Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
lassan javul, innét romlás - Háromszázharmincadik nap
  2020-05-30 05:43:59, szombat
 
  Gyakorlatilag egy éve nincs könyvtár Óváron. A felúíjítás, majd a pandémia. Föladnám nyárra Kosztolányi Édes Anna című regényét elolvasásra. Nagyobb feladat a mű beszerzése mint elolvasása. Most senki ne mutogasson a netre: könyvet kell olvasni. A net pótcselekvés. Emlékszem, a Bújdosó könyvet is innét nyomtattam ki, s úgy olvastam.
Az éttermek kinyitottak. Rendben. Egymást tapossuk a piacon. Nem igazán jó. A könyvtárban nem tapossák egymást az emberek, s kötelező maszkkal már régen használhatónak kell lenni.
Én ezt alapszolgáltatásnak tartom,, de nem is nekem kell igazán. A város több ezer középiskolása teljesen elfelejti a könyvet. A kötelező olvasmányokat hogyan kérjem számon?
S ha ki is nyit majd valamikor, hogyan szoknak oda a gyerekek? Jó pár órát kell arra felhasználni, hogy együtt menjünk el. Más megoldás nincsen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vezettem közel 600 kiométert - Háromszázhuszonkilencedik nap
  2020-05-27 06:53:07, szerda
 
  Tegnap kocsiba ültem, és elvittem Zsókát nővéréhez Jászapátira. Jó volt látni az úton, hogy megindult az élet.Sok autó, ember. Pesten könnyen mentem át.
Egy gyors ebéd, s én jöttem haza. Bundi már várt, izgult, hogy elmentünk. Két dolgot is meg kell írnom Pestnek - az egyik már meg is van -, s holnapra egy írást Mecsérnek Trianonról. Aztán fogászat is lesz. Nekem is jár valami öröm.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyunnyogós hétvége - Háromszázhuszonnyolcadik nap
  2020-05-25 06:04:03, hétfő
 
  Hogy kezd helyreállni a rend, a kedvem is más. Nem jobb, más. Idehaza voltunk a hét végén is. Befejeztem az érettségi dolgozatok javítását, ma leadom. A szél-járáson is vackoltam, Mezey Laci küldött egy jó movellát, be is szerkesztettem. Feleségem Jászapátira készül, a teendők átgondolása.
Nagyon örültem az esőnek, a kert is egészen más. Ez a kemény víz, amit a föld alól szvattyúzok, csak szinten tartja a növényeket, s a kemény kérget alkot a felszínen a földdel, nem igazán tesz jót. Az eső az igazi.
Azt hiszem meg kellene váltani a világot, de már annyiszor megtették, hogy nekem nyugton kell maradni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Élettel teli - Háromszázhuszonhetedik
  2020-05-23 06:57:21, szombat
 
  Tegnap délután be kellett szaladni Győrbe a Praktikerbe. Nagy forgalom a pályán, Győrben is rengeteg autó, sok ember az áruházban. Mintha a Holdról visszaérkeztünk volna a Földre. Elindult az élet úkra. Jó volt látni a csöndes uttcák után. De jó volt hazajönni a csöndbe. De ez választott csönd, nem a ránkkényszerített.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bezárkózás-Nyitottság - Háromszázhuszonhatodik nap
  2020-05-20 15:20:11, szerda
 
  Most nem országokra és politikára gondolok. Úgy látom, Nyugaton a bezárkózás az attitűd. Olyan féle szoros-és laza ember kapcsolatok nincsenek,mint nálunk. A család, a kisközösségek, a baráti társaságok, az érzelmi kontaktusok nem olyanok, mint Kelet-Európában. Jobban magadra vagy hagyva, szabadon. A szabadság fogalma sokszor az önzéssel párosul. Persze ennél bonyolultabb a képlet, hisz a látszat és a valóság keveredik, s népekként is más és más.
A nyitottság persze sérülékenységgel társulhat. Lehet, hogy rosszul látom, és más a német világ és a többi. De van egy brutálisan nagy különbség. Ez a műveltségben, magunk-és mások ismertségében rejlik.Mi ismerjük (jó nagyjából) a körülöttünk élők múltját, jelenét. Ők a sajátjukét sem. Leszámítva az urlakodó elit egy részét, neki kell tudni, mert el kell, hogy fogadtatják felsőbbrendűségét.
Szomorú felismerések ezek. A veszélyeszetettség érzése, tudata erős vékezési mechanizmusokat épít be az életünkbe.
Egyébként ez a humán műveltség fontosságát is jelzi. Például irodalomtanításunkban legalább fele-fele magyar és világirodalom. Ez valahol helyes, ha lázadozok is ellene.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fény az alagút végén - Háromszázhuszonötödik nap
  2020-05-17 19:15:05, vasárnap
 
  Kérdőjel kellene a végére. Magamtól kérdezem: mindent ott folytatnék, ahol abbahagytam? Másoktól: a kontinens jövőjével kapcsolatban lesznek-e fölismerések?
Ez utóbbi: bőrünket sértik a minket ócsárló támadások Nyugatról. Azt hittem én is, hogy a huszadik század végén az értelem, a fölismerés és a békesség ideje jön. Nem tudtam, hogy a nyugati politikai elit nagy részének fogalma sincs a történelemről, nem vont le tanulságokat saját múltjából. Gyarmati gondolkodásától nem tud megszabadulni. Ez keserű felismerés. Nekünk is ki kellene mászni a sértettség lövészárkaiból. Az jó, hogy itt, Közép-Európában az együttműködés útja látszik járhatónak. Mos a Visegrádi-csoportra gondolok. Erről nem szabadna letérnünk, hiszen együtt fogunk élni a jövőben is. Én még egy perszonáluniót is el tudnék képzelni, de az eddigi vívmányok megőrzését mindenképp. Ebbe tartozna bele Ausztria is, így megszabadulna kisebbségi érzéseitől a németekkel szemben. Kiegyensúlyozó szerepe lenne.
A nagy Unió más dolog. Szövetségeseink száma nem sok, ránk fenekedőké sokkal több. Nem jó felismerni, hogy a demokrácia ma a nyugati politika által az igazán veszélyeztetett. Az értelmiség árulása egyszeri volt, ezt hittük a 20. század elején. Ma már tudjuk, hogy nem. A magyar értelmiség sincsen ebből a szempontból jobb helyzetben.
A belső viszonyokról majd később, Az viszont biztos, hogy Európa nagy veszélyben van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Remélem - Háromszázhuszonnegyedik nap
  2020-05-17 11:42:39, vasárnap
 
  Azt, hogy a zár feloldása olyan gyors lesz, amilyen gyors volt elrekesztésünk a világtól. Bár a hatalom - mellékes, hogy hol - szeret hatalmaskodni. Fontos lenni, s nehezen ad fel felismeréséből. Azt hszem, hogy most azért is igyekeznek lazítani, mert az embereknek elegük van a nem láthatótól félni, s mert végül szeretnének szabadon élni.
Már írtam: emberi kapcsolatok nélkül értelmetlen minden, ha nem látszik az értelme a több hónapos bezártságnak, lázadás lesz. Mi ölelkezős fajták vagyunk - szerencsére. Kezet fogósak.
Örülnék, ha megúsztuk volna ennyivel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sikerült - Háromszázhuszonharmadik nap
  2020-05-16 14:01:22, szombat
 
  Ma volt a nagy nap, kilenckor fogorvos. Levágtak a felső fogsor mindkét oldaláról egy kicsit, s kihúzták az alatta levő három fogat, s kaptam egy kis csontpótlást, majd összevarrtak. Alig éreztem kellemetlenségen kívül mást, pedig ez kis műtét volt. Most gyógyulgatok, de érzem, hogy a mai nap után jobbak jönnek. Kellett már, bár fájni nem fájt a fogam, de tudtam, hogy nincsen rendben minden.
Véglegesítem az érettségi dolgozatokat, s ma örömmel láttam, hogy van egy 91 pontos is. Volt értelme.
Neki kell látni dolgozni is, a régi naplójegyzeteket rendezem össze, s nekiláttam a szél-járásnak is. Versen mostanában babrálok eleget. S a kötetet is postázgatom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jól indult - Háromszázhuszonkettedik nap
  2020-05-15 07:53:11, péntek
 
  Hajnali esőkopogásra ébredtem. Végre. Kevéske csurgott össze, de a kerten látszik. Ezzel a kemény vízzel csak szinten tartom egy ideig.
Tegnap fogászat, felmérés a röntgen után. SZép napok jönnek. Bukszaapasztók, s lesz miért sajnálnom magamat. Holnap kilenckor kezdik feldarabolásomat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
76 éve - Háromszázhuszonegyedik nap
  2020-05-12 11:16:49, kedd
 
  Május 15-én "tömörítették", hogy a korabeli hivatalos szóhasználattal éljek gettóba Moson megye zsidóságát. Precízen, pontosan végrehajtja Sattler polgármester a felsőbb utasításokat. S még egy újságcikkben rá is tesz egy lapáttal, hiszen a vármegye mindig vigyázott, hogy elitje ne keveredjen, s ne engedjen maga közé zsidót. Hát ennek az elitnek igazán híre hamva sem volt soha. De nem ez a lényeg. S az sem, hogy hol van ma elit e híres vármegyében.
Erről tudósít a város lapocskája, arról már nem, amikor június 6-án kiterelik a gettó lakóit, hogy marhavagonokba zárva, elvigyék őket Győrbe, s onnét haláltáborokba. S arról is olvashatunk, hogy a zár alá vett vagyon az államé, s mielébb szét kellene osztani. (Honnét tudták vajon, hogy tulajdonosaik soha nem jöbbek vissza?) Arról nem olvashatunk, fényképet sem láttam egyet sem, hogy valaki, netán polgármesterük búcsúztatta volna őket. Nem volt idő ilyen nyavajgásokra.
Ezt a múlt szeletkét nagyon nem akarja tudomásul venni a ma városa. Hiába a nagy márvány emléktábla a volt Sattler-viilán, a barna mocsok letörölhetetlen róla.
Mi az ártatlan áldozatokra emlékezünk inkább. Nem hiányoztak senkinek ebben a városkában? Nekem ma is hiányoznak.
Mementót nekik Kovácsné Irének állított három vaskos kötetben. S köszönöm, hogy ezt én szerkeszthettem és adhattam ki.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 217 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 1939
  • e Év: 33604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.