Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Beadási határidő: 2020.október 12.
  2020-07-31 04:27:53, péntek
 
  A MAGYAR POLITIKAI FOGLYOK SZÖVETSÉGE 1956-os HAGYOMÁNYŐRZŐI ÉS AZ 1956 ÖRÖKSÉGE ALAPÍTVÁNY 2020-ban is
Irodalmi, történelmi pályázatot hirdetnek magyarországi és határon túl élő diákok részére 25 éves korig

I. Téma: Élet a börtönben
I. Készíts interjút egy ma még élő, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit megélt személlyel, aki a forradalmi eseményekben való részvételéért, a megtorlás áldozataként börtönbe került. Kérdezd arról, miként tudta feldolgozni bebörtönzését, miből merített erőt a túléléshez, milyen körülmények között teltek fogsága évei, milyen emberi-cellatársi kapcsolatok segítették a börtönévek elviselésében, kikre számíthatott, s mit őriz meg emlékezetében örökre.
Dolgozatodat elkészítheted közvetlen vagy közvetett interjú, illetve monológ formájában.

A közvetlen interjú párbeszédes forma, konkrét kérdésekre adott konkrét válaszokat tartalmazó írás.
A közvetett interjúban mellőzhető a párbeszédes forma, az írásban a megkérdezett személyre hivatkozva közölheted mondandóját. (Például: X.Y. elmondta, hogy...)
A monológban a megkérdezett személy egyes szám első személyben mondja el történetét. Terjedelem mindhárom formában: maximum 6-8 oldal.

II. Téma: Képzelt riport - 1956
II. Gondold el, hogy 1956 őszén újságíróként dolgozol, s lapodba riportot kell írnod a forradalom eseményeiről és hangulatáról. Válassz ki egy helyszínt és egy időpontot, s kövesd nyomon az ott és akkor zajló forradalmi történéseket. A látottakról, a benyomásaidról tudósítsd az olvasókat.
A riport műfajának jellemzői: ember- és élményközpontú, lehet benne leírás és dialógus, tartalmazhatja az újságíró szubjektív állásfoglalását, s szépírói eszközök is alkalmazhatók.
Terjedelem: Maximum 6-8 oldal.

D Í J A Z Á S

I. díj: 70.000 Ft
II. díj: 50.000 Ft
III. díj: 30.000 Ft

Beadási határidő: 2020. október 12. hétfő

A pályázat minden részletéről - a dolgozatok beadásának határidejéről, az eredményhirdetés pontos dátumáról, a pályázati nyereményekről - a közeljövőben a POFOSZ 1956-os Hagyományőrzőinek és az 1956 Öröksége Alapítvány honlapján is lehet tájékozódni.

A pályázatokat az antaltopamon@hotmail.com címre várjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56 és a gimnázium
  2020-07-30 15:56:16, csütörtök
 
  A tantestület életét különösen felbolygatta 1956.
Nagy érdeme a testületnek, hogy október 26-án megakadályozta, hogy az
ifjúság kivonuljon a határőrlaktanya előtti tüntetésre, így az ÁVH sortüzének nem volt
gimnazista áldozata.
A tanárok közül később mégis kettőt letartóztattak, elbocsátottak, hárman külföldre távoztak.

Mosonmagyaróvár, 1989
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezt a lengyel '56-os plakátot keresem
  2020-07-29 04:24:00, szerda
 
  "1956 őszén egy plakát-röplap ismeretlen lengyel szerzője puskacsőre illesztett bajonettet döfött Picasso galambjába... A gyilkos penge markolatát vörös csillag és keresztbe illesztett sarló-kalapács díszítette. Fölötte beszédes évszám: 1956, alatta a kommunista diktatúra bilincseit lerázni megkísérlő két ország neve: " Magyarország és Lengyelország"."

Ezt a plakátot keresem. Legalábbis képet róla. Ha létezik még valahol.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megújul a Kossuth Lajos Kollégium
  2020-07-28 06:43:15, kedd
 
  Hallom és olvasom a hírekben, hogy teljesen megújul a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos piarista kollégium.
Visszanézve a 2017-ben bejelentett piarista fejlesztéseket ( Göd, Nagykanizsa, Mosonmagyaróvár, Kecskemét, Sátoraljaújhely) a BAZ megyei intézmény a korábbi 1,55 milliárd helyett 1,8 milliárdot kap megújhodására.
A többiről nincs szó. Pedig engem igazán a mosonmagyaróvári piár. érdekelne. Bár azok nem felújítanának, hanem új iskolát és tornacsarnokot építenének a lebontásra ítélt határőrlaktanya helyén és környékén.
Hogy ebből nem lesz semmi azt én abból (is) gondolom, hogy nemrég már olyan rozsdaövezetként beszéltek róla, melyet lakások építésére hasznosíthatnának.
De mindegy is. Így vagy úgy, a laktanyát a két évvel ezelőtt ért súlyos tetőleégés után hagyták bevégezni, bontására az engedélyt megadták, a piaristákkal ügyleteltek róla.
A laktanyából 2005 óta XX. Század Múzeumot akartak csinálni.
Ebből semmi nem lett és semmi nem is lesz.
Az 1956. október 26-ai sortűz ikonikus épülete a történelem süllyesztőjébe kerül, vele a város huszadik századi történelme is, hisz azok az évtizedek, történelmi események ( kivétel a Hansági Múzeum '56-os terme) sehol sincsenek megjelenítve.
Rendkívül sajnálatos, hogy így van ez Mosonmagyaróváron.
Nem beszélve arról, hogy a helyszín, az Ipartelep maga is egy építészeti egység és örökség, amelynek központi épületéről van szó, s amit nem eltüntetni, hanem eredeti állapotába és szépségébe visszaállítani kell, s megvalósítani benne a huszadik századi múltunkat megörökítő múzeumot. Főleg azért, mert nem egy diadalmenet volt, hanem egy brutális, embertelen század. S ezt nem szabad(na) elfelejtetni az utókorral!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
’56-os közterületi adománygyűjtés - az őrizetlen pénz
  2020-07-27 06:05:13, hétfő
 
  1956. november elején a Magyar Írók Szövetségének akciója volt a Budapesti közterületi pénzgyűjtés a rászorultak részére. Különböző helyekre, különböző méretű fa/lőszeresládákat helyeztek ki egy előre elkészített plakáttal együtt.: "Forradalmunk tisztasága megengedi, hogy így gyűjtsünk mártírjaink családtagjainak."

A plakátokra egy-egy Kossuth százforintost is felragasztottak, amely egyébként, akárcsak a ládákban gyűlő bankók, könnyen elemelhetők lettek volna. De a ládákat szándékosan nem őrizte senki. És az utca népének se jutott eszébe tartalmukat lecsapolni.
A pénzgyűjtésnek ezt a módját egyébként épp azért találták ki a szervezők, hogy a forradalom tisztaságát jelképezzék vele.

És be is jött. Rengeteg pénz gyűlt össze egy-egy nap, amit 500 forintonként osztottak szét.
A korabeli fotókon jól láthatók a Kossuth százasok is, ami az akkori legnagyobb bankjegy volt.
Nem sokkal később a százas Kossuth bankók (is) a nyugati határon ügyködő embercsempészek brifkójában virítanak majd vagy a helyi kocsmá(k)ban kártyázódnak el, mint menekülteken keresett vagyonok.

Hisz az országot elhagyni kényszerült/ készült emberek minden forintjukat átadják annak reményében, hogy sikerüljön átjuttatni őket a határon. S a túl oldalon? Ott már nem lesz se szüksége, se értéke a magyar forintnak. A Kossuth százasnak se. Még jattot se fog érni.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kossuth százasa a csúcstartó
  2020-07-25 06:58:35, szombat
 
  Önálló magyar papírpénzt először az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején bocsátottak ki. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a pénztörténetben is jelentős szereppel bírt. Hosszú idő után ekkor nyílt lehetőség először az önálló magyar pénzügyek létrehozására. Biztosítani kellett az állami kiadásokhoz a megfelelő pénzalapot, és létre kellett hozni a független magyar hiteléletet és pénzkibocsátást. Az első magyar papírpénzek kibocsátása Kossuth Lajos nevéhez fűződik. 1848. június 17-én állapodtak meg a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankkal 12 és fél millió forint értékű bankjegy kibocsátásról. Augusztus 6-án került forgalomba a 2 forintos, majd hamarosan az egy, öt, tíz és száz forintos Kossuth bankó.

1946. július 19-én a Magyar Köztársaság Kormánya a 9000/1946 ME. Sz. rendelet alapján valutareformot terjesztett elő, miszerint a pengő után 1946. augusztus 1-jétől új pénzérték kerül forgalomba. A rendeletben leírták az új pénzérték nevét, értékét, valamint nyomásának előkészítését. Az új valuta egysége a forint, századrésze a fillér lett.

Az első forint bankjegy a 10 forintos volt, 1946. július 29-én hirdették ki, és augusztus 1-jén már forgalomba is került. Ezt követte a 100 forintos, melyet 1946. augusztus 6-án hirdettek ki, és még augusztus 7-én forgalomba került. ( Forrás: internet)

A 100 forintossal viszont 1998. december 31-éig lehetett fizetni és utána még sokáig átváltani a bankban. Kossuth százasa több, mint ötven éven keresztül szolgálta a magyar készpénzforgalmat, s ez idő alatt négy különböző magyar címerrel tizenhárom kiadást élt meg.
Elmondható tehát, hogy papírpénzeink közül, mindenféle értelemben a Kossuth 100-as az abszolút csúcstartó papírpénzünk.

És nyilván 1956-os történet is akad Kossuth százasaival kapcsolatban. Erről fog szólni a következő jegyzetem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kossuth Lajos azt üzente
  2020-07-24 05:57:31, péntek
 
  Most, hogy új (2019) kollégiumi névadónk Kossuth Lajos Moson vármegyei emlékezetét igyekszem összegyűjteni és majd a kollégiumban szeptember 19-re, születésének 218. évfordulójára, egy emlékfalat készíteni, egyre többször állapítom meg azt, hogy Kossuth emléke, kultusza, neve óriási felhajtóerővel bírt és hatott '56 -ra.

A jelszavak ( Bem apó és Kossuth népe, menjünk együtt, kéz a kézbe!)
a Kossuth címer követelése ( Szabadságra szavazunk, Kossuth-címert akarunk!) mellett mindenhol felhangzott a Kossuth nóta is.

A mosonmagyaróvári sortűz előtt ezt is énekelték az emberek, akikre aztán kétszeres tüzelés, kézigránátok sora zúdult.

Kossuth Lajos azt üzente
Elfogyott a regimentje.
Ha még egyszer azt üzeni:
Mindnyájunknak el kell menni!
Éljen a magyar szabadság!
Éljen a haza!
Esik eső karikára
Kossuth Lajos kalapjára,
Valahány csepp esik rája,
Annyi áldás szálljon rája!
Éljen a magyar szabadság!
Éljen a haza!
...


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Böröndi Lajos verse a Dudás-perről
  2020-07-23 09:43:30, csütörtök
 
  Justicia bomlott hajjal
Mosonmagyaróvár '56-ja

láttuk az öreg gyilkost orrot törölni
nem volt halálszag a teremben
az elmúlás liliom illata s a szánalom
gyönge fuvallata lebegtette meg a függönyöket
s néhány túlélő arcán
legördült néhány könnycsepp
és nem szakadtak le a drapériák
angyal sem szállt át a termen
pedig egy pillanatra ott állt
teljes romlottságában az ember
láttuk az öreg gyilkost orrot törölni
szánalmas volt és sajnálatra méltó
egy pillanatra megérintett az irgalom szele
de mi nem vagyunk Isten hogy megbocsáthatnánk
ott ahol Justicia bomlott hajjal áll
s bekötve mind a két szeme
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Laktanya Múzeum story 2005-2020-hoz
  2020-07-22 16:24:41, szerda
 
  2020.07.17.
Hírháttér
Mosonmagyaróvári Városi Televízió

Rozsdamentes övezetek otthonteremtési, gazdaságélénkítési támogatásának előkészítése c. előterjesztésről
11 perc : 07 másodperctől

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kossuth 150
  2020-07-21 19:00:39, kedd
 
  Kossuth Lajos emlékezete a néhai Moson vármegyében sorozat

Kossuth 150

1952-ben két kötetes (944 oldal) emlékkönyv jelent meg Kossuth Lajos (1802-1894) születésének 150. évfordulójára.
Ugyan nem tartozik Moson vármegyei emlékei közé, de mivel nekem megvan így odasorolom.
Képzelhetitek micsoda ereje volt Kossuthnak még 1952-ben is, hogy a Rákosi-éra teljében ilyen komolyan adóztak emléke előtt!
S persze Rákosi sem álmodta, hogy négy évvel később, Kossuth ereje még nagyobb lesz és a magyarság 1956. október 23-án a Kossuth címert követeli (Szabadságra szavazunk, Kossuth-címert akarunk!) és tűzi ki hajtókájára.

A két kötetből egyébként két tanulmányt olvastam el. (Szekfű Gyula: Az öreg Kossuth 1867-1894 és Vayer Lajos: Kossuth alakja az egykorú művészetben.) Ez utóbbira munkára még visszatérek.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 212 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 183
  • e Hét: 265
  • e Hónap: 3129
  • e Év: 20949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.