Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Kezdetben volt a kert - Háromszáztizenkettedik nap
  2020-04-30 05:28:31, csütörtök
 
  Év elején megszereztem Lesznai Anna Kezdetben volt a kert című regényét. 1966 óta most adták ki újra. Akkor olvastam, de fiatalon egészen más volt. Évtizedek óta nosztalgiát éreztem utána. (Az a kiadás eltűnt, ellopták a könyvtárakból is.) Előjegyeztettem a pesti antikváriumban, s most küldték.
Korszakos alkotás. Irodalmi értéke, jelentősége vitathatatlan, az a ragyogó, napsütötte stílus, ami átszövi a művet kápráztató. Tormay mellett (A régi ház) az idei év nagy olvasmánya nekem.
Most a magyar humán értelmiségnek rá kellene vetnie magát, hogy pótolja ismereteit a magyar irodalom gyöngyszemeiből. Ebben a tekintetben pesszimista vagyok. De nem is érdekel igazán, én több lettem a könyv által. A régi Magyarország szétfoszlása, illúziók és azok elvesztése, századvég és rezignáció (Lőrinczí Huba) mind ott taálhatzó a műben. Mese és valóság. A régi Zemplén. A kevert világ és a belőle kiforrott rossz szagú új. Új hitek megtalálása és elvesztése.
Lesznai egyik férje (háromszor ment férjhez) Jászi Oszkár volt. Az ő alakja is ott van a könyvben.
S a magyaroszági zsidóság nekibuzdulása és hanyatlása. S Közép-Európa.
Hat héten át olvastam, pont kitartott a karanténban, Nem lettem jobban tőle, de tisztább lelkű. S ma, amikor be vagyok zárva az országba, meglepett, hogy a pestisjárvány korában, a széthulló világban is nagyobb volt a mozgástér. Kehet, hogy ez most nem érthető, de hagyom elvarratlanul.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghatódás - Háromszáztizenegyedik nap
  2020-04-28 06:53:53, kedd
 
  Fél órás volt az említett ráidóban az összeállítás, 17 vers hanhzott el. Nagszerű válogatás volt, kitűnő ízléssel. Profi munka. Én meghatódtam, nem szoktam hozzá, hogy csak úgy, önzetlenül, magukért a versekért ismerik el azt a szerény teljesítményt, amit kipréseltem magamból az elmúlt néhány évben.
Örülök, hogy 56-os vers is volt köztük néhány.
Az életrajz is visszafogott volt, amikor elküldtem töprengtem, hogy Mosonmagyaróvár neve elhangozzék-e? De azt hiszem a tény tény, idefújt a szél. A kötet fülszövegének utolsó sora pontosít: Hazám Kárpát-medence.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Összefolyt napok - Háromszáztizedik nap
  2020-04-25 20:45:01, szombat
 
  Néha azt is elfelejtem, hogy milyen nap van. Pedig nem ücsörgéssel ütöm el az időt. Intéztem pénzügyeimet, postáztam, adtam feladatokat a tanítványoknak. Bevallom, nem igazán hiszek ebben az oktatási formában, a gyerekeknek kell a személyes kontroll és a visszajelzés. Tudom, kényszer szülte, de akkor is.
A kert sem elégít ki. Az jó, hogy több vers is született, annak örülök, hogy holnap a Magyar Katolikus Rádióban lesz versösszeállítás tőlem, s kérték az életrajzot is. Köszönet Lázár Csabának az összeállításért.
De most mindent kicsit pótléknak élek meg. Túl nagy volt a nyüzsgés, hiányzik Pest, Bécs, Pozsony.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Halott város, ketten a villamoson - Háromszázkilencedik nap
  2020-04-24 06:40:20, péntek
 
  Korán indultam tegnap, egy szendvics, egy palack víz. A Zsil utca sarkán parkoltam, vittem Szakály Sanyinak verseskötetet, s szél-járást. Onnét a kettes villamossal mentem a Vigadó térre, a minisztériumba. Ketten ültünk rajta, maszkban. Jól nézhettünk ki, A város, a rakpart üres volt. Bent elintéztem az új belépőkártyámat, vittem Pistának is könyvet. Meglepett, mikor említette, hogy bíboros úr gratrulált a videoklipphez. A versemhez. Jól esett. Mondtam neki, hogy vasárnap fél kettőkor a kötet verseiből lesz egy összeállítás a Katolikus rádióban.
Aztán elmentem a Kossuth térre.Mindenütt csönd, mint atomtámadás után.
Vissza a kocsihoz, s a Lánchídon át jöttem haza.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lassú ébredés - Háromszáztnyolcadik nap
  2020-04-21 10:17:10, kedd
 
  Tudatosan nem írtam ide semmit. De egy-két napja jobb kedvem lett, mocorgott bennem a lélek. Ebben segítettek Lázár Csabáék, Csaba versmondása a rádióban. Tegnap küldött egy linket, a vers a Nemzetközi Kínai rádióban is elhangzott. Vasárnap pedig a könyvemből válogat a rádióban. Ezek kicsit vegyes érzéseket keltettek bennem, már nem szeretem a rivaldafényt.
Dolgoztokat javítottam, kertet nyírtam, postáztam a szél-járásokat. És rengetek e-mail bejegyzés.
Jó a karanténbarátság is, egy sráccal levelezgettem, figyelem terveit, munkáját. Lehet, hogy soha nem látjuk egymást, de ilyenkor mindkettőnknek jó az emberi hang.
Ma megnyiratkozok, holnap a feleségem autóján cseréljük le a téli gumit, s csütörtökön Pestre kell mennem. De kocsival fogok, eltüntek a nemzetközi vonatok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy kis hallgatás - Háromszázhetedik nap
  2020-04-18 06:41:10, szombat
 
  Lassan az ötödik hét elcsöndesedés jön. Volt min töprengeni az elmúlt napokban is, de most egy kis krónika.
Még a minisztériumból ismerem Katát, igaz, ő már nincs ott. Ő is beszédeket írt Miniszter úrnak. Néhány alkalommal beszélgettünk irodalomról. Említette, hogy társa a Katolikus rádiónál dolgozik. A hét elején jelentkezett, s verset kért, amit a mai helyzetben köszönetképpen fel lehet olvasni a rádióban.
Elküldtem a kötet pdf-jét egy friss verset. Másnap kaptam egy vidoklippet a verssel. Nagyon szép.
Aztán csütörtökön vettem a bátorságot, s elmentem a szerzői példányokért Pestre. Ugyanis megjelent a Magyar Naplónál a verseskötetem.
Jókor.
Az első kötet a Szépirodalminál 1989-ben, éppen összeomlott az ország, a könyvkiadás.
Most az utolsó Pesten, éppen összeomlóban a világ.
Lehet, hogy mindkét esemény oka én lennék?
Veszélyes dolog a vers.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem, és megint csak nem - Háromszázhatodik nap
  2020-04-14 10:37:13, kedd
 
  Olvasom a két legjobb magyar napilap hétvégi számát (Magyar Nemzet, Magyar Hang), s nem először mondják az interjúvoltak,hogy az ember nem tanul. Ebből a borzalomból sem. Átlép rajta. Most meg van rendülve kissé, több levelet vált, keresi a kapaszkodót, de nem lesz következménye. Lelki nem. Ebben sajnos én is egyetértek. Nem tanult a huszadik század szörnyűségeiből sem. Ugyanúgy elköveti a fő bűnöket.
Nem jó itthon, ha jó is. Vagyis úgy jó itthon, ha nem kötelező. A digitális Húsvét nem helyettesíti az igazit. A neten való ölelkezés sem az igazi. Ráadásul mi ölelkezős nép vagyunk. Jó megérinteni egymást. Most még kezet sem fogunk.
Azt hiszem, az igazi járvány a lelkekben van, de ez nem vezet el a katarzishoz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így könnyebb - Háromszázötödik nap
  2020-04-10 07:41:22, péntek
 
  AZ egész hét hangulatára a változó szó a jellemző. 9 után bevásárlás, majd kert. Alvás, net.
A facebook kilengéseire is orvosságot kellett keresnem. A gyülölettől habzó bejegyzéseket töröltem, íróit örökre eltiltottam. Úgy tűnik, sokaknak mellékes, hogy kit, csak gyűlölhessenek. S mintha az idősebb unatkozók járnának ebben az élen. Mindenbe belekötnek ami o-val kezdődik. Persze a nyugdíj.. Sokan nem értik, hogy ez járulékalapú juttatás, nem szociális segély. Munka után járó jövedelem. Aki nem dolgozotott, vagy feketén, vagy kevés járulékot fizetett, annak kevesebb a nyugdíja. S van, aki tíz-húsz évet dolgozott feketén Ausztriában, s egy fillért sem tett félre.
Persze egy minimális nyugdíj azért járjon.

A szél-járás eljutott Szlovákiába. A Nagymegyer felé vezető út utolsó benzinkútján raktam át egy szlovák kisteherautóba.

Aztán jött a hír, kész a verseskötet, mehetnék Pestre a szerzői példányokért. Most töprengek, hogy a jövő héten autóba ülök. Gyakorlatilag kivel találkoznék? Az átadóval. 24-én lett volna Bécsben bemutató. Szél-járás bemutató Pozsonypüspökiben, májusban. Honismereti találkozó a Csallóközben. Meg egy krétai út. Ezek törölve.
A versek persze nem romlanak meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Berobban - Háromszáznegyedik nap
  2020-04-06 07:00:15, hétfő
 
  1.Valahogyan azt gondoltuk, hogy bennünket kikerül. Nem tudom miért? Mert minden olyan távoli, ami szörnyű, mert a valóság és a virtuális valóság valahogyan kioltja egymást. Mert ez nem a középkor.
De, ez a középkor. Persze nem technikailag. De ugyanolyan védtelenek vagyunk egy új betegséggel szemben, mint a közékorban a pestissel szemben.
A bárány föltörte a hetedik pecsétet. És feljött a fekete Nap. És az emberiség fele eltörlődött. A Jelenések könyve pontatlanul.
És egy pillanat alatt a közepében voltunk a bajnak. Egy, talán két nap kellett, s minden lezárult körülöttünk, s minden összeomlott bennünk. S magunkra maradtunk két ellenséggel.

2. Két ellenséget írtam. Az egyik maga a láthatatlan vírus. Amiben az a félelmetes, hogy nem tudjuk mikor támad, s nem tudunk igazán védekezni ellene, Megszoktuk, hogy bekapunk egy pirulát, s azután jobban leszünk. Hogy lefizetjük, csak minket ne támadjon meg. Ez most nem ilyen dolog, S elkezdünk mögötte valami transzcendenst keresni, mert amit racionálisan, ismereteink alapján nem tudunk megérteni, azt megpróbáljuk másképp.
A másik ellenség saját magunk vagyunk. Szidjuk az ellenzéket, mert nem állt a társadalom mellé a járvány legyűrésében, s mert politikai hasznot próbál húzni belőle. Nem igazán meglepő, de akkor is érthető, ha fájdalmas az értése. S még lehet morzsányi igazság az érvekben, egyféle kompromisszumként valóban lehetett volna időkorlátot beépíteni a miniszterelnök felhatalmazásába. Gesztusként.
De ennek ellenére most erős kormányzásra van szükség, s akár tetszik valakinek akár nem, erre most a Fidesz alkotta kormány és annak vezetője van felhatalmazva. A népfelség okán. Nekünk pedig el kell viselni az érdekünkben hozott döntéseket, és végre kell hajtani. Most valóban az életért futunk, s ezt a versenyt könnyű elveszíteni.
Ha valakinek, nekem szörnyű az, hogy nem mehetek Bécsbe, Pozsonyba, nem kereshetem fel barátomat. Nem ölelhetem meg szeretteimet, családtagjaimat. Hogy maszkot kell viselnem.
A vírus egyébként nem válogat ellenség, ellnfél, ellenzék áldozatul eshet. S őértük is kár.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megjelentünk - Háromszázharmadik nap
  2020-04-02 17:05:18, csütörtök
 
  Ma elhoztam a szél-járást a nyomdából. Jó szám. Holnap postázom a magyar előfizetőknek. Azt nem tudom, hogy Szlovákiába hogyan jut ki, de valahogyan megoldjuk.
Nehéz napok ezek, mindent át kell értékelni. Szó szerint mindent.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 17
  • e Hét: 179
  • e Hónap: 1922
  • e Év: 33587
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.