Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Pudu ( a legkisebb szarvasfajta )
  2021-01-10 23:55:59, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
ökörszem madárka
  2021-01-10 23:54:47, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
A szeretetnyelvről
  2021-01-10 23:27:43, vasárnap
 
  Milyen szeretetnyelvet beszélsz? És vajon a párod, a gyermeked, a legjobb barátod milyen szeretetnyelvet beszél?

A szeretetnyelv az a mód, ahogyan kifejezzük és megéljük a szeretetet.

Az öt szeretetnyelv egy pár- és pszichoterápiai fogalom, ami Gary Chapman amerikai párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó nevéhez fűződik.

Chapman szerint minden embernek van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak rá az összes többinél.

Az emberek ösztönös és természetes módon a saját a szeretetnyelvükön igyekeznek kimutatni és megkapni a számukra szükséges szeretetet.

A kapcsolati és párkapcsolati problémák egyik oka éppen abból adódik, hogy ha a felek eltérő szeretetnyelvet beszélnek (és nem ismerik/értik a másik nyelvét), akkor folyamatosan elbeszélnek egymás mellett. Mindketten buzgón töltögetik a saját szeretet-üzemanyagukat a társukba, ám az mégsem érzi kellően szeretve magát. Először mindketten csodálkoznak, majd csalódnak és panaszkodnak, hogy miért nem működik a kapcsolat.

Ahhoz, hogy szeretetünk valóban célba érjen, érdemes kölcsönösen megismernünk a hozzánk közelálló, fontos személyek (családtagok, barátok) szeretetnyelvét, vagyis azt, hogy milyen szeretet-üzemanyaggal működnek és megtanulnunk aszerint adni nekik a szeretetet.

=============
Az öt szeretetnyelv:
===============

Chapman A szerelem pszichológiája című könyvében 5 szeretetnyelvet határoz meg: az Elismerő szavak, a Minőségi idő, az Ajándékozás, a Szívességek és a Testi érintés.

Nézzük ezeket egy kicsit részletesebben: melyik mit takar!

Elismerő szavak
Ha az elismerő szavak nyelvét beszéled, akkor leginkább a dicséretre, a szóbeli megerősítésre, az elismerő, bátorító, törődő, kedves szavakra vagy fogékony. Szereted az őszinte bókokat vagy ha a társad elmondja, hogy milyen büszke rád, vagy ha egy számodra képességedet vagy érdeklődésedet méltatja. Érzékeny vagy a hangsúlyra és a közlésmódra is.

Minőségi idő
Ha a minőségi idő, az igazi együttlét a szeretetnyelved, akkor a rád irányuló figyelemből érzed leginkább, hogy a társad igazán szeret.

A minőségi idő lehet egy beszélgetés, egy közös program, együtt megélt élmények. Ezek az igazi együtt-töltött percek attól válnak olyan értékessé, hogy soha nem hozhatók vissza, viszont elmélyítik és megerősítik az egymáshoz tartozás érzését.

Ajándékozás
Ha az ajándékozás a szeretetnyelved, azok szívesen leped meg szeretteidet vásárolt vagy saját készítésű apróságokkal (csoki, virág, kabala, kisgyermekek esetében egy saját kis rajzocska). Ezek sokszor inkább jelképes, mint nagy értékű dolgok.

Az ajándék a szeretet tárgyiasult, kézzel fogható, vizuális szimbóluma; a megbecsülés jele. Hiszen azáltal, hogy társunk a meglepetés elkészítésébe, beszerzésébe, utánajárásába időt és energiát fektetett, addig is ránk gondolt, közvetett módon velünk foglalkozott. Ráadásul az ilyen szeretetbizonyítékokban, az is jó, hogy bármikor elővehetők és másoknak is megmutathatók.

Szívességek, Figyelmességek
A szívességek olyan cselekedetek, önként vállalt pluszfeladatok, amelyekkel megkönnyítjük a másik ember életét; vagy annak kényelmét, jólétét vagy valami alól való mentesítését szolgálják.

Ha ez a szeretetnyelved, akkor örömmel fogadod, ha a társ megtesz neked vagy elvégez helyetted olyan dolgokat, amelyek tervezést, időt és fáradságot igényelnek. P.l: főzés, mosás, vasalás, bevásárlás, megtankolja az autódat, elkészíti a kedvenc ételedet stb.

Testi kontaktus
A Testi kontaktusba beletartozik az érintés, a kézfogás, a hátba veregetés, az ölelés, a simogatás, babusgatás, cirógatás, a puszi/csók és pároknál a szexuális együttlét.

Ha ez az elsődleges szeretetnyelved, akkor számodra különösen fontos a társ fizikai jelenléte és közelsége. Igazi -bújós típus vagy. Szívesen és gyakran érinted meg a másikat, akár társaságban is, és te is örömmel fogadod az érintést.
Forrás : Szabó Szilvia grafológus hírlevele .
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 388 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 9171
  • e Hónap: 40657
  • e Év: 245358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.