Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Ez nem oltási terv, hanem egy rossz vicc
  2021-01-14 20:19:35, csütörtök
 
  Cikk 24 hír oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Jó hír a Covid elleni védőoltásról
  2021-01-14 20:15:30, csütörtök
 
  Izraelben az oltás megkezdése után két héttel felére csökkent a fertőzöttség a beoltottaknál.
zraelben már két héttel a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-vakcina első dózisának beadása után mintegy felére csökkent a fertőzöttség a beoltottaknál - írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál csütörtökön.
Izraelben az egészségügyi minisztérium összegezte az oltási kampányt lebonyolító négy egészségbiztosító pénztár eddigi adatait. Ennek során összehasonlították a koronavírus-fertőzöttséget azon százezrek körében, akik már kaptak oltást a december 20-án kezdődött vakcinázási kampányban azon kortárs csoportokkal, akik még nem.
A gyógyszergyártók klinikai tesztjeiben résztvevők számának a többszöröse elérhető az egészségbiztosítók pontos adatrögzítése révén, és mivel adatbázisukban az elmúlt harminc év összes egészségügyi információja is megtalálható minden egyes állampolgárról, hasznos ismereteket nyújthatnak az egész világ számára az oltás hatékonyságáról és esetleges mellékhatásokról is, valamint ezek összefüggéséről a korábbi kórképekkel.
Izraelben azt figyelték meg, hogy az oltás első adagja után két héttel már kialakult korlátozott szinten az immunitás. Az egyes egészségbiztosítóknál más-más módszerekkel jelentős, 33 százaléktól 60 százalékig ívelő különbségeket mértek az oltott és a nem beoltott emberek megfertőződésében. Az oltottak már ebben a kezdeti szakaszban is jóval kevésbé fertőződtek meg.
Szerintem lenyűgöző, hogy Izraelben két-három héten belül immunizált emberek százezreinek az adatait gyűjtötte össze.
Izraelben ezen a héten megkezdték a második dózis tömeges beadását is, és az oltottak nyomon követése hamarosan megválaszolhatja azt a két kulcskérdést, hogy mikortól számítható és meddig tart majd a teljes, a klinikai tesztek alapján 95 százalékosnak ígért védettség.
Izrael bizonyos értelemben olyan lett, mint egy nagyon nagy klinikai vizsgálat - mondta Rivka Abulafia-Lapid, a jeruzsálemi Hadassza kórház virológusa a The Times of Israelnek.
Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több embert oltott már be, de egyik sem rendelkezik olyan elektronikus nyilvántartással, mint a négy központosított egészségügyi nonprofit szervezet Izraelben.
Izraelben mindenki tagja az egyik egészségbiztosító pénztárnak, ahol nyilvántartásokat vezetnek háttéradatokkal együtt, s így egyértelmű képet kapunk az életkor, a nem és a meglévő egészségi állapot összefüggésében is az oltás hatásairól - mondta Abulafia-Lapid. Izraelben eddig több mint egymillió, hatvan évesnél idősebb embert oltottak be legalább az első dózissal, ez a szám több mint 120 szorosa a klinikai tesztelés mértékének. - nyilatkozta a lapnak Cyrille Cohen immun szakértő, az egészségügyi minisztérium védőoltások ügyében életre hívott tanácsadó bizottságának tagja.
Ez segíthet megválaszolni a vakcina első adagjának azonnali védőhatását érintő döntő kérdéseket
tette hozzá.
A Pfizer a magas ár mellett cserébe ezen adatok átadásáért biztosítja az ország számára a gyors oltóanyagellátást. Február elejére, a második dózis beadása után Izrael lesz várhatóan az egyetlen ország, ahol az idős lakosság nagy része teljesen be lesz oltva a koronavírus ellen, és ezzel páratlan képet nyújt majd arról, hogy valós, és nem klinikai körülmények között miként hat a vakcina azokra, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

Forrás: 24.hu oldal
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Sok technikai hibák a kézilabda V.B. szervezésében
  2021-01-14 20:09:07, csütörtök
 
  Tilen Kodrin és Urh Kastelic is kihagyja a szlovén kézilabda-válogatott első mérkőzését az egyiptomi világbajnokságon, miután pozitív lett a korona vírustesztjük. Szlovénia csütörtökön, a B-válogatottjával érkező Dél-Korea ellen kezdi meg szereplését a tornán.
A világbajnokságon, miután pozitív lett a korona vírustesztjük. Szlovénia csütörtökön, a B-válogatottjával érkező Dél-Korea ellen kezdi meg szereplését a tornán.
A játékosok az Egyiptomba érkezésükkor adták a pozitív mintát, elkülönítették őket a csapattársaiktól. Korábban már voltak koronavírusosak, tíz napot karanténban töltöttek, majd amikor már tünetmentesek voltak, akkor visszatértek az edzőtáborba. Ezúttal nincsenek tüneteik, írja a handball-planet.com.

Aggasztó a koronavírushelyzet a világbajnokság kapcsán. Két csapat, a cseh és az amerikai a vb előtt visszalépett - Észak-Macedónia és Svájc ugrott be a helyükre -, míg a magyarok első ellenfele, a Zöld-foki Köztársaság karanténhotelbe került azt követően, hogy megérkezett Egyiptomba. Pénteken 20.30-tól játszanánk az afrikai csapattal.
A körülményekre egyre több csapat panaszkodik, már a norvégok és a németek is kritikát fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy közel sincs annyira bebiztosítva a helyszín, mint ahogy azt előzetesen ígérték, és Nagy László a Nemzeti Sportnak azt mondta: Nem állt a feje tetejére a rendezés, de közel vagyunk hozzá. A magyar férfi kézilabda-válogatott pénteken a Zöld-foki-szigetek ellen kezdi meg szereplését az egyiptomi világbajnokságon. A találkozó előtti napon az MKSZ alelnöke, Nagy László videohívás keretében válaszolt az újságírók kérdéseire. Elmesélte, hogy ők is tapasztalták a rendezésben azokat a hiányosságokat, melyekről más csapatok már beszámoltak. A nyolc válogatott által használ konditerem például mindössze 10 négyzetméteres. Gulyás István szövetségi kapitány hozzátette: fogalmuk sincs, ki fog pályára lépni a koronavírus sújtotta ellenfélnél. Győri Mátyás és Szita Zoltán senkit nem becsül le, nagyon várják már az első meccsünket.
- A magyar szövetség alelnöke, Nagy László kifejtette, milyen rendezési hiányosságokat tapasztaltak Egyiptomban.
,,A konditerem konkrétan akkora, mint egy tíz négyzetméteres szoba, alkalmatlan arra, hogy ott nyolc csapat bármilyen jellegű munkát végezzen. Előzetesen azt az információt kaptuk az edzéshelyszínek látogatására, hogy negyven perc buszút, ehhez képest a norvégok két és fél órát utaztak oda, ugyanennyit vissza, miközben mindössze egy és negyed óra áll rendelkezésünkre. Úgyhogy teljesen forgalomfüggő ezeknek a helyszíneknek a látogatása. Függetlenül attól, hogy buborékban vagyunk, a nyolc csapat konkrétan együtt ebédel, vacsorázik és reggelizik. Ezek nem problémák, hanem váratlan helyzetek, amelyekhez maximálisan alkalmazkodnunk kell." Hozzátette: a játékosoktól ettől függetlenül nem fogadnak el semmilyen kifogást, de szerinte nem is lesz probléma ezzel.
- Az első ellenféllel, vagyis a Zöld-foki-szigetekkel kapcsolatban videónkban Gulyás István szövetségi kapitány, valamint Győri Mátyás és Szita Zoltán is kifejti véleményét.

Megjegyzésem: Ezek a szervezési hiányosságok a V.B.-én lévő minden csapat érintett.és érzékeli. A játékosok intelligenciáján fog múlni, hogy ki milyen módon tud alkalmazkodni az adott körülményekhez.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Koronavírus: aggasztó hírek a kínai vakcináról
  2021-01-14 19:55:57, csütörtök
 
  Alig több mint 50 százalékos hatékonyságúnak bizonyult csupán a Brazíliában végzett klinikai tesztek során a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája - jelentette be az Instituto Butantan, az oltás vizsgálatáért felelős brazíliai egészségügyi intézmény.

A bejelentés azt követően látott napvilágot, hogy ugyanez az intézet részleges adatokat ismertetve múlt héten még azt közölte: a CoronaVac nevű oltóanyag az enyhe koronavírus-fertőzések 78, a súlyos és mérsékelt fertőzések 100 százalékában bizonyult hatékonynak a vizsgált esetekben. A mostani - részben csalódást keltő - eredményt 12 és félezer önkéntes bevonásával végzett tesztelés nyomán mutatták ki, beleszámítva a rendkívül enyhe eseteket is, amelyek nem igényeltek kórházi ellátást. Brazíliában az egészségügyi dolgozókra és az idősebb korosztályból kikerülő önkéntesekre fókuszáltak a kínai szer klinikai vizsgálatában.

- Jakab: fertőzöttek is megkaphatják az oltást
Jakab Ferenc virológus szerint még a kórházban fekvő súlyos COVID-19-betegeket is be lehet oltani, ha így dönt a kezelőorvosuk..
Én is beadattam az oltást természetesen, az elsők között voltam, aki jelentkezett, nem, semmi mellékhatása nem volt" - ezt mondta az ATV Híradójának Jakab Ferenc virológus professzor, aki szerint nemcsak a tünetmentes fertőzöttek, de akár a kórházban fekvő súlyos COVID-19-betegek is megkaphatják a vakcinát, utóbbiak oltásáról azonban a kezelőorvosnak kell majd döntenie. A szakember az aktív fertőzöttek immunizálásával kapcsolatban megjegyezte, problémát ugyan a mellékhatások nem okoznak, az viszont kérdés, hogy mennyire hatékony védettség alakulhat ki olyankor.

- Koronavírus: egyre jobban bízunk az oltásban.
Az elmúlt időszakban nőtt Magyarországon az oltási kedv - derült ki egy nemrégiben készült közvélemény-kutatásból. Az eredmények szerint főként az idősebbek körében növekszik látványosan a koronavírus-vakcina iránti bizalom.Egyre több magyar dönt úgy, hogy beoltatja magát az új típusú koronavírus ellen. Már csaknem ugyanannyian mondanak igent (45 százalék) a vakcinára, mint ahányan nemet (44 százalék) - derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatásából, amelynek eredményeit a lap keddi számában publikálták.
A részletekről a 24.hu is beszámolt. Link


Forrás: házipatika oldal
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Karanténhotelben a magyar válogatott első vb-ellenfele
  2021-01-14 19:46:13, csütörtök
 
  Karanténhotelben szállásolták el az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságra érkezett Zöld-foki Köztársaság csapatát, amely pénteken a magyarokkal vívja első csoportmérkőzését.
Az afrikai válogatott egy másik csoportellenfél, a németek nyomására tartózkodik külön szállodában, ahol legalább egy éjszakát tölt el.
"A hírek szerint hét koronavírusos eset volt náluk, ezért szóltunk a nemzetközi szövetségnek, hogy nem lehet őket csak úgy idehozni a többi csapathoz" - jelentette ki Axel Kromer, a német szövetség sportigazgatója.
Az újonc zöld-fokiak - akik szerdán indultak el Egyiptomba a portugáliai edzőtáborból - csak további negatív tesztek után költözhetnek be a gízai piramisok mellett lévő, ötcsillagos hotelbe, ahol a magyarok és a németek mellett a szintén az A csoportba sorsolt uruguayiak is laknak.
A magyarok pénteken 20.30 órakor csapnak össze a Zöld-foki Köztársaság válogatottjában Gízában.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
100 éve született Hajdú Antal
  2021-01-14 14:24:54, csütörtök
 
  OFM, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium legendás igazgatója.
...... ........... .......


Hajnali négykor kelt, majd szentmise. Téli időben a sportolni vágyókkal a Strázsa-hegyre gyalogoltak, ott síelés, majd vissza reggelire az iskolába. Egész délelőtt órák és az igazgatói feladatok ellátása, ebéd a rendi közösséggel, majd a még a háború előtt kapott Land Roverrel munka a disznóhizlaldában, délutáni felkészülés a diákokkal a másnapi iskolai számonkérésre, vacsora és közös ima a rendtársakkal, azután a teljes rózsafüzér elimádkozása közben a fiúk esti programját is irányította...
Előfordult, hogy fiatalos lendületből a diákebédlőben a kenyér lerepült az asztalról a földre - ha meglátta, odament, felvette, megcsókolta és megette. Mások verejtékes munkáját tisztelte meg vele.
Hajdu Antal 1921. január 12-én született egy kis Zala megyei faluban. Az intézmény történetének legnehezebb időszakában, 1953-tól 1965-ig vezette a meghagyott rendek kezelésébe visszaadott nyolc katolikus iskola egyikét, az esztergomi ferences gimnáziumot. Neki köszönhetően sikerült az 1956-os forradalom napjaiban megőrizni az intézet falai között a rábízott több száz diák életét..."

Egykori diákja és később az igazgatóságban is utóda, Tokár János emlékezik rá.
Hajdu Antal fiatalon, 33 évesen lett igazgató 1953-ban az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban. A hatalom szemében tiszta lappal induló szerzetest kiváló emberi tulajdonságai tették képessé a vezetésre. Határozott, egyszerű és egyértelmű utasításokat adott. Történt, hogy az egyik osztályból éppen érettségi előtt tizenegy diákot tanácsolt el, mert megszegték a házirendet. Azért tehette meg, mert ő minden áldozatot meghozott az iskoláért, s ez abszolút tekintélyt adott neki. Ábrázoló geometria és matematika szakos tanári oklevelet szerzett az egyetemen. De amikor szükség lett kémiatanárra, elvégezte a kémia szakot; ha fizikatanár hiányzott, fizikát tanult az egyetemen, majd amikor oroszt kellett tanítani, abból is felsőfokú képesítést nyert. Minden gyereknek szívesen nyújtott segítséget, főként a gyengébbeknek. 1973-ban az osztályunkból év végén tizenhárman buktak oroszból, ám matematikából, amit ő tanított, senki sem.
Megalakította a ,,mameluk"-ot, a matematikát megkerülő lusták klubját. Számukra addig tartott korrepetálást, amíg mindenki meg nem értette a tananyagot.
Falusi ember volt, mint a diákok többsége. Szemléletes példákkal oktatott: lovat és kötőféket hozott a függvényekre, almacikkeket a törtekre. Ha valamit még így is nehéz volt megérteni, elővette az almát és a bicskáját, és pillanatok alatt megtörtént a szemléltetés.
Az ő hősiessége és szembenállása a diktatúrával úgy valósult meg, hogy semmilyen provokatívnak minősíthető, meggondolatlan beszédet nem engedett meg. Minden uszítást, ellenségeskedést leállított.
Értelmiségi emberként példát adott a kétkezi, fizikai munka vállalásában.
A papokról akkoriban úgy beszéltek, hogy ők urak és a társadalom ingyenélői. Maga volt ennek eleven cáfolata. Számára magától értetődőnek tűnt, hogy amikor megérkezett a kollégiumba száz mázsa szén, az udvarról néhány vállalkozó fiúval együtt behordták az egészet a pincébe. Ha vidékről küldtek az étkezéshez hagymát vagy kukoricát a disznóknak, pár diákkal együtt felhordta a zsákokat a vállán a negyedik emeleti padlásra.
Sok börtönből szabadult tanártárs és osztályidegen család - főnemesek és katonatisztek - gyermekei köszönhették neki, hogy ebben az iskolában segítséget és védelmet élveztek az üldöztetések idején. Hitt abban, hogyha mindenkivel jóindulattal és őszinte megbecsüléssel bánik, nem történhet baj.
Hajnali négykor kelt, majd szentmisét mutatott be. Téli időben a sportolni vágyókkal a Strázsa-hegyre gyalogoltak, ott síeltek, majd visszaértek reggelire az iskolába. Egész délelőtt órák és az igazgatói feladatok ellátása következett, ebéd a rendi közösséggel, majd a még a háború előtt kapott Land Roverrel munka a disznóhizlaldában, délutáni felkészülés a diákokkal a másnapi iskolai számonkérésre, vacsora és közös ima a rendtársakkal, azután a teljes rózsafüzér elimádkozása közben a fiúk esti programját is irányította.
Előfordult, hogy fiatalos lendületből a diákebédlőben a kenyér lerepült az asztalról a földre - ha meglátta, odament, felvette, megcsókolta és megette. Mások verejtékes munkáját tisztelte meg vele.
Híresek voltak ötperces, irodalmi igényű prédikációi. A szelídségében rejlő erő, a teológiai mélységek egyszerű, mindenki számára érthető megfogalmazása vonzotta a diákokat.

1975 áprilisában, még mielőtt belépett hozzánk az osztályba, agyvérzést kapott. Kezével a tanítás előtti imához keresztet próbált rajzolni. Láttuk, hogy nem megy. 18 évesen nem ismertük föl azonnal, hogy mi történt. Beszélni nem tudott, ajkai furcsán, torzan mozogtak. Intett, hogy üljünk le, beírta a naplót, és kiment. Dermedten ültünk, csak jó néhány perc elteltével próbáltunk érdeklődni, merre ment, hová lett. Hónapokig nem láttuk, lebénult, kórházban, majd szanatóriumban kezelték. Nem dolgozhatott tovább. Ám, hogy a közösség javára tegyen még valamit, megtanult kosarat fonni. Egy év múlva, 56 évesen halt meg.
Temetése ünnep volt: az igaz ember benső ereje és lelki békéje ért körbe, s zárult le.
Abból az évfolyamból, amelyet tanított, négyen lettünk ferencesek, s a végzős hatvanhat diák közül még tízen választották a papi hivatást.
Hajdu Pál P. Antal 100 éve, 1921. január 12-én Pókaszepetken született. Hála legyen érte a jó Istennek!


Forrás és fotó: orszagut.com
Magyar Kurír 2021.01.12
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Hópehely szépségei képeken
  2021-01-14 14:13:47, csütörtök
 
  Hó mikroszkóp alatt.... annyi pehely és mindegyik más.... ha mindenütt ömlik , ezek a fotók majd felismerik a benne rejlő szépséget!

Facebook képtár - 60 képet tartalmaz. Fantasztikus látvány a hópelyhekről Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Online püspöki házszentelést tartottak a gyulafehérvári ....
  2021-01-14 14:09:52, csütörtök
 
  Online püspöki házszentelést tartottak a gyulafehérvári főegyház megyében
........


Kovács Gergely karácsonyi érseki körlevelében hirdette meg a szertartást. Azt kérte, hogy akik szeretnének áldásban részesülni, fehér abrosszal leterített asztalra tegyék ki a keresztet, gyújtsák meg a gyertyát, és kis edénybe tegyenek vizet. Az áldás után hintsék meg a házat a megszentelt vízzel, és a Krisztushoz tartozásuk jeleként csókolják meg a szent keresztet.
Urunk megkeresztelkedésének ünnepén déli 12 órakor a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Facebook-oldalán, valamint a Templom.ro oldalon és annak közösségi média-felületén online követhető volt a házszentelés szertartása, amelyet Kerekes László, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke végzett a gyulafehérvári székesegyházban.
A szertartás előtt Veres Stelian vagyonkezelő vezette az Úrangyala imádságot és ismertette a tudnivalókat magyar és román nyelven.
Kovács Gergely karácsonyi érseki körlevelében hirdette meg a szertartást. Azt kérte, hogy akik szeretnének áldásban részesülni, fehér abrosszal leterített asztalra tegyék ki a keresztet, gyújtsák meg a gyertyát, és kis edénybe tegyenek vizet. Az áldás után hintsék meg a házat a megszentelt vízzel, és a Krisztushoz tartozásuk jeleként csókolják meg a szent keresztet.
A több mint másfél ezer bekapcsolódó részvételével végzett virtuális házszentelés előzménye a húsvéti barka- és ételszentelés volt. Akkor szintén érvényes áldásban részesültek az otthonaikban e szándékkal az élő közvetítésbe bekapcsolódó hívek.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír 2021.01.12
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Hadd menjek, Istenem, mindig feléd
  2021-01-14 10:54:20, csütörtök
 
  1. Hadd menjek, Istenem,
Mindig feléd,
Fájdalmak útjain
Mindig feléd.
Ó, sok keresztje van,
De ez az én utam,
Mert hozzád visz, Uram,
Mindig feléd.

2. Ha este száll reám,
S csöndes helyen
Álomra hajtanám
Fáradt fejem:
Nem lesz hol nyughatom,
Kő lesz a vánkosom,
De álomszárnyakon
Szállok feléd.

3. Szívemtől trónodig
Mily szent csoda!
Mennyei grádicsok
Fényes sora.
A szent angyalsereg
Mind nékem integet;
Ó, Uram, hadd megyek
Én is feléd!

4. Álomlátás után
Hajnal, ha kél,
Kínos kővánkosom
Megáldom én.
Templommá szentelem,
Hogy fájdalmas szívem
Uram, hozzád vigyem,
Mindig feléd!

5. Csillagvilágokat
Elhagyva már,
Elfáradt lelkem is
Hazatalál.
Hozzád, ha eljutok,
Lábadhoz roskadok:
Ottan megnyughatok
Örökre én.

André Rieu Orchestra (Amszterdam live)
Facebook oldali videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Hamvazkodás a járvány idején 2021 évben
  2021-01-14 10:39:35, csütörtök
 
  Az Istentiszteleti Kongregáció jegyzéke a hamvazkodás szertartásának átmeneti módosításáról
Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Kongregáció prefektusa aláírásával január 12-én kedden megjelent jegyzék (nota) a pandémia idejére átmenetileg módosítja a Nagyböjt kezdetén szokásos hamvazkodás szertartásrendjét.
,,Miután a pap imádsággal megáldotta a hamut és meghintette szenteltvízzel, szó nélkül a templomban jelenlevő hívekhez fordul, és mindössze egyetlen egyszer mondja el mindenkinek a Római Misekönyv formuláját: ,,Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban" vagy pedig ,,Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!"
Ezt követően a pap lemossa a kezét, felölti a szájat és az orrot eltakaró szájmaszkot, majd mindenkit meghamvaz, aki eléje járul, vagy pedig ő maga megy a helyükön maradó hívekhez. A pap ujjai közé veszi a hamut és minden hívő fejére hint belőle, anélkül, hogy bármit is szólna".
Vatikán, Istentiszteleti és Szentségfegyelmi Kongregáció, 2021. január 12.
Robert Sarah bíboros-prefektus és Arthur Roche érsek-titkár
A jegyzék tehát valójában egyetlen ponton változtat a szertartáson, mégpedig a hamvazószerdai liturgikus felszólítás egyszeri, a közösség előtti elmondásával, amit aztán nem ismétel meg külön minden hívő esetében.
A szertartás kezdetén a hamu fölött elmondott imádság változatlan marad: ,,Kedves Testvéreim! Alázattal könyörögjünk Istenünkhöz, mennyei Atyánkhoz, hogy árassza jóságosan bőséges kegyelmét erre a hamura, amelyet a bűnbánat jeléül fejünkre hintünk. Istenünk, téged az alázatosság könyörületre indít, a bűnbánat pedig megengesztel. Hallgass kegyesen könyörgésünkre, és amikor híveid fejére hamut hintünk, áraszd rájuk szent † áldásodat, hogy buzgón gyakorolva a nagyböjt bűnbánati cselekedeteit, szent Fiad húsvéti feltámadását megtisztult lélekkel ünnepeljék. Krisztus, a mi Urunk által".

*
-Vatikán: Hamvazószerdán a hamvazkodás testi érintés nélkül történjék
Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció útmutatása szerint a hamut a hívek fejére kell szórni és pedig szótlanul.
Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció útmutatása szerint a hamut a hívek fejére kell szórni majd, éspedig szótlanul.
Ebben az évben február 17-én lesz Hamvazószerda: a papoknak és a kijelölt segítőiknek a hamut a hívek fejére kell majd hinteniük oly módon, hogy ne legyen testi érintkezés, azaz a hívek homlokára ne rajzoljanak keresztet. További változás, hogy a szokásos mondatot - ,,Emlékezz ember, hogy porból vagy és porrá leszel" - nem mondják majd el minden egyes hívő számára, hanem csak egyszer mondja el a miséző pap, az egész gyülekezetnek.
Ezt az irányelvet adta ki Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció január 12-én egy jegyzékben, amelyet Robert Sarah bíboros, a dikasztérium elöljárója írt alá.
Már eddig is előfordult a hamuhintés módszere, de a leggyakoribb mégis az, amikor a pap belemártja ujját a finom hamuba, és azzal rajzol keresztet a sorban álló hívek homlokára.
A Vatikán jegyzéke így pontosít:
A hamu megáldásának imáját és a hamu szentelt vízzel történt meghintését követően a pap a hívekhez fordul és elmondja a Római Misszálé formuláját: ,,Bánjátok meg bűneiteket és higgyetek az Evangéliumban" vagy ,,Emlékezz ember, hogy porból vagy és porrá leszel".
A hamvazást kiszolgáltató személy ezt követően megmossa kezét és felteszi a maszkját, majd az elé járulóknak a fejére hinti a hamut. Ha az tűnik tanácsosabbnak, a hívek a padban maradhatnak és a hamvazást végző személy lép oda hozzájuk. A hamvazásnak azonban úgy kell történnie, hogy a pap vagy a kiszolgáltató másik személy nem érintse meg a hamvazkodók homlokát.
 
 
0 komment , kategória:  Hamvazó szerda  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1586
  • e Hét: 2665
  • e Hónap: 16103
  • e Év: 219016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.