Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Szeretném - Kettőszáznyolcvanegyedik nap
  2020-02-27 05:51:21, csütörtök
 
  Szeretnék egy nyugodt munkás napot. A mait néztem ki. Persze ehhez karantén kellene, s minél kevesebb telefon, s a külvilág lekapcsolása, Talán verseket kellene olvasni. Csoórit, Nagy Gazsit, meg másokat. Az elmúlt időszakban is kaptam szerzőktől könyveket, de azok nem fogtak meg igazán.
És Lesznait is be kellene fejezni. Ehhez is erő kell, hiszen a Kezdetben volt a kert a régi világ folbomlásának regénye, s nem mindig jó szembesülni azzal, hogy mi is elrontjuk a miénket, mint ahogyan eleink elrontották száznál is több éve.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itthon - Kétszáznyolcvanadik nap
  2020-02-26 20:14:23, szerda
 
  Éjjel 11 óra volt , mire hazaértünk. Nem volt tanulságmentes nap, kicsit belekóstolni a szlovákiai választási fejleményekbe. Hallgatni az embereket. Nem akarok jósolni, de csodaszámba menne, ha bejutna a magyar összefogás. Én nagyon szeretném. Gyuszi mindent megtesz, okosan érvel, de lehet, hogy kevés lesz.
Ma Bécsbe vittük ki a Kaláka évkönyveket a családdal, W, Erzsikével leültünk egy presszóba beszélgetni. SZörnyű látni, hogy miféle gyűlölködés foyik ott is. s hogy a magyar külképviselet hogyan avatkozik be az ottani egyesületek életébe. De ez nem mai téma.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kassa - Kétszázhetvenkilencedik nap
  2020-02-25 05:42:18, kedd
 
  Elhoztuk Buzitára Gál Sanyinak a könyvét, s Kassán fogtunk szállást. Egy jó kis séta a belvárosban, majd ettem egy nagyszerű brindzás haluskit. Ma Losoncon, Szencen keresztül hazacsorgunk.
Holnap tanítás után ki kell szaladnom Bécsbe, a kész Kaláka évkönyveket kiszállítani. Szandra és Zsóka is jön velem.
Hosszú út vár ránk hazafelé. Most itt hajnaltájt a szállodában kapargatom ezeket a sorokat egymás alá, nem messze a Dómtól.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Más nemzet is hajbakap az iskolán? - Kettőszázhetvennyolc
  2020-02-23 05:46:35, vasárnap
 
  Ha belegondolunk, azért az nem semmi, hogy most, a világ összeomlásának előestéjén képesek vagyunk azon összeveszni, hogy mit olvassanak gyerekeink, a történelemfelfogás melyike a helyes.
Tőlünk odébb, akik a huszadik század népirtásaiban megfürödve oktatgatni akarnak bennünket a demokráciáról (a sajátjukról) saját történelmükre is fütyülnek. Németországban alig tanítanak történelmet, Ausztriában azért nem érettségi tárgy, nehogy nacionalistákat neveljenek.
Mi pedig idehaza hajbakapunk azon, hogy ki legyen csak lábjegyzet, s ki ne.
Ez azért tetszik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
NAT: majdnem szüzen maradni - Készázhetvenhetedik nap
  2020-02-22 06:28:09, szombat
 
  Olvasom a híreket erről a dokumentumról, s nem olvastam viszont a 155 oldalas nagyar irodalom fejezetet, s valószínű nem is fogom elolvasni. Már a mennyiség riasztó, s túlszabályozást sejtető. Nincs véleményem Herczeg Ferencől, s sem Vass Albertről sem, mert akiket nem olvastam, azokról én nem szoktam nyilatkozni. Tormay Cecileről viszont van, nagyszerű regény A régi ház, s a Bujdosó napló pedig megrázó olvasmány. Azt sem bánom, ha az irodalmi kánont megpiszkálják kissé. Nekem Illyés Bartókja a csúcs, s Pilinszky Apokrifja, s a Sorstalanság pedig fontos alapmű. Igaz, nehéz olvasni, ennek rá kell jönni a fanyar stílus mögötti rejtett hatására.S a Nobel-díj ugyan nem mindig hiteles pecsét, de ennél nagyobb kitüntetés nincsen. A majdnem megkapta ez is meg az is a humor kategóriájába tartozik.Nem lehet majdnem szüzen maradni.
Nekem Eszterházy Péter is magaslat, nagyszerű iró, még ha nehezen olvasom az esszéregényt, s nem könnyú olvasmány. De Thomas Mann sem.
Szóval lehet NAT, én a lájtos tanítás híve vagyok. S anak, hogy a kötelező és a választott fele-fele arányban legyen.
Isten bizony elolvasom majd Az élet kapuját, meg az Adjátok vissza című regényeket is.
Egyébként Knut Hamsun Éhség című művét is olvastam. Igazi irodalom. A szerző pedig elhitványodott, amikor a nácik oldalára állt. Regénye viszont világirodalom.
Nagyobb baj a Natnál az, hogy nem tanítják meg a gyerekeket olvasni. Így szinte mellékes, hogy mit nem olvasnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kellemes volt - Kétszázhetvenhatodik nap
  2020-02-19 08:36:58, szerda
 
  Tegnap 10-re kiértünk Alsóbodokra (az én autómmal, elhoztam a szerívzből, pedig egy napja lejárt a műszaki). Szép, tiszta idő volt, jól rá lehett látni a nyitrai várra a pályáról. Én megtartottam a foglalkozást, majd megnéztük a kálváriát, s az Eszterházy múzeumot és felmentünk a templomba. Jött Jenő is, megbeszéltük Kassát és Buzitát. Hátfőn korán felvesznek és Magyarországon keresztül megyünk. Csemadok dolgok és Buzitán leadjuk Sanyinak a könyveket.
Kassán alszunk és kedden jövünk haza.
Ma készen lesz az autó, de kell is, a jövő héten a nyomdából a Kaláka évkönyveket is el kell hozni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alsóbodok - Kétszázhetvenötödik nap
  2020-02-18 06:59:28, kedd
 
  Ma Alsóbodokra megyek a táborozókhoz, Zsódi atyát is viszem, hiszem piaristák is vannak a felvidékiekkel.
Én egy órás beszélgetést tartok arról, hogy kik vagyunk,. honnét jöttünk, s nyelvünk hogyan gazdagodott úgy másoktól átvett szavakkal, hogy mindenki jól járt, s hogy egymásra vagyunk utalva e vidéken.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bolond világ - Kettőszázhetvennegyedik nap
  2020-02-15 06:49:05, szombat
 
  Bolond világ

Csak nem akar tél lenni. Sőt, már tolakodnak az rügyek a rózsákon, de a cseresznyefán is. Azt mondanák a régi öregek, hogy ennek meglesz a böjtje. Én meg úgy látom, ha nincsen rendes tél, a kártevők megszaporodnak, s aztán permezetünk mindent, és egyre rosszabb lesz.
Azt akartam írni, hogy nem mennek előrébb a dolgok. Aztán eszembe jutott, hogy megjelent Gál Sanyi könyve. Hogy egy kellemes találkozón voltunk a szombathelyi levéltárban Deák Ernővel, ahol sok egyetemista is megjelent, s ahol a bennem lévő görcs ellenére sikerült lazán levezetni a találkozót. Ahol jó emberekkel találkoztam.
Kisfiam betegsége, sorsa marja a lelkemet: januárban volt egy görcsös rohama, - soha előtte - s azóta kivizsgálások. S nem igazán derült ki semmi, de miután megtiltották, hogy késsel és bárddal dolgozzon, nem tudjuk, hogy mi lesz. (Hentes a lelkem.)
Az autóm szervízben, műszakiztatni kellene, de még nincsen üveg, amit cserélni kell. Így Zsóka autójával kell kedden mennem előadást tartani Alsóbodokra, Nyitra mellé. Ez egy öreg Suzuki. Bosszant, hogy minden olyan lassan intéződik.
Nem ez az egyetlen. HA eladni akarnak biztosítást, autót bármit, percek alatt itt vannak, a nyakunkon ülnek, lyukat beszélnek a hasunkba. Ha gond van, akkor másként megy. Ez a magyar szolgáltatás.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holnap Szombathely - Kettőszázhetvenharmadik nap
  2020-02-12 17:03:55, szerda
 
  Reggel Győrben kezdek, meghívókat hozok el. A bécsi márciusi ünnepségét, ahol Nagypista (az agrárminiszter) mond beszédet.
Aztán a pénteki órákra készülök, mert ebéd uztán jönnek Deák Ernőék, megyünk SZombathelyre, a megyei levéltárban mutatjuk be talmánykötetét. És vannak egyéb közös ügyek is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Belső Univerzum - Kettőszázhetvenkettedik nap
  2020-02-10 17:55:32, hétfő
 
  Hír a nyomdából: készen van GálSanyi könyve. Holnap elhozom.
Kiadásomban immár közel száz könyv jelent meg. Ez azért nem könnyen megkerülhető tény. Lassan készen vagyok az elmúlt harminc év emékirataival is. Aztán vagy fél év szöveggondozás.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 262
  • e Hónap: 2005
  • e Év: 33670
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.