Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Csak lassan, szépen - Háromszázegyedik nap
  2020-03-29 18:59:33, vasárnap
 
  Reggel kicsit lustálkodtam az ágyban, pedig előre tekerték az órákat. Délelőtt eltelt a főzéssel, egy kis húsleves csirkeaprólékból és marha velőscsontból. A velőt pirítóson megettük tízóraira a feleségemmel. Aztán nekiláttam a próbaérettségik kijavításának. Tízen repetáztak belőle, vagy mert elégtelent írtak, vagy mert hiányoztak. Zömük egészen jó lett, pontosabban már elrendezésben, terjedelemben, néhány jó gondolatban is megfeleltek. Nagy baj, hogy az utolsó évben lettek csak az enyémek, óriási a gyakorlati lemaradás. Valójában most kellett megtanítani, hogy egy elemzés hogyan néz ki. Ez nem a gyerekek hibája. De mindent megteszek értük, ha ők is akarják. Úgy látom megértették többen, hogy ez most mit jelent.
A leves után rántott csirke volt, ehhez gyümölcsöket sütöttem köretnek. Majd aludtunk két órát.
Kint tombolt a szél, nem gondoltam egész napos kerti munkára. Egy kicsit azért dolgoztam késő délután.
Holnap ki kell mennem bevásárolni. Kilenc és tíz között le akarom tudni. És haza.
Egyik kedves tanítványom írt egy levélkét, hogy ha kell bevásárol, elmegy patikába. Nagyon meghatott. De falun él, s csak akkor szólok neki, ha valóban kell. Én mindenféle kontaktus nélkül gyorsan el tudom intézni ezt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szombattalan szombat - Háromszázadik nap
  2020-03-28 05:52:14, szombat
 
  Elolvasva tegnapi jegyzetemet arra a fölismerésre jutottam, hogy nem volt értelme megírni, hiszen nem változik semmi. Egyébként is lenne más dolgom is. Mindhárom osztálynak volt írásbeli feladat, s most itt ülök nyolcvan dolgozat felett. Ráadásul különfél módon küldték el. Nekiveselkedek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Átgázolt rajtunk - Kétszázkilencvenkilencedik nap
  2020-03-27 10:45:35, péntek
 
  Jegyzetelő kedvemen is átgázoltak az események. Éppen reggeliztem, amikor a miniszterelnök bejelentette a kijárási tilalmat. Jó, sitlizáljunk, korlátozást. Bajor mintára.
Rendben van, nekünk könnyű betartani, mindketten nyugdíjasok vagyunk, én 66 , Zsóka 65 éves.
Azt viszont határozottan leírhatom, hogy a hülyék még hülyébbek lettek a járvány hatására. Folyik a gyűlölködés. Természetesen aki Orbánt gyalázza, az csak a demokráciát védi, ő a demokrata. A másik nem az. Az szélsőséges, fasiszta, meg minden. Teszettek volna győzni a választásokon kedves elvtársak, akkor most titeket védenélek, ha hasonló aljasságokat fröcsögnének rátok, mint amilyeneket ti most a politikai ellenfélre.
Előmászott Paul Lendvai is a csatornából Bécsben, persze nem bírja ki, hogy ne Magyarországra fröcsögjön. Szegény ávós vénember (ő valóban az volt), aki a Kádár érában havonta vette fel a zsoldot szolgálataért a magyar követségen Bécsben.
Most demokráciáról beszél megint a szélsőséges liberális osztrák sajtó is, annak magyarországi hiányáról.. Csak megsúgom: Hitlert az ő édesanyjuk szoptatta, nem az enyém.
Most én is kicsit szélsőséges voltam.
De nem szeretem, ha hülyének néznek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Várakozás - Kétszázkilencvennyolcadik nap
  2020-03-25 06:57:33, szerda
 
  Mindenki várja, hogy vége legyen, és visszatérhessen oda, ahol abbamaradt ez az őrült rohanás.
Nem ilyen egyszerű. Nem lehet teljesen ott folytatni. Ezt magamon is tudom majd tesztelni. Ha túlélem.
Lesz romeltakarítás, s a fizikaitesti pusztulásból, leépülésből csak a szellem felépülése segít ki bennünket.
Tegnap kimentem bevásárolni. És délután a kert nyugtatta a lelkemet. Nem magamat féltem, a gyerekeimet.
Minden nap beszélgetünk Németországgal is, ott cudarabb világ van. Közben a messenger sem működik, csak hangfoszlányok, így marad a telefon.
Ma kapunk szájmaszkokat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pennen - Kétszázkilencvenhetedik nap
  2020-03-23 14:20:11, hétfő
 
  A szótár szerint hétalvót, jelent, olyan embert, aki durmol. Unokám pontosabb jelentést mondott, szerinte magyarul döglik, heverészik.
Hát ez volt tegnap és ma.
Vasárnap volt a rosszabb, egész nap kerestem a helyemet, segghideg volt, semmit nem lehetett tenni. Elküldtem a nyomdába a szél-járást, azt jelezték vissza, hogy rendben van. Kimentünk a temetőbe, senkivel nem találkoztunk. Aztán egy kis sör és bor a boltból, az is üres volt.
Ma egész délelőtt tanítványaimmal nyűglődtem, küldték az írásbeliket, mindenkinek válaszolni kellett. Nagyon hiányzik a személyes kapcsolat. Ezek nem zsenik, ők megkívánták a szóbeli beszélgetést és a magyarázatot.
Aztán a kutyát vigasztaltam, aki kicsit izgatottabb az átlagosnál. Nem érti, hogy mit keresünk itthon. Befűtök. És főzök egy jó citromos teát.
Úgy tűnik a sárgabarack termést elvitte istenke. Meg a ránk küldött fagy.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A gyűlölködés nem segít - Kétszázkilencvenhatodik nap
  2020-03-22 16:20:19, vasárnap
 
  Olvasom a fecebook bejegyzéseket, s szomorú vagyok. Szétvet egyeseket a gyűlölködés, a fotelforradalmárok meggondolatlan kommentjei. Most nemzeti egységre lenne szükség. Nem Orbánt kell szeretni/nem szeretni. Én mindennnek megnézem a másik oldalát is, megpróbálom beleélni magamat azok helyébe, akik minden mögött a sunyi hatalom játszadozását látják. Jogászkodnak és a totális szélsőséges szabadságot féltik. Közben nem veszik észre, hogy most egy kis önkorlátozás közelebb visz az összefogáshoz. Mert most valóban arra van szükség. Nemzetire. Így a koronavírus pártjára állnak, s szüleik életével játszanak, Meg az enyémmel is.
A Facebook nekem ma munkaeszköz is - mondhatná valaki, hogy ne olvassam. Ezen tartom a három osztályommal a kapcsolatot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden más lesz ezután - Kétszázkilencvenötödik nap
  2020-03-21 07:35:56, szombat
 
  Egy hete szombaton mentünk Jászapátira, reggel tudtam meg az iskolabezárást Én annak nevezem, mert igyekszünk, igyekszünk, de a tanítványok zömének kell a személyes kontaktus, az azonnali segítség. És messze nem vagyunk felkészülve a digitális oktatásra. Van, ahol internet sincs. Az már szinte tiszteletreméltó erőfesztíés, ahogyan a tanárok igyekeznek alig működő eszközeiken - sajátjaikon - elérni a nebulókat. Persze félnek a fizetés elmaradásától. Ők is emberek.
Tergnap Bajorországban részleges kijárási tilalmat léptettek életbe, azonnal videotelefon. Lányomék jól vannak. Sandra 17 éves, német állampolgár, Zsóka 40, magyar állampolgár. Férje Hessenben egy rehabilitációs intézetben, ahol karantén van. Most minden a két lányon nyugszik, mi innét nem tudunk segíteni. Nyugalomra intem magamat is. Én 66 éves vagyok, feleségem 65.
Megdöbbentően gyorsan eszkalálódott a helyzet, S minden összeomlott, ami olyan biztonságosnak tűnt. Ha ennek vége lesz, semmi nem folytathatódhat ott, ahol abbamaradt. A hajszolás, a javak buta felhalmozása. Át kell értékelni mindent. S nyugalmat kell követelni magunknak magunktól.
Be kell látni, hogy a kultúra menthet meg bennünket az önpusztítástól. De nem az az utcai téboly, fesztiválőrület, hányóverseny, ami volt. A kultúráról le kell hántani a szemetet. A köztévéből kiűzni a celebséget, át kell értékelni mindent, ami körülvesz, amit teremteni akarunk. Be kell tiltani a műanyagot, s az időt. Hogy állandóan azt nézzük.
Vagy várhatjuk az újabb járványt. És valamelyik csak elpusztír bennünket.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Beszámoló - Kétszázkilencvennegyedik nap
  2020-03-20 08:38:02, péntek
 
  Tegnap postán voltam és boltban. Maszk és kesztyű, és siettem haza. Ma a feleségem nem mehet ki, én is egyszer csak, hogy vigyek krumplit fiaméáknak, tankoljak, hozzak egy kanna benzint, és vegyek ki pénzt. Nem szokott itthon lenni, de most úgy vélem, egy kevés kell.
Aztán ideülök a gép elé, javítom a gyerekek küldött feladatait, írok és feltöltök néhány vázlatot.
Ma elmegy nyomdába a széljárás is, bár támogatásért nem tudok Pestre menni, majd megelőlegezem a nyomdát. Győr is lassított üzemmel működik, tegnap beszéltem velük, s jó két hét lesz, mire megjelenik. De a lap jórészt Szlovákiába és Ausztriába megy ki, úgysem tudnánk kivinni egy darabig.
Csak semmi pánik,. van idő. Móricz Erdély című regényét vettem elő, a több kilós, három kötetes könyv kitart egy darabig.
"Nem baj ha hull a hó, csak vadász ne jöjjön!"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bedőlt Európa - Kettőszázkilencvenharmadik nap
  2020-03-19 16:38:13, csütörtök
 
  Amikor vidáman vásároltak ingatlant a pozsonyi szlovákok nálunk, már akkor nem gondoltam jónak, hogy a tulajdonszerzés legálisan nem ittlakás. Pontosabban, hogy nem jelentkeznek be helyi lakosnak, az nem jó ötlet. Most aztán betett mindenkinek a legalapvetőbb dolgok korlátozása. Szomszédom szlovák ember, Pozsonyban dolgozik, a felesége tanár Öt éve laknak itt, úgy, hogy nincsen lakcímkártyájuk. Mivel szlovák állampolgárok, hazamehetnek, de vissza nem.
Most itt ülnek, és abban reménykednek, hogy én segítek, hiszen szoktam ebben-abban.
Az, hogy németül beszélünk, nem is lenne baj, de németül sem tudnak igazán.
Már mindenkova telefonáltam, de úgy tűnik, a hivatalok továbbra is olyan, mint voltak. Nem tudják életszerűen kezelni a helyzetet,
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Önkéntes fogság - Kétszázkilencvenkettedik nap
  2020-03-18 06:46:37, szerda
 
  Tegnap valóban idehaza voltam. Bevásároltam, igyekeztem gyorsan hazaérni. Jött Lupus Dunaszigetről, levelet írtunk a váci püspöknek, s egy kiadványba egy fotót raktam rendbe neki. Nem mondhattam, hogy maradjon otthon, ámbár két éve ígért egy látogatást. Most kellett neki a segítség.
Kicsit feszült vagyok, de ez természetes is.
Ma megírok egy kitüntetési javaslatot a minisztériumnak, gyors vásárlás, feladatokat küldök a tanítványoknak, hagymát ültetek (az őszi már szépen kijött). Kisfiammal a kertben dolgozunk délután. Megírok egy ismertetést egy könyvről.
Mégis haszontalannak érzem magamat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 1939
  • e Év: 33604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.