, mert savtalanítja a vért. Az arthritis támadhat a csuklókban, izmokban, vesében stb. A sárgarépa összetétele ideális ezeknek a betegségeknek a leküzdésére.

Fogyassz legalább 2 dl sárgarépalevet naponta üres gyomorra, melyet keverhetsz más zöldségekkel is, hogy enyhítsük a tömény hatást. Keverhetjük például káposzta-félékkel ugyanis jó kombinációt ad vértisztító hatásával, úgy a látási zavarok leküzdésére, mint a vesebántalmak gyógyítására. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a karotin, az A-vitamin nem oldódik vízben, tehát a jobb felszívódáshoz ajánlatos búzacsíra olaj, vagy más esszenciális zsír fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tönkölybúza, a természet áldása
  2020-12-03 21:46:19, csütörtök
 
 



,,A tönkölybúza a legjobb gabonafajta. Meleg, zsíros és tápláló, mégis lágyabb, mint a többi gabona. Aki ezt fogyasztja, annak vére és húsa egészséges lesz, lelkébe pedig boldog értelem és öröm költözik. Bármely formában fogyasztva ízletes." / Reinhard Schiller: Hildegard (Medicina Praxis)/

A tönkölybúza több mint tízezer évvel ezelőtt került Délnyugat-Ázsiából Mezopotámiába, majd a bronzkorszak idején Európában is meghonosodott.

Az ősi gabonafajta a Kárpát-medencében nyolcezer éve terem, termesztésének nyomait hazánkban Kengyel és Százhalombatta térségében találták meg. A tönkölybúzát már a régi rómaiak is fogyasztották, erre utaló nyomokra bukkantak számos feltárt sírban. Az európai lakosságot a IV. században a tönkölybúza mentette meg az éhhaláltól, mert az akkori normál búzák legtöbbje a szélsőséges időjárás és a kórokozók miatt kipusztult.

Termesztése hazánkban egészen a XIX. század végéig jelen volt, majd lassanként a feledés homályába veszett. Helyét egyre inkább új, különféle nemesített búzafajok vették át, mivel azok nagyobb terméshozamot produkáltak és betakarításuk kevesebb vesződséggel járt.

Az új fajták belső értéke a nemesítések következtében azonban fokozatosan csökkent, s ma már csak jó néhány, esetleg nagyobb mennyiségben ártalmas adalékanyag hozzáadásával készíthető belőlük minőségi pékáru. Mivel a ma kapható, tartósított, génkezelt, manipulált ételek mellett párhuzamosan egyre nagyobb az igény a vegyszermentes, egészségkímélő, természetes és minőségi élelmiszerek iránt, az elmúlt években ismét életre kelhetett a magyar föld egyik jellegzetes büszkesége, a tönköly.

Ebben nagy szerepe volt két neves, elszánt tudós-fajtanemesítő, dr. Kalmár Gergely és dr. Kajdi Ferenc több éves, kitartó kutatómunkájának. Fejlesztésük, az ÖKO-10 jelölésű tönkölybúza, az egyetlen államilag elismert fajta, s kifejlesztése óta számtalan hazai és nemzetközi elismerést, díjat vívott már ki magának. A túlélő tönkölybúza ellenálló, őserejű fajta.
A kenyérbúzához képest kevésbé kényes, rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti adottságokhoz, kiválóan tűri a szárazságot, minden talajon megterem. Óriási előnye, hogy a környezetében lévő gyomokat elnyomja, így vegyszermentesen termeszthető. Jóval tisztább búza a többi fajhoz képest: a búzaszemeket szorosan körülvevő pelyvaréteg a feldolgozásig páncélszerű védelmet biztosít a káros légköri és egyéb (például radioaktív) szennyeződések ellen. Az univerzális tönköly révén, ha egészségesen táplálkoznánk, szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz éppen az optimális arányban jutna hozzá.

A hazai és külföldi statisztikai adatok azonban elszomorító képet mutatnak: az emberek szinte a világ minden táján a szükségesnél jóval több cukrot, zsiradékot, húst, ugyanakkor kevesebb növényi keményítőt, rostot és ásványi anyagot fogyasztanak. Káros életformánknak köszönhetően egyre több és súlyosabb betegséggel kell felvennünk a harcot, melyek nagy része elkerülhető lehetne táplálkozásunk már kismértékű változtatásával is.

A tönkölybúza egyike azoknak az élelmiszereknek, melyek nem hiányozhatnak a minőségi és egészséges étrendből. A tönkölybúza természetes eredetű és nem szintetizált élelmiszer, az élethez szükséges fontos tápanyagok szinte mindegyikét tartalmazza. Az egész szervezetet erősíti, mindenféle káros mellékhatás nélkül.

Lássuk, mi minden szól a tönkölybúza fogyasztása mellett:
Könnyen, gyorsan felhasználható energiával látja el az izomszöveteket, a kötőszöveteket, a belső szerveket, az idegsejteket, az érzékszerveket - tehát minden emberi sejtet.
Pelyvája antibiotikus hatású, erősíti az immunrendszert, így rendkívül hatékony például a Candida elleni küzdelemben.
Könnyen emészthető, emellett gazdag rosttartalma szinte kefeként tisztítja a beleket.
Javítja a vérkeringést, rosttartalmánál fogva csökkenti az érelmeszesedés veszélyét.
Fehérjetartalma 50%-kal meghaladja a közönséges búzafajtáékat, s mivel aminosav- összetétele (ebből épülnek fel a fehérjék) is jó, szervezetünk jobban hasznosítja. Épp ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott azok számára, akiknek szervezete nagyobb igénybevételnek van kitéve: gyermekeknek, serdülőknek, idős embereknek, nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, vegetáriánusoknak, várandós illetve szoptató anyukáknak.
Érdekes megfigyelés, miszerint jótékonyan hat a dohányzók pszichés és fizikai teljesítőképességére, regenerálódására.
Gazdag esszenciális aminosavakban, mely igen kedvező hatással van az emberi szervezetre. Napi 15-20 dkg tönkölybúzából készült kenyér elfogyasztása jelentősen hozzájárul aminosav-igényünk fedezéséhez.
Vitamin- és ásványi-anyag tartalma egyedülálló: megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12 kivételével) és E-vitamintartalma sem csekély. A belőle készült termékek kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma 7-8-szor magasabb, mint más gabonák esetében. Szeléntartalmát azért is fontos kiemelni, mert ennek hiánya egyes kísérletek alapján szerepet játszik a rákos megbetegedések kialakulásában.
Rendszeres, hosszú távú fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint és az erek falain lerakódott, meszesedésre hajlamos zsírréteg.
A hagyományos gabonafélékhez hasonlítva alacsonyabb szénhidráttartalmú, mely lassabban is szívódik fel, emiatt cukorbetegek étrendjében is ajánlható.
Esszenciális zsírsav-tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.
A tönkölybúza lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is készíthető tészta, melyet azok is bátran fogyaszthatnak, akik a tojásban lévő fehérjére érzékenyek.
A tönköly felhasználási területe igen széles: készíthető belőle liszt, dara, száraztészta, sör és különleges eljárással ún. búzahús is. A tönkölylisztből sütött teljes kiőrlésű vagy fehér kenyér akár egy hétig is puha, élvezhető marad. A búzalisztet bármely étel elkészítésénél (pl. sütemény, kenyér, palacsinta, galuska stb.) helyettesíthetjük tönkölybúzaliszttel, s az így elkészített fogás jóval táplálóbb, egészségesebb és ízletesebb is lesz.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
3 hatékony zsírégető szokás
  2020-12-03 21:11:43, csütörtök
 
 



Fogyni nem könnyű, de nem is lehetetlen. A legtöbb, amit tehetünk a fogyás érdekében, hogy rendszeresen mozgunk, lehetőleg naponta, illetve egészségesen táplálkozunk. De mit tegyünk, ha egy-egy napba már nem fér bele a mozgás? Ha kicsúsztunk az időből és már az edzésre nem maradt elegendő idő?

A táplálkozásra mindenképpen figyeljünk oda, hiszen így kisebb lesz a lelkiismeret-furdalásunk. Például sokan nem tudják, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok is a segítségünkre lehetnek a fogyásban. Vitaminok közül kiemelkedő szerepe van a C-vitaminnak, míg ásványi anyagok közül a kalcium említendő, hiszen ez szintén támogatja a fogyókúránkat.

Amikor már előre tudjuk, hogy aznap nem lesz időnk mozogni, edzeni, akkor álljunk fel gyakrabban az íróasztal mellől és végezzünk néhány tornagyakorlatot, akár telefonálás közben is. A lift helyett használjuk a lépcsőt és ebédeljünk meg rövidebb idő alatt, hagyjuk ki a kávézást, helyette sétáljunk néhány percet a parkban. Már ezzel is tettünk valamit az egészségünkért és így este nyugodtabban fogunk elaludni.

Nem olyan könnyű megszokni, hogy fánk, péksütemény és nápolyi helyett vékonyan felszeletelt zöldségeket nassolunk, de ha sikerült átállnunk egy egészségesebb táplálkozásra, akkor egy idő után már mi magunk sem értjük, hogyan is tudtunk korábban annyi édességet megenni. Szerencsénkre vannak egészséges nassolnivalók is, melyek sok-sok rostot, C-vitamint és kalciumot tartalmaznak, ez a hármas remek zsírégető hatással rendelkezik.

Miért aludjunk eleget, és miért ne aludjunk túl sokat? Mindkettő, azaz a túl kevés és a túl sok alvás is árthat az alakunknak, mivel mindkettő hizlal. Egy felnőtt embernek 7-8 óra alvás elegendő.

Ez a mennyiség 50 százalékkal segíti a zsírégetést, ellenben ha túl keveset, vagy túl sokat alszunk, akkor a zsírégetés nem lesz sikeres, sőt egyre több és több zsírpárnával kell számolnunk. A megfelelő alvásrutin kialakítása már csak azért is fontos, mert így jóval több lesz az energiánk és ez csökkenti az édesség utáni vágyódásunkat is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Hasznos fűszerek
  2020-12-03 17:12:09, csütörtök
 
 



Ezekkel a fűszerekkel, elkerülhető a depresszió, az elbutulás és a memóriazavar .

Nem tudsz koncentrálni? Úgy érzed, hogy lelassultál?
Az alábbi fűszerek fogyasztásával új erőre kaphat az agyad, élesebb lesz a memóriád és csökken a szorongásod is.

Petrezselyem és kakukkfű
A petrezselyemben és a kakukkfűben jelen levő apigenin nevű flavonoid javítja az idegsejtek közötti kommunikációt. Az apigenin kémiai szerkezete hasonlít az ösztrogén női nemi hormonéhoz, amelyről tudjuk, hogy befolyásolja az idegsejtek fejlődését.

Kutatók szerint az apigeninben gazdag étrend segíthet a depresszió, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kivédésében.

Kamilla
Ez a gyógynövény kipróbált stresszűző, hatására rövid idő alatt csökken a szorongás.

Kurkuma
A fűszerben található vegyületek segítenek az Alzheimer-kór megelőzésében.

Zsálya
A zsálya javítja a memóriát. Tanulmányok igazolják, hogy a zsályakivonatot szedők még órákkal a kapszula bevétele után is jobban teljesítettek a memóriateszteken. Laboratóriumi kísérletek szerint a zsálya egy olyan enzimet blokkol, amely egyébként rontaná az agy számos funkcióját (például a tanulást, az emlékezést és a figyelmet). A magas vérnyomással élők azonban jobb, ha vigyáznak a zsályával, mivel tovább emelheti a vérnyomást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Éhgyomorra fokhagyma kellemetlen szagok nélkül
  2020-12-03 17:07:15, csütörtök
 
 



A fokhagymával számtalan betegség megelőzhető vagy kezelhető. Talán nem mindenki gondolja úgy, hogy éhgyomorra fokhagymát enni egészséges, és sokan úgy tartják, hogy ilyen fajta népi gyógymódok csak a nagyszülők körében népszerűek, és valójában nincs az egésznek semmiféle alapja.

Sokan viszont már tudják, hogy ez nem így van. A fokhagymával számtalan betegség kezelhető vagy megelőzhető. A fokhagymát a világ számos részén gyógyító zöldségnek tartják.

Már elődeink is felismerték a fokhagymában lévő erős antibiotikumot. A fokhagyma hatását nem kérdőjelezték meg, hiszen számos betegségre gyógyír volt. Régen nagyon sok ember evett reggelire fokhagymás pirítóst, ami akkoriban egy bevett szokás volt, hiszen erősítette az immunrendszert, és megelőzte a komoly betegségeket.

Nem kell azonban fokhagymaszagú szájjal dolgozni, vagy iskolába menni, ha nem rágod össze a fokhagymát.

Tisztítsd meg a fokhagymát és egy vágódeszkán vágd nagyon apróra. Rakd rá egy kanálra, és egy pohár víz segítségével nyeld le. Ezzel elkerülheted, hogy a leheleted kellemetlen legyen mások számára.

A fokhagyma 10 rendkívüli gyógyhatása
megelőzi az öregedést és tisztítja a perifériás artériákat,
csökkenti a rossz koleszterint a vérerekben,
erősíti az immunrendszert, így segíti a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben,
baktériumölő hatású,
véd a szívbetegségek ellen, csökkenti a trigliceridek számát a májban, amely segít megelőzni az atherosclerosis kialakulását,
csökkenti a vérnyomást és a gyulladásokat,
hatékony a megfázással szemben, hiszen a fokhagyma egy nagyon erős antibiotikum,
segít az idegrendszeri problémákban, természetes ellenszere a stressznek,
elpusztítja az agydaganat bizonyos típusait,
remek véralvadásgátló, így megszűnteti a vérrögöket,
csökkenti a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát,
megkönnyíti és elősegíti a máj méregtelenítő munkáját és a húgyhólyag egészséges működését, fertőtlenítését,
gyomorpanaszok és bélbántalmak ellen is nagyszerű természetes orvosság,
hasmenés esetén is együnk belőle,
jót tesz az anyagcserének és még az étvágyat is növeli,
megakadályozza a gyomor túlzott savtermelését.

A fokhagyma nagyon egészséges gyógy- és fűszernövény, azonban rendszeres fogyasztásánál érdemes megfogadnod néhány tanácsot.

A hagymafélék alapvetően hígítják a vért, ezért is lehet velük hatékonyan megelőzni a vérrögképződést, a trombózist. Ha azonban műtétre, vagy bármilyen más sebészeti-, fogászati beavatkozásra készülsz, előtte egy-két héttel fel kell függesztened a hagymakúrát, mivel fokozott vérzést és lassabb véralvadást idézhet elő.

Naponta több mint 10 gerezd fokhagyma elfogyasztása mérgező hatású lehet, és allergiás reakciót válthat ki.

Szoptató anyák ne egyenek fokhagymát, mert a hatóanyagai átjutnak az anyatejbe és a csecsemőnél kólikát okozhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
6 ok, amiért a fokhagymát „csodaételnek” tartják
  2020-12-03 16:56:54, csütörtök
 
 



Rengeteg adat elérhető a világon különböző cikkekből és tanulmányokból, amelyek megerősítik a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Mégis úgy tűnik, csak nagyon kevesen használják ki a nyers fokhagyma adta előnyöket annak érdekében, hogy megőrizzék jó egészségüket. Ha megfázás, influenza vagy egyéb patogén eredetű betegségek gyötrik, a fokhagyma antibiotikus és vírusellenes hatásait többnyire figyelmen kívül hagyják.

Egy kis, vékony gerezd hozzáadható számos ételhez, így könnyebben fogyasztható. De ha a fokhagymagerezdet egy kanál mézzel veszi be, az is használ. A petrezselyem vagy a koriander rágása amellett, hogy csökkenti a fokhagymaszagot, még egészséges is. Bármely módot is válassza, fogyasszon 2-4 gerezd fokhagymát naponta egészsége megőrzése érdekében.

Talán a legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy egy ilyen jelentéktelen növény, hogy tud ennyi mindent nyújtani. De talán a nyers fokhagyma ízének vagy a rágás okozta kellemetlen leheletnek köszönhető hanyagolása. Tény, hogy magas illóolaj tartalma miatt epekő betegségben szenvedők sem igen fogyaszthatják (és tudjuk, az epekövesség korunk egyik népbetegsége).

Néhányan a fokhagyma ízének és szagának elkerülése érdekében fokhagyma kivonatot használnak.

6 érv a fokhagyma napi használata mellett:

1) A fokhagymában található diallil-diszulfid nevű aktív vegyület hatékonyabban és gyorsabban képes áttörni a kemény baktérium membránokon, mint az antibiotikum, amelynek számos veszélyes mellékhatása lehet.
Két különálló tanulmányban összehasonlító elemzést végeztek a nyers fokhagymakivonat ételmérgezést okozó baktériumra gyakorolt hatásairól. A vizsgálatok szerint a fokhagyma fogyasztásával megelőzhetjük a legtöbb ételmérgezést és elkerülhetjük a kórházi kezelést is.

2) Állatkísérletek során kutatók bebizonyították a fokhagyma jótékony tulajdonságait a cukorbetegség vonatkozásában. Megállapították, hogy a fokhagyma első sorban az inzulin aktivitásra van hatással, s így csökkenti a vércukorszintet.

3) A fokhagyma képes kiirtani az olyan baktériumokat a szervezetből, mint a Yersinia pestis, amely bubópestishez vagy a ,,fekete halálhoz" vezethet.

Habár a bubópestis nem jellemző napjainkban, van néhány egyedülálló eset Európában. De a lényeg a fokhagyma antibiotikus, vírusellenes és gombaellenes hatása, mely számtalan betegségre nézve gyógyító hatású.

A fokhagyma napi fogyasztásával biztosíthatja a szervezet profilaktikus (megelőző) védelmét, ezzel megakadályozván a fertőzések kialakulását.

4) A szív- és érrendszer egészsége a fokhagyma fogyasztásával növelhető. A fokhagyma bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és a homocisztein szintet. A magas homocisztein szint érzékeny markere a szív- és keringési rendszer degeneratív betegségeinek és talán jobban előre jelzi az infarktus vagy a stroke bekövetkeztét, mint a magas koleszterin. A fokhagyma az oxidált LDL koleszterin szintjét csökkenti. Az a koleszterin, amely nem oxidálódik, fontos szerepet játszik az idegek és az agy szöveteinek fejlődésében, csak úgy, mint a D3 vitamin szintézisében. Tehát a koleszterin oxidációjának korlátozása sokkal észszerűbb, mint magának a koleszterin mennyiségének a korlátozása.

A fokhagyma tágítja az ereket, így csökkenti a vérnyomást, csökkenti a trigliceridek mennyiségét a vérben, feloldja a vérrögöket és stabilizálja az artériás plakkokat, megakadályozza a fontos lipidek oxidációját, amelyek sejtpusztuláshoz vezetnek. Mindezt mellékhatások nélkül, természetesen.

A fokhagyma véralvadásgátlóként is funkcionál.

5) A fokhagyma erős antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert, és igazi bajnok a rák elleni küzdelemben. Számos, a fokhagymában található értékes vegyület, beleértve a ként, a szelént és az allicint, hozzájárul a rákos sejtek apoptózisához (programozott sejthalál), amelyet a rákos sejtek igyekeznek elkerülni.

6) Aki teheti, minden nap fogyasszon el legalább egy-két gerezdet az étkezései alkalmával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vadmacska
  2020-12-03 15:22:25, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Uráli bagoly
  2020-12-03 15:21:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 771 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2850
  • e Hét: 12964
  • e Hónap: 26713
  • e Év: 231414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.