Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Marton Zsolt hirdetett igét a budavári ökumenikus misén
  2021-01-20 21:29:42, szerda
 
  Együtt lenni és együtt tenni.
,,Egyedül a Jézustól kapott szeretet életté váltásában vagyunk képesek egységet alkotni" - mondta Marton Zsolt váci püspök január 17-én, az ökumenikus imahét kezdetén a budavári evangélikus közösségben. A váci megyéspüspök Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök meghívására érkezett a közösségbe, ahol két ökumenikus istentiszteleten szolgált igehirdetéssel.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Átadták az MKPK kitüntetéseit
  2021-01-20 21:25:11, szerda
 
  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2020 decemberi ülésén hozott döntése értelmében Pro Cultura Christiana díjat adományozott Orient Enikő textilművésznek, Apor Vilmos-díjjal ismerte el Radnai Jenő munkásságát és Pro Paedagogia Christiana díjjal fejezte ki nagyrabecsülését Grolyóné Szabó Évának. A díjak átadására január 20-án került sor Budapesten, szűk körben.
A katolikus kultúra, a család és a nevelés szolgálatában
Magyar kurír 2021. január 20., szerda Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Elhunyt Kolozsvár-szamosújvári püspöke 61 éves korában
  2021-01-20 21:21:29, szerda
 
  Florentin Crihălmeanu Kolozsvár-szamosújvári görög katolikus püspök január 12-én, 61 éves korában hunyt el. Temetését január 16-án tartották Kolozsváron.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Puszta Sándor: Örökké karácsony
  2021-01-20 21:13:40, szerda
 
  Amikor elhallgat az angyalok éneke,
Amikor az égről eltűnik a csillag,
Amikor a pásztorok nyájukhoz visszatérnek,
Amikor a királyok hazamennek,
Megkezdődik a karácsony:

Megtalálni az elveszettet,
Begyógyítani a sebeket,
Etetni éhezőket,
Kiszabadítani a rabokat,
Békét vinni a testvérek közé
És ujjongó dalt fakasztani a szívben.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Érdekes történet Csaba testvértől 01.19
  2021-01-20 21:11:22, szerda
 
  410 körül. Favianis (a Duna melletti Mautern), 482.
Szeverin életének hátterét a római birodalom összeomlásának és a germán törzsek dél felé nyomulásának viharos időszaka adja. Noricum helyzete vigasztalan volt: fosztogató és gyújtogató hordák pusztították, mindenre rátelepedett a rettegés, a szegénység és a reménytelenség.
Ezt megelőzően a 4. századi Noricumban élénk és virágzó missziós tevékenység bontakozott ki.
Szent Szeverin életének egyetlen ránk maradt forrása (Vita Sancti Severini), amely tanítványától, Eugippiustól (+ 533 után) származik, sem származását, sem korát nem közli. Ehelyett elmondja, hogy amikor egy igen tekintélyes presbiter egyszer a származása felől kérdezte, Szeverin Isten szolgája számára jelentéktelennek ítélte meg ezt a kérdést. -- Feltehető, hogy előkelő származású római volt, s miután előzően remeteként élt a Közel-Keleten, a hatvanas évek elején ment Noricumba, ahol a haláláig tevékenykedett. Noricumban kiépült egyházi szervezetet talált: templomok és kolostorok hálózták be a vidéket. A térítés lényegében lezárult, így Szeverin szűkebb értelemben vett missziós tevékenységéről nem lehet beszélni.
Először Noricum legkeletibb városában, Asturisban (Klosterneuburg) telepedett le. Folytonosan növekvő tevékenységi körzete csakhamar átnyúlt Nyugat-Noricumon egészen Rätiáig (Graubünden). Favianis (Mautern, a Duna mellett) városka mellett kolostort alapított, s ez huzamos tartózkodási helyéül szolgált. Szerette volna itt tölteni az életét magányban és csendes imádságban, de nem volt képes megtagadni a segítséget a háborútól és a gazdasági bajoktól szorongatott lakosságtól. Újra meg újra visszatért csendes kolostorába, hogy szorosabban kötődjék Istenhez. Visszavonultságában megnövekedett az ereje apostoli feladataira. Tevékenysége túlterjedt Noricum nyugati határain és Dél-Noricumon, s felölelte a Dráva vidékét is. Fő gondját a leginkább veszélyeztetett határvidékek képezték.
Ha közelebbről meg akarjuk határozni Szeverin küldetését, akkor legjobban az ínségesek Istentől küldött segítőjeként kell jellemeznünk. Azt tekintette feladatának, hogy a határvidéki emberek minden gondján- baján segítsen. Lelkipásztori munkájában főként arra törekedett, hogy a hitet felébressze és ébren tartsa az egyszerű népben éppúgy, mint a papságban. Ebben látta a mennyei és földi jólét alapját. A vallási élet élővé tételére különösen alkalmasnak tartotta a kolostorok alapítását. Arra is törekedett, hogy meghatározott regulával befolyásolja a szerzetesi életet. Ahol a fegyelem és a jámborság ezt kívánta, határozottan beavatkozott. Ismételten ráirányította testvéri figyelmét arra, hogy a világtól való elszakadás a szerzetesi élet elengedhetetlen feltétele.
Számos ránk hagyományozott példa tanúsítja, hogyan oszlatta el vagy enyhítette Szeverin embertársai testi baját. A beteggyógyítás mellett különös gondja volt a foglyokra és a szegényekre. A róluk való gondoskodást olyan jól megszervezte, hogy hatáskörének csaknem minden városában és kastélyában táplálták a szegényeket. De gondoskodott a rászorulók felruházásáról is. Karitatív tevékenysége segélyforrásául szolgált a tized beszolgáltatása, amelyet nyomatékosan megkövetelt. Feladatai megvalósításában megbízható segítőként álltak mellette a szerzetesek.
Még az északon lévő királyi szomszéd, Flaccitheus sem tudta kivonni magát Szeverin erőteljes személyiségének hatása alól, és a gótokkal való vitáiban mindig tanácsát kérte. A király fia, Fewa követte apja példáját, és fejedelemként hajlott Szeverin szavára. Bölcs tanácsai előtt meghajoltak a barátai, hatalommal teli fellépése tiszteletnyilvánításra késztette ellenségeit. A politikai zűrzavarokban és háborús cselekményekben gyakran békét szerzett. Egyszerű szerzetesként a tartomány voltaképpeni lelki feje volt; a püspökök is figyeltek szavára. De azt is elmondhatjuk, hogy Szeverin valójában a tartomány politikai feje is volt. Tekintettel a katonai és polgári hatóságok tehetetlenségére, a római kultúra képviselőjének tekintették; az ugyanis ezen a határvidéken továbbra is érvényesült. Szeverin arra törekedett, hogy megtartsa a római népi elemet s vele együtt a római kultúrát és a keresztény hitet. Hogy még halálában se kerüljön barbár uralom alá, úgy rendelkezett, hogy holttestét a tartomány kiürítésekor vigyék át Itáliába.
Halála előtt még egyszer intette testvéreit, hogy szüntelenül törekedjenek a szentségre.
Favianisi kolostorában halt meg rövid szenvedés után 482. január 8-án, és ott is temették el. Ma a Nápoly melletti Frattamaggioréban nyugszanak földi maradványai.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Barbár módon meggyilkoltak egy papot Nigériában
  2021-01-20 21:02:37, szerda
 
  John Gbakaant Nigéria Niger államában, a minnai egyházmegyében fekvő Guluban a Szent Antal-templomból rabolták el, és január 16-án fogva tartói váltságdíjat követeltek érte, de időközben a Lambata és Lapai közötti út mentén rátaláltak a holttestére.
A Szent Teréz-templom plébánosa, John Jatau a sajtónak elmondta, hogy Gbakaan atya testvérével és egy másik pappal együtt január 14-én Benue államba, Makurdiba ment, hogy meglátogassa édesanyját.
Január 15-én a visszaúton a papot és testvérét fegyveres férfiak támadták meg az út mentén este kilenc körül, Tufa település közelében. A fegyveresek magukkal vitték a testvéreket, és másnap telefonáltak a minnai érsekségnek váltságdíjat követelve értük, előbb harmincmillió, majd ötmillió nairát. Ez utóbbi összeg négymillió forintnak felel meg. Közben azonban az elrabolt pap holttestét megtalálták egy fához kötözve. Macsetével gyilkolták meg, olyan brutális módon, hogy nehezen volt felismerhető. Az erdőben megtalálták az autóját is. Testvéréről nincsenek hírek, valószínűleg még az emberrablók kezében van.
A Nigériai Keresztény Szövetség (CAN) arra kérte a szövetségi kormányt, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek a vallási vezetőket érő erőszaknak. A szervezet alelnöke, John Hayab tiszteletes elmondta, hogy megrázta és fájdalommal töltötte el őket John atya halála. Északon már hatalmas méreteket öltött az erőszak: ,,Észak-Nigériában napjainkban sok ember félelemben él, sok fiatal tart attól, hogy pap vagy lelkipásztor legyen, mert az életük komoly veszélyben van." Hozzátette: ,,Amikor az emberrablók észreveszik, hogy az áldozat pap vagy lelkipásztor, még jobban eluralkodik a szívükben az erőszak szelleme, és nagyobb váltságdíjat kérnek, olykor pedig meg is gyilkolják áldozataikat."


Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás: Fides
Magyar Kurír 2021.01.19
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Csaba testvér szomorú, de boldog története
  2021-01-20 20:52:46, szerda
 
  Az évek elmúltak, a kislányból nyugodt, szép édesanya lett. Nekem nem sikerült megoldani az ő akkori problémáját a szüleivel, de sikerült átsegíteni életének ezen a nehéz, súlyos időszakán.
A képen látható anyukáról szól az alábbi történet.
...... ...........


Karácsonyi szünet volt! Ilyenkor talán még jobban fáj a gyermekeknek a magány. Odamentem az egyik szomorú kislányhoz, olyan 5-6 éves volt - sajnos hozzá sem jött el senki - huncutul rámosolyogtam, és kérdezem: ,,Jössz játszani?" (Egy árva gyermektől sohasem kell azt kérdezni, mi a gond, mert gond az van elég, minek ráirányítani a figyelmet a sebekre, azokat olyan könnyű elkaparni!)
Felcsillant a csöpp gyermek szeme, és azt mondta: ,,Játszuk azt, hogy te megtalálsz!" Nagyra kerekedett a szemem, mert sokféle játékra gondoltam, de erre nem. Hamar kitaláltam a szabályokat, ölbe kaptam a kislányt, feldobtam jó magasra egy párszor, és közben örvendeztem, hogy jé, milyen jó, hogy én őt megtaláltam! Ő meg gurgulázva kacagott és próbálta elkapni a biztonságos kikötőt jelentő nyakamat. Persze nem hagytam. Örömömben, hogy megtaláltam , még egy párszor jó magasra feldobtam, majd pihegve átöleltem. Az árva kislány, kit karácsonykor senki sem keresett, és telefonon sem hívott fel, kacagott, kacagott, majd mosolyogva megkérdezte: ,,Te is boldog vagy, mert megtaláltál?"
Most, ha találkozunk, - még ha nem is dobom fel kacagva, - ma is eljátsszuk a régi játékot, mert valóban jó, hogy mi megtaláltuk egymást! Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szentmise a Tusnádfürdői Szent László Otthon gyerekeivel
  2021-01-20 13:07:56, szerda
 
  01.18 Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Szentmise - Szent Margitt ünnepén 01.18
  2021-01-20 13:03:56, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Szent Margit kolostora - Margitsziget
  2021-01-20 12:47:39, szerda
 
  Burján István videója Videó Link

Sokszor jártam már a Nyulak szigetén, de a Domonkos kolostor romjainál, melyben Margit királylány töltötte rövid életének nagyrészét, most jártam először...
- Gárdonyi Géza sorait idézem:
"...A templom készen állt. Nem volt valami nagy templom, de ékes faragású köveivel, magas, csúcsíves boltozataival, aranyos oltárával minden egyéb templomot meghaladott szépségében.
Nem volt azon se vakolás, se meszelés, hanem valami soha nem látott mesterséggel úgy épült, hogy a tégla vörösen maradt; a márványoszlopok, márvány ablakkeretek azon fehéren fehérkedtek benne. A prédikálószék is fehér márványból volt beléalkotva, és az oltár lépcsői is.
A főoltár felett Boldogasszony Anyánk képe ékeskedett. Felhőkben ült az égi szűz, s Jézuskát tartotta az ölében. A vállán égszínű palást pompázott. Lába alatt igazi aranyból való holdat lehetett látni. A feje fölött pedig ezüstből szerzett csillagok ragyogtak, de oly fénylőn, hogy az igazi csillagok se sokkal fényesebbek.
A Szent Szűz különben kissé meredt szemű volt, mintha azon csodálkozna, hogy hogyan kerül oda. Vagy talán azon csodálkozott, hogy a festő olyan keményre festette a ruháját, mintha bádogból alkották volna.
De persze Jancsinak nem így látszott. Abban az időben sehol se volt rendes szemű Mária-kép, se pedig omló könnyűségű ruha a szenteken.
Másik két oltár is állt még ott. Egyik az apácák kórusa közelében. Afölött Szent Erzsébet
fehér ruhás képe, amint a kötényében pirosló rózsákra bámul.
Másik oltár fölött igazi fakeresztre feszített, márvány Jézus. Egy széttárt szárnyú, ezüst galamb is függött ottan. Vékony lánc tartotta a magasban.
A templom szentélyében téglaszínre festették már a vasrácsot, amelyik az apácák kórusát elválasztotta a szentélytől. A rács szélső részén, csaknem közepén a templom belső falának, keskeny, páholyforma fülke ékeskedett. Az a királykisasszony imádkozó helyének készült. De az is mögötte a rácsnak.
Jancsi sokszor beosont oda, míg a templomot építették. És eltűnődve nézte:
...Itt térdepel majd ezen a tölgyfadeszkán..."

/Részlet a szerző Isten rabjai c. regényéből
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1115
  • e Hét: 2194
  • e Hónap: 15632
  • e Év: 218545
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.